De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. oktober ste jaargang Nummer 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. oktober 2014 30 ste jaargang Nummer 3"

Transcriptie

1 De Fûke Doarpskrante fan Wierum oktober ste jaargang Nummer 3

2

3 Redactie: Annette Koopmans: typewerk en opmaak Dorpsbelang: eindredactie Dorpsgenoten, Nu ik dit stukje schrijf klettert de regen tegen de ruiten en de wind doet ook zijn best om iets van zich te laten horen. Het is zover. Herfsttijd en dus tijd voor de kachel. Het sociale leven speelt zich langzamerhand weer binnen af. De afgelopen maanden heeft uw bestuur zich weer ingezet om Wierum leefbaar te houden door diverse activiteiten te organiseren. De aanleg van een Jeu de Boulesbaan om maar iets te noemen. U vindt verderop in de Fûke een kort verslag over deze baan. Niet alleen de organisatie van activiteiten, maar ook minder leuke dingen vroegen en vragen nog steeds onze aandacht. Wat denk u van de voorgenomen verkoop en als dat niet lukt, sloop van woningen aan de Iniastraat door Thus Wonen? Een plan wat bij het bestuur slecht is gevallen en waar we ons ook met hand en tand tegen verzetten. We hebben de politiek ingeschakeld en we gaan met meer dorpen de strijd aan. We houden u en vooral de bewoners van deze huizen op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo proberen we ons dorp leefbaar te houden voor een ieder. Wat wel opvalt is dat leefbaarheid door enkele bewoners ruim wordt geïnterpreteerd. Een ieder mag weten hoe hij of zij wil wonen en dat moet ook zo blijven, maar bij veel dorpsgenoten is er ergernis hoe sommigen het erf rondom hun huis onderhouden. Het is wel het gezicht van ons dorp en wij willen u dan ook oproepen om de schop, hark, of wat voor stuk gereedschap dan ook ter hand te nemen om alles een prettiger aanzien te geven. Zo maken we met elkaar een prettig leefbaar dorp, waar het voor een ieder genoeglijk vertoeven is. Wij als bestuur zijn in de weer om de leegstaande woningen, wat vaak al krotten zijn, te laten opknappen of te slopen. Er is goed nieuws over het hondenstront probleem. In het dorp is het eindelijk voor een groot deel hondenpoepvrij. Voor een ieder die heeft meegeholpen dit te realiseren is een pluim op zijn plaatst. En dat zijn dan vooral de hondenbezitters die hebben laten zien dat het hun menens is om een mooi toonbaar dorp te houden. Voor een enkeling die zich niets aantrekt van wat voor oproep dan ook, wil de gemeente, vooral in de wintertijd, extra controles gaan houden op die plekken waar de hond toch zijn behoeften deponeert en waarvan men meent dat hier toch geen controle wordt gehouden. Het bestuur wenst u veel plezier met het lezen van deze Fûke en staat open voor uw suggesties van wat voor aard dan ook. Jan Prins Voorzitter.

4 14

5 Winterprogramma Museumkerk Eben Haëzer. 25 oktober. Tongersdeitemiddei Reinich waar. Rustige muziek afgewisseld met gedichten en boeiende verhalen door Aeltsje de Boer, die bekend staat om haar prachtige wijze van vertellen. Aanvang 20.00uur Entree 8,00 inclusief koffie/thee 29 november. The Hot Shuffles ( 7-mans Dixielandformatie) Swingen dat het een lust is. Prettige muziek waarvan u op uw stoel gaat schuifelen en misschien wel niet de drang kunt weerstaan om van uw stoel af te komen. Aanvang 20.00uur Entree 8,00 inclusief koffie/thee 22 december Shantykoor De Waadseesjongers Kerstprogramma. Aanvang 19.30uur Entree???? Verdere informatie volgt. Januari. Informatie volgt zodra deze bekend is. 21 februari Hobbybeurs Hobbybeurs met weer andere hobbyisten dan vorige jaren. Gezelligheid troef in deze koude wintermaand. Aanvang 10.00uur Entree 2,50 voor de instandhouding van de museumkerk.

6

7 Donderdag 23 oktober is er weer de sieraden en tassen en andere leuke dingen party met Rosé uit Dokkum. Start uur. Graag, als het kan even melden of je komt. Woensdag 19 november is er weer een Nijerwets party. Met allemaal leuke woonaccessoires voor binnen en buiten. Iedereen is welkom en ook deze start om uur. Ook graag even melden via fb of whatsapp dat je komt. Hallo Wierumers, In september zijn we gestart met een brei avond in café Kalkman. We zijn inmiddels al twee keer bij elkaar geweest. Iedereen brengt een brei- of haakwerkje mee en zo zitten we gezellig rond de tafel met z n allen te handwerken en te kletsen. De enige kosten die eraan verbonden zijn is wat je wilt drinken. Elke eerste woensdag van de maand komen we bij elkaar. Iedereen is WELKOM. Heeft u nog vragen dan kun je me altijd even bellen Tel De volgende datum is woensdag 5 november vanaf uur. Tot breiens Anja antheunissen

8

9 Dorpsbus Wierum Waarom? Daarom!

10 Waarom? Wierum is een heel leefbaar dorp. Het is hier mooi en rustig wonen. En vooral ook goedkoop wonen in een tijd dat huizenprijzen alleen maar zijn gestegen. Voorwaarde voor wonen in Wierum is tegenwoordig wel dat je veel moet reizen. Een rijbewijs en auto is noodzakelijk. Per gezin is 1 auto vaak al niet eens genoeg. Want we moeten voor bijna alles het dorp uit. Voor medische zorg, boodschappen en onderwijs moeten we buiten Wierum zijn. Dit maakt Wierum er niet aantrekkelijker op om te blijven of gaan wonen. Jongeren die op zichzelf willen gaan wonen in Wierum hebben dan niet alleen de kosten van een huis maar ook zelf de kosten van eigen vervoer. En als jong gezin kom je voor de extra kosten te staan van de tweede auto die je toch echt nodig hebt. Want als een van beide ouders met de auto naar het werk is moeten de kinderen ook naar school of de dokter en dat lukt niet altijd op de fiets. Want probeer maar eens om om half negen bij de basisschool in het ene dorp te zijn en bij de peuterspeelzaal in het andere dorp. Ook de oudere inwoners kunnen in de problemen komen met het verplichte reizen dat wonen in ons dorp met zich meebrengt. Want ouderen moeten door bezuinigingen op de zorg steeds langer thuis blijven wonen. Maar hoe moet dat als je zelf niet meer kunt autorijden? Of als je als oudere alleen komt te staan en geen rijbewijs hebt? Als je dan in Wierum wilt blijven wonen moet er een beroep gedaan worden op familie of buren of men moet reizen met het bestaande openbaar vervoer of met een taxi. Dit gebeurt, dit werkt, maar hoe lang blijft dit nog mogelijk? Want door bezuinigingen is o.a. de toekomst van de WMO onzeker. En blijft die ene vaste buslijn die Wierum een paar keer per dag aandoet in de toekomst ook bestaan in dezelfde vorm?

11 Hoe? Met een dorpsbus wordt het reizen voor Wierumers makkelijker. Als je zelf geen auto of tweede auto hebt, of als oudere bijvoorbeeld niet meer mag rijden dan is de dorpsbus er voor u. De bus zal gereden worden door Wierumers, uw buren dus zeg maar, alleen pakken we het groter aan. De dorpsbus kan 's ochtends onze basisschooljeugd naar 't Kompas in Paesens brengen. Op dit moment gaan bijna alle kinderen in ons dorp naar 't Kompas. En de ouders van de kinderen onder de 4 in ons dorp zijn van plan om hun kind in de toekomst ook naar Paesens te sturen. Als we de dorpsbus voor dit leerlingenvervoer gebruiken zijn enkele moeders in staat om op hetzelfde tijdstip een jonger kind naar de peuterspeelzaal in bijvoorbeeld Anjum of Oosternijkerk te brengen. En zo kan iedereen met de bus mee, ook het kind van de enkele ouder die niet die tweede auto heeft. Na deze schoolrit gaat de bus op een vaste tijd richting Dokkum. Wilt u boodschappen doen of moet u naar het ziekenhuis dan kunt u dus mee. Moet je vanaf Dokkum verder met het bestaande openbaar vervoer kan je ook mee. Als een leerling in het middelbaar of voortgezet onderwijs eens later kan beginnen hoeft deze dus niet per se met de laatste ov bus mee om toch op school te komen. Maar kan hij met de dorpsbus naar Dokkum. Zo is de dorpsbus een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer. Op een vaste tijd vertrekt de dorpsbus weer naar Wierum. In de middag worden de basisschoolkinderen weer thuis gebracht. En dan kan er nog een rit naar Dokkum gemaakt worden. Bijvoorbeeld om een groepje kinderen die bij elkaar op zwemles zitten weg te brengen. Of om onze oudere jeugd op te halen zodat ze niet de drie kwartier lange rit hoeven te maken met de vaste buslijn. Ook zouden natuurlijk toeristen die in ons dorp verblijven van de dorpsbus gebruik kunnen maken. En moet u met spoed ergens heen, dan kunt u altijd bellen of de bus beschikbaar is. Andere bestemmingen dan Paesens en Dokkum zijn natuurlijk ook mogelijk. Verder kan de bus ook beschikbaar gesteld worden voor groepsvervoer voor verenigingen uit ons dorp.

