lente 2014 Tuinpark Lissabon, Sloterweg 865, 1066 CB Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "lente 2014 Tuinpark Lissabon, Sloterweg 865, 1066 CB Amsterdam"

Transcriptie

1 lente 2014 Tuinpark Lissabon, Sloterweg 865, 1066 CB Amsterdam

2 Inhoud De Lissabon voorjaar Bestuur tuinpark Lissaon 2 Inhoud 3 Redactie 4 Even bijpraten 6 Van de redactietafel 7 Tuintips voor de voorjaarstuin Manieren om van de Lente te genieten 15 De Meeuw 20 Daslook 26 Ledenlijst 28 Plattegrond 30 Het hek gaat weer open en het water erop 36 Lente in februari 41 Lenteui soep 42 Huisregels 44 Geluidenboek adres: website:

3 Even bijpraten Het was weer leuk u te ontmoeten op de nieuwjaarsreceptie, ook mijn collega s hebben dat zeer op prijs gesteld. Op zaterdag 29 maart gaat de vernieuwde tuinwinkel dit jaar voor het eerst open. Wij, de heer De Vroom, de heer Hirs en ik hebben hier veel tijd ingestoken. Ik nodig u van harte uit om het resultaat te bekijken. Alléén propaangasflessen van Shell of Antargaz kunnen omgeruild worden, andere merken worden niet geaccepteerd door onze leverancier. Voor zover van toepassing moet ook de beschermkap ingeleverd worden, is deze er niet bij dan moet u 5,00 extra betalen, dit brengt onze leverancier ook in rekening. Parkeren Wilt u de ruimte vóór het hek van de gasopslag en vóór het hek bij trekker vrij laten? Naast de container van de Groengroep is parkeren niet toegestaan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur. Deze ruimte moet vrij blijven omdat de grote auto s van de gasleverancier en de afvaldienst anders de bocht niet kunnen maken en dan wellicht uw geparkeerde auto beschadigen. De afgelopen maanden heeft de winterploeg weer veel werk verricht. Namens alle tuinleden wil ik de leden van deze ploeg hartelijk danken voor hun inzet! Ik heb de heren ook weer bezig gezien op de takkenwal: er werd weer ruimte gemaakt! Werkt u a.u.b. mee om het netjes te houden!

4 Voor uw agenda heb ik nog een paar mededelingen: 29 maart tuinwinkel open van 11:00 tot 12:00 uur. 1 april de potentillahaag vóór uw tuin moet gesnoeid zijn. 10 april voorjaarsoverleg met de commissieleden (u krijgt hiervoor nog persoonlijk een uitnodiging). 24 april ledenvergadering, aanvang 20:00 uur 25 april grofvuildag 17 mei schouw Week 25 na-schouw n.a.v. de aanschrijvingen De datum voor de milieu-educatiedagen zal de heer Blom nog bekend maken. De Trekker Wilt u iets gebracht hebben naar uw tuin met de trekker dan zijn hier een paar regels om alles soepel te laten verlopen: - U geeft uw bestelling door in de winkel. Grote hoeveelheden geven wij door aan de leverancier Normaliter staat dat dan de week erop voor u klaar. - U maakt een afspraak met de heer Blom of één van de andere heren voor het gebruik van de trekker, telefoonnummers kunt u in de win kel krijgen. - U zorgt voor hulp bij het op- en afladen van de artikelen. - U kunt vooruit of na levering afrekenen in de winkel. Verderop in deze uitgave van de Lissabon staan de huisregels afgdrukt. Niets bijzonders, het stond allemaal al op afzonderlijke blaadjes, maar dit oogt net even beter! Denkt u ook nog even aan het vervangen van de gasslangen zowel buiten als in uw tuinhuis! maart 2014, K. van den Bosch, voorzitter.

5 Zo heb je Kerstmis en oud en nieuw en zo is het al weer voorjaar, waar blijft de tijd? We hebben een heerlijk lang najaar gehad, ( ik schrijf dit op 13 februari ) en of er nog een winter komt is nog niet bekend. Door de Olympische Winterspelen in Sotsji zag je gedurende die tijd weinig tuinders aan het klussen. Het was in die tijd opvallend stil. U heeft nu het voorjaarsnummer in de hand dat door de volledige redactie is samengesteld, inclusief onze vormgeefster Han van Hoogen, die praktisch volledig is hersteld van haar open hartoperatie. Zij dankt u voor de vele beterschapwensen. Er staan weer leuke artikelen en wetenswaardige artikelen in, die de moeite van het lezen zeker waard zijn. Het belooft een prachtig voorjaar te worden en een leuke zomer, geniet is onze devies. Mocht uzelf nog leuke of interessante wetenswaardigheden tegenkomen, aarzel niet schrijf of mail ons en wij zijn er weer blij mee. De redactie wenst u een bijzonder levendige zomer toe en tot ziens op de paden. P.H. Van de Redactietafel

6 Tuintips voor de voorjaarstuin Als de voorjaarszon zich zo nu en dan laat zien en je tuin langzaam aan weer groen wordt, is het tijd om je tuin lente klaar te maken. Het groen gaat uitbotten, het onkruid begint te groeien en het gazon kan wel een opkikkertje gebruiken. Je hebt dus genoeg te doen. Hier weer een reminder wat je moet doen met de borders, de bomen en struiken, de rozen en het gazon. Kleur in de borders Als je borders in je tuin hebt, kun je, na de vorstperiode de afgestorven delen van de vaste planten afknippen. Als je er erg veel hebt, kun je dit klusje met een heggenschaar uitvoeren. De afgeknipte resten kun je, in kleine stukjes, op de bodem laten liggen. Verwijder eventueel onkruid en vanaf eind februari kun je de border bemesten. Als er gaten zijn gevallen, plant dan wat bloeiende bollen, of primula s of viooltjes.. Ook op je tuintafel kun je een pot met bijpassende bloeiende bollen, viooltjes of primula s neerzetten. In de paastijd kun je kiezen voor gele bloemen. De bloemen en bladeren van voorjaarsbloemen, zoals krokussen, tulpen, narcissen en sneeuwklokjes, kun je gewoon laten afsterven. Na de bloei trekken ze hun voedingstoffen uit bloem en bladeren terug in de bol, om deze het volgende voorjaar weer te gebruiken. Laat de bladeren en de bollen dus met rust tot de bladeren vergeeld zijn. Narcissen vormen hierop een uitzondering, bij hen moet je wel de uitgebloeide bloemen verwijderen omdat anders te veel energie wordt gebruikt voor de zaadvorming.

7 Het planten en snoeien van bomen en struiken Bekijk je tuin kritisch en wees niet terughoudend om planten te verwijderen die het vorig jaar niet goed deden. Als je ze wilt vervangen en bomen of struiken in je tuin bij wilt planten of verplanten dan kan dat, als het niet vriest, tot half april. Struiken die in het voorjaar bloeien, zoals de krentenboom en de sering, mag je nu nog niet snoeien. Je zou er de bloemknoppen mee wegknippen, die al aan de takken zitten. Struiken die in het voorjaar bloeien worden, als dat nodig is, na de bloei terug gesnoeid. Struiken die pas in de zomer bloeien, zoals sommige soorten van de vlinderstruik Buddleja, mogen wel in het voorjaar worden gesnoeid. Maar let op, want er zijn verschillende soorten vlinderstruiken, met verschillende bloeiperioden en dus ook verschillende snoeimaanden. Handig is, en dat geldt niet alleen voor vlinderstruiken, om de planten-etiketjes van alles wat er in je tuin staat te bewaren. Hierop staat altijd duidelijk de snoeimaand aangegeven. Zomerbloeiende struiken vormen hun bloemen op nieuw hout, dus hierbij kun je geen bloemknoppen wegknippen. Bijvoorbeeld hortensia s. Knip hierbij alleen de oude bloemen weg als de struik nog verder mag doorgroeien. Wordt hij te groot, knip dan de oude stelen helemaal tot aan de voet weg. Er zijn ook bomen, zoals de berk en notenbomen, die beter niet in het voorjaar worden gesnoeid. Ook wijnranken kun je beter met rust laten in de lente. Fruitbomen als de appel en de perenboom kun je wel snoeien, maar met fruitbomen zoals de kers en de pruim moet je wachten tot na de bloesem. Wat alle bomen en struiken betreft, als je twijfelt kun je het beter eerst opzoeken op internet dan direct te gaan knippen.

8 Rozen Rozenstruiken verdienen altijd speciale aandacht. Vanaf ergens in maart kun je de eventuele winterbescherming bij de rozen weghalen. Als je rozen op stam hebt, controleer dan of de stokken ernaast nog sterk genoeg zijn. Bij klimrozen, en andere klimplanten, moet je controleren of het bindmateriaal nog goed zit, niet te los maar ook zeker niet te vast zodat het de plant kan afknellen. Als het niet meer vriest kun je ook gaan snoeien. Laat je ergste vijand je rozen snoeien is een gezegde waarmee wordt bedoeld dat je niet te weinig weg moet snoeien. Uiteindelijk is het beter voor de roos als je flink te keer gaat. Rozenstruiken worden, afhankelijk van het soort roos, vaak zowel in de lente als de herfst gesnoeid. In het voorjaar snij je de dode of beschadigde takken af. De sterke takken snoei je terug tot zo n twintig centimeter van de grond. De zwakkere takken snij je nog verder af, tot ongeveer tien centimeter. Zo bevorder je de groei van de sterkere loten ten opzichte van de zwakkere. Klimrozen moeten nog verder terug worden gesnoeid, tot ongeveer 7,5 centimeter van de grond. Bij alle rozen snoei je nieuwe, lange takken die niet hebben gebloeid flink terug. Na het snoeien kun je de rozen bemesten, eventueel met speciale rozenmest. Doe dit daarna elke maand tot in juli.

9 Het gazon Gras kun je vanaf maart mest gaan geven. Het gazon is erg dichtgegroeid, dan moet je het eerst verticuteren. Dat is een mooi woord voor het verwijderen van mos en vervilt gras. Je krabt dit open zodat de grasmat weer ventileert. Als je erg veel grasland in je tuin hebt, kun je bij een tuincentrum een speciale verticuteerder kopen, met of zonder motor. Verticuteren mag je overigens alleen doen als het gazon droog is, als het nat is zou je het kapot trekken. Na de winter zal het gras ook hard aan mest toe zijn. Met speciale gazonmest of organisch materiaal zoals compost of stalmest kun je het gras snel weer in topvorm krijgen. Als je gazon kale plekken vertoont, kun je die vanaf april bijzaaien. Als je het gras voor de eerste keer maait, zet dan de messen van de grasmaaier wat hoger. Ontwijk de plekken waar bollen staan, want de bladeren hiervan hebben zes weken nodig om af te sterven en hun voeding weer terug naar de bol te sturen. Tot slot Goed gereedschap is het halve werk is een heel wijs gezegde, dat niet alleen voor de timmerman geldt maar ook voor het werken in de tuin. Vooral als je een grote tuin hebt, loont het de moeite om meerdere gespecialiseerde scharen te kopen, zoals een heggeschaar of een knipper waarmee je takken tot wel vijf meter hoog kunt snoeien. Plan je voorjaars-tuinklussen op een paar mooie lente dagen, maar wees voorzichtig met het verwijderen van beschermmateriaal van de winter, zoals bladeren en stro. Na een paar warmere voorjaarsdagen kan het in maart of april zo maar ineens weer gaan vriezen. Onkruid lijkt altijd veel minder last van de kou te hebben. Zodra het de kop opsteekt, begin het dan direct aan te pakken. Vergeet daarbij niet om onder eventuele hagen of langs schuttingen te wieden. En als je een vijver in je tuin hebt, neem die dan ook mee in het lenteklaar maken. Het voorjaar is een ideale tijd om de pomp, de filter en de vijver zelf en de waterplanten goed schoon te maken.

10 11 Manieren om te Genieten van de Lente! De lente laat zich langzaam zien. Het is langer licht, de zon wordt warmer en de natuur maakt zich klaar. Met deze tips geniet je van de vroege lente! vroege morgen kunt ruiken. Wat doe je met deze extra tijd? Maak een lekkere ochtendwandeling, doe wat sport, yoga of neem de tijd om op je gemak te ontbijten of een fijn boek te lezen terwijl de natuur buiten ontwaakt. Genieten van het mooiste seizoen! De lente is het seizoen van een fris begin. De natuur begint opnieuw, en ook wij krijgen de kriebels om het leven weer een frisse draai te geven. Nu de lente echt in aantocht is, is het tijd om dit prachtige seizoen niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Neem eens tijd om te genieten van de lente met de onderstaande manieren! 1. Vroeg opstaan Als je besluit om vroeg op te staan zul je de eerste tekenen van de lente al snel ontdekken. Zelfs vroeg in de ochtend begint het al een klein beetje licht te worden en je hoort de vogeltjes zachtjes fluiten. Bovendien ruikt het buiten anders, de lente heeft haar eigen geur die je vooral in de 2. In de tuin eten Vroeg of laat komt de eerste dag dat het warm genoeg is om in de tuin te eten. Buiten eten geeft een heerlijk zomers gevoel en is vaak al mogelijk als de temperatuur een beetje aangenaam begint te worden. Zelfs als het s avonds nog te koud is om buiten te dineren kun je al snel prima buiten lunchen! Nu is dus ook de tijd om je terras of balkon weer helemaal op te lappen. Klop de winter uit je buitenplaats en maak er een fijne plaats van waar je de komende maanden heerlijk kunt genieten van zonneschijn, lekker eten en goede wijn!

11 3. Een lentewandeling maken Wandelen is een geweldige manier om lekker in je vel te komen. Zodra de zon je streelt met die heerlijke warme stralen kan het een goed idee zijn om een flinke wandeling te maken door de stad of de natuur. Ga lekker naar buiten om tot jezelf te komen, of maak een gezellig wandeling met een vriend(in) in plaats van op de bank te hangen. Heb je een hond? Dan is de lente een heerlijk seizoen om te genieten van lange wandelingen waar zowel jij als je hond helemaal gelukkig van worden! 4. Een terrasje pakken Lekker in de vroege lentezon genieten van een verkoelende rosé is natuurlijk niet verkeerd! De komende weken zullen de terraswarmers langzaam plaatsmaken voor parasols en zullen de terrasjes weer volstromen met de eerste zonaanbidders. 5. Lekker tuinieren In de lente kun je heerlijk tuinieren zonder dat het zweet je aan alle kanten uitbreekt. Bovendien valt er veel te beleven in de tuin, veel bomen, bloemen en planten komen tot bloei en er mag van alles gesnoeid worden! Tuinieren is een rustgevende bezigheid die alleen maar leuker wordt met een warm zonnetje op je rug en fluitende vogels om je heen.

12 6. Voor het eerst naar buiten zonder jas Ieder jaar is het weer een mooi moment als je naar buiten kunt lopen zonder je jas aan te hoeven trekken. Een heerlijk gevoel van vrijheid. Over een paar weken is het zover, dan kun je je winterjas lekker opbergen! Heb jij al nagedacht over jouw outfit voor deze lente en zomer? Want nu je je niet meer kunt verbergen achter je makkelijke winterjas is het tijd om jezelf lekker fris te stylen! 7. Lekker skaten of hardlopen In de milde lentezon kun je heerlijk hardlopen, fietsen of skaten in de buitenlucht. Het is niet te warm, niet te koud en het regent minder dan in de winter. Pak je kans en geniet van dat lekkere briesje langs je wangen. Kom in beweging met een goede vriend of vriendin en geniet van het vroege lenteweer! 8. Picknicken in de buitenlucht Weg met het gourmetstel en de steengril. De lente is het seizoen waarin je weer voor het eerst kunt picknicken! Neem de tijd om op een mooie dag een lekkere picknick voor te bereiden en ervan te genieten in de buitenlucht met je vrienden of kinderen. Vul een lekkere mand en geniet samen met fijne mensen in de natuur van een geweldige lunch!

13 9. Genieten van de veranderende natuur Ga de natuur in en zie hoe alles verandert. De bomen komen tot bloei, de dieren ontwaken uit hun winterslaap en bloemen schieten overal uit de grond. Laat je opvrolijken door alles wat de lente te bieden heeft. Geen kale takken meer, geen dode bladeren. Kleine kuikentjes, eendjes, kikkers en overal vogels die druk bezig zijn. Overal is leven en kleur! 10. Jezelf laten wekken door de opkomende zon Laat je gordijnen eens op een kier staan en laat jezelf wekken door de opkomende lentezon. Met niets word je zo lekker wakker als met echt zonlicht. Opstaan met de zon is een goede start van de dag, het maakt je vrolijk! Lees ook 11 Manieren om de Dag Goed te Beginnen!. 11. Genieten van de vroege lentezon Zodra het kan kun je lekker op een kleedje in het gras genieten van warme zonnestralen. Neem afscheid van je winterdepressie en laat je lekker verwennen door de warmte van de zon! Als je uit de wind zit dan kun je al heel vroeg in de lente uit de kleren gaan en voor het eerst zonnebaden. Laat de lente maar komen!

14 de MEEUW, brutaal, slim en luidruchtig Liggend tegen de duinen bij de zee geniet ik vaak van de witte meeuwen, afgetekend tegen de blauwe lucht, die zich rustig laten meevoeren op de thermiek. Ik fantaseer dan over de oorsprong van hun gedrag. Het resultaat leest u hier, in het 100ste sprookje. Aan het einde van de laatste IJstijd leefden wijd verspreid, groepjes mensen in kleine nederzettingen op de eindeloze toendra s en in de uitgestrekte wouden. De grote sterke Larus, gekleed in de vacht van een witte sneeuwpanter, was zowel een moedig als brutaal man. Hij werd geprezen en gevreesd. Hoe jong ook, hij was de beste jager. Onverschrokken redde hij menigmaal met gevaar voor eigen leven, zijn maten die tijdens de jacht in het nauw raakten. Als hem iets niet beviel, krijste hij met luide stem zo hard dat de vogels verschrikt opvlogen. Maar de witte man met zijn grote neus maakte zich onmogelijk, hij vocht met iedereen die hem niet aanstond en, erger, hij stal het eten van zijn dorpsbewoners.

15 Wil je in een nederzetting in de wildernis overleven, dan moet er geluisterd worden naar de leider. De dorpsoudste kon na eerdere vermaningen en straffen, niet anders dan Larus voor zijn onbehouwen agressieve gedrag de zwaarste straf opleggen: verstoting. Hij kreeg één dag om zich voor te bereiden op zijn vertrek. Die laatste dag verdween een meisje en iedereen ging zoeken. Larus vond het verschrikte kind al snel in een boom met onder zich een troep wolven en bracht haar veilig terug. Een eenmaal uitgesproken vonnis niet herzien worden, Larus werd verbannen. Die laatste nacht kreeg hij bezoek van de vader van het kind die hem een cadeau gaf: Ik ben dankbaar dat je mijn kind hebt gered. Als je in nood verkeerd, Larus, zal deze kristal je redden. Mijn vader heeft hem gekregen van zijn vader. Wees er zuinig op, je kunt hem maar een keer gebruiken. Slechts de allersterksten kunnen in de wildernis overleven. Larus was een van hen en ontmoette tijdens zijn rondzwervingen andere overlevers. Samen trokken zij verder en gaandeweg ontstond er een groep rondtrekkende ruige bannelingen die de gehuchten die ze passeerden beroofden. De wildemannen waren berucht en gevreesd. Door de nood geboren kwamen de dorpsoudsten uit de wijde omgeving voor het eerst in de geschiedenis bijeen en ze besloten tot een tegenaanval om de overvallen te stoppen. Gezamenlijk achtervolgden de dapperste krijgers uit ieder dorp de wildemannen en ze doodden de meesten. Opgejaagd vluchtten de overgebleven wildemannen zich ver weg in de zanderige heuvels bij de zee. Vanzelfsprekend werd de

16 onverschrokken Larus, de leider, en omdat hij zo groot was noemden ze hem de Grote Burgemeester. De bannelingen bleven jagers die niets en niemand ontziend, de wijde omgeving van de delta afstroopten op zoek naar eten. Veranderingen vinden altijd sprongsgewijs en onverwachts plaats. De koude van de laatste ijstijd maakte al langere tijd plaats voor een milder klimaat, het ijs smolt, waardoor de rivieren steeds vaker buiten hun oevers traden en de zeespiegel steeg. Op een nacht drong de zee tijdens springtij met zware stormen en meterhoge golven diep het land binnen. De wildemannen zaten op het topje van hun hoge duin te midden van de kolkende zee in de val. Toen de zee hun eilandje dreigde te overspoelen, dacht Larus aan het kristal dat hij ooit had gekregen van de dankbare vader uit zijn dorp. Met het kleinood in zijn hand schreeuwde hij boven de bulderende zee uit: Help ons! Direct veranderden de drenkelingen in vogels die uit het water opvlogen. Wederom overleefden ze, nu als witte vogels. Nog immer grote, brutale, krijsende en ruziemakende alleseters op zoek naar eten: niet alleen vis, maar ook de eieren en de jongen van anderen en soms zelfs van hun soortgenoten. Tot de dag van vandaag zijn het bijzondere, slimme en luidruchtige witgrijze vogels, die zich laten meevoeren op de thermiek en die de hoge golven, de stormen, de regen en de kou doorstaan: de Stormvogels, de Zilvermeeuwen, de Mantelmeeuwen, de Kokmeeuwen, de Jagers en de Burgemeesters.

17 De witte grote burgemeester (Larus hyperboreus) is een zeer grote meeuw die vooral in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan leeft. Op de Noordzee komt hij af en toe. De kleine burgemeester (Larus glaucoides) is ook een dwaalgast langs de Noordzeekust en is kleiner dan zijn grote broer. Het zijn wittige meeuwen, de enige die geen zwart in het verenpak hebben. De bruine grote, middelste en kleine jager (Stercorarius skua, Stercorarius pomarinus en Stercorarius parasisticus) is de meest agressieve roofmeeuw, die bij voorkeur het eten dat andere vogels hebben gevangen in spectaculaire achtervolgingsvluchten afpak, maar ook jongen van andere vogels rooft. Ze komen voor langs de kusten van de Noordzee tijdens de trek en je kan ze vooral zien na een storm. De kleine mantelmeeuw (Larus fuscus), die zijn naam dankt aan de leigrijze bovenkant van de vleugels, zien we veelvuldig aan de kust en ook in het land. Ze broeden op de grond, maar door de opmars van de vossen die de eieren roven, nestelen ze, net als de zilvermeeuw, vaak op platte

18 daken in de kuststeden, waar ze in het afval naar eten zoeken. Het zijn alleseters, die vis, aas, afval en jonge vogels eten. De grote mantelmeeuw (Larus maninus), net iets groter dan de grote burgemeester, is de grootste meeuw ter wereld. Hij leeft op zee in het noordelijker deel van de Atlantische Oceaan, maar is aan de Noordzeekust met enige regelmaat te spotten. Net als de kleine mantelmeeuw, heeft een volwassen vogel een, donkergrijze mantel en gele poten. De witgrijze zilvermeeuw (Larus argentatus)met zijn roze poten was de meest voorkomende meeuw in Nederland, maar wordt in aantal verdrongen door de kleine mantelmeeuw. De vos is de grote boosdoener, waardoor ze net als de kleine mantelmeeuw, ook in de steden op de daken broeden en voor de stadsbewoners met hun lawaai en het openbreken van vuilniszakken, tot last zijn. Het zijn alleseters en zijn in het binnenland vaak trappelend op het gras te zien om regenwormen te verschalken. De veel kleinere kokmeeuw heeft een opvallend rode snavel en rode poten met in de zomer een zwarte kop en in de winter slechts een koptelefoontje, We zien ze veel langs de kust maar ook in het binnenland. Je kunt hem vaak zien bij eendjes voeren, met veel gekrijs pikken ze het brood van de eenden in. Tenslotte de witgrijze stormmeeuw, met de groengele poten komt hij veel voor en wordt makkelijk verward met de zilvermeeuw. De stormmeeuw is wat compacter en heeft een rondere kop met zwarte kraaloogjes. Overgenomen uit Natuurverhalen.nl

19 Daslook (niet te verwarren met bieslook, knoflook, berglook of moeslook) Ik was altijd gek op daslook. Als ik ergens in een bos liep te wandelen en ik rook daar de geur van verse knoflook, ui en bieslook wist ik alweer hoe laat het was. Daslook. Vlug plukte ik een paar handen verse blaadjes die ik thuis op goede olijfolie zette. Nog lekkerder was het om de blaadjes in een stenen pot, au bain Marie, een uurtje of twee met de olie te verwarmen. Heerlijk op de sla maar het is nog heel gezond ook. Goed tegen de hoge bloeddruk en bij darminfecties. Ik heb van geen van beide erg veel last dus voor mij was het eerder de heerlijke geur dan de geneeskrachtige werking. Oh ja het zwavelgehalte en vitamine C gehalte zijn heel hoog. Ook goed voor het lijf. Daslook is zwaar beschermd. Eigenlijk mocht ik helemaal geen blaadjes plukken. Maar er stond in dat stukje

20 Amsterdamse Bos, vlak bij de geitenboerderij, zoveel daslook dat ik de verleiding niet kon weerstaan en er zelfs een paar heb uitgegraven en in mijn rotstuintje geplant. Dit is dus streng verboden. Daslook staat hoog op de lijst van Beschermde planten. Ik heb ook geen idee hoe het komt dat de daslook met duizenden voorkomt in een klein stukje gemeenschappelijk groen op Lissabon. Het stukje groen waar vroeger een grote composthoop lag, vlak bij tuin 13 is vergeven van de daslook. Er zou dus eigenlijk een bord moeten staan: Verboden daslook te plukken. Maar onze orchissen zijn net zo zeldzaam en daar staat ook geen bordje bij. Gelukkig maar want er staan al borden genoeg op Lissabon. Sinds kort staat er ook een bord van een hurkende hond. Ik vind het een mooi bord. Een hurkende hond. Blijkbaar mag de hond niet hurken want het is een verbodsbord. Ter verdediging kan ik aanvoeren dat ik het Engelse rotstuinenboek pas heb gekocht nadat de daslook zich al onuitroeibaar in mijn tuin had gevestigd. Want in dat boek, ik moet nu even uit m n hoofd citeren omdat ik het boek verkocht heb via www. Boekwinkeltjes.nl ( doe dus nooit een boek weg is mijn advies) staat heel duidelijk: Daslook mag onder geen enkel voorwendsel OOIT in wat voor tuin dan ook geplant worden. En gelijk had die ouwe Engelse rotstuinenfreak die dat boek schreef. Natuurlijk geldt dit ook voor akkerwinde, haagwinde, zuring, distels en andere onkruiden. Maar deze fraaie plant is absoluut géén onkruid. Ik genoot altijd van haar heerlijke frisse uienlucht en prachtige ranke witte bloemen. In m n onschuld heb ik dus wat bolletjes geplant. Toen ik de bolletjes in het Amsterdamse Bos uitgroef, had er al een lichtje bij me moeten gaan branden. Hoe was het in Godsnaam mogelijk dat er zulke grote velden daslook bestonden. Als je er langs reed kon je de knoflooklucht al ruiken. Ik stopte ze in mijn rotstuintje en de eerste jaren gebeurde er niets. Helemaal niets. Ik was ze al weer vergeten totdat ik het vroege voorjaar een paar, voor mij onbekende, sprietjes uit de grond kwamen. Mooie lichtgroene

21 blaadjes. Eind april bloeien de eersten en na nog een week bloeien ze allemaal: bescheiden hoofdjes witte sterretjes die op zich niet zo veel voorstellen maar in de massa een idyllisch lentebeeld geven. Na één week zijn ze uitgebloeid, vóór eind mei is het blad alweer verdwenen en in half juni vallen de kleine zwarte zaadjes. En dan kan de zomer beginnen. Volgend jaar komen de zaadjes op. Massaal. Tienduizenden zaailingen. Naar schatting kan één bolletje daslook in tijd van 5 jaar een kleine 100 vierkante meter grond bedekken. Dus je kunt doen wat je wilt: die krijg je nooit meer uit je tuin. Mijn voorjaar is één grote campagne. Schoffelen. Schoffelen en nog eens schoffelen. Waar heb ik dat trouwens eerder gelezen? Ik schoffel alle zaailingen weg en tevens een deel van de oude aanplant. Ik pluk bloemknoppen weg en vooral de zaadhoofdjes. Stinkend naar knoflook ga ik door het leven.

22

23

24 Pesto van Daslook Ik heb een kennis die er pesto van maakt. Erg goed plan maar ik vrees dat zelfs grootschalige industriële verwerking weinig zal uitrichten tegen dit tere, zielige, met uitsterven bedreigde schepseltje dat, als het de kans krijgt, in enkele jaren heel Lissabon zal bevolken. Het lijken wel halsbandparkieten. Het recept is trouwens heel simpel. Twee grote handen daslook Klein handje pijnboompitten Goeie olijfolie Citroensap Geraspte parmenzaanse (of heel oude uitgedroogde geitenkaas) Peper en zout. Daslook samen met de pijnboompitten, olijfolie en citroensap in de keukemachine. Als je die niet hebt probeer het dan met een staafmixer of stop alles in de vijzel. Als het een mooie homogene, niet al te fijne massa is, lepel dan de kaas er door heen. Naar uw eigen smaak peper en zout. Lekker door de pasta, op een stukje stokbrood of gewoon een flinke schep om je partner te pesten. Dus neem van mij een goede raad aan, plant géén daslook in je tuin. Lelietjes van dalen zijn nog makkelijker weg te krijgen dan deze schatjes. Jan van Osch

25

26

27 Plattegrond Tuinpark Lissabon maart 2014

28

29 Het hek gaat weer open en het water erop. Magische zin. Het hek weer open en het water erop. Voor mij betekent het weer het begin van een nieuw tuinseizoen. Niet meer af hoeven te stappen als je aan komt rijden. Niet meer de auto uit om het hek open te maken. Gewoon de vrijheid hebben om ons park weer op te rijden. En zomaar weer je kraan openzetten en er water uit laten komen. Ik kom tegenwoordig regelmatig op een heel oud volkstuinpark in Haarlem. Ze hebben een prachtig vol automatisch hek. Net zo een hek als wij hebben maar dan met twee hydraulische deuropeners. Even de kaartlezer voor het hek en het gaat vanzelf open. Maar het kan natuurlijk ook stuk. Lastig als je er in of uit wilt met je auto. Gelukkig is er ook nog een voetgangershek. Smal poortje dat overdag altijd open staat. Ze hebben dus een prachtig hek maar géén water. Als je geen water hebt, heb je ook geen WC. De tuinders maken gebruik van een toiletgroep. Iedereen heeft een elektronische sleutel. Deze sleutel heb je ook nodig als je water gaat halen. De een heeft een biervat, de ander een 20 liter Jerry-can, maar water halen moet. Ook gebruik maken van het toilet gebeurt in de toiletgroep. Er zijn natuurlijk ook wastafels en een paar douches. Het is tenslotte een park waar de bewoners mogen overnachten. Dit soort onzin kennen wij gelukkig niet. Wel moet je er wat voor doen om je water weer aan te sluiten. De bouwcommissie heeft alle hoofdkranen gecontroleerd of ze dicht staan. Maar ga er niet blindelings vanuit dat er dan ook niets kan gebeuren. Vorig jaar was mijn hoofdkraan defect. Misschien stuk gevroren, misschien gewoon op. Het gebeurt wel eens meer. Op zich weinig aan de

30 hand maar ik heb de kranen van mijn geiser open gezet. De geiser hangt niet boven het aanrecht, dus niet boven de gootsteen of hoe je dat ook wil noemen. Gelukkig kwam ik dezelfde middag al in mijn huisje en de totale schade viel wel mee. Het huisje staat niet meer helemaal recht en het water was via een paar gaten en gleuven weggelopen. Rond en onder het huisje stond alles blank. Ik weet waar de hoofdkraan van het eiland zit dus kon gelukkig de boel weer dichtdraaien. Maar als u dit stukje leest, zit het water er weer op. Andere jaren moest je vaak heel voorzichtig zijn met het opendraaien van de hoofdkraan. Het liefst deed je het met z n tweeen. Een draait de kraan open, de ander is in het huisje en let heel goed op of er geen spuitende waterleidingen zijn. Ik heb geen idee wat maart gaat doen. Een late vorstinval is nog altijd mogelijk maar voorlopig ziet het er tot 7 maart rustig uit. Het zou trouwens heel vervelend zijn voor al de vroege uitlopers. Niet voor alle krokussen, narcissen en vroege tulpen maar veel meer voor de bloesemknoppen. Wat zou je trouwens denken van alle fuchsia s en geraniums die nog steeds volop in blad staan. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst geraniums heb overgehouden. Ik weet ook niet wat ik er mee moet doen. Ik ga ze, na de ijsheiligen, terugsnoeien. Oh ja..de zogenaamde ijsheiligen vieren dit jaar hun naamfeest van 10 mei tot 14 mei. Het zou na IJsheiligen niet meer vriezen maar houd me daar niet aan. Ik heb wel stevige nachtvorst in juni meegemaakt. Maar het gaat eigenlijk meer om de plantjes die u in de grond stopt.

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

De Verrekijker nr. 2/2013

De Verrekijker nr. 2/2013 Blz. 2. Van de Groene Tafel: Ledenvergadering doorarno van Zaanen 3. Zet de Oude IJsselstreek op de kaart door: Arno van Zaanen 4. Een vreemde gast door: Rietje Hermans 6. Achterhoekse almanak door: Doortje

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem Digilemma L1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Officiële Droevendaalse Vrijheidstaatcourant

Officiële Droevendaalse Vrijheidstaatcourant Officiële Droevendaalse Vrijheidstaatcourant N o 55 18 november 2002 verschijnt op het juiste moment Van de Duo-burgemeesters De herfst heeft zich weer aangekondigd, en dat was te merken op Droevendaal.

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Het pad langs de eiken

Het pad langs de eiken Het pad langs de eiken Elke keer weer werd hij er naar toe getrokken. Het pad langs de oude eiken leek steeds te wenken en soms dacht hij dat hij iets hoorde Telkens als Hylko een stukje verder liep over

Nadere informatie

het droge broeken boek

het droge broeken boek het droge broeken boek Zindelijkheidslessen voor het jonge kind Vivienne van Eijkelenborg Inge Nouws Marianne Vijverberg en Marc Benninga Copyright 2009 by Difrax bv, Bilthoven, Holland Idee en tekst:

Nadere informatie

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord Voorwoord Je hebt net een spik splinter nieuwe WP opengeslagen. Vers van de pers. Alle ouwe trouwe leden en abonnees weten inmiddels al wat het inhoud, maar voor al onze nieuwe leden een korte uitleg:

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Woonjournaal. Woonwijze, uw manier van wonen! April 2012. Met onder andere: Lagere woonlasten door zonnepanelen

Woonjournaal. Woonwijze, uw manier van wonen! April 2012. Met onder andere: Lagere woonlasten door zonnepanelen April 2012 Woonjournaal Woonwijze, uw manier van wonen! Met onder andere: Lagere woonlasten door zonnepanelen Aantrekkelijk kopen met kopen naar Wens Iedereen hoofdrol bij theatervereniging Klachtencommissie

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

ONS BUITEN KONTAKT nr 492 september / oktober 2012 najaar - baggerbriefje

ONS BUITEN KONTAKT nr 492 september / oktober 2012 najaar - baggerbriefje ONS BUITEN KONTAKT nr 492 september / oktober 2012 najaar - baggerbriefje Tuinpark Ons Buiten Riekerweg 15 1066 BT Amsterdam (020) 6174707 fax: 6175493 www.ons-buiten.nl tuinpark@ons-buiten.nl bankrekening:

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

Lentekriebels. tuintrends 2015. Op huizenjacht! vindt u dit voorjaar uw droomhuis? Slim sparen voor later Haal meer rendement uit uw geld

Lentekriebels. tuintrends 2015. Op huizenjacht! vindt u dit voorjaar uw droomhuis? Slim sparen voor later Haal meer rendement uit uw geld Lentekriebels Laptop tablet, smartphone en camera vaak wel verzekerd lang niet altijd gedekt tuintrends 2015 Op huizenjacht! vindt u dit voorjaar uw droomhuis? Slim sparen voor later Haal meer rendement

Nadere informatie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie De brutale heks Paul Kater Uitgegeven door de auteur als lid van de Alexandria Publishing Group Smashwords Editie License Notes - Smashwords Edition Dit e-boek is uitgegeven voor uw persoonlijke plezier.

Nadere informatie

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Gedachte-Kracht voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! geschreven door Nicole Hage tekeningen van Ilse van der Vliet Gedachte-Kracht

Nadere informatie

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem LEMMATICA K 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Mag ik ook voor mezelf zorgen?

Mag ik ook voor mezelf zorgen? Mag ik ook voor mezelf zorgen? Biedt inspiratie voor het beter worden vanuit eigen kracht. Cora Postema Met deze verhalen van onze eigen ervaringen in de zorg wil ik mensen inspireren om goed voor zichzelf

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

De Praatvogel JULI 2014. In dit nummer ondermeer: 'Delen is het nieuwe hebben' Delen is het nieuwe hebben. Vogelnetwerk van start

De Praatvogel JULI 2014. In dit nummer ondermeer: 'Delen is het nieuwe hebben' Delen is het nieuwe hebben. Vogelnetwerk van start De Praatvogel JULI 2014 'Delen is het nieuwe hebben' In dit nummer ondermeer: Delen is het nieuwe hebben Vogelnetwerk van start Wijkfeest 6 september De Praatvogel is het blad voor en door Vogelwijkers

Nadere informatie

Vrijdag 5 oktober, dag 1: Schiphol Johannesburg Na maanden van uitkijken en voorbereiden is het dan vandaag eindelijk zover, we gaan naar Afrika. Eerst nog de laatste spullen bij elkaar gezocht en dan

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 102

WOORDKOMPAS V pagina 102 WOORDKOMPAS V pagina 102 vooruitgaan >> gaan (+ zijn) I Ga jij maar vast vooruit../ «..\ ik kom over een kwartiertje. De zieke gaat langzaam vooruit. ± Iedere week gaat het een beetje beter met hem. Je

Nadere informatie