Autotips en kopen. Waar op te letten bij aankoop van tweedehands auto?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Autotips en kopen. Waar op te letten bij aankoop van tweedehands auto?"

Transcriptie

1 Waar op te letten bij aankoop van tweedehands auto? Autotips en kopen Waar op te letten bij koop van tweedehands auto's Wij geven u 50 punten waarop u een tweedehands auto vóór aanschaf kunt inspecteren. Neem rustig de tijd voor het bekijken van een tweedehands auto en neem indien mogelijk iemand mee. Om alle punten goed na te lopen, heeft u zeker 30 tot 40 minuten nodig. En bij het bekijken van een auto hoort natuurlijk ook een proefrit van minstens een half uur. Na de proefrit raden wij u aan de auto nog een keer te inspecteren en dan met name onder de motorkap. Ziet u dan opeens een verschil met de eerste inspectie zoals gelekte olie dan kan dit duiden op een mankement en wilt u de aankoop wellicht heroverwegen. Lak- en koetswerk Ongelijk koetswerk Begin de inspectie met het bekijken van het koetswerk. Kijk goed langs de zijkanten van de auto om te controleren of deze mooi strak zijn. Afwijkingen kunnen duiden op een ongeluk uit het verleden. Droog weer en daglicht Bekijk een gebruikte auto altijd bij daglicht en als het droog is. Als een auto in de regen heeft gestaan, kunt u namelijk geen lakfouten, krassen of kleine deuken ontdekken. Ook bij kunstmatig licht zoals in een showroom is dit moeilijk te zien. Kieren tussen de panelen Kijk goed naar de kieren tussen de panelen van de auto. Deze kieren horen namelijk overal even breed te zijn. Als sommige kieren breder of smaller zijn, kan dit betekenen dat de auto betrokken is geweest bij een ongeluk. Datzelfde geldt voor kieren bij de bumpers en eventuele spoilers. Kleurverschil Kijk of de lak geen kleurverschillen heeft. Als een bepaald onderdeel van de auto lichter of donkerder is, kan dit een indicatie zijn dat de auto is overgespoten. Een overgespoten auto betekent meestal dat er herstelwerkzaamheden hebben plaatsgevonden vanwege roest of een ongeluk uit het verleden. Magneetje Met een klein magneetje kunt u heel eenvoudig controleren of de auto een roestig verleden heeft. Plaats een magneetje op plekken waar roest

2 vaak begint. Zoals bij de wielkappen of aan de onderkant van de portieren. Als het magneetje niet blijft zitten, is dat een teken dat er geen metaal meer onder de lak zit en dat de roestgaten zijn opgevuld en overgespoten. Ruiten 06 Kijk goed of er geen sterretjes, krassen of putjes in de autoruiten zitten. Let vooral op de voorruit. Putjes Controleer ook de lampen en de motorkap. Als u daar kleine putjes ziet, betekent dat intensief snelweggebruik. De verkoper heeft dus waarschijnlijk veel kilometers gemaakt met de auto. Controleer of dit overeenkomt met de kilometerstand. Elektriciteit & Mechaniek Portierophanging Open elk portier en probeer het bij het handvat op te tillen om te kijken of er geen speling in de ophanging zit. Dit kan duiden op schade uit het verleden. Elektriciteit 09 Controleer alle elektrische onderdelen en accessoires in de auto, zoals verlichting, knipperlichten, remlichten, mistlampen, buitenspiegels, ramen, ruitenwissers, ruitensproeiers, stoelverwarming en het schuifdak. Elk onderdeel moet goed functioneren. Audio Test ook de radio/cd-speler door een cd af te spelen. De radio/cd-speler kan defect zijn, een kostbare reparatie. Test de radio/cd-speler niet tijdens de proefrit, maar bij de visuele inspectie. Mechaniek Probeer alle mechanische onderdelen van het interieur. Kijk of u de stoelen en de buitenspiegels in alle posities kunt verstellen. Controleer ook of de kofferbak, de motorkap en het brandstofluikje meteen opengaan. Alarm Als de auto een alarm heeft, vraag de verkoper dan om een kleine demonstratie te geven en uit te leggen hoe het alarm werkt. Vraag de verkoper naar het officiële (SCM) certificaat. Automatische versnelling Een automatische versnellingsbak kan problemen geven, vaak met kostbare reparaties als gevolg. Deze problemen kunt u tijdens de visuele inspectie snel opsporen. Controleer het vloeistofniveau van de automaat met de peilstok. De vloeistof mag niet verbrand ruiken en hoort schoon en doorzichtig te zijn.

3 Motor & Olie Warme motor Voel of de motor warm is voordat u de auto start. Als de motor warm is, kunt u namelijk niet goed controleren of de auto problemen heeft bij een koude start. Blauwe rook Let bij een koude start goed op de kleur van de rook. Blauwe rook uit de uitlaat betekent dat de motor teveel olie verbruikt en dus versleten kan zijn. Zwarte rook Zwarte rook uit de uitlaat is geen goed teken. Dat geeft namelijk aan dat de motor teveel brandstof verbruikt. Koelwater Kijk goed naar het koelwater van de auto. Het water mag een beetje gekleurd zijn, maar mag zeker geen sporen van olie bevatten. U kunt dit zien doordat er schuim in het koelwater zit. Mocht dit het geval zijn dan is dit een teken dat de motor ernstige problemen heeft. Oliesporen Kijk onder de motor en onder de versnellingsbak. Als u daar oliesporen aantreft, dan is er mogelijk een lekkage. Regelmatig onderhoud Controleer in het serviceboekje of de auto regelmatig onderhouden is. Als er geen serviceboekje aanwezig is in de auto, zijn er nog andere manieren om te ontdekken dat de auto niet regelmatig is onderhouden: Een extreem smerige motor. De geur van verbrande olie onder de motorkap. Roest op de accu. Zwart residu aan de binnenkant van de oliedop. Zwart residu in de motoronderdelen. Vervuilde olie op de peilstok. Oliepeil Controleer het oliepeil. Haal de peilstok eruit, veeg deze goed schoon en stop de peilstok terug. Haal de peilstok er nogmaals uit en kijk nu of de olie tussen full en low zit en wat de kwaliteit van de olie is. Schone motor Is de motor van de auto opvallend schoon? Dan zou het kunnen dat de verkoper iets voor u probeert te verbergen. Leidingen Kijk goed naar de leidingen en voel eraan. Op die manier kunt u controleren of er geen scheurtjes of gaatjes inzitten.

4 Remvloeistof Controleer de remvloeistof. Deze hoort helder en schoon te zijn. Vraag wanneer de remvloeistof voor het laatst ververst is of kijk in het serviceboekje. Dieselmotor Het starten van een dieselmotor kan in het begin wat lawaaierig zijn, maar dat geluid hoort snel weer weg te zakken. Distributieriem Vraag wanneer de distributieriem is vervangen of kijk in het serviceboekje. Dit kunnen dure reparaties zijn. Trekhaak Heeft de auto een trekhaak? Laat dan de motor en de versnellingsbak door een deskundige controleren. Hoe meer een auto moet trekken, hoe sneller de motor en de versnellingsbak slijten. Interieur & Sloten Vocht Insijpelend vocht is zeer schadelijk voor een auto. Dit kan op lange termijn veel problemen veroorzaken aan de apparatuur. Er zijn simpele manieren om vocht op te sporen in een tweedehands auto: Voel of de automatten aan de onderkant niet nat zijn. Controleer of de kofferbak niet muf ruikt. Kijk naar watervlekken op de stoelen en op de dak- en deurbekleding. Controleer of de speakers in de deuren werken. Kijk of de olie niet lichtbruin is. Autogordels Controleer of alle autogordels werken (ook achterin). Maak de gordels vast, controleer of ze goed blokkeren. Let er op dat de gordels bij het losmaken meteen weer terugspringen in de gordelkast. Sloten Controleer met de sleutel of de deuren en de kofferbak goed openen en sluiten. Test zowel de afstandsbediening als de gewone sleutel om de portieren te openen en te sluiten. Luchtverfrisser Is er opvallend veel luchtverfrisser gebruikt in het interieur? Dan probeert de verkoper waarschijnlijk een onaangename geur te verbergen. Waarschuwingslampjes Controleer het instrumentenpaneel. Werkt alles? Doen alle lampjes het? Zijn er lampjes die na het starten langer blijven branden of gaan knipperen? Zoals controleer motor, airbag of ABS? In dat geval is het verstandig om de auto grondig te laten checken.

