Medicatie en EHBO op school beleidsnota

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medicatie en EHBO op school beleidsnota"

Transcriptie

1 Sint-Johannaschool Torenstraat Wommelgem tel 03/ fax 03/ Medicatie en EHBO op school beleidsnota Kinderen brengen zeer veel tijd door op school. Het is dan ook onvermijdelijk dat de school te maken krijgt met een leerling die een ongelukje heeft of ziek wordt op school. Het is de plicht van de school om in elke situatie correct en efficiënt te handelen. Enerzijds mogen de personeelsleden van de school geen medische of verpleegkundige handelingen stellen. Dergelijke handelingen zijn immers strikt voorbehouden aan artsen en/of verpleegkundigen 1. Anderzijds is de school wettelijk verplicht 2 om elke persoon die door een ongeval of een ongemak getroffen is, zo spoedig mogelijk EHBO te verstrekken en daartoe over de vereiste middelen en infrastructuur te beschikken. Voorts kan elkeen die verzuimt hulp te verlenen aan iemand die in groot gevaar verkeert, schuldig verzuim 3 ten laste gelegd worden. In dit document willen we de afspraken duidelijk stellen die van toepassing zijn in onze school en goedgekeurd werden door het schoolbestuur. We onderscheiden 4 situaties die zich mogelijk kunnen voordoen: 1. EHBO toepassen bij ongevallen 2. Toezien op het gebruik van geneesmiddelen op doktersvoorschrift 3. Een zieke leerling opvangen en zo nodig doorverwijzen 4. Andere verpleegkundige of medische handelingen enkel door gekwalificeerd personeel laten stellen Deze opsomming houdt een duidelijke gradatie in: hoe hoger het rangnummer van een handeling in deze opsomming is, des te terughoudender dient de school zich op te stellen. Waar het toepassen van EHBO (1) wettelijk verplicht is, is het stellen van verpleegkundige of medische handelingen (4) wettelijk verboden voor nietgekwalificeerden. 1 K.B. nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen. 2 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), art.174 e.v. 3 Strafwetboek, art. 422bis.

2 1 EHBO toepassen bij ongevallen 1.1. Wettelijke bepalingen van het ARAB 4 De school beschikt (vanaf schooljaar ) over een gepast EHBO-lokaal, waar een gewonde of zieke leerling (of werknemer) in comfortabele omstandigheden en in een geschikte houding (doorgaans liggend) kan rusten. Een apotheekkast en/of verbanddoos is aanwezig in het EHBO-lokaal. De minimale samenstelling van deze verbanddoos is wettelijk vastgelegd 5. (advies arbeidsgeneesheer) In het vademecum staat vermeld waar de verbanddozen zich bevinden en waar de persoon te bereiken is die aangeduid werd om de eerste hulp te geven Transportmogelijkheden bij een ongeval Bij twijfel of gespecialiseerde hulp nodig : BEL 112 Schakel hulp in om ruimte te maken rond het slachtoffer, de speelplaats te ontruimen, de poort te openen Toestand van het slachtoffer laat vervoer met auto toe : Contacteer ouders om het vervoer van hun kind te organiseren. Indien ouders niet beschikbaar : verwittig Mark (of Mia om andere chauffeur aan te wijzen) Plaats het slachtoffer bij voorkeur op de achterbank + eventueel begeleider om het comfort van het slachtoffer te vergroten. Deze begeleider kan dan ook optreden als het slachtoffer onderweg onverwacht reageert (bv bewustzijnsstoornissen, shock, braken, hevige bloeding ). In dat geval roept men meteen de hulpdiensten op. Alleszins mag er geen druk uitgeoefend worden op een personeelslid om het vervoer van een zieke of gewonde leerling zelf met een gewone auto uit te voeren. Verwittig steeds directie of secretariaat en neem verzekeringsformulieren mee (op secretariaat of in EHBO-lokaal)! 4 ARAB, art. 174 tot en met 183ter. Zie 5 ARAB, Bijlage bij art. 174 e.v. Zie

