Pagina 1/45. Aan de slag met. Virtueel Datacenter. Versie 1.4

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pagina 1/45. Aan de slag met. Virtueel Datacenter. Versie 1.4"

Transcriptie

1 Pagina 1/45 Aan de slag met Virtueel Datacenter Versie 1.4

2 Pagina 2/45 Inhoud Inleiding...3 Termen / Begrippen lijst...3 De start en inrichting van uw Virtueel Datacenter...4 Inloggen op vcloud Director...5 Aanmaken van een netwerk met een Edge Gateway...6 Aanmaken van een VDC isolated netwerk...9 DHCP inschakelen voor een netwerk...12 NAT instellen voor netwerk met Edge Gateway (internet toegang)...14 Firewall instellen voor uw netwerk...16 Aanmaken van Catalog en uploaden van Media...19 Uploaden van Media naar uw Catalog...21 vapp, uw virtuele machines en applicaties...23 Aanmaken van een vapp...24 Installeren van een virtuele machine...29 Backuppen en restoren van uw Virtueel Datacenter...31 Inloggen op uw Virtueel Datacenter Backup Console...31 Backup plan (schedule) maken en bepalen...32 Eventueel Encrypten van uw backups...33 Backup plan toepassen op vapp(s)...35 Handmatig backup initiëren...36 virtuele machines herstellen...37 Bestanden herstellen...40

3 Pagina 3/45 Inleiding Dit document geeft een inleiding in het gebruik van uw Virtueel Datacenter. Virtueel Datacenter is een dienst die verschillende toepassingen omvat (virtuele servers, virtueel netwerk en backups). Solcon biedt u een geïntegreerde oplossing die u volledig op afstand kunt beheren. Om u op weg te helpen, beschrijven we in deze handleiding welke stappen moeten worden doorlopen om gebruik te kunnen maken van uw Virtueel Datacenter. Tevens bespreken we de termen welke een Virtueel Datacenter met zich mee brengen. Termen / Begrippen lijst Edge Gateway : Een op software gebaseerde router op basis van VMware vshield. Deze router kan binnen een Virtueel Datacenter voor NAT, Firewalling, DHCP zorgen. Tevens kunnen er VPN tunnels worden opgezet naar een Edge Gateway. De Edge Gatway is de default gateway binnen netwerken welke internet toegang hebben. Catalog : Een catalogus waarin zich installatie media kunnen bevinden. Bijvoorbeeld een ISO met een Linux distributie of een Microsoft installatie CD. vapp : Set van virtuele machines binnen een Virtueel Datacenter welke samen een applicatie vormen. Binnen vcloud Director kan een virtuele machine niet bestaan zonder vapp. Een applicatie kan bijvoorbeeld bestaan uit virtuele machines met daarop webservers, een loadbalancer en een databaseserver. VDC Network : Een virtueel netwerk welke bestaat binnen een Virtueel Datacenter van een gebruiker. Deze kan geïsoleerd zijn (alleen connectie tussen virtuele machines binnen het Virtueel Datacenter) of gekoppeld aan het internet (netwerk gekoppeld aan Edge Gateway). Virtueel Datacenter (VDC): Volledig virtueel datacenter, inclusief netwerken, dataopslag en (virtuele) servers, welke volledig vanuit de software (vcloud Director) te bedienen zijn. Elke klant heeft één of meerdere Virtuele Datacenters. VMware vcloud Director : De visie van VMware op het Virtueel Datacenter. Tevens applicatie welke het mogelijk maakt om door gebruikers een volledig selfservice datacenter op te zetten op basis van VMware technologie.

4 Pagina 4/45 De start en inrichting van uw Virtueel Datacenter Voordat u kunt beginnen met het installeren van virtuele machines is het belangrijk om uw Virtueel Datacenter in te richten. Want, net als met een fysieke server, heeft u een netwerk nodig: kabels, een router of switch welke is verbonden met het Internet of een ander netwerk en set met installatie CD s / DVD s. Dit is in een Virtueel Datacenter niet anders. Het grote verschil is echter, dat u in een Virtueel Datacenter alles kunt regelen van achter uw PC. Zaken die eerst uitgevoerd dienen te worden voordat we kunnen beginnen met het installeren van virtuele machines zijn: Toegang krijgen tot het Virtueel Datacenter (Inloggen op vcloud Director) Het aanmaken van een of meerdere netwerk(en) o netwerk dat is gekoppeld aan het internet (netwerk met Edge Gateway) o netwerk dat alleen beschikbaar is binnen het Virtueel Datacenter (Isolated) o Eventueel DHCP configureren op uw netwerk o Eventueel NAT configureren om internet beschikbaar te maken binnen uw netwerk o Instellen van de firewall Installatie media beschikbaar maken (maken van een Catalog en uploaden van media) Nadat we deze zaken hebben geregeld is het Virtueel Datacenter klaar voor gebruik en kan er gestart worden met het installeren van één of meerdere virtuele machines.

5 Pagina 5/45 Inloggen op vcloud Director Om te inloggen op uw eigen Virtueel Datacenter gaat u naar de volgende URL in uw webbrowser: naam] Korte naam is een naam die u zelf heeft opgegeven bij de bestelling. Dit is meestal de naam van uw organisatie. Deze heeft u in uw opleverbrief samen met de gebruikersnaam en password gekregen van Solcon. In het voorbeeld is solcon gebruikt als korte naam.

6 Pagina 6/45 Aanmaken van een netwerk met een Edge Gateway Na inloggen komt u in het startscherm, klik op Manage VDCs Klik hier op uw VDC (Deze is al door Solcon aangemaakt, VDC Solcon in ons geval): Klik op het tabblad Org VDC Networks en klik op + Selecteer Create a routed network by connecting to an existing Edge Gateway en klik op uw Edge Gateway:

7 Pagina 7/45

8 Pagina 8/45 Nadat u op next heeft geklikt, vult u de door u gewenste gegevens in (gebruik hier de door u gewenste private ip adressen en DNS servers): Geef uw netwerk een naam en klik op finish: Uw netwerk wordt nu aangemaakt:

9 Pagina 9/45

10 Pagina 10/45 Wanneer uw netwerk klaar is wordt het volgende aangegeven: Uw netwerk gekoppeld aan uw Edge Gateway is klaar voor gebruik.

11 Pagina 11/45 Aanmaken van een VDC isolated netwerk Vanuit het startscherm, klik u op Manage VDCs Klik hier op uw VDC (VDC Solcon in ons geval): Klik op het tabblad Org VDC Networks en klik op + Selecteer Create an isolated network within this Virtueel Datacenter en klik op Next.

12 Pagina 12/45 Vul de door u gewenste gegevens in, en klik op Next (gebruik hier de door u gewenste private ip adressen en DNS servers): Geef uw netwerk een naam en klik op finish: Uw netwerk wordt nu aangemaakt:

13 Pagina 13/45 Wanneer uw netwerk klaar is wordt het volgende aangegeven: Uw netwerk is nu klaar voor gebruik.

14 Pagina 14/45 DHCP inschakelen voor een netwerk Vanuit het startscherm, klikt u op Manage VDCs Selecteer uw VDC: Selecteer het tabblad Org VDC Networks en klik met de rechter muis knop op het netwerk waarop u DHCP wilt configureren en selecteer Configure Services : Selecteer het tabblad DHCP, klik op Enable DHCP en vervolgens op Add

15 Pagina 15/45

16 Pagina 16/45 Nadat u op add heeft geklikt kunt u de ip range opgeven welke voor DHCP worden gebruikt: Nadat u op OK heeft geklikt ziet u de aanpassingen staan in het scherm. Bevestig dit door weer op OK te klikken: Op het tablad Edge Gateways kunt u de status zien: Nadat de status van de Edge Gateway is veranderd van Configuring naar groen is de wijziging doorgevoerd en kunt u DHCP gebruiken in uw netwerk. De DHCP Server is klaar voor gebruik.

17 Pagina 17/45 NAT instellen voor netwerk met Edge Gateway (internet toegang) Vanuit het startscherm, klikt u op Manage VDCs Selecteer uw VDC: Selecteer het tabblad Edge Gateways Klik hier met de rechter muisknop op uw Edge Gateway en kies External IP Allocations Noteer het externe IP adres welke hier wordt getoond en klik vervolgens op Cancel: Selecteer het tabblad Org VDC Networks en klik met de rechter muis knop op het netwerk waarop u NAT wilt configureren en selecteer Configure Services :

18 Pagina 18/45 Selecteer het tabblad NAT en kies Add SNAT Selecteer onder Apllied on het DC netwerk. Bij Original (internal) geeft u uw subnet of range op van uw interne netwerk. Translated (External) IP adres is het IP adres welke we onder de Edge Gateway hebben genoteerd. Nadat Enabled is aangevinkt kunt u op OK klikken. U ziet uw NAT regel nu verschijnen Bevestig dit door nogmaals op OK te klikken. NAT is nu geconfigureerd voor uw netwerk.