5 Airco Test de airconditioning. Start de motor en wacht een paar minuten voordat u de airco aanzet. De airco hoort dan meteen aan te slaan en binnen enkele seconden koude lucht te blazen, behalve als het buiten erg koud is. Als de airco een muffe lucht verspreidt, dan moet de airco mogelijk worden gereinigd. Een defecte airco betekent een dure reparatie. Verwarming Controleer de verwarming en kijk of alle standen werken. Aan de reparatie van een defecte verwarming hangt een flink prijskaartje. Er zijn drie signalen die duiden op een defecte verwarming: Vochtige lucht uit de verwarming. De lucht ruikt naar antivries. De ramen beslaan. Wielen & Banden Bandentype Controleer of de banden allemaal van hetzelfde type zijn. Dat kunt u doen door te kijken of ze allemaal dezelfde code op de zijkant hebben. Kijk meteen of het winter- of zomerbanden zijn. Bandenprofiel Controleer uitvoerig het profiel van de banden: Slijt de band ongelijkmatig? Dan is de uitlijning of bandenspanning niet goed. Ziet u deukjes in de voorbanden? Dan zijn de wielen niet in balans of is er slijtage aan de wielophanging of het stuursysteem. Hebben de zijkanten van het profiel kartelrandjes? Dan zijn de wielen niet goed uitgelijnd. Is het profiel gelijk aan de slijtnokjes die in het profiel zitten, dan moet de band vervangen worden. Heeft de band droogtescheurtjes? Dan kan de band uitgedroogd zijn. Reservewiel Controleer het reservewiel, de wielboutsleutel en de krik. Als het reservewiel zich onder de auto bevindt, kijk dan of het bevestigingsysteem goed werkt. Dit systeem gaat namelijk snel roesten en vastzitten. Sleutel voor de velgen Als de velgen van de auto sloten hebben, zorg dan dat u ook de sleutel hiervan ontvangt. Schokdempers Test de schokdempers. Druk elke hoek van de auto vier of vijf keer hard achter elkaar naar beneden. Als de schokdempers in orde zijn, staat de auto na 1 of 2 keer

6 nastuiteren weer stabiel. Proefrit & Tweede controle Vergelijkende proefrit Probeer ergens anders een proefrit te maken in een auto van hetzelfde merk en model, zodat u de auto goed kunt vergelijken. Wegrijden in de 5e versnelling Als u toe bent aan een proefrit, probeer dan weg te rijden in de 5e versnelling. De auto hoort dan meteen te blokkeren. Als dit niet het geval is, dan is de koppeling versleten. Proefritroute Om een auto goed te testen tijdens een proefrit, raden we u vier etappes aan: Etappe 1. Neem een weg met veel drempels om de vering te testen. Let er op dat de auto geen rare geluiden maakt bij deze drempels. Etappe 2. Neem een stuk snelweg om de auto te testen bij hoge snelheden. Etappe 3. Neem een paar scherpe bochten om de wegligging van de auto goed te testen. Etappe 4. Neem een helling om de handrem te testen. De stand van het stuur Rijd tijdens de proefrit een stuk rechtdoor. Trekt de auto niet naar links of naar rechts? Kijk ook of het stuur precies recht staat. Als dit laatste niet het geval is zijn de wielen niet goed uitgelijnd. Remmen Probeer eerst een keer rustig te remmen. Als dat goed gaat, probeer dan een keer heel krachtig te remmen bij een hogere snelheid. Let er dan op dat de auto niet naar één kant trekt en dat de remschijven niet piepen. Handmatige versnelling Probeer elke versnelling uit. Het schakelen hoort soepel en stil te verlopen. Probeer ook vanuit de 2e of 3e versnelling opeens te versnellen. Als de koppeling begint te slippen dan is dat een teken dat deze aan vervanging toe is. Financieel & Afspraken Alle deukjes helpen Schrijf alle foutjes, mankementen en deukjes op die u ziet. Dit lijstje kunt u namelijk later heel goed gebruiken bij het onderhandelen over de prijs. Zwart op wit Als de verkoper belooft nog wat verbeteringen aan te brengen, zorg dan dat u alles zwart op wit heeft.

7 Welke banden komen er onder? Welke garantie krijgt u? Tot wanneer is de APK geldig? Gestolen auto Controleer of de auto niet gestolen is. Dit kan via een kentekencheck op U kunt ook het chassisnummer onder de motorkap vergelijken met het chassisnummer op het kentekenbewijs. Kloonauto Pas op dat u niet met een kloonauto te maken heeft. Dit zijn auto s met een kenteken van een andere auto en een vervalst kentekenbewijs. Deze staan niet als gestolen opgegeven. Hoe kunt u voorkomen dat u zo n auto koopt? Maak een kopie van het legitimatiebewijs van de verzekerde. Controleer of de naam op het kenteken (deel 1) met de identiteit overeenkomt. Vraag bij aankoop naar alle delen, dus deel 1, deel 2 en kopie deel 3 of overschrijvingsbewijs. Vraag naar de verzekering van de auto, bijvoorbeeld de groene kaart. Stel vooraf vragen over onderhoud, aanwezigheid van reservesleutels en origineel aankoopbewijs. Kijk naar de boekjes (onderhoud en instructie). Controleer of de boekjes bij de auto horen. Doe een APK en kentekencheck bij de RDW. Maak het aankoopbedrag per bank over. Garantie Veelal zit er bij automobielbedrijven een stuk garantie in de vraagprijs verdisconteerd. Een garantie heeft pas zin als het erkend is (bijvoorbeeld Bovag) met duidelijke voorwaarden en een geschillenregeling. Ook bestaat er vaak een mogelijkheid om garantie in te kopen. Dit is een vorm van verzekering. De juiste kilometerstand Als u er zeker van wilt zijn dat de kilometerstand klopt, koopt u bij een autobedrijf dat is aangesloten bij Nationale Auto Pas. Koopt u bij een particulier, dan kunt u met de NAP Check zelf controleren of de kilometerstand klopt. Voor een klein bedrag kunt u op internet snel en eenvoudig ontdekken of de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Het enige dat u nodig heeft, is het kenteken en de afgelezen kilometerstand van de auto. Met deze gegevens kunt u op zien of de kilometerstand klopt én of de auto als vermist staat geregistreerd.

8 met dank aan Auto wassen * Was een auto vooral goed in de winter. Wegenzout en vocht kunnen gemakkelijk roestvorming veroorzaken. Spoel de gehele auto af, totdat het vuil week is geworden. Chassiscomponenten zoals het onderstel en de wielkuip onder hoge druk schoonspuiten. *Was de auto met een spons en veel, lauw water Met het dak beginnen en omlaag werken. Ten slotte zemen. Extra aandacht voor de afwateringsgaten in de portieren en drempels om te voorkomen dat deze door vuil verstopt raken. *Gebruik gewoon een gewoon afwasmiddel Neem het goedkoopste merk. En het het minst schadelijk voor het milieu. *Vlekken op aluminium lijsten, spatschermen en portieren Kunn je met autopolish worden weggepoetst. Gebruik nooit polijstpasta of staalwol. Roestvrijstalen onderdelen met chroompoetsmiddel reinigen. *Insectenlijken enige tijd voor het wassen besproeien met insectenverwijderaar Een nylon panty om een spons is ideaal om insecten op ruiten te verwijderen. D kunt ook 's avonds de voorkant met natte kranten bedekken. De volgende dag zijn de insectenlijken gemakkelijk met warm water en autoshampoo te verwijderen. *Vogelpoep op de lak snel verwijderen Bijvoorbeeld met een stuk vochtig keukenpapier of met een natte spons. Vogelpoep bevat zeer agressieve stoffen die de laklaag kunnen aantasten. * Als je de auto regelmatig (twee keer per jaar) in de was zet Wordt de auto minder snel vuil. De lak wordt min of meer water- en vuilafstotend. *Een goede cleaner is Commandant 4 van Valma Commandant 4 is ideaal voor verweerde lakken. Maar wees voorzichtig er zit wel slijpmiddel in. *Je kunt ook naar een autowasplaats Maar dan bent u algauw vijf euro kwijt. U kunt daar ook de lans

9 gebruiken en zelf onder de auto en in de wielkasten spuiten. Er zijn mensen die de wasstraat links laten liggen omdat zij menen dat de vezels van de borstels op de lak slaan en daar minuscuul kleine krasjes achterlaten. Dat was vroeger misschien het geval door afgesleten nylon punten, maar bij de moderne wasstraten is dat niet (meer) zo. De kwaliteit van de borstels is aanmerkelijk verbeterd en daarom zijn er ook mensen die zweren bij de superieure wasstraat. * Na het stofzuigen Kunt u de kunststof delen met een emmertje warm water en een theelepeltje groene zeep afnemen. Daarna met een doek met olie alle delen afnemen. *Voor moeilijk bereikbaar chroom Zijn er speciale geïmpregneerde poetsdoekjes Waarmee je RVS en chromen zaken weer als nieuw maakt zonder residu. Perfect voor je uitlaat, grill, strippen, typeaanduidingen enzovoort. Gewoon met het doekje oppoetsen (aanslag verdwijnt!) en nawrijven met een schone katoenen doek. Het maakt niet alleen schoon, maar brengt meteen een waslaagje aan. Het doekje is bruikbaar totdat het effect afneemt. Het wordt uiteindelijk ook helemaal zwart. voor meer info zie www. rdazzle.nl Auto, producten voor het schoonmaken enz. *Vochtwerende sprays. Spuit ze op stoppen, accupolen, spoel en onder de kap van de stroomverdeler om elektriciteitsproblemen te voorkomen bij nat weer. Autopoets en autowas. Het effect hiervan schijnt afhankelijk te zijn van de soort autolak, maar het is meestal niet zo langdurig als de fabrikanten zeggen. Producten voor het wassen van auto's. *U kunt uw auto wassen met ieder mild reinigingsmiddel en hem daarna te poetsen. U kunt ook een vloeibare was gebruiken. Eerst wassen en daarna poetsen, hoewel het veel werk lijkt, is waarschijnlijk het meest doeltreffend. Als een product genoeg was bevat om de glans te verhogen zal het smeren achterlaten op de voorruit, de spiegels enz. De producten zijn verkrijgbaar in sachets of in flessen, maar in flessen zijn ze goedkoper. *Reinigingsmiddelen voor chroom. Onderzoekingen schijnen uit te wijzen dat deze producten een redelijk effect hebben, maar niet beter dan schoonmaak of poetsmiddelen, hoewel ze misschien beter zijn voor het voorkomen van roest dan andere reinigingsmiddelen doordat ze in groeven en naden dringen. *Middelen om de kleur op te halen. Deze bestaan uit kleine schurende deeltjes die in een vloeistof zweven en een heel dun laagje lak verwijderen. Er zijn ook producten verkrijgbaar met een nog sterker schurende werking. Ze verhogen de glans van dofgeworden lak, maar ze mogen natuurlijk niet te vaak gebruikt worden anders verdwijnt tenslotte alle lak.

10 *Middelen voor het verwijderen van teer. Hiervoor zijn verschillende speciale producten in de handel, maar met benzine, reinigingsmiddelen voor motoren en verfkwasten gaat het net zo goed, dus waarom zou u ze kopen? Was het zo spoedig mogelijk af en poets vervolgens. *Reinigingsmiddelen voor de motor. Oplosmiddelen in de vorm van spray waardoor u gemakkelijker kunt zien wat er onder de motorkap gaande is. *Middelen om roest te verwijderen en te voorkomen. Het zijn geen wondermiddelen, maar ze zijn erg nuttig om roest te voorkomen en om eventuele bestaande roestplekken te verwijderen. Let vooral op roest na een koude periode, want zout dat op de wegen wordt gestrooid kan een auto veel schade toebrengen. *Middelen om ijs te verwijderen. Dit zijn gewoonlijk sprays die het ijs op de voorruit, achterruit en zijraampjes zacht maken. Sommige hebben een schraper in het deksel. Maak een spaarzaam gebruik van deze producten, anders vormen ze een kleverig laagje dat met de ruitenwissers bijna niet te verwijderen is. Last van statische elektriciteit * Verhoog de luchtvochtigheid. * Bespuit kunststof stoelbekleding en tapijten met water en een scheutje wasverzachter. * Draag schoenen met leren zolen en kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals, zuivere wol, katoen of linnen. * Een rubber bandje dat tot aan de weg reikt achteraan de auto voorkomt dat de auto statisch geladen wordt. * Draag leren handschoenen in de auto en druk het portier dicht aan het raam. * Bij auto's gemaakt van kunststof heb je geen last van statisch elektriciteit. * Leg een schapenvacht of een houten bolletjesmatje op de autostoel.

Een gebruikte auto kopen

Een gebruikte auto kopen 2004-2005 Een gebruikte auto kopen Met veel handige tips *622419* Inhoud 3 Welke auto wordt het? 3 welk gebruik? 6 autokosten 9 benzine, diesel of LPG? 11 berekenen omslagpunt 12 consequenties diesel en

Nadere informatie

HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING

HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING SWISSVAX HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING UNIQUELY HANDCRAFTED 2 SWISSVAX BENELUX TEL +31 (0)6 53430923 FAX +31 (0)73 6141209 INFO@SWISSVAX.NL WWW.SWISSVAX.NL SWISSVAX BENELUX VAN VOORST TOT VOORSTSTRAAT

Nadere informatie

HANDBOEK SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN LAK- EN METAALVERZORGING KUNSTSTOFFEN EN RUBBER WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN

HANDBOEK SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN LAK- EN METAALVERZORGING KUNSTSTOFFEN EN RUBBER WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN HANDBOEK WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN WASSEN KUNSTSTOFFEN EN RUBBER LAK- EN METAALVERZORGING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING 2 swissvax benelux www.swissvax.nl SWISSVAX BENELUX

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Duet junior V 2012.1

Gebruikshandleiding. Duet junior V 2012.1 Gebruikshandleiding Duet junior V 2012.1 2 Garantie Blz. 5 Algemene informatie Blz. 6 7 Ingebruikname Blz. 8 13 Gebruik Blz. 14 20 Onderhoud Blz. 22-24 Storingen Blz. 25 Technische Specificaties Blz. 26

Nadere informatie

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Hierbij treft u gerangschikt op onderwerp belangrijke informatie over uw gerenoveerde woning. Wij wensen u heel veel woonplezier in uw woning. 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk Hofstra Hulshof Bouw b.v. Noorderdiep 126a 9521 BG telefoon (0599) 21 29 77 fax (0599) 21 23 09 E-mail: info@hofstrahulshof.nl website: www.hofstrahulshof.nl Rabobank 3112.07.820 k.v.k. meppel 04065540

Nadere informatie

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Gebruikershandleiding ééngezinswoningen Olykampen naar aanleiding van uitgevoerd Groot Onderhoud in 2014 Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Raalte, 16 april 2014 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach Meterkast-memo Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen Storingcoach Over Poort6 Poort6 verhuurt ruim 7200 woningen in Gorinchem en Dalem. De woningcorporatie streeft ernaar dat de mensen graag

Nadere informatie

HANDLEIDING. Scooter Mio 50 4-takt

HANDLEIDING. Scooter Mio 50 4-takt HANDLEIDING Scooter Mio 50 4-takt INHOUDSOPGAVE 1. Inhoudsopgave...1 2. Locatie bedieningsorganen... 2 3. Voor het rijden... 3 4. Veilig rijden... 3 5. Het rijden... 3 6. Gebruik originele onderdelen...

Nadere informatie

MET EEN BLINKEND SCHONE AUTO!

MET EEN BLINKEND SCHONE AUTO! 230368 HG BEL/VL VRJR PAG1_20 09-01-2004 11:43 Pagina 1 6,85 VERWEERD OF GEOXIDEERD METAAL? HG metaalglans verwijdert oxidatie en verwering op chroom, RVS, koper en aluminium. Het resultaat: weer schoon

Nadere informatie

Bediening. Inbouwkoffieautomaten CVA 5060 CVA 5068. nl-nl. Lees beslist de gebruiksaanwijzing

Bediening. Inbouwkoffieautomaten CVA 5060 CVA 5068. nl-nl. Lees beslist de gebruiksaanwijzing Bediening Inbouwkoffieautomaten CVA 5060 CVA 5068 Lees beslist de gebruiksaanwijzing nl-nl voordat u uw apparaat plaatst, installeert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en u voorkomt onnodige

Nadere informatie

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ONDERHOUDWIJZER PLEZIERVAARTUIGEN 1 Colofon Tekst: ANWB Watersport Actief Illustraties

Nadere informatie

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Werkomgeving en cultuur

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Werkomgeving en cultuur Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen Werkomgeving en cultuur Naam: Klas: Vmbo-project Beroepstaken Gemotoriseerde Tweewielers 2 Beroepstaak Werkomgeving en cultuur in de scooter- en bromfietszaak

Nadere informatie

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door EEN STRALENDE WAS Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door Beste klant, Hartelijk dank dat u voor een Whirlpool-wasmachine heeft gekozen! Wij zijn

Nadere informatie

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012 Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: april 2012 Beste onna-onna klant, Dit zijn de voorwaarden van je onna-onna autoverzekering. Bij de meeste verzekeringen krijg je heel veel voorwaarden. Bij

Nadere informatie

1 van 10 29-1-2008 20:01

1 van 10 29-1-2008 20:01 Voorwoord Printversie Printversie met plaatjes Bescherm je ledematen In deze nieuwsbrief beginnen we met een vervolgstukje over het rijden in de bergen. De basisprincipes voor het motorrijden gelden uiteraard

Nadere informatie

Onderweg naar meer ervaring!

Onderweg naar meer ervaring! Brochure voor nieuwe bestuurders Met bijlage speciaal voor ouders Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips. Met handige tips voor/over gemotoriseerde tweewielers

Nadere informatie

Rider 16. Gebruiksaanwijzing 101 91 33-36. Neem de gebruiksaanwijzing grondig door en begint niet te werken voor u alles duidelijk heeft begrepen.

Rider 16. Gebruiksaanwijzing 101 91 33-36. Neem de gebruiksaanwijzing grondig door en begint niet te werken voor u alles duidelijk heeft begrepen. Rider 16 Gebruiksaanwijzing Neem de gebruiksaanwijzing grondig door en begint niet te werken voor u alles duidelijk heeft begrepen. 101 91 33-36 INHOUDSOPGAVE Gebruiksaanwijzing voor Rider 16 Inleiding...

Nadere informatie

BESTUURDERSHANDLEIDING

BESTUURDERSHANDLEIDING CITROËN BUSINESS FINANCE BESTUURDERSHANDLEIDING LEUK: RIJDEN IN EEN NIEUWE CITROËN! Straks stapt u voor de eerste keer in uw nieuwe Citroën, het blijft een leuke ervaring. Om het leuk te houden, leggen

Nadere informatie

FORD FIESTA Instructieboekje

FORD FIESTA Instructieboekje FORD FIESTA Instructieboekje De informatie in deze publicatie was correct ten tijde van het ter perse gaan. In het belang van de continue productontwikkeling behouden we ons het recht voor om specificaties,

Nadere informatie

BESTUURDERSHANDLEIDING PEUGEOT LEASE

BESTUURDERSHANDLEIDING PEUGEOT LEASE BESTUURDERSHANDLEIDING PEUGEOT LEASE ALLES OVER UW LEASEAUTO IN ÉÉN BOEKJE MAG IK MIJN LOGO ZOMAAR OP MIJN LEASEAUTO ZETTEN? BEN IK VERZEKERD ALS IK HEM UITLEEN? EN HOE WERKT HET IN HET BUITENLAND? OM

Nadere informatie

autoverzekering bijzondere voorwaarden bij uw In begrijpelijke taal. Dat is echt HEMA! bijzondere voorwaarden autoverzekering

autoverzekering bijzondere voorwaarden bij uw In begrijpelijke taal. Dat is echt HEMA! bijzondere voorwaarden autoverzekering bijzondere voorwaarden bij uw autoverzekering In begrijpelijke taal. Dat is echt HEMA! bijzondere voorwaarden autoverzekering Blad versie 13.0, van 01 maart 26 2015 Bijzondere voorwaarden autoverzekering

Nadere informatie

POLISVOORWAARDEN. Autoverzekering MT 13

POLISVOORWAARDEN. Autoverzekering MT 13 POLISVOORWAARDEN Autoverzekering MT 13 Voorwaarden bij uw autoverzekering U heeft een autoverzekering bij ons. U heeft daarbij een of meer onderdelen gekozen die hieronder staan. Op uw polis staat welke

Nadere informatie

Rider 11/13 Rider 11 Bio/13 Bio

Rider 11/13 Rider 11 Bio/13 Bio Rider 11/13 Rider 11 Bio/13 Bio Gebruiksaanwijzing Neem de gebruiksaanwijzing grondig door en begint niet te werken voor u alles duidelijk heeft begrepen. 101 91 58-36 INHOUDSOPGAVE Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q. airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem

INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q. airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor deze EUROM airconditioner gekozen hebt: u

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Vrijstaande koffieautomaat CM 5200. nl-nl. Lees beslist de gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing. Vrijstaande koffieautomaat CM 5200. nl-nl. Lees beslist de gebruiksaanwijzing Gebruiksaanwijzing Vrijstaande koffieautomaat CM 5200 Lees beslist de gebruiksaanwijzing nl-nl voordat u uw apparaat plaatst, installeert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en u voorkomt schade

Nadere informatie

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen Verjaren en Besparen editie duurzaam wonen Milieu Centraal Wat kan ik doen om energie te besparen? Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen? Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Wie rekening

Nadere informatie

COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1. Feel the difference. FordKa Instructieboekje. Owner s handbook

COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1. Feel the difference. FordKa Instructieboekje. Owner s handbook COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1 FordKa Instructieboekje Owner s handbook Feel the difference K10468_Service_Portfolio_090508.1 1 09.05.2008 15:52:47 Uhr 001-025 Ford KA NL 22-07-2008 9:45 Pagina

Nadere informatie