Sieraden Maken. Hoe maak je een sieraad. Deel 1. Rijgen. Door Ria Scharn. Sieradenontwerpster van Beads Creations

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sieraden Maken. Hoe maak je een sieraad. www.beadscreations.nl. Deel 1. Rijgen. Door Ria Scharn. Sieradenontwerpster van Beads Creations"

Transcriptie

1 Sieraden Maken Hoe maak je een sieraad. Deel 1 Rijgen Door Ria Scharn Sieradenontwerpster van Beads Creations

2 Proloog Hallo ik zal me even voorstellen ik ben Ria Scharn en maak al heel wat jaren sieraden. Ondanks dat ik een chronische ziekte heb namelijk Reumatoïde artritis en mijn handen door daar erg vergroeid zijn vind ik het toch heel fijn om met mijn handen te werken. Het gaat me niet altijd even makkelijk af door de pijn en stijfheid van mijn vingers maar ik probeer elke dag wel even bezig te zijn. Ik krijg dan ook heel veel complimenten en men staat er vaak versteld van dat ik dit toch allemaal nog kan met mijn handen. Ik zeg al tijd maar waar een wil is daar is een weg. Helaas was dit niet het enigste wat mij overkwam ik kreeg op 44 jarige leeftijd ook nog eens kanker en dat was geen fijne tijd maar gelukkig ben ik daar goed door heen gekomen. Nu zijn we inmiddels 12 jaar later en heb ik dus al heel veel sieraden gemaakt eerst als hobby maar later toch om er een boterham mee te verdienen. Samen met mijn man run ik een hele leuke webwinkel en daar verkopen we dan ook heel veel kralen en sieraden en ook nog een heleboel andere leuke dingen. Neem gerust een kijkje bij onze webwinkel Beads Creations Het was al een hele tijd mijn wens om iets over sieraden maken te schrijven maar het kwam er maar niet van. Maar nu heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben achter de pc gaan zitten en ben er aan begonnen. Ik hoop dat je er wat aan hebt het eerste deel gaat over het rijgen van een sieraad. Aan de hand van tekst en plaatjes leg ik uit hoe je het beste een mooi en uniek sieraad kunt maken. Wens ik je veel plezier met het lezen van dit boekje en dat je net als ik je helemaal verliest in het maken van je eigen sieraden. Succes. Inleiding. Iedere vrouw vind het natuurlijk leuk om sieraden te dragen dat zit er al van kleins af aan in. Wie pakte er nu niet de kettingen en armbanden van zijn moeder uit het sieraden kistje of zelfs van zijn oma. Een juweel of sieraad werd al gedragen van af het bestaan van de mensheid. Sieraden worden gedragen met de bedoeling om je zelf mooier te maken en de aandacht te trekken en op te vallen je te onderscheiden. Maar ook als teken van rijkdom

3 Sieraden zijn er nu eenmaal om te versieren en dat is in veel culturen eigenlijk het zelfde. Maar ze hebben ook een betekenis. Er zijn sieraden om te beschermen. Sieraden die veel kleur hebben en sieraden die dus een bepaalde geldwaarde vertegenwoordigen. Maar buiten dat sieraden zijn leuk,mooi,trendy, chique en elegant. Je kunt sieraden kopen die door andere gemaakt zijn Maar zelf je sieraad maken is toch het leukste om te doen. Je bent lekker met je handen bezig en je kunt er al je creativiteit in kwijt. Maar dat niet alleen het is ook nog eens lekker ontspannend. Kortom het is ontzettend leuk om te doen. Want wat is er nu niet leuker dan je eigen gemaakte sieraad te dragen. Je zus(sen) en je vriendin (nen )vragen zich af waar jij die leuke ketting of armband vandaan hebt. En die schattige oorbellen. Dan kun je met trots zeggen dat heb ik zelf gemaakt. Ik weet zeker dat hun dan ook een sieraad willen maken. Het leukste aan een sieraad maken is dat je het ook cadeau kunt geven aan je vriendin of zus,moeder, tante,nichtje ja zelfs mannen vinden sieraden mooi. En als het speciaal voor hun gemaakt is dan is het helemaal te gek en wordt het ook zeer gewaardeerd. Nu denk ja dat is allemaal wel mooi maar hoe begin ik? Er zijn heel veel technieken die je kunt gebruiken en als je gaat surfen op het internet zie je door de bomen het bos niet meer en raak je helemaal van slag door zoveel soorten technieken die er zijn. Het beste is gewoon te beginnen met het rijgen. Rijgen is één van de populairste technieken om sieraden te maken. Met rijgen kun je zoveel mooie creaties maken. Nu denk je waarschijnlijk o dat is makkelijk, en dat is ook zo het rijgen op zich is niet moeilijk. Maar wat het nu wel moeilijker maakt zijn de verschillende kralen in allerlei vormen en kleuren. En daar zit het hem nu precies in. Welke kleuren ga je gebruiken welke kralen. Past dit wel bij dat en ga zo maar door. Mijn advies is gewoon beginnen en je leert van zelf wat je wel leuk en niet leuk bij elkaar vind staan. Wat heb je nu precies nodig voor het maken van een sieraad? Als eerste heb je nodig de kralen en de onderdelen. Maar dat niet alleen je hebt ook diverse soorten gereedschap nodig zoals tangen. Ik leg je uit welke basismaterialen en gereedschappen je nodig hebt om je eigen sieraden te gaan maken. En laat je zien hoeveel soorten kralen er zijn. En ik kan je zeggen dat zijn er best veel. Zo veel dat je soms denkt waar moet ik beginnen. Wees gerust ik help je op weg.

4 Kralen We beginnen met de uitleg van diverse soorten kralen. Kralen heb je in vele vormen kleuren en grootte en in verschillende materialen ik leg in het kort uit wat het allemaal is. De plaatjes van de kralen staan boven de uitleg. Kunststof kralen : Deze heb je in allerlei vormen kleuren en grootte ze zijn lichter dan glas en hebben een fijne draagvorm. De blauwe ronde kraal is van kunststof maar de blauwe bloemen kralen zijn ook van kunststof. Zo zie je dat er heel veel mogelijkheden zijn CCB: Naast de kunststof kralen heb je ook nog de CCB kraal wat staat voor copper coated bead. CCB is een acryl kraal met een dun laagje koper op basis van metaal om een metalic uitstraling te geven. CCB blijft mooi en behoud zijn kleur.

5 Mettallookkralen: Ook heb je de mettal look kraal dit is ook een kunststof of acryl kraal vaak met een antiek look er aan gemaakt waardoor je sieraad een antieke uitstraling krijgt. Glaskralen die heb je net als bij de kunststof kralen in allerlei vormen kleuren en grootte. De rode kraal is plat ovaal en de witte kraal is rond. Glasparels: Deze geven een sieraad een chique uitstraling en worden dan ook heel vaak gebruikt in het ontwerpen van sieraden.

6 Facet geslepen glaskralen: Deze kralen zijn bewerkt door een speciale slijptechniek waardoor de kralen een hele mooie schittering krijgen. Dit is een hele fijne en mooie kraal om mee te werken. Metalen kralen: Deze kraal komt ook weer in vele vormen en grootte,maar niet in al te veel kleuren voor. Een metalen kraal kun je als tussen kraal heel mooi combineren en geeft een sieraad een leuke uitstraling. Hout: Een leuk natuurlijke kraal die je heel leuk kunt verwerken in een eigen creatie.

7 Strass kralen: Dit zijn vaak licht metalen kralen met rhinestones er in verwerkt en geven je sieraad een mooie luxe uitstraling heel mooi in combinatie met glasparels en facetgelepen glaskralen. Ook te verkrijgen in verdelers met 2 of meerdere gaten. Plaatje 1 is Amethyst Plaatje 2 is bergkristal Edelsteen kralen: Een edelsteen is een mineraal dat door zijn schoonheid al heel lang als versiering gebruikt wordt. Vroeger werd er wel onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Onder de noemer edelsteen vielen dan de diamant, saffier, robijn en smaragd. Deze werden zo genoemd van wege hun kostbaarheid en hun hardheid. Tegenwoordig worden de halfedelstenen (zoals amethist, granaat, lapis lazuli en turkoois en nog vele andere ) ook edelstenen genoemd en is het onderscheid weggevallen..

8 Rocailles: Dit zijn kleine glaskraaltjes die je ook heel goed kunt combineren als tussenkraal bij de grotere kralen maar je kunt ze ook op een weefgetouw gebruiken en je kunt er ook mee borduren. Rocailles hebben verschillende maten van groot naar klein. 4.5 mm = 5/0 4.0 mm = 6/0 of 7/0 3.0 mm = 8/0 2.3 mm = 10/0 2.0 mm = 11/0 1.9 mm = 12/0 1.7 mm = 13/0 1.6 mm = 14/0. Keramiek kralen: Keramiek Kralen zijn handgemaakt en kunnen oneffenheden vertonen, dit draagt bij aan hun charme. Uw kralen specialist

9 Gereedschap Je hebt verschillende soorten tangen nodig om sieraden te maken. Deze tangen gebruik je voornamelijk bij het aanhechten en afwerken van een sieraad. De platbek tang: Natuurlijk zegt de naam het al,deze tang heeft een platte bek. Deze gebruik je om de knijpkraaltjes of veterklemmen mee vast te knijpen. Je kunt hem ook gebruiken om ringetjes open en dicht te buigen. De platbektang kan glad zijn aan de binnen kant maar ook geribbeld. De ribbels bevorderen de stevigheid van het dicht knijpen van knijpkraaltjes en veterklemmen. Het beste is als je uitkijkt naar een platbek tang met een spitse bek. Dit werkt prettiger dan een platbek tang met een rechte bek. Maar allebei zijn goed. Het is maar net wat je zelf het prettigste vind werken. De rondbek tang: Deze tang heeft een ronde bek, die spits gevormd is. Deze tang gebruik je om ringetjes mee open te buigen of om een oogje te maken bij het kettelen maar daarover later want dat is weer een heel andere techniek dan rijgen maar ook heel leuk om te doen.

10 De kniptang: Daar heb je ook weer twee soorten in. De kniptang gebruik je om metaaldraden voor het rijgen af te knippen maar ook om je kettel of nietstift kleiner te maken. Je kunt ze alle twee rebruiken en net als bij de platbek tang je moet zelf ontdekken wat voor jou het prettigst werkt. Kralenbord: Wat ook heel handig is dat is een kralen bord. Zoals hierboven. Met een kralenbord kun je de kralen die je wilt gebruiken neer leggen en net zo lang wisselen tot dat je het juiste ontwerp hebt. Daarna kun je aan de slag om je sieraad te maken.

11 De basis materialen Als je wilt gaan rijgen heb je natuurlijk basis materialen nodig. Dit basis materiaal heb je telkens nodig als je een sieraad maakt. Als je begint bepaal dan direct welke metaal kleur jouw voorkeur heeft. Vind je goud,zilver,brons of koper mooi kies dan de kleur die bij je past. Over het algemeen is zilverkleur het meest gebruikt. Staaldraad: Het meest gebruikte is de staaldraad met een coating er over je hebt deze in rollen van ongeveer 100 meter maar ook rolletjes van 10 meter de dikte van het draad kan ook nog variëren. Het fijnst werkt de 0,38 mm en de 0,45 mm. Staaldraad is steviger dan nylondraad. Splitringen: Dit is een dubbele ring je kunt ze vergelijken met een ring die aan een sleutelhanger zit maar dan veel kleiner. De kleinste maat is 4 mm maar het meest gebruikte is 6 mm. Voordeel van een splitring is dat er geen opening is zoals bij een gewoon ringetje. Waardoor het veel beter blijft zitten. Het nadeel is dat het ringetje wat moeilijker te bevestigen is dan een open ringetje.

12 Ringetjes: Deze ringetjes hebben in tegenstelling tot de splitring wel een opening. Door het ringetje open en dicht te buigen kun je de verschillende onderdelen aan elkaar bevestigen. Dit soort ringetjes gebruik je om een bedel aan een sieraad te bevestigen, alhoewel je dit ook met de splitring kan doen alleen is het dan wel iets lastiger om te doen. Knijpkraaltjes: knijpkraaltje is een klein metalen kraaltje dat met een tangetje plat geknepen wordt op de draad. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld kralen, sluitingen, slotjes en ringen op hun plaats blijven zitten.

13 Draadbeschermers: Een draadbeschermer wordt gebruikt om (met name) ijzerdraad te beschermen zodat het niet slijt. Een draadbeschermer ziet er uit als een soort hoefje met 2 gaatjes (voor het draad). Rijg als eerste een knijpkraal op je draad en steek de draad vervolgens door 1 kant van de draadbeschermer. Leid de draad bovenlangs en steek hem door de andere kant van de draadbeschermer. Steek de draad weer door de knijpkraal. Schuif de knijpkraal omhoog tegen de draadbeschermer aan en knijp de knijpkraal dicht met een platbektang. Knip het resterende draad af met een kniptang. Je kunt nu een slotje aan de draadbeschermer bevestigen. Knijpkraal verberger: Een knijpkraal verberger gebruik je om het knijpkraaltje die je aan je sieraad hebt gedaan te verbergen. Als je het kraaltje dichtknijpt lijkt het op een klein kraaltjes en zie je het knijpkraaltje niet meer. Deze kraal gebruik je vaak samen met de draadbeschermer

14 Kalotje :Het kalotje is een open bolletje met daaraan een haakje. Het dient als een nette en stevige afwerking van het sieraad. Na de afhechting wordt het bolletje dichtgeknepen, waardoor de afhechting niet meer zichtbaar is. En kun je door middel van het haakje terug te buigen de ketting of armband verder afwerken. Slotjes: Je hebt diverse soorten sluitingen om je sieraad mee af te maken. De meest gebruikte sluiting is het karabijnslot. Deze heb je weer in diverse maten. Daarnaast is een mooi slot het kappittelslot deze wordt vaak gebruikt bij de wat mooiere sieraden om een elegante chique uitstraling er aan te geven. Dan heb je ook nog de magneetslotjes ook die zijn er in vele vormen en maten. De keus van het slot ligt natuurlijk bij je zelf

15 We gaan beginnen. Ja en na deze uitleg wil je natuurlijk heel snel aan de slag gaan. Je weet nu wat voor kralen er zijn en welke basis materialen en wat voor gereedschap je moet gebruiken. Dus je kunt nu beginnen met het leukste gedeelte namelijk je eigen sieraad maken. Wat gaat het worden een armband of een ketting. Zoals ik al eerder vertelde het rijgen is niet moeilijk. Maar het ontwerpen van een sieraad dat is de grootste uitdaging. Want het kan voorkomen dat je lekker bezig bent en in eens kom je toch niet zo uit als dat je voor ogen had, of dat je het ontwerp wat je gemaakt had niet zo mooi vind. Dan zit er maar 1 ding op en dat is weer overnieuw beginnen. Dus om ergernis te voorkomen kun je het beste je ontwerp eerst op een kralen bord neer leggen, en als je dan helemaal tevreden bent over je ontwerp kun je het gaan rijgen Werkwijze: Optie 1 Knip met de kniptang een stuk gecoate staaldraad af neem extra lengte dan wat je nodig hebt. Dus maak je een ketting van 50 cm knip dan zeker 60 cm af. Deze extra lengte heb je nodig voor het aan en afhechten van het draad. Plaats al eerste een knijpkraal op de draad en haal daarna de draad een stukje door het splitringetje. Daarna steek je de draad over het ringetje terug door het knijpkraaltje. Schuif het knijpkraaltje tegen het ringetje aan en knijp de kraal met de platbektang stevig dicht. Het ringetje zit nu goed vast en nu kun je een knijpkraal verberger over de knijpkraal heen zetten en ook deze knijp je stevig dicht. Zo lijkt het of er al een eerste kraal geregen is en dit is een mooie afwerking van je draad. De foto s hier onder laten de volgorde zien hoe je te werk gaat. 1 Ringetje,knijpkraal,draad 2 knijpkraal zit op de draad en de draad door het ringetje

16 3 draad over het ringetje door de knijpkraal heen halen 4 knijpkraal dicht knijpen met de platbektang. 5 knijpkraalverberger over de knijpkraalplaatsen. 6 knijpkraalverberger dicht knijpen met de platbektang. Na deze stap ga je beginnen met de kralen neer te leggen op het kralen bord. Je bepaalt de lengte en je verschuift de kralen net zo lang tot dat je tevreden bent over je ontwerp. Dan ga je beginnen met rijgen en al gauw ontstaat er een mooie ketting.

17 7 rijgen van de kralen het stukje draad wat uitsteekt rijg je ook mee. Werkwijze optie 2 Je kunt ook beginnen met het slotje en vandaar uit te rijgen. Naargelang je zelf steeds meer sieraden maakt ontdek je vanzelf welke werkwijze voor jou het prettigste is. Knip met de kniptang een stuk gecoate staaldraad af neem extra lengte dan wat je nodig hebt. Dus maak je een armband knip dan zeker 30 cm af. Deze extra lengte heb je nodig voor het aan en afhechten van het draad. Plaats al eerste een knijpkraal op de draad en haal daarna de draad door de draadbeschermer en steek de draad door het knijpkraaltje terug. Schuif het knijpkraaltje tegen de draad beschermer aan en knijp de kraal met de platbektang stevig dicht. De draad beschermer zit nu goed vast en nu kun je een knijpkraalverberger over de knijpkraal heen zetten en ook deze knijp je stevig dicht. Zo lijkt het of er al een eerste kraal geregen is en dit is een mooie afwerking van je draad. 1 De knijpkraal zit op de draad de draad beschermer ligt er naast.

18 2 Rijg de draad door de draad beschermer en door het knijpkraaltje. 3 De knijpkraal heb je naar boven gedaan tegen de draad beschermer aan en je knijpt het stevig met de platbektang dicht. Daarna gaat de knijpkraal verberger weer over de knijpkraal. 4 De knijpkraalverberger knijp je weer stevig vast met de platbek tang en je hebt als ware weer een eerste kraaltje en alles is mooi afgewerkt.

19 Nu komen we bij het slotje 5 Je hebt een slotje nodig bv een karabijnslotje en een open ringetje het ringetje maak je open door middel van twee tangen te gebruiken. De rondbek tang en de platbektang. Met je linkerhand houd je de platbek tang vast en daar tussen in zit het ringetje. In je rechter hand houd je de rondbektang vast. Door een voorwaartse beweging open je het ringetje. Ben je links handig dan gebruik je de tangen anders om. 6 Doe het ringetje door het oogje van het slotje. 7 Haal het ringetje nu door de draadbeschermer.

20 8 Maak het ringetje doormiddel van de tweetangen weer dicht. 9 Begin daarna met het rijgen van je kralen zoals ze op je kralenbord liggen. 10 Het afhechten van de draad gaat op de zelfde manier als hierboven beschreven staat. Dus ben je begonnen met een splitringetje volg je de stappen van het slotje en anders volg je de stappen van het splitringetje. Het enigste verschil met afhechten is dat je minder ruimte hebt om je knijpkraaltje aan te knijpen. Het beste is te kijken voor een platbektang met een spitse kop dit werkt een stuk makkelijker. Let er wel op dat als je de draad aantrekt de afstand tussen de laatste kraal en het knijpkraaltje niet te groot is. Een paar millimeter is al voldoende. Wat wel belangrijk is hoe groter de kralen zijn die je gebruikt,hoe meer ruimte je nodig hebt om het sieraad soepel te laten vallen. 10 Zo ziet het eindresultaat er uit als je de draad aan en afgehecht hebt.

21 En dit is een voorbeeld van een ketting die ik zelf gemaakt heb. Bij deze ketting heb ik edelsteen kralen gebruikt namelijk Aventurijn. bronzen filigraan kralen van metaal. Facetgelepen kristal glaskralen en als hanger een kunststof boeddha. Ik hoop dat je heel veel plezier beleeft hebt aan het lezen van dit boekje. Maar ook dat je heel veel plezier krijgt in het maken van je eigen unieke sieraden. Want het geeft een goed gevoel als je met je eigen creatie rond loopt. Tenslotte bezoek onze website daar vind je heel veel kralen en de benodigdheden voor het maken van sieraden. Lieve groetjes Ria Scharn

SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER

SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER INHOUD Woordje vooraf 7 Onderdelen 9 Soorten tangen 10 Gebruikte technieken 11 Algemene techniek vintage juweeltjes 15 VINTAGE JUWELEN MET GLASCABOCHON EN RESIN

Nadere informatie

Hoe maakt u het handsieraad Elf

Hoe maakt u het handsieraad Elf P a g i n a 1 Hoe maakt u het handsieraad Elf Voor het overzicht hierboven een foto van het handsieraad in zijn geheel. Eigenlijk maak je eerst alles aan elkaar en dan begin je met het versieren. Lees

Nadere informatie

Hobby. Creative. Fax: +31 (0)344-682068 E-mail: Info@dedaver.nl Website: www.dedaver.nl. Daver 8 4017 BB Kerk-Avezaath (Tiel) Tel: +31 (0)344-681975

Hobby. Creative. Fax: +31 (0)344-682068 E-mail: Info@dedaver.nl Website: www.dedaver.nl. Daver 8 4017 BB Kerk-Avezaath (Tiel) Tel: +31 (0)344-681975 Hobby & Creative Daver 8 4017 BB Kerk-Avezaath (Tiel) Tel: +31 (0)344-681975 Fax: +31 (0)344-682068 E-mail: Info@dedaver.nl Website: www.dedaver.nl Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Tiel onder

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 7 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle rechten

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 2 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle rechten

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:...

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... Metaal: FOTOBOS fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger fotokader fotobos digitaal fotokader Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Ik heb enkele mooie foto s van

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 6 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle rechten

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 11 DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle rechten

Nadere informatie

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Eventueel: Stof voor de binnenvoering Stof voor de binnenkant van de schouderband Rits Naaimachine Kralen om de

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 3 DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 322100002 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle

Nadere informatie

Soorten draad voor het maken van sieraden. Elastisch nylondraad:

Soorten draad voor het maken van sieraden. Elastisch nylondraad: Soorten draad voor het maken van sieraden Elastisch nylondraad: Rekbaar en handig als je armbanden zonder sluiting wilt maken. Dit draad kun je gewoon afknippen met een schaar (altijd schuin afknippen!)

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 1 DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 322100001 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle

Nadere informatie

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten Kati was Here E-Book Tutorial van Patricia Netten 1 @Cocobeads 2011 Inhoud Hallo! Pag. 3 Wat heb je nodig? Pag. 4 Het maken van een Karma de Luxe Pag. 5 Inspiratiepagina Pag. 19 2 @Cocobeads 2011 Hallo!

Nadere informatie

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF

DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF DE MOOISTE SIERADEN EN MODE-ACCESSOIRES MAAKT U ZELF 4 De grootste in unieke verzamelwerken en collecties... RCS Libri s.p.a. Kit Perline RLM NV, Willemstad 2012 Lecturama, Willemstad 2012 Alle rechten

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

NL E T H N O L O O K KETTINGEN BELLINO Creativ-Workshop

NL E T H N O L O O K KETTINGEN BELLINO Creativ-Workshop E T H N O L O O K NL BELLINOKETTINGEN Creativ-Workshop ETH BellinoKetting "Ethno" 2-rijig 12 000 28 Houten kraal, 4 mm - 7 st. 12 033 404 Houten sierkralen, 15 mm, turquoise - 2 st. 12 033 543 Houten sierkralen,

Nadere informatie

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang deel 8 gereedschapskisk vkn de Opdracht 1 1. Bekijk de 5 foto s gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina de naam tang op de foto. Tip: de naam tang kan

Nadere informatie

Easy & Low Budget Beading

Easy & Low Budget Beading Boodschappenlijstje: Easy & Low Budget Beading Schattig Armbandje 2 stukjes Ultra Suède 2,5 x 3,5cm 1 stukje Stiff Stuff 2,5x 3,5cm Seed beads 11/0 en 15/0, van beide 1 kleur 1 Cabje van 13x18mm 2 st.

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kettingshawl van pure zijde in Shibori

Kettingshawl van pure zijde in Shibori Kettingshawl van pure zijde in Shibori Stap voor stap Tutorial Miranda Groenendaal 2014 Foto s: Miranda Groenendaal Vormgeving: Klazine de Bas-Verdonschot 1 Shibori Shibori staat voor een eeuwenoude Japanse

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Het verloren mandje Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Op een vroege zonnige ochtend is Fakir al druk bezig

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Neu: Perlmutt Nouveau: nacre New: pearly Nieuw: parelmoer Nuovo: madreperla

Neu: Perlmutt Nouveau: nacre New: pearly Nieuw: parelmoer Nuovo: madreperla Neu: Perlmutt Nouveau: nacre New: pearly Nieuw: parelmoer Nuovo: madreperla Roze bloemendroom 17 066 256 Parelmoer sieraadknopen Druppel ø 15 mm, pastel roze 5 st. 17 067 256 Perlmutt sieraadknopen bloem

Nadere informatie

Legende van de dromenvanger

Legende van de dromenvanger Legende van de dromenvanger Lang geleden zat een oude sjamaan van de Lakota indianen op een hoge bergtop. Daar kreeg hij een visioen. In dit visioen verscheen Iktomi, de grote zoeker naar wijsheid. Iktomi

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

Kijk eens wat je kunt maken!

Kijk eens wat je kunt maken! SUPERGAVE Zin om de gaafste en coolste sieraden te maken? Duik dan in, de nieuwe rage voor coole kids! Met wat simpel gereedschap en eenvoudige patronen creëer je in een mum van tijd gave kleurrijke en

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken!

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! 1 Voor de zenuwspiraal gaan we een paar leuke technieken gebruiken. Deze wordt ook gebruikt als je sieraden

Nadere informatie

Amineko Nekoyama Hier is een Nederlandse vertaling van het patroon van het amigurumi figuurtje Amineko wat bedacht en ontworpen is door

Amineko Nekoyama Hier is een Nederlandse vertaling van het patroon van het amigurumi figuurtje Amineko wat bedacht en ontworpen is door Amineko Nekoyama Hier is een Nederlandse vertaling van het patroon van het amigurumi figuurtje Amineko wat bedacht en ontworpen is door Nekoyama. ( zie link voor haar site). Dit is dus slechts een vertaling

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Set 4: boho xl, lange ketting

Set 4: boho xl, lange ketting Set 4: boho xl, lange ketting MOEILIJKHEIDSGRAAD : 1 Afgewerkte bolletjesketting 80cm, goudkleurig 1 customizing kwastje 4cm, zilvergrijs 2 ringetjes 6mm, goudkleurig 1 metalen klavertje vier, goudkleurig

Nadere informatie

ijzerdraadbouwsels en ander gaaf spul*

ijzerdraadbouwsels en ander gaaf spul* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen ijzerdraadbouwsels en ander gaaf spul* klooikoffer #3: de soldeerbout!

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding Naam:. Technologische opvoeding Klas: 1 Werkvolgorde Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb een aantal foto s en die wil ik een mooi plaatsje geven zodat ik ze regelmatig kan bekijken. 2. We gaan een

Nadere informatie

Hanger van vlindervleugels

Hanger van vlindervleugels Hanger van vlindervleugels Stap voor stap Tutorial Miranda Groenendaal 2014 Foto s: Miranda Groenendaal, Corriejanne Timmers Vormgeving: Klazine de Bas-Verdonschot Vlinderhanger tutorial Miranda Groenendaal

Nadere informatie

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf.

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf. De smurfen zijn figuurtjes uitgevonden door Peyo (Pierre Culliford) en copyright is in het bezit van IMPS (http://www.smurf.com/smurf.php/www/home/nl). Ik gebruikte het figuurtje zonder toestemming. Dit

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de

Nadere informatie

voor professionals! BAND-IT! PRO COLLEEN DORSEY facebook.com/banditsieraden

voor professionals! BAND-IT! PRO COLLEEN DORSEY facebook.com/banditsieraden loomen voor professionals! BAND-IT! PRO Met loomen is zo veel mogelijk! Voor iedereen die een stapje verder wil gaan is er nu Band-it! Pro. Dit boek staat vol mooie loomontwerpen, zoals stijlvolle loomsieraden,

Nadere informatie

Het kratje: Knip of zaag uit de ijslolly houtjes: Vier stukjes van 41x10x2mm. (A) Drie stukjes van 45x10x2mm. (B) Vier stukjes van 32x10x2mm.

Het kratje: Knip of zaag uit de ijslolly houtjes: Vier stukjes van 41x10x2mm. (A) Drie stukjes van 45x10x2mm. (B) Vier stukjes van 32x10x2mm. In dit pakketje: IJslollie houtjes, Koffieroerhoutjes, Dikke lucifers, Stukje verfroerhoutje. Stukje messingdraad 0.8mm Nietstift Stukjes zwarte krimpkous Vier nudges GD006 Kraaltje 2mm GD016 Daisy spacer

Nadere informatie

B-style armbandje. Wat u nodig heeft:

B-style armbandje. Wat u nodig heeft: B-style armbandje Wat u nodig heeft: * 3 meter draad (in dit voorbeeld hebben wij 2 mm satijnkoord gebruikt). * 16 keer 8 mm metallook met groot gat kralen (aanpassen aan uw wensen. Stap 1 Knip nu de draad

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding. 3. Hoofdstuk 2 Wat zijn edelstenen? 4. Hoofdstuk 3 Hoe ontstaan edelstenen? 5. Hoofdstuk 4 Verschillende soorten edelstenen.

Hoofdstuk 1 Inleiding. 3. Hoofdstuk 2 Wat zijn edelstenen? 4. Hoofdstuk 3 Hoe ontstaan edelstenen? 5. Hoofdstuk 4 Verschillende soorten edelstenen. Geschreven door Marit Steman / 2009 Inhoudsopgave Pagina Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Wat zijn edelstenen? 4 Hoofdstuk 3 Hoe ontstaan edelstenen? 5 Hoofdstuk 4 Verschillende soorten edelstenen.

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Tas met nylondraad. Wolpret.nl Wolpret.nl

Tas met nylondraad. Wolpret.nl Wolpret.nl Tas met nylondraad Wolpret.nl Copyright @ 2016 Wolpret.nl Patroon tas met nylondraad Op verschillende facebooksites kwam de tas met het nylondraad voorbij. Het is weer een hele rage. Aangezien ik dol ben

Nadere informatie

Mystieke Sieraden. Creaties van Anne Claire Venemans. http://mystieke-sieraden.blogspot.com

Mystieke Sieraden. Creaties van Anne Claire Venemans. http://mystieke-sieraden.blogspot.com Mystieke Sieraden Creaties van Anne Claire Venemans Alles heeft energie. Dit geldt ook voor stenen, voor vormen en symbolen, zelfs voor metalen en hout. In de sieraden die ik maak, combineer ik de specifieke

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Individueel en exclusief!

Individueel en exclusief! Individueel en exclusief! Met nieuwe vormen en materialen unieke sieraden creëren. MIJN WERELD IS CREATIEF! NL Knopentechniek Platte knoop Opzetlus Weitas Verschuifbare sluitknoop Wikkelknoop Weitasknoop

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Stap 2. Als we alle materialen hebben, beginnen we om eerst een sjabloon te maken van de armband.

Stap 2. Als we alle materialen hebben, beginnen we om eerst een sjabloon te maken van de armband. In deze tutorial leg ik uit hoe je een cabochon-armband maakt en daarin neem ik gelijk mee hoe je een patroontje, in dit geval 2 vlindertjes, maakt. Deze uitleg is gebaseerd op mijn werkwijze. Stap 1Wat

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8 Lesfiche 8 De gereedschapskist van de elektricien R GEREEDSCHAPSTANGEN lesfiche 8 OPDRACHT Bekijk de 5 foto s van de gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina

Nadere informatie

WERKSTUK. Houten letter

WERKSTUK. Houten letter Houten letter Triplex 50 x 80 x 3 mm Figuurzaag + plankje Schuurpapier Zoek in T0 Bouwstenen op hoe je een figuurzaag moet gebruiken. Als je nog nooit met een figuurzaag gewerkt hebt, vraag dan je docent

Nadere informatie

Als je de gereedschappen hebt dan zijn de materialen vaak heel goedkoop om zelf picks te maken en kan je er dus veel maken.

Als je de gereedschappen hebt dan zijn de materialen vaak heel goedkoop om zelf picks te maken en kan je er dus veel maken. 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 MATERIAAL 4 GEREEDSCHAP 5 TEMPLATES 6 VOORBEREIDINGEN 7 BEGIN 8 FINE-TUNEN 9 AFWERKEN 10 HOE ZIT HET MET TENSION WRENCHES? 11 BEDANKT!! 14 2 VOORWOORD Dit e-book is origineel

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Versierd lichtje. ! 1!

Versierd lichtje. !  1! Versierd lichtje Verlicht de donkere dagen voor kerst met een Versierd lichtje : een lichtje met een vilten boom, een bal en een slinger. Met een klein beetje voorbereiding is Versierd lichtje ook heel

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer Thema 0 Bouwstenen Naam Klas Startdatum / lesnr cijfer BOUWSTENEN NATUURKUNDE INSTRUCTIE GEREEDSCHAP Blokhaak gebruiken... 18 Figuurzagen... 19 Rillen en ritsen... 18 Stik-, Rijg en Festonsteek... 20 Solderen...

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? MILLY S MOZAIEKKRANT, UITGAVE APRIL 2014 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b, 3194 DG te Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl In de mozaïekkrant van april

Nadere informatie

De Blauwe Bednet Poes

De Blauwe Bednet Poes 1 De Blauwe Bednet Poes Hieronder vind je een beschrijving om de Bednet Poes te haken. Dat kan je natuurlijk ook doen in een andere kleur. De afwerking (oren, ogen, snuit en mond) kan je ook zelf kiezen.

Nadere informatie

Werkbeschrijving Shabby Chic armband

Werkbeschrijving Shabby Chic armband Werkbeschrijving Shabby Chic armband In deze werkbeschrijving kun je kennismaken met mijn manier van werken en kun je leren hoe je op een eenvoudige manier een prachtig sieraad kan creëren. Om met deze

Nadere informatie

MINIGIDS Omschrijving van de talenten

MINIGIDS Omschrijving van de talenten Omschrijving: Waar haal ik mijn drive vandaan? Aansteker Bezige Bij Als ik een idee heb of hoor, wil ik meteen aan de slag gaan. Ik wil actie en ben vaak de eerste die eraan begint. Ik steek vaak anderen

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Voor we iets gaan maken moeten we wel het een en ander weten van meten. We zeggen altijd meten is weten. Hoi Leuk dat je er weer bent.

Voor we iets gaan maken moeten we wel het een en ander weten van meten. We zeggen altijd meten is weten. Hoi Leuk dat je er weer bent. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een Boomhoogtemeter maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het technieklokaal

Nadere informatie

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden door Thich Nhat Hanh Ik wil jullie vragen om het liedje te zingen over de bloem, de berg, het water en de ruimte.

Nadere informatie

#019 Viscose Sjaals Gebreide of gehaakte collen van 100% viscose. Verkrijgbaar is meerdere modellen, kleuren en designs.

#019 Viscose Sjaals Gebreide of gehaakte collen van 100% viscose. Verkrijgbaar is meerdere modellen, kleuren en designs. Siddharth was de naam van een prins die later wereldwijd bekend werd onder de naam Gautama Boeddha. We hebben deze naam niet gekozen omdat hij bij veel mensen bekend in de oren klinkt, maar omdat we worden

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

TUTORIAL ROEZELROKJE

TUTORIAL ROEZELROKJE TUTORIAL ROEZELROKJE Deze tutorial is geschreven uit liefde voor mijn hobby en derhalve alleen te gebruiken voor persoonlijk gebruik. Niet voor commerciële doeleinden. All Copyrights reserved @ Mama Mizzy's

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Voorwoord 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Fluitsma & Van Tijn, 2007 Het zijn er inmiddels 16 miljoen en het zullen er ook nog

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Kitty de Wolf. Kijk op: www.banditsieraden.nl en www.facebook.com/banditsieraden. www.kosmosuitgevers.nl

Kitty de Wolf. Kijk op: www.banditsieraden.nl en www.facebook.com/banditsieraden. www.kosmosuitgevers.nl Kitty de Wolf Loomen met Supercoole loomideeën met Band-it! De vakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Erg? Nee, juist leuk! Met de ideeën in dit boek word je de coolste van de

Nadere informatie

Macramépatroon plantenhanger Chunky dots. Ontwerp: Natan van Heeswijck

Macramépatroon plantenhanger Chunky dots. Ontwerp: Natan van Heeswijck Macramépatroon plantenhanger Chunky dots Ontwerp: Natan van Heeswijck Macramé is helemaal terug van weggeweest! De stijl spreekt mij erg aan. Toch had ik eerst mijn bedenkingen of dit wel iets voor mij

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013.

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013. Workshops BSO Rakkerpret 25 februari t/m 19 Juli 2013. Inhoudsopgave: Workshop-programma Wc-rollen kunst Dansles Paaswerkje Zintuigenworkshop Moederdag Raam schilderen Overzicht workshops Speurtocht Vaderdag

Nadere informatie