12

13 Openbaar vervoer? Ons dorp wordt een paar keer per dag aangedaan door een vaste buslijn. De provincie regelt deze vorm van openbaar vervoer. De vaste buslijn zoals Wierum die nu kent is met veel moeite en extra geld er gekomen. En daar kunnen we als dorp ook niet zonder en er zal ook een vaste buslijn blijven. Maar de vraag is of deze vaste buslijn ook in de toekomst in dezelfde vorm ons dorp aan blijft doen. Wij zien de dorpsbus als aanvulling op de vaste buslijn. In overleg met onze contactpersoon van de Bûtenút Foarút subsidie van de provincie, is ons duidelijk geworden dat een dorpsbus alleen mogelijk is als een vorm van besloten vervoer. Dat houdt in dat wij een stichting moeten worden met leden en vrijwillige chauffeurs. De dorpsbus rijdt dan dus op aanvraag en zonder vaste dienstregeling. Zo lijkt de dorpsbus niet op openbaar vervoer en kan het ook geen invloed hebben op de bestaande vaste buslijn. Kosten? Op dit moment zijn wij aan het onderzoeken of een dorpsbus haalbaar is. Ons doel is om de kosten voor de gebruiker, u, zo laag mogelijk te houden. Om gebruik te kunnen maken van de dorpsbus moet iemand 'vriend van de bus' zijn. U betaalt dan een laag bedrag per jaar wat u het recht geeft om de dorpsbus te gebruiken. Per rit vragen we dan nog een klein bedrag. Wij denken aan een bedrag van 25 euro per jaar voor vrienden en 1 euro per rit. Voor de schoolkinderen zal voor de ritten een aparte berekening gemaakt worden. Deze inkomsten moeten ongeveer de helft van de kosten voor de bus dekken. De rest, liefst zo veel mogelijk, moet uit sponsoring komen. Hiervoor hebben wij het plan om diverse bedrijven te benaderen. Naast de sponsoring zijn er subsidies om de laatste kosten mee te kunnen dekken. Om uit te zoeken of de dorpsbus haalbaar is willen wij graag weten wat u van dit plan vindt. Wilt u in de toekomst gebruik maken van de dorpsbus? Steunt u het plan maar denkt u zelf geen gebruik te gaan maken van de bus? Meldt u alstublieft aan als 'Vriend van de dorpsbus'! Voor een laag bedrag per jaar maakt u dan de dorpsbus mede mogelijk en kunt u er gebruik van maken. Er hebben zich al een aantal vrienden gemeld. Het gaat ons er nu op dit moment om een goede indruk te krijgen van het aantal vrienden die de dorpsbus kan krijgen. Zodat wij weten welke inkomsten we kunnen verwachten. Hoe groter het aantal vrienden, hoe groter onze inkomsten uit gebruik, hoe groter de kans dat de dorpsbus er ook komt!

14

15 Wilt u wel eens de dorpsbus rijden? Meldt u alstublieft aan als chauffeur. Een aantal dorpsgenoten hebben al aangegeven dit wel te willen doen maar we kunnen zeker meer vrijwilligers gebruiken. Want zonder voldoende vrijwilligers kan de dorpsbus niet rijden. Heeft u vragen of ideeën? Wij horen het graag! De dorpsbus is er voor en door het dorp. Daarom! Met een dorpsbus: - blijven ouderen langer mobiel bezoek: dokter en ziekenhuis, winkels Dokkum, Ternaard, anders pinautomaat, bank, familie, thuis of verzorgingshuis - bieden we Wierumers een alternatief voor die noodzakelijke (tweede) auto - hebben we als dorp een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer. - hebben we als dorp een antwoord op mogelijke toekomstige bezuinigingen waardoor inwoners langer in Wierum kunnen blijven wonen. - wordt wonen in Wierum aantrekkelijker. Kortom, met een dorpsbus wordt de leefbaarheid van ons dorp vergroot! En NU hebben we de KANS om een dorpsbus voor elkaar te krijgen. Laten we die pakken! Voor informatie en aanmeldingen kunt u terecht bij: Alie Prins en Dorien Tuinstra en/of via dorpsbus.wierum@gmail.com.

16

17 Jeu de Boulesbaan in Wierum. De aanleg van de Jeu de Boulesbaan op het sportterrein is klaar. Na een sprankelende start bleek dat de toplaag van de baan uit een verkeerde zandsoort bestond en verkeerd was aangeleverd. Er moest dus nog een keer een beroep worden gedaan op vrijwilligers om de laag te verwijderen. Dit liep vertraging op omdat de vakantie er tussen viel en dus niemand bereikbaar was. Dat gaf tijd om uit te zoeken welke laag wel geschikt zou zijn. Brekerszand was de oplossing. Dit noemt men zand, maar het is in feite heel fijn gemalen puin. Na de vakantie is de bestelling geplaatst en deze is voor een paar weken terug op de baan gebracht. Na het aantrillen werd in spanning gewacht of het nu goed zou zijn en inderdaad de baan was goed te bespelen. Een paar professionals hebben de eerste ballen gegooid en waren laaiend enthousiast. Het is zover. Wierum heeft op verzoek van veel dorpsgenoten een Jeu de Boulesbaan. Dank aan hen die in hun schaarse vrije tijd hebben meegeholpen om dit te realiseren. Dank aan de sponsors. Loonbedrijf de Graaf uit Wierum, welke belangeloos een kraan beschikbaar stelde. Ook de Rabobank, NAM en Oranjefonds hebben ons gesteund met een financiële bijdrage. De Gemeente Dongeradeel heeft voor een groot deel gezorgd dat het hekwerk en de doorgang om het sportterrein kon worden verplaatst naar een veiliger plek en dit hek, waar nodig, gerepareerd. Zonder al deze steun zou het niet mogelijk zijn geweest om dit plan gerealiseerd te krijgen. Het bestuur wenst u allen veel prettige spelmomenten op deze baan. Bestuur Dorpsbelang Wierum

18

19 MAG HET EEN ONSJE MEER ZIJN? Kruideniers, bakkers en slagers- de middenstand van toen- kon die vraag nog wel eens stellen. Nu hebben de grote supermarkten alle zelfstandige winkeliers verdrongen. De naam van de eigenaar staat niet meer op de winkel, het is allemaal anoniem en de markt in levensmiddelen wordt beheerst door Albert Heyn,Jumbo en de duitse Aldi s en Lidl. De traditionele middenstand is dus verdwenen...wij kennen als ouderen de winkelformules maar al te goed..de VIVO...de VeGe...de Centra...Enkabe...om er maar enkele te noemen. Voor de kruideniers en andere middenstanders was het hard werken, de marges waren smal en de concurrentie hard. In de 50 en 60 er jaren was er ook nog een scheidslijn tussen de verschillende geloofsovertuigingen. Je kocht bij gelijkdenkende collega s en dat gold natuurlijk ook voor de klanten. De gereformeerden kochten bij de gereformeerde ondernemer. De mensen (en ook de kruidenier, bakker, groenteboer)hadden het erg krap. Bij het groeien van de welvaart werden de artikelen wel een beetje luxer en het aantal nam ook toe. Maar laten wij even terug gaan in de tijd... De klant komt binnen, de kruidenier groette en zei Wat wenst u mevrouw?. Een pond suiker graag. De kruidenier ging dan met een grote schep in de suikerzak en zette het later op de weegschaal, een beetje eruit, een beetje erbij waarna de zak netjes werd dichtgevouwen. Anders nog iets, mevrouw? was de volgende vraag.. Ja, graag een pondje kaas De kruidenier pakte een stuk kaas en sneed er een stuk af, en dan begon het spelletje opnieuw. Men begrijpt dat dit allemaal vrij lang duurde, zeker als het lijstje lang was en er veel mensen in de winkel stonden. Gelukkig was het toen een tijd waarin de mensen elkaar meer tijd gunden. Elkaar de tijd gunnen is er niet meer bij in de moderne supermarkten, hoe sneller door de kassa hoe beter... De vraag, mag het een onsje meer zijn zal dus nooit meer worden gesteld...of...het zou op de markt moeten zijn. D de Jong. 14

20

21 Rooster klaverjassen seizoen 2014/ september maatklaverjassen Dorpshuis 10 oktober Start competitie Café 24 oktober Dorpshuis 7 november Café 21 november Dorpshuis 5 december Café 19 december Dorpshuis januari Café 23 januari Dorpshuis 6 februari Café 20 februari Dorpshuis 6 maart Café 20 maart Laatste keer competitie Dorpshuis 3 april Goede vrijdag,??????????????? Café 10 april Slotavond maatjassen Café Bij vragen of opmerkingen, Akke van der Zee

22

23 HET CREATIEVE ZEUREN Het dorpsbelang heeft besloten dit jaar een cursus aan te bieden die gaat over zeur-ites Het is eigenlijk een vorm van eerste hulp die door de docent plezierkunde Dirk de Jong uit Dokkum wordt gegeven. Zeur-ites is dan ook de kunst van het zeuren, klagen en zaniken. Nu denkt u wellicht dat het begrippen zijn die men vervelend vindt. Sterker nog er wordt beweerd dat mensen die klagen vaker ziek zijn, minder succesvol zijn en korter leven. De cursus die slechts een middag in beslag, neemt leert u dat er door klagen weliswaar niets veranderd maar dat het wel een fijn gevoel kan geven. Waar kunnen wij over klagen? Over het weer? Gezondheid? Familie? Buren? De lijst kunt u zelf invullen. Die is eindeloos. Als klaagcoach zal de docent bewijzen dat het zeurvermogen zelfs een geluksgevoel kan geven. Om alvast een tipje van de sluier op te lichtten krijgt u, gefinancierd door het dorpsbelang een klaagboek aangeboden. Dit boek is helemaal leeg en het is aan u, datgene wat u hebt geleerd, op de cursus in dat boek te vermelden. Dit hoort bij de eerste hulp, want het gebruik van het boek, het opschrijven van het mekkeren, zeuren, klagen en zaniken werkt als een uitlaatklep. En u weet met een uitlaatklep raakt u de spanning kwijt en een ontspannen mens is gelukkig en dat geeft dat fijne gevoel wat u ervaart als u hebt deelgenomen aan deze cursus. U merkt dan pas de kracht van het aardig zijn, de kracht van de positieve gedachtes. Er kan alleen schriftelijk in het boek worden geklaagd, de ergernis komt niet verder, want de cursus buigt alle klaagsessies om. Klagen bij Dorpsbelang over de cursus heeft dan ook geen enkele zin meer. Opgave bij Jan Prins, Voorzitter dorpsbelang Wierum Burgelijke stand: Verhuisd: Lieuwe Beintema van iniastrjitte 11 naar de Spiker Ternaard. Tine v/d Zee-de Graaf van iniastrjitte 1 naar Damwoude. Nieuwe Bewoners: Sikko Buwalda, uit Dokkum naar iniastrjitte 28. Roger Linger en Marieke Smit, met hun kinderen Djooz, Inden en Zamee. Uit Groningen naar Pastorijstrjitte 2. Geboren: Jacob-Hendrik, zoon van Doeke Visser en Annemayke Faber.

24 't Skoallehûs Sinds begin september zijn wij de nieuwe bewoners van de oude school aan de Pastorijstrjitte 2. Al ongeveer een jaar eerder tekenden wij het koopcontract. In afwachting van de bestemmingsplanwijziging, die ongeveer een jaar in beslag neemt, droomden wij al vaak over ons nieuwe leven in het schoolgebouw en over het kleine dorpje aan zee. Het is dan moeilijk om je het precies voor te stellen. Je kent het immers niet. Hoe zou het zijn? Spreken alle mensen Fries? Zijn er vriendjes en vriendinnetjes voor onze kinderen? Hoe gaan we het inrichten? verbouwen? Maar vooral: gaan we ons er thuis voelen? Nu ik dit stukje schrijf voor de krant, wonen we vier weken in ons nieuwe huis. Tijdens deze weken waarin we klusten, voorzichtig begonnen aan de tuin, wat verfden en de omgeving en buren leerden kennen, pakten we vooral ook veel dozen uit met dingen die een plek moeten krijgen. Zo is het met verhuizen, dingen moeten een plek krijgen maar vooral ook alle indrukken hebben een plek nodig. Het voelt nog als wennen, maar het voelt ook goed. We hebben al kennisgemaakt met veel bewoners in het dorp, de kinderen hebben al voorzichtig kennisgemaakt en gespeeld met kinderen uit de buurt. De omgeving is prachtig. Nu we hier zijn, kunnen we beginnen met het realiseren van de plannen. Het voorhuis (de koffiekamer en de directeurskamer) worden verbouwd tot Bed & Brochje. We willen ons met name richten op gezinnen. De stichting BuitenAtelier heeft een plek in een van de lokalen. Deze stichting organiseert activiteiten voor kinderen in relatie met de natuur (de BuitenGewoon Leuk activiteiten). In dat kader willen wij onze tuin inrichten als ontdek-tuin en ook deels openstellen voor anderen. Het opstarten en realiseren van deze plannen heeft wel enigszins tijd nodig. Nog even geduld dus hierop.

25 Wat bijzonder is aan onze persoonlijke situatie is dat onze kinderen niet naar een naburig dorp naar school gaan, maar leskrijgen in de school. Dit is een keuze die gebaseerd is op omstandigheden die ontstaan zijn en is niet door een principiële overtuiging tot stand gekomen. Met andere woorden: wij zijn niet tegen school. Door de mogelijkheden en beperkingen van onze kinderen zijn wij in deze situatie gekomen. Hierin lijken wij misschien uitzonderlijk, maar uit cijfers blijkt dat gezinnen in Nederland in een dergelijke situatie zitten. Niet alle kinderen lukt het dus een plek te vinden binnen het onderwijssysteem. Dus zo gaat het leven zijn weg. Wij hebben ons leven in de stad Groningen verruild voor een leven in een dorp aan zee. Toen we het destijds vertelden aan onze stadse buren en vrienden keken zij soms verschrikt op: Wierum..., maar dat is toch het einde van de wereld! Daar is toch 'niets'? Maar dan antwoordden wij vastberaden: Nee, zeer zeker niet het einde van de wereld. In tegendeel. Het is voor ons een nieuw begin. En we dachten in stilte: in dat Niets kan Alles besloten liggen (maar dat was en is misschien meer iets voor de filosofen onder ons). Hartelijke groeten, Marieke en Roger Djooz (8), Inden (6), Zamee (4)

26

27 Hallo dorpsgenoten, De zomer is weer voorbij het verenigingsleven begint weer, zo ook bij ons, 6 oktober zijn we weer begonnen. Er zijn een aantal boekjes gelezen en de keuze is gevallen op Oan de ein fan de reibôge een vrolijk stuk van 3 bedrijven geschreven door Hans van Wijnaarden, overgezet van Gerrit Tasma. De rollen zijn inmiddels verdeeld dus we kunnen aan de slag. We hebben een nieuwe soufleuse dit is Boukje Sijens mooi dat zei ons bij wil staan welkom bij de club. We hebben ook een gast speelster dat is Anneke de Vries, dit is omdat Mariet door haar studie op de maandagavonden verhinderd is. Op het moment van het schrijven van dit stukje hebben we nog geen datum van de uitvoering maar daar worden u/jullie wel van op de hoogte gebracht. Wij zullen ons best doen om weer een prima stuk op de planken te zetten ik zou zeggen tot ziens op een van de avonden. Toneelvereniging, NIEUWS BETREFFENDE DE BOEKENKAST Er wordt gelukkig toch af en toe gebruik gemaakt van de boekenkast. Ik ga proberen ook nog weer wat boeken te ruilen zodat er wel een beetje beweging in het aanbod blijft. Zodra er weer wat andere boeken geplaatst zijn wordt dat op de site van dorpwierum vermeld. Nog even ter informatie; De boekenkast is bereikbaar als er een activiteit in het dorpshuis is oa. als er soos is of koffiedrinken op woensdagmorgen. En de regel is; 1 boek brengen, 1 boek halen. Gebrachte boeken mag u op de bank leggen. Ik zorg dan dat ze op alfabet in de kast komen te staan. Doetie Prins

28

29 Kaatsseizoen 2014 Er is weer volop gekaatst deze zomer zowel in Nes als in Paesens en in Wierum natuurlijk, er waren deze zomer 8 wedstrijden. Er is er een sponsor bijgekomen dat zijn Doeke en Sietse Visser met de vistival-partij, zij hadden er van alles bij visbakken, een springkussen voor de kinderen, en de catering was die middag ook van hen en de opbrengst van dit alles ging naar een goed doel, om de vissers in de arme landen ook op weg te helpen met materiaal en dergelijke. Die avond was er een stukje muziek het was zeer gezellig allemaal en zeker voor herhaling vatbaar. Ook de andere sponsors bedankt, want zonder sponsors geen kaatsen, Dorpsbelang Granaat: Henk-Jan Talma & Monte Visser. Pipenâle Skilder/klusbedrijf: Pyt van Dyk & Henk de Beer. Transport: Auke van der Zee. Vistival: Doeke & Sietse Visser. De Kalkman: Kornelis en Nynke Yntema. Pearke kaatsen: Tjeerd van der Veen & Klaas Theo Smit. De jeugd heeft weer kaatstraining gehad van een nieuwe trainster Amarins Meindersma uit Holwerd. Het was weer in samenwerking met paesens ze konden in beide dorpen kaatstraining nemen. Dan willen we Dorpsbelang en de vrijwilligers bedanken voor het draaiende houden van het Hokje. Lijkt het je ook wel wat meld het dan even bij het dorpsbelang hoe meer hoe beter. Het pearkekaatsen was niet zo n succes want het waaide zo hard dat het perk moeilijk te vinden was met de opslag. De winaars waren in de B klasse Hedzer Post en Hannie Meinema en de A klasse Danny Post en Annie Corton. De laatste partij was traditie getrouw de kalkman partij die op 30 augustus is verkaatst. Waarna tijdens de prijsuitreiking in café de kalkman ook de prijzen van het seizoensklassement bekend werden gemaakt en ook de prijzen hiervan werden uitgereikt Bij de jeugd kreeg Linda Post een herinnering en Machgiel Groen de wisselbeker, er was dit jaar maar 1 beker omdat er niet in A en B klasse werd gekaatst. Dit hele seizoen was er ook dames kaatsen daarom dit jaar ook een wisselbeker bij de dames, En die is gewonnen door Astrid Meinema. En ze kreeg een herinnering van het vorig seizoen toen had ze het klassement ook gewonnen maar toen was er nog geen damesbeker. Bij de senioren ging de wisselbeker naar Danny Post. Zo is er zomaar weer een kaatsseizoen voorbij, we gaan vol goede moed op naar het volgend seizoen. Kaatsers en publiek bedankt en tot het volgend kaatsseizoen. Het Kaats bestuur.

30

31 Kleine genoegen van het ouder worden ============================ Grijs haar heeft meer volume...tenminste bij mijn vrouw. Wat biedt het toch een voordelen om pensionado te zijn, wij hoeven niemand verantwoording af te leggen als wij een dagje weg willen. (of een dag gewoon niets uit willen voeren) Wij hebben altijd een zitplaats, wij kunnen geen plastisch chirurg meer vinden voor een complete facelift. En wij mogen van geluk spreken, immers in de l5 de eeuw waren de meeste mensen van onze leeftijd al niet meer in leven. Staat tegenover dat wij wel de helft van ons leven achter de rug hebben. Wij kunnen nog vrij veel, zoals brood strooien voor de vogels s morgens, t is helemaal niet vermoeiend. Je kunt zuinig leven als je wat ouder wordt, Ik persoonlijk bespaar heel wat op shampoo en wat ook bijzonder is, de angst voor ontslag is niet meer nodig. Allemaal voordelen. Naar bed gaan kost ook heel weinig moeite want soms val je al in de stoel in slaap. Maar wij zijn wel met een comeback bezig. Ons geestelijk inzicht gaat vooruit (alhoewel het zicht wel achteruitgaat). Wij hebben alle inentingen ook al gehad, het babyvet is verdwenen en onze gewrichten voorspellen het weer beter dan Piet Paulusma Kortom wij genieten ten volle... Groetjes uit Dokkum ============================================= Aan de leden, Tijdens de afgelopen jaarvergadering is er door de aanwezige leden ingestemd om de jaarlijkse contributie te verhogen naar 10,00 euro. Zou u dit vóór 1 april 2015 willen aanpassen bij uw bank. Alvast bedankt. Groet van de penningmeester van dorpsbelang Wierum

32

33

34 Bestuursleden van Wierumer verenigingen Dorpshuis Voorzitter Henk Meijer Secretaris Ate Cuperus Penn.meester Sjoukje Smidt Verhuur en reserv. Diana de Jong Biljartclub Voorzitter Pieter F. v.d. Zee Secretaris Pieter R. Damstra Penn.meester Henk de Beer Toneelclub Voorzitter Einte Akkerman Secretaris Hannie Meinema Penn.meeste Jikke Jansma Dorpsbelang Voorzitter Jan Prins Secretaris Akke v/d Zee Penn.meester Theo Posthumus Kaatsen Inlichtingen Annie Corton Hannie Meinema Tjeerd Post Astrid Meinema Gerard de Graaf Mannensoos Inlichtingen Klaas Akkerman De Fûke Eindredactie Dorpsbelang mail Lay Out en Annette Koopmans Type-werk Motorclub Voorzitter Kornelis Yntema Waadriders Secretaris Leo Smidt Penn.meester Simon Meijer

35 Vrouwensoos Inlichtingen Pietsje Bosgra Bibliotheek Contactpersoon Doetie Prins gymnastiek Inlichtingen G. v.d Zee-Meinema Feestcommissie Voorzitter Tjerk Post Secretaris Alie Prins Penn.meester Bauke Damstra Begrafenisveren. Voorzitter Einte v.d. Zee Secretaris Pieter F. v.d. Zee Penn.meester Tjeerd Post Bode Marjanna Zeilinga Shantykoor Voorzitter Hidde Smidt Waadsee Sjongers Secretaris Bartje Mulder Penn. Meester Kees Visser Protestantse Predikant ds. B. G. Keizer Gemeente Preses Einte van der Zee Nes/Wierum Scriba J. Eelkema-Brouwer Koersbal Wedstrijdleider Jan Roos Wedstrijdsecr. Janke Akkerman Jeugd Activiteiten Voorzitter Alie Talma mail Commissie 2 e voorz. Hermien Post mail Secretaris Jeanette Cuperus mail Penn. meester Annemaijke Faber mail mailadres; activiteitenwierum@hotmail.com Wijzigingen graag doorgeven via Dorpsbelang dorpsbelangwierum@hotmail.com

36

37

De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. juni 2015 31 ste jaargang Nummer 2

De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. juni 2015 31 ste jaargang Nummer 2 De Fûke Doarpskrante fan Wierum 14 14 juni 2015 31 ste jaargang Nummer 2 Redactie: Annette Koopmans: typewerk en opmaak Dorpsbelang: eindredactie Dorpsgenoten, Wanneer ik weer een openingswoord schrijf

Nadere informatie

De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. oktober ste jaargang Nummer 3

De Fûke. Doarpskrante fan Wierum. oktober ste jaargang Nummer 3 De Fûke Doarpskrante fan Wierum 14 14 oktober 2015 31 ste jaargang Nummer 3 Redactie: Annette Koopmans: typewerk en opmaak Dorpsbelang: eindredactie Dorpsgenoten, Het is weer voorbij die mooie zomer.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 01: 01 september 2015 Wat staat

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander Themakrant WIJ WIJ We zijn dit schooljaar begonnen in alle groepen met het thema Wij. Wij gaat over hoe we met elkaar willen omgaan op school, maar vooral wat we van elkaar mogen verwachten. Daarmee bedoelen

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR.

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. Die oorspronkelijke bewoners gingen weg omdat, punt 1, geen huizen met een tuin. Drie kamers, vier kinderen, dat werkt allemaal niet. We

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag 02 juli 2015 Jaargang 7- nummer 28 kalender Donderdag 2 juli Rapportage groepen 3 t/m 7 Vrijdag 3 juli Waterspektakel groepen 1 t/m 5 Vrijdag.Waterdag Morgen, vrijdag 3 juli, worden er voor de kinderen

Nadere informatie

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a.

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Nieuwskraker nr. 16, 10 april 2015 Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Wat komen gaat Agenda 13 t/m 24 april: Entreetoets groep 7 Ook deze week: gesprekken met ouders van leerlingen

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Nieuwsbrief van juli 2015 Peuterspeelzaal De Ringkantertjes Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Vakanties 2015/2016 Herfstvakantie 19-10 t/m 23-10-15 Kerstvakantie 21-12-15

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT Maandag 31 augustus 19.00 uur Ouderavonden groepen 8 19.30 uur Ouderavonden groepen 1/2, 3 en 6 Dinsdag 1 september Meester Tim s ochtends afwezig Juf

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015 Agenda Maandag 7 december Groep 3 t/m 8 schaatsen in Nijverdal Contactavond Dinsdag 8 december Zwemles Vrijdag 11 december Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!!

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!! Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl Nieuwsbrief 2014-2015 nr 5 september BeweegWijs De lijnen staan op het plein! Het ziet er echt mooi uit en de kinderen

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

TSO pagina. Hallo allemaal.

TSO pagina. Hallo allemaal. TSO pagina Hallo allemaal. Na de laatste vrije dagen zijn we beland in de laatste race naar de zomervakantie. Het jaar vliegt voorbij, he. En wat is er nog veel te doen de laatste weken. Volop meeluisteren

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

obssprinkels Nieuwsbrief obssprinkels

obssprinkels Nieuwsbrief obssprinkels Nieuwsbrief Zuiderlaan 197B 7944 EE M e ppel Tel.: 0522-799111 www.obssprinkels.nl Nieuwsbrief Nr. 2015-2016-02 21 augustus 2015 Agenda: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Swim2Play gr. 3, 4C en 6 Vrijdag

Nadere informatie

DIGITALE OV-COACH In Tytsjerksteradiel. Maart 2017

DIGITALE OV-COACH In Tytsjerksteradiel. Maart 2017 DIGITALE OV-COACH In Tytsjerksteradiel Maart 2017 www.t-diel.nl/leerlingenvervoer De Digitale OV-Coach is een project waaraan kinderen die nu met de taxi van en naar school gaan kunnen meedoen. Zij leren

Nadere informatie

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN!

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN! Overzicht activiteiten komende tijd: Nieuwsbrief 3 21 september 2012 Datum Activiteit Groep September Wo. 26-09 Dag van de Talen 1-8 Do. 27-09 Studiedag; alle kinderen vrij 1-8 Oktober Di 2-10 Ouderavond

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Het ambachtnieuws mei 2015

Het ambachtnieuws mei 2015 Het ambachtnieuws mei 2015 Data: 4 mei t/m 8 mei : Vakantie 04 mei : Schoolvoetbaltoernooi meisjes 14 mei : Hemelvaartsdag 15 mei : vrij 19 mei : Praktisch verkeersexamen groep 7 25 mei : 2 e Pinksterdag

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken.

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Nieuwsbrief Avéna Zomer 2015 Beste leden, Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Veel leesplezier, De Redactie. Marly Buitink

Veel leesplezier, De Redactie. Marly Buitink 29 november 2013, jaargang 22. nr. 6 Voor jullie ligt de digitale BargerBabbel zoals we die op school verspreiden (ook apart onder de ouders van aangemelde leerlingen die nog niet op school zitten, en

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2 Nieuws uit groep 1/2 20 februari 2015 (nr 8) Deze week hebben we het thema Sneeuw en ijs afgesloten. Donderdagmiddag hebben we met z n allen genoten van een circuit rondom dit thema. We hebben o.a. vetbollen

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief:

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief: nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 05-02-2016 U leest de nieuwsbrief van februari. De nieuwsbrief die nét voor de krokusvakantie uitkomt. Vandaag stond in het teken van carnaval. En wat was het een leuk

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Activiteitenprogramma Mei 2016

Activiteitenprogramma Mei 2016 Activiteitenprogramma Mei 2016 Wiemersheerd, T Hoge Heem, Assieshof, van Leeuwenhof, De Hoven Beste bewoners, aanleun bewoners en belangstellenden, Voor u het maandprogramma van Mei. Ook deze maand hebben

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Olivijn Nieuwsbrief 1

Olivijn Nieuwsbrief 1 Olivijn Nieuwsbrief 1 Jaargang 4 30-8-2013 www.olivijn.almere-speciaal.nl De tweede editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: Donderdag 26 september 10 minuten gesprekken Woensdag

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen. Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten. Opdracht 1:

Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen. Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten. Opdracht 1: Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen Opdracht 1: Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten Bij het staatsexamen is het belangrijk dat u de tijd goed verdeelt over de opdrachten. Met

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag.

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 7 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Studiemiddag: Vorige

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom?

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom? INTERVIEWS Om de mensen van het onderwijs ondersteunend personeel die op het Dalton College werken iets beter te leren kennen, zijn er interviews met een aantal medewerkers gehouden. Hier volgen ze! Interview

Nadere informatie

Doetinchem, 12 september 2010. Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard,

Doetinchem, 12 september 2010. Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard, Doetinchem, 12 september 2010 Beste kinderen van De Meene en De Boomgaard, Hoe is het met jullie? Hebben jullie een fijne vakantie gehad? Ik zeker wel! Ik was op vakantie in Nicaragua. Je-weet-wel, dat

Nadere informatie

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Jarigen! 30-01 Edith goep 1-2B 30-01 Loïs groep 8A 31-01 Eva groep 4A 01-02 Jens groep 4B 01-02 Noor groep 6B 01-02 Zazou groep 1-2C 02-02 Tara groep 4A

Nadere informatie