3 2 Toezien op het gebruik van geneesmiddelen op doktersvoorschrift Medicijnen moeten zoveel mogelijk thuis worden toegediend! Soms komt het voor dat kinderen een bepaalde medicatie door een arts voorgeschreven krijgen die zij stipt moeten innemen, ook tijdens de schooluren (denk maar aan antibiotica, medicatie ADHD, diabetes, ). Ouders vragen dan aan de school erop toe te zien dat het kind de medicatie op de juiste tijdstippen inneemt Beslissing van het schoolbestuur Het schoolbestuur heeft bij ondertekening van dit beleidsplan beslist dat personeelsleden op vrijwillige basis mogen ingeschakeld worden, om toe te zien op het nemen van medicatie door leerlingen. Hierbij moeten onderstaande procedure en modaliteiten gevolgd worden: 2.2. Aanvraagformulier met doktersvoorschrift Elke aanvraag van ouders om toe te zien op het gebruik van medicatie door leerlingen, moet gebeuren aan de hand van een doktersvoorschrift. Dit document toont immers aan dat de school louter toeziet op het uitvoeren van een therapie die door een arts voorgeschreven is. Documenten zonder handtekening of zonder stempel van een arts worden als ongeldig beschouwd. Het aanvraagformulier voor medicatie (zie bijlage 1) wordt ingevuld door de ouders, de behandelende arts en de school. Het formulier vermeldt om welke medicatie het gaat, hoe vaak en in welke hoeveelheid de medicatie moet worden toegediend en op welke manier dit moet gebeuren. Verder staat aangegeven wat de begin- en de einddatum is voor het gebruik van de medicatie, hoe de medicatie bewaard dient te worden (koelkast, op kamertemperatuur ), Ten slotte vermeldt dit formulier de naam van het personeelslid van de school dat zal toezien op het nemen van de medicatie, en de naam van het personeelslid dat dit zal doen bij afwezigheid van het eerstgenoemde personeelslid. Beide personeelsleden ondertekenen het formulier, samen met de directie. In geen geval kan een personeelslid verplicht worden mee te werken aan het toezien op het nemen van medicatie door leerlingen Register Elk gebruik van geneesmiddelen dient genoteerd te worden in een register (zie bijlage 2) waarbij naam, dosering en tijdstip vermeld wordt. Op die wijze kunnen misverstanden en discussies vermeden worden. Dit register wordt achter slot bewaard in de EHBO-kamer, enkel de bevoegde personeelsleden hebben toegang tot dit register.

4 2.4. Maximale terughoudendheid van de school De school stelt zich maximaal terughoudend op bij het toezien op het gebruik van medicatie. Uiteraard zal dit sterk afhangen van de leeftijd en de graad van zelfstandigheid van de leerling die de medicatie dient in te nemen en van de aard van de medicatie. Zo zal bijvoorbeeld een kleuter onder begeleiding van een personeelslid naar het EHBO-lokaal gaan en daar een lepel hoestsiroop toegediend kunnen krijgen. Een 12-jarige leerling daarentegen zal zich op de gepaste tijdstippen naar het EHBOlokaal begeven en onder toezicht van een personeelslid zelfstandig een pilletje met een slok water innemen. Zo zal de leerling bijvoorbeeld bij het gebruik van een geneesmiddel via oogindruppeling of via oorindruppeling om praktische redenen geassisteerd moeten worden. Zoals eerder toegelicht zal het personeelslid zich strikt onthouden van handelingen die als het stellen van een diagnose of het voorstellen van een therapie beschouwd kunnen worden Enkele praktische afspraken Op school kunnen geneesmiddelen enkel oraal (door de mond), percutaan (door de huid heen, bijvoorbeeld door inwrijving), via oogindruppeling of via oorindruppeling ingenomen worden. Om een eventuele banalisering van het nemen van medicijnen tegen te gaan, gebeurt dit uitsluitend in een daartoe bestemd lokaal (EHBO-lokaal). Het voorlopige afhaalpunt is op het secretariaat bij de beleidsondersteuner (of diens vervanger) die de medicatie beheert, toeziet op het nemen van de voorgeschreven medicatie en het register invult. Medicatie mag enkel genomen worden op basis van een doktersvoorschrift op naam van de betrokken leerling (met handtekening en stempel van de arts). Medicijngebruik op vraag van leerling of ouders wordt niet aanvaard, ook niet indien het om een verlenging gaat. Medicijnen worden enkel aanvaard in de originele verpakking.. Een ander geneesmiddel dan datgene dat door de dokter is voorgeschreven, wordt niet aanvaard. Ook niet indien het om de generieke versie gaat. De medicatie wordt in een afgesloten EHBO-kast bewaard. Een leerling zal nooit gedwongen worden om medicatie in te nemen. Indien de leerling weigert het medicijn te nemen, zullen de ouders verwittigd worden. Mocht de leerling onverhoopt niet goed op de medicatie reageren of is er een fout gemaakt bij het nemen van de medicatie, contacteer dan onmiddellijk de arts die het voorschrift ondertekend heeft. In geval van een ernstige situatie, bel onmiddellijk de hulpdiensten (tel. 112). Het verzoek om toe te zien op het gebruik van medicatie kan niet onbeperkt in de tijd zijn. Begin- en einddatum moet op het doktersvoorschrift vermeld staan.

