QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. ARMADA LESMAP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. ARMADA LESMAP"

Transcriptie

1 QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. ARMADA LESMAP Beste Leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen kijken naar onze voorstelling Armada. Ik zou u vooreerst in naam van ons gezelschap- willen danken omdat u voor een voorstelling van Kollektief D&A heeft gekozen. Wij hopen dan ook ten zeerste dat u en de leerlingen van onze productie Armada zullen genieten. Om het welslagen van jullie theaterbezoek vooraf al te verzekeren, bieden we u deze lesmap aan. Hoewel ik er als theatermaker van uit ga dat voorkennis bij het publiek geen noodzaak mag zijn, geeft het gebruik van onze lesmap toch een meerwaarde aan de totale beleving. Temeer daar Armada geen klassieke of conventionele theatervoorstelling is. Onze voorstelling vertelt geen klassiek afgebakend verhaal met begin, einde en slot. Wel baseren we ons op een aantal historische feiten en een breed kaderverhaal (de Spaanse Armada en de aanloop daarnaartoe). Maar wat wij tonen is als een collage van fragmenten uit dat verhaal. Wanneer de leerlingen daarvan vooraf op de hoogte zijn en (kort) zijn ingelicht over inhoud en hoofdrolspelers van Armada is dat vooraf winst. Ze zullen zich (tijdens de voorstelling) niet moeten verliezen in: Wie zijn dat nu eigenlijk? of Over wat hebben ze het daar?. Met een minimum aan voorkennis (dus toch...) zullen ze zich volop kunnen laten meenemen door vorm, sfeer, muziek en spel tijdens de voorstelling. Wanneer ze de petite histoire kennen, wordt het voor hen puur genieten van het hier en nu. De vragen die onvermijdelijk wel zullen worden losgemaakt, komen dan meestal wel achteraf.

2 De lesmap is zo opgevat dat ze op verschillende manieren of niveau s is te gebruiken. Hierna kort even de indeling: I. Pagina 1 en 2 bevatten informatie die een duidelijke kijk geeft op het hoe, wat, wie en waarom van de voorstelling. Indien er weinig tijd is vooraf om het met de leerlingen over het theaterbezoek te hebben, is dit het ideale materiaal als korte inleiding. II. Pagina 3 en 4 behandelen de vertelwijze die in de voorstelling gebruikt wordt en lichten toe hoe muziek en vorm als communicatiemiddelen dienen naar jongeren toe III. Pagina 5 tot 11 geven een brede kijk op de historische achtergrond waarop wij ons als makers baseerden om de voorstelling te creëren. Het is absoluut niet noodzakelijk om dit allemaal door te nemen met de leerlingen, wij bieden het u enkel aan. Indien er achteraf vragen komen omtrent de inhoud, is de kans groot dat u het antwoord daarop hier terugvindt. Tenslotte wensen wij u vooral een boeiend en aangenaam theaterbezoek toe, vanwege de ganse ploeg van Kollektief D&A Met vriendelijke groeten, Dirk De Keyzer artistiek leider/regisseur

3 1. ARMADA de voorstelling / goed om weten Kort en van het grootste belang: Armada is geen historisch drama. Wel vormen de onthoofding van de Schotse koningin Mary Stuart in 1587, bekrachtigd door Elizabeth I van Engeland en de oorlogsverklaring daarop in 1588 van Filips II van Spanje met zijn Onoverwinnelijke Vloot het uitgangspunt van de voorstelling. Over alle eeuwen heen tot op heden vertellen we een verhaal over oorlogszucht, bloeddorst, godsdienstfanatisme en machtspsychose. Armada is wel een zeer hybride theatervoorstelling. Ze vraagt van het publiek een andere manier van kijken en luisteren dan bij een klassieke theatervoorstelling. Vorm, beeld en muziek worden hier de taal en nemen het als inhoudsdragers vaak over van het woord. ARMADA de hoofdrolspelers Filips II bestierde zijn omvangrijk wereldrijk vanuit zijn kamertje in zijn Escorial (paleis). Alles werd door hem minitieus gecontroleerd. God was daarbij zijn steun en toeverlaat. Hij was zeer getekend door zijn lijden. De pijnen van zijn jicht en andere kwalen moeten daarbij ondraaglijk zijn geweest. Ook hierin berustte hij met de hulp van God. Voor het welslagen van de Armada vertrouwde hij op de hulp van God en de mislukking ervan beschouwde hij als Gods wil. Elizabeth I was veel wereldlijker maar erfde van haar vader wel een land dat verdeeld was door godsdiensttwisten. Toch stelde zij -wanneer het land werd bedreigd- het belang van het volk boven welke vorm van geloof ook. Getekend door de dood van haar moeder (onthoofding) ging ze de beslissing om haar nicht en koningin maar ook bedreiging Mary Stuart te laten terechtstellen jaren uit de weg. Wanneer het niet anders meer kon -door verraad van Mary- en de terechtstelling werd uitgevoerd, beschouwde ze dit als een onvergeeflijk persoonlijk falen en een gevaarlijk precedent.

4 2. Mary Stuart was eigenlijk haar leven lang een gevangene. Tot koningin van Schotland gebombardeerd voor het einde van haar eerste levensjaar groeide ze op onder de strenge etiquette van het Franse hof. Eénmaal in Schotland zat ze vast aan het ene na het andere foute huwelijk en werkte ze zich hopeloos in nesten. Inzoverre dat ze als katholieke koningin haar toevlucht moest zoeken in het vijandige protestantse Engeland. Waar ze dan weer een bedreiging vormde voor de Engelse kroon. Daar werd ze 19 jaar lang gevangen gehouden. Betrokken in tal van complotten tegen Elizabeth I werd ze uiteindelijk terechtgesteld op beschuldiging van hoogverraad. Ze schreef vele brieven, dagboeken en gedichten waarbij God haar grootste inspiratiebron vormde. Tot aan haar dood was ze Filips van Spanje zeer genegen. De Soldaat staat voor zowat alles wat zich onder de hiervoor beschreven monarchen bevindt. De onmisbare basis voor de top van de pyramide. Hij is hun rechterhand, de inquisiteur, de beul, de verslaggever, de predikant, de slaaf,... en tenslotte ook de Soldaat. Met hoofdletter omdat hij alle soldaten vertegenwoordigd, het ganse volk, de te verwaarlozen domme massa, het plebs, vaak niet meer dan kanonnenvlees. Hij (zij) die de oorlog Lijdt die koningen en koninginnen Leiden. Of hoe achter een letter verschil soms een wereld van verschil schuilgaat. QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. 3.

5 ARMADA voor een jong publiek De titel van het stuk verwijst naar de onoverwinnelijke vloot die grootmacht Spanje vijf eeuwen terug naar schurkenstaat en ketterse dwerg Engeland stuurde om deze een lesje te leren. Een oude historie dus maar evengoed brandend actueel want (godsdienst)oorlogen zijn van alle tijden. Zolang de mensheid bestaat wordt er oorlog gevoerd. Het is absoluut niet de bedoeling van Armada een uurtje in theatervorm verpakte geschiedenisles te maken. Niet dat er iets fout is met geschiedenisles, wel integendeel, maar wij zijn theatermakers en geen leerkrachten geschiedenis. Wel vertrekken wij -zoals vaak bij de producties van Kollektief D&A- vanuit een historisch gegeven. En meer nog dan de geschiedenis (of het verhaal) zelf is het de manier waarop ze verteld wordt -door acteurs, scenografie, muziek- die bepaald of iets aanslaat of niet. Meer dan ooit wordt die vertelwijze bij Armada belangrijk en bepalend. Een verhaal daterend 1588 brengen voor jongeren anno 2009 vraagt om een doordachte aanpak en de juiste communicatie. Zoniet krijg je oorlog in de zaal tijdens het stuk i.p.v. een stuk over de oorlog op scène. Bruggen en peilers Op verschillende manieren willen wij -zonder betuttelend te worden- ons doelpubliek tegemoet treden. Een eerste verzoenend element om ons verhaal op een beklijvende manier aan hen te vertellen is de muziek. Reeds bij eerdere producties mochten wij de weldoende en innemende kracht van muziek op jongeren ervaren. Evenmin zoals de scenografie en de kostuums historisch zullen zijn bij Armada is dat zo met de muziek. Wel wordt er -net zoals bij inhoud, tekst, kostuum- soms vertrokken vanuit een historisch gegeven of detail (dat kan bv. een klassiek muziekstuk zijn op gitaar) en wordt er op die manier geciteerd uit of verwezen naar de geschiedenis. De betrokkenheid van het publiek bij dit citaat winnen we door dit muziekstuk te laten evolueren naar hedendaagse muziek door het gebruik van electrische gitaren, effecten en samples. Het zou ons technisch te ver leiden om één en ander hier helemaal uit de doeken te doen maar de interconnectie tussen hun muzikale belevingswereld en die binnen Armada wordt door ons als makers wel in de gaten gehouden. Het komt de beleving van het geheel alleen maar ten goede. Bij Rocking David Copperfield was ook vaak voor een niet onbelangrijk deel het Rocking uit de titel dat de jongeren in de zaal bij de niet voor de hand liggende inhoud van de voorstelling hield. Een soliede brug naar de jongeren is een must voor een goed verloop en een rijke beleving van de voorstelling en de live-muziek is zeker één van haar belangrijkste peilers. 4.

6 De vorm van de voorstelling is nog zo een peiler en die wordt voor een groot deel bepaald door het gebruik van camera op scène. Het decorbeeld of de scenografie van de voorstelling is gebaseerd op de muur van zeilen die de schepen van de onoverwinnelijke vloot vormden. Een zeil op scène vormt een scherm waarvoor de drie protagonisten binnen de voorstelling -Elizabeth I, Filips II en Mary Queen of Scots- doormiddel van speeches en (religieus)populisme het publiek bespelen en het voor zich proberen te winnen. Letterlijk en figuurlijk achter de schermen zien we -doorheen het oog van een al dan niet verborgen camera- de kleine kantjes van diezelfde hoofdrolspelers. Als echte voyeurs krijgen we zicht op hun twijfels, hun angsten, hun persoonlijke biecht. De jongeren van vandaag zijn uitermate vertrouwd met het gebruik van web-cam, chatting, you tube, facebook en andere en meer gesofisticeerde vormen van nieuwemedia toepassingen. Ook wat dat betreft willen we bij de realisatie van Armada in hun vijvertje zwemmen. Niet dat we het net gaan meenemen op onze scène -uiteindelijk blijft Kollektief D&A nog steeds staan voor een klassieke benadering van hedendaags theater - maar we willen met het gebruik van camera en live-projectie van camerabeelden op scène wel aanraken en tonen hoe je met deze media kan vervreemden, manipuleren en insinueren. Om kort te gaan: Armada wordt een zeer hybride voorstelling waarbij -meer dan ooit bij de producties van Kollektief D&A- inhoud, tekst, spel, muziek en vormgeving op gelijke voet staan met mekaar. QuickTime and a decompressor are needed to see this picture.

7 5. ARMADA historisch / extra informatie Eind 16 de eeuw. Koning Filips II heerst over bijna heel continentaal Europa, delen van Noord-Afrika en de nieuwe wereld aan de overzijde van de oceaan. Hij wil zijn rijk nog vergroten door Engeland er bij te nemen. Maar Koningin Elizabeth werkt niet mee, ze wil vooreerst niet met hem trouwen en houdt vast aan het protestantisme. Als Engelse piraten dan ook nog zijn rijkdommen plunderen, begint Filips II aan een goddelijke missie. De onoverwinnelijke zeevloot ARMADA moet Engeland veroveren. KONINGIN ELIZABETH ( ) Elizabeth was de dochter van Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII. Zijn eerste vrouw Catharina van Aragon schonk hem ook enkel een dochter, Mary Tudor. Toen Elizabeth drie jaar was, werd haar moeder onthoofd op beschuldiging van overspel en verraad. De vele miskramen en het uitblijven van een mannelijke erfgenaam zullen hierbij een rol hebben gespeeld. Hendrik VIII zou, oa. om in de toekomst wat vlotter te kunnen scheiden (alles samen trouwde hij zowat zes keer), Engeland afscheuren van de rooms katholieke kerk en een op protestantse leest geschoeide anglicaanse kerk installeren. Na de dood van Hendrik VIII werd de katholieke Mary Tudor, Elizabeths halfzus, koningin van Engeland. Zij trouwde met kroonprins Filips II van Spanje en hun doel was met een erfgenaam het Spaanse katholieke rijk nog te vergroten. Maar toen Mary Tudor in 1558 overleed, waren zij nog steeds kinderloos en was Filips II Engeland kwijt. Als enige wettige troonopvolger werd in januari 1559 Elizabeth gekroond tot koningin van Engeland. Zij maakte van Engeland terug een protestants land en haar 45-jarige regering zou in het teken staan van de spanningen tussen de katholieken en protestanten. Ondanks het grote conflict met Spanje zorgde Elizabeth ervoor dat er op Engels grondgebied tijdens haar regeerperiode vrede heerste. Tijdens haar leven bloeiden de literatuur en het toneel als nooit tevoren. Het Elizabethaanse tijdperk zorgde ervoor dat oa. Christopher Marlow en William Shakespeare konden floreren als toneelschrijvers. 6.

8 Elizabeth I versterkte haar positie door niet te trouwen, ze werd dan ook de virgin queen genoemd. Ze hield verschillende koninklijke huwelijkskandidaten aan het lijntje om ze uiteindelijk wandelen te sturen. Elizabeth sprak verschillende talen en was intelligent. Ze was geliefd bij het volk en stelde het belang van het land altijd boven haar eigen belang. Toen Spanje Engeland aanviel met zijn Armada, ging ze haar troepen toespreken, zonder lijfwacht. Als een echte strijdster droeg zij een klein zilveren harnas en de toespraak zou de geschiedenis ingaan als de Speech to the Troops at Tilbury : Ik ben vastbesloten om in het heetst van de strijd tussen u allen te leven of te sterven, voor mijn God en voor mijn koninkrijk mijn eer en mijn bloed te geven, al moet ik in het stof bijten. Ik weet dat ik slechts het lichaam heb van een zwakke en krachteloze vrouw maar ik heb het hart en de moed van een koning, ja van een koning van Engeland Elizabeth overleed op 69-jarige leeftijd en werd begraven in Westminster Abbey. Haar dood betekende het einde van de Tudordynastie. QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. FILIPS II ( ) Filips II was de enige zoon van Keizer Karel V en zijn wettige echtgenote Isabella van Portugal. Hij kreeg een beschermde opvoeding in Spanje en sprak daardoor -anders dan zijn vader- nauwelijks Frans of Duits maar enkel Spaans. Wat het contact met zijn onderdanen buiten Spanje uiteraard bemoeilijkte. In 1553 trouwde hij met Maria van Portugal. Zij kregen een zoon Don Carlos in 1545, maar Maria overleed vier dagen na de geboorte. Filips II had een moeilijke relatie met zijn zoon. Don Carlos zou waanzinnig zijn geweest en Filips II liet hem daarvoor opsluiten. Don Carlos stierf op 23- jarige leeftijd. 7.

9 In 1554 trouwde Filips II met de Engelse koningin Mary Tudor, de oudste dochter van Hendrik VIII. Nu hij ook de macht had over Engeland werd zijn rijk nog groter. Mary Tudor en Filips II waren katholiek en het protestantse Engeland moest het dan ook maar worden. Gedurende de 4 jaar dat Mary en Filips er regeerden, waren zij niet geliefd bij het volk. Zij waren berucht voor hun felle vervolgingen van protestantse ketters. Velen werden vermoord en Mary Tudor werd dan ook Bloody Mary genoemd. In 1558 verloor Filps II Engeland toen Mary Tudor kinderloos stierf. Filips II zag zichzelf als een gezant van God en hij zette zich in om de katholieke kerk te verdedigen tegen het oprukkend protestantisme uit Engeland en de Nederlanden. Hij vocht ook godsdienstoorlogen tegen het islamitische Ottmaanse (Turkse) rijk dat in die tijd zeer machtig was. Bij ons in de Nederlanden waren de Spanjaarden ook heer en meester. En werden opstanden bloedig onderdrukt door de Spaanse Furie. Maar in de noordelijke Nederlanden kwam het protestantisme, onder aanvoering van Willem van Oranje, alsmaar meer opzetten. Om orde op zaken te stellen stuurde Filips II de hertog van Alva naar de Nederlanden. Hij verhoogde de belastingen en was extreem wreed voor wie niet katholiek was. Het hoogtepunt van Alva s extreme aanpak was de onthoofding van de Oranje-gezinde graven Egmont en Hoorn op de grote markt in Brussel. Het Spanje van Filips II was verzwakt door het verzet in de Nederlanden en het voeren van geldverslindende godsdienstoorlogen. Het land was ondertussen totaal afhankelijk van de import maar met een zo goed als lege schatkist zette Filips II zijn Armada-plannen toch door. Zijn vloot bestond uit oude en omgebouwde vrachtschepen die traag en weinig wendbaar waren. Dit tegenover de voor die tijd moderne en slagkrachtige Engelse vloot die sinds het bewind van Hendrik VIII was uitgebouwd. Bovendien hielp het stormachtig weer Engeland een handje in zijn overwinning. Na de ramp van de Armada gingen Engeland en de Nederlanden steeds meer betekenen op maritiem gebied en breidden zij hun rijk uit met kolonies overal ter wereld. Op het einde van Filips II zijn leven was het Spaanse rijk nog steeds erg groot en op cultureel vlak brak zelfs een gouden eeuw aan maar het was zeer verarmd. Uiteindelijk huwde Filips II 4 keer en kreeg hij 8 kinderen. Het was zijn jongste zoon Filipe III (1578) uit zijn huwelijk met Anna van Oostenrijk die na zijn dood koning werd van Spanje. 8.

10 MARIA I STUART ( ) Mary Stuart is beter bekend als Mary Queen of Scots. Zij regeerde over Schotland vanaf haar geboorte in 1542 tot Haar vader was koning James V van Schotland. Op haar 17 huwde zij met met Frans II van Frankrijk en was zo een jaar en half tevens koningin van Frankrijk. Op haar achtiende was ze reeds weduwe en op haar 23 ste hertrouwde ze met Henry Stuart Darnly. Ze kreeg een zoon die eerst koning James VI van Schotland werd en na de dood van Elizabeth I, ook koning James I van Engeland. Mary Stuart werd ervan verdacht haar echtgenoot Darnly te hebben vermoord om daarna met haar grote liefde Bothwell (en moordenaar van Darnly) te trouwen. Daarop werd Mary door Schotse edellieden afgezet en opgevolgd door haar zoon James. Als nicht van de protestantse koningin Elizabeth I kreeg ze aanvankelijk bescherming van Engeland. Maar toen zij aanspraak maakte op de Engelse troon werd ze door Elizabeth 19 jaar lang opgesloten in het afgelegen kasteel Fotheringhay. Gedurende al die jaren hoopten de katholieken in Engeland dat Mary Stuart, Elizabeth I van de troon zou stoten. In 1587 werd haar naam genoemd in het Babington-plot. Zij had toegestemd met een moordcomplot tegen Elizabeth I zodat het katholieke geloof weer hersteld kon worden in Engeland. Zo had de Engelse regering een reden om Mary te beschuldigen van Hoogverraad. Na een schijnproces werd ze ter dood veroordeeld. Elizabeth kon niet anders dan instemmen met haar terechtstelling. Mary Stuart werd geslachtofferd door de protestantse regering om het katholicisme een fatale slag toe te brengen. * Mary Stuart Queen of Scots (nicht van Elizabeth I) mag niet verward worden met Mary Tudor of Bloody Mary (halfzus van Elizabeth I) AANLOOP NAAR DE SPAANS-ENGELSE OORLOG Na de dood van Mary Tudor in 1558 werd de verhouding tussen Engeland en Spanje alleen maar slechter. Filips II deed Elizabeth I een huwelijksaanzoek maar zij wees hem af. Onder haar bewind werd Engeland alleen maar protestantser en bovendien steunde ze de protestantse noordelijke Nederlanden. Op zee vielen Engelse roofzuchtige piraten de Spaanse schepen (de Zilvervloten) aan en ze maakten zo de schatten uit de koloniën buit. De beroemde Engelse piraat Francis Drake viel in het voorjaar van 1587 het 9.

11 Spaanse Càdiz aan en vernietigde er 24 schepen. Francis Drake bracht zijn buitgemaakte rijkdommen naar het Engelse hof. Drake werd een echte volksheld en Elizabeth I gaf hem zelfs een adellijke titel. Mary Stuart een verre nicht van Elizabeth trouwde als jong meisje met de koning van Frankrijk en toen haar man stierf kwam zij naar Schotland. Ze hertrouwde en kreeg een zoon Jacobus of James (de latere opvolger van Elizabeth I). Als Schotse vond Mary Stuart dat zij recht had op de Engelse kroon. Daarom werd zij als bedreiging voor de Engelse Koningin Elizabeth I in 1568 naar Engeland gebracht en daar onder arrest geplaatst. In gevangenschap bleef zij de katholieken in Engeland steunen en meewerken aan complotten tegen Elizabeth I. In 1587 werd Mary Stuart onthoofd wegens hoogverraad. Deze (hierboven onderlijnde) gebeurtenissen samen met de niet aflatende expansiedrift van Filips II waren de hoofdredenen om het tegendraadse Engeland een lesje te leren en liefst van al te annexeren. DE ONOVERWINNELIJKE ARMADA Na veel oponthoud verliet op 30 mei 1588 de grote Spaanse vloot van Filips II de haven van Lissabon. Bij de vijanden van de Spanjaarden stond de vloot bekend als de Spaanse Armada, de Spanjaarden zelf noemden haar de Armada Invencibile, de onoverwinnelijke vloot. Ze bestond uit ongeveer 150 schepen met koperen kanonnen en bijna stuks kleiner ijzeren geschut. De bedoeling was om naar het Kanaal te varen naar de Nederlanden waar de schepen zich zouden voegen bij het Spaanse leger dat onder leiding van Alexander Farnese graaf van Parma, tegen de Nederlanden streed om vervolgens het leger over te brengen naar Engeland. Maar één ding hadden de Spanjaarden over het hoofd gezien: zij hadden geen geschikte haven in handen om de troepen in te schepen en bovendien zou zelfs een kleine Nederlandse troepenmacht dit ook makkelijk kunnen voorkomen. Gehinderd door het slechte weer voer de armada langzaam naar het noorden en kwam pas eind juli in het Kanaal aan. De vloot zeilde in een maansikkelvormige formatie dicht langs de Engelse kust in de hoop de plaatselijke bewoners de schrik op het lijf te jagen. Ondertussen werd naar een mogelijke landingsplaats uitgekeken. 10.

12 Op 29 juli, toen de Engelse bevelhebbers Howard of Effingham en Francis Drake te horen kregen dat de vloot in aantocht was, werden langs de kust vuurbakens aangestoken. De Engelse vloot voer uit en begon de Spaanse vloot te bestoken met een reeks aanvallen bij daglicht. De Engelse schepen waagden zich niet te dicht in de buurt omdat ze wisten dat de Spanjaarden veel meer soldaten hadden die bij een treffen aan boord konden komen. In plaats daarvan gebruikten de Engelsen hun kanonnen vanaf een betrekkelijk grote afstand en gingen pas later in de strijd op de Spaanse schepen af. Maar na een week vechten hadden ze nog maar weinig schade aangericht. De Spaanse schepen gingen voor anker bij het Franse Calais in afwachting van een ontmoeting met het leger van Parma maar ze werden op 7 augustus door Engelse branders in paniek uiteengedreven. De (slecht) geplande ontmoeting met de in de Nederlanden gelegerde troepen van Parma kon niet meer worden gerealiseerd en overgeleverd aan sterke zeestromingen en windrichting trok de Armada zich terug. De enige mogelijkheid hiervoor was rond de noordpunt van Schotland en ten westen van Ierland varen waar in de zware stormen veel schepen schipbreuk leden. Spanjaarden die toch levend de kust bereikten werden genadeloos afgemaakt. In het religieuze klimaat van die tijd werden deze rampen eerder gezien als een goddelijke ingreep dan als toeval of militair en bestuurlijk falen. EEN OORLOG ZONDER HELDEN Elke oorlog is verschrikkelijk want bij een oorlog vallen er doden. Of dat vandaag in Irak is of een dikke 400 jaar geleden in de oorlog tussen Engeland en Spanje, er zijn altijd moeders, vaders, vrouwen en kinderen die treuren om slachtoffers. In die zin was de Armada-oorlog een zeer wrede oorlog. Vooral voor de Spanjaarden die van huis weg waren, was de dodentol bijzonder groot. De man opvarenden bestond uit soldaten, zeelui, galeislaven, edelen en geestelijken. Slechts bemanningsleden overleefden de helletocht. De strijders van het Engelse kamp zijn echter moeilijk te tellen. Hun veel kleinere bemanning bestond uit ervaren zeelui, gewiekste piraten en heel veel gewone burgers. Behalve haar koninklijke garde beschikte Koningin Elizabeth niet over een staand leger maar enkel over een volksmilitie. De 11.

13 voorbereiding van de armada duurde lang en reeds 3 jaar voor de Spaanse vloot er aan kwam wist heel Engeland en Europa dat hij eraan kwam. Tijd zat voor het Engelse volk om zich voor te bereiden. Filips II was er van overtuigd dat zijn Onoverwinnelijke Armada Engeland zou verpletteren. Hij beschikte over veel meer en veel grotere schepen en massaal meer beroepssoldaten. Maar de Spaanse schepen waren zeer log, traag en verouderd. De soldaten, voornamelijk grondtroepen, hadden geen ervaring met vechten op zee. Hun opperbevelhebber Medina Sidonia, een vooraanstaand edelman, had geen enkele maritieme ervaring en nam vaak de foute beslissingen. Daarbij werd de hele vloot geconfronteerd met zware najaarsstormen. Engeland won de oorlog door onbemande brandende schepen in de Spaanse vloot te sturen. De grote Spaanse kasteelschepen waren te traag om te reageren en leden een nederlaag. De Spaanse schepen kregen te maken met voortdurend draaiende winden en onvoorspelbare stromingen. Door slechte navigatie waren zij verplicht hun terugtocht noordwaarts langs Schotland en Ierland voort te zetten. Deze terugtocht naar Spanje was voor de bemanning soms nog wreder dan de oorlog zelf. Spaanse soldaten die aan Schotse en Ierse kusten aanspoelden werden beroofd en voor dood achtergelaten. Soms moesten Spanjaarden van 3 gehavende schepen 1 schip maken. De bemanning van dat ene schip bedroeg dan niet 400 maar man en zonk onder de te grote last op zee. Bovendien heerste er 400 jaar geleden in de Nederlanden en in Engeland een kleine ijstijd. Hoewel het september was vroor het dat het kraakte en waren de spanjaarden niet voorzien op zoveel koude. Het kon niet anders of God had het zo gewild. QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. vzw Kollektief D&A Poperingestraat Gent fax & tel 09/ kollektief.d&a@skynet.be

14 QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. Armada een muziektheatervoorstelling van Kollektief D&A voor iedereen vanaf 12 jaar Het was alsof een enorme stad oprees uit de golven en zich op het water uitstrekte in de vorm van een reusachtige halve maan. Zij voer in een langzaam tempo, ofschoon alle zeilen waren bijgezet en het scheen haast alsof de golven kreunden onder haar gewicht en de winden vermoeid werden haar voorwaarts te blazen. Armada verwijst naar de onoverwinnelijke vloot die grootmacht Spanje goed 4 eeuwen terug naar toenmalige schurkenstaat en ketterse dwerg Engeland stuurde om deze een lesje te leren. (Godsdienst)oorlogen zijn van alle tijden en ook nu weer brandend actueel. Voor ons zien we de muur van zeilen die de schepen van de Armada vormen. Het is als een scherm waarvoor de drie protagonisten -Elizabeth I, Filips II en Mary Queen of Scotsmet speeches het publiek bespelen en het voor zich trachten te winnen. Toch is dit slechts uiterlijk vertoon. Achter de schermen zien we -doorheen het oog van een al dan niet verborgen camerade kleine kantjes van diezelfde hoofdrolspelers. Vanop de eerste rij krijgen we een fantastische kijk op hun twijfels, angsten en persoonlijke biecht. met Steven Beersmans, Walter De Groote, Reinhilde Van Driel en Karen Vanparys en muzikant Piet Slangen regie en scenografie Dirk De Keyzer muziek Piet Slangen kostuums Avothea productie en spreiding Kollektief D&A 09/ vr 25 september 2009 om 20u15 in CC Lokeren 09/ tickets.ccl@lokeren.be vr 2 oktober om 20u in de schouwburg NTGent 09/ kollektief.d&a@skynet.be schoolvoorstellingen in Lokeren, Leuven, Beveren, Gent, Mechelen, Bornem, Herzele, Geel, Peer, Lier, Tongeren, Roeselare, Ninove en Knokke-Heist met steun van de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen, Caruur car & truck rental , Avothea verhuur kledij en Music Maestro vzw Kollektief D&A Poperingestraat Gent fax & tel 09/ kollektief.d&a@skynet.be

15 Curriulum Vitae Kollektief D&A Lorelei naar De Kleine Zeemeermin van H.C. Andersen/De Keyzer Het Meisje dat haar naam kwijt was naar A.M.G. Schmidt/ Van Driel Het meisje dat haar naam kwijt was Witje naar De Gebroeders Grimm/ De Keyzer, Van Driel Witje Wit is kleur eigen creatie Beersmans, Schepens,Van Driel Een duik in de hemel eigen creatie Van Autreve Wit is kleur Witje Rocking David Copperfield naar Charles Dickens/Van Driel Een duik in de hemel Poeslief eigen creatie Beersmans, Van Driel Wit is kleur Poeslief Rocking David Copperfield Zeezicht eigen creatie Beersmans, De Keyzer, Monserez

16 Rocking David Copperfield Poeslief Achter het hek naar Mark Twain/Van Driel Zeezicht Als Shakespeare Speelt eigen creatie Van Autreve, Van Driel Achter het hek Zepp! eigen creatie De Keyzer, Van Driel Achter het hek Witje Als Shakespeare Speelt Zepp! Armada eigen creatie De Keyzer Witje Prins eigen creatie Van Driel Zepp!

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471

Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471 Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471 Hendrik VI was koning van Engeland van 1422 tot 1461 en van 1470 tot 1471. 1ste opvolger voor de Engelse kroon Periode: 1421-1422

Nadere informatie

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III (Engels: Edward) was koning van Engeland van 1327 tot 1377. Hij was de oudste zoon van Eduard II

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819.

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819. Karel IV van Spanje: Portici, 11 november 1748 - Rome, 20 januari 1819. Karel Anton Pascal Frans Xavier Johan Nepomuceen Jozef Januarius Serafijn Didacus (Spaans: Carlos) was van 1788 tot 1808 koning van

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen,

Nadere informatie

Hendrik VIII van Engeland: Greenwich, 28 juni 1491 Westminster, 28 januari 1547

Hendrik VIII van Engeland: Greenwich, 28 juni 1491 Westminster, 28 januari 1547 Hendrik VIII van Engeland: Greenwich, 28 juni 1491 Westminster, 28 januari 1547 Hendrik VIII was van 1509 tot 1547 koning van Engeland, heer van Ierland en later ook koning van Ierland. Hij stamde uit

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift Habsburgs gezag Vanaf dat moment stonden de zuidelijke Nederlanden onder Habsburgs gezag. Noord-Nederlandse gewesten Door vererving en verovering vielen vanaf dat moment ook alle Noord- Nederlandse gewesten

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

naar moe... een theatervoorstelling van Kollektief D&A voor iedereen vanaf 6 jaar

naar moe... een theatervoorstelling van Kollektief D&A voor iedereen vanaf 6 jaar LESBRIEF QuickTime and a decompressor are needed to see this picture. naar moe... een theatervoorstelling van Kollektief D&A voor iedereen vanaf 6 jaar Beste juffen, meesters en kinderen, Binnenkort komen

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca Door A. F. Verstegen. 1. Heerlijkheid Hagestein. 2.

Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca Door A. F. Verstegen. 1. Heerlijkheid Hagestein. 2. Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca. 1555 Door A. F. Verstegen 1. Heerlijkheid Hagestein 2. Land van Vianen 1 3. Graafschap Culemborg 2 3 4. Land van Arckel 5. Graafschap

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij.

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. Werkblad Introductie 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 2. PETJE OP, PETJE AF: WAAR OF NIET? Zijn de volgende zinnen

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

1c. Losse opdracht- Memoryspel

1c. Losse opdracht- Memoryspel 1c. Losse opdracht- Memoryspel Instructie: Op de volgende pagina van deze instructie vindt u het memory-spel met de portretten van de hoofdrolspelers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op elk portret staat

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422

Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422 Karel VI van Frankrijk: Parijs, 3 december 1368 aldaar, 21 oktober 1422 Koning van Frankrijk Periode: 16 september 1380-21 oktober 1422 Voorganger: Karel V Opvolger: Karel VII Karel VI, bijgenaamd de Waanzinnige

Nadere informatie

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt Mening in 1618 Mening Nu Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Uitspraken over Johan van Oldenbarnevelt Johan van Oldenbarnevelt verdiende het om

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Filips. Over Filips. Info. Bekenden van Filips. Filips. Tijdlijn Info Foto s Eten & Drinken. wsw. Filips 1540. Filips 1549.

Filips. Over Filips. Info. Bekenden van Filips. Filips. Tijdlijn Info Foto s Eten & Drinken. wsw. Filips 1540. Filips 1549. Over is de oudste zoon van de machtige keizer Karel V. Karel is geboren in Gent en is regelmatig in de Nederlanden. is geboren in Spanje en groeit daar op. Zijn vader ziet hij maar weinig, die is altijd

Nadere informatie

Fulco V van Anjou: ca Jeruzalem, 12 november 1143

Fulco V van Anjou: ca Jeruzalem, 12 november 1143 Fulco V van Anjou: ca. 1091 Jeruzalem, 12 november 1143 Fulco V de Jonge ook wel Fulco I van Jeruzalem was een zoon van graaf Fulco IV van Anjou en Bertrada van Montfort. Hij was graaf van Anjou van 1109

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498

Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498 Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498 Karel VIII (Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498) was koning van Frankrijk van 1483 tot aan zijn dood. Koning van Frankrijk Periode:

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

In 1618 vaart Jan Janse met zijn schip in de buurt van de Canarische Eilanden als het plotseling hard begint te waaien. Hij stuurt als de bliksem

In 1618 vaart Jan Janse met zijn schip in de buurt van de Canarische Eilanden als het plotseling hard begint te waaien. Hij stuurt als de bliksem Enteren De eerste maanden op het kaperschip zijn machtig mooi. Jan geniet van het leven op zee: dit is nog eens wat anders dan een boottochtje op het Spaarne. Iedere keer als ze een Spaans galjoen op volle

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483

Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483 Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483 Eduard IV was koning van Engeland van 1461 tot 1483. Hertog van York Periode: 1460-1461 Voorganger: Richard van York Opvolger:

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Ook bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was koning

Nadere informatie

3a. Denk opdracht- Wie ben ik?

3a. Denk opdracht- Wie ben ik? 3a. Denk opdracht- Wie ben ik? Instructie: Wie ben ik is een spel waarbij de kinderen gebruik maken van de hoofdpersonen uit de Opstand der Nederlanden: Johannes Calvijn, Angelus Merula, Willem van Oranje,

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen?

Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen? Sanherib belegert Jeruzalem. Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen? 2 Kronieken 32:1-2, eerste deel 1 Na deze gebeurtenissen en deze blijk van trouw kwam

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Kasteel van Male, geboorteplaats van Lodewijk van Male Hij was enig kind en alzo opvolger van Lodewijk

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1

Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1 Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1 Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog: invuloefening Werkblad bij het simulatiespel www.activehistory.co.uk Instructie: Vul het witte veld in terwijl je het

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd

De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd De Tijd van Vorsten en Regenten verfilmd September 2011 Nascholingsconferentie Eindexamean Geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen, Instituut voor Leraar en School Koen Henskens, lerarenopleider ILS

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

KIJKROUTE IN VREDESNAAM

KIJKROUTE IN VREDESNAAM ONDERHANDELEN VECHTEN COLOFON Deze kijkroute is gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, bij de tentoonstelling In Vredesnaam. De Vrede van Utrecht 1713. Deze tentoonstelling staat van 12 april

Nadere informatie

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Ferdinand II, was de zoon van Karel II van Oostenrijk, broer van keizer Maximiliaan II, de vader van keizer Matthias. Hij behoorde tot het

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II Frederik was, in opvolging van zijn oudere broer Karel, van 18 september 1872 tot zijn dood in 1907 koning van Zweden en

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1669 woorden 17 januari 2005 5,6 10 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 3: de Franse Revolutie. Paragraaf 1: het oude Koninkrijk.

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie