Is er een gezongen kyrië? In vier gemeenten meestal, in acht gemeenten soms en zelden in zes gemeenten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Is er een gezongen kyrië? In vier gemeenten meestal, in acht gemeenten soms en zelden in zes gemeenten."

Transcriptie

1 Discussie over liturgie 23 reacties op vragenlijst (Drumalis, 2015) Niet iedereen gaf overal altijd een antwoord, en niet iedereen heeft een eigen gemeente. Huidige situatie Aantal leden en vrienden in je gemeente: Zes gemeenten hebben minder dan 100 leden, zeven gemeenten tussen de 100 en 250, drie gemeenten tussen leden en twee gemeenten zijn nog groter. Hoe vaak avondmaal per jaar: (of dienst van de tafel, agapé en andere varianten) Eerst de uitersten: in één gemeente gebeurt dit eens per jaar, in één gemeente 9 of 10 keer per jaar. De rest zit er tussen in: vijf gemeenten 2 x, acht gemeenten 3 of 4 keer, drie gemeenten 5 of 6 keer. Is er een gezongen kyrië? In vier gemeenten meestal, in acht gemeenten soms en zelden in zes gemeenten. Wat is het antwoordlied na votum en groet? In veel gemeenten wordt meer dan één antwoordlied gebruikt. Het vaakst wordt gezongen Tot u Heer is ons hart gericht of een couplet van het openingslied. Andere genoemde liederen: Laat dan mijn hart u toebehoren, Omdat gij het zijt, Hoor Heilige geest, Vrede van God zij ook met u, een gezongen groet uit het liedboek of een eigen antwoordlied uit de gemeentebundel Vrijburg. Wat is het antwoordlied na de zegen? Het vaakst wordt Amen gezongen. Daarnaast worden liederen uit het liedboek genoemd (215, 416 en 425), of het laatste lied uit het slotlied of een gezongen zegen als slot. In enkele gemeenten wisselt het antwoord, en in één gemeente wordt er niets gezongen na de zegen. De liturgieklapper In hoeverre maak je gebruik van de liturgieklapper? Varieer je geregeld met teksten of gebruik je meestal dezelfde? Twee predikanten gebruiken de klapper, vier niet (meer), elf doen dat soms. Er worden ook teksten uit het nieuwe liedboek gebruikt of andere bundels. De meeste predikanten variëren hun teksten, en zes geven aan (ook) eigen teksten te gebruiken. Betrokkenheid gemeenteleden bij vormgeving van de liturgie (liturgiecommissie, lectoren, cantorij, anders) of is het liturgisch gebeuren geheel in handen van de predikant? Twee predikanten geven aan de diensten meestal alleen vorm te geven. In de meeste gemeenten (16) is er een liturgiecommissie (commissie diensten, werkgroep eredienst, werkgroep liturgie) meestal structureel, vaak wel wat op afstand betrokken. In drie gemeenten worden enkele keren per jaar diensten voorbereid door deze groep, al dan niet met medewerking van een predikant. De liturgiewerkgroepen hebben vaak een praktische taak, maar denken soms ook inhoudelijk mee. Dat laatste is soms lastig als de kennis ontbreekt, dan blijft de predikant degene die het initiatief neemt voor verandering of vernieuwing.

2 Ook zijn er predikanten die ad hoc diensten voorbereiden met een lees- of gesprekskring, de dienstdoende musici of de werkgroep diaconie. Rondom feestdagen gebeurt het vaker dat de diensten in samenspraak met gemeenteleden worden voorbereid. Lectoren zijn er in meer dan de helft van de gemeenten (soms niet elke week). Een cantorij, koor of zanggroep is er in acht gemeenten. In vier gemeenten worden nieuwe liederen ingestudeerd met een gelegenheidskoor of voor de dienst met de organist. Opmerkingen: In PKN gemeenten (waar men als gastpredikant voorgaat) is er meer betrokkenheid van gemeenteleden. Enkele gemeenten hebben een bijeenkomst georganiseerd om met gemeenteleden te overleggen over mogelijkheden en ideeën. Variatie of experimenten m.b.t. andere vormen van diensten of liturgie en / of andere invulling van het bijeenzijn op zondagmorgen. Variaties binnen de gevolgde liturgie: een gast doet de overweging (leek of theoloog) de schriftlezing in dialoogvorm met verschillende stemmen andere muziek (instrumenten, koor, muzikanten, meerstemmige liederen of CD) vriendendienst andere opstelling: in een kring andere vormen avondmaal (brood en wijn, agapè, vredesmaal) beelden in de dienst (in t echt of via beamer) als illustratie of als uitgangspunt interactie: gesprek, spel of een open ruimte voor inbreng kerkgangers Andere vormen van diensten: Diensten met poëzie Muziekdienst (niet het woord, maar de muziek staat centraal) Stiltedienst of meditatievieringen (ook beeldmeditatie) Viering met dans Andere liturgie: Thomasviering of Taizédienst Diaconale viering Herbergdienst Dienst zonder predikant op zondag (of andere dag, b.v. tussen werk en kerk ) Dienst voor en door kinderen (kinderkring, tieners, scholendienst, 0 tot 100) Liturgie gecombineerd met maaltijd (b.v. kerstontbijt, paaslunch, pinksterbrunch) Iets heel anders op zondagmorgen: Filmdienst, concert of toneel op zondagmorgen, dit alles zonder liturgie. Wel of geen verandering? Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat buitenstaanders de vrijzinnige boodschap en de klassieke vorm van liturgie (met predikant in zwarte toga) niet altijd met elkaar kunnen rijmen. Hoe zou je iets kunnen veranderen terwijl je tegelijkertijd het oude vasthoudt? Eigenlijk niet? Nee, dat kan denk ik niet. Dat kan niet: veranderen en het oude (wat is dat?) vasthouden.

3 Binnen de prachtige indeling van de liturgie kan je eindeloos variëren met woorden en vormen. Die ruimte is er al in de huidige grondstructuur. Nieuwe mensen komen niet voor een opgedirkte dienst! Soberheid kan ook een pré zijn, we zijn toch niet bang voor eenvoud? Liturgie blijft voor mij persoonlijk verbonden met een bijzonder gewaad dat benadrukt dat niet ik als persoon daar sta, maar in de functie van voorganger. Misschien toch? Dat weet ik niet meer. Het moet gaan om het zoeken van de kruising van Gods spoor en het mijne in het leven. God zoekt ons, ik zoek God samen met anderen in grote eerbied voor t mysterie en niet vanuit gezelligheid, maar vanuit ernstige levensvragen. Mag wel met lach en traan, onder de lach is de ernst het is geen grapje, geloven en eredienst. Zorg voor afwisseling op gewone zondagen en voor ijkpunten in het kerkelijk jaar. Niet veranderen als het niet nodig is. Er zijn altijd mensen die gewoon in de kerk willen zitten en er zijn er die iets anders willen. Goed communiceren is belangrijk. Niet het oude, maar het bestaande. Niet radicaal, maar wel beslist variëren, ruimte scheppen voor gebruik van symbolen. Moeilijke zaak: heel langzaam nieuwe liederen invoeren, regelmatig gewone diensten en de experimentele diensten helder aankondigen. N.B. jongeren waarderen de traditionele liturgie! Vaste sobere liturgie met eigentijdse teksten en liederen. Naast bijbel ook andere bronnen. Stiltes, stukjes meditatie. Variatie in instrumenten en muziek. Zeker wel Meer interactie en stem geven aan kerkgangers. Ruimte voor spontane dingen. Andere teksten en muziek. Taal is van belang, het nieuwe liedboek is al een vooruitgang. U en Gij, soms jou en jij. Naar buiten toe goede informatie geven, ook nagaan wat anderen verwachten. Toga: niet altijd, of alleen op hoogtijdagen een liturgisch gewaad aan. Niet zwart, liever gebedskleed in andere kleur. Of helemaal geen toga, is niet meer nodig. Opstelling stoelen anders om eenrichtingsverkeer te doorbreken. Ook iets meer beweging. Minder liederen, meer muziek, solozang of duetten. Minder plechtstatig, ernstig en serieus. Vertel een goed verhaal, met ruimte voor vrolijkheid, varieer naar hartenlust als dat past bij de gelegenheid. Misschien meer kleur en iets meer ritueel. Ruimte voor beeldende kunst. Een stilteviering of meditatieve viering. In ieder geval wel een dienst (geen concert of lezing), maar met andere accenten: meer op beleving, minder op het woord. Klassieke diensten met gespreksruimte of echte maaltijd (herbergvieringen). Nieuwe bijeenkomsten zonder gebed en lied, maar met teksten, meditatiebeoefening en CDmuziek. Waar het eigenlijk om gaat: Nog belangrijker dan nieuwe vormen is dat de boodschap aansluit bij het concrete leven van mensen. Zelf experimenteer ik wel graag met rituelen en symboliek.

4 Dynamiek van in- en uitademen in de onderdelen van de viering: die moeten een geheel zijn. Wezenlijk is wat er voorbij de woorden gebeurt. Hoe raak je de mensen, hoe breng je inspiratie en verbinding met elkaar op gang. Naar Elze Jan Kuiper: wees je bewust waarom je dingen doet. niet een kaars aansteken omdat je denkt dat mensen dat mooi vinden, maar er goed over nadenken. Niet de krant in voorbeden erbij slepen om actueel te zijn, maar gebeden moeten uit preek voortvloeien. Geen beamer gebruiken omdat er een plaatje bij moet, maar alleen beeld laten zien als dat inhoudelijk met de rest verbonden is. Als de innerlijke samenhang in een dienst van tekst, muziek, woord en beeld duidelijk is, dan kun je de mensen ook mee nemen. Andere losse ideeën voor diensten: Dienst met vrije liturgie waarbij alles kan. Meditatieve dienst zonder preek, wel met liederen en gebeden. In Utrecht diensten woord en meditatie en meditatie in beweging : daar zou ik graag anderen over vertellen en van laten proeven. Lezingen met muziek in plaats van een dienst. Zorgvuldigheid is belangrijk: geen gehannes met apparatuur. Stelling: Omdat de liturgie van de remonstranten niet meer voor iedereen voldoet, moet er een landelijke groep gevormd worden die gaat inventariseren welke bijzondere vormen van liturgie of diensten er nu zijn en die zich vervolgens gaat bezinnen op de mogelijkheden van liturgievernieuwing. De meeste predikanten vinden dit een goed idee. Opmerkingen: Vaak genoemd: breng nieuwe ideeën bij elkaar op een forum of website. Vaak genoemd: de taak van zo n groep moet niet zijn een nieuwe liturgie te maken, maar voorbeelden, tips verzamelen die passen bij remonstrantse manier van doen. Ondogmatische, speelse en kwalitatief goed geheel van inhoud en vorm. Paar keer de suggestie dit vooral ook met nieuwe leden en buitenstaanders te doen. Ja, naar analogie van belijdenisgroep (2006). Nu ploetert iedereen zelf en ondervindt weerstand in bestaande groep kerkgangers, dan vaardigt de CoZa een nieuwe liturgie uit die direct meer gezag kan hebben in gemeenten. Eens. Moet kerkdienst anders, of moeten we iets anders dan kerkdiensten? Vieren in een bijna post-christelijke tijd blijft soms lastig, maar is ook een uitdaging. Zoek nieuwe taal en beelden, maar blijf bij de eenvoud die bij ons past. Remonstrantse liturgie vernieuwing had ingrijpend veel eerder in gang gezet moeten worden. Ik ben blij met dit initiatief. Goed idee: wie zou ons nieuwe wegen kunnen wijzen, waar gaan we luisteren en kan het in iedere gemeente? Er zijn veel lokale verschillen. Verschillende keren suggesties om te verzamelen en te bundelen: Maak een bundel alternatieve diensten: songfestivaldienst, dienst voor ongelovigen, Harry Potterdienst met plaatjes. Lijkt me van groot belang, om inventarisatie te maken van best practices en pioniersplekken op liturgisch gebied binnen PKN. Daarnaast een proefpolder kunnen opzetten waarin ook ruimte is om te experimenteren met multi mediale middelen.

5 Zou mooi zijn om aantal ontwikkelingen door te geven en nieuw materiaal te verzamelen als inspiratiebron. Er zijn veel mooie teksten en misschien ook beelden mee te geven of ideeën voor het begin of einde van een dienst. Oneens of twijfel, opmerkingen: Laten gemeenteleden en predikant zelf met elkaar in gesprek gaan over verlangens, gemis en verwachtingen, wie weet wat er dan ontstaat. Eigenlijk ouderwets voorstel, iets landelijks waardoor afstand met grondvlak blijft. Ander voorstel: maak een liturgiegroep aan (zoals leesroostergroep en vieringendienstgroep) waarin voorgangers en liturgie geïnteresseerden elkaar kunnen inspireren en adviseren. Vooral ouderen niet voor het hoofd stoten door geliefde teksten / liederen af te schaffen. Dat leidt tot niets. Het nieuwe liedboek heeft genoeg in zich om mee aan de slag te gaan. Twijfel over landelijke groep, ik vermoed dat er vooral geëxperimenteerd moet worden op landelijk niveau, zoals in liturgische momenten op conventsreis, bij Arminius, op AV, etc. Ook op plaatselijk niveau, b.v. commissie experiment (Eindhoven), die van alles uitprobeerde. De voorgangers en predikanten zijn zo verschillend dat geen uniformiteit bereikt kan of zal worden. Andere losse ideeën en opmerkingen hierover: Laat gemeente in de kerk een liturgie-feedback en vernieuwingsbrievenbus plaatsen, voor leden, vrienden, belangstellenden, buitenstaanders en verzamel die regelmatig. Heeft voorganger zelf plezier in wat hij brengt? Heeft hij zelf zin in verandering of niet? Graag trainingsdagen organiseren, in samenspraak met het Arminius instituut. Ik mis in enquête aandacht voor: toga (is dat wenselijk of vervreemdend), muziek (goede pianist / organist maakt de sfeer), aankleding kerk (mooie tafel, kaarsen, bloemen, paassymboliek), water, voorbedeboek (rol diakenen?), indeling en gebruik van de ruimte en of voorganger er plezier in heeft. Het helpt soms (een beetje) om in een gemeente bij de keuze voor andere teksten en liederen te kunnen verwijzen naar de liturgieklapper, als ze daar in staan. Toch heeft het landelijk gebeuren in die zin geen autoriteit, gemeenteleden willen dan liever veel comfort en liefst geen challenge. Is er wel zoiets als remonstrantse liturgie en heeft t zin je daarop te focussen? Zie je eigenheid daar in? Kernvraag: hoe wil je kerk zijn? Kijk je met nieuwkomers vanuit de campagne naar binnen, dan constateer ik dat liturgie + vernieuwing niet meer kan werken. Het gaat uit van een verouderd paradigma van kerk zijn. Dat is achterhaald.

WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN?

WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN? WAT WILLEN DE GEMEENTELEDEN VAN DE LUCASKERK IN DE ZONDAG VIERINGEN? DOEL VAN DE ENQUETE De vieringen in de Lucaskerk beter laten aansluiten bij de behoeften van de gemeenteleden OPZET VAN DE ENQUETE Via

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

Orden van Dienst. in gebruik bij de. Protestantse Gemeente Vlieland

Orden van Dienst. in gebruik bij de. Protestantse Gemeente Vlieland Orden van Dienst in gebruik bij de Protestantse Gemeente Vlieland Opgemaakt rond Pasen 2009 Toelichting: De samenleving van Vlieland leeft grotendeels van de gasten die het eiland bezoeken. Dat geldt ook

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen

Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Liturgie van zondag 28 juni 2015 Viering van Woord en Gebed 4 e zondag na Trinitatis Liturgische kleur - groen Voorganger Ouderling Diaken Lector Organist Kind en Kerk KeK Ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 6 februari 2011

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 6 februari 2011 Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 6 februari 2011 voorganger ds Joost Röselaers met medewerking van Marjolijn van Heemstra organist Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel Heinrich Scheidemann,

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 22 maart 2015

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 22 maart 2015 Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 22 maart 2015 voorganger: organist: ds Jessa van der Vaart Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel Johann Sebastian Bach, Fantasie en fuga in C. luiden

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 19 april 2015, 3 e zondag van Pasen - schoolkerkdienst Ik zie het wel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein

Nadere informatie

Liturgische suggesties bij Dichterbij dan je denkt

Liturgische suggesties bij Dichterbij dan je denkt Liturgische suggesties bij Dichterbij dan je denkt Algemeen De voorgestelde liederen zijn gekozen uit het Liedboek van de Kerken (LvdK), uit de bundel Tussentijds (TT) en uit Liederen en Gebeden uit Iona

Nadere informatie

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Voorganger: Organist: m.m.v. ds. Nita van der Horst-Kattenberg Marco 't Hart leiding van de kinderkerk -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Avondmaalsviering in het kader van Wereldvoedseldag Voorgangers: ds. Dick Steenks en Marja van der Horst Organist: Sander Booij Mmv: de cantorij o.l.v.

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk Thema: Spoorzoeken Voorganger: Organist: Spoorzoekers: ds Ad van Houwelingen Jaco van Leeuwen Sara: Sanne Heemskerk Bram:

Nadere informatie

Serieus ingevulde enquetes: 32 17 mannen, 15 vrouwen waaronder 15 voorlezers

Serieus ingevulde enquetes: 32 17 mannen, 15 vrouwen waaronder 15 voorlezers Serieus ingevulde enquetes: 32 17 mannen, 15 vrouwen waaronder 15 voorlezers Eerste indruk Wanneer vielen de lezingen uit de Naardense Bijbel u op 0 Ik heb er eigenlijk nooit iets van gemerkt 1 Ik had

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst op zondag 10 december 2017 tweede advent PG Schagen

Liturgie voor de morgendienst op zondag 10 december 2017 tweede advent PG Schagen Liturgie voor de morgendienst op zondag 10 december 2017 tweede advent PG Schagen Voorganger: Organist : Lector: Ontvangst pastor L. Kooiman Jan Zwart Jan Bruin Henk van Zanten Orgelspel Advent en aansteken

Nadere informatie

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Orde van de dienst van van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Deze dienst is voorbereid en wordt uitgevoerd door leden van de werkgroep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 9 februari 2014. met jongeren van Arminius landelijke remonstrantse jongerengemeente

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 9 februari 2014. met jongeren van Arminius landelijke remonstrantse jongerengemeente Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 9 februari 2014 met jongeren van Arminius landelijke remonstrantse jongerengemeente voorganger: ds. Japke van Malde organist: Erik Visser Orde van de dienst.

Nadere informatie

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 15 september 2019 om 9.30 uur in Open Hof Startzondag: Een goed verhaal voorgangers: drs. Berthina van der Kamp ds. Kasper Jager orgel en piano: Diddy

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 23 augustus 2015. voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser. Tiepoli

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 23 augustus 2015. voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser. Tiepoli Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 23 augustus 2015 Tiepoli voorganger:mw.denise Dijk organist: Erik Visser Orde van de dienst Instuderen Lied 849: alle coupletten Zoek de wegen van de wijsheid

Nadere informatie

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem

Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem 2a Orde van de dienst van Schrift en Tafel in de Lambertikerk te Zelhem EEN LIEDBOEK IS OOK NODIG klokgelui Ontvangst in de kerk. * DIENST VAN HET SAMENKOMEN * muziek voor de dienst De dienstdoende diakenen,

Nadere informatie

Het lied dat je raakt

Het lied dat je raakt Geloofsontmoetingen Gemeente kring Vergader opening Regio ontmoeting Thema Het lied dat je raakt Concept 0.9 (12 maart 2015) Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland Voorwoord Sinds een paar

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

Beleidsdocument Kerkgroep Vieringen en Diensten

Beleidsdocument Kerkgroep Vieringen en Diensten Beleidsdocument Kerkgroep Vieringen en Diensten Concept ter bespreking, tijdens het BRM op 10-07-2017 Inhoud Inleiding... 2 Doelstelling en taken... 2 Bijeenkomsten... 3 Bemensing... 4 Vraagstukken...

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Bilthoven

Protestantse Gemeente Bilthoven Protestantse Gemeente Bilthoven WIJKGEMEENTE OOST / WEST zondag 9 augustus 2015 Noorderkerk, 10.30 uur Voorganger Ouderling Diakenen Lector Organist Koster Collecte ds. Benedikte L. Bos Ria Foeken en Tjitske

Nadere informatie

Kracht en liefde worden ons gegeven

Kracht en liefde worden ons gegeven Liturgie voor het ochtendgebed op zondag 31 december 2017 Kracht en liefde worden ons gegeven Lezers: Organiste : Ontvangst Annemarie Voorbraak Wijnand Kramer Jan Prij Hanneke Muntjewerf Ineke van der

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Meditatieve Stilteviering

Meditatieve Stilteviering Meditatieve Stilteviering 30 november 2014 Maartenskerk Eerste zondag van de Adventstijd Ik blijf naar u uitzien Thema: tijd voor stilte Hartelijk welkom in deze stilteviering op de eerste zondag van de

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Audry Antuma. Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 14 januari 2018 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. In deze dienst wordt de maaltijd van de Heer gevierd. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van

Nadere informatie

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden:

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Orde van dienst op 28 juni 2015 In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Lieke Juliëtte van Elk Orgelspel Mededelingen We zingen uit Tussentijds: Lied 1 : 1, 2 en 3 2. Dit huis van hout

Nadere informatie

Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede

Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede Protestantse Gemeente Veenendaal Wijkgemeente West Wijkraad Eredienst september 2008 e.v. Aanpassing 2012: toevoeging Orde van

Nadere informatie

Jouw hand mijn glimlach

Jouw hand mijn glimlach Jouw hand mijn glimlach Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid zondag 22 januari 2017 Sint Catharijnekerk Welkom: (allen gaan staan indien mogelijk) Openingslied: "U die mij kent" (melodie:

Nadere informatie

Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy

Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy Voorzang: Abba Vader Abba, Vader, U alleen, U behoor ik toe. U alleen

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

Zondag 21 mei Zesde zondag van Pasen. Een dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper

Zondag 21 mei Zesde zondag van Pasen. Een dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Zondag 21 mei 2017 Zesde zondag van Pasen Een dienst van Schrift en Tafel Kees de kort: wijs en dwaas Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Voor het eerst hier in de kerk? Welkom

Nadere informatie

Liturgie voor de Thomasviering

Liturgie voor de Thomasviering Liturgie voor de Thomasviering Zondag 26 mei 2013 om 18.30 uur in de Voorhof Voorganger: ds. Dick Steenks Pianist: Piet de Vries M.m.v. Katiuska Roodenburg VOORAF Muziek van Oslo Gospel Choir U2 I still

Nadere informatie

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan Uitgave ten dienste van de Gereformeerde Kerk te Ermelo/ gemeente van de Protestantse

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Ds. W. Nijkamp Jan Zwart Janny de visser Henk van Zanten Orgelspel Woord van welkom Gemeente gaat staan na het aansteken van de

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten ! Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 8 februari 2015 voorganger: ds Jessa van der Vaart organist: Erik Visser lector: Joan Roos ! Orde van de dienst. orgelspel, Georg Böhm. Preludium in F.

Nadere informatie

alle kinderen en leerkrachten van Het gebint

alle kinderen en leerkrachten van Het gebint Orde van dienst: Kerk en Schooldienst zondag 30 oktober 2016 Predikant: Organist: Met medewerking van: ds. Bram Verduijn Margriet Withaar alle kinderen en leerkrachten van Het gebint Intrede De Kerkenraad

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 23 juli 2017

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 23 juli 2017 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 23 juli 2017 Tafeldienst Voorganger: Aarnoud van der Deijl Thema: Mag het ietsje meer zijn? m.m.v. Arjen Noordzij,

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten!

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten! Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Thema: In donkere dagen niet te snel om licht vragen Epifanie. De drie magiërs vinden het kerstkindje. Zondag 5 januari 2014 voorganger: ds. Joep de Valk organist:

Nadere informatie

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst

Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst Werkgroep eredienst en liturgie 9 april 2018 Stap 3 concrete aanbevelingen op basis van de uitgangspunten van de Eredienst De opdracht die de werkgroep eredienst en liturgie van de kerkenraad heeft gekregen

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE LITURGIECOMMISSIE september 2014

TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE LITURGIECOMMISSIE september 2014 TUSSENTIJDSE RAPPORTAGE LITURGIECOMMISSIE september 2014 1 In februari 2014 is in opdracht van de wijkkerkenraad een liturgiecommissie geformeerd, bestaande uit de volgende leden: Aart Appelhof, Rieuwerd

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. orde van dienst. voor 29 november 2015. eerste zondag van de advent

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. orde van dienst. voor 29 november 2015. eerste zondag van de advent Protestantse Gemeente Heerhugowaard orde van dienst voor 29 november 2015 eerste zondag van de advent thema: 'Tijd om te verwachten' voorganger : ds. Jacqueline Geertse ouderling ; Jeannette Bender organist

Nadere informatie

Zondagmorgen 6 maart

Zondagmorgen 6 maart Zondagmorgen 6 maart 4 e zondag 40dagentijd, kleur paars Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Jan van der Meulen Piano: Judith Schep Ouderling van dienst: Joop van den Dool Lector: Emiel de Jager Kosters:

Nadere informatie

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING!

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Voorganger: ds. Peter Smilde Pianist en organist: Bas van Viegen Met medewerking

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 19 maart 2017 Zondag Oculi 3e zondag in de Veertigdagentijd

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 19 maart 2017 Zondag Oculi 3e zondag in de Veertigdagentijd Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 19 maart 2017 Zondag Oculi 3e zondag in de Veertigdagentijd 2 Orgelspel Om te beginnen Welkom - door de dienstdoende ouderling De kaarsen op de tafel worden aangestoken

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk Zondag Quasimodo geniti (als pasgeboren kinderen) Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk Orgelspel Stilte Om te beginnen De kaarsen worden aangestoken Gemeente gaat staan Zingen'

Nadere informatie

ENQUÊTE ENQUÊTE. De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl

ENQUÊTE ENQUÊTE. De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl ENQUÊTE ENQUÊTE De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl ENQUÊTE UW MENING TELT! Wie in Kloosterhaar of Sibculo woont weet ongetwijfeld waar de kerk staat. Duidelijk zichtbaar

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 7 januari 2018, Epifanie

Liturgie voor Zondag 7 januari 2018, Epifanie Liturgie voor Zondag 7 januari 2018, Epifanie Voorganger Organist Lector Ontvangst Gert Scholten Hanneke Muntjewerf Sonja Bastiaan Ineke van der Woude Orgelspel Gemeente gaat staan na het aansteken van

Nadere informatie

Zondag 5 maart eerste zondag in de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper

Zondag 5 maart eerste zondag in de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Zondag 5 maart 2017 eerste zondag in de veertigdagentijd Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Voor het eerst hier in de kerk? Welkom in deze dienst! Wij hopen dat u zich in

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 29 mei voorganger ds. Joost Röselaers organist Erik Visser

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 29 mei voorganger ds. Joost Röselaers organist Erik Visser Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 29 mei 2011 voorganger ds. Joost Röselaers organist Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel, Jan Pieterszoon Sweelinck, Toccata in d. luiden van de klokken.

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Zesde zondag van Pasen 1 mei 2016, 12:30 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden Bevestiging van Jan-Jaap Stegeman

Zesde zondag van Pasen 1 mei 2016, 12:30 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden Bevestiging van Jan-Jaap Stegeman Zesde zondag van Pasen 1 mei 2016, 12:30 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden Bevestiging van Jan-Jaap Stegeman tot predikant van de Protestantse Gemeente te Leeuwarden, Wijkgemeente Fenix/Goede Herder Liturgische

Nadere informatie

Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden 15 november 2015 Organist: Gerben Bergstra; voorganger: Rob Workel thema:

Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden 15 november 2015 Organist: Gerben Bergstra; voorganger: Rob Workel thema: Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden 15 november 2015 Organist: Gerben Bergstra; voorganger: Rob Workel thema: * Mededelingen en aansteken van de kaars * Zingen Lied van het Licht NL 287: 1, 5 5. Rond het

Nadere informatie

Stem geven aan elkaar

Stem geven aan elkaar 03-10-2016 BELEIDSPLAN KERKMUZIEK 2016-2017 Stem geven aan elkaar Muziek is niet weg te denken uit de protestantse eredienst, van eenstemmige gemeentezang tot veelstemmige koormuziek, van een enkel begeleidend

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 1 november 2015, themadienst Mag ik dan bij je schuilen? - over vluchtelingen Met muzikale medewerking van koor Reborn o.l.v. Esther van der Heijden Koffie drinken na de dienst

Nadere informatie

Dienst met een Doventolk

Dienst met een Doventolk Zondag 11 november 2018 om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Dienst met een Doventolk Voorganger : ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: mevrouw Miny Niers-Hulshof Diaken van dienst : de heer Peter

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

Kinderdienst. Thema: Dikke vrienden. Zondag 15 april Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding

Kinderdienst. Thema: Dikke vrienden. Zondag 15 april Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding Kinderdienst Thema: Dikke vrienden Zondag 15 april 2018 Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding Mededelingen Welkom Liedboek 288 Goedemorgen, welkom

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart 2018 10.00 uur Mijn ogen zijn bestendig op de HEER, want Hij voert mijn voeten uit het net. Wend u tot mij en wees mij genadig, want eenzaam

Nadere informatie

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID Diaconale dienst Voor de dienst zamelen we voedsel in voor de voedselbank Opening Welkom en aansteken van de kaarsen Orgelkoraal Drempelgebed ouderl:

Nadere informatie

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn.

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn. In deze gemeentepeiling willen we graag in beeld krijgen wat onze gemeenteleden belangrijk vinden voor de Goede Herderkerk, nu en in de toekomst. Er worden 12 vragen gesteld, vooral over de dingen die

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN E R E D I E N S T 25 december 2014 Kerstmorgen KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN Protestantse gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Anke Dekker ouderling Rienk Koopmans organist Marco t Hart

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden.

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden. Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 11 december 2016 Aanvang 10:00 uur 3 e zondag van Advent kleur: paars viering voorbereid door gemeenteleden piano: Vincent van Ravels Wilt U zich voorzien

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 16 juni 2019 om 9.30 uur in Open Hof We vieren het Heilig Avondmaal Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: ds. Kasper Jager orgel:

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst.

Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst. Naar de kerk, zei de dominee Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen kunnen

Nadere informatie

Preek , ds. Els de Clercq

Preek , ds. Els de Clercq Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq 1 Orde van dienst Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq Lied 686: 1,2, en 3 Votum en groet Lied 833: 3x Inleidende woorden Gebed Lied 162: 1,2,3 Lezing Genesis 6: 5 t/m

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst op Zondag 3 september 2017 PG Schagen

Liturgie voor de morgendienst op Zondag 3 september 2017 PG Schagen Liturgie voor de morgendienst op Zondag 3 september 2017 PG Schagen Voorganger: Organist : Lector: Ontvangst : ds. S. Lamsma Jan Zwart Jan Bruin Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg Orde van Dienst PG Schagen

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING. HET EERSTE LIED: De dag gaat open voor het woord des Heren, lied 217

DE VOORBEREIDING. HET EERSTE LIED: De dag gaat open voor het woord des Heren, lied 217 Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 15 november 2015 Aanvang 10:00 uur 9e van de herfst kleur: rood Voorganger: da Alberte van Ess Piano: Yohanes Siem Wilt U zich voorzien van een liedboek!

Nadere informatie

Zoeken & Gevonden worden. de mens zoekt God God zoekt de mens

Zoeken & Gevonden worden. de mens zoekt God God zoekt de mens Zoeken & Gevonden worden de mens zoekt God God zoekt de mens De klok luidt Orgelspel en verstilling VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Intrede met Vol van verwachting tekst: Marijke de Bruijne

Nadere informatie

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Verkenning middagdienst Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Inhoud presentatie Introductie eerste resultaten enquête middagdienst Verdiepingsvragen Inventarisatie middagdienst Gemeentevisie op eredienst

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Zondag 13 mei Voorganger : ds Joke van Maanen. Organist: P.C. Dingemanse

Zondag 13 mei Voorganger : ds Joke van Maanen. Organist: P.C. Dingemanse Zondag 13 mei 2018 Voorganger : ds Joke van Maanen Organist: P.C. Dingemanse Voor het eerst hier in de kerk? Welkom in deze dienst. Wij hopen dat u zich in Leidschendam en in deze gemeente snel thuis zult

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. Wat doet jou juichen? zondag 7 januari 2018 voorganger: ds Joep de Valk lector: Wiep Wegenwijs

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. Wat doet jou juichen? zondag 7 januari 2018 voorganger: ds Joep de Valk lector: Wiep Wegenwijs Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Wat doet jou juichen? zondag 7 januari 2018 voorganger: ds Joep de Valk lector: Wiep Wegenwijs organist: Erik Visser. orgelspel. luiden van de klokken en stilte.

Nadere informatie

TWEEDE ZONDAG VAN PASEN 28 april 2019

TWEEDE ZONDAG VAN PASEN 28 april 2019 TWEEDE ZONDAG VAN PASEN 28 april 2019 Welkom INTREDE Intochtslied 287: 1, 2 en 5 'Rond het licht' (staande) Bemoediging en toenaderingsgebed o: Onze hulp is in de Naam van de HEER g: die hemel en aarde

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Zondag 19 juli 2015 Alleen bij God is stilte voor mijn ziel (Psalm 62: 1) voorganger: ds. Y. van der Goot organist: Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel,

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 18 februari 2018

Liturgie voor Zondag 18 februari 2018 Liturgie voor Zondag 18 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Pastor Louise Kooiman Hanneke Muntjewerf Rieneke Fernhout Marijke van Harskamp Orgelspel: Choral en Partita,s O Gott du frommer

Nadere informatie

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan,

2 Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan, Oecumenische viering 10 mei 2015 Zondag Rogate Medewerkenden: Pastor Hans Schoorlemmer, verkondiging en ds. Ad van Noord, liturg Buitenkerkkoor o.l.v. Bram Gordijn André Poortman, orgel Voorbereiding Welkom

Nadere informatie

Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede

Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede Overzicht orden van dienst voor gebruik in de eredienst in de Goede Reede Protestantse Gemeente Veenendaal (i.w.) Wijkgemeente West Wijkraad Eredienst september 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Stem geven aan elkaar

Stem geven aan elkaar Januari 2017 BELEIDSPLAN KERKMUZIEK 2016-2017 Stem geven aan elkaar LAARKERK ZUIDLAREN Muziek is niet weg te denken uit de protestantse eredienst, van eenstemmige gemeentezang tot veelstemmige koormuziek,

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

Zondag 29 oktober 2017

Zondag 29 oktober 2017 Zondag 29 oktober 2017 Een zangdienst van Schrift en Tafel Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Johan Groen M.m.v. een gelegenheidskoor o.l.v. Vigilia van Akkeren Voor het eerst hier in de

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel.

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel. Tiener- en jeugdwerk 1 Timotheüs 4:12 Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geloof en in reinheid. Jeugd, jongeren,

Nadere informatie

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Voorganger Organist : ds. Piet Schelling : Jan Hendrik v.d. Kamp Orgelspel Verwelkoming Aanvangspsalm : Lied 136:1 en11 [We

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Nico Koning over Riskante vrijheid

Nico Koning over Riskante vrijheid Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 19 april Vrijburg laat voorgaan: Nico Koning over Riskante vrijheid voorgangers: organist: ds Jessa van der Vaart en Nico Koning Erik Visser !. orgelspel,

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst van Schrift en Tafel op zondag 9 december 2018, tweede advent, 9 december 2018 in de te Noorddijk thema voor de advent: al wat leeft zal Gods redding

Nadere informatie