5 3 Een zieke leerling opvangen en zo nodig doorverwijzen Wanneer een leerling op school klaagt over pijn, ongemak of ongesteldheid, is het van belang om eerst en vooral de ernst van de situatie correct in te schatten. Essentieel is de vaststelling dat de personeelsleden zich hierdoor niet alleen op het pad van het toedienen van medicatie, maar steeds meer op dat van de diagnose en de therapie begeven, en dus steeds moeilijker vrijgepleit kunnen worden van het stellen van onwettelijke handelingen. De grootst mogelijke terughoudendheid moet derhalve in acht genomen worden, zonder het welzijn of de gezondheid van de leerling in gevaar te brengen Beslissing van het schoolbestuur Het schoolbestuur heeft bij ondertekening van dit beleidsplan beslist dat de school geen geneesmiddelen in voorraad neemt, uitgezonderd de verzorgingsproducten die gebruikt worden om kleine blessures te verhelpen (blauwe plekken, schaafwonden, insectenbeet, ). Het gaat hierbij om producten die voorkomen op een door de schoolarts goedgekeurde lijst in de EHBO (bijlage 3). Personeelsleden van de school mogen onder geen beding op eigen initiatief medicijnen ter beschikking stellen van zieke leerlingen. Wanneer een kind ziek wordt op school, dient het afgesproken stappenplan gevolgd te worden (bijlage 4). Bij ziekte tijdens meerdaagse uitstappen kan enkel medicatie toegediend worden door personeelsleden op voorwaarde dat de ouders hiervoor uitdrukkelijk toestemming gegeven hebben vóór vertrek (bijlage 5) De ernst van de situatie afwegen Indien een leerling ziek wordt op school, dient de school de afweging te maken of zij verder de verantwoordelijkheid over het zieke kind zal dragen. Dit zal uiteraard afhangen van de aard en de ernst van de situatie. We onderscheiden twee situaties: Een onschuldig ongemak Indien er enkel sprake is van een onschuldig ongemak (menstruatiepijn, hoofdpijn, ) kan de leerling even bijkomen in het EHBO-lokaal van de school. De leerling kan het volgen van de lessen hervatten zodra er beterschap waarneembaar is. Zie stappenplan (bijlage 4) Het volgen van de lessen is niet meer mogelijk Indien de pijn het kind hindert om de lessen die dag nog te volgen, zal de school de ouders (of ander noodnummer) verwittigen. Zij komen het kind afhalen als ze dat kunnen. Het uitgangspunt moet zijn dat een kind dat ziek is en niet meer in staat is om de lessen te volgen, naar huis moet. Stuur een zieke, minderjarige leerling nooit tijdens de schooltijd zonder de begeleiding van een personeelslid, ouder, grootouder naar huis.

6 Indien de ouders onbereikbaar zijn, raadpleeg dan de huisarts van het kind. Indien ook deze onbereikbaar blijkt, raadpleeg dan de schoolarts of een andere arts. De arts bepaalt de verder te ondernemen stappen. Zie stappenplan (bijlage 4) Een kind wordt ziek tijdens meerdaagse uitstappen Het toedienen van medicijnen valt niet onder eerste hulp. Dat is voorbehouden aan artsen, apothekers, en andere medische beroepen. Op meerdaagse uitstappen kan het, ondanks het terughoudende beleid, toch nodig zijn om een geneesmiddel aan te reiken wanneer een kind plots ziek wordt. De school stelt vooraf een beknopte lijst op met de in de EHBO-koffer aanwezige algemeen gangbare medicijnen en de situatie waarin ze kunnen toegediend worden. Ouders dienen een toestemmingsformulier voor medicatie tijdens meerdaagse uitstappen (zie bijlage 5) te ondertekenen waarmee ze bevestigen kennis te hebben genomen van deze procedure en welke van de in de EHBOkoffer aanwezige medicijnen aan hun kind wel/niet mogen worden toegediend. Bij ernstige verwondingen of ziekte, alsook wanneer er geen beterschap waarneembaar is na het nemen van het medicijn zal ter plaatse een dokter geconsulteerd worden. Elk gebruik van geneesmiddelen dient genoteerd te worden in het eerder genoemde register (zie bijlage 2).

7 4 Andere verpleegkundige of medische handelingen enkel door gekwalificeerd personeel laten stellen Beslissing van het schoolbestuur : Andere verpleegkundige of medische handelingen dan hierboven beschreven mogen onder geen beding gesteld worden door ongekwalificeerd schoolpersoneel. Hiermee bedoelen we andere handelingen dan het via orale of percutane weg, via oogindruppeling of oorindruppeling ter beschikking stellen van geneesmiddelen die op het door het schoolbestuur goedgekeurde, beknopte lijstje voorkomen (bijlage 3) of waarvoor door de ouders een geldig aanvraagformulier met doktersattest (zie punt 2.2) of toestemmingsformulier ingediend is. Deze beslissing is eveneens van toepassing tijdens meerdaagse uitstappen die door de school georganiseerd worden. Deze beleidsnota treedt in werking vanaf het derde trimester schooljaar ! Naam + handtekening ter goedkeuring, Schoolbestuur directie

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 22 februari 2011 contact : Karolien Billen, karolien.billen@vsko.be, 02 507 08 11 Isabelle Dobbelaere, isabelle.dobbelaere@vsko.be, 02 507 06 24 Jaak Palmans, jaak.palmans@vsko.be,

Nadere informatie

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op internaat

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op internaat DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 22 februari 2011 contact : Karolien Billen, karolien.billen@vsko.be, 02 507 08 11 Isabelle Dobbelaere, isabelle.dobbelaere@vsko.be, 02 507 06 24 Jaak Palmans, jaak.palmans@vsko.be,

Nadere informatie

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 22 februari 2011 Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school contact : Karolien Billen, karolien.billen@vsko.be, 02 507 08 11 Isabelle Dobbelaere, isabelle.dobbelaere@vsko.be,

Nadere informatie

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL www.katholiekonderwijs.vlaanderen Referentienummer: MLER_050 Datum: 2014-05-12 Gewijzigd: Contact: Dienst Lerenden lerenden@katholiekonderwijs.vlaanderen 02 507 08 72 karolien.billen@katholiekonderwijs.vlaanderen

Nadere informatie

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school

Standpunt inzake medicatie en eerste hulp op school DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 12 mei 2014 contact : Karolien Billen, karolien.billen@vsko.be, 02 507 08 11 Isabelle Dobbelaere, isabelle.dobbelaere@vsko.be, 02 507 06 24 Jaak Palmans, jaak.palmans@vsko.be,

Nadere informatie

Medicatie en EHBO op school beleidsnota

Medicatie en EHBO op school beleidsnota Sint-Johannaschool Torenstraat 30 2160 Wommelgem tel 03/353.78.28 fax 03/354.21.75 sint.johanna@skynet.be www.sint-johanna.be Medicatie en EHBO op school beleidsnota Kinderen brengen zeer veel tijd door

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Wettelijke regels 5. Aansprakelijkheid Bijlagen: 1. Verklaring toestemming

Nadere informatie

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN Protocol: Ziekte en medicijnen op school Postbus 186 9400 AD ASSEN Inhoudsopgave: 1 Inleiding over medicijnverstrekking 3 2. Het kind wordt ziek op school 4 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking. 2. Het kind wordt ziek op school. 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 4. Medische handelingen. 5. Aansprakelijkheid. Bijlagen: 1. Verklaring

Nadere informatie

Protocol medisch handelen Dom Helder Camaraschool

Protocol medisch handelen Dom Helder Camaraschool Protocol medisch handelen Dom Helder Camaraschool INLEIDING Leerkrachten worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals

Nadere informatie

Medische situaties op Konot-scholen

Medische situaties op Konot-scholen Medische situaties op Konot-scholen 1 Inhoud Beleid t.a.v. medische situaties op Konot-scholen Inleiding 3 Konot beleid 3 Medische situaties op school Inleiding 4 Aansprakelijkheid 4 De situaties 1. Het

Nadere informatie

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat kinderen ook overdag, dus tijdens

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school Protocol medicijnen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Wettelijke regels 5. Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Protocol medisch handelen StOVOG

Protocol medisch handelen StOVOG Protocol medisch handelen StOVOG A Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Ook krijgt de school steeds vaker het verzoek van ouders om hun kind de door een arts voorgeschreven medicijnen toe te dienen of te verstrekken.

Ook krijgt de school steeds vaker het verzoek van ouders om hun kind de door een arts voorgeschreven medicijnen toe te dienen of te verstrekken. Protocol Medisch handelen & medicijnverstrekking Winkler Prins 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Een kind wordt ziek op school... 2 3. Het verstrekken van medicijnen... 3 4. (Reguliere) medische

Nadere informatie

Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen M.M. Oosterbaan Oktober 2013 1 Inhoudsopgave: 0. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 1. Het kind wordt ziek op school 2. Het verstrekken

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school Protocol medicijnen op school Inhoudsopgave 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Wettelijke regels 5. Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Concept. Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen. Groene Hart Scholen 2017

Concept. Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen. Groene Hart Scholen 2017 Concept Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Groene Hart Scholen 2017 Inhoudsopgave Inleiding 1. De leerling wordt ziek of raakt geblesseerd op school 2. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen M.M. Oosterbaan Oktober 2013 1 Inhoudsopgave: 0. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 1. Het kind wordt ziek op school 2. Het verstrekken

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

Medisch protocol. o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie;

Medisch protocol. o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie; Medisch protocol o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie; 10-10-2017 1 Inhoud: Inleiding Blz. 3 Medische noodzaak op school Blz. 4 Medische handelingen

Nadere informatie

Protocol medicijngebruik op school

Protocol medicijngebruik op school Protocol medicijngebruik op school Bs. Hubertusschool Louis Beelstraat 12 6049 HS Herten 0475-332285 e-mail: directie@hubertusschoolherten.nl website: www.hubertusschoolherten.nl Versie 26 juni 2014, vastgesteld

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekking en medische handelingen op SKOFV- scholen

Protocol. Medicijnverstrekking en medische handelingen op SKOFV- scholen Protocol Medicijnverstrekking en medische handelingen op SKOFV- scholen Februari 2011 0 Inhoudsopgave Inleiding Het kind wordt ziek op school Het verstrekken van medicijnen op verzoek Medische handelingen

Nadere informatie

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs 1 Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Inhoudsopgave

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING Leerlingen op Zuiderbos moeten vaak medicijnen gebruiken ter ondersteuning van hun behandeling. Ook worden leerkrachten vaak geconfronteerd met leerlingen die klagen over

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school Protocol medicijnen op school School met de Bijbel Het Kompas Scheepsbouwplein 10 2953 XM Alblasserdam Brinnummer: 05 ME Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch

Nadere informatie

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Medicijnbeleid bs De Klimop

Medicijnbeleid bs De Klimop Medicijnbeleid bs De Klimop Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekking en medische handelingen. Stichting Invitare 2013. 2013 protocol medicijnverstrekking Invitare

Protocol. Medicijnverstrekking en medische handelingen. Stichting Invitare 2013. 2013 protocol medicijnverstrekking Invitare Protocol Medicijnverstrekking en medische handelingen Stichting Invitare 2013 2013 protocol medicijnverstrekking Invitare Inhoudsopgave Het kind wordt ziek op school 2 Het verstrekken van medicijnen op

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen De Tweemaster, Leiden. Inhoud 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 1 2 Algemene uitgangspunten... 1 3 Het kind wordt ziek op school... 2 4 Verstrekken

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik Protocol Medische Handelingen obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik September 2017 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten

Nadere informatie

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1.1 Protocol- medicijnverstrekking op school Met school wordt bedoeld: teamleden van de school, inclusief directeur. Met ouders wordt bedoeld:

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en het verrichten van medisch handelen op scholen

Protocol medicijnverstrekking en het verrichten van medisch handelen op scholen Protocol medicijnverstrekking en het verrichten van medisch handelen op scholen Versie 19 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding medicijnverstrekking en medisch handelen 2. Leerling wordt ziek op school

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Soorten medische handelingen op school a. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt b. Handelingen waarvoor de wet

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4J Medische Handelingen aug. 2010 Inleiding Onderwijspersoneel wordt regelmatig geconfronteerd met leerlingen

Nadere informatie

Met dit protocol geven we aan hoe SKOFV-scholen in voorkomende gevallen behoren te handelen.

Met dit protocol geven we aan hoe SKOFV-scholen in voorkomende gevallen behoren te handelen. Werkveld: Onderwijs - Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Datum: 28-02-2011 Versie: 1 Voorlopig vastgesteld CvB 01-04-2011 Advies Directieberaad 21-06-2011 Instemming/Advies

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

PROTOCOL Geneesmiddelenverstrekking

PROTOCOL Geneesmiddelenverstrekking PROTOCOL Geneesmiddelenverstrekking www.noorderbasis.nl Inhoudsopgave 1 Uitgangspunt van GBS De Schakel 2 2 Medicijnverstrekking en medisch handelen 2 3 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 3 4 Het verstrekken

Nadere informatie

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN P r o t o c o l MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier voor: het kind wordt ziek op school 2. Toestemmingsformulier voor: het verstrekken

Nadere informatie

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker 0 Inhoudsopgave blz 1. Aanleiding 2 2. Visie 2 3. Doelstellingen 2 4. Situaties 2 4.1 Drietal scenario s 2 4.1.1.Het kind wordt ziek op school.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Stichting de Blauwe Loper A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Inhoudsopgave 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 2. Het kind wordt ziek op school 3 3.

Nadere informatie

Medicijnbeleid Dromedaris

Medicijnbeleid Dromedaris Medicijnbeleid Dromedaris Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt elke school te maken met zieke kinderen en kinderen die medicijnen gebruiken. Het is van belang goede afspraken te maken tussen ouders

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

Medische handelingen op de scholen van Fluenta (protocol) Naam document: Aangeboden aan College van Bestuur: 30-03-2015

Medische handelingen op de scholen van Fluenta (protocol) Naam document: Aangeboden aan College van Bestuur: 30-03-2015 Naam document: Versie: Behandeld in de commissie: Medische handelingen op de scholen van Fluenta (protocol) Concept Commissie Onderwijs Aangeboden aan College van Bestuur: 30-03-2015 Advisering directie-overleg:

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen Voorwoord Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN VPCO De Viermaster 1 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Het kind wordt ziek op school 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 3. Medische handelingen

Nadere informatie

Medisch protocol OBS Prins Claus

Medisch protocol OBS Prins Claus Medisch protocol OBS Prins Claus Linschoten september 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 EEN KIND WORDT ZIEK OP SCHOOL... 3 HET VERSTREKKEN VAN MEDICIJNEN OP VERZOEK... 3 MEDISCHE HANDELINGEN... 4 OMGAAN

Nadere informatie

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Protocol Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Medische handelingen 1.2 Hoe is de scholing geregeld

Nadere informatie

Protocol medicijngebruik op de jenaplaneet

Protocol medicijngebruik op de jenaplaneet Het verstrekken van medicijnen op verzoek Kinderen krijgen soms medicijnen of andere middelen voorgeschreven die zij een aantal malen per dag moeten gebruiken, dus ook tijdens schooluren. Te denken valt

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

MEDISCH PROTOCOL. Protocol medisch handelen & medicijnverstrekking in het VO

MEDISCH PROTOCOL. Protocol medisch handelen & medicijnverstrekking in het VO MEDISCH PROTOCOL Protocol medisch handelen & medicijnverstrekking in het VO september 2016 NLEIDING Door de invoering van de Wet Passend Onderwijs kunnen scholen vaker verzoeken krijgen om medicatie te

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018

Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018 Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018 Juli 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1. Een leerling wordt ziek op school 2 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Protocol. Omgaan met zieke kinderen. Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen

Protocol. Omgaan met zieke kinderen. Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Protocol Omgaan met zieke kinderen Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Protocol Omgaan met zieke kinderen (medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen)

Nadere informatie

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 151029 (Website) 1 PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 1. Inleiding 1. Medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Medicijnverstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 1. Een leerling wordt ziek op school 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 5 3.

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Schoonhoven, september 2014 1 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding.... 3 2.0 Het kind wordt ziek op school.. 4 3.0 Het

Nadere informatie

Beleidskader. Medisch handelen. Medicijnverstrekking

Beleidskader. Medisch handelen. Medicijnverstrekking Beleidskader Medisch handelen & Medicijnverstrekking Maart 2016 Inhoud Inleiding 3 1.Het verstrekken van paracetamol op verzoek 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 5 3. (Voorbehouden) Medische

Nadere informatie

Medisch handelingsprotocol

Medisch handelingsprotocol Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN OP BASISSCHOLEN Opgesteld in concept : 29 maart 2010 Besproken in DB : 22 april 2010 Advisering door GMR : 21 juni 2010 Goedkeuring

Nadere informatie

afspraken medicijnprotocol Dominicusschool n.a.v. het RVKO protocol

afspraken medicijnprotocol Dominicusschool n.a.v. het RVKO protocol D 4.1 medicijnprotocol afspraken medicijnprotocol Dominicusschool n.a.v. het RVKO protocol Van het RVKO protocol wordt bijlage 1 niet ingevuld, deze informatie is terug te vinden in de administratiebrief

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN VPCO De Viermaster 1 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Het kind wordt ziek op school 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 3. Medische handelingen

Nadere informatie

Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN. Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d.

Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN. Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d. Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d. Opgesteld door: PvA Versie: 1 Aangepaste versie protocol

Nadere informatie

Protocol Medisch handelen & Medicijnverstrekking

Protocol Medisch handelen & Medicijnverstrekking Protocol Medisch handelen & Medicijnverstrekking Inhoudsopgave Augustus 2016 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Een kind wordt ziek op school... 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 5 3.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op school

Protocol medisch handelen op school Protocol medisch handelen op school Medicatiegebruik In principe wordt er op school géén medicatie verstrekt of toegediend aan leerlingen. Deze kunnen alleen worden verstrekt en/of toegediend als hierover

Nadere informatie

Formulieren en verklaringen

Formulieren en verklaringen Formulieren en verklaringen Verklaring medicijnverstrekking Verklaring vervoer Achterwachtformulier Bijna ongevallenregistratieformulier Verklaring buikslapen Toestemmingsformulier sieraden Verklaring

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Een leerling wordt ziek op school Het verstrekken van medicijnen op verzoek Structurele medische handelingen

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Een leerling wordt ziek op school Het verstrekken van medicijnen op verzoek Structurele medische handelingen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Een leerling wordt ziek op school 5 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 6 Het verstrekken van medicatie in noodsituaties 6 Structurele medische handelingen

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking/medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking/medisch handelen Protocol medicijnverstrekking/medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is zoals hoofdpijn

Nadere informatie

Protocol medisch handelen. De Wegwijzer

Protocol medisch handelen. De Wegwijzer Protocol medisch handelen De Wegwijzer 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 1 2 Aanleiding 2 3 Doel 2 4 Toepassingsgebied 2 5 Definities / afkortingen 2 6 Inhoud 2 6.1 Inleiding over medicijnverstrekking en

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Inleiding... 2 1. Het kind wordt ziek op school... 2 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 3. Medische handelingen... 2 4. Richtlijnen

Nadere informatie

Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN. 29 mei 2013 instemming MR

Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN. 29 mei 2013 instemming MR Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN 1 Inhoudsopgave Inleiding Het kind wordt ziek op school Het verstrekken van medicijnen op verzoek Medische handelingen

Nadere informatie

Versie oktober 2013. Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen

Versie oktober 2013. Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen op scholen Versie oktober 2013 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 2 Het kind wordt ziek op school... 4 3 Het

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekking. Stichting StisamO Hoenderik 9 Elst Vastgesteld door de GMR:

Protocol. Medicijnverstrekking. Stichting StisamO Hoenderik 9 Elst Vastgesteld door de GMR: Protocol Medicijnverstrekking Stichting StisamO Hoenderik 9 Elst Vastgesteld door de GMR: Inhoud Inleiding... 3 Situatie 1 : kleine incidenten, een kind wordt ziek onder schooltijd... 4 Situatie 2 : incidenteel

Nadere informatie

Protocol medicatieverstrekking en medisch handelen

Protocol medicatieverstrekking en medisch handelen Protocol medicatieverstrekking en medisch handelen Rk. bs. De Achtsprong Kloosterstraat 31 3256 AH Achthuizen 0187631246 info.achtsprong@dewaarden.nl www.8sprong.nl Brin 05IJ Directie: dhr. M. van Bers

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekkingen en medische handelingen

Protocol. Medicijnverstrekkingen en medische handelingen Protocol Medicijnverstrekkingen en medische handelingen September 2013 WOORD VOORAF Het navolgende document is opgesteld door de GGD ten behoeve van scholen (landelijk protocol). Veel leerkrachten, teams,

Nadere informatie

Notitie. Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018

Notitie. Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018 Notitie Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018 Contact Directie Onderwijs T 088-4056401 directie.onderwijs@yulius.nl Inleiding Yulius Onderwijs biedt onderwijs

Nadere informatie

Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking

Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Michelle Smit 2018 Vastgesteld door de DMR d.d. Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Communicatie... 3 3. Beleid... 3 4. Uitwerking... 3 4.1 Een leerling

Nadere informatie

Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen

Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is zoals

Nadere informatie

Protocol medisch handelen. Beekdal Lyceum

Protocol medisch handelen. Beekdal Lyceum Protocol medisch handelen Beekdal Lyceum november 2013 Inleiding 3 1. De leerling wordt ziek op school 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 3. Medische handelingen 5 Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekking en Medisch Handelen

Protocol. Medicijnverstrekking en Medisch Handelen Protocol Medicijnverstrekking en Medisch Handelen Januari 2013 Inhoudsopgave Inleiding over het wettelijk kader van dit protocol Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 1. De leerling

Nadere informatie

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm Lingewijk 13 3831 LE Leusden 033-4943936 info@deholm.nl Protocol Ziekte/ Medicijngebruik Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Protocol medisch handelen en. medicijnverstrekking. medicijnverstrekking. Document. Marijke Hengeveld. Beheerder Marijke Hengeveld

Protocol medisch handelen en. medicijnverstrekking. medicijnverstrekking. Document. Marijke Hengeveld. Beheerder Marijke Hengeveld Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Document Auteur Eigenaar Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Marijke Hengeveld CO Produs Beheerder Marijke Hengeveld Status Concept datum

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school november 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Toelichting... 3 3. Uitgangspunten... 4 3.1. Toedienen geneesmiddelen... 4 3.2. Soorten geneesmiddelen... 4 3.3. Wet BIG... 4 4. Afspraken met betrekking

Nadere informatie

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie CvB 18 december 2012 Ter bespreking in staf (o.a. advies Besturenraad ingewonnen) MO 12 januari 2013 Ter eerste advisering GMR

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking en medische handelingen

Protocol Medicijn verstrekking en medische handelingen Protocol Medicijn verstrekking en medische handelingen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Medische handelingen 5. Medicijnverstrekking

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Bataaf

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Bataaf Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Bataaf Inhoudsopgave A - Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen B - Het kind wordt ziek op school C - Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Model-protocol medische handelingen WDZ Standaard protocol

Model-protocol medische handelingen WDZ Standaard protocol Model-protocol medische handelingen WDZ Standaard protocol Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Soorten medische handelingen op school... 5 a. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt... 5 b. Handelingen

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCH HANDELEN & MEDICIJNVERSTREKKING

PROTOCOL MEDISCH HANDELEN & MEDICIJNVERSTREKKING PROTOCOL MEDISCH HANDELEN & MEDICIJNVERSTREKKING 2015 2016 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Leerling wordt ziek of raakt gewond op school 4 3. Het verrichten van reguliere medische handelingen 5 4. Het verstrekken

Nadere informatie

MEDISCH HANDELINGSPROTOCOL

MEDISCH HANDELINGSPROTOCOL MEDISCH HANDELINGSPROTOCOL Stichting ROC WEST-BRABANT 1 maart 2015 Versie 14.07.2014 ROCwb MEDISCH HANDELINGSPROTOCOL INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 2 1.1. Algemeen

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Stafdienst

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Stafdienst Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen Stafdienst Voorwoord Voor u ligt het protocol medicijnverstrekking en medisch handelen van Aeres. Dit document geeft aan hoe binnen Aeres praktijkonderwijs

Nadere informatie

In dit protocol is beschreven hoe het personeel van de ASKO in de volgende situaties handelt:

In dit protocol is beschreven hoe het personeel van de ASKO in de volgende situaties handelt: Medicijn protocol Protocol medicijnverstrekking/medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht Inhoud 1.Inleiding... 1 2.Het kind wordt ziek op school... 1 2.1 Waarschuwen van ouders... 2 2.2 Waarschuwen arts/oproep 112... 2 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 4. Medische handelingen...

Nadere informatie

Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen. Stichting Saenstroom

Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen. Stichting Saenstroom Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen Stichting Saenstroom De tekst van het voorliggende protocol is op basis van het model-protocol Medicijnverstrekking & Medisch Handelen op scholen, vastgesteld

Nadere informatie

25 augustus Medicijngebruik en medisch handelen op school

25 augustus Medicijngebruik en medisch handelen op school 25 augustus 2017 Medicijngebruik en medisch handelen op school Hierbij verschillende formulieren die gaan over situaties wanneer uw kind ziek wordt op school of medicijnen nodig heeft. Wij vragen u deze

Nadere informatie

Versie januari Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer

Versie januari Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1: Medicijnverstrekking en medisch handelen 4 1.1 Het kind wordt ziek op school 4 1.2 Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

MEDISCH HANDELEN-MEDICIJNGEBRUIK OP SCHOOL

MEDISCH HANDELEN-MEDICIJNGEBRUIK OP SCHOOL MEDISCH HANDELEN-MEDICIJNGEBRUIK OP SCHOOL Inleiding In relatie tot de gezondheid van leerlingen worden scholen soms gevraagd medische handelingen te verrichten en medicijnen aan leerlingen te verstrekken.

Nadere informatie

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen PROTOCOL Medicijngebruik en medisch handelen Montessorischool Haaksbergen 2018-2019 Montessorischool Haaksbergen Maakt leren leuk! Met elkaar leren wij iedere dag. Protocol Medicijngebruik en medisch handelen

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen Colofon: Herziene versie: december 2010 Inhoudsopgave Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 4 1. De jongere wordt ziek

Nadere informatie

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG April 2016 Protocol Medicijngebruik Wet BIG Inhoudsopgave 1. DOEL... 3 2. GELDIGHEIDSBEREIK... 3 3. TOELICHTING... 3 4. UITGANGSPUNTEN... 3 4.1 TOEDIENEN GENEESMIDDELEN... 3 4.2 SOORTEN GENEESMIDDELEN...

Nadere informatie