Van het bestuur: Namens het Bestuur Nicole Straat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van het bestuur: Namens het Bestuur Nicole Straat"

Transcriptie

1 Maart Nr Backhand Nieuwsbrief TTV Olympia Van het bestuur: De competite is in volle gang, nou ja volle gang, er zijn nu pas 3 wedstrijden gespeeld. Er zitten weer allemaal tussenweken thuis waardoor het ritme er niet in zit nog. Vanaf volgende week zal de competitie eigenlijk eindelijk van start gaan en wordt er ieder weekeind gewoon gespeeld. Over de resultaten valt dus nog weinig te zeggen. De afgelopen periode zijn er ook geen toernooitjes gespeeld maar die komen er ongetwijfeld nog aan. In ieder geval is er 07 april weer het jaarlijkse Lentetoernooi georganiseerd door TTV Stedebroec in De Kloet. Leuk om een kijkje op deze dag te komen nemen als je niet meedoet. Olympia heeft altijd een grote afgevaardigde groep. Verder is de toernooicommissie uiteraard bezig om interne toernooien voor te bereiden. Het bestuur is zelf bezig met de planning van de Algemene Ledenvergadering. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief of eventueel een ingelaste nieuwsbrief. Namens het Bestuur Nicole Straat

2 In de spotlight: Hoi, Ik ben Danique de Jonge. Ik ben 10 jaar oud en woon in Enkhuizen met mijn ouders, en 2 broers. Ik zit op de Voorhof in groep 7. Later wil ik graag patissier worden.niet iedereen weet vast wat dat is. Maar dan specialiseer je je in het maken van taart, gebak en bonbons. Ik sta nu ook al vaak in de keuken en kook dan het eten of maak graag koekjes enzovoort. Verder vind ik ook het verzorgen van dieren erg leuk. Ik speel nu ongeveer 2 jaar tafeltennis. Ik heb ook eerst andere sporten gedaan, maar omdat ik heel snel last heb van peesontstekingen moest ik een wat rustige sport gaan zoeken. Omdat ik op campings al af en toe speelde, leek me daarom tafeltennis wel erg leuk. Voor tafeltennis heb ik eerst nog aan turnen en zwemen gedaan. Mijn hobby s zijn koken, bakken,skeeleren en voetbal. Verder heb ik ook nog trompet-les en speel ook graag op keyboard. De muziek maken ging eigenlijk vanzelf omdat mijn Pap en Mam ook graag op instrumenten spelen. Films kijk ik eigenlijk niet maar luister wel heel graag naar muziek. En het leukst vind ik dan gewone pop en rock- muziek. Zoals je veel op de gewone zenders hoort. Ik hou van heel veel muziek, maar vind Alicia Keys en Usher wel allebei het leukste. Als het om eten gaat vindt ik Lasagne toch wel het lekkerst. Echt vies vind ik toch wel spruitjes, maar komt denk ik ook een beetje, omdat ik ze niet op een eigen manier mag klaarmaken.

3 Verder ben ik prima tevreden met hoe het nu gaat op de trainingen en in de competitie. Ik vind het alleen erg jammer dat we nooit een jeugdkamp hebben. Bij veel andere clubs gaat de jeugd wel eens een weekeinde weg om ergens leuke dingen te gaan doen. Danique, bedankt voor dit interview. INTERVIEW. In deze nieuwsbrief een vraaggesprek met Bert de Bruin, een herintreder bij onze vereniging. Wij laten hem aan het woord. Ik ben Bert de Bruin, met ui, ik ben van de gewone tak. Ik ben van 1956, dus nu 56 jaar oud, al 34 jaar getrouwd met Anja. Wij hebben 2 kinderen. Jessica van 30 die in Leerdam woont en een zoontje heeft van 3 jaar en Robin van 28 jaar; hij woont in Almelo en heeft een vriendin die al twee dochtertjes had. Deze zijn nu 10 en 12 jaar. Na de HAVO ben ik direct gaan werken, niet in het familie- (constructie) bedrijf, maar in een slagersbedrijf. Dat duurde niet zo lang, want ik had vreselijk veel last van ontstekingen. Ik ben toen begonnen bij Mastum als dakdekker, toen nog een redelijk klein bedrijf, ik was de 29 ste werknemer. Later groeide het uit tot ongeveer 300 man. Zelf heb ik er 25 jaar gewerkt en ben er doorgegroeid tot hoofduitvoerder. Bij het vieren van dat zilveren jubileum was al duidelijk dat het niet goed ging met Mastum, tien dagen later waren ze failliet. Wij hebben nog met een aantal medewerkers geprobeerd het bedrijf een doorstart te laten maken, maar de curator wilde niet meewerken. Daarna heb ik 8 jaar gewerkt bij Schadenberg in Hem, ook als hoofduitvoerder in de dakdekkerij. De laatste 4 jaar ben ik werkzaam als opleidings-begeleider bij Tectum, het opleidingsinstituut voor de dakenbranche. Dat bevalt mij prima, het omgaan met die jongelui. Ik begeleid ze en dat doe ik ook met de bedrijven waar ze werkzaam zijn. Tot vorig jaar deden wij dat met 3 man, maar gezien de slechte gang van zaken in de bouw hebben wij nu 2 mensen die het hele land bestrijken. Zelf doe ik ruwweg het stuk Nederland boven de A1, de snelweg van de randstad naar Hengelo(O). Een groot stuk, ik heb dan ook wel dagen dat ik 500 km met de auto onderweg ben.

4 Mijn tafeltenniscarriëre is gestart na de oprichting van ttv West-Frisia, eind Mijn vader Joop was een van de oprichters, samen met Hans van den Broek, Gerrit van Heerde en de heer Bos van kledingmagazijn EMCO. Zelf hadden wij een tafel bij ons in de garage staan, dus de drie broers de Bruin waren vaak aan het tafeltennissen en werden alle drie lid. Jan, de jongste haakte af met blessureleed, Paul koos voor het voetballen en heeft jaren het doel verdedigd in het eerste van West-Frisia, en ik bleef tafeltennissen. En dat ging best goed, ik ben jaren clubkampioen bij de jeugd geweest, maar was als B-junior ook afdelingskampioen, bij de B- maar ook bij de A- junioren. Ik dubbelde op toernooien meestal met Ed Baas van Treffers, en bij die club was het niveau veel hoger dan bij ons, dus ik wilde daar wel gaan spelen. Dat was ver te halen bij mijn ouders, ik mocht niet bij een roomse club spelen en er stroomde rood-geel bloed door mijn aderen. Dus stopte Bert als dwarse puber met de tafeltennissport. Ik ben daarna gaan voetballen, aanvankelijk in de lagere teams, want ik was niet zo n trainingsbeest. Maar toen ik 27 was had het eerste team een spits nodig, en de trainer dacht dat dat wel wat voor mij zou zijn. Dat ging 2 jaar goed, tot ik flink geblesseerd raakte; in terugknokken had ik niet zoveel zin, dus ben ik een tijdje gestopt met voetballen. Later heb ik nog wel een tijdje in het eerste elftal van Twisk gespeeld, daar was een collega van mij voorzitter, en ik wilde hem wel terwille zijn. Veel getraind werd er niet, ik was er twee keer in de week, maar de meeste teamgenoten kwamen hooguit eens in de twee weken. Gelukkig was er wel een goede damesafdeling, dan had de trainer tenminste nog wat voetballers op de training. Ik ben toen een hele tijd met de actieve sport gestopt. Toen wij in 2008 op vakantie waren in Kenia waren een paar jongens in een bar een potje tafeltennis aan het spelen. Ik speelde een tijdje mee en vond het zo leuk, dat ik terug in Enkhuizen weer ben gaan spelen bij Olympia. Dat bevalt mij uitstekend, ik ben vrij snel competitie gaan spelen, en speel nu in de derde klas, precies mijn niveau. Het tafeltennis van de beginjaren zeventig en nu is overigens totaal niet te vergelijken; destijds had je alleen maar plankjes, nu heb je talloze verschillende rubbers en batjes. Als ik de gesprekken soms hoor van spelers onderling, weet ik af en toe echt niet waar het over gaat. Maar al met al bevalt het mij uitstekend; en als er af en toe wat is met lekkage van het door Mastum gemaakte dak weten ze mij wel te vinden.

5 Passief sport beoefenen doe ik al langer, ik ben namelijk een fanatiek Ajaxsupporter. Voorheen ging ik ook vrij vaak naar Ajax toe, toen ze nog in de Meer speelden. Met Mastum hebben wij de gehele dakbedekking van de Arena gemaakt. Tijdens die werkzaamheden hoorde ik dat de seizoenkaarthouders een plaats aangeboden zouden krijgen op de eerste ring. Aangezien ik wist hoe hoog of dat stadion is, heb ik besloten het laatste jaar in de Meer ook seizoenkaart- houder te worden, en sindsdien sla ik geen thuiswedstrijd meer over. Ik zit in het luidruchtigste en gezelligste vak in de Arena, de F-side. Af en toe ga ik ook naar uitwedstrijden toe, zeker die in Almelo tegen Heracles, en ik heb ook heel Europa afgereisd naar Europacupwedstrijden of wedstrijden in de Champions- Leage. Meestal ga ik met mijn zoon of met vrienden, Anja is maar één keer mee geweest, naar Milaan. Ik heb haar gevraagd of ze daar een keer naar toe wilde. Graag natuurlijk, waarop ik zei: dan gaan wij, ik ga alleen wel een avond naar het voetbalstadion. Vorig voorjaar is Anja getroffen door borstkanker, een heftige tijd, de hele wereld staat op zijn kop. Gelukkig is zij weer genezen verklaard, maar het blijft toch altijd spannend. Als je in zoʹn traject terecht komt blijkt dat er door allerlei onderzoeken en technieken de genezingskans in de loop van de jaren een stuk vergroot is. Wij hebben toen besloten om, net als zovelen, aan de Alpe d HuZes actie mee te gaan doen. Je weet dat het geld dat daar bijeengebracht wordt volledig aan onderzoek naar kanker wordt besteed. De organisatie maakt zelf uit aan welke onderzoeken wordt gedoneerd, vorig jaar konden zij verdelen, je praat dus wel over hele bedragen. Wij zijn allebei fanatiek in training. Anja gaat op 5 juni lopend omhoog, het is in totaal 14 kilometer, met een stijgingspercentage van gemiddeld 8 %. Als training wandelt zij erg veel, loopt op de loopband in de sportschool, waar je de band in de klimstand kan zetten. Ze heeft ook bijvoorbeeld de halve marathon van Egmond gelopen. Zelf ga ik fietsen, een dag na de wandeltocht; ik ga voor zeker twee keer, maar stiekem hoop ik wel op meer. Elke week ben ik een paar uur aan het spinnen, en ik zit veel op de racefiets. Bijkomend voordeel is dat ik al ruim 20 kilo ben afgevallen. Binnenkort gaan wij voor een trainingsweekend naar de Ardennen, daar kan je tenminste op een natuurlijke wijze klimmen. Ook wil ik meedoen aan de Tour de Stavour. Wij vertrekken bij Het Wapen van Urk en gaan dan met de Staverse boot naar Stavoren, om vervolgens via de Afsluitdijk na 110 kilometer weer bij de startplaats terug te keren.

6 Wij zijn hard bezig met sponsoracties samen streven wij naar minimaal En dat zal wel lukken, samen met een paar andere deelnemers hebben wij op 31 januari een dineravond georganiseerd bij diverse restaurants in Enkhuizen en Bovenkarspel. Bijna 500 eters zorgden voor een opbrengst van 9.700, en een actie bij restaurant IJgenwijs zorgde ook voor ongeveer 600. Op 8 maart komt er in t Ankertje een wijn- en spijsavond met een vinoloog en een topkok, en tot slot is er op 23 maart een muziek- en dansavond in het Verenigingsgebouw in Bovenkarspel, met allerlei Enkhuizer bands en de opbrengst is dan ook weer voor Alpe d HuZes. Dat laatste onder de naam Rock tegen kanker. Wij krijgen natuurlijk ook veel persoonlijke sponsorbedragen. Het motto van de totale actie is: opgeven is geen optie. Kankerpatiënten die positief de strijd aangaan met hun ziekte hebben meer kans deze ziekte te overwinnen, dan mensen die de moed opgeven. Al is er natuurlijk altijd een categorie die geen kans heeft. Ook is opgeven geen optie voor alle onderzoek, dat gepleegd wordt, en zeker niet voor de deelnemers aan deze sportmanifestatie. Wij zullen er in ieder geval voor gaan. Bert, bedankt voor je verhaal en succes samen. Jan Smit.

7 - We nu snappen waarom Harry gaat trouwen, Feyenoord gaat mee voor het kampioenschap dit jaar..(ooit een eigen uitspraak van Harry) 1 maart Ton Zaal 4 maart Cobus Roosendaal 11 maart Carla van Noort 13 maart J. van Griensven 17 maart Paul Moes (erelid) 21 maart Ron Laan 22 maart Seger Lucieer 24 maart Annet Fölsche 27 maart Merel Zwolle 27 maart Nicole Straat 29 maart Erik Bisschop 30 maart Sil van de Deure Allen een hele fijne dag en fijne verjaardag! Deadline voor de volgende nieuwsbrief: 31 maart De Gouw 11 e 1602DN Enkhuizen Secretariaat: 4vries@quicknet.nl

Klaar voor de Alpe! Namens het Bestuur Nicole Straat

Klaar voor de Alpe! Namens het Bestuur Nicole Straat juni Nr. 06-2013 Backhand Nieuwsbrief TTV Olympia Van het bestuur: Allereerst wil ik nog een foutje recht zetten uit de vorige nieuwsbrief. Alle medewerkers voor het boksgala werden bedankt maar wat ik

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar Vandaag hebben we alweer ons voorlaatste interview van dit seizoen. Alex is weer terug uit Zweden en er is gelukkig geen koffietafel bij Zus, zodat we weer op onze eigen stek het interview kunnen houden.

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Van de voorzitter. Beste leden,

Van de voorzitter. Beste leden, december Nr. 12-2014 Backhand Nieuwsbrief TTV Olympia Van de voorzitter Beste leden, Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2014, de kerst en nieuwsjaarseditie. Een jaarwisseling is altijd een mooi moment

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Faux Pas test (Volwassenen versie)

Faux Pas test (Volwassenen versie) Faux Pas test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door : A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Deze versie voorleggen aan de participant. 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes.

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes. G. is een jongen van 12 jaar oud. Hij heeft geen handicap maar komt tijdens de vakanties wel naar de regenboog samen met zijn zus die wel een handicap heeft. Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai.

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18. w oord van de v o o r z itter. maar ook iets waar wij beiden erg trots op zijn. Hartelijk dank voor deze eretitel!

Nieuwsbrief 18. w oord van de v o o r z itter. maar ook iets waar wij beiden erg trots op zijn. Hartelijk dank voor deze eretitel! Nieuwsbrief 18 Beste leden, www.bcscarabee.nl w oord van de v o o r z itter In de laatste nieuwsbrief van dit seizoen een tevreden voorzitter. We kunnen terug kijken op een mooi jubileumjaar, waarin we

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Wist U al dat? De naam van het bier Bolleke Blond is? Ben van café Het Elfde Gebod een nieuw soort bier in zijn assortiment heeft?

Wist U al dat? De naam van het bier Bolleke Blond is? Ben van café Het Elfde Gebod een nieuw soort bier in zijn assortiment heeft? Wist U al dat? De naam van het bier Bolleke Blond is? Ben van café Het Elfde Gebod een nieuw soort bier in zijn assortiment heeft? Ineke kwaad werd omdat ze dacht dat Ben hiermee haar bedoelde? Hij denkt

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD

VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD OPZET EN DOEL VAN DEZE BIJEENKOMST Doel van deze bijeenkomst: Aan de hand van de nieuwste inzichten en succesvolle praktijkvoorbeelden gaan we in

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Paspoort Naam: Joeri Bommeljé Woonplaats: Middelburg Leeftijd: 20 jaar Favoriete club: Ajax

Paspoort Naam: Joeri Bommeljé Woonplaats: Middelburg Leeftijd: 20 jaar Favoriete club: Ajax Nieuw jaar, nieuwe maand en dus een nieuwe ik speel de bal naar... De bal rolt lekker, want we hebben in het eerste jaar al mooie verhalen mogen lezen over diverse voetbalperiodes. Dat is ook het uiteindelijke

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

Verder gebeuren er ook nog wel eens dingen met leden binnen onze vereniging.

Verder gebeuren er ook nog wel eens dingen met leden binnen onze vereniging. Februari Nr. 10-2013 Backhand Nieuwsbrief TTV Olympia Van het bestuur: Er zijn de afgelopen maand toch weer erg veel activiteiten geweest en gebeurd. Allereerst hopen we dat iedereen natuurlijk een hele

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2011. Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie. Van de voorzitter Door Borgert Tegel

Nieuwsbrief maart 2011. Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie. Van de voorzitter Door Borgert Tegel NB maart B.C. t Gooi Inhoud Van de voorzitter Redactionele noot Eindstanden competitie Van de voorzitter Door Borgert Tegel Ik sla de shuttle naar Ons meidenteam M1 in t zonnetje Afscheid Gerard Het badminton

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

OPROEPEN EN MEDEDELINGEN

OPROEPEN EN MEDEDELINGEN Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven. Beste Bar End(ster)ers, De zomer is begonnen en voor velen is dit

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen Persbericht www.nachtlenzen.nl s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen Nachtlenzen; de nieuwe manier van lenzen dragen. s Avonds voor het slapen gaan, doet men de nachtlenzen

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Hockey: Centrumspits van Amsterdam Mirco Pruyser debuteert op 25ste in Oranje Goaltjesdief moet zich net iets meer bewijzen

Hockey: Centrumspits van Amsterdam Mirco Pruyser debuteert op 25ste in Oranje Goaltjesdief moet zich net iets meer bewijzen Hockey: Centrumspits van Amsterdam Mirco Pruyser debuteert op 25ste in Oranje Goaltjesdief moet zich net iets meer bewijzen SANDER COLLEWIJN Op zijn 25ste mag Mirco Pruyser eindelijk laten zien wat hij

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Chiang mai, februari 2011. Een nieuwsbrief.

Chiang mai, februari 2011. Een nieuwsbrief. Chiang mai, februari 2011 Een nieuwsbrief. Een andere naam voor iets wat voor de meeste lezers inmiddels al vertrouwd is. Werd dit bericht vroeger een rondzendmail of een halfjaarbericht genoemd; nu gaan

Nadere informatie

Stormvogels 28. Seizoen 2011 / 2012 - Klasse 5G. Een seizoen vol hooggespannen verwachtingen en jonge vogels. vertrekken toch bleven, keeper Jaap

Stormvogels 28. Seizoen 2011 / 2012 - Klasse 5G. Een seizoen vol hooggespannen verwachtingen en jonge vogels. vertrekken toch bleven, keeper Jaap Stormvogels 28 Seizoen 2011 / 2012 - Klasse 5G Een seizoen vol hooggespannen verwachtingen en jonge vogels De klassenindeling van de vijfde klasse G werd in zeker drie dorpen met gejuich ontvangen. Siebengewald,

Nadere informatie

Werkstuk bewegingsonderwijs

Werkstuk bewegingsonderwijs Werkstuk bewegingsonderwijs Taekwon-Do 26-6-2010 Door: Edwin Wanner Klas: V5B Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave.. Pagina 2 1. Plan van aanpak.. Pagina 3 2. Logboek.. Pagina 4 3. Vragen van het interview..

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

De kunst van. Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo.

De kunst van. Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo. De kunst van kunst Projectleider Jeroen Moes (l) en uitvoerder Arjan Oude Middendorp op sportpark Boekelo. 8 gras Na jaren voorbereidingen gaat het dan eindelijk gebeuren: vanaf seizoen 2012-2013 is de

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE. DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.VERCAEMER @DE-LELIE.BE Krantje 26 DE ROZE HUISKRANT Juli 2013 Interview met onze stagiaire We hebben sinds 4 februari een stagiaire,

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

SPORTDAG KOKO NASCHOOLSE KINDEROPVANG

SPORTDAG KOKO NASCHOOLSE KINDEROPVANG Van de redactie Het is weer winter. Het competitieseizoen is weer afgelopen, clubkampioenschappen jeugd en senioren zijn weer geweest. Kortom tijd voor kerst. Namens de redactie fijne feestdagen allemaal

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2013

Nieuwsbrief September 2013 Nieuwsbrief September 2013 Door: Esther Koevoets Arnold Lexmond 1 Van de voorzitter Hoi allemaal, De vakantie is voorbij en de trainingen zijn weer begonnen. De teamindelingen zijn bekend en ook dit jaar,

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf.

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf. Batavia werf We gingen naar Batavia werf. Met de klas. En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan.We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf

Nadere informatie

De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar

De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar Nieuwsbrief 1 Jaargang 1 23-01-18 De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar 2017-2018 Daar is hij dan de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. De nieuwsbrief is deze keer samengesteld door kinderen

Nadere informatie

9 e. Zaterdag 21 mei 2016: B, C & D. Zaterdag 28 mei 2016: E & F

9 e. Zaterdag 21 mei 2016: B, C & D. Zaterdag 28 mei 2016: E & F 9 e Zaterdag 21 mei 2016: B, C & D Zaterdag 28 mei 2016: E & F Inhoud: Reglementen... 3 TIPS VOOR DE OUDERS OP HET TOERNOOI... 4 Poule-indelingen... 5 Even over: DVC Delft... 6 Portret van... Jan Horsten...

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt

Voordat je de toets maakt informatieve en andere teksten 1, Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes!

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Dagelijks bestuur tevens lid van het Algemeen Bestuur Voorzitter: Fred van Zelm

Dagelijks bestuur tevens lid van het Algemeen Bestuur Voorzitter: Fred van Zelm Dagelijks bestuur tevens lid van het Algemeen Bestuur Voorzitter: Fred van Zelm Ik ben Fred van Zelm, getrouwd met Karin en vader van Tim die speelt in de U18. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als

Nadere informatie

Groep 5. Hier zie je de kinderen aan het werk: het resultaat. Alle kinderen mee hebben geholpen om de kerstboom op te zetten?

Groep 5. Hier zie je de kinderen aan het werk: het resultaat. Alle kinderen mee hebben geholpen om de kerstboom op te zetten? Groep 5 Groep 5 heeft boekenleggers gemaakt met het thema kerst. Eerst maakten ze kerst tekeningen. Die knipten ze dan uit. De figuren kleurden ze dan mooi in en plakten ze dan op paarse, blauw en rode

Nadere informatie

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46%

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46% Relaxmomenten Een moment voor jezelf inplannen schiet er wel eens bij in. 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% Toelichting: 17% 1. Dagje naar de spa 1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

Hoi allemaal, Groetjes, Kim

Hoi allemaal, Groetjes, Kim Even voorstellen Ik heet Harjon van den Poll, ben 38 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Ik ben creatief, ondernemend, sociaal en sportief. Mijn passie is om mensen te laten ervaren wat ze willen

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Taal. Opgave 1 Waar staan de woorden in de goede volgorde? steeds minder krachtig

Taal. Opgave 1 Waar staan de woorden in de goede volgorde? steeds minder krachtig Taal Opgave 1 Waar staan de woorden in de goede volgorde? steeds minder krachtig druppelend - stromend - stilstaand stilstaand - druppelend - stromend stilstaand - stromend - druppelend stromend - druppelend

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie