Orde van dienst voor de morgendienst in de protestantse gemeente Beusichem- Zoelmond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Orde van dienst voor de morgendienst in de protestantse gemeente Beusichem- Zoelmond"

Transcriptie

1 Orde van dienst voor de morgendienst in de protestantse gemeente Beusichem- Zoelmond Datum: 28 september 2014 Locatie: Beusichem - Zoelmond Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: gezang 322: 1, 2 Moment van stilte Onze Hulp Psalm van de Zondag: Psalm 84: 1, 2 Kyrie Glorialied: NLB 657: 1, 4 Dienst van het woord Gebed om licht van de Geest Bijbellezing I Koningen 16: 29-17:7 29 Achab, de zoon van Omri, werd koning van Israël in het achtendertigste regeringsjaar van koning Asa van Juda. Tweeëntwintig jaar regeerde hij in Samaria. 30 Achab deed wat slecht is in de ogen van de HEER; zijn gedrag was nog erger dan dat van zijn voorgangers. 31 Alsof het nog niet erg genoeg was dat hij het voorbeeld volgde van Jerobeam, de zoon van Nebat, nam hij Izebel tot vrouw, de dochter van koning Etbaäl van Sidon, en begon hij Baäl te vereren. 32 Hij liet in Samaria een tempel voor Baäl bouwen en richtte er een altaar voor hem op. 33 Ook maakte hij een Asjerapaal. Zo deed hij allerlei dingen waarmee hij de HEER, de God van Israël, tergde, meer nog dan de vorige koningen van Israël gedaan hadden. 34 In de tijd van Achab werd Jericho weer opgebouwd door Chiël uit Betel. Ten koste van zijn oudste zoon, Abiram, legde hij de fundamenten, en de poortdeuren bevestigde hij ten koste van Segub, zijn jongste zoon, zoals de HEER bij monde van Jozua, de zoon van Nun, had voorzegd. 1 De Tisbiet Elia uit Gilead zei tegen Achab: Zo waar de HEER leeft, de God van Israël, in wiens dienst ik sta, de eerstkomende jaren zal er geen dauw of regen komen tenzij ik het zeg. 2 De HEER richtte zich tot Elia met de woorden: 3 Ga weg van hier. Ga naar het oosten en zoek een schuilplaats in de wadi Kerit, aan de overkant van de Jordaan. 4 Drinken kun je uit de rivier, en ik heb de raven opgedragen je daar van voedsel te voorzien. 5 Elia deed wat de HEER hem had gezegd, hij ging weg en trok zich terug in de wadi Kerit, ten oosten van de Jordaan. 6 De raven brachten hem daar s ochtends en s avonds brood en vlees, en water dronk hij uit de rivier. Gezang 322: 5 Bijbellezing I Koningen 17: Maar doordat het almaar niet regende in het land, viel de rivier na verloop van tijd droog. 8 Toen richtte de HEER zich tot Elia met de woorden: 9 Ga naar Sarefat, in de buurt van Sidon, en neem daar je intrek. Ik heb een weduwe daar opgedragen je van voedsel te voorzien. 10 Elia ging op weg

2 naar Sarefat, en toen hij bij de stadspoort aankwam, zag hij een weduwe die bezig was hout te sprokkelen. Hij riep haar en vroeg of ze een kommetje water voor hem wilde halen, zodat hij zijn dorst kon lessen. 11 Terwijl ze wegliep om water te halen, riep hij haar na of ze ook een stuk brood voor hem wilde meenemen. 12 Zo waar de HEER, uw God, leeft, antwoordde zij, ik heb niets meer in voorraad, alleen een handjevol meel in de pot en een restje olijfolie in de kruik. Kijk, ik heb net een paar takken geraapt om iets te eten te maken voor mij en mijn zoon. Als dat op is, zullen we van honger sterven. 13 Maar Elia zei: Maak u niet ongerust. Doe wat u van plan was, maar bak van wat u in huis hebt eerst iets voor mij en kom me dat brengen. Daarna kunt u voor uzelf en uw zoon iets klaarmaken, 14 want dit zegt de HEER, de God van Israël: Tot op de dag dat ik weer regen op de aarde zal laten vallen, zal er meel in de pot zijn en zal de oliekruik niet leeg raken. 15 De vrouw ging naar huis en deed wat Elia had gezegd. En ze hadden elke dag te eten, zij, Elia en haar familie. 16 Er was meel in de pot en de oliekruik raakte niet leeg, zoals de HEER bij monde van Elia had beloofd. Gezang 322: 6 Preek (zie p. 3vv) Gezang 484: 1, 2, 3, 4 Dienst van de gebeden en gaven Voorbeden, Stil gebed, Onze Vader Slotlied: gezang 249: 3 GAAN Zegen en gezongen amen `(gezang 456: 3)

3 Gemeente des Heren, zusters en broeders, Professor Miskotte schreef ooit: De Heer verheft zich te midden van de goden om partij de kiezen voor zijn volk en daarin voor de bedreigde mensheid. Het lezen van de Elia verhalen brengt mij deze uitspraak te binnen. De verhalen maken indringend duidelijk dat het spreken van de Heer een spreken is tussen de goden... Wij hebben het in het christelijk taalgebruik afgeleerd om zo te spreken. We zeggen liever dat er maar één God is, en dat al die andere goden niet bestaan, dat ze een illusie zijn. Maar toch we redden het daar niet mee, zo is mijn overtuiging. We lopen er op stuk om te blijven volhouden dat alle andere goden dan de Heer niet bestaan. Er zijn, ook nu, krachten, invloeden in ons leven, die we niet met de Heer kunnen verbinden. Maar die we ook niet kunnen herleiden tot natuurkrachten. En toch beïnvloeden die krachten ons fundamenteel. We merken dat ze op zijn minst onze overgave aan God bedreigen. We merken dat ze ons afleiden. We merken dat ze ons denken leiden, ons leven bepalen - zelfs als we dat niet willen. Maar we kunnen er geen naam aan geven. Eén van de grootste overwinningen van het heidendom is misschien wel dat we deze krachten in het christendom tot een illusie hebben verklaard. Maar een illusie blijken ze allerminst En dan is het bevrijdend om te ontdekken hoe werkelijk het Oude Testament spreekt over de goden. Dan weet je waar je mee te strijden krijgt En juist dan, als je de goden serieus neemt, juist dan krijgt het spreken en het handelen van de Heer, de God van Abraham, Izaäk en Jakob, zijn eigen betekenis. [ ] De Heer verheft zich te midden van de goden om partij te kiezen voor zijn volk en daarin voor de bedreigde mensheid... Over welke goden spreekt het bijbelverhaal rond Elia? De Baäl... Achab is er gevoelig voor. Want die Baäl, die is zo tastbaar, zo berekenbaar - tenminste, op het oog.

4 Maar Baäl is vooral aantrekkelijk. Want het gaat over groot-groter-grootst. In de Baälsgodsdienst mag je rekenen op groei. Hoe meer je geeft, hoe meer je er aan over houdt. Groei is leven. Groei is succes. Groei is zingeving. Dus Achab rekende en berekende. En zo kwam hij op het idee van een huwelijk met Isebel uit Sidon. Nu was hij zelf nog een soort grote herenboer die het tot koning had geschopt. Het agrarische zat m nog steeds in zijn bloed. Hij woonde nog tussen de boeren. We komen hem op zeker moment als boer tegen: zelf op zoek naar voedsel voor zijn paarden... Hij was gevoelig voor de tradities van het platteland. Naboth de boer was zijn buurman, ook al heette Achab inmiddels koning. Maar dan komt Isebel. Ze is gewend aan een samenleving waarin je van bovenaf regeert. Een samenleving waarin je je macht moet laten zien. Want in die samenleving buigen ze voor Baäl. Voor groot-groter-grootst. Voor sterk-sterker-sterkst. Voor de macht van het getal. Een wereld van verschil, maar Achab ziet er wel wat in. Ze huwen, die twee. En Achab omarmt ook de dienst aan Baäl... Historici hebben uitgedokterd dat de regering van Achab ongeveer de gouden eeuw is geweest voor Israël. Groot-groter-grootst Wat zal hij hebben genoten... Zijn manier van regeren wierp vruchten af waar toch weinig tegen in stelling gebracht kon worden, zo zou je denken Toch is er ook een teken aan de wand. In de tijd van Achab werd Jericho weer opgebouwd door Chiël uit Betel. Ten koste van zijn oudste zoon, Abiram, legde hij de fundamenten, en de poortdeuren bevestigde hij ten koste van Segub, zijn jongste zoon, zoals de HEER bij monde van Jozua, de zoon van Nun, had voorzegd. De goden van groei vragen nu eenmaal hun offers. De waan van groot-groter-grootst leidt in dit geval tot het opofferen van kinderen. De oudste en de jongste... Geen erfgenaam, geen nageslacht. Omdat je groot wilt bouwen.

5 En in één adem vervolgen de schrijvers: 1 De Tisbiet Elia uit Gilead zei tegen Achab: Eén onverwachte tegenstem. Met een korte boodschap die pas later zijn effect zal hebben. Zo waar de HEER leeft, de God van Israël, in wiens dienst ik sta, de eerstkomende jaren zal er geen dauw of regen komen tenzij ik het zeg. Heeft Achab dit meteen serieus genomen? Hoe heeft hij gereageerd? Dat willen we weten. Want wij willen eigenlijk altijd weten wat de grootste, de machtigste of de rijkste ervan vindt. De bijbelschrijvers doen iets heel anders. Ze laten Achab meteen weer los. Hij mag gaarkoken in zijn eigen sop. Hij, de grootste, moet maar even wachten. Want het gaat de schrijvers om die ene tegenstem. Het gaat hen niet om groot-groter-grootst. Maar om een tegenstem. In al het regeringsgeweld niet meer dan een fluistering. Binnen een uur al weer vergeten. Maar die ene stem die valt op in het verhaal zoals het wordt verteld. En die stem zet ook ons stil. Wij zijn geneigd om te kijken naar de machtigen der aarde. Wat doen zij? De Obama s, de Poetins, de Assad s? De VN s, de CIA s, de IS'en en hoe ze ook allemaal mogen heten. Dat is onze natuurlijke blikrichting. We kijken naar degenen met de meeste macht. Of met het meeste geweld. We kijken naar wie groot, groter of het grootst is... Maar de schrijvers stellen een profetische daad. Te midden van de goden staat de Naam op. En spreekt één zin, meer niet. En kijk: de Naam ziet om naar de raven en stelt hen in dienst van die éne man, Elia. Zoals de raaf Noach diende... Zo spreekt de Heer. En dan lees je verder: hij ziet ook om naar die éne weduwe en haar zoon. Op de grens van leven en dood... Zo spreekt de Heer.

6 De Naam ziet om naar de minstmachtige in het verhaal. Hij gaat de paleizen voorbij... Zo spreekt de Heer. Niet door een machtsdaad, maar door bij die minstmachtige te zijn. Te midden van de goden is hij bij hen. Daar, zo schrijven de rabbijnen nadrukkelijk. Eerst gebeurt het aan die beek, een zijtak van de Jordaan. Als het ware op de grens van Israël. Daar zullen de raven je verzorgen. Maar ze gebruiken het woordje daar nog een keer nadrukkelijk als Elia verder is getrokken. Als de Naam hem heeft gestuurd naar Sarfat. En Sarfat, vertellen de rabbijnen, ligt in Sidon. Juist in het land waarvandaan Achab de Baäl heeft geïmporteerd. Juist in het land dat al lang wordt gestuurd door het overheids beleid van groot-groter-grootst. Daar... verheft de Heer zich. 17:9 sta op, ga naar Tsarefat, bij Tsidon, en zet je daar neer; Daar - God spreekt tussen de goden in Sidon van Isebel. En door die stem gebeurt in dat Sidon, in dat land van groot-groter-grootst, een groot wonder. Nee, niet groot in de zin van Achab, in de zin van Isebel. Nee, juist niet. Het grote wonder is op het oog zo klein, zo onbetekenend dat geen camera ervoor vrij zou worden gemaakt. Het is zo inefficiënt dat geen bedrijf het zou willen publiceren in zijn jaarrapportage. En ik vrees dat het ook in menig jaarverslag van een predikant niet zou worden genoemd. Maar de bijbelschrijvers hebben er oog voor. Want daar, waar iedereen rekent op groot-groter-grootst, daar heeft een vrouw, met de dood in de ogen, het lef om te vertrouwen. Daar hoort die vrouw, op de grens van de dood, de stem van de Heer, tussen de goden. Hij begint bij haar een nieuw begin. Ze heeft nog wat meel en een klein beetje olie. Zij zal een laatste brood bakken. En dan zullen ze sterven, zij en haar zoon. Wat die vreemde man ook lijkt te beweren - ze zullen sterven. Dat is wat berekening oplevert.

7 Maar ze hoort door de woorden van Elia heen een stem die spreekt, fluisterend, tussen de goden: vrees niet, [ ] doe naar je woord, maar maak eerst voor mij [ ] een kleine koek en breng die voor mij naar buiten; voor jou en je zoon kun je daarna iets klaarmaken; En het grote wonder is: Dan gaat zij heen en doet naar het woord van Elia; [...] Eén tegenstem. Eerst tegen het groot-groter-grootst. Door Achab aan te spreken. Dan het wachten van de tegenstem, het geduldig wachten bij die beek, dat zijtakje van de Jordaan. Dag in dag uit gevoerd worden door de raven. En het water zien opdrogen. Al die tijd denken: was mijn woord dan inderdaad het spreken van de Heer tussen de goden? En dan nóg een beproeving. Ga, naar dat land, naar die bron van de waanzin, waartegen je juist strijdt. Ga, naar dat land, het land van de goden, van de kindoffers, van de Baäl. Ga - daar zal ik voor je zorgen. En dan, eindelijk dat teken. Een vrouw die totaal niet meetelt voor de leiders, voor de machthebbers. Zij doet wat Elia haar zegt. Ze maakt eerst voor hem wat brood. En dan pas voor zichzelf en haar zoon. Tegen het groot-groter-grootst in. Ze erkent de stem van de Heer, die spreekt tussen de goden. Ze doet wat de economen, wat het groeigeloof, wat de machtigen in de ivoren torens waanzin vinden: ze geeft weg wat ze nog heeft. Omdat ze tussen de goden het spreken van JHWH heeft erkend [ ]

8 Het heidendom boekte misschien wel de grootste overwinning toen ze het voor elkaar kreeg de goden door christenen te laten verklaren tot een illusie. Zo kon hun macht zich hullen in christelijk-vrome woorden. Zo kon het heidendom de christelijke zegen ontfutselen voor allerlei vormen van machtsmisbruik, onderdrukking en buitensluiting. Want groot-groter-grootst kan niet zonder misbruik. De kracht van Israël is dat zij de andere goden niet ontkent, maar laat staan. En dat Israël durft geloven in de Heer - déze God - die niet wegloopt, maar tussen de goden zijn stem verheft, ons zó nabij is in leven en in sterven. En ik denk dat daarom Lucas, eeuwen later, het zo zegt als de tijd van de geboorten is aangebroken, dat dit gebeurde toen keizer Augustus een beetje zat te regeren, Quirinius wat zat te stadhouderen, en Herodes voor koning speelde. Mannen die vonden dat ze toch wel wat aanbidding mochten verwachten. Tussen die goden spreekt de Heer in de geboorten van Johannes en Jezus. [...] Wij leven in een tijd waarin vele machten zich tenminste voordoen als goden, maar ontkennen het te zijn. Die menen dat zij het recht hebben ons leven te bepalen, maar de religieuze taal hebben ingewisseld voor zakelijkheid en cijfers, de taal van angst en terreur. Machten die ons beloven dat wij groot, groter, grootst worden, en in ruil van ons vragen dat we steeds meer van onszelf inleveren zodat elke volgende generatie minder wapens in handen heeft om zich te verzetten tegen hun invloed. Nederland raakt al in paniek als we níet tot de top 10 van de wereld behoren. We spreken van een crisis, van achteruitgang, van stagnatie. Het heilige groeien ligt stil. Noem dat maar eens geen heidendom... [ ] En dan geloven dat tussen die goden de Heer, déze God, zijn stem verheft om partij te kiezen voor de minstmachtigen Dat zijn zoon zegt: komt tot mij, allen die vermoeid en belast zijt... En dan durven om weg te geven wat misschien wel je laatste stukje groei zou kunnen zijn, omdat je de stem van de Heer herkent tussen de machten van onze tijd Omdat Jezus van Nazareth met vijf broden en twee vissen in de hand zegt: Geef bij hen te eten... En dan een tegenstem erkennen, die Pauw niet haalt, en zelfs Knevel en van den Brink niet interessant genoeg is Omdat een vrouw in Sarfath besloot op de stem van een vreemdeling om haar laatste brood weg te geven vóór zij voor haarzelf en haar kind brood ging bakken.

9 [...] Wij geloven in de Heer, die zich tussen de machten verheft. Die begint bij die ene, minstmachtige mens. Omdat hij het heil van jou, u, mij op het oog heeft, als zijn stem klinkt over Golgotha: Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten? En dan naar deze stem te luisteren Amen.

Zeven weken verbinden en ontmoeten rond. het kruikje van de weduwe. Handreiking voor het bezinningsproces. voor de wijkgemeente oost van

Zeven weken verbinden en ontmoeten rond. het kruikje van de weduwe. Handreiking voor het bezinningsproces. voor de wijkgemeente oost van Zeven weken verbinden en ontmoeten rond het kruikje van de weduwe Handreiking voor het bezinningsproces voor de wijkgemeente oost van de Gereformeerde Kerk in Woerden 17 april 9 juni 2013 1 2 De kruik

Nadere informatie

Stilte, votum en groet Aansteken van de kaarsen en openen van de Bijbel

Stilte, votum en groet Aansteken van de kaarsen en openen van de Bijbel Liturgie voor de morgendienst in kerkcentrum Open Hof Op 30 augustus 2015 om 10.00 uur Voorganger: ds. Klaas de Lange Organist: Cor van Kooten Welkom en mededelingen Aanvangslied: Lied 216 : 1, 2 en 3

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 3 maart 2019 in de Dorpskerk aanvang: uur ~ 8 e Zondag van Epifanie ~

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 3 maart 2019 in de Dorpskerk aanvang: uur ~ 8 e Zondag van Epifanie ~ ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 3 maart 2019 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur ~ 8 e Zondag van Epifanie ~ Voorganger Ouderling van dienst Diaken Vleugel Kinderkring Crèche : Ad van Nieuwpoort

Nadere informatie

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 28 februari 2010 door Ad van Nieuwpoort

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 28 februari 2010 door Ad van Nieuwpoort Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 28 februari 2010 door Ad van Nieuwpoort Het meel raakt niet op Lezing uit het boek 1 Koningen 1 Koningen 16:29-34; 17:1-24 Achab, zoon van Omri, werd koning

Nadere informatie

VESPER op woensdag 15 maart 2017 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: uur Liturgen: Angeli Barendregt en Ali Bos Pianist: Herman Schippers

VESPER op woensdag 15 maart 2017 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: uur Liturgen: Angeli Barendregt en Ali Bos Pianist: Herman Schippers VESPER op woensdag 15 maart 2017 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.30 uur Liturgen: Angeli Barendregt en Ali Bos Pianist: Herman Schippers STILTE VOOR DE VESPER A.U.B. Pianomuziek Introïtus (de

Nadere informatie

Gemeente, E&R heeft het spannende thema: durf te vragen. * Daarbij kun je alle kanten op kijken: naar God en naar elkaar. Durf jij vragen stellen aan

Gemeente, E&R heeft het spannende thema: durf te vragen. * Daarbij kun je alle kanten op kijken: naar God en naar elkaar. Durf jij vragen stellen aan Votum en groet Zingen Ps 90: 1 Tien Woorden Zingen Ps 103: 3,4 Gebed Schriftlezing 1 Kon 17: 1-16 Zingen Ps 81: 1,7,8 Prediking 1 Kon 17: 7-16 Zingen Ps 111: 4,5,6 Dankgebed Collecte Zingen LB 885 GK06

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 10 februari 2019 Woorddienst in de serie over schuld. Thema: Een maatje meer

Orde van dienst. Zondag 10 februari 2019 Woorddienst in de serie over schuld. Thema: Een maatje meer 1 Orde van dienst Zondag 10 februari 2019 Woorddienst in de serie over schuld. Thema: Een maatje meer Voorganger: ds. Aarnoud vd Deijl m.m.v. Marjolein Dijkstra, piano en de zanggroep en het Arkorkest.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Bijbel voor Kinderen presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR

Online Bijbel voor kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Online Bijbel voor kinderen presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

Teleurstelling en God?!

Teleurstelling en God?! Teleurstelling en God?! 1 Kon 19:1 18 Traject24, Driebergen 15 februari 2015 Bijbelgedeelte: 1 Koningen 19:1-18 1 Achab vertelde Izebel alles wat Elia had gedaan, ook dat hij alle profeten ter dood had

Nadere informatie

Orgelspel. Welkom + mededelingen door Carin Pluimgraaff. Intochtslied: Psalm 31 : 1, 2, 5 en 6

Orgelspel. Welkom + mededelingen door Carin Pluimgraaff. Intochtslied: Psalm 31 : 1, 2, 5 en 6 Orgelspel ORDE VAN DIENST voor de gezinsdienst start winterwerk waarin de Kinderkerk afscheid neemt van de oudste kinderen Hervormde Ontmoetingskerk Katwijk aan den Rijn zondag 22 september 2013 aanvang:

Nadere informatie

Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen?

Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen? lia de profeet. Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen? In de bergen van Gilead, ten Oosten van de Jordaan, woonde in de dagen van Achab een man van geloof

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Bijbel voor Kinderen presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

1 KONINGEN 19:1-4 NBV 1 Achab vertelde Izebel alles wat Elia had gedaan, ook dat hij alle profeten ter dood had gebracht. 2Toen liet Izebel Elia de volgende boodschap overbrengen: De goden mogen met mij

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab?

Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab? Koning Achab en Naboth. Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab? 1 Koningen 21:1 Naboth uit Jizreël had een wijngaard die in Jizreël lag, naast het paleis van Achab, de koning van Samaria.

Nadere informatie

Oecumenische viering

Oecumenische viering Oecumenische viering 23 januari 2011 om 9.00 uur Blasiuskerk Heinkenszand Week van Gebed voor de Eenheid Voorgangers: ds Werner Pieterse pastor Wiel Hacking Muzikale medewerking: Free Spirit Ab Faase organist

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: Muzikale medewerking: Koster: Ds. G. de Goeijen Willem

Nadere informatie

Orgelspel. Welkom en mededelingen

Orgelspel. Welkom en mededelingen DE ENIGE ECHTE Biddag voor gewas en arbeid t Harde, 12 maart 2014 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Medewerking: kinderen van de zondagsschool en de jeugdclubs Aanvang: 9.30 uur 1 Orgelspel

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI 2013 10.00 UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO 2 Welkom Intochtslied: Opwekking 123 1 mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst.

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Datum: 30 oktober 2016 Locatie: Ichthuskerk LITURGIE B KOMEN Lied voor de dienst: Eva's lied 10: 1, 2 (Vol van verwachting zijn wij gekomen)

Nadere informatie

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur Dienst met doventolk Zondag 2 september 2018 09:30 uur Lied 283 Lied 286 : 1 Lied 286 : 3 Lied 423 : 1 1 Koningen 19 : 1 16 Psalm 139 : 3 en 5 Johannes 14 : 7-11 Overweging Lied 906 : 5 Lied 839 : 1 en

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk Protestants Kralingen Vergeving Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk orgelspel Nun Lob mein Seel den Herren Dietrich Buxtehude VOORBEREIDING verwelkoming door de ouderling aanvangspsalm 287: 1, 2 en 5

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om 10.00 uur 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg voorganger: ds. Harry Gijsen organist: Peter de Rijke Orgelspel voor de

Nadere informatie

Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst. Opwekking 194: U maakt ons één. U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U.

Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst. Opwekking 194: U maakt ons één. U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U. Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst Opwekking 194: U maakt ons één U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U. (2x) Wordt Uw wil gedaan, dan bindt het ons saam, iedereen zal deel

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger : ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: de heer Leo Pekelsma

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis

ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis ORDE VAN DIENST voor zondag 5 juni 2016 2 e zondag na Trinitatis Thema Wat is mijn waarheid? Organist Peter de Rijke Lectrice Natasja Bezemer-Poort Liturgische kleur Groen Ouderling van dienst Thea den

Nadere informatie

Ontsteken Tafelkaarsen onder het zingen van: Vlis-singers (samenzang) 64 Psalm 139

Ontsteken Tafelkaarsen onder het zingen van: Vlis-singers (samenzang) 64 Psalm 139 Orde van dienst 19 maart 2017 10.00 uur Protestantse Kerk Heinkenszand Voorganger: dhr Geert de Boo uit Leiden Organist: Danny de Feijter M.m.v: Koorgroep de Vlis-singers Welkom / mededelingen Ontsteken

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden:

Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden: Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november 2012 Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden: Wie is je vader, wie is je moeder? Voor de dienst: Tussentijds

Nadere informatie

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Zondag 28 september 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van Jezus. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist:

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Eredienst 18 juni 2017 10.00 uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Liturgie Votum/ zegengroet (Sela) Te Deum Schuldbelijdenis Genadeverkondiging Opwekking 595 Gebed Joh. 8: 1-12; 9: 1-7 en 35-41 Lied 26:

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg ORDE VAN DIENST voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg Bij de symbolische bloemschikking: De beproeving van Jezus in de woestijn is

Nadere informatie

Zondag 19 februari Vézelay, David en Goliath. Gezamenlijke dienst De Bron, De Fontein en de Nieuwe Kerk

Zondag 19 februari Vézelay, David en Goliath. Gezamenlijke dienst De Bron, De Fontein en de Nieuwe Kerk Zondag 19 februari 2017 Vézelay, David en Goliath Gezamenlijke dienst De Bron, De Fontein en de Nieuwe Kerk 12 OM TE BEGINNEN Zending en zegen Orgelspel Woord van welkom door de ouderling van dienst Moment

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name?

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 24 juni Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden. What s in a Name? Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 24 juni 2012 Anders dan Anders Dienst Over de Tien Woorden What s in a Name? Voorganger: Marco Visser Muzikale leiding: Muziekgroep

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Double DJ Music Koster: D. Bruggeman Beamer: Coen Robbertsen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Double DJ Music Koster: D. Bruggeman Beamer: Coen Robbertsen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Double DJ Music Koster: D. Bruggeman Beamer: Coen Robbertsen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het

Nadere informatie

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen?

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? Regen op komst. Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? 1 Koningen 18:41-42 41 Daarna zei Elia tegen Achab: Ga op weg, eet en drink, want er is een gedruis van een overvloedige

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Eredienst 3 juni :30 uur Voorganger: Ds. J.R. Geersing

Eredienst 3 juni :30 uur Voorganger: Ds. J.R. Geersing Eredienst 3 juni 2018 16:30 uur Voorganger: Ds. J.R. Geersing Liturgie Votum / zegengroet Psalm 42: 1 Psalm 43: 3 en 4 Gebed Lezen: Daniël 3: 15-30 Kinderopwekking 40 Preek Psalm 93 (levensliederen) Geloofsbelijdenis

Nadere informatie

Dankbaar leven zegenrijk leven

Dankbaar leven zegenrijk leven Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 4 oktober 2015 Israëlzondag Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven orgelspel : Praeludium

Nadere informatie

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Afbeelding vanaf 9.15 uur laten zien WOORD VAN WELKOM en mededelingen AANVANGSLIED: Word stil nu de Ene tot ons komt (Sytze de Vries, melodie: Wees stil voor

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel?

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? Hoe de profetie over Achab en Izebel is uitgekomen. Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? 1 Koningen 21:17-19 17 Maar het woord van de HEERE kwam tot Elia, de Tisbiet: 18 Sta op,

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden?

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? De wonderen van God. Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Exodus 4:1-3 1 Toen antwoordde Mozes en zei: Maar zie, zij zullen mij niet geloven

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. Nico Pronk organiste: Līga Vilmane ouderling: mevr. Mannie Molderink koster:

Nadere informatie

Paasgezinsdienst 6 april 2015

Paasgezinsdienst 6 april 2015 Welkom in de Paasgezinsdienst 6 april 2015 God wint, dat geloven wij 1. Samenzang Opwekking 167 (2 en 3 bovenstem) 2. Welkom en gebed 3. Samenzang Opwekking voor kids 85 4. Uitleg paasproject 5. Samenzang

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Samenzang voor de dienst. Zingen: Hemelhoog 391. Refrein. refrein. refrein. Zingen: NLB 885 / Hemelhoog 336

Samenzang voor de dienst. Zingen: Hemelhoog 391. Refrein. refrein. refrein. Zingen: NLB 885 / Hemelhoog 336 17 september 2017; Oecumenische dienst Vredesweek 2017; Immanuëlkerk; pastor Henri Egging; ds. Chris Schreuder; Gerard de Waardt; Happy Days; Maranathasingers; samenspeelgroep Zingen: Hemelhoog 391 Samenzang

Nadere informatie

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia.

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia. Antwoorden 20.1: God zorgt a. Gilgal, Bethel, Jericho, de Jordaan. Elia en Elisa reisden van Gilgal naar Bethel, van Bethel naar Jericho en van Jericho naar de Jordaan. b + c a. Twee delen van zijn geest

Nadere informatie

Welkom in De Regenboog Protestantse Gemeente Nijverdal. - Vijfde zondag van de 40-dagentijd - zondag 18 maart uur

Welkom in De Regenboog Protestantse Gemeente Nijverdal. - Vijfde zondag van de 40-dagentijd - zondag 18 maart uur Welkom in De Regenboog Protestantse Gemeente Nijverdal - Vijfde zondag van de 40-dagentijd - zondag 18 maart 2018 9.30 uur Thema: Ik heb alles voor je over liturgie voorganger : Ds Wolter Broekema organist

Nadere informatie

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig Westlanddienst op zondag 28 mei in de Dorpskerk te s-gravenzande m.m.v. de Muziekgroep; Schriftlezer is Sjaan van der Kaaij Thema: Kopje onder Voor de dienst zingt en speelt de muziekgroep Om 9.55 uur

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!!

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! Viering van Schrift en Tafel 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! VOORBEREIDING Begroeting en aanvangswoord. Hoe onmisbaar zijn je ogen! Elke dag begint er mee. Je slaat

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is,

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is, ORGELSPEL en LIED: NLB 536 2. De schepping die voor ons gesloten was ontsluit Gij weer, Gij opent onze ogen. O zoon van David, wees met ons bewogen, het vuur van bloed en ziel brandde tot as. 4. Gij onderhoudt

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk.

Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk. Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk. Thema: Helden Voorganger: ds. Mark van Pelt Organist: Corina

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 5 e zondag na Epifanie 9 februari 2014 Dienst van Schrift en Tafel Jullie zijn het zout der aarde Matteüs 5:13 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob

Nadere informatie

Zondag 29 mei Welkom in De Regenboog!

Zondag 29 mei Welkom in De Regenboog! Zondag 29 mei 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. R.A. Houtman, Epe Ouderling van dienst: Kootje Stronkhorst Organist: Rien Hoekjen Lector: Joke de Gier Koster: Dirk Slooijer Lied voor de dienst:

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur -2- Voor aanvang van de dienst speelt het orkest koraalmuziek Welkom en mededelingen Intochtlied: Psalm 92 : 1, 2 en 3 thema:

Nadere informatie

Zondag 1 juli e zondag van de zomer

Zondag 1 juli e zondag van de zomer Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede Zondag 1 juli 2018 2 e zondag van de zomer Kleur Zondagskind Koster Organist Lector Kerkrentmeester Collectant Ouderling Voorganger : groen : Rosa Dekker : Dick

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar Welkom bij de Kinder-Biddagdienst woensdagmiddag 14 maart 2018 met als thema Vertel het maar 2 Koningen 4:1-7 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we doen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Anneke Jansen [ Opgang Orgelspel Aanvangslied: Lied 280 : 1, 2 en 3 Gemeente gaat staan Bemoediging V: Onze hulp

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Welkom in de Pauluskerk Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek

Nadere informatie

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9. ! VERTEL NOG EENS Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.30 uur! 1 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: OTH 45 Als een hert

Nadere informatie

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar Manteldienst op 11 oktober 2015 Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar 1 WELKOMSTWOORD door ouderling van dienst / AANKONDIGING AANVANGSLIED

Nadere informatie

[Uitzending 395: 1 Koningen 16:30 t/m 18:17]

[Uitzending 395: 1 Koningen 16:30 t/m 18:17] [Uitzending 395: 1 Koningen 16:30 t/m 18:17] In de vorige uitzending zijn we geëindigd met een mededeling over koning Achab. 1 Koningen 16 vers 29 en 30: Koning Asa van Juda zat al 38 jaar op de troon,

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. M. van Heeringen

Welkom in de Menorah. : dhr. M. van Heeringen Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : ds. J. de Haan : dhr. J. v.d. Leij : dhr. P. de Jong : dhr. M. van Heeringen Lied voor de dienst: Lied 351: 1, 2 en 3 Lied voor

Nadere informatie