BIJLAGE VERANTWOORDING GROEPSRISICO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE VERANTWOORDING GROEPSRISICO"

Transcriptie

1 BIJLAGE VERANTWOORDING GROEPSRISICO 1. Inleiding Beleidskader Voor het bestemmingsplan De Wildert dient het groepsrisico als gevolg van verschillende risicovolle bronnen in het plangebied en de omgeving te worden verantwoord. Bij de verantwoording komen aan bod: - de aanwezige dichtheid van personen in het invloedsgebied; - de hoogte van het groepsrisico ten opzichte van de oriënterende waarde; - indien mogelijk, maatregelen ter beperking van het groepsrisico bij de risicobron; - de mogelijkheden en maatregelen in het ruimtelijk besluit ter beperking van het groepsrisico; - de mogelijkheden tot voorbereiding van bestrijding en beperking van de omvang van een ramp of zwaar ongeval; - de mogelijkheden voor personen die zich in het invloedsgebied bevinden, om zich in veiligheid te brengen indien zich in die inrichting een ramp of zwaar ongeval voordoet (zelfredzaamheid). De veiligheidsregio dient nog advies over de verantwoording van het groepsrisico te geven. Dit advies wordt vervolgens in de verantwoording verwerkt. Leeswijzer In deze verantwoording wordt achtereenvolgens ingegaan op: - Het plaatsgebonden risico en het groepsrisico; - Beschrijving van het maatgevende scenario voor ongevallen met gevaarlijke stoffen; - Beschrijving van de effecten van het scenario; - Maatregelen voor beperken van de risico's en effecten; - Bestrijdbaarheid van rampen; - Zelfredzaamheid van personen in het invloedsgebied; - Beschrijving van het restrisico. 2. Situatie en relevante risicobronnen Plaatsgebonden risico en groepsrisico Risicovolle inrichtingen Plaatsgebonden risico Op bedrijventerrein De Wildert bevinden zich drie bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen (Ardagh Glass Dongen B.V., CCE en Propaantank Heibloemstraat 5). Daarnaast bevinden zich op enige afstand enkele risicorelevante inrichtingen buiten het plangebied. Tabel B5.1 Relevante risicorelevante bedrijven in het plangebied en de directe omgeving Naam en aard bedrijf Plangebied binnen PR 10-6? Plangebied binnen effectafstand/ invloedsgebied? Overschrijding oriëntatiewaarde groepsrisico? (indien relevant) Ardagh Glass Dongen B.V (Eindsestraat 133): geen Bevi, wel risicorelevant in verband met de opslag en verlading van lpg 1 Ja Ja Nee 1 De inrichting valt formeel niet onder het BEVI (LPG en geen propaan). Gezien de overeenkomstige gevaarsaspecten van beide stoffen is echter toch een QRA opgesteld.

2 Naam en aard bedrijf Plangebied binnen PR 10-6? Plangebied binnen effectafstand/ invloedsgebied? Overschrijding oriëntatiewaarde groepsrisico? (indien relevant) Coca-Cola Enterprises Nederland B.V. (CCE)(Eindsestraat 137): Bevi Ja (binnen eigen inrichtingsgrens) Ja Nee Maatschap de Boer, Propaantank, Nee Ja Nee Heibloemstraat 2, Bevi 2 Propaantank Heibloemstraat 5 (J.A.M. De Bie), geen Bevi (info: professionele risicokaart) 3 Ja (veiligheidsafstand is 25 m worst case volgens het Activiteitenbesluit) Formeel geen invloedsgebied, dodelijke effectafstand is 235 m Nee lpg-tankstation de Fakkel (Eindsestraat 124) De lpg-verkoop en -opslag is gestaakt en de milieuvergunning wordt ingetrokken voor de verkoop van lpg. Dit bedrijf wordt in de planmer dan ook niet verder beschouwd. Versteijnen's Internationaal Transportbedrijf B.V. (Zeusstraat 3 in Tilburg): Brzo-inrichting (PGS15) en daardoor ook Bevi-inrichting Nee Ja 4 Nee - Ardagh Glass Dongen B.V.: Uit de uitgevoerde QRA blijkt dat de PR 10-6-contour nauwelijks buiten de eigen inrichtingsgrens komt. Hierbinnen zijn geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten aanwezig of geprojecteerd. Er wordt derhalve voldaan aan de grenswaarde en de richtwaarde ten aanzien van het PR. In het verleden is hier door de provincie overigens wel een latente saneringssituatie geconstateerd, aangezien binnen de contour in principe ook kwetsbare objecten waren toegelaten. - CCE: Voor CCE ligt de PR 10-6-contour binnen de eigen inrichtingsgrens. Er wordt derhalve voldaan aan de grenswaarde en de richtwaarde ten aanzien van het PR. Dit geldt ook voor de toekomstige situatie. - Heibloemstraat 5 (J.A.M. De Bie): De propaantank aan de Heibloemstraat 5 ligt in het plangebied, dus ook de bijbehorende veiligheidscontour van maximaal 25 m volgens het Activiteitenbesluit. Hierbinnen zijn geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten aanwezig. De uitbreiding van het bedrijventerrein is hierbinnen niet geprojecteerd. De planontwikkeling heeft dan ook geen gevolgen. Groepsrisico Het plangebied ligt (deels) binnen het invloedsgebied van verschillende risicorelevante bedrijven. Er wordt voor de betreffende bedrijven voldaan aan de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico: - Ardagh Glass Dongen B.V: uit de uitgevoerde QRA blijkt dat het invloedsgebied van het bedrijf (1% letaliteitsgrens) 320 m bedraagt. Het groepsrisico blijft onder de oriënterende waarde (zie figuur). Het 2 Geen berekende PR en GR, maar generiek bepaald a.h.v. gevarenkaart uit Leidraad (LRI). 3 Geen berekende PR en GR, maar generiek bepaald a.h.v. gevarenkaart uit Leidraad (LRI). 4 het invloedsgebied bedraagt m vanaf het Brzo-bedrijf, de afstand tussen bedrijf en plangebied bedraagt circa m.

3 maximale aantal slachtoffers bedraagt circa 58 personen. In een volgende fase van het bestemmingsplan en het planmer wordt kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de hoogte van het groepsrisico als gevolg van de beoogde bedrijventerreinuitbreiding met circa 25 ha. Figuur B5.1 Huidige situatie groepsrisico Ardagh Glass (rood: Ardagh Glass, groen: oriëntatiewaarde) - CCE: Uit de uitgevoerde QRA is gebleken dat het groepsrisico ruim beneden de oriëntatiewaarde ligt. Er gelden verschillende maximale effectafstanden. In een volgende fase van het bestemmingsplan en het planmer wordt kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de hoogte van het groepsrisico als gevolg van de beoogde bedrijventerreinuitbreiding met circa 25 ha. Voor de maximale effectafstanden (1% letaliteit) geldt geen normstelling. De effectafstanden worden gehanteerd door brandweer voor het vaststellen van wijze en type hulpverlening in geval van ongeval: - Meest ongunstig scenario (brand in de gekoelde opslag met een brandoppervlakte van 133 m² en de deuren open, onder de meest ongunstige weerklasse (F1,5)): 900 m; - BLEVE (tankwagen): 310 m; - Vuurbal (ingeterpte tank): 120 m; Figuur B5.2 Huidige situatie groepsrisico CCE (blauw: CCE, rood: oriëntatiewaarde)

4 - Maatschap de Boer (Heibloemstraat 2): er is geen sprake van een overschrijding van het groepsrisico. De uitbreiding van het bedrijventerrein vindt plaats buiten de 1 % letaliteitscontouren van het bedrijf. De planontwikkeling heeft dan ook geen gevolgen voor de hoogte van het groepsrisico; - Propaantank (Heibloemstraat 5): er geldt formeel geen invloedsgebied, waardoor formeel ook geen groepsrisico geldt. Wel wordt voldaan aan de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico; - Versteijnen's Internationaal Transportbedrijf B.V.: het gehele plangebied ligt binnen het invloedsgebied. Het invloedsgebied bedraagt m, het plangebied ligt op circa m. Uit informatie van de professionele risicokaart blijkt dat voldaan wordt aan de oriëntatiewaarde van het groepsrisico (verwezen wordt naar figuurb4.3). Gelet op de grote afstand tot aan het bedrijf, de grootte van het invloedsgebied en de aard van de ontwikkeling (uitbreiding bestaand bedrijventerrein) is de verwachting dat de ontwikkeling hooguit leidt tot enige verhoging van het groepsrisico wordt niet verwacht dat de planontwikkeling noemenswaardige gevolgen zal hebben voor de hoogte van het groepsrisico. Figuur B5.3 Huidige situatie groepsrisico Versteijnen s Internationaal Transportbedrijf B.V. (blauw: Versteijnen s, rood: oriëntatiewaarde) Vestiging nieuwe risicovolle inrichtingen Het gemeentelijk externe veiligheidsbeleid staat geen nieuwe Bevi-inrichtingen toe, tenzij sprake is van zwaarwegende belangen. In het bestemmingsplan wordt via een wijzigingsbevoegdheid de realisatie van dergelijke bedrijven mogelijk gemaakt, onder de randvoorwaarde dat voldaan moet worden aan de oriëntatiewaarde van het groepsrisico, de PR 10-6 contour niet over (geprojecteerde) kwetsbare objecten mag liggen en er sprake moet zijn van zwaarwegende belangen. Bij het wijzigingsplan dient een verdere verantwoording van het groepsrisico plaats te vinden. Zwaarwegende belangen Dit begrip geeft de gemeente in haar externe veiligheidsbeleid geïntroduceerd om in de situaties zoals genoemd in haar beleid een betere afweging te maken tussen de beheersing van risico s enerzijds en andere gemeentelijke belangen anderzijds. De uitwerking van het begrip zwaarwegende belangen en de afweging tegen risico s vindt per geval plaats bij besluiten over bestemmingsplannen of milieuvergunningen. Zwaarwegende belangen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op werkgelegenheid, economische ontwikkeling, de regionale functie van de gemeente, duurzaamheid, verkeerscirculatie en maatschappelijke acceptatie.

5 Indien het begrip zwaarwegende belangen wordt ingezet om een bepaald risico te accepteren geldt het uitgangspunt dat hieraan te allen tijde een gedegen onderbouwing ten grondslag dient te liggen. Bij deze onderbouwing dienen in ieder geval de volgende aspecten in beeld te worden gebracht: - Een omschrijving van het zwaarwegende belang, zo mogelijk ook kwantitatief. - Mogelijke maatregelen om het risico zoveel mogelijk te beperken. Dit kan zowel door kans- als door effectverkleinende maatregelen. Deze maatregelen kunnen zowel aan de bronzijde als bij de ontvanger worden getroffen. - Mogelijke alternatieve oplossingen en hun kosten. Bijvoorbeeld verplaatsing van de risicovolle inrichting. - Mogelijke maatregelen om zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid te bevorderen. Hierbij kan de brandweer adviseren. Vervoer gevaarlijke stoffen Op grond van informatie uit de provinciale risicokaart blijkt dat in het plangebied geen vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor of het water plaatsvindt. Wel is sprake van vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen (buisleidingenstrook). Plaatsgebonden risico De buisleidingenstrook kent conform de Structuurvisie Buisleidingen van het Rijk een breedte van 70 m. Daarbuiten zijn geen belemmeringenzones (of PR 10-6 contouren) gelegen. In de buisleidingenstrook zijn in de huidige situatie reeds verschillende buisleidingen aanwezig. Dit betreffen 2 naftaleidingen en een ruwe olieleiding. In de volgende tabel is de relevante informatie aangegeven. Tabel B5.2 Aanwezige buisleidingen in de leidingenstrook Soort leiding en leidingbeheerder Diameter (in Belemmeringenzone inch) en druk PR contour (in m) Invloedsgebied groepsrisico (in m) Productenleiding Rotterdam Rijn Pijpleidingmaatschappij (olie, K1) 24, 62 bar 2 x 5 m 2 x 30,6 2 x 40 Ruwe olieleiding Rotterdam Rijn Pijpleidingmaatschappij (ruwe olie, K1) 36, 43 bar 2 x 5 m 2 x 42,4 2 x 45 Naftaleiding Petro Chemical Pipeline Services (nafta, K1) Nafta 2 x 5 m 2x12 2x12 + enkele meters Groepsrisico Bekend is dat voor K1-leidingen met lichte brandstoffen geen sprake is van een groepsrisico bij dichtheden kleiner dan 255 personen per hectare buiten de PR 10-6-contour. Hier zal ook in de toekomstige situatie geen sprake van zijn. Er is dan ook geen sprake van een groepsrisico. Zekerheidshalve wordt in de volgende fase van het bestemmingsplan en het planmer nog kwantitatief onderzoek uitgevoerd. 3. Beschrijving van maatgevende scenario's CCE: toxische gifwolk (na brand), BLEVE Voor CCE gelden meerdere scenario s:

6 - In het meest ongunstig scenario (brand in de gekoelde opslag met een brandoppervlakte van 133 m² en de deuren open, onder de meest ongunstige weerklasse (F1,5)) komen toxische stoffen vrij (gifwolk) met een dodelijke effectafstand van 900 m; - Ook bij de opslag van vloeistoffen die giftige gassen kunnen veroorzaken is het toxisch scenario relevant met een dodelijke effectafstand van 235 m; - De tankwagen kan zorgen voor een koude BLEVE, zie verder onder scenario tankwagen LPG/propaan Koude BLEVE. - Ook bij de ingeterpte tank kan een vuurbal (BLEVE) optreden. De effectafstand bedraagt hier 120 m; Tankwagen LPG/propaan (o.a. Ardagh Glass en CCE) - Warme BLEVE Een warme BLEVE wordt veroorzaakt doordat een aanwezige brand de druk in de LPG-tank doet oplopen. Hierdoor verzwakt en bezwijkt de tankwand. LPG of propaan komt vrij en ontsteekt. Er ontstaat een vuurbal en een drukgolf. Tankwagen LPG/propaan (o.a. Ardagh Glass en CCE) - Koude BLEVE Een koude BLEVE kan veroorzaakt worden door een externe beschadiging, bijvoorbeeld een botsing. Hierdoor scheurt de tank open. LPG of propaan komt vrij en ontsteekt direct. Er ontstaat een vuurbal en een drukgolf. Leidingen (olie/ruwe olie/nafta): plasbrandscenario Bij een incident kan als gevolg van de uitstroom van vloeistoffen een plasbrand ontstaan die zich in de omgeving van de leiding verspreid. De effectafstand van een lek in de leiding ligt op 20 meter. In alle gevallen ligt dit binnen de plaatsgebonden risicocontour. Versteijnen's Internationaal Transportbedrijf B.V.toxische gifwolk Met betrekking tot het opslaan van giftige stoffen is een incident mogelijk met een gifwolk. Bij een ongeval met toxische gassen en vloeistoffen komt een toxische (giftige) gaswolk vrij. 4. Beschrijving van de effecten van de scenario's Toxisch scenario Er komt een giftige gaswolk vrij. De dodelijke effectafstand bij CCE bedraagt In het meest ongunstig scenario 900 m. Het plangebied ligt hier in zijn geheel binnen. Warme BLEVE De effecten van een warme BLEVE zijn hittestraling, overdruk en scherfwerking. Deze effecten kunnen slachtoffers, schade en brand in de omgeving veroorzaken. Hittestraling is in combinatie met de blootstellingsduur bepalend voor het slachtoffer- en schadebeeld. Koude BLEVE De effecten van een koude BLEVE zijn hittestraling, overdruk en scherfwerking. Deze effecten kunnen slachtoffers, schade en brand in de omgeving veroorzaken. Hittestraling is in combinatie met de blootstellingsduur bepalend voor het slachtoffer- en schadebeeld.

7 Dit betekent dat het plangebied voor een deel binnen de 100% letaliteitsgrens ligt. Het gaat hier met name om de groenstrook. De rest van het plangebied valt binnen de 1% letaliteitsgrens en een deel valt binnen de laatste afstand van 310 meter. Plasbrand Door de hittestraling van de plasbrand ontstaat schade in de omgeving. De omvang van het effect wordt bepaald door de oppervlakte van de plas. Er kunnen secundaire branden ontstaan. Het effect is zichtbaar voor aanwezigen. Ontvluchten is mogelijk mits er geen beperkingen zijn ten aanzien van zelfredzaamheid van de aanwezigen en de infrastructuur in de omgeving op een juiste manier is ingericht. 5. Maatregelen ter beperking van risico's en effecten De maatregelen die genomen kunnen worden om de risico's te beperken en de hulpverlening te ondersteunen bij het bestrijden van de gevolgen van een incident kunnen worden onderverdeeld in bronmaatregelen, effectmaatregelen en maatregelen ten behoeve van de zelfredzaamheid. Maatregelen voor een effectieve zelfredzaamheid worden besproken onder punt 6. Bronmaatregelen De relevante inrichtingen Ardagh Glass, CCE en Versteijnen's Internationaal Transportbedrijf B.V. beschikken allen over een (recente) milieuvergunning. Pm gemeente: Ardagh 2008, Versteijnen s Geldt minder voor CCE: vergunning uit 2001 De inhoud hiervan betreft voor het bestemmingsplan een vast gegeven. De leidingenstrook is van nationaal belang en is opgenomen in de Structuurvisie Buisleidingen van het Rijk. Verminderen van Transport is dan ook geen optie. Maatregelen die van invloed zijn op het groepsrisico (grotere wanddikte, dieper aanleggen) zijn pas in beeld wanneer onderhoudswerkzaamheden of vervanging van de leidingen aan de orde is. Het bestemmingsplan sluit de vestiging van risicovolle bedrijven (Bevi inrichtingen) niet uit. De kans op een ongeval bij deze inrichtingen kan veelal beperkt worden door het treffen van bedrijfsspecifieke technische en organisatorische maatregelen. De benodigde maatregelen dienen te worden beoordeeld bij de vergunningaanvraag en uiteindelijk als voorschrift in de omgevingsvergunning te worden opgenomen. Het bestemmingsplan heeft hier verder geen invloed op. Effectmaatregelen Effectbeperkende maatregelen bestaan met name uit het creëren van een zo groot mogelijke afstand tussen de risicobron en de omliggende bebouwing. Hoe groter de afstand hoe beperkter de effecten. Vanwege de duurzaamheidsambities is uitbreiding van bedrijventerrein De Wildert aan met name de noord- en westzijde van het bestaande industrieterrein noodzakelijk, waarbij mede vanwege een landschappelijke inpassing een ecologisch verbindingszone aan de noord- en westrand wordt gerealiseerd. Het aanhouden van grotere afstanden tussen de bestaande bedrijven CCE/Ardagh Glass en de nieuwe bedrijven is dan ook niet opportuun. In dit bestemmingsplan wordt bovendien alleen de uitbreiding van bedrijvigheid (beperkt kwetsbare objecten) mogelijk gemaakt, niet de realisatie van nieuwe kwetsbare objecten. 6. Bestrijdbaarheid De bestrijdbaarheid is afhankelijke van de inzetbaarheid van hulpverleningsdiensten in hoeverre zij in staat zijn hun taken goed uit te kunnen voeren en om daarmee verdere escalatie van een incident te voorkomen. Hierbij

8 kan gedacht worden aan het voldoende/ adequaat aanwezig zijn van aanvalswegen en bluswatervoorzieningen, maar ook de brandweerzorgnorm wordt hier onder geschaard. Ten aanzien van de aspecten bereikbaarheid en bluswatervoorziening hanteert de regionale brandweer de richtlijnen zoals beschreven in de NVBR publicatie Handleiding bluswatervoorziening en bereikbaarheid. Bestrijdbaarheid scenario s Gifwolk Bestrijdbaarheid Pm veiligheidsregio Hulpverlening Pm veiligheidsregio Warme BLEVE Bestrijdbaarheid Calamiteiten met gevaarlijke stoffen leiden door de snelle ontwikkeling of door de omvang vaak tot scenario s die niet te voorkomen zijn door optreden van de brandweer. De mogelijkheden voor de bestrijdbaarheid kunnen onderverdeeld worden in diverse stappen. Bij een beginnende brand (dreigende BLEVE) zijn de mogelijkheden tot bestrijdbaarheid: - Redden van slachtoffers; - Blussen kleine brand; - Koelen/afschermen van de tank; - Vrijmaken van de ongeval locatie; - Waarschuwen van de aanwezige personen in het effectgebied. Bij een ontwikkelde brand (dreigende BLEVE) zijn de mogelijkheden tot bestrijdbaarheid: - Redden van slachtoffers beperkt mogelijk; - Brandbestrijding en onbemand koelen; - Terugtrekken brandweereenheden. Na de BLEVE zijn de mogelijkheden tot bestrijdbaarheid: - Redden slachtoffers; - Bepalen van de omvang van het getroffen gebied; - Blussen van branden; - Veiligstellen van het getroffen gebied. Hulpverlening Bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen zal de druk op de hulpdiensten vaak groot zijn waardoor de hulpvraag het hulpaanbod kan overschrijden. Voor de rampenbestrijding is het juist van groot belang dat hulpvraag en hulpaanbod met elkaar in evenwicht zijn. Bij een ontwikkelde brand (dreigende BLEVE) zijn de mogelijkheden tot hulpverlening: - Redden van slachtoffers beperkt mogelijk; - Behandelen van slachtoffers; - Afzetten van het effectgebied; - Aanwezige personen laten schuilen of laten vluchten. Na de BLEVE zijn de mogelijkheden tot hulpverlening: - Redden, triëren, behandelen en vervoeren van slachtoffers; - Ziekenhuisplaatsen voor slachtoffers; - Bepalen, afzetten en veiligstellen van het getroffen gebied; - Opvang en verzorging van personen uit het getroffen gebied; - Voorlichting/communicatie over het ongeval. Koude BLEVE Bestrijdbaarheid

9 Calamiteiten met gevaarlijke stoffen leiden door de snelle ontwikkeling of door de omvang vaak tot scenario s die niet te voorkomen zijn door optreden van de brandweer. De mogelijkheden voor de bestrijdbaarheid kunnen onderverdeeld worden in diverse stappen. Bij een koude BLEVE is er nauwelijks opbouw van het incident. Vandaar dat bestrijding vooraf niet tot nauwelijks mogelijk is: - Redden van slachtoffers beperkt mogelijk; - Vrijmaken van de ongeval locatie; - Waarschuwen van de aanwezige personen in het mogelijke effectgebied; - Terugtrekken brandweereenheden. Na de BLEVE zijn de mogelijkheden tot bestrijdbaarheid: - Redden slachtoffers; - Bepalen van de omvang van het getroffen gebied; - Blussen van branden; - Veiligstellen van het getroffen gebied. Hulpverlening (multi) Bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen zal de druk op de hulpdiensten vaak groot zijn waardoor de hulpvraag het hulpaanbod kan overschrijden. Voor de rampenbestrijding is het juist van groot belang dat hulpvraag en hulpaanbod met elkaar in evenwicht zijn. Bij een koude BLEVE zijn de mogelijkheden tot hulpverlening: - Redden van slachtoffers beperkt mogelijk; - Behandelen van slachtoffers; - Afzetten van het effectgebied; - Aanwezige personen laten schuilen of laten vluchten. Na de BLEVE zijn de mogelijkheden tot hulpverlening: - Redden, triëren, behandelen en vervoeren van slachtoffers; - Ziekenhuisplaatsen voor slachtoffers; - Bepalen, afzetten en veiligstellen van het getroffen gebied; - Opvang en verzorging van personen uit het getroffen gebied; - Voorlichting/communicatie over het ongeval. Plasbrand Bestrijdbaarheid Calamiteiten met gevaarlijke stoffen leiden door de snelle ontwikkeling of door de omvang vaak tot scenario s die niet te voorkomen zijn door optreden van de brandweer. Bij een plasbrand is de mogelijkheid tot bestrijding beperkt, gezien de korte ontwikkeltijd van de brand en de opkomsttijd en van de brandweer. Hierbij wordt er door de brandweer binnen het effectgebied beperkt opgetreden. Het gaat daarbij om het gecontroleerd laten uitbranden van de brand en het beperkt redden van personen. Hulpverlening Bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen zal de druk op de hulpdiensten vaak groot zijn waardoor de hulpvraag het hulpaanbod kan overschrijden. Voor de rampenbestrijding is het juist van groot belang dat hulpvraag en hulpaanbod met elkaar in evenwicht zijn. Hierbij wordt er in het geval van een plasbrand opgetreden aan de rand van het effectgebied. - Redden, triëren, behandelen en vervoeren van slachtoffers; - Ziekenhuisplaatsen voor slachtoffers; - Bepalen, afzetten en veiligstellen van het getroffen gebied; - Opvang en verzorging van personen uit het getroffen gebied; - Voorlichting/communicatie over het ongeval. Bereikbaarheid Uit bovengenoemde handreiking volgt het advies dat het plangebied goed bereikbaar moet zijn voor de hulpverleningsdiensten via twee van elkaar onafhankelijke aanvalswegen, waardoor in geval van werkzaamheden of calamiteiten het plangebied bereikbaar is. Het bestemmingsplan voorziet in een goede bereikbaarheid via de Eindsestraat en de Heibloemstraat. Als gevolg van de beoogde ontwikkelingen wordt een

10 tweede ontsluitingsweg op het bedrijventerrein aangelegd (de twee ontsluitingswegen op het bedrijventerrein zijn dan bereikbaar via de Eindsestraat), evenals een calamiteitenontsluiting aan de noordrand van het bedrijventerrein (bereikbaar via de Heibloemstraat). Ook de Bosweg (bereikbaar via de Eindsestraat) kan als calamiteitenroute benut worden. Bluswatervoorziening Het beschikbaar hebben van voldoende bluswater is voor het bestrijden van de brandrisico s van bijzonder belang. De benodigde hoeveelheid bluswater is afhankelijk van het risico en het mogelijke scenario. Pm veiligheidsregio Primair bluswater Pm veiligheidsregio Secundair bluswater Pm veiligheidsregio Zorgnorm De brandweerzorgnorm is een aanbevolen opkomsttijd die afhankelijk is van het soort object en de risico's voor de aanwezige personen. De opkomsttijd bestaat uit een optelsom van de uitruktijd en de aanrijdtijd. De uitruktijd betreft de tijd die men heeft vanaf het alarmeren totdat men gereed is om te vertrekken naar het plaats incident. De uitruktijd voor een beroepskorps ligt lager dan die van een vrijwillig korps, omdat de beroepsmedewerkers zich in de directe nabijheid van de kazerne bevinden. De streefwaarde voor een beroepskorps is 1,0 minuut en voor een vrijwillige organisatie ca 3,5 minuten. Pm veiligheidsregio 7. Zelfredzaamheid van personen binnen het invloedsgebied De aanwezige personen binnen het plangebied (bedrijventerrein) zijn in het algemeen zelfredzaam. De zelfredzaamheidstrategie bestaat voor het toxische scenario uit het zo snel mogelijk naar binnen gaan van de gebouwen, het sluiten van deuren en ramen en het stopzetten van de binnenventilatie. De zelfredzaamheidstrategie voor het plasbrandscenario en de BLEVE is afhankelijk van de afstand ten opzichte van de risicobron. De zelfredzaamheidstrategie voor een incident met LPG of propaan is afhankelijk van de afstand van de objecten ten opzichte van de risicobron. Binnen de 100 % letaliteitzone is de zelfredzaamheidstrategie vluchten, daarbuiten schuilen. De zelfredzaamheid kan positief beïnvloed worden door toepassing van gebouw specifieke maatregelen. Aangezien het plangebied beïnvloed wordt door verschillende risicobronnen aan verschillende zijden, zijn gebouwspecifieke maatregelen die effectief zijn voor alle scenario s en alle bronnen niet mogelijk. De gebruikers van de objecten moeten door middel van risicocommunicatie worden geïnstrueerd over de risico's en de mogelijke maatregelen die zij zelf kunnen nemen. Dit valt onder de informatieplicht van de gemeente en daar wordt door de gemeente op toegezien. 8. Restrisico Na het treffen van maatregelen resteert een resteffect. Dit betreft een inschatting van het aantal doden, gewonden en materiële schade bij de representatieve scenario's, ondanks de getroffen maatregelen.

11 Het resteffect is moeilijk concreet in te schatten. 9. Conclusie Het bevoegd gezag, de gemeente Dongen, neemt kennis van het restrisico en neemt de verantwoording voor eventuele gevolgen. De gemeente vindt de externe veiligheidssituatie in het gebied, ook gelet op de aard van het gebied (bedrijventerrein) verantwoord.

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven.

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven. Notitie 2015.245.02-01: Beperkte verantwoording tijdelijk asielzoekerscentrum Jachthuisweg te Hardenberg Berg en Terblijt, 6 oktober 2015 1. Inleiding Men is voornemens een asielzoekerscentrum te vestigen

Nadere informatie

Rapportage advies externe veiligheid

Rapportage advies externe veiligheid Rapportage advies externe veiligheid Ontwerp bestemmingsplan Gochsedijk Siebengewald Gemeente Bergen Adviesaanvrager: Gemeente Bergen Datum: 14 april 2016 Status: Opgesteld door: Collegiaal getoetst door:

Nadere informatie

Verantwoording van het groepsrisico. Inleiding. Situatie en relevante risicobronnen

Verantwoording van het groepsrisico. Inleiding. Situatie en relevante risicobronnen Verantwoording van het groepsrisico Inleiding Beleidskader Op grond van artikel 13 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en artikel 7 van het Besluit externe veiligheid transportroutes

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen. Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012

Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen. Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012 Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012 Inhoudsopgave 1 1 Aanleiding In en in de nabijheid van het bestemmingsplangebied

Nadere informatie

BEOORDELING Exter n e v e i l i g h e i d B e s t e m m i n g s p l a n Z u i d - W e s t, L e i d e r d o r p 2 1 d e c e m b e r

BEOORDELING Exter n e v e i l i g h e i d B e s t e m m i n g s p l a n Z u i d - W e s t, L e i d e r d o r p 2 1 d e c e m b e r BEOORDELING Exter n e v e i l i g h e i d B e s t e m m i n g s p l a n Z u i d - W e s t, L e i d e r d o r p 2 1 d e c e m b e r 2 0 1 2 1 Externe veiligheid Voor externe veiligheid zijn een aantal bronnen

Nadere informatie

Verantwoording van het groepsrisico

Verantwoording van het groepsrisico Verantwoording van het groepsrisico B1.1. Beleidskader Op basis van het artikel 13 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de Circulaire Risiconormering Vervoer van Gevaarlijke Stoffen

Nadere informatie

LPG-tankstation Gildetrom 2 Veenendaal

LPG-tankstation Gildetrom 2 Veenendaal LPG-tankstation Gildetrom 2 Veenendaal Plaatsgebonden risico De doorzet van LPG is in de vergunning vastgelegd op maximaal 1.000 m² LPG/jaar. Op grond van de Regeling externe veiligheid (Revi) gelden dan

Nadere informatie

Bestemmingsplan Leidsestraatweg 229, Woerden. Bijdragen aan de paragraaf externe veiligheid

Bestemmingsplan Leidsestraatweg 229, Woerden. Bijdragen aan de paragraaf externe veiligheid 777 Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Bestemmingsplan Leidsestraatweg 229, Woerden Bijdragen aan de paragraaf externe veiligheid Project

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Brandweeradvies Externe Veiligheid Speelboot in IJ-haven in Amsterdam Referentie: 0000019/RoEv-2013 Datum: 5 juni 2013 Behandeld door: C.

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oud-Beijerland afdeling Beleid & Ontwikkeling (team ruimtelijk beleid) Postbus 2003 3260 EA OUD-BEIJERLAND Uw kenmerk Ons kenmerk Datum -

Nadere informatie

Toelichting advies. Bestemmingsplan. Veersedijk. Hendrik-Ido-Ambacht

Toelichting advies. Bestemmingsplan. Veersedijk. Hendrik-Ido-Ambacht Toelichting advies Bestemmingsplan Veersedijk Hendrik-Ido-Ambacht Versie 1 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Doelstelling van het advies... 3 3. Risicobronnen en scenario s... 4 3.1 watervervoer

Nadere informatie

Rapportnummer: 2012/Polyplus/01

Rapportnummer: 2012/Polyplus/01 UMEO milieuadvies Wilhelminastraat 98 7462 CJ Rijssen Project: QRA Polyplus, Assen Opdrachtgever: Gemeente Assen Rapportnummer: 2012/Polyplus/01 Status: definitief Auteur: ing. H. Hiltjesdam Telefoon:

Nadere informatie

Notitie verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Maasboulevard.

Notitie verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Maasboulevard. Notitie verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Maasboulevard. 1. Inleiding Aan een bestemmingsplan dient een goede ruimtelijke onderbouwing ten grondslag te liggen. Dit betekent onder meer dat het

Nadere informatie

Memo. Inleiding. memonummer datum 11 mei 2016 Lisette Groen Maayke Houtman Louis de Nijs

Memo. Inleiding. memonummer datum 11 mei 2016 Lisette Groen Maayke Houtman Louis de Nijs Memo memonummer 20160511 datum 11 mei 2016 aan Lisette Groen Maayke Houtman Louis de Nijs Gemeente Den Haag Gemeente Den Haag Gemeente Den Haag van Roel Kouwen Jeroen Eskens Antea Group Antea Group kopie

Nadere informatie

Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2

Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2 Aan: Pascal Lunshof p.lunshof@odnv.nl Van: I.E. Riegman i.riegman@ovij.nl Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2 Externe veiligheid 1 van 4 Uw kenmerk - Het beleid voor externe veiligheid

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico

Verantwoording groepsrisico Verantwoording groepsrisico Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c Status: Definitief Datum: 4 juli 2017 Kenmerk Omgevingsdienst Midden-Holland: 2017112780 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico

Verantwoording groepsrisico Verantwoording groepsrisico Ten aanzien van de planontwikkeling La Grande Suisse/Mariënwaard 61 Maastricht Gemeente Maastricht 6 december 2016 1 Inleiding In en rond het bestaande pand Mariënwaard 61 te

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Stadion- en Beethovenbuurt Referentie: 0000004/RoEv-2012 Datum: 28 februari 2012 Behandeld door:

Nadere informatie

BRANDWEER Kermemerland

BRANDWEER Kermemerland BRANDWEER Kermemerland Afdeling Proactie & Preventie Team Advies, Externe Veiligheid Aan het college van de Gemeente Heemstede T.a.v. De heer C. Hendricks Postbus 352 2100 AJ Heemstede * * * ^ Datum Ons

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan De 5G s In Amsterdam Zuid Oost Referentie: 13/RoEv-2015 Datum: 9 april 2015 Behandeld door: K.

Nadere informatie

Verantwoording van het groepsrisico

Verantwoording van het groepsrisico Verantwoording van het groepsrisico B1.1. Inleiding Beleidskader Op grond van artikel 13 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en op grond van de circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke

Nadere informatie

Van : M.H. van der Wielen Paraaf : MW

Van : M.H. van der Wielen Paraaf : MW Memo Datum : 20 juli 2016 Bestemd voor : BuroGkracht Van : M.H. van der Wielen Paraaf : MW Projectnummer : 20160303 Betreft : Verantwoording groepsrisico Esschebaan 6 te Esch 1.1 Inleiding 1.1.1 Beleidskader

Nadere informatie

Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen

Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen Onderdeel: Externe Veiligheid Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 18 juli 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5

Nadere informatie

2. Situering. Het projectgebied is gelegen aan de Midden Peelweg 5 te Sevenum. Op figuur 1 is het bouwvlak in de rode cirkel aangeduid.

2. Situering. Het projectgebied is gelegen aan de Midden Peelweg 5 te Sevenum. Op figuur 1 is het bouwvlak in de rode cirkel aangeduid. Notitie 2016.380.01-01: Beoordeling invloed van de gewenste uitbreiding van Recreatiecentrum De Schatberg op de hoogte van het groepsrisico wegtransport (inclusief beperkte verantwoording) Berg en Terblijt,

Nadere informatie

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728)

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) memo aan: van: Green Real Estate BV Bas Hermsen c.c.: datum: 12 juni 2015 betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) 1. Aanleiding De ontwikkeling in het plangebied voorziet

Nadere informatie

VERANTWOORDING GROEPSRISICO KONINGIN JULIANAPLANTSOEN 15 WAARDENBURG

VERANTWOORDING GROEPSRISICO KONINGIN JULIANAPLANTSOEN 15 WAARDENBURG VERANTWOORDING GROEPSRISICO KONINGIN JULIANAPLANTSOEN 15 WAARDENBURG Inleiding Op het perceel aan het Koningin Julianaplantsoen 15 is momenteel een hoekwoning met bijbehorende tuin aanwezig. Initiatiefnemer

Nadere informatie

Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen

Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen Auteur: J.M Timmerman Datum: 13 oktober 2011 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. Aanleiding...3 2. Doelstelling...3 3.

Nadere informatie

2. Situering. Notitie : Beperkte verantwoording Leidsedreef 4-6 Leiderdorp. Berg en Terblijt, 14 november

2. Situering. Notitie : Beperkte verantwoording Leidsedreef 4-6 Leiderdorp. Berg en Terblijt, 14 november Notitie 2016.485.01-01: Beperkte verantwoording Leidsedreef 4-6 Leiderdorp Berg en Terblijt, 14 november 2016 1. Inleiding Did vastgoedontwikkeling en Vink Bouw zijn voornemens de locatie van het oude

Nadere informatie

memo betreft: Quickscan externe veiligheid, Westzijde , Zaandam, ons kenmerk

memo betreft: Quickscan externe veiligheid, Westzijde , Zaandam, ons kenmerk memo aan: van: c.c.: Bouwfonds Ontwikkeling t.a.v. de heer S. van Vessem Bas Hermsen Jurian Heerink datum: 16 december 2014 betreft: Quickscan externe veiligheid, Westzijde 124-132, Zaandam, ons kenmerk

Nadere informatie

GEMEENTE PURMEREND. Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Wheermolen

GEMEENTE PURMEREND. Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Wheermolen GEMEENTE PURMEREND Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Wheermolen Inhoudsopgave 1 Aanleiding...2 2 Relevante wetgeving...2 2.2 Plaatsgebonden risico (PR)...2 2.3 Groepsrisico

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Amstelkwartier fase 3 In Amsterdam Oost Referentie: 000021/RoEv-2013 Datum: 14 juni 2013 Behandeld door: J.C.

Nadere informatie

11 juni L.C. Luijendijk. Onderwerp Verantwoording groepsrisico bestemmingsplannen Bergweg Zuid e.o. en Boterdorp Zuidwest/Oosthoeck

11 juni L.C. Luijendijk. Onderwerp Verantwoording groepsrisico bestemmingsplannen Bergweg Zuid e.o. en Boterdorp Zuidwest/Oosthoeck Notitie Aan Gemeente Lansingerland, Afdeling RO t.a.v. M. Loos Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 11 juni 2012 21339313 L.C. Luijendijk Onderwerp Verantwoording

Nadere informatie

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Rouwcentrum Hoogoorddreef In Amsterdam Zuid-Oost Referentie: 33/RoEv-2013 Datum: 23 oktober 2013

Nadere informatie

Onderzoek externe veiligheid deel B: Verantwoordingsplicht groepsrisico

Onderzoek externe veiligheid deel B: Verantwoordingsplicht groepsrisico Onderzoek externe veiligheid deel B: Verantwoordingsplicht groepsrisico projectnr. 184809 revisie 0.1 januari 2009 Auteur ing. A. van Elk Opdrachtgever Gemeente Venray T.a.v. de heer J. Roerink Postbus

Nadere informatie

Advies externe veiligheid ten behoeve van het concept-ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied CAN in Amsterdam.

Advies externe veiligheid ten behoeve van het concept-ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied CAN in Amsterdam. Onze referentie - Datum 19 april 2010 Telefoon 020-5556467 Uw referentie - Onderwerp Advies externe veiligheid conceptbestemmingsplan Stationsgebied CAN Fax 020-5556862 Uw brief van 24 maart 2010 behandelend

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1IIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1IIII Nijmeegseweg 42 t +31 (0)88 11 90 000 e info@vrln.n. Postbus 11 f+31 (0)77 35 42 454 i www.vrln.n] 5900 AA Venlo veiligheids regio limburg-noord Nr. Gemeente Venio T.a.v. de heer M. Derksen Postbus 3434

Nadere informatie

Externe Veiligheid BEVI / REVI / LPG

Externe Veiligheid BEVI / REVI / LPG Externe Veiligheid BEVI / REVI / LPG Willem Niessink 15 april 2009 BEVI in vogelvlucht Bronnen van (on)veiligheid Natuurverschijnselen Gedrag van mensen Technologie Natuurlijke veiligheid Sociale veiligheid

Nadere informatie

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen. : de heer R. Polman

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen. : de heer R. Polman Externe Veiligheid Omgevingsplan Laak 2B en Velden1F Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen Adviseur : Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : Z-AD-2017-0411 Aantal pagina s : 9 exclusief

Nadere informatie

GEMEENTE PURMEREND. Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan Brantjesoever 2018

GEMEENTE PURMEREND. Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan Brantjesoever 2018 BIJLAGE 6 GEMEENTE PURMEREND Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan Brantjesoever 2018 13 april 2018 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 2 2 Relevante wetgeving... 3

Nadere informatie

14011 lil 07. 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i. Omgevingsadvisering. m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio

14011 lil 07. 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i. Omgevingsadvisering. m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio 14011 lil 07 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i Retouradres, Postbus 242, 5600 AE Eindhoven College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Helmond H.

Nadere informatie

VeiligheidsRegio 9DEC 20U. Omgevingsadvisering

VeiligheidsRegio 9DEC 20U. Omgevingsadvisering Brabant Zuidoost VeiligheidsRegio 1408416 9DEC 20U Retouradres, Postbus 242, 5600 AE Eindhoven College van burgemeester en wethouders van de gemeen de heer H. Mennen, Team Milieu Postbus 950 5700 AZ HELMOND

Nadere informatie

BRANDWEER. Afdeling Proactie & Preventie. Bij geen van de risicobronnen liggen er (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig of geprojecteerd

BRANDWEER. Afdeling Proactie & Preventie. Bij geen van de risicobronnen liggen er (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig of geprojecteerd BRANDWEER Afdeling Proactie & Preventie Aan het College van de gemeente Heemskerk Postbus l 1960 AA Heemskerk Datum ans kenmerk - EV 2012-l02/MR/ ivw//pp 2012 0006607 Contactpersoon M.A. Rutte Mailadres

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Legmeer West In Uithoorn Referentie: 12/RoEv-2015 Datum: 8 april 2014 Behandeld door: K. Wiering

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Meet Inn Maroastraat 39 in Amsterdam Nieuw- West Referentie: 0046/RoEv-2016 Datum: 22 september 2016 Behandeld

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico. Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas

Verantwoording groepsrisico. Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas Verantwoording groepsrisico Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas Status: DEFINITIEF Datum: 13 januari 2012 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Wat is de verantwoordingsplicht?... 4

Nadere informatie

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO HEIDELAAN A ERMELO GEMEENTE ERMELO 6 februari 2007 Defintief 141223.000504 Beperkte bijwerking d.d. 28 maart 2008 d.d. 4 augustus 2008. Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel 3 1.3 Leeswijzer

Nadere informatie

BRANDWEER. Telefoon (050) 367 47 77 Fax (050) 367 46 66 Telefoon (050)367 47 35. Bijlage(n) Ons kenmerk HV 11.2792489. 12-09-2011 Uw kenmerk n.

BRANDWEER. Telefoon (050) 367 47 77 Fax (050) 367 46 66 Telefoon (050)367 47 35. Bijlage(n) Ons kenmerk HV 11.2792489. 12-09-2011 Uw kenmerk n. BRANDWEER Regio Groningen Afdeling Risicobeheersing B E Z O E K A D R E S Sontweg 10 Gemeente Oldambt Afdeling Ruimte en Economie Mevrouw J. De Kleine Postbus 175 9670 AD WINSCHOTEN W E B S I T E brandweer.groningen.nl

Nadere informatie

Advies externe veiligheid bestemmingsplan Klaver 6a

Advies externe veiligheid bestemmingsplan Klaver 6a Gemeente Horst aan de Maas het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 6005 5960 AA HORST *Z00049589C8* datum 30 juli 2014 behandeld door Nanette Starreveld uw kenmerk telefoonnummer +31 88 11 90295

Nadere informatie

Geachte heer Heijnen,

Geachte heer Heijnen, Gemeente Maastricht t.a.v. dhr. Heijnen Postbus 1992 6201 BZ MAASTRICHT Postbus 35 6269 ZG Margraten Telefoon (088) 450 74 50 Fax (088) 450 74 51 info@brwzl.nl www.brwzl.nl Datum 17 oktober 2016 Telefoon

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 Opdrachtgever: BRO Contactpersoon: Dhr. R. Osinga Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 ing. J.L.M.M.

Nadere informatie

QUICKSCAN EXTERNE VEILIGHEID

QUICKSCAN EXTERNE VEILIGHEID MEMO Dossier : BC5930-102-105 Project : bestemmingsplan Cruiquiusgebied Amsterdam Betreft : quickscan externe veiligheid Ons kenmerk : MD-AF20131715/ISEE Datum : 13 december 2013 Status : definitief Classificatie

Nadere informatie

Sector Proactie & Preventie Team Proactie

Sector Proactie & Preventie Team Proactie Sector Proactie & Preventie Team Proactie Postadres: Postbus 5514, 2000 GM Haarlem Aan het college van de Gemeente Velsen Postbus 465 1970 AL IJmuiden Datum 17-3-2015 Ons kenmerk 6042/mr/ Aanvraagnummer

Nadere informatie

memo Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn

memo Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn memo aan: van: Van Wijnen Projectontwikkeling t.a.v. de heer P. Birkhoff Bas Hermsen c.c.: datum: 16 maart 2016 betreft: Quick scan externe veiligheid Driebergsestraatweg 63 te Doorn 1. Aanleiding In Doorn

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Overwhere-Zuid

Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen Overwhere-Zuid GEMEENTE PURMEREND Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Overwhere-Zuid bestemmingsplan "Overwhere-Zuid 2012" September 2012 Inhoudsopgave 1 Aanleiding...2 2 Relevante wetgeving...2

Nadere informatie

Geachte heer De Weijer,

Geachte heer De Weijer, Gemeente Duiven De heer P. de Weijer Postbus 6 6920 AA Duiven Datum : 22 februari 2010 Uw kenmerk : - Ons kenmerk : Contactpersoon : Mark Bruijnooge Doorkiesnummer : 026-3556157 E-mail adres : mark.bruijnooge@hvdgm.nl

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen revisie 00 maart 2011 Auteur: Tom van der Linde Save Postbus 321 7400 AH Deventer Opdrachtgever Gemeente Vught datum vrijgave beschrijving revisie 04 goedkeuring

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico bestemmingsplan: Burgemeester Manderslaan 8 in Zundert

Verantwoording groepsrisico bestemmingsplan: Burgemeester Manderslaan 8 in Zundert Inleiding: Het bestemmingsplan "Burgemeester Manderslaan 8 te Zundert" betreft het voornemen om 23 woningen te projecteren op de voormalige gemeentewerf, c.q. milieustraat van de gemeente Zundert. De woningen

Nadere informatie

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid.

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Datum : 24 januari 2018 Aan Van : Frederik Stouten : Marcel Scherrenburg Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Inleiding Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart 2012 20112539-03 C. Land

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart 2012 20112539-03 C. Land Notitie 20112539-03 Verantwoordingsparagraaf Externe Veiligheid Polanenpark Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart 2012 20112539-03 C. Land 1 Inleiding In opdracht van Van Riezen & partners

Nadere informatie

Risicoberekeningen Schoutenstraat te Barneveld. Risicoberekeningen Schoutenstraat Barneveld

Risicoberekeningen Schoutenstraat te Barneveld. Risicoberekeningen Schoutenstraat Barneveld Risicoberekeningen Schoutenstraat Barneveld Projectnr: Bar201328 versie 1.1 1 Projectlocatie: Schoutenstraat te Barneveld Opdrachtgever: Omgevingsdienst de Vallei Postbus 9024 6710 HM Ede Projectnr. en

Nadere informatie

Het plangebied ligt ten zuiden van de Akersteenweg, nabij de kruising Burg. Cortenstraat.

Het plangebied ligt ten zuiden van de Akersteenweg, nabij de kruising Burg. Cortenstraat. Externe veiligheid: verantwoording groepsrisico 0. Inleiding Ter plaatse van de voormalige Rekko-locatie aan de Akersteenweg is men voornemens een appartementencomplex, een paviljoen en winkels te realiseren.

Nadere informatie

VERANTWOORDINGSPARAGRAAF Datum: 22 februari Inleiding

VERANTWOORDINGSPARAGRAAF Datum: 22 februari Inleiding VERANTWOORDINGSPARAGRAAF Datum: 22 februari 2011 1. Inleiding Voor de Oosterparkbuurt, gelegen in stadsdeel Oost te Amsterdam, geldt momenteel een verouderd bestemmingsplan. In het programma Ruimtelijke

Nadere informatie

Advies Externe Veiligheid inzake ruimtelijke onderbouwing actualisatie Bestemmingsplan Wijnjewoude-Klein Groningen

Advies Externe Veiligheid inzake ruimtelijke onderbouwing actualisatie Bestemmingsplan Wijnjewoude-Klein Groningen Advies Externe Veiligheid inzake ruimtelijke onderbouwing actualisatie Bestemmingsplan Wijnjewoude-Klein Groningen Algemeen toetsingskader Externe veiligheid gaat om het beperken van de kans op en het

Nadere informatie

: De heer H. Draaisma : Postbus 126 : 2200 AC Noordwijk

: De heer H. Draaisma : Postbus 126 : 2200 AC Noordwijk RAPPORT betreffende een quickscan externe veiligheid Zuiddijk (ong.) te Graft-De Rijp Datum : 5 juli 2011 Kenmerk : 1105D234/DBI/rap5 Contactpersoon : De heer D.D.C.A. Bijl Auteur : Ing. J.P. Goossen Vrijgave

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax Opdrachtgever: Swentibold Projectontwikkeling Contactpersoon: mevr. M. Erkens Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71

Nadere informatie

Geachte heer Ruizendaal,

Geachte heer Ruizendaal, Datum 16-02-2017 contactpersoon Gemeente Bunschoten T.a.v. de heer Ruizendaal Postbus 200 3750 GE BUNSCHOTEN M.C. Westerhof Afdeling Beleid en Expertise Directie Risicobeheersing Archimedeslaan 6 3584

Nadere informatie

BEOORDELING EXTERNE VEILIGHEID. Plan nieuwbouw school Plein. Gemeente Kerkrade

BEOORDELING EXTERNE VEILIGHEID. Plan nieuwbouw school Plein. Gemeente Kerkrade BEOORDELING EXTERNE VEILIGHEID Plan nieuwbouw school Plein Gemeente Kerkrade Afdeling Milieu en Bouwen Gemeente Kerkrade 13 juli 2009 versie 2 Beoordeling Externe Veiligheid bestemmingsplan school Plein

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid bestemmingsplan Mahler in Amsterdam Zuid Referentie: 0000059/RoEv-2012 Datum: 4 december 2012 Behandeld door:

Nadere informatie

Externe veiligheid, advies Regionale brandweer

Externe veiligheid, advies Regionale brandweer BIJLAGE 5 Externe veiligheid, advies Regionale brandweer Gemeente Deventer/Milieu en RO-aanpak Havenkwartier bijlage 5 MD-DE20100089-1 - Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade Auteur : J. van Berkel Datum : 17 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584

Nadere informatie

Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW. Betreft : Memo externe veiligheid Vaartweg 192a te Dongen

Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW. Betreft : Memo externe veiligheid Vaartweg 192a te Dongen Memo Datum : 10 oktober 2016 Bestemd voor : De Roever Omgevingsadvies Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW Projectnummer : 20160409 Betreft : Memo externe veiligheid Vaartweg 192a te Dongen 1 INLEIDING

Nadere informatie

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013 20130319B.R01 IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein datum: 10 oktober 2013 milieu geluid bouwadvies brandveiligheid ruimtelijke ordening beleidsadvies 20130319B.R01

Nadere informatie

Amsterdam, stadsdeel Oost Verantwoording groepsrisico aardgastransportleidingen Weespertrekvaart Zuid

Amsterdam, stadsdeel Oost Verantwoording groepsrisico aardgastransportleidingen Weespertrekvaart Zuid Amsterdam, stadsdeel Oost Verantwoording groepsrisico aardgastransportleidingen Weespertrekvaart Zuid Maakt deel uit van het bestemmingsplan "Weespertrekvaart Zuid", 2013 1 Aanleiding Het stadsdeel is

Nadere informatie

Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW

Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW Memo Datum : 6 september 2016 Bestemd voor : De Roever Omgevingsadvies Van : Dhr. M.H. van der Wielen Paraaf : MW Projectnummer : 20160418 Betreft : Memo externe veiligheid Stille Wille te Oirschot 1 INLEIDING

Nadere informatie

Onderwerp: Advies inzake bestemmingsplan Perkpolder, eerste herziening

Onderwerp: Advies inzake bestemmingsplan Perkpolder, eerste herziening College van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst Postbus 49 4560 AA Hulst Onderwerp: Advies inzake bestemmingsplan Perkpolder, eerste herziening Geacht college, Op 24 maart 2014 heeft u het

Nadere informatie

Planlocatie Nuland Oost te Nuland

Planlocatie Nuland Oost te Nuland Planlocatie Nuland Oost te Nuland Risico-inventarisatie Externe Veiligheid Definitief In opdracht van: Gemeente Maasdonk Grontmij Nederland B.V. Arnhem, 31 januari 2011 Verantwoording Titel : Planlocatie

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Diemen-Noord Referentie: DIV2010/2044 Datum: 9 september 2010 Behandeld door: F. (Ferry) El-Aaïdi

Nadere informatie

Toelichting advies. Bestemmingsplan. Dordtse kil. Dordrecht

Toelichting advies. Bestemmingsplan. Dordtse kil. Dordrecht Toelichting advies Bestemmingsplan Dordtse kil Dordrecht Versie 27 november 2012 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Doelstelling van het advies... 4 3. Risicobronnen en scenario s... 4 3.1 Weg- en watervervoer

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Ligging plangebied

BIJLAGE 1 Ligging plangebied BIJLAGE 1 Ligging plangebied 12 Bijlage: Ligging plangebied BIJLAGE 2 Ligging gezoneerd industrieterrein De Lage Meren BIJLAGE 3 Technische beoordeling externe veiligheid Technische beoordeling externe

Nadere informatie

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan De Geer. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen

: RUD Utrecht. Externe Veiligheid Omgevingsplan De Geer. : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen RUD Utrecht Externe Veiligheid Omgevingsplan De Geer Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, mevrouw C. Heezen Adviseur : RUD Utrecht Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : Z-AD-2017-0324 Aantal pagina

Nadere informatie

Notitie. : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor Containerterminal Prinses Amaliahaven Beschouwing externe veiligheid. Inleiding

Notitie. : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor Containerterminal Prinses Amaliahaven Beschouwing externe veiligheid. Inleiding Notitie Aan : J. Jannink (Royal Haskoning) Van : L. Rombouts (Royal Haskoning) Datum : 1 juni 2011 Kopie : - Onze referentie : 9W7876.01/N0001_EV/versie 0/Nijm Betreft : Ruimtelijke onderbouwing, Kantoor

Nadere informatie

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Bestemmingsplan Kern Roosteren Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Project : 122179 Datum : 16

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Op grond van de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (crnvgs), moet het groepsrisico worden betrokken in

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico gemeente Roosendaal Bestemmingsplan Landgoed Ottermeer

Verantwoording groepsrisico gemeente Roosendaal Bestemmingsplan Landgoed Ottermeer Verantwoording groepsrisico gemeente Roosendaal Bestemmingsplan Landgoed Ottermeer 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Deze verantwoording groepsrisico heeft betrekking op het bestemmingsplan Landgoed Ottermeer.

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Padua

Verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Padua Verantwoording groepsrisico bestemmingsplan Padua Beleidskader externe veiligheid Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit

Nadere informatie

Quickscan Externe veiligheid Ontwerpbestemmingsplan Bentinckspark, deelplan Kalkoven

Quickscan Externe veiligheid Ontwerpbestemmingsplan Bentinckspark, deelplan Kalkoven Notitie Contactpersoon George Rutten Datum 27 april 2010 Kenmerk N003-4721978RTG-kmn-V01-NL Quickscan Externe veiligheid Ontwerpbestemmingsplan Bentinckspark, deelplan Kalkoven Ter Stege bouw te Hoogeveen

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico Londenhaven Woonzorgcomplex Twee aardgastransportleidingen tegenover 26 zorgwoningen

Verantwoording groepsrisico Londenhaven Woonzorgcomplex Twee aardgastransportleidingen tegenover 26 zorgwoningen GEMEENTE PURMEREND Verantwoording groepsrisico Londenhaven Woonzorgcomplex Twee aardgastransportleidingen tegenover 26 zorgwoningen Behoort bij het uitwerkingsplan "Weidevenne, kwadrant Europa, Londenhaven

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen

Verantwoording groepsrisico. Hogedruk aardgastransportleidingen GEMEENTE PURMEREND Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan "Weidevenne 2012" 5 februari 2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding...2 2 Relevante wetgeving...2 2.2 Plaatsgebonden

Nadere informatie

Intern memo. Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk. Archief afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobilliteit. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk. Archief afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobilliteit. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk

Nadere informatie

Risico-inventarisatie Gebiedsontwikkeling Poelkampen Zandwinlocatie

Risico-inventarisatie Gebiedsontwikkeling Poelkampen Zandwinlocatie Risico-inventarisatie Gebiedsontwikkeling Poelkampen Zandwinlocatie Externe veiligheid Definitief In opdracht van: Vos Zand en Grind BV Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 20 juli 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

QUICKSCAN EXTERNE VEILIGHEID LAAGWAALDERWEG TE OUDESCHILD

QUICKSCAN EXTERNE VEILIGHEID LAAGWAALDERWEG TE OUDESCHILD QUICKSCAN EXTERNE VEILIGHEID LAAGWAALDERWEG TE OUDESCHILD quickscan externe veiligheid Laagwaalderweg te Oudeschild Opdrachtgever Buro SRO Rapportnummer 3192.007 Versienummer Status D1 Eindrapportage Datum

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid t.b.v. bestemmingsplan De Hoven, De Werven en De Gouwen

Quickscan externe veiligheid t.b.v. bestemmingsplan De Hoven, De Werven en De Gouwen Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam bestemmingsplan De Hoven, De

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Zeeburgerpad in Amsterdam- Oost Referentie: 0000011/RoEv-2016 Datum: 7 april 2016 Behandeld door: B. (Bente) Boogaard

Nadere informatie

Madewater en Westmade te Monster externe veiligheid. Concept

Madewater en Westmade te Monster externe veiligheid. Concept Madewater en Westmade te Monster externe veiligheid Rapportnummer O 15571-1-RA-001 d.d. 8 april 2015 Madewater en Westmade te Monster externe veiligheid opdrachtgever Gemeente Westland (Gemeentekantoor

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Oostelijke Handelskade 4 (Club Panama) In Amsterdam Referentie: Datum: Behandeld door: 0000016/RoEv-2012 12 juni

Nadere informatie

Bijlage Verantwoording externe veiligheid behorende bij het projectbesluit Koningin Regentesselaan te Roermond. Externe veiligheid

Bijlage Verantwoording externe veiligheid behorende bij het projectbesluit Koningin Regentesselaan te Roermond. Externe veiligheid Bijlage Verantwoording externe veiligheid behorende bij het projectbesluit Koningin Regentesselaan te Roermond 1. Inleiding Externe veiligheid In het kader van de stedelijke vernieuwing in de wijk Roermondse

Nadere informatie

Intern memo. Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort - Duin 1e fase. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort - Duin 1e fase. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort

Nadere informatie

Zuid-Limburg. In de bijlage treft u een onderbouwing van de door ons voorgestelde maatregelen aan.

Zuid-Limburg. In de bijlage treft u een onderbouwing van de door ons voorgestelde maatregelen aan. Zuid-Limburg BRANDWEER Gemeente Brunssum Dienst beleid en strategie t.a.v. Dhr. L. Hennus Postbus 250 6440 AG Brunssum Postbus 35 6269 ZG Margraten Tel: (088) 4507205, Fax:(088) 4507202 Datum Kenmerk Bijlagen

Nadere informatie

Bedrijventerrein De Vaandel Heerhugowaard. Bijdrage aan de paragraaf externe veiligheid: Advies verantwoording groepsrisico

Bedrijventerrein De Vaandel Heerhugowaard. Bijdrage aan de paragraaf externe veiligheid: Advies verantwoording groepsrisico Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Bedrijventerrein De Vaandel Heerhugowaard Bijdrage aan de paragraaf externe veiligheid: Advies verantwoording

Nadere informatie