19 Pagina 19/45 Firewall instellen voor uw netwerk Vanuit het startscherm, klikt u op Manage VDCs Selecteer uw VDC: Selecteer het tabblad Org VDC Networks en klik met de rechter muis knop op het netwerk waarop u de firwall wilt configureren en selecteer Configure Services : Selecteer het tabblad Firewall, uw krijgt een overzicht te zien van de huidige instellingen van de firewall. Default staat alle op Deny, wat aangeeft dat al het verkeer (zowel van binnen naar buiten als buiten naar binnen) wordt geblokkeerd. U kunt hier de door u gewenste firewall regels toevoegen. In dit voorbeeld geven we de ip range welke we eerder bij netwerk maken met Egde Gateway, en configureren NAT hebben gemaakt toegang naar buiten. Onze Virtual Server moeten bij het Internet kunnen komen.

20 Pagina 20/45 Om een firewall regel toe te voegen, klik op add.. Omdat we in dit voorbeeld verkeer van binnen (ons VDC netwerk) naar buiten (het internet) willen toestaan geven we de firewall de onderstaande opties mee: Source: Internal (alle interne IP ranges, dit kunt u naar wens beperken door IP ranges op te geven) Destination: External (waar mag het verkeer naar toe) Protocol: ANY voor alle protocollen Action: Allow (we willen toestaan) Klik op OK om te bevestigen.

21 Pagina 21/45 Uw firewall regel wordt weergegeven in de lijst met regels: Klik op OK om de firewall regel te activeren. Voeg naar wens meerdere regels toe. Uw firewall is nu geactiveerd en klaar voor gebruik.

22 Pagina 22/45 Aanmaken van Catalog en uploaden van Media Vanuit het startscherm, klikt u op Catalogs Klik hier op + om een Catalog toe te voegen: Geef de Catalog een naam en klik op next

23 Pagina 23/45 Selecteer Use any storage available in the organization en klik op finish Uw Catalog is aangemaakt Uw Catalog is nu klaar voor gebruik, uw kunt nu beginnen met het uploaden van installatie media.

24 Pagina 24/45 Uploaden van Media naar uw Catalog Onder het tabblad vapp Templates kunt u OVA of OVF templates uploaden en onder het tabblad Media & Other CD / DVD iso bestanden. In dit voorbeeld uploaden we een ISO installatie media door op Media & Other te klikken. Hierna klikken we op de upload button om een ISO te uploaden: Selecteer een bestand vanuit uw locale computer en klik op Upload: Status:

25 Pagina 25/45 Nadat de upload is voltooid zal de media worden geïmporteerd: En uw installatie media is klaar voor gebruik: Vanaf dit punt kunt u het installatie media gebruiken in uw VM s.

26 Pagina 26/45 vapp, uw virtuele machines en applicaties In vcloud Director zijn alle virtuele machines gegroepeerd in zogenoemde vapp s (virtuele applicaties). Kort gezegd is een vapp een groep van een of meerdere virtuele machines welke samen uw applicatie vormen. Bijvoorbeeld, we hebben een Applicatie. Deze applicatie wordt gevormd door de volgende virtuele machines: SMTP server, voor het versturen en ontvangen van mail Database server, waar de accounts worden bijgehouden Spam Server, welke de scant op spam POP3 / IMAP server, om de mail aan de gebruikers aan te bieden In het voorbeeld zijn de boven genoemde servers elk een losse virtuele machine, maar ze kunnen niet functioneren zonder elkaar. Al deze losse virtuele machines vormen samen mijn applicatie Mail. Wanneer we deze applicatie opbouwen binnen vcloud Director, dan starten we met het maken van een vapp. De noemen we bijvoorbeeld Mail Applicatie. Pas later voegen we hier de virtuele machines aan toe. Eventueel kunt u later altijd een extra virtuele machine toevoegen aan uw vapp.

27 Pagina 27/45 Aanmaken van een vapp Vanuit het startscherm, klikt u op Build New vapp Vul de naam van de vapp in, selecteer het VDC waarin de vapp moet gaan draaien en kies leases. Klik vervolgens op next.

28 Pagina 28/45 Klik op + New virtuele machine om een VM toe te voegen. Geef de nieuwe virtuele machine een naam, selecteer welk operating systeem u gaat installeren, ken het aantal netwerk Interfaces toe en geef aan hoeveel RAM en CPU s de virtuele machine moet bevatten. Klik vervolgens op OK.

29 Pagina 29/45 Nadat u op OK heeft geklikt, ziet u de Virtual Server in de lijst verschijnen. Voeg naar wens meerdere virtuele machines toe. Klik op next om door te gaan. Klik nogmaals op next om het storage profile te bevestigen: Selecteer de gewenste netwerk instellingen en klik op next.

30 Pagina 30/45 Klik op next U krijgt een samenvatting te zien van u aan te maken vapp. Deze kunt u bevestigen door op Next te klikken. De vapp zal nu worden aangemaakt.

31 Pagina 31/45 Uw vapp wordt aangemaakt, wacht even totdat deze klaar is. Uw vapp is klaar voor gebruik.

32 Pagina 32/45 Installeren van een virtuele machine Klik van uit het startscherm op open van de desbetreffende vapp van waaruit u een VM wilt installeren. U krijgt een diagram te zien van uw vapp met de daarbij behorende virtuele machines en netwerk aansluitingen. Klik met de rechtermuisknop op de te installeren virtuele machine en kies Insert CD/DVD from Catalog om een installatie medium toe te voegen. Selecteer het gewenste installatie bestand en klik op Insert

33 Pagina 33/45 Nadat busy is verdwenen kun uw de virtuele machine aan zetten. Het aanzetten van de virtuele machine doet u door met de rechter muisknop op de virtuele machine te klikken en Power On te selecteren. De virtuele machine wordt nu aangezet. Weer nadat busy is verdwenen is de actie doorgevoerd. Om een console te openen, klik met de rechter muis knop op de virtuele machine en selecteert u Popout Console Vanuit de console kunt u uw installatie afronden.

34 Pagina 34/45

35 Pagina 35/45 Backuppen en restoren van uw Virtueel Datacenter Het is van belang dat u backups maakt van de vapp s en virtuele machines welke draaien binnen uw Virtueel Datacenter. Nadat uw backups heeft gemaakt bent u in staat om virtuele machines te herstellen naar een alternatieve locatie, uw virtuele machine te overschrijven met een eerder gemaakte backup, of bestanden te herstellen uit een eerder gemaakte backup. Te volgen procedure: Inloggen op uw Virtueel Datacenter Backup Console Backup plan (schedule) maken en bepalen Backup plan toepassen op vapp(s) Handmatig backup initiëren virtuele machines herstellen Bestanden herstellen Inloggen op uw Virtueel Datacenter Backup Console Ga in een web browser naar het volgende adres, waarbij [korte naam] door Solcon is aangeleverd. naam] Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op welke door Solcon zijn aangeleverd. Nadat u bent ingelogd krijgt u een overzicht te zien van de vapp s welke u heeft aangemaakt binnen uw Virtueel Datacenter.

36 Pagina 36/45 Backup plan (schedule) maken en bepalen Voordat u backups gaat maken is het van belang om voor u zelf de volgende zaken te bepalen: Op welk tijdstip moet er een backup gemaakt worden van de vapp en de daarbij behorende Virtual Servers Op welke dagen moet er een backup gemaakt worden Hoelang wilt u de backups bewaren (retentie) Nadat deze zaken bepaald zijn, kunt u een Backup plan maken. In het voorbeeld gaan we uit van het volgende: Backups maken om 23:00 (11:00 pm) Elke dag backups maken, behalve op zondag Backups moeten 3 weken bewaard blijven Klik nu op Backup Plans Klik in het volgende scherm op Create om een nieuw Backup Plan te maken Vul de gegevens in, zoals deze bij de vorige stap zijn bepaald, en klik vervolgens op Retention rules

37 Pagina 37/45 Onder Keep Backups op het tabblad Retention rules heeft uw aan hoelang de backups bewaard moeten blijven. Klik op OK om uw Backup Plan op te slaan, of ga door naar Encrypten van uw backups (optioneel). Wanneer u voor OK heeft gekozen, dan komt uw zojuist aangemaakte Backup Plan in de lijst van beschikbare backup plans te staan. Klik op uw organisatie naam om weer naar het hoofdscherm te gaan. Uw heeft zojuist succesvol een backup plan aangemaakt. Eventueel Encrypten van uw backups Onder het tabblad Options kunt u aangeven of u uw backups wilt beveiligen door middel van encryptie. Wanneer u deze optie aanzet, worden uw backups middels AES-256 algoritme versleuteld. LET OP!!! Het wachtwoord goed bewaren, zonder wachtwoord is herstellen van backups niet meer mogelijk (ook niet door Solcon).

38 Pagina 38/45 Klik op OK om uw Backup Plan op te slaan. Nadat u op OK heeft geklikt, dan komt uw zojuist aangemaakte Backup Plan in de lijst van beschikbare backup plans te staan. Klik op uw organisatie naam om weer naar het hoofdscherm te gaan. Uw heeft zojuist succesvol een backup plan aangemaakt.

39 Pagina 39/45 Backup plan toepassen op vapp(s) Nadat uw een Backup plan heeft aangemaakt kunt u deze toepassen op uw vapp(s). Hierna worden pas automatisch backups gemaakt. Selecteer in het hoofdscherm vapps en vink uw vapp aan waarop het backup plan geactiveerd moet worden. Klik vervolgens op Apply backup plan Selecteer het door u aangemaakte backupplan en klik op OK Onder Protection status bij de vapp is nu te zien dat de vapp protected is. Onder Backup plan ziet u het geactiveerde backups plan met zijn instellingen. Dit wil zeggen, er is een backup plan geactiveerd. Backups zullen worden gemaakt op de tijden welke zijn aagegeven in het backup plan.

40 Pagina 40/45 Door nu op de naam van de vapp (Mail Applicatie in ons geval) te klikken krijgt u een overzicht te zien van de virtuele machines welke onderdeel zijn van de vapp met de daarbij behorende protectie status. U heeft nu succesvol een backup plan toegepast op een vapp. Elke Virtual Server die onderdeel uitmaakt van deze vapp worden nu automatisch gebackuped. Wanneer u op een later tijdstip een nieuwe Virtual Server binnen deze vapp aanmaakt, dan zal deze ook automatisch worden meegenomen in het backup plan. Handmatig backup initiëren U kunt te allen tijde een backup maken van een vapp of losse Virtual Server (onafhankelijk van uw backup plan). Wanneer u een backup wilt initiëren, dan klikt op op de vapp, selecteer de te backuppen Virtual Server en klik op Backup now Er zal nu een backup gemaakt worden. De status zal rechts in het status venster worden aangegeven.

41 Pagina 41/45 Nadat de backup is voltooid wordt de melding Backup succeeded weergegeven. U heeft zojuist succesvol een backup gemaakt van een Virtual Server. virtuele machines herstellen Indien u een virtuele machine wilt herstellen (backup terug zetten) klikt uw vanuit het hoofdscherm op Backup storage Selecteer vervolgens de door u te herstellen Virtual server en geef het recovery point op (vanuit welke backup moet gerestored worden). Klik vervolgens op recover.

42 Pagina 42/45 Wanneer u bij het backup plan encryptie heeft aangezet, vul dan uw encryptie wachtwoord op en klik op OK Pas eventueel onderstaande setting naar wens aan, waaronder: Target vapp; de vapp waar de herstelde virtuele machine onderdeel van moet worden. Dit kan ook een andere vapp zijn, dit kan handig zijn wanneer u over meerdere Virtueel Datacenters beschikt of meerdere vapps heeft. Name of the recovered Machine; Geef een andere naam op indien de originele Virtual Server niet overschreven moet worden Pas eventueel de netwerk settings aan (onder additional parameters) Klik op OK om het herstel proces te starten. De status kunt u volgen in het status scherm rechts.

43 Pagina 43/45 Nadat het herstellen is voltooid wordt de volgende melding weergegeven. Onder het overzicht van de desbetreffende vapp zal de herstelde virtuele machine zichtbaar zijn Ook in vcloud Director is de herstelde virtuele machine nu zichtbaar: U heeft succesvol een virtuele machine hersteld vanuit een backup.

44 Pagina 44/45 Bestanden herstellen U kunt individuele bestanden, directories met bestanden herstellen vanuit eerder gemaakte backup. Ga vanuit het hoofdscherm naar Backup storage Selecteer hier de virtuele machine van waaruit u bestanden wilt herstellen. Selecteer vervolgens een backup als basis van de datum van waaruit u wilt herstellen Vervolgens klikt u op Recover files, het bestands selectie scherm zal worden getoond. Geef uw encryptie wachtwoord op indien uw backup is versleuteld. Selecteer de door u te herstellen bestanden of directory( s) in het bestands selectie scherm. En klik op OK om het herstel proces te starten.

45 Pagina 45/45 De status van het herstel proces zal worden weergegeven in het status scherm Wanneer het herstel proces is afgerond, kunt u de herstelde bestand / directories downloaden als zip file naar uw lokale computer U heeft het herstel proces succesvol afgerond. Indien nodig kunt u de bestanden op de door u gewenste manier terug plaatsen op de virtuele machine.

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK Contents TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK... 2 TERMEN... 2 VOORBEREIDING... 2 VAPP TEMPLATE INLADEN... 2 NETWERKEN INSTELLEN... 5 HARDDISKS EN NETWERKEN KOPPELEN... 6 WIJZIGEN

Nadere informatie

Praktijk opdrachten VMware

Praktijk opdrachten VMware Praktijk opdrachten VMware 1 1. Toegang tot de ICT Academie Cloud omgeving Om toegang te krijgen tot de Cloud omgeving van de ICT Academie, kun je onderstaande procedure volgen: http://wiki.vcloud.ictacademie.net/wp

Nadere informatie

vcloud getting started

vcloud getting started vcloud getting started Previder vdc Versie: 1.0 2013 11 22 [11:48] Versie: 1.0 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1 Getting started... 3 1.1 Inleiding... 3 1.1.1 Standaard omgeving met NAT routing... 3 1.1.2

Nadere informatie

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL Contents IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 0 HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 2 STANDAARD FUNCTIONALITEITEN... 2 DNS... 2 DHCP... 2 BASIS INSTELLINGEN UITVOEREN...

Nadere informatie

IAAS - QUICK START GUIDE

IAAS - QUICK START GUIDE IAAS - QUICK START GUIDE Contents IAAS QUICK START GUIDE... 2 STAPPEN... 2 AANMAKEN VAPP... 2 NETWERK BESCHIKBAAR MAKEN IN VAPP... 3 UITROLLEN WINDOWS SERVERS... 3 VERSIES VAN WINDOWS SERVER TEMPLATES...

Nadere informatie

PASSIVE FALLBACK QUICK START GUIDE

PASSIVE FALLBACK QUICK START GUIDE PASSIVE FALLBACK QUICK START GUIDE INHOUDSOPGAVE 1 - VOORBEREIDING... 2 2 - DENKFASE... 3 3 - OVERZICHT STAPPEN... 4 4 - INLOGGEN... 5 5 - CREATIE EN GEBRUIK VAN DE CATALOG... 6 6 - HET AANMAKEN VAN ISOLATED

Nadere informatie

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO

IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO Contents IAAS BACKUPS MAKEN MET IASO... 2 STAPPEN... 2 BACKUP.MANAGEMENT PORTAL... 3 INLOGGEN IN DE CLOUD MANAGEMENT CONSOLE... 3 ACCOUNTS AANMAKEN... 4 INSTALLEREN EN CONFIGUREREN...

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domain Controller Installeren... 4 3. VPN Configuren... 7 4. Port forwarding.... 10 5. Externe Clients verbinding

Nadere informatie

Cloudbackup. Whitelabel Handleiding. Versie: 1 2013 03 01 [10:25] Medewerkers Previder

Cloudbackup. Whitelabel Handleiding. Versie: 1 2013 03 01 [10:25] Medewerkers Previder Cloudbackup Whitelabel Handleiding Versie: 1 2013 03 01 [10:25] Opdrachtgever : Auteur(s) : Status : Classificatie : Geldigheid : Datum laatste wijziging : Distributie : P.D. Derks Concept / Gereed / Geaccepteerd

Nadere informatie

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565)

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Indien de ADSL router en computer correct zijn aangesloten en u via de computer toegang heeft tot het internet, kan het configuratie menu van de

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0

Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0 Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Stap 1: Inloggegevens en wachtwoord...

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met:

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met: Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding In combinatie met: Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domaincontroller installeren en configuren.... 4 3. VPN Server Installeren en Configureren... 7

Nadere informatie

Denit Backup instellen op een Linux server

Denit Backup instellen op een Linux server Denit Backup instellen op een Linux server Deze handleiding beschrijft de stappen om de back-up software van Ahsay in te stellen. AANMAKEN BACK-UP SET... 2 DE SCHEDULER INSTELLEN... 4 HET FILTER INSTELLEN...

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

1. Controleren van de aansluiting op de splitter

1. Controleren van de aansluiting op de splitter Configuratie Copperjet 1616-2p (SurfSnel ADSL connected by BBned) 1. Controleren van de aansluiting op de splitter 2. Toegang tot de modem 3. Router installatie bij afname meerdere IP adressen (8, 16 of

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Installatie Avalanche Webview

Installatie Avalanche Webview Installatie Avalanche Webview Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Webview op een huidige omgeving te updaten en te installeren. 1. Deïnstalleer de huidige Avalanche Webview

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley Windows server 2012 Wesley Windows server 2012 Naam: Klas: MICNIO2B Leerjaar: Leerjaar 1/2 Inhoud Installeren van windows server 2012... 3 Naam wijzigen... 4 IPV6 uitschakelen... 5 IP toewijzen aan je

Nadere informatie

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Mail op domeinnaam Instellen in software en apparaten Mail op domeinnaam 29-3-2016 Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Wat is?... 3 Algemene instellingen... 3 Verschillen tussen IMAP en

Nadere informatie

Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7)

Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7) Handleiding Installatie Windows Server 2008 in een VM-omgeving (VM Workstation 7) Download Windows Server 2008 Datacenter Enterprise and Standard (x86) van de MSDNAA-site. Bewaar de licentiecode goed!

Nadere informatie

Vervang UW SERVERNAAM, UW SERVERNAAM ZONDER VPN en COMPUTERNAAM door de naam van de server en computer welke wij u doorgegeven hebben.

Vervang UW SERVERNAAM, UW SERVERNAAM ZONDER VPN en COMPUTERNAAM door de naam van de server en computer welke wij u doorgegeven hebben. VPN ONDER WINDOWS 7 VOOR JE BEGINT Deze handleiding is geschreven voor Windows 7. Bij het doorlopen van de handleiding zal je regelmatig handelingen moeten uitvoeren. Hierbij wordt een vaste schrijfwijze

Nadere informatie

Werkinstructie. Technisch Beheer. uitvoeren MAP scan. voor. Datum: 15 oktober Versie: 1.0

Werkinstructie. Technisch Beheer. uitvoeren MAP scan. voor. Datum: 15 oktober Versie: 1.0 uitvoeren MAP scan voor Technisch Beheer Auteur: ValueBlue Datum: 15 oktober 2016 Versie: 1.0 uitvoeren MAP scan Page 2 / 22 Revisie status Versie Datum Naam Reden Veranderde items 1.0 15-10-2016 ValueBlue

Nadere informatie

Managed Online Backup

Managed Online Backup Managed Online Backup Installatie instructies Backup Manager voor server Versie : 1.6 Auteur : Ingrid de Bont Datum : 18-10-2011 Inhoudsopgave 1 Installeren Backup Manager... 2 1.1 Aandachtspunt voor backuppen

Nadere informatie

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 Inhoudsopgave 1. Windows Server 2012 voorbereiden... 3 2. Rollen installeren op Windows Server 2012... 6 3. DHCP Scopes overzetten...

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router Stap 1: Het instellen van uw computer Instellen netwerkkaart om de modem te kunnen bereiken: Windows 98/ME: Ga naar Start Instellingen Configuratiescherm

Nadere informatie

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren.

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren. SSL VPN SSL VPN SSL VPN is een web based versie van VPN waarbij er geen VPN client software nodig is. Het wordt niet beperkt door netwerkomgevingen en is zeer eenvoudig te configureren. SSL staat voor

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren.

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren. SSL VPN SSL VPN SSL VPN is een web based versie van VPN waarbij er geen VPN client software nodig is. Het wordt niet beperkt door netwerkomgevingen en is zeer eenvoudig te configureren. SSL staat voor

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Quickstart ewon Cosy 131

Quickstart ewon Cosy 131 Quickstart ewon Cosy 131 Inleiding In deze quickstart leggen we stap voor stap uit hoe de ewