1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien)"

Transcriptie

1 1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.bij deze preek is preekverwerkingsmateriaal beschikbaar: <a href= index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=122&it emid=100 target= _blank title= Samen GROEI-en >Samen GROEIen</a>. col= 6 ] Liturgie Zingen: Opwekking 518 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 145 : 2, 3 en 4 Gebed Kinderen naar club Lezen: 1 Korintiërs 3 : 1 4 : 5 Zingen: Psalm 139 : 1, 7 en 8 Preek over 1 Korintiërs 4 : 3 4 Zingen: Psalm 131 : 1, 2 en 3 Kinderen terug Lezen wet Zingen: GKB Gezang 140 : 1 Gebed Collecte Zingen: LvK Lied 90 : 1, 3 en 11 Zegen

2 Preek: In Jezus ben ik vrij Schaatssucces dia 1 olympische spelen De Olympische spelen zijn in volle gang. Nederland is er van in de ban. We doen het ook goed! De ene na de andere medaille wordt binnengesleept. Alsof het niets is. Wij, Nederlanders, laten de wereld wel even zien wie de baas is! Oke, alleen met schaatsen, bij die andere sporten bakken we er vrij weinig van, maar schaatsen dat telt! En we zijn allemaal toch stiekem wel een beetje trots dat Nederland het zo goed doet. dia 2 podium Een wedstrijd om nooit te vergeten, was de 500 meter voor mannen. Nog nooit won een Nederlander Olympisch goud op die afstand, maar nu kleurde het hele podium oranje. Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder. dia 3 banner Greijdanus En wat het voor mij extra bijzonder maakt: Michel en Ronald hebben op dezelfde school gezeten als ik: het Greijdanus College in Zwolle. Ik ken ze niet, en toch voelt het alsof ik een beetje meedoe in hun overwinning. Die Michel heeft toch maar mooi Jan Smeekens verslagen, ook al is het maar met een fractie van een seconde. En daar hoor ik bij!

3 Het is alsof ik zelf Olympisch goud heb gewonnen. Ik zie mijzelf al op het podium staan, en ga me bijna beter voelen dan Jan Smeekens. Totdat ik bedenk dat wat hij in 35 seconden doet, dat ik daar toch minsten drie en een halve minuut voor nodig heb dia 4 zwart Vreemd is dat Dat anderen goed schaatsen, en dat wij ons zo met hen verbonden voelen, dat we schaamteloos zeggen dat wij hebben gewonnen. Het doet ons goed als landgenoten presteren. Want dan mogen we trots zijn op onze Nederlandse identiteit. dia 5 in Jezus ben je vrij En over identiteit en prestaties gaat het vanmorgen. Identiteit gaat over de vraag: wie ben ik? Ben ik iemand omdat ik iets goed kan, en anderen daar bewondering voor hebben? Ben ik iemand omdat ik bij de goede groep hoor, bijvoorbeeld een sporter of een zanger, en anderen me daarom waarderen? Of zit het daar niet in? Voordat we met die vragen bezig gaan, moet ik nog even iets uitleggen. Deze preek is er een in een serie over dienen. Het bijbelgedeelte gaat daar niet rechtstreeks over. Maar dienen kan heel gevaarlijk zijn: een manier om van je eigen schuldgevoel af te komen. Als je dient zonder dat dat geworteld is in het besef dat God zielsveel van je houdt, is dienen de zoveelste afgod in ons leven. Daarom staan we vandaag stil bij de vraag: hoe kijk je naar jezelf?

4 Ik wil je graag laten zien dat je in Jezus vrij bent. dia 6 boekje Over die vraag en de bijbeltekst van vanmorgen, heeft Tim Keller een mooi boekje geschreven: bevrijd van je zelf. Voor de preek heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt. Altijd maar vergelijken dia 7 ik wil de beste zijn Hoe kijk je naar jezelf? Waarom ben jij waardevol? Op die vraag kan ik natuurlijk niet voor jullie een antwoord geven, want iedereen is anders. Wat ik wel weet is dat veel mensen zichzelf waardevol vinden omdat ze ergens goed in zijn. Grappen maken, preken, dienen. Maar goed is vaak nog niet goed genoeg. Ik wil niet goed zijn, ik wil beter zijn. Beter dan anderen. Hoe goed je ook bent, de zilveren medaille is een medaille voor verliezers Mensen zijn steeds bezig zichzelf met anderen te vergelijken. Je moet de beste grap maken, en ik de beste preek, of je moet het beste dienen. Je bent iemand als anderen van je onder de indruk zijn. Zo zijn de Korintiërs ook druk bezig. Ze vergelijken zichzelf graag met anderen. Als ze ergens beter in zijn, dan zijn ze trots, maar als iemand anders beter is, dan zijn ze jaloers. Ze zijn druk bezig met hun ego. Want wat geeft het een goed gevoel als anderen van je onder de indruk zijn! Dat streelt je ego.

5 Hoe anderen over je denken is dus heel belangrijk. Daarom moet je scherp blijven en presteren, laten zien dat je belangrijk bent. Anders ben je een loser. dia 8 ik hoor bij de goede groep Toch kan er maar één de beste zijn. Ik kan niet schaatsen. Dan kan ik me maar beter met een goede schaatser identificeren: dan deel ik in zijn roem. In Korinte gebeurt dat ook. De een hoort bij Paulus en de ander bij Apollos. Allebei zijn ze als evangelist in Korinte geweest. Ze hebben hetzelfde evangelie verteld, het gaat dus niet om een meningsverschil over de inhoud. Het gaat alleen maar om persoonlijke voorkeur: de een vindt Paulus aansprekend, de ander vindt Apollos een fijne man. Zo ontstaan er groepen, van mensen die trots zijn op dezelfde leider. Het lijken misschien verschillende dingen, je identiteit zoeken in waar jij het beste in bent en je identiteit zoeken in een groep, maar er zit steeds hetzelfde achter: je wilt anderen aftroeven zodat je positief over jezelf kunt denken. Wie je bent, wordt bepaald door anderen. dia 9 dienen om jezelf waardevol te vinden Het klinkt misschien gek, maar ook dienen kan een manier zijn om positief over jezelf te denken. Je zet je volop in voor anderen, en hoopt dat anderen dat zien,

6 en dat ze hun waardering uitspreken. En doen ze dat niet, dan helpt dienen tenminste nog om jezelf nuttig te voelen. Je moet wel dienen, want anders kun je niet tevreden zijn over jezelf. Dan is dienen jouw antwoord op de vraag waarom ben ik waardevol? Juist dienen, je voor anderen inzetten, doe je dan om er zelf beter van te worden. Ik betrap mijzelf daar wel op: dat ik anderen dien omdat ik waardering wil. Maar dan is dienen een afgod, een afgod die je hard laat werken en zweten. Oordelen zijn niet belangrijk dia 10 oordelen zijn niet belangrijk Jezelf steeds vergelijken met anderen, altijd beter moeten zijn en waardering nodig hebben, dat is een erg vermoeiende bezigheid. Het is nooit goed genoeg, en als je wel tevreden over jezelf kunt zijn, moet je ervoor knokken dat vast te houden. Wie weet nog wie er vier jaar geleden met de Olympische schaatsmedailles vandoor gingen? Nee, er is niets mis met hard werken en complimenten. Maar laat dat niet bepalen wie je bent! dia 11 meningen van mensen niet naar je identiteit trekken Paulus kijkt op een heel andere manier naar zichzelf. Hij zegt: hoe u of een menselijke instelling over mij oordeelt, interesseert me niet. Die hele vergelijkingswedstrijd, Paulus doet er niet aan mee. Paulus wijst erop dat hij, en ook Apollos, alleen maar dienaren waren.

7 Het ging hen om de Korintiërs, niet om zichzelf. Voor Paulus is dat een diepe werkelijkheid. Het kan hem werkelijk niets schelen wat de Korintiërs van hem vinden. Ze mogen vinden wat ze willen, maar Paulus zal er niet anders over zichzelf door gaan denken. Dat betekent niet dat Paulus zich afsluit voor kritiek. Van Paulus mag iedereen kritiek op hem hebben. Maar kritiek raakt hem niet in wie hij is. Juist dat geeft ruimte voor kritiek. Kritiek is voor Paulus geen persoonlijke afwijzing. Daarom kan hij er nuchter mee omgaan. dia 12 niet over jezelf oordelen Maar is Paulus dan zo n super zelfbewust persoon, iemand die aan alle kanten uitstraalt: kan me niet schelen wat je van me denkt, ik ben tevreden met mijzelf? Nee dus! Paulus zegt niet: het kan me niet schelen wat jullie van me denken, want ik weet wel hoe ik over mijzelf denk. In plaats daarvan zegt hij: hoe ik over mijzelf oordeel telt evenmin. Je niets aantrekken van anderen en gewoon positief over jezelf denken, is geen oplossing. Anderen hebben misschien een oordeel over mij, maar de meest vernietigende oordelen heb ik nog altijd over mijzelf. Ik ben nooit tevreden over hoe ik het doe. Dan moet ik mijn eigen waardering gaan verdienen Dat werkt niet.

8 Paulus weet dat ook. Er is vast veel op hem aan te merken. Als hij zichzelf vergelijkt met hoe hij graag wil zijn, dan stelt hij zichzelf teleur. Het is nooit goed genoeg. Met dienen is dat ook zo: als je dat doet om iemand te zijn, is het een bodemloze put waar je heel leeg van wordt. dia 13 minder aan jezelf denken Paulus oplossing is heel simpel: hij is gestopt met vergelijken, hij trekt zich van oordelen niets meer aan. Om het met de woorden van Tim Keller te zeggen: Paulus denkt niet positiever over zichzelf, hij denkt ook niet negatiever over zichzelf, hij denkt minder aan zichzelf. Paulus wil zijn energie niet stoppen in zijn zelfbeeld. Dat is pas echt nederig: het gaat hem niet om zichzelf, hoe mensen over hem denken. Als je Paulus tegen zou komen, hoef je niet bang te zijn dat hij op een of andere manier beter van je wil worden, daar is Paulus namelijk niet mee bezig. Hij is oprecht op anderen gericht.gods oordeel telt dia 14 Gods oordeel telt Het moet heerlijk zijn, om net zoals Paulus in het leven te staan! Wat kun je toch veel met jezelf bezig zijn, wat kun je gevoelig zijn voor waardering, waardering van anderen en waardering van jezelf. En wat valt dat vaak tegen, omdat je nooit zo veel waardering krijgt als je zou willen. Dan is het toch fantastisch als je net als Paulus kunt zeggen: wat mensen van me vinden, het maakt niet uit, en hoe ik over mijzelf denk, doet er ook niet toe.

9 Dat is bevrijdend! Maar kan het echt? Is dat niet iets wat alleen voor heel bijzondere mensen, mensen zoals Paulus, is weggelegd? Is het misschien voor extreem ongevoelige mensen? dia 15 we gaan steeds naar de rechtbank Paulus heeft het steeds over oordelen. Daarmee komen we in de wereld van de rechtbank. In een rechtbank is er altijd een aangeklaagde en er is een rechter om een oordeel te vellen. Zelf ben ik nog nooit in een rechtbank geweest, maar het lijkt me erg spannend! Vooral als de rechter een beslissing over jou moet nemen. Ik zou daar heel onzeker van worden. Het stomme is dat we onszelf dat steeds aandoen. We gaan steeds naar de rechtbank toe, de rechtbank of je wel waardevol bent, en anderen mogen hun oordeel dan over je geven. Bijvoorbeeld of ze je foto op facebook liken. En met dat oordeel is het helaas niet klaar Volgende week begint het weer van voor af aan. We laten ons steeds beoordelen. dia 16 Gods oordeel telt: hij houdt van je! Voor Paulus geldt dat niet. Hij schrijft: het is de Heer die mij oordeelt. En het fijne van dat oordeel, is dat het niet elke dag verandert! Alleen Gods mening telt, en gelukkig is Gods mening niet afhankelijk van wat ik doe. Voor God maakt het niet uit of je Olympisch goud wint, of alleen achter een stoel kunt schaatsen. Voor God maakt het niet uit of je een gangmaker bent,

10 of dat je je leven maar saai vindt. Voor God maakt het niet uit of je keurig leeft, of dat je jezelf diep in de put hebt gewerkt. Voor God maakt maar één ding uit: Jezus. Als je in Gods rechtbank staat en tegen God zegt: Heer, kijk toch alstublieft niet naar mij, van die rotzooi wordt niemand vrolijk, kijk toch naar Jezus, dan wordt je vrijgesproken! Dan zegt God: ja, Mark ik houd zielsveel van je! Probeer het maar eens met je eigen naam! Gods oordeel telt. Als hij je waardevol vindt, en dat vindt hij, en als je daar zelf ook steeds meer van overtuigd bent, dan maakt het steeds minder uit wat anderen van je vinden. Aan het einde van deze dienst gaan we een lied zingen met de zin: ik lach en loop te zingen in louter zonneschijn. Daarmee wordt niet bedoeld dat alles in het leven makkelijk is, maar wel dat God van je houdt, en je daarom mag weten dat je waardevol bent. dia 17 bij God vind je vrijheid Als je net als Paulus kunt zeggen: het is de Heer die over mij oordeelt, dan ben je vrij! Dan hoef je andere mensen niet al concurrenten te zien, die iets beter kunnen dan jij. Dan hoef je ze ook niet te zien als rechters, die je steeds weer beoordelen. Geloof in God wordt wel eens gezien als een einde aan al je vrijheid. Het is juist andersom: pas bij God vind je vrijheid.

11 Wees vrij dia 18 hoe kan Gods liefde in je hart landen? Ik hoop dat ik je iets heb kunnen laten zien van hoe mooi het is om vrij te zijn. Dat je waardevol bent voor God, en dat je daarom niet bezig hoeft te zijn met oordelen. Vrij zijn, het klinkt prachtig, maar in de praktijk is het best moeilijk. Ik weet met mijn verstand wel dat God van mij houdt, en dat dat genoeg is, maar ondertussen blijf ik gevoelig voor mensen. Hoe kan die liefde van God in je hart landen? Dat het geen mooie woorden zijn, maar dat het echt alles voor je is? dia 19 geef God ruimte te zeggen dat hij van je houdt Zelf merk ik dat ik echt onder de indruk kan zijn van Gods liefde, maar als ik daar even wat minder mee bezig ben, het ook weer wegzakt en mensen weer belangrijker worden. Volgens mij is er maar een manier om uit Gods liefde te leven, en dat is er steeds weer mee bezig zijn. Want Gods liefde is niet een kwestie van weten hoe het in elkaar steekt. Zo werkt liefde niet. In een gewone relatie ook niet. Dan moet je blijven vertellen dat je van elkaar houdt, met woorden, met een dikke knuffel of een avondje uit. Geef God die ruimte ook! Om tegen je te blijven zeggen dat hij van je houdt. Dat boekje van Tim Keller, bevrijd van je zelf, had ik al eens eerder gelezen. Deze week las ik het opnieuw, en ik was weer onder de indruk van Gods liefde.

12 Ik heb het nodig dat God dat elke dag tegen mij zegt. En dat wil hij! Houd je oren en ogen open voor dat God het steeds wil zeggen. Zoek het in de bijbel of in je gebed. Je kunt ook herinneringen voor jezelf maken, door een mooie bijbeltekst op te hangen in je slaapkamer. Van mijn zusje kreeg ik dit kubusje toen ik belijdenis heb gedaan. Er staat op: smile, God loves you. Lach, God houdt van je. Ik heb hem maar weer eens op m n bureau gezet. dia 20 pas dan kun je dienen En als het tot je doordringt, als Gods liefde genoeg voor je is, dan kan dienen pas beginnen. Dan hoef je niet meer te dienen om waardering van anderen te krijgen, om je eigen ego wat op te krikken. Gods liefde is genoeg. Dan kun je oprecht dienen, zonder bijbedoelingen. Het is dan geen manier om jezelf waardevol te kunnen vinden, je weet al dat je waardevol bent, dus kun je je helemaal op de ander richten. Dus wees vrij. En geniet van Gods enorme liefde. Amen.

13 2 Kronieken 24:17 Jezus komt om je van mensen vrij te maken Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Bij deze preek is preekverwerkingsmateriaal beschikbaar: Samen GROEI-en. Liturgie Zingen: LvK Lied 126 : 1, 2 en 3 Adventskaars Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 2, 3 en 4 Gebed Kinderen naar club Lezen: 2 Kronieken 24 : 1 22 Zingen: Psalm 2 : 1 en 4 Preek over 2 Kronieken 24 : 17 Zingen: wijs mij de weg naar Bethlehem (Sela) Kinderen terug Kinderlied: projectlied vers 3 en 6 Lezen wet

14 Zingen: LvK Lied 358 : 1, 2 en 4 Avondmaal Lezen formulier 5 Viering Zingen: Psalm 146 : 1, 2 en 3 Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 111 Zegen Preek: Jezus komt om je van mensen vrij te maken Vriendschap dia 1 zwart We hebben net het verhaal van koning Joas gelezen. In dat verhaal worden ook zijn vrienden genoemd: eerst priester Jojada, daarna de leiders van Juda. Joas vrienden hebben een grote invloed op hem. Zo gaat dat met vrienden: ze hebben invloed op je. dia 2 Intouchables 1 De film les intouchables gaat ook over vrienden. De film laat zien hoe belangrijk vrienden zijn.

15 Het gaat over twee mannen, Philippe en Driss. Philippe is een rijke man die bijna helemaal verlamd is. Daarom heeft hij een persoonlijke verzorger nodig. Driss solliciteert op die functie en komt op gesprek. Direct is duidelijk dat hij helemaal geen baan wil. Hij wil alleen maar een handtekening dat hij gesolliciteerd heeft, want dat moet voor zijn uitkering. Philippe denkt daar anders over. Alle andere sollicitanten vinden Philippe zielig, en daar heeft hij helemaal geen zin in. Daarom neemt hij Driss aan. dia 3 Intouchables 2 Al snel ontstaat er een vriendschap tussen Philippe en Driss. Een vriendschap waar ze allebei beter van worden. Driss krijgt een totaal ander leven. Hij is iemand uit de buitenwijken van Parijs, heeft zich in de problemen gewerkt, zelfs in de gevangenis gezeten, maar krijgt van Philippe een nieuwe kans. Opeens werkt hij voor zijn geld, krijgt hij daar plezier in, en leert hij verantwoordelijkheid te nemen. Driss en Philippe hebben een goede invloed op elkaar.

16 dia 4 Intouchables 3 Helaas hebben niet alle vrienden een goede invloed. Soms zijn vrienden heel slecht voor je. Ze worden ook wel foute vrienden genoemd. Daar weet Driss ook alles van. Zijn leven op straat was een leven met foute vrienden. Vrienden die hem aan drugs hielpen. Vrienden die hem overvallen lieten plegen. Vrienden die ervoor zorgen dat hij zijn familie verwaarloosde. Was Philippe er niet geweest, dan zouden deze vrienden nog eens zijn dood worden. dia 5 thema Mensen zijn heel makkelijk te beïnvloeden. We passen ons vaak aan de mensen om ons heen aan. Daar gaat het mis bij koning Joas. Hij zit vast aan mensen. Maar, en daar gaat het vanochtend om, Jezus komt om je van mensen vrij te maken. 1.Onder invloed dia 6 Jojada Joas is nog maar zeven jaar oud als hij koning wordt. Gelukkig hoeft hij niet in zijn eentje alle beslissingen te

17 nemen. Hij wordt geholpen door Jojada. En Jojada heeft bewezen dat hij een goede vriend is. Want ook al is Joas nog maar zeven jaar, hij heeft al veel meegemaakt. Joas vader was eerst koning, maar is vermoord. Toen heeft Joas oma, Atalja, de macht gegrepen. Haar kom je liever niet tegen. Ze laat al haar kleinkinderen vermoorden. Er is er maar een die overleeft: Joas. Hij wordt door Jojada en zijn vrouw verstopt. Na zeven jaar vindt Jojada dat het tijd is voor verandering. Hij komt in opstand tegen koningin Atalja en zorgt ervoor dat Joas koning wordt. Ook zorgt Jojada ervoor dat de afgoden het land uit gaan en de Israëlieten God weer gaan dienen. Je kunt dat nalezen in 2 Kronieken 22 en 23. En dan is Joas koning. Jojada wordt zijn advsiseur. Hij is een goede vriend, die Joas helpt om de goede beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om de tempel te herstellen. Deze was behoorlijk in verval geraakt.

18 Joas roept het volk op om geld te geven om de tempel te restaureren, en aan die oproep wordt massaal gehoor gegeven. Jojada inspireert Joas in zijn koningschap. En als Jojada overlijdt, krijgt hij een koninklijke begrafenis. Zo veel heeft hij voor het volk betekend. dia 7 Joodse leiders Pas dan blijkt goed hoe veel invloed Jojada had. Want al snel verandert Joas. Jojada is dood, die kan hem niet meer adviseren. Joas luistert nu naar andere raadgevers. De tempel, die nog maar net gerestaureerd is, wordt verwaarloosd. Allerlei afgoden worden het land weer binnengehaald. Joas komt onder invloed van heel andere vrienden. dia 8 pesten Joas is gevoelig voor de mensen om hem heen. En hij is niet de enige. Ik denk dat iedereen dat wel eens heeft, dat je onder invloed van anderen iets doet wat je helemaal niet wilt. Ik herinner me bijvoorbeeld een vakantiebaantje waar in de pauzes vaak werd gelachen om een vreemde collega.

19 Dan is het zo gemakkelijk om mee te doen, want dan heb je de lachers op je hand dia 9 leiders De foute vrienden van Joas brengen hem op het verkeerde pad. Joas verandert van iemand waar je bewondering voor kunt hebben in een schurk. Zecharja, een zoon van de overleden Jojada, roept Joas op om terug te gaan naar God. Maar Joas wil het niet horen. Op Joas bevel wordt Zecharja vermoord, in de voorhof van de tempel. Het slot van het verhaal hebben we niet gelezen, maar met Joas gaat het alleen maar slechter. Zijn foute vrienden worden zijn dood. Door zijn eigen mensen wordt hij omgebracht. En terwijl Jojada een koninklijke begrafenis kreeg, wordt Joas niet bij zijn voorouders begraven. Gelukkig zie ik het nog niet van een nieuwe moord in De Voorhof komen. Maar het heeft wel gevolgen als je je aan mensen aanpast. Je pest bijvoorbeeld een klasgenoot of collega weg. Ook al was dat helemaal niet je bedoeling. En als mensen maar genoeg invloed op je hebben, raak je vervreemd van God.

20 Je merkt niets van hem, en eigenlijk kan hij je gestolen worden. 2.God wil de belangrijkste zijn dia 10 waardering is fijn Hoe kan het dat we zo gevoelig zijn voor anderen? Dat anderen zo n grote invloed op ons hebben? Hoe kan het dat Joas zo snel omslaat? Het probleem bij Joas is dat voor hem zijn relatie met mensen belangrijker is dan zijn relatie met God. En ik denk dat wij vaak ook meer bezig zijn met wat anderen van ons vinden dan met God. Joas is heel gevoelig voor mensen. Er staat dat de leiders van Juda hem hulde kwamen betuigen. Ze buigen voor hem neer, ze prijzen hem de hemel in, ze behandelen Joas alsof hij een god is. Joas geniet ervan: heerlijk, van die mensen waar je niets fout kunt doen. Hij was stiekem altijd al wel trots op wat hij bereikt had, maar deze vrienden laten hem buiten zijn schoenen lopen. Joas ego groeit en groeit. En de leiders van Juda bevestigen hem daarin. Joas vindt hen fijne mensen. Ze zijn zo vriendelijk, veel vriendelijker dan Jojada met z n

21 God, daar doet hij graag wat voor terug Uiteindelijk vindt Joas het belangrijker om door mensen gezien te worden dan om voor God te leven. Joas is koning, de mensen kijken naar hem op. Dat bevalt hem uitstekend. Hij had het aan God te danken dat hij koning is, maar nu hij eenmaal de macht heeft, vergeet hij dat voor het gemak maar even. Joas heeft liever dat de mensen het naar hun zin hebben, en dat ze fijne dingen over hem blijven zeggen. En zeg nu zelf, het is toch ook heerlijk om complimenten te krijgen? dia 10 God voorop Natuurlijk, met complimentjes is niets mis. Die kun je niet genoeg geven. Maar laat complimenten en lovende woorden van mensen niet te belangrijk voor je worden. Want voor je het weet ga je je zo aan anderen aanpassen, dat je daarmee om complimenten vraagt. Je doet alles voor aandacht en waardering. Maar God wil graag de belangrijkste zijn.

22 Hij wil niet dat hoe je naar jezelf kijkt, of je tevreden bent met jezelf, afhangt van wat andere mensen van je vinden. God heeft je gemaakt. Alleen daarom al ben je waardevol. Misschien vinden mensen je lelijk, saai of irritant. Maar God niet! Laat dat genoeg voor je zijn. 3.Jezus maakt vrij dia 12 advent Maar waarom zou je dat lukken? Hoe zou je God belangrijker kunnen vinden dan alle meningen die mensen over je hebben? Als dat Joas niet lukte, waarom zou dat jou dan wel lukken? Dat brengt mij bij advent, de voorbereiding op kerst. Kerst is het feest dat Jezus naar onze wereld komt. Maar Jezus komt niet voor zijn eigen plezier, om eens een bijzondere ervaring op te doen. Jezus komt om de wereld te verlossen, te bevrijden van schuld. Jezus komt omdat de wereld zijn hulp hard nodig heeft. In het verhaal van Joas zie je daar iets van. In het Oude Testament, in de tijd voor Jezus,

23 wordt steeds meer duidelijk dat mensen een puinhoop van de wereld maken. Een wereld die aan mensen is overgeleverd, is ten dode opgeschreven. Of dat nu aan Joas is, aan jou of aan mij. Daarom komt Jezus: de wereld heeft hulp van buiten nodig. Jezus komt om de negatieve spiraal te doorbreken. Ook dat probleem van Joas, dat hij zo makkelijk verkeerd te beïnvloeden is. Jezus komt juist om je van mensen vrij te maken. dia 13 Jezus bevrijdt Jezus is heel anders dan koning Joas. Ook aan Jezus werd getrokken door de leiders van Israël. Maar Jezus probeerde hen niet te vriend te houden. Hij was ongevoelig voor wat de Joodse leiders van hem vonden. Hij liet zich niet leiden door mensen, maar door God. Hoe moeilijk mensen het hem ook maakten, hij zocht steeds weer de wil van zijn Vader. Zelfs toen hij door mensen werd uitgekotst. In Jezus komt God dichterbij dan ooit. Voor Joas was God ver weg. Met het dagelijkse leven had God voor Joas weinig te maken. Daarom is hij zo makkelijk te beïnvloeden.

24 Jezus komt veel dichterbij: op aarde. En met zijn Geest wil hij zelfs in je hart wonen. Om je te helpen vol te houden, niet met alle winden mee te waaien maar vast te houden aan God. Jezus wil je bevrijden van wat andere mensen over je denken. Hij wil je bevrijden van de invloed van foute vrienden. Hij wil je bevrijden van dat je steeds, bewust of onbewust, probeert door mensen gewaardeerd te worden. Hij wil je een nieuw begin geven. Een begin waar zijn liefde genoeg voor je is. 4.Onder Jezus invloed dia 14 Jezus invloed Dat gaat niet vanzelf. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van de invloed die mensen hebben. Mensen als Driss, uit die film, zijn er helaas erg veel. Maar ik merk het bij mijzelf net zo goed, dat ik graag hoor dat ik een mooie preek heb gehouden, want dat streelt mijn ego zo lekker. En nogmaals: met complimenten is niets mis, maar wel als ik alleen nog maar preek om de waardering die ik

25 er door krijg. Dan hebben mensen te veel invloed. Ik wil graag onder de invloed van Jezus zijn. Hij is iemand die heel anders is dan Joas. Hij is iemand die het wel waard is om als God te vereren, om voor te buigen en de hemel in te prijzen. dia 15 kerk Hoe kom je, of hoe blijf je, onder Jezus invloed? Want ook Jezus is, net als de profeet Zecharja, vermoord. Maar het grote verschil is dat dat voor Jezus niet het einde van zijn boodschap was. Hij is opgestaan, is naar de hemel gegaan, en heeft zijn volgelingen de opdracht gegeven iedereen over hem te vertellen. Jezus heeft zijn volgelingen opgeroepen elkaar vast te houden. Op die manier zijn zij onder Jezus invloed. Dat is de kerk: een plaats waar mensen Jezus willen volgen, een plaats waar we elkaar helpen om onder zijn invloed te zijn. Doe dus mee met Jezus volgelingen! dia 16 avondmaal Juist bij het avondmaal willen we dat ook vieren. We gaan samen aan tafel, als volgelingen van Jezus.

26 Samen willen we onder de invloed van Jezus zijn. Daarom denken we terug aan zijn leven en zijn dood. We willen elkaar ook helpen om bij Jezus te blijven. We vieren samen het avondmaal, omdat we er ook voor elkaar willen zijn. Elkaar in Jezus invloed willen trekken. En wat mensen ook van je vinden, het brood en de wijn zijn symbool voor dat je van God bent. Dat hij alles voor je geeft. Dat hij je echt vrij maakt. Amen. Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Bij deze preek is preekverwerkingsmateriaal beschikbaar: Samen GROEI-en. Liturgie Zingen: GKB Gezang 171 : 1, 2 en 3 Stil gebed

27 Votum en groet Zingen: Psalm 97 : 1, 2 en 3 Gebed Kinderen naar club Lezen: Jeremia 23 : 9 32 Zingen: Psalm 2 : 1 en 4 Preek over Jeremia 23 : Zingen: Opwekking 687 : 1, 2, 3 en 4 Kinderen terug Kinderlied Lezen wet Zingen: Psalm 19 : 4 en 6 Gebed Collecte Zingen: LvK Lied 479 : 1, 3 en 4 Zegen Preek: God praat je niet naar de mond Inleiding dia 1 Sint Maarten Afgelopen maandag was het 11 november.

28 Elk kind weet volgens mij wel wat dat betekent: snoep. Je belt overal aan, zingt een liedje, en iedereen geeft je snoep mee. Van de opbrengst kun je best een paar weken snoepen. Tenminste, als je jezelf een beetje kunt beheersen. Want als je zo veel snoep hebt, is het natuurlijk wel erg verleidelijk alles in één dag op te maken Als kind moet je van zo n dag natuurlijk gebruik maken. Ik bedoel: het is maar één keer per jaar 11 november. Als je op een willekeurige andere dag de deuren langs zou gaan om een flinke voorraad snoep aan te leggen denk ik dat de meeste mensen nee zeggen. Misschien lachen ze even, misschien worden ze zelfs boos, maar snoep krijg je niet mee. Op 11 november moet je het er dus even lekker van nemen, de volgende kans is pas over een jaar. Dus als je zo veel mogelijk snoep wilt, begin je al vroeg en loop je zo veel mogelijk straten. Het is een echte verwendag, niemand zegt nee. Al was het bij ons dus wel bijna zo ver gekomen Toen Hanneke in de supermarkt kwam voor snoep,

29 lag er bijna niets meer in de schappen. We hadden snoep voor zes kinderen. Om half zes ging de bel, met direct vijf meiden op snoepjacht. Er hadden er niet meer langs moeten komen, want dan hadden we niet genoeg En je kunt het niet maken om kinderen met lege handen weg te sturen Sommige kinderen zullen er waarschijnlijk anders over denken, maar het is maar goed dat het niet elke dag Sint Maarten is. Dat zou wat zijn! Dat je elke dag krijgt wat je wilt, dat er nooit eens iemand is die nee tegen je zegt. Het is prima om één dag in het jaar op deze manier verwend te worden, maar verwennen moet niet een gewoonte worden. dia 2 God vindt niet alles goed Vanmorgen gaat het erover dat God soms ook nee zegt. Dat God niet alles goed vindt wat jij wilt. Dat God niet alles goed vindt wat jij doet. God praat dingen die slecht zijn niet goed. En hij wil ook niet dat wij dat wel doen.

30 1.Een aangename boodschap dia 3 het moet wel leuk blijven In Jeremia 23 gebeurt dat wel. Het gaat over profeten. Jeremia was in zijn tijd niet de enige profeet. Er waren veel meer mensen die zichzelf profeet noemden. Deze profeten hadden alleen wel een andere boodschap dan Jeremia. Een boodschap die veel aangenamer was Een paar weken geleden hebben we het erover gehad dat de mensen Jeremia zien als een spelbreker. Jeremia heeft overal kritiek op en heeft het er steeds over dat de mensen zich moeten bekeren. Maar daar zitten ze helemaal niet op te wachten! Met Gods regels nemen ze het niet zo nauw. Ze vinden het prima om in God te geloven, maar dan moet die God niet allerlei eisen gaan stellen. Het moet wel een beetje leuk blijven! dia 4 goedpraten Dat vinden die andere profeten ook. Zelf doen ze ook lekker waar ze zin in hebben. In vers 14 beschrijft Jeremia hoe zij leven:

31 ze doen vrolijk mee met overspel, leugens en onrecht. God moet daar maar niet zo moeilijk over doen. En dat is ook de boodschap van deze profeten: het maakt niet uit hoe je leeft, het maakt niet uit wat je doet, God zorgt toch wel voor je. Ze vertellen precies wat de mensen graag willen horen en wat ze zelf ook graag willen horen. Deze profeten praten je naar de mond met een fijne boodschap. Ze zullen nooit nee zeggen, nooit zeggen dat God het anders wil. God is volgens hen liefde, en vind daarom alles goed. Als deze profeten profeteren zullen ze nooit kritisch zijn maar praten ze alles goed. Dat ze mensen naar de mond praten is nog niet het ergste, ze verpakken het heel vroom. Ze zeggen steeds dat ze een boodschap van God hebben, dat ze namens God spreken. En de mensen geloven wat graag. Als deze profeten met hun vriendelijke boodschap namens God spreken, waarom zouden ze dan nog luisteren naar zo n zuurpruim als Jeremia?

32 Trouwens, die profeten hebben toch ook gewoon gelijk? Israël is toch het volk van God? En God heeft toch gezegd dat hij altijd trouw is en dat hij zijn volk zal beschermen? God is toch liefde en hij wil toch graag dat mensen gelukkig zijn? Wat heb je liever: een God voor wie je helemaal jezelf mag zijn, die niet moeilijk doet over hoe jij je leven invult, of een God die vraagt om je leven om te gooien? Het lijkt mij wel duidelijk: doe mij die makkelijke God maar! Het leven is zo al ingewikkeld genoeg! dia 5 goed gevoel We leven in een hele hectische wereld. Er wordt van je verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Alles moet sneller, alles moet efficiënter, iedereen is druk. Je moet jezelf bewijzen, elke dag weer. Er zijn zoveel keuzes die je moet maken. Ik heb deze week een nieuw matras gekocht. Ik moest direct kiezen tussen 10 verschillende matrassen. Vroeger waren mensen al lang blij als ze een matras hadden. Hoefden ze veel minder na te denken. In zo n drukke wereld is het toch niet gek

33 om bij God wat rust te zoeken, om in de kerk een ontspannend warm bad te willen? Het is toch niet gek dat we dan graag willen horen dat God ons neemt zoals we zijn en dat hij van ons houdt? Dat we van God graag een goed gevoel willen krijgen, zodat we er de rest van de week weer tegenaan kunnen? De Canadees James Packer noemt dit een bubbelbad-geloof: geloven mag niet moeilijk worden, je moet er vooral van kunnen genieten. Wat is daar nou mis mee? 2.God confronteert dia 6 God wil je leven Het probleem is dat het eenzijdig is. Ja, God is liefde. Ja, God wil graag dat je bij hem tot rust komt. Die profeten hebben gelijk als ze zeggen dat God trouw is. Maar het is maar een halve waarheid. Precies die helft die mensen graag willen horen. God is niet iemand die alles maar goed vindt. Als iets fout is, dan is het gewoon fout, en dan gaat God dat niet goedpraten. God wil niet dat je hem gebruikt om een goed gevoel te krijgen.

34 Dat hij zich niet met je dagelijkse leven mag bemoeien, maar dat jij alleen bij hem komt als jij even een aai over je bol wilt. God wil je hele leven. dia 7 God praat niet naar de mond Daarom moet Jeremia profeteren tegen de profeten. Iedereen moet het weten: deze profeten zijn geen profeten van God! Ze klinken misschien vroom, ze zeggen misschien wel mooie dingen over God, maar het enige wat ze doen is je naar de mond praten. Ze praten alles goed wat God niet goed vindt. En dat mag dan wel een fijne boodschap zijn, van God komt die boodschap niet. Deze profeten verzinnen maar wat. Ze zeggen alleen maar dingen die in hun eigen straatje passen. Aan Jeremia de taak om hen te ontmaskeren. Om tegen de Israëlieten te zeggen: mensen, wordt wakker, luister toch niet naar deze onzin! Maar hoe kom je er nu achter of een profeet zijn eigen mooie praatjes verkoopt, of dat hij echt spreekt namens God? Hoe moeten de mensen weten

35 of ze naar Jeremia moeten luisteren of naar de andere profeten? Het antwoord daarop is te vinden in vers 22: als die profeten echt namens God zouden spreken, dan hadden ze de mensen Gods woorden laten horen, dan hadden ze mensen opgeroepen om anders te gaan leven. Profeten die echt van God komen, confronteren je. Echte profeten doen niet alsof alles wel goed zit, alsof God maar geluk heeft met zulke fijne mensen als wij. Dat zijn misschien wel de profeten waar je graag naar luistert. Want het is fijn om te horen dat je op de goede weg zit. Het is fijn om te horen dat God vindt dat je goed bezig bent. Het is fijn om van God een ontspannen gevoel te krijgen, om weer even lekker bevestigd te worden. Echte profeten daarentegen zijn vervelende mensen. Net als jij denkt dat je het er best aardig vanaf brengt, komt een profeet jou vertellen dat je echt moet veranderen. Ze zijn vermoeiend, echte profeten. Ze zijn kritisch, en niet bang om je stevig te waarschuwen. Want God wil jouw hele leven. Jouw werk, jouw hobby s, jouw gezin, jouw geld, alles moet tot zijn eer zijn.

36 dia 8 Jezus volgen Jezus was ook zo n kritische profeet. Tegen mensen die dachten dat ze wel goed zaten, kon Jezus enorm heftig uitvallen. Jezus roept mensen op om tot inkeer te komen. Jezus roept je op je niet te richten op wat je zelf wilt, maar op wat God wil. Jezus roept je op om jezelf te verloochenen, om kruis te dragen, in je hele leven achter Jezus aan te gaan. Geloven in Jezus, dat moet je niet doen voor het fijne gevoel dat het geeft. Jezus is heel confronterend. Hij wil je veranderen. 3.Moeilijke weg dia 9 moeilijke weg Misschien valt God je nu tegen. Misschien wil je van God inderdaad dat hij je van tijd tot tijd even bemoedigt, en dat hij verder maar niet te veel op jou moet rekenen. Ik moet zeggen: ik vind dat zelf ook wel aantrekkelijk. Een God die mijn leven overhoop komt halen,

37 daar heb ik niet zo veel zin in. Waarom zou je moeilijk doen? Waarom zou je niet gewoon die profeten volgen die je vertellen dat God alleen maar liefde is, dat God als een soort bubbelbad is, dat hij vooral wil dat jij geniet? Dat zou het leven toch veel gemakkelijker maken? Waarom zouden de mensen naar Jeremia luisteren, als ze ook kunnen luisteren naar profeten die niet zo moeilijk doen? Het antwoord van Jeremia daarop is dat de profeten valse hoop geven. Het klinkt allemaal heel mooi, maar het zijn lege woorden. dia 10 garage Misschien heb je wel eens iets gekocht op Marktplaats. Zij hebben op hun website een aantal gouden tips staan om veilig te handelen. De belangrijkste tip: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Niemand wil bedrogen worden. Je hebt niets aan een verkoper die je van alles wijsmaakt wat niet klopt. Stel je voor: je koopt een auto.

38 Je vraagt aan de verkoper: hoe veel verbruikt deze auto ongeveer? De verkoper weet wat je graag wilt horen: dat het een zuinige auto is. Dus hij vertelt dat je met 1 liter benzine ongeveer 20 kilometer kunt rijden. Maar als je de auto twee weken hebt, kom je erachter dat er wel een draaikolk in de benzinetank moet zijn Dan voel je je bedrogen! Die verkoper had je gewoon de waarheid moeten vertellen, ook al was de waarheid minder prettig, namelijk dat die auto veel benzine drinkt. dia 11 voor God leven Je hebt er niets aan als mensen je naar de mond praten. Daar krijg je alleen maar valse hoop door. Valse profeten werken in je eigen nadeel. Ze zullen nooit zeggen dat je moet veranderen. Want volgens hen vindt God alles wel prima Dat vindt God dus niet! De bijbel is heel duidelijk over dat God wil dat je voor hem leeft. En God zal daarover oordelen! God wil je de kans geven te veranderen,

39 hij wil graag met je verder. Valse profeten ontnemen je die kans. Zij zeggen dat Gods oordeel wel mee zal vallen. Maar het valt niet mee! dia 12 genieten Je zou bijna denken dat God je het leven zuur wil maken Maar dat is absoluut niet waar! God wil je juist gelukkig maken. En hij weet hoe je echt gelukkig wordt. Dat wil hij je leren. Als je leven verandert, als je steeds meer op Jezus gaat lijken, dan ga je pas echt genieten. Genieten met een heilige smaak. God wil je leren om zo te genieten. Zo wil hij je ook voorbereiden op nieuwe wereld. 4.Kom uit je bubbelbad dia 13 kom uit je bubbelbad Kom dus uit dat bubbelbad van dat God je maar goed gevoel moet geven! Natuurlijk mag je genieten van geloven. Natuurlijk mag je blij zijn met dat God van je houdt.

40 Maar laat je ook uitdagen door God, laat je ook veranderen door zijn Geest. dia 14 luister naar God Dat begint met goed luisteren: wat zegt God tegen mij. En ik denk dat wij, mensen, er een handje van hebben selectief te luisteren. Om alleen maar te horen wat jezelf aanstaat, wat jij toch al vond. Probeer echt te luisteren naar God. Als je in de bijbel leest, sla dan niet de gedeelten over die jij confronterend vindt. Sluit je niet af voor kritiek! dia 15 wees kritisch op jezelf Ik zou zelfs willen zeggen: wees juist kritisch op jezelf. Kijk eens naar je leven, en stel de vraag in welk deel van jouw leven God niet of nauwelijks een rol speelt. Zoek ernaar hoe dat kan veranderen, bid om Gods hulp daarbij, en wees bereid jezelf te verloochenen. Misschien doe je je werk zonder God.

41 Vind je het helemaal niet belangrijk wat God van jouw werk vindt. Jij vindt het fijn om te doen, jij geniet ervan, dus waarom moet God zich met jouw werk bemoeien? Misschien vind je je werk wel belangrijk dan God. God wil graag dat je je werk voor hem doet, wat je werk ook is. Misschien speelt God geen rol in je portemonnee. Dat je vindt dat God niets met je geld te maken heeft en dat je recht hebt op je geld en ermee mag doen wat je maar wilt. Dan wil God dat je verandert. God wil dat je hem betrekt bij de keuzes die je maakt in hoe je je geld uitgeeft. God wil dat je je geld niet alleen voor jezelf gebruikt, maar dat je vrijgevig bent. Misschien speelt God geen rol in je zelfbeeld. Dat je steeds bezig bent met wat anderen van je vinden, dat je je daar ook helemaal aan aanpast, in bijvoorbeeld de kleding die je draagt, de grappen die je maakt, de manier waarop je over anderen praat, maar dat het voor jou niet belangrijk is hoe God naar je kijkt.

42 God daagt je uit om jezelf niet steeds te bewijzen, maar kwetsbaar te zijn voor hem. Geloven in God, Jezus in alles volgen, dat is niet de gemakkelijke weg. En zelfs als je ervoor kiest die weg te gaan, kom je er steeds weer achter dat er dingen in jouw leven niet kloppen. Maar als je bereid bent te veranderen, dan is het ook de mooiste weg. De weg om te genieten van God. Amen. Jeremia 13:11 God wil je dicht bij zich p>voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Bij deze preek is preekverwerkingsmateriaal beschikbaar: Samen GROEI-en. Liturgie

43 Zingen: Opwekking 355 Stil gebed Votum en groet Zingen: Psalm 148 : 1, 2 en 3 Lezen wet Zingen: GKB Gezang 157 : 1, 2, 3 en 4 Gebed Kinderen naar club Lezen: Jeremia 13 : 1 27 Zingen: Psalm 25 : 5 en 7 Preek over Jeremia 13 : 11 Zingen: LvK Lied 78 1, 2 en 3 Kinderen terug Kinderlied Gebed Collecte Zingen: Psalm 148 : 4 en 5 Zegen Preek: God wil je dicht bij zich

44 Inleiding dia 1 rommel Sommige mensen bewaren echt alles. Van een oud koffiezetapparaat tot tijdschriften van 30 jaar geleden. Van onderdelen van een fiets tot planken van oude kasten. Ergens in een hoekje op zolder ligt het te wachten totdat je het weer eens kunt gebruiken. Tenminste, ik hoop dat niet het hele huis ermee vol ligt Dan heb ik nog wel een tip: ga verhuizen, dan moet je wel opruimen. Het kan best handig zijn om dingen te bewaren. Je weet maar nooit wanneer je het weer kunt gebruiken. Wie wat bewaart, die heeft wat Maar er zijn ook van die dingen, die kun je wel bewaren, maar daar worden ze niet beter van. dia 2 fiets Neem bijvoorbeeld een fiets. Die moet je gewoon gebruiken om goed te houden. Als je hem in de schuur zet, en na 10 jaar weer tevoorschijn tovert,

45 kun je er echt niet zomaar mee wegfietsen. Vergeet het maar! Om te beginnen is er van de banden waarschijnlijk weinig over. Natuurlijk zijn ze leeggelopen, maar waarschijnlijk zijn ze ook helemaal uitgedroogd. Die kun je net zo goed weggooien. Verder staat de ketting niet goed gespannen, en is die ook niet goed gesmeerd. Het kan zomaar zo zijn dat de ketting al een beetje vastgeroest is aan de tandwielen. Met veel piepen en kraken doet hij het misschien nog. Op de rest van de fiets zijn ook veel roestplekken en schimmelplekken ontstaan. Een schoonmaakbeurtje kan geen kwaad. Een fiets is gemaakt om mee te rijden, en als je er te lang niet mee rijdt, wordt de fiets steeds slechter. dia 3 schimmel Een ander voorbeeld: kleding. Kleding moet je gewoon dragen. Als je kleding ongebruikt laat liggen in een beetje een vochtige ruimte, schimmelt het zo weg.

46 Maar als je kleding draagt, krijgt kleding lucht en wordt het warm. Daar blijft het veel langer goed van. Er zijn dus dingen die je niet moet wegstoppen op zolder, maar die je gewoon moet gebruiken waarvoor het bedoeld is. En dat zegt Jeremia ook over mensen. Daarover gaat het vanochtend. Mensen zijn bedoeld om dicht bij God te zijn. Anders gaat alle glans er vanaf. 1.Vervreemd van God dia 4 vervreemd Bij het volk Juda gebeurde dat. Juda was van God vervreemd geraakt. Ze wisten nog wel wie God was, maar daar hield het ook wel ongeveer mee op. In het gewone leven speelde God gewoon geen rol. dia 5 achtergrond Even wat achtergrondinformatie. Jeremia werd geboren rond het jaar 650 voor Christus. Zelf was hij liever helemaal geen profeet geworden. Als God hem vertelt dat hij profeet moet worden, protesteert Jeremia stevig:

47 nee toch God, dat meent u niet, ik ben veel te jong. Maar God meent het wel, en Jeremia wordt profeet tegen wil en dank. Daarover klaagt hij ook regelmatig tegen God. Het is in de tijd van de laatste koningen van Juda. Na koning David en koning Salomo is Israël in tweeën verdeeld: het grotere Israël en het kleinere Juda, met Jeruzalem als hoofdstad. In Jeremia s tijd bestaat Israël al niet meer, het is veroverd door de Assyriërs. Juda bestaat nog wel. Een klein en zelfstandig landje dat wordt omringt door grote wereldmachten. Ook Juda loopt het gevaar veroverd te worden. dia 6 God uit beeld Jeremia profeteert tegen dat kleine landje Juda. Juda had namelijk een bijzondere plaats in de wereld: zij waren het overgebleven volk van God. Door hen moesten de andere volken van God onder de indruk komen. Maar daar komt niets van terecht. Het tegenovergestelde gebeurt. Juda is zo onder de indruk van al die machtige landen,

48 dat ze God gewoon vergeten. Ze kennen de verhalen over God wel, er is ook nog een tempel voor hem, maar de Judeeërs snoepen graag van twee walletjes: als het zo uitkomt, shoppen ze graag bij andere godsdiensten. Dat God de enige god is, dat geloven ze niet meer. Dat God hen vertelt wat ze moeten doen, daaraan hebben ze dus mooi geen boodschap. Kijk dan hoe goed het met die andere landen gaat! Met Assyrië, Egypte en Babylon. Je zou toch wel gek zijn als je die goden niet ook tevreden probeert te houden?! Dat doen ze, en God verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven. God mag niet te dichtbij komen, ze willen ruimte om hun eigen leven in te vullen. En ze zijn trots op wat ze hebben bereikt. Voor je het weet staat God op de achtergrond. Ook al zijn we meer dan 2600 jaar verder, daarin is nog niets veranderd. Wij zijn toch ook gewoon mensen die trots zijn op wat we hebben bereikt? Mensen die graag hun eigen leven willen invullen?

49 Waarom moet God zich daar nou weer mee bemoeien? Je bedenkt zelf wel of je God ergens bij kunt gebruiken. Wat je niet aanspreekt, daar doe je ook niets mee. En God komt op een afstand te staan. Wat heeft God nou met je dagelijks leven te maken? 2.Dicht bij God voor zijn eer dia 7 dicht bij God Mensen raken makkelijk vervreemd van God. En God wil dat niet. Daarom moet Jeremia profeteren. Als een waarschuwing: houdt God toch niet op een afstand! dia 8 gordel Om dat duidelijk te maken moet Jeremia een linnen gordel kopen. Zo lang Jeremia die gordel draagt, blijft de gordel goed. Maar dan krijgt hij de opdracht de gordel te verstoppen, bij de Perat. De Perat was een dal met veel rotsen waar een beekje doorheen stroomde. Een behoorlijk vochtige plek. En net zoals dat met onze kleding gaat als we het niet dragen en op een vochtige plek laten liggen, zo gaat het nu ook met die gordel: het rot helemaal weg.

50 Als Jeremia een paar maanden later terugkomt, is er nauwelijks iets van die gordel over. Zo vies dat je het eigenlijk niet meer met blote handen wilt vastpakken. dia 9 niet op afstand Jeremia waarschuwt de Judeeërs: word niet als die gordel! Het is ook een waarschuwing voor christenen vandaag: houd God niet op afstand! Als Juda God al op afstand houdt, hoe kunnen die grote wereldmachten dan ooit God leren kennen?! Als christenen God op afstand houden, en liever hun eigen leven invullen, hoe kunnen ze dan ooit van God getuigen? Want dat is het doel dat God heeft. Het gaat om Gods eer, om Gods roem. God wordt door mensen vertegenwoordigd. Maar hoe kan hij vertegenwoordigd worden door mensen die los van hem leven? Het kan niet, en daarom moet Jeremia harde dingen zeggen. Over wijnkruiken. Die kruiken zijn maar voor een ding gemaakt: om wijn op te slaan. Als die kruiken dat niet doen, kun je ze net zo goed kapot slaan.

51 Juda is gemaakt om Gods volk te zijn. Maar als het zich niet zo gedraagt, heeft God er niets meer aan. Dan maakt Juda Gods naam eerder belachelijk. Als Juda niet verandert, als ze niet bij God terugkomen, dan zal God hen straffen. Als zij zo nodig willen meelopen met die wereldmachten, zal God hen daaraan overgeven. dia 10 omgang met God En dat klinkt allemaal heel negatief. Juda doet alles fout en krijgt straf. Maar dat is helemaal niet wat God wil! Je proeft gewoon de pijn van God. Hij had het zo mooi bedacht! En dan wordt weer dat beeld van die gordel gebruikt. Want zo vast als een gordel om het lichaam van een man, zo vast wilde ik heel Israël en Juda aan mij binden. God wil ons als een gordel om zijn lichaam binden. Het woord gordel is een beetje misleidend. Ik denk dan aan een autogordel, maar die hadden ze in de tijd van Jeremia natuurlijk nog niet. Het gaat in ieder geval om een kledingstuk dat je om je middel op je blote huid draagt.

52 Als je het toch gaat vergelijken met kleding van nu, dan komt je ondergoed nog het meest in de buurt. Zo dicht wil God je bij zich hebben. Stevig tegen hem aan. Je kunt zelfs zeggen: aan God vastgekleefd. God wil intiem met zijn volk omgaan. Ik vind dat echt ontroerend mooi. God wil dichtbij komen. Dat waar je ook bent, je als het ware aan God vastzit. God wil niet dat je in de kerkdienst even tijd voor hem maakt. Hij wil elke dag met je meelopen. Hij wil in elk stukje van je leven zijn. Zo dat het bijna vanzelfsprekend is. Dat je God ziet in alles wat je hebt, dat je steeds zoekt wat God van je wil, en hem op de eerste plaats zet. dia 11 tot eer van God Dan gelden ook die mooie woorden aan het einde van vers 11: dan ben je God tot eer, roem en glorie. Dan kan God met je pronken. Kun je aan anderen laten zien wie God is. Gods doel is dat we hem bekend maken.

53 Dat kan alleen als we zelf God ook niet op afstand houden, maar dicht bij hem willen leven! 3.Kunnen we wel dicht bij God zijn? dia 12 kan het wel? Maar dicht bij God leven, dat is misschien wel een beetje idealistisch. Het klinkt wel heel mooi, en als ik verhalen hoor van mensen die heel dicht bij God leven, die veel tijd inruimen voor stille tijd, de hele dag God voor kleine dingen kunnen danken en hem in al hun beslissingen betrekken, dan ben ik daarvan onder de indruk. Maar ik weet dat het bij mijzelf in ieder geval vaak ook anders gaat. Dat ik aan het einde van de dag denk: o ja, God, die is er ook nog Het is wel een mooie opdracht, en ik zou willen dat ik zo dicht bij God leef, maar ik ben er te zwak voor. dia 13 hopeloos Voor Juda is het helemaal hopeloos. Kijk maar in vers 23. Kan een Nubiër zijn huid veranderen?

54 Iemand met een zwarte huid kan schrobben wat hij wil, zelfs al staat hij dagen onder de douche, hij zal nooit een blanke worden (of hij moet Michael Jackson heten). Dat klinkt misschien niet helemaal politiek correct, maar het is echt niet racistisch bedoeld. Een blanke, zoals ik, kan ook niet zomaar veranderen in iemand met een zwarte huid. En dan gaat God verder: zouden jullie, vergroeid met het kwaad, dan iets goeds kunnen doen? Het is hopeloos! God kan Juda wel oproepen om weer dicht bij hem te komen, maar Juda gaat toch niet luisteren. Dat is zelfs onmogelijk! Is het wel eerlijk van God? Waarom geeft hij van die onmogelijke opdrachten? Dat is toch alleen maar frustrerend? Maar voor Juda is dat het niet eens. De boodschap van Jeremia gaat het ene oor in en het andere weer uit. Het kan hen niets interesseren. Toch zakt de moed mij in de schoenen.

2 Kronieken 24:17 - Jezus komt om je van mensen vrij te maken

2 Kronieken 24:17 - Jezus komt om je van mensen vrij te maken 2 Kronieken 24:17 - Jezus komt om je van mensen vrij te maken Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien)

1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien) 1 Korintiërs 4:3-4 In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jeremia 13:11 God wil je dicht bij zich

Jeremia 13:11 God wil je dicht bij zich Jeremia 13:11 God wil je dicht bij zich p>voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

1 Korintiërs 4:3-4 - In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien)

1 Korintiërs 4:3-4 - In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien) 1 Korintiërs 4:3-4 - In Jezus ben ik vrij (met Samen Groeien) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal)

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) 1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jesaja 49:6 De missionaire kerk

Jesaja 49:6 De missionaire kerk Jesaja 49:6 De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest

Nadere informatie

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

2 Koningen 20:12-19 Jezus komt en maakt vrij van macht

2 Koningen 20:12-19 Jezus komt en maakt vrij van macht 2 Koningen 20:12-19 Jezus komt en maakt vrij van macht Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Jezus leert te bidden voor ons dagelijks brood. Maar hoe kun je nu bidden voor wat je al hebt? Hoe kun je in grote welvaart biddag voor gewas en arbeid houden? Voor preeklezers:

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Job 42 Job krijgt gelijk

Job 42 Job krijgt gelijk Job 42 Job krijgt gelijk Ben je wel eens brutaal? Job was brutaal geweest tegen God. Toch wordt God niet boos op hem, maar op zijn vrienden! Job krijgt gelijk, en dan komt het weer goed met hem. Van Job

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest We houden van nuchterheid: doe maar gewoon. Maar met de Geest gaat het er niet zo gewoon aan toe. Wat betekent die Geest voor gewone mensen? Voor preeklezers:

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen

Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht

2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht 2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Dankdag: we danken God voor de oogst. De supermarkten liggen vol. Dat is zegen, dat is genade. Niet bedoeld om voor jezelf te houden, want Gods zegen is om van te delen.

Nadere informatie

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding?

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Efeziërs 6:7 Leven in Gods wereld: werk

Efeziërs 6:7 Leven in Gods wereld: werk Efeziërs 6:7 Leven in Gods wereld: werk Werken: we doen het heel wat, maar waarom? Is werk meer dan noodzakelijk kwaad? En wat heeft God met je werk te maken? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Prediker 4:9 Wat is de zin van relaties?

Prediker 4:9 Wat is de zin van relaties? Prediker 4:9 Wat is de zin van relaties? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven

1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven 1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou

Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Filippenzen 2:5-7 Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Prediker 5:9 Hoe ga ik met geld om?

Prediker 5:9 Hoe ga ik met geld om? Prediker 5:9 Hoe ga ik met geld om? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Johannes 17:21 Jezus droom voor de kerk

Johannes 17:21 Jezus droom voor de kerk Johannes 17:21 Jezus droom voor de kerk Hoe ziet jouw droomkerk eruit? Wat heeft de kerk volgens jou echt nodig? In zijn afscheidsgebed geeft Jezus zijn antwoorden op die vragen. Jezus droomt van eenheid.

Nadere informatie

1 Korintiërs 1:18 - Kiezen voor Jezus is niet normaal

1 Korintiërs 1:18 - Kiezen voor Jezus is niet normaal 1 Korintiërs 1:18 - Kiezen voor Jezus is niet normaal Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 1:18 Kiezen voor Jezus is niet normaal

1 Korintiërs 1:18 Kiezen voor Jezus is niet normaal 1 Korintiërs 1:18 Kiezen voor Jezus is niet normaal Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven

1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven 1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie