Voorleesweek 2015: Keuzelijst 0-3 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorleesweek 2015: Keuzelijst 0-3 jaar"

Transcriptie

1 Voorleesweek 2015: Keuzelijst 0-3 jaar Van wie is die hoed? Joukje Akveld, Thé Tjong-Khing (ill.) Gottmer, 2015 (32 p.) Dat er eindeloos veel soorten hoeden zijn, dat maakt dit simpele maar vindingrijke boek wel duidelijk. Elke pagina stelt dezelfde hamvraag: van wie is die hoed, helm, kroon, mijter? Goed kijken en raden maar! Een speels en vrolijk boek dat vele mogelijkheden biedt om samen te zoeken, benoemen, raden en vertellen. Mijn gereedschapskist Ann-Sophie Baumann en Viginie Graire (ill.) Oogappel, 2015 (8 p.) , 99 Een origineel thema voor een woordjesboek vol bewegende voel- en schuifelementen: de spulletjes van de klusjeman. Met dit speelse boek ontdek je de zaag, de hamer, de vijl en nog veel meer gereedschap. Je leert ook waar ze voor nodig zijn en hoe ze te gebruiken. Een must voor elke (voor)lezende doe-het-zelver! Kijk bus! Ingela P. Arrhenius en J.H. Gever Gottmer, 2015 (16 p.) ,95 Dit boekje zal elk kind dat ook maar een beetje gek is op wielen kunnen boeien. In een frisse retrostijl toont het alle mogelijke voer-, vaar- en vliegtuigen, met de juiste benaming in een leuk lettertype erbij. Van de voor de hand liggende bus en de trein, tot de meer exotische luchtballon en de duikboot, ze staan er allemaal in. Kameleon ziet kleuren Anita Bijsterbosch Clavis, 2014 (28 p.) ,95 Samen met de kameleon leren peuters de kleuren en een heleboel dieren kennen. Samen door het doorkijkvenstertje piepen, raden van welk dier je een stukje ziet, en vrolijk hun geluiden nabootsen. Een originele en interactieve vertelling, met een romantisch en hartverwarmend einde.

2 Eerste woordjes ontdekken Séverine Cordier (ill.) Uitgeverij Holland, 2015 (26 p.) Marieke Hoogland (vertaling) ,50 Wat een rijk en vermakelijk boek! Het toont een herkenbare kinderwereld, met bij alle dingen en figuren het juiste woord. Nooit wordt het schools, want alles baadt in een heerlijk speelse sfeer. Vooraan vind je een reeks zaken die je terug kan vinden in de platen over het bos, park of strand. Voor eindeloos veel zoek- en kijkplezier! Ik voel, ik voel een beer Xavier Deneux Gottmer, 2015 (12 p.) , 95 In dit boek maken baby s en peuters kennis met verschillende dieren. Die dieren kan je voelen, ze zijn uitgevoerd in stofjes, vachtjes, wol of blink. Ze komen telkens in duo: een poes en een muis, of de wolf die achter de schapen aan gaat. Een eenvoudig maar rijk en stijlvol boek, dat door de voelelementen en de zwart-witcontrasten al boeiend is voor de allerkleinsten. Vos zoekt zijn sokken Julia Donaldsontoon en Axel Scheffler (ill.) Lemniscaat, 2015 (12 p.) Jesse Goossenstoon (vert.) , 95 Vos wil zich aankleden maar is zijn sokken kwijt. Al zoekend vindt hij telkens andere kledingstukken, en dat op de gekste plekken. Als lezer ga je met hem mee. Verstopt achter flapjes liggen zijn hemd, strik, bloes, hoed en gelukkig ook zijn sokken. Met een ritmisch rijmende tekst die een leuke cadans heeft en de humor versterkt. Dansen op een web Marianne Dubuc Abimo, 2014 (22 p.) Katrien Vandewoude (ill.) ,50 Op het web van de spin veert een olifantje op en neer. Ziet er leuk uit, denken zijn vrienden! Eén voor één klimmen ook de muis, de vogeltjes, de giraf en nog veel meer dieren op het web. Om samen naar de climax van het boek te dansen, spannend! Een vrolijk boek dat veel kansen biedt tot interactief vertellen. Dieren Pieter Gaudesaboos Lannoo, 2015 (14 p.) , 99 Dit kartonboek maakt deel uit de van de reeks Mijn allerkleinste speelgoedwoordenboek, die alledaagse zaken op een aparte manier afbeeldt. De dieren in dit boek zijn stuk voor stuk speelgoeddieren: een knuffelkat, een opwindvogel of een varken dat op een krijtbord getekend is. Een hoogst origineel en stijlvol eerste-woordjes-boek.

3 Kriebelbeestjes Petr Horacek Lemniscaat, 2015 (12 p.) Jesse Goossens (vert.) ,95 In de tuin wemelt het van de kriebeldiertjes: kevertjes, lieveheersbeestjes, slakken en rupsen. Kinderen leren ze één voor één kennen in dit stevige kartonboek. De knappe tekeningen in collagestijl, de vele doorkijkgaatjes en het verrassende draaiwieltje achteraan verrijken de voorleeservaring. Geen boek dus om gewoon voor te lezen, maar om samen naar te kijken, om te voelen en om een heleboel in te ontdekken. Dag meneer, hebt u een hond? Marjet Huiberts en Iris Deppe (ill.) Gottmer, 2015 (22 p.) , 95 Mik krijgt een hond, maar de dierenwinkel heeft er geen in de aanbieding. Alle andere dieren in de winkel vindt Mik te koud, te wild, te luid of te eng. Totdat hij zijn hart verliest aan een lief konijn. Een wensvervullend verhaal in zachte pasteltinten. Maar vergis je niet: de rijmende tekst heeft een verrassend rebels randje! Klein geitje kan alles Yvonne Jagtenberg Leopold, 2015 (16 p.) , 99 Een enthousiast, licht overmoedig geitje kan alles al. Klimmen in bomen? Bijten en blèren? Geen probleem! Maar soms loopt het toch (een beetje) fout. Gelukkig is dat allemaal niet erg in dit kleine verhaal. Guitig boekje met kleurige en sprankelende prenten, waarin voortvarende peuters zich beslist herkennen. Verstoppertje spelen met Pepe en Milli Yayo Kawamura ImageBooks, 2015 (14 p.) , 95 Pepe en Milli spelen verstoppertje. Om de beurt mogen ze zich verstoppen. Kinderen kunnen meezoeken achter allerhande schuifjes en flapjes. Een kleurrijk zoekboek, met vrolijke tekeningen vol leuke details. Wie verstopt zich achter mijn kip? Vincent Mathy De Eenhoorn, 2015 ( 10 p.) , 95 Achter elk boerderijdier staat een ander dier verstopt. Door de speelse vormgeving, kun je er telkens een klein stukje van zien. Raden maar over welk dier het gaat! Dit vrolijke boekje is vast een hit bij veel kinderen, door de felle kleuren, de herhaling en ludieke karakter.

4 Hoe doet de kameleon? Jean Maubille De Eenhoorn, 2014 (28 p.) Ben je in de stemming voor een absurd voorleesmoment? Neem dan dit boek, dat stellig verkondigt dat de kameleon dan wel KNOR, MEUH of GROAAW doet. Niet dus. Peuters zullen al gauw gaan raden welk dier dat geluid wél maakt. Een interactief boek met een verrassend, gedurfd einde. Tellen Aino-Maija Metsola Querido, 2015 (14 p.) ,50 Dit uitdagende telboek doet veel meer dan voorwerpen in bepaalde hoeveelheden tonen, met daarbij het bijbehorende cijfer. Tellen biedt eindeloos veel telplezier. Niet alleen door de massa aan te tellen zaken en details, maar ook door de tel- en zoekopdrachten achter de vele flapjes. Behalve het concept, is ook de pittige tekenstijl origineel en aantrekkelijk. Nog even achter mijn oortjes kriebelen Jörg Mühle Gottmer, 2015 (22 p.) ,95 Klein Konijn gaat slapen, en daar hoort een heel ritueel bij. Tanden poetsen en pyjama aandoen, maar ook het kussen opschudden. En vooral: achter de oortjes kriebelen. Dit boek doet meer dan verslag uitbrengen van dat ritueel. Kinderen mogen gewoon meedoen. Een ideaal voorleesboek voor bij het slapen gaan en om kinderen de weg naar hun eigen bed te laten vinden. Slaap zacht Chez Picthall Oogappel, 2015 (18 p.) ,99 Zelfs vanaf de eerste levensmaanden kunnen baby s genieten van boeken. Zeker wanneer ze tekeningen bevatten met contrasterende kleuren en goed herkenbare, geometrische vormen. Slaap zacht is zo n boek. Niet om voor te lezen, wel om samen in te kijken, te wijzen en verwonderd te geraken. Prima kennismaking met de wereld van het boek. Het kleine wonder: wat zit er in? Maike Taddicken De Eenhoorn, 2014 (12 p.) Peuters, nieuwsgierig als ze zijn, zullen hun hartje ophalen aan dit boek. Op elke dubbele pagina staat een herkenbaar voorwerp, voorzien van een grote flap. Sla je die om, dan ontdek je wie of wat er in het voorwerp zit. Wie zit er in de auto? Of in het hok? En welke spulletjes zitten er in de handtas? Een boek zonder woorden, om samen rond te vertellen en te verzinnen.

5 Groot en klein Britta Teckentrupp Memphis Belle, 2015 (14 p.) Loes Randazzo (vert.) , 90 (wordt verkocht als set, samen met Voertuigen, zie Mooi vormgegeven boek dat op een originele manier relaties en tegenstellingen duidt. In de retroachtige prenten staat de leeuw naast het katje, de appel naast de pitjes, en de haai naast een school bange visjes. Tekst is er amper, maar de tekeningen spreken boekdelen. Een ogenschijnlijk eenvoudig boek, waarbij veel te vertellen is. Stan stop de trein Bart Van Nuffelen en Stan van Steendam (ill.) De Eenhoorn, 2015 (28 p.) ,50 Stan beleeft eindeloos speelplezier met zijn trein. Het gaat maar voort en voort, door de kamer, de wagonnetjes volgeladen, steeds sneller en sneller. Een aanstekelijk verhaal dat recht uit de speelkamer komt. Typografisch en beeldend is het erg sterk uitgewerkt. Het boek leent zich uitstekend tot expressief voorlezen. Mijn eerste Van Dale babyboekje Liesbeth Verhulst-Schlichting, Betty Sluyzer, Marja Verburgtoon en Paula Gerritsen (ill.) Va n Dale uitgevers, 2015 (6 p.) , 99 Dit krakende knuffelboekje laat baby s kennismaken met zeven herkenbare, lieve dieren. Elk dier wordt getoond in een sprankelende tekening. Het vrolijke rijmpje erbij zegt iets over hun gedrag, lievelingseten of andere voorkeuren. Een geslaagd knisperboekje dat veel voorleesplezier zal geven. Hier woon ik Fiep Westendorp Fiep, 2015 (12 p.) Gioia Smid (samensteller) ,50 Een meisje toont alle hoeken en kanten van haar huis. Overal zijn meubels, spulletjes en speeltjes te zien. Fijn om samen op verkenning te gaan. En om bijvoorbeeld te ontdekken welke streken de poes uithaalt, of te raden van wie welk speelgoedje is. Een huis van een boek, met weinig tekst maar veel stof om over na te denken, dingen om te benoemen en ruimte om te fantaseren. Mijn kleine bos Katrin Wiehle Querio, 2014 (14 p.) ,99 Maak kennis met de fauna en flora van het bos. Eén voor één leren jonge kinderen de planten, bomen en bosbewoners kennen. Wie woont waar, welke blaadjes horen bij welke bomen, wat kan de mens eten De eenvoudige woorden en heldere prenten maken alles duidelijk. Een leerrijk boek met een ecologisch aandoende vormgeving die mooi aansluit bij de inhoud.

6 Jip en Janneke Dierenvrienden Naar Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp (ill.) Querido, 2015 (14 p.) , 99 Jip en Janneke zijn duidelijk dierenvrienden. In dit mooi vormgegeven boekje zie je hen in de dierentuin, bij de poes die kleintje kreeg, of op wandel met poes en hond in de poppenwagen. Behalve met heel wat dieren, is het hier fijn kennismaken met het guitige tweetal en hun heerlijke kinderwereld.

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 12-12-2018 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2014.45.1217 Arrhenius, Ingela P. Kijk bus! AB 8,85 2015.08.4939

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland Bibliotheek Montferland 2019-2020 Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren,

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 20-01-2019 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2017.04.2732 Arrhenius, Ingela P. Leeuw, waar ben je? AB 10,89

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BoekStart www.boekstart.nl Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BABY S VAN 2 TOT 3 MAANDEN: KNUS EN GEZELLIG Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Reuzen en kabouters!

Reuzen en kabouters! Reuzen en kabouters!. Weekprogramma: Week 1; 21 sept 25 sept 0 jaar Kijken en benoemen 1 jaar Kijken en benoemen 2 jaar Voorlezen 3 jaar Voorlezen en platenspel Week 2; 28 sept 2 okt 0 jaar Boekjes in

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

KINDER- & JEUGDBOEKEN ZOMER 2018

KINDER- & JEUGDBOEKEN ZOMER 2018 KINDER- & JEUGDBOEKEN ZOMER 2018 De Trotse Terugkeer van Standaard Uitgeverij Welkom bij de zomeraanbieding van Oogappel en SU Books. De boeken van Oogappel zorgen voor een onvergetelijke eerste lees ervaring.

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Kriebelbeestjes! Bijlagen activiteitencyclus najaar Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

Dierentuin. Inleiding. Warming-up klassikaal. Warming-up groepjes. Introductie Dierentuin. Brullen als een leeuw

Dierentuin. Inleiding. Warming-up klassikaal. Warming-up groepjes. Introductie Dierentuin. Brullen als een leeuw Dierentuin Inleiding Introductie Dierentuin De kleuters maken in deze dramales een reisje naar de dierentuin. Ze beginnen met het nabootsen van dierengeluiden, waarbij ze goed naar elkaar luisteren. Hierna

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin.

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. Werkbundel Instructies in de klas 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. 3. Kleur de boeken op de onderste plank rood. 4. Zet een kring rond het meisje. 5. Doorstreep het

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN Versjes en rijmpjes Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, 2000 - Sterren ISBN 90 214 6478 0 Ziezo Annie M.G. Schmidt Querido, 1988 - Insektenbevolkingsregister - Van zeven mannetjes - De baard

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens.

Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens. Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, humor, piratenschool KORTE INHOUD: Wat is dat nu? Met

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Babygebaren Kinderdagverblijf Tomaz Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Waarom babygebaren gebruiken? Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en sinds

Nadere informatie

Meer informatie over de waarschuwingen op onze producten, die in overeenkomst zijn met de Europese Normen voor Veiligheid van Speelgoed, vindt u op

Meer informatie over de waarschuwingen op onze producten, die in overeenkomst zijn met de Europese Normen voor Veiligheid van Speelgoed, vindt u op Meer informatie over de waarschuwingen op onze producten, die in overeenkomst zijn met de Europese Normen voor Veiligheid van Speelgoed, vindt u op onze website: www.usborne.com Baby s eerste speel- en

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1 Mondeling Nederlands Cursus 2 Module 4 Dag 1 het gras het pad het park de boom de poep de vlieg rondkijken wegjagen wrijven dichtbij ver weg moe moe veel weinig iets - niets vallen wij/zij vallen hij/zij

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs november 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Het gedicht Kampioen

Het gedicht Kampioen Het gedicht Kampioen Bibliografie: Robben, J. (2009). Zullen we een bos beginnen? Breda: De Geus. Thema: gekke talenten Korte inhoud: Gekke talenten zoals het maken van de lekkerste spaghettipindakaaskoffie,

Nadere informatie

Piramide voor gastouders

Piramide voor gastouders Gastouderopvang Piramide Piramide voor gastouders Plezier voor kinderen, gastouders en ouders! Voor alle kinderen van 0-4 jaar Compleet pakket Tips, suggesties en uitgewerkte activiteiten Professionalisering

Nadere informatie

de Nationale Loterij en de Nederlandse Taalunie

de Nationale Loterij en de Nederlandse Taalunie info@fast-forward.be Hoveniersdreef 30 3001 Leuven Beste leerkracht Met dit lesmateriaal kunt u uw leerlingen voorbereiden op het toneelstuk Hi Ha!'. We stellen voor dat u aan de hand van de volgende bladzijden

Nadere informatie

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC )

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers Maart 2015 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8 Beste ouders, verzorgers In deze kern leerde uw kind: Woorden: bank en licht Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

MDS Benelux nv (verdeling Vlaanderen en Nederland) Klavertje Vier is een imprint van Ballon Media nv Pers - promotie - marketing

MDS Benelux nv (verdeling Vlaanderen en Nederland) Klavertje Vier is een imprint van Ballon Media nv Pers - promotie - marketing Najaar 2018 backlist Najaar 2018 11,99 11,99 13,99 14,99 13,99 K4_najaar_2018_cvr.indd 4-5 13,99 19,99 17/05/18 15:53 Stuart Hill / Sandra Lawrence Atlas van monsters Een must have voor liefhebbers van

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Ons eerste thema van dit nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Dit keer hebben we gekozen voor het thema In de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Boek van de week: 1; Mama kwijt 2; Uilen 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten, redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten, redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief februari 2011 Leren doen door nadoen Eindelijk ook iets voor baby s Nadat in januari de eerste PIPPO Speel- & Leerbrief in vernieuwde formule verscheen,

Nadere informatie

Groepsbevorderende activiteit. De broek van big (Jonathan Emmett)

Groepsbevorderende activiteit. De broek van big (Jonathan Emmett) Groepsbevorderende activiteit De broek van big (Jonathan Emmett) Beginsituatie - 65 kinderen () - 5 begeleiders - dieren aanwezig op de boerderij: paarden, ezel, konijnen, schapen, geiten, varkens, lama,

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg.

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg. Toneelstuk: Woeste Willem Liedje: Woeste Willem (melodie opa bakkebaard) Woeste Willem woont aan de oever van een meer. Woeste Willem is een zeerover. Of eigenlijk, was een zeerover, want hij is met pensioen.

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO Pedagogisch werken met plezier s 1-3 jaar pa pluis jaargang 26 - januari 9 2015-3,95 - P-50954 a Max vindt om! de liefste maandblad voor peuters Een heel boekje over houden van! bv, 1953-2015 copyright

Nadere informatie

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk!

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Lesbrief Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Met samenleesboeken kunt u uw leerlingen op een andere manier laten lezen in de klas. Het belangrijkste kenmerk van een samenleesboek is, dat het een verhaal

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin

Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Auditieve oefeningen bij het thema de dierentuin Boek van de week: 1; Nijntje in de dierentuin 2; De dierentuin 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 05-02-2017 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2015.08.4939 Arrhenius, Ingela P. Kijk Beer! AB 11,21 2016.43.1048

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Eerste druk, juni 2012 2012 Wil van der Helm Illustrator: Wil van der Helm Corrector: Annamarie van der Helm isbn: 978-90-484-2488-7 nur: 277 Uitgever: Free

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Dit is een e-boek. De papieren versie van dit boek is uitgegeven onder ISBN: 978-90-334-8947-1. Eerste druk: 2012

Dit is een e-boek. De papieren versie van dit boek is uitgegeven onder ISBN: 978-90-334-8947-1. Eerste druk: 2012 Dit is een e-boek. De papieren versie van dit boek is uitgegeven onder ISBN: 978-90-334-8947-1 Eerste druk: 2012 Gepubliceerd door Uitgeverij Acco, Blijde Inkomststraat 22, 3000 Leuven, België E-mail:

Nadere informatie