NIEUWSBRIEF. The Spanish Timbrado Society België. Voorwoord: In dit nummer: In dit nummer: Jaargang: 3. Nummer: 006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. The Spanish Timbrado Society België. Voorwoord: In dit nummer: In dit nummer: Jaargang: 3. Nummer: 006"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF 1 The Spanish Timbrado Society België Voorwoord: In dit nummer: Beste Timbradovrienden, 1. Voorwoord 2. Artikel van Ludo Poriau. 3. Artikel van Theo Beerenfenger 4. Agenda bijeenkomst zaterdag 23 november Het is al weer een tijdje geleden dat de laatste nieuwsbrief is verschenen. Door allerlei omstandigheden is het er niet van gekomen. De society werkt met heel wat vrijwilligers die ondanks hun drukke werkdagen ook nog tijd in onze Society willen steken. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Zelf heb ik vorig jaar mijn kandidatuur als voorzitter ter beschikking gesteld maar niemand heeft zich geroepen gevoeld om mij op te volgen. Bijgevolg ga ik weer met volle moed aan de slag. Ik moet eerlijk bekennen dat de zin er af en toe niet meer was en mij soms afvroeg voor wie en waarvoor ik dit allemaal deed. Als ik echter zie wat we de afgelopen 10 jaar, samen met alle leden en niet te vergeten onze Nederlandse, Duitse en Franse vrienden hebben kunnen realiseren, mogen we daar terecht trots op zijn. We kunnen het niet iedereen naar hun zin maken maar daar streven we toch naar. Zolang dit ons motto blijft denk ik dat we de goede kant op gaan. De afgelopen maanden zijn voor mij vrij kalm verlopen. Wat de wedstrijden betreft, mochten we jammer genoeg niet naar Nederland voor de districtwedstrijd en werd de zangwedstrijd van de Nederlandse Society verplaatst waardoor ik niet kon deel nemen. De wedstrijd in Bocholt kon gelukkig wel door gaan, helaas zonder onze Nederlandse collega s. Met 20 stammen en 16 sets enkelingen van uitsluitend deelnemers uit België mochten we gerust spreken van een succes. Met dank aan onze twee Nederlandse keurmeesters die alles in goede banen hebben geleid. Van de BeNeDuFra in Duitsland onthouden we de gezellige avonden met onze internationale vrienden. Langs deze weg nog een dikke proficiat aan alle deelnemers die in de prijzen vielen, ook deze uit de andere wedstrijden. Peter de Mulder is dit jaar met 888 punten onze Ligabeker winnaar en verdient daarom ook een speciale vermelding. In dit nummer: Jaargang: 3 Nummer: 006 Februari 2015 Voorwoord Peter Couckuyt. Het beste is niet goed genoeg - Ludo Poriau. Scherpe Maagkiezel - Wout van Gils. Zitstokken - Wout van Gils. 40 bijeenkomst op 7 maart Kalender Een rustige periode is nu aangebroken. De kweek is voor iedereen een spannende belevenis. Gaat het lukken wat we voor ogen hebben? Zal dit koppel onze verwachtingen bevestigen? Mag ik hopen dat de kweek bij iedereen goed verloopt en dat we vanaf november de zang van onze jonge mannen kunnen bewonderen op de verschillende wedstrijden en/of bijeenkomsten. Tot binnenkort. Peter Couckuyt Voorzitter The Spanish Timbrado Society België

2 2 Het beste is niet goed genoeg. Door Ludo Poriau 35 jaar heb ik mijn jachthonden als jachthonden gekoesterd. Zij waren oorspronkelijk en met reden lang geleden gefokt voor de jacht. Het apporteerwerk op land, in en over water, in de moeilijkste begroeiing, niets was hen te zwaar, te moeilijk of onoverbrugbaar. Hiervoor was de training die jaren vooraf ging en met volle inzet en kennis werd volbracht noodzakelijk. De aanleg was van bij de geboorte aanwezig, de discipline om die eigenschap op het juiste moment en onder alle omstandigheden tot een goed einde te brengen hing hoofdzakelijk af van de partner, het baasje dat hem dag in dag uit, van bij de geboorte en onder alle omstandigheden de juiste weg toonde en waar nodig de harde maar diervriendelijke hand wist toe te reiken. Ik heb het geluk gehad om lid te zijn geweest bij fantastische verenigingen in België en Nederland waar gedreven en ervaren lesgevers mij hebben opgeleid tot een voorjager die mooie resultaten in binnen- en buitenland heeft mogen boeken. Dank zij het teamwerk met mijn Labrador Retrievers hebben heel wat jachtheren, jagers en apporteurs ook kunnen genieten van het apporteerwerk waar ook ik nu nog steeds aan terug denk. Het was een heerlijke tijd om in de jachtdomeinen, samen met je beste vriend het geschoten wild te mogen zoeken en keurig binnen te brengen. Na zes Labradors, waarvan je ook na jaren samen werken, afscheid moet nemen en zelf ook niet jonger wordt zijn we door toevallige omstandigheden naar een onverwachte andere hobby overgestapt. De geestdrift om een hobby, welke dit ook moge zijn, met veel liefde en inzet te bedrijven is er bij mij ingebakken. Het moet goed zijn voor mij, zeer goed voor mijn dieren, voor de leefomgeving van beiden en het wederzijds respect van alle mensen die ik weer opnieuw mag ontmoeten. Anders beginnen we er niet aan of kappen we er vroegtijdig mee. Over die leefomgeving en ruimte voor de vogels heb ik het soms moeilijk. Hoewel ik al enkele liefhebbers mocht bezoeken en via de media een beeld kon vormen hoe het bij collega s aan toe gaat, vind ik het ieder jaar opnieuw een onwezenlijke opdracht voor mij en een frustrerende, onnatuurlijke belevenis voor mijn Timbrados. Zoals ik voor mijn honden de natuurlijke ruimte kon geven die ze nodig hadden om zich te ontwikkelen zo kan ik mijn vogels die ruimte niet echt geven. Om aan wedstrijden te kunnen deelnemen is training noodzakelijk en beperking van die ruimte een pijnlijke must. Na het spenen worden mijn jongen in de volière geplaatst waar ze samen met de oudere vogels genieten, echt genieten van de vlucht waar voornamelijk het vliegen hoofdzaak is.

3 3 Het sociaal contact komt hier ook automatisch aan bod. De voeding is zeer afwisselend, de omgeving zo getrouw mogelijk en de klokgestuurde waterbevoorrading met badgelegenheid steeds een pret om niet te vergeten. Ondanks alle inspanningen blijft het onmogelijk hen de ruimte waar ze recht op hebben te geven. Spijtig, maar ze moeten het met minder stellen. Daar tegenover zullen ze geen gebrek hebben aan eten en drinken. Levend voer is regelmatig in de aanbieding. Door een pallet van verschillende zaden, groenvoer, divers fruit en zelf gemaakte lekkernijen is het niet nodig om supplementen, vitaminen of dergelijke toe te voegen. Het is steeds een groot feest. Een festijn om niet te missen. Ben ik te gevoelig en mis ik de hardheid om ze op te kooien in een piepklein kotje waar hun vleugels niet meer van tel zijn, het springen tot een minimum beperkt wordt, het licht kunstmatig is, het contact met de soortgenoten tot nul is herleid, kortweg de weliswaar beperkte vrijheid van de volière en de gekende sfeer totaal verdwenen is. Als kweker van deze zangwondertjes is het een noodzakelijk kwaad om hun lied naar buiten te kunnen brengen en hen aan een keuring te onderwerpen. Nochtans vind ik dat hun zang mooier is, meer kracht en gedrevenheid uitstraalt, meer inhoud en variatie bezit, betekenisvoller is, kortweg beter is buiten in de vlucht dan opgesloten op enkele vierkante decimeter. Ik weet, en dat heb ik in een vorig opiniestuk al aangehaald, dat het onmogelijk is de zang op een andere manier, dan deze die we op de wedstrijden kennen, te beoordelen. Wat is uiteindelijk de zin om dit zangertje aan de hand van punten te rangschikken? Leidt dit niet tot een gefrustreerd kanarietje dat, omdat hij man is, gedurende weken, maanden soms in een minikooi wordt afgezonderd en daar in weloverwogen, quasi gedwongen omstandigheden tot zingen wordt aangezet? Wat ik wel regelmatig zie is de onnatuurlijke houding van de vogels, die gelukkig niet altijd maar wel met tussenpozen, een weg naar buiten zoeken, de tralies bespringen en alle moeite doen om mij fladderend en starend te vragen het deurtje open te zetten.

4 4 Wordt de zang van de nakomelingen mooier door zeer selectief de winnaars van de zangwedstrijden te gebruiken in het kweekprogramma? Ik weet het niet. Zing je discontinu dan maak je in ieder geval volgens de huidige keuringsmethodes de meeste kans om in de prijzen te vallen en voor nageslacht te mogen zorgen. Hoe ingewikkelder je klanken samenbrengt en op het gepaste moment laat horen, hoe meer punten je wordt toebedeeld. Gelukkig maar dat de zangwedstrijd slechts toegelaten is voor de laatstgeborenen. Het tweede levensjaar moet je met wat geluk niet meer naar de zangkooi. In het beste geval een kweekkooi en bij echte liefhebbers met een hart voor dieren de grote volière. Het zangwedstrijdseizoen vraagt de deelnemers vooral tijdens de trainingsperiodes die daaraan voorafgaan heel wat inzet. Mijn hoedje af voor alle werkende collega s die tijd vinden en tijd maken om voor, tussen en na hun beroepsbezigheden, samen met de vogels dagelijks te oefenen en de verzorging van die mannen en hun trainingskooitjes regelmatig te onderhouden. Over het trainen zelf verwijs ik graag naar onze Nederlandse keurmeesters die hierover via verschillende media hun deskundige ervaringen hebben opgetekend. Ook tijdens samenkomsten in de verenigingen en ontmoetingen met andere leden worden de meest bruikbare praktijkervaringen uitgewisseld. Door de vogelgriep werden de eerste zangwedstrijden afgelast en ben ik, of beter zijn mijn Spaanse Timbrados, nu langer dan vooropgesteld aan de training bezig geweest en duurde het verblijf in de te kleine kooitjes langer dan verwacht. Dit proces tijdelijk stoppen en dan weer opstarten had volgens mij maar weinig zin. Wat ook de resultaten mogen zijn. Mijn Tims zingen zoals ik, heel wat vrienden en vriendinnen het graag horen. Bij jullie is dat ongetwijfeld ook zo en daar doen we het toch voor Een volière in de tuin waar in gezelschap van soortgenoten en ook anderen een hemels lied mag gezongen worden en de buren aan de andere kant van de muren stiekem meegenieten van heerlijke klanken. Spijtig toch dat een keuring aan huis niet voor morgen is. Hoogstwaarschijnlijk blijft dit een droom die nooit werkelijkheid wordt. Een Vriendelijke Knuffel en een mooi Classico Lied, Ludo Poriau RS032/BH219 ludo.poriau@telenet.be Januari 2015

5 5 Scherpe maagkiezel: de vogels kunnen niet zonder. Wout van Gils Ja scherpe maagkiezel elke vogelkweker weet dat dit onmisbaar is in ons vogelverblijf, maar zeker onmisbaar is voor onze vogels. De laatste jaren zijn ook de bodembedekkers in ons vogelverblijf veranderd houtkrullen in alle soorten, kattenbak korrel, gemalen maïskolven enz. Allemaal verbeteringen ten opzichte van de hygiëne en het milieu. Wat er nu wel om de hoek komt kijken is, nog meer darmstoringen en andere ziekten in ons vogelverblijf DOOR NIET VOLDOENDE OF GEEN SCHERPE MAAGKIEZEL TE VESTREKKEN. Zeker bij de laatste nieuwe bodem bedekkers is dit helemaal funest, bij de bodembedekkers van rivierzand konden de vogels nog iets vinden maar als er niets of onvoldoende scherpe kiezel te vinden is voor de vogels dan is dit om moeilijkheden vragen. Daarom wil ik dit in een artikel vorm nog even onder uw aandacht brengen. Het vogellichaam is een kompleet fabriekje om het voedsel om te zetten in de benodigde energie, ofwel deze energie tijdelijk op te slaan. Hierover in het kort is meer uitleg. Met het snaveltje wordt, b.v. het zaad ontdaan van de schil of kafje. In het kropje wordt het zaad voor geweekt alvorens het naar de maag wordt getransporteerd. Het gepelde en geweekte voedsel verlaat de krop om naar de spiermaag te gaan. Hier worden er extra verteringsappen aan toegevoegd om het voedsel beter afbreekbaar te maken, zodat het opgenomen kan worden in het vogellichaam. Samen met de sappen uit de kliermaag komt het voer in de spiermaag. Deze maag is vrij klein en bezit een erg ruwe binnenmaag. De gehele wand is in verhouding vrij dik. Hier wordt het voor geweekte voedsel vermalen en voor deze vermaling moeten nu die scherpe maagkiezeltjes aanwezig zijn Door het samen trekken en uitzetten van de maagwand vindt de vermaling plaats. Door het malen vindt een volume vergroting van het voedsel plaats. De maagsappen kunnen er daardoor nog beter bij en de voedselvertering gaat beter. De kiezelsteentjes werken als een molensteen, als echte kiezen. Ze verslijten uiteraard ook en verlaten het vogellichaam langs de natuurlijke weg. De vogel moet dus, om een goede spijsvertering op peil te houden, steeds nieuwe scherpe maagkiezel kunnen opnemen. Het is aan ons om deze voldoende en regelmatig (constant) te verstrekken. Zoals reeds aangehaald moet deze kiezel scherp zijn en deze slijt weer door het gebruik. Het is daarom dat alleen het gebruik van rivierzand alleen nooit voldoende is om de zaak op peil te houden. Uiteraard zit in het rivierzand wel kiezel maar deze is grotendeels rond en al afgesleten, en kan dus niet meer aan zijn doel (functie) beantwoorden. Het tegenovergestelde is gebeurd, en is zelf nog erg voor onze vogels deze kiezel werkt niet zoals het moet en wordt als ballast mee gedragen, en neemt de plaats in van de goede, met andere woorden, de scherpe maagkiezel. Het gevolg is weer een slechte spijsvertering met darmstoringen en andere tot gevolg. Dus blijf alert en onthoud dat, alleen goede scherpe maagkiezel de spijsvertering bevordert, de vogels nemen het voedsel beter op, en halen er meer uit. Het bevordert dus zeker de algehele conditie van al onze vogels. Het is dus onmisbaar voor al onze vogels. Ik wil dus ook nogmaals herhalen dat grit en scherpe maagkiezel niet hetzelfde is. Grit is bedoeld voor de kalkvoorziening en scherpe (maag) kiezel voor de spijsvertering. Vitaminen sporenelementen, mineralen en alle andere bouwstoffen halen de vogels uit onze zaadmengeling en het eivoer. Ik hoop u met dit artikel een beter inzicht te hebben gegeven wat nu het verschil is in Grit en scherpe maagkiezel. Dus wees alert.

6 6 Zitstokken! zit het wel goed? Wout van Gils. Ja beste vogelvrienden een vreemd begin voor een artikel zal je denken,ik moet toegeven ik vind het zelf ook,maar ik weet zeker als je het artikel goed doorlezen hebt dat je je zult afvragen ZIT,T WEL GOED????.Ik denk van niet en dat er vele onder ons kanarie kwekers en of andere vogelliefhebbers weer aan het werk kunnen wand wees gerust bij vele kwekers vogelliefhebbers ZIT HET NIET GOED. Nu we gaan ter zaken wat ik bedoel met mijn artikel is het volgende ZIT DE VOGEL WEL GOED????Ja zal je denken die zit goed. Nu daar ben ik het in vele gevallen lang niet mee eens tijdens mijn lange ervaring als kanarie kweker TT speler en als keurmeester is mij erg veel opgevallen over de houding van de vogels en steeds in het nadeel van deze vogels.dikwijls is dit erg jammer vooral als het gaat om goede vogels die net dat laatste puntje verliezen door een iets minder goede houding, en de oorzaak licht jammer genoeg niet bij de vogel en of keurmeester maar bij de liefhebber. Niet altijd staat de liefhebber er bij stil maar ik weet zeker na het lezen van dit artikel wel. En je zult moeten toegeven,t ZAT NIET GOED!!!! Ik zal beginnen bij de inrichting en huisvesting van de vogels loop zo de gehele kweek en voorbereiding door. Met te stoppen in de TT kooi en ik geef hierbij de fouten en de verbeteringen en of methode weer om de vogel een goede zit te geven. Zodat we straks kunnen zeggen,t ZIT WEL GOED. Eerst wil ik de juiste houding beschrijven van de kanarievogel DE HOUDING VAN ONZE KANARIEVOGELS. Onze kleurkanarie moet op de zitstok een perfect uitgebalanceerde houding aannemen. Het lichaam geheel vrij van de zitstok onder een hoek van 45.De vleugels nauw gesloten tegen het lichaam zonder te kruisen, de staart wordt gedragen in de lijn van de lichaamsas en ook deze dient goed gesloten te zijn.u ziet een vrij eenvoudige opdracht maar in de praktijk is het dikwijls anders gesteld. We gaan eens zien. IN DE VOLIERE VAN ONZE VOGELS. Bij aankoop van vogels worden deze na enige dagen in een observatie kooi te hebben geplaatst deze overgeplaatst naar de volière.daar komen dikwijls de volgende fouten voor: A - ZITSTOKKEN ZIJN TE DIK. B - ZITSTOKKEN ZIJN TE DUN. C - ZITSTOKKEN ZITTEN VEEL TE HOOG TEGEN HET PLAFON. D - ZITSTOKKEN BESTAAN UIT BOOMTAKKEN ENZ. E - ZITSTOKKEN ZIJN VEEL TE GLAD, VUIL EN OF ERG RUW. F - ZITSTOKKEN ZITTEN VLAK EN ONDER ELKAAR. G - ZITSTOKKEN TE VER ACHTER IN DE VOILERE GEMONTEERD. H - DENK AAN DE LICHT/ZON INVAL PER KLEURSOORT. Door deze fouten komen de volgende oorzaken naar voren bij onze vogels en kunnen de oorzaak worden van latere gebreken en of fouten die opgemerkt worden door de keurmeesters. En die eigenlijk al in een veel vroeger stadium hadden moeten worden opgevangen en of aangeleerd.

7 7 A - B Bij te dunne zitstokken zal de vogel zich niet goed kunnen houden en zal gaan op en neer waggelen en of gaan vlinderen zal ook regelmatig van zijn stok schuiven en zo onrustig worden en zijn verenpak onnodig beschadigen. Ook zal hij gewoontes aanleren die er later moeilijk uit te krijgen zijn. Omdat de stokken te dun zijn zal de vogel een liggende houding aannemen. (gaat praktisch liggen op de zitstok)dit is later erg moeilijk af te leren. 2 - Bij te dikke zitstokken komen de punten die zijn aangehaald in NR 1 praktisch geheel terug. Ook zal de ontwikkeling van de tenen en poten van de jonge vogels niet ten goede komen voetverdikking en te lange teennagels en knobbeltjes kunnen er door ontstaan. C - Zitstokken plaatsen op een te grote hoogte bijna tegen het plafon of zo, zal de vogel ook een liggende en gedrukte houding aanleren en dit valt ook weer moeilijk af te leren. D - Dit ziet men ook wel eens het zal duidelijk zijn dat deze vogels minder goede houdingen aanleren en aan de poten zullen knobbels voetverdikkingen kunnen ontstaan, ook de open staande tenen kunnen hierdoor ontstaan. E - Ook hier ontstaan fouten zoals genoemd in de punten 1T/m 5.Verder zullen hier gekwetste tenen en of vermiste teennagels ontstaan, en er zullen zeker ontstekingen ontstaan met alle nare en onherstelbare fouten nadien als resultaat. F - Ook hier ontstaan fouten zoals genoemd in de punten 1T/m 5.Verder zal hier het beruchte verenpikken een aan vang kunnen nemen, de vogels kunnen zo elkaar gemakkelijk aan en door de verveling en de makkelijke prooi via de zitstok is je hok zo verminkt door dit verengepik. G - Dit hoeft nu niet zo,n grote gevolgen te hebben maar persoonlijk zie ik de stokken liever wat dichter bij de liefhebber staan zodat de vogels gewent raken aan het doen en laten van de mens. Later in de TT kooi kan dit voordelen opleveren. H - Zoals ik al eens in een ander artikel beschreven heb mogen niet alle vogels zitten in het zonlicht. Dus hou hier ook rekening mee wil men na de rui periode niet voor verrassingen komen te staan. U ziet beste vogelvrienden hier zijn nog al wat aanpassingen te doen. Ik zou aanraden het volgende te doen. Maak je stokken afzonderlijk van elkaar en of met tussenschotjes zodat de vogels elkaar niet aankunnen de stokje met een diameter van.. Millimeter en mijn voorkeur is stokjes die gegroefd zijn. Zorg verder dat ze maximaal een afstand hebben van het hoogste punt van ongeveer 16 CM.En breng deze zo ver als kan naar voren in je volière en per vogelsoort(en) zorgen voor wel of geen zonlicht inval. En zorg dat de vogelstokken nooit onder elkaar staan zonder een afscherming(kapjes)erboven. Iedereen kent tegenwoordig de bekende een zit driehoekjes gebruik deze en gebruik deze op de juiste plaats. Zorg verder voor een goede hygiëne van de kooi en zitstokken. Gegarandeerd komen je vogels beter uit de volière en het begin van de aanzet van een goede houding is gemaakt. DE KWEEKKOOI. Als de vogels uit de volière ofwel verblijfplaats komen en we gaan de vogels voorbereiden in de kweekkooi, om later in de kweekkooi te gaan kweken kan er met de zitstokken ook nog veel fout gaan O.A. : A - ZITSTOKKEN ZIJN TE HOOG GEPLAATST. B - ZITSTOKKEN ZIJN TE DUN EN OF TE GLAD. C - ZITSTOKKEN TE DICHT BIJ DE NESTBAKJE GEPLAATST. D - ZITSTOK VERGETEN BIJ HET DRINKBAKJE. E - ZITSTOKKEN TE DICHT OF TE KORT NAAST ELKAAR. F - ZITSTOK ZO PLAATSEN DAT VOGEL MET KOP EN OF STAART NAAR JE TOE ZIT TE KIJKEN.

8 8 Door deze fouten komen de volgende oorzaken naar voren bij onze vogels en kunnen de oorzaak worden van latere gebreken en of fouten die opgemerkt worden door de keurmeesters. En die eigenlijk al in een veel vroeger stadium hadden moeten worden opgevangen en of aan of afgeleerd. A - Zitstokken te hoog in de kweekkooi geeft problemen bij het bevliegen van de pop door de man, dit geeft niet alleen slechte bevruchting en of onbevruchte eieren. Maar ook de pop en de man en eventuele jongen zullen genoodzaakt zijn een gedrukte houding aan te nemen,die ze zich zullen aanleren en indien een van de vogels later voor de TT gebruikt zal gaan worden dan zal deze houding niet meer of toch zeer moeilijk zal af te leren zijn. B - Dit geeft ook weer grote problemen bij het bevliegen van de pop en kan weer lijden tot onbevruchte en of slecht bevruchte eieren. Ook de eventuele jongen en oude vogels zullen altijd een gedrukte houding gaan aanleren dit om hun evenwicht gemakkelijk in balans te houden. De vogels zal steeds op stok gaan zitten met doorgezakte pootjes, dit wordt een gewoon te en de vogel zal dit later in een kooi met goede stokken automatisch gaan doen omdat ze het zich zo aangeleerd heeft. C - Dit kan weer lijden tot hinderen van de pop tijdens het broeden, de man kan zo makkelijk bij de veren van de pop en kan tijdens deze verveling aanleiding geven tot het hinde ren van de pop tijdens het broeden en zelfs lijden tot het uitrekken van het gehele nestmateriaal. Met als resultaat een mislukt broedsel Ook als er jongen in het nest liggen kan dit sneller aanleiding geven tot verenplukken. Met beschadiging en misgroei van de veren tot gevolg, waar men later wel weer eens spijt van kan krijgen. D - Dit ziet men ook wel eens,de vogel komt toch wel aan zijn drinkwater maar de beschadiging aan het verenpak is groot en zeker de staart heeft veel te lijden en gebroken staart pennen al regelmatig voorkomen met misgroei tot gevolg. E - Zitstokken te dicht op of achter elkaar, geeft ook weer aanleiding tot het elkaar uitrekken van de staartpennen en een reden te meer om met verenpikken te beginnen. Men zal hierdoor steeds een slechte staart bevedering hebben met misgroei tot gevolg. Ook weer aanleren van een gedrukte houding kan hiervan de oorzaak worden F - Dit geeft tot voordeel dat de vogel altijd naar je toe moet kijken dat doen ze ook ze gaan altijd naar het licht toe. Je zult zo de vogels altijd beter kunnen observeren en eventuele ziekten en of andere zaken veel eerder opvallen. Verder zullen de vogels eerder eigen aan je worden dan dat de stokken in de lengte van de kooi staan en dat je de vogel alleen maar ziet aan de zijkant. Met andere woorden het speelt in het voordeel van de vogel ze zullen rustiger zijn,als dat de stokjes in de breedte staan, en kweker kan veel beter observeren. Alleen maar voordelen dus voor vogel en kweker. ziet beste vogelvrienden ook in de kweekkooi kan het fout gaan en de jonge vogels worden door deze foutieve stokken gewoonten aangeleerd die ze later heel moeilijk zijn af te leren. Wat weer tot punten verlies kan lijden op de TT. Dus controleer je zitstokken in je broedkooi en doe aanpassingen als dit nodig mocht zijn. Nu ik toch in de kweekkooi bezig ben wil ik nog even iets kwijt over het nestbakje. Het hoort wel niet bij dit artikel of misschien toch wel. Zet je nestbakje voor in de broedkooi tegen de tralies. De broedende pop wordt zo rustiger en eigen aan je er is een betere luchtcirculatie voor de eieren en de broed, en later zullen de jongen bij lange na niet zo schuw zijn,en niet meer wegduiken als je het nest controleert. De jonge vogels leren zo eigen aan je te worden en zullen dit steeds bij zich blijven dragen wat later weer voordelen kan geven bij eventuele Tentoonstellingen. TENTOONSTELLINGSKOOI. Als de vogels uitgeruid zijn en met de nodige zorg uitgesorteerd zijn voor de tentoonstelling komen ze op een gegeven moment in de TT kooi terecht. De TT kooien van tegenwoordig zijn van goede kwaliteit en inrichting. Maar oudere kooien of die kooien die door de kweker zelf zijn gemaakt. Zijn zelfs fouten aan die spijtig genoeg onze vogel moet bekomen.

9 9 Deze fouten kunnen zijn OA : 1 - STOKJES TE HOOG GEPLAATST IN DE TT KOOI. 2 - STOKJES TE DUN (EIGENLIJK EEN KOOI VOOR EXOTEN) 3 - STOKJES ZODANIG OPGESCHEURD DAT ZE GLAD ZIJN. 4 - STOKJES TE DICHT BIJ ELKAAR EN OF BIJ DE ZIJKANT VAN DE TT KOOI. 5 - STOKJES TE LAAG BIJ DE BODEM. Ja beste sportvriend ook hoor je al denken, die oorzaken ken ik nu onderhand wel. Nou dat is nu precies wat ik heb willen bereiken met dit artikel namelijk ZIT T wel goed met onze zitstokken. Ik denk als je goed gaat kijken dat er nogal wat hapert en verbeterd kan worden ten voordele van onze vogels en liefhebber zelf. Toch wil ook van de TT kooi stokjes de oorzaak beschrijven om zodoende je zeker te overtuigen dat het NIET ALTIJD GOED ZIT. 1 - Al welke houding je de vogel ook hebt aangeleerd de vogel voelt dat ze bijna tegen het dak van de TT kooi zit en zal genoodzaakt een gedrukte houding gaan aannemen. En de keurmeester is genoodzaakt dit te bestraffen. 2 - Men ziet dit regelmatig en ik denk dat er kwekers zijn die diverse soorten vogels hebben onder andere tropen, en zodoende komt onze kanarie vogel wel eens in zo n kooi met die dunne stokjes en de vogel kan zich bijna niet houden een suurt maar op en neer of zal steeds naar de bodem gaan om makkelijk te gaan zitten. Denk dus aan de juiste maat zitsokjes voor onze kanarievogels. 3 - Het zuiver en goed ontsmetten van de kooien is een MUST voor onze vogels, de liefhebbers doen dat dan ook maar onbewust zijn er veel liefhebbers die hun stokjes steeds goed zuiver maken met een scheurmatje dat deze op den duur erg glad worden zonder dat ze er zelf erg in hebben. De vogel zal hier weer veel hinder van hebben de meeste zoals genoemd in punt 2 Dus aandacht in deze gevraagd of ga over op de gegroefde zitstokjes als de vogels ze konden vragen deden ze het. 4 - Dit zal tot gevolg hebben dat de staart altijd erg vuil is en of beschadigd Wat weer zal lijden tot puntverlies bij de beoordeling. 5 - Dit zal tot gevolg hebben dat de staart altijd erg vuil is en of beschadigd. Wat weer zal lijden tot puntverlies bij de beoordeling. BESTE SPORTVRIENDEN: Ik hoop met dit artikel jullie weer aan het denken en observeren te zetten. Ik weet zeker dat er bij vele liefhebbers het een en ander hersteld moet worden,en doe het dan ook voor de vogel voor je zelf voor de keurmeester en bezoeker.de vogel zal er zich naar graag en gewillig naar gaan gedragen. Verder ZIT 'T WEL GOED dacht ik, alleen wist ik van te voren niet dat zo,n eenvoudige titel zo,n lang verhaal zou worden. Ik hoop dat het onze vogels ten goede komt. VAN GILS WOUT Keurmeester AOB/BOU/COM. adres wout@woutvangils.be

10 10 Beste liefhebber, Hebt u voorstellen of vragen over onze hobby, aarzel dan niet ze bekend te maken. Had u graag in een volgende nieuwsbrief een bepaald onderwerp onder de loep. Laat het ons dan weten. Hebt u zelf een opiniestuk, artikel of ervaringen die u langs deze weg wilt bekend maken, vergeet ons dan niet hierover te informeren. Wij zetten die uiteraard graag voor alle nieuwsgierige liefhebbers in een van de komende editie. Deze nieuwsbrief werd verzorgd door Ludo Poriau, Gitschotellei 286, B-2140 Antwerpen GSM: + (32) (0) l0 17 Tel: + (32) (0) ludo.poriau@telenet.be 40 e bijeenkomst: 7 maart maart 2015 Samenkomst te Bocholt: 13hr30-16h30 Receptie 10 jarig bestaan van de Society! Iedereen van harte welkom! Voorlopige kalender maart 2015 te Bocholt: Receptie 10 jarig bestaan Society! 13hr30-16h30 13 juni 2015 NL Timbrado Club dag BBQ uur 20 juni 2015 Spanish Timbrado Society België BBQ in Bocholt vanaf 13h30 december 2012 Zomervakantie.. 26 september 2015 Middagmeeting te Ternat :13hr30-16h30 Thema: Evaluatie kweek, voorbereidingen wedstrijden, enz. Opgepast! Deze meeting gaat door in Ternat (Brussel)! 14 november 2015 NL Timbrado Club dag uur Thema: Wedstrijdseizoen en voorbereiding 14 november 2015 Middagmeeting te Ternat : 13hr30 16h30 Thema: Training, planning eigen + verschillende wedstrijden Opgepast! Deze meeting gaat door in Ternat(Brussel)! 21 november 2015 NL IJsselstein onderlinge Timbrado westrijd: een-dags wedstrijd 05 december 2015 Timbradowedstrijd in Rumst(Antwerpen) in samenwerking met De Steenkneuter en Spanish Timbrado Society België 12 december 2015 Spanisch Timbrado Society België wedstrijd te Bocholt 8-9 januari 2016 BeNeDuFra in Utrecht

Niewsbrief Spanisch Timbrado Society België

Niewsbrief Spanisch Timbrado Society België Beste Timbradovrienden, Deze tijd van het jaar is het voor de timbradokweker een rustige maar hoopvolle tijd.gaat de kweek lukken en wat zal het resultaat zijn op het einde van het jaar?ik hoop voor jullie

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Jaargang 29, no.4. De Notenkraker. officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging. HARDENBERG e.o. Aangesloten bij :

Jaargang 29, no.4. De Notenkraker. officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging. HARDENBERG e.o. Aangesloten bij : Jaargang 29, no.4 De Notenkraker officieel orgaan van vogelliefhebbers vereniging VOGELVRIENDEN HARDENBERG e.o. Aangesloten bij : 1 2 Kontaktblad van Vogelliefhebbersvereniging "Vogelvrienden" Hardenberg

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Verwelkoming, inleiding en bestuursmededelingen

Verwelkoming, inleiding en bestuursmededelingen Verslag 53ste bijeenkomst van de Spanish Timbrado kwekers gehouden op zaterdag 10 november 2018. Plaats: 'Constructie Vuegen', Essenschotstraat 04 (Zone 6 066), 3980 Tessenderlo. Agendapunten: - Verwelkoming,

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?...

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?... LASAB124 In hun dagelijks leven gebruiken mensen hun geheugen op verschillende manieren. Sommige mensen maken bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, anderen doen dat niet. Sommige mensen zijn goed in het onthouden

Nadere informatie

Verwelkoming, inleiding en mededelingen

Verwelkoming, inleiding en mededelingen Verslag 36ste bijeenkomst van de Spanish Timbrado kwekers gehouden op zaterdag 26 april 2014. Plaats: : Sporthal De Steenakker, Steenakkerstraat 31, 3950 Kaulille Agendapunten: - Verwelkoming, inleiding

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016 Nieuwsbrief juli 2016 View this email in your browser Onderwerpen: De voorzitter aan het woord Uitje in september De leden aan het woord De voorzitter aan het woord: Zomaar een overweging Sommige van jullie

Nadere informatie

Artikel 1. Uitgangspunten.

Artikel 1. Uitgangspunten. Uitvoeringsbesluit van het Reglement van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers ten aanzien van de gezondheid en het welzijn van volière- of kooivogels. Artikel 1. Uitgangspunten. De NBvV stelt zich

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

de 4de editie spuugt vuur!

de 4de editie spuugt vuur! de 4de editie spuugt vuur! Nu kan je je afvragen wat ik hier eigenlijk doe. Heb je beslist, vriend? Jullie hangen hier al bijna 3 uur rond. Ooo kijk deze! Die is echt super cool, K. Ja. Cool. Zeker. Eerlijk

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 1)

Luisteren: muziek (B2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

De zangtraining. Vanaf half augustus treffen we de voorbereidingen voor de eerste selectie: het samenstellen van groepen.

De zangtraining. Vanaf half augustus treffen we de voorbereidingen voor de eerste selectie: het samenstellen van groepen. 1 De zangtraining De Timbrado moet zingen op de dag en op het moment dat hij voor de keurmeester wordt neergezet. De vogel heeft dan een klein halfuur om zijn volledige repertoire te laten horen; zo mogelijk

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha De Bron Nieuwsbrief 7, groep 1/2 April 2014 Wist u dat Mees al bijna jarig is? Op 18 april wordt hij 5! Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha We zijn begonnen met het oefenen van het Paasprogramma!

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Inhoud Wie ben ik? Korte uitleg over medisch maatschappelijk werk Doorlopen van sociale il problemen

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Vogelkrant 36 e jaargang nr. 1 Februari 2007

Vogelkrant 36 e jaargang nr. 1 Februari 2007 Vogelkrant 36 e jaargang nr. 1 Februari 2007 Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Spreeuwen, en de Gordel Grasvink Jaarverslag over 2006 Opgericht 24 oktober 1961 W17 W17 Spreeuwen

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Kids Nieuwsbrief oktober 2015

Kids Nieuwsbrief oktober 2015 Kids Nieuwsbrief oktober 2015 schoolreisje Duinoord Dit jaar zijn we met schoolreisje naar Duinoord geweest. Het was een zeer geslaagde dag. En daarom kwamen er veel meer scholen. De kinderen hadden het

Nadere informatie

Mijn kweekervaring met de witwang mutatie.

Mijn kweekervaring met de witwang mutatie. Mijn kweekervaring met de witwang mutatie. Ik kweek al verschillende jaren zebravinken en vooral in de zwartwang blackface grijs. In 2013 ben ik begonnen om in een aparte bloedlijn de mutatie bleekrug

Nadere informatie

Zijn paarden soms eenzaam?

Zijn paarden soms eenzaam? 2 Zijn paarden soms eenzaam? Ha, die Bles! Hé, Beauty! Lang geleden dat ik je nog eens gezien heb! Je kent mij toch nog! Natuurlijk, met mijn paardengeheugen is nog niets mis, hoor. Inderdaad, vergeten

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Alle ins and outs over Lucette & Nazorg Borstkanker

Alle ins and outs over Lucette & Nazorg Borstkanker Alle ins and outs over Lucette & Nazorg Borstkanker Alle ins and outs over Lucette & Nazorg Borstkanker Naam: Lucette Vermeijden Leeftijd: 28 jaar Mobiel nummer: E-mail: lucette@nazorgborstkanker.nl Blog:

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN

GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN Marjolein 6/1/2013 Vermiste dieren opsporen. Meditatie voor vermiste dieren Ga in een makkelijke stoel zitten, zet je voeten plat op de grond en doe je ogen

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

De pointer. Mariska de haan

De pointer. Mariska de haan De pointer Mariska de haan 2013 ~1~ Inleiding. Voor mijn werkstuk dit jaar heb ik gekozen voor de pointer. Omdat wij thuis 2 pointers hebben. Daar wil ik graag wat over vertellen. ~ 2 ~ Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp *15 augustus 1965 17 november 2014 21 november 2014 OC Losserhof 1 Janneke wordt binnengedragen door familie, Tijdens het binnendragen zingen we: Dank u voor deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 5)

Luisteren: muziek (B1 nr. 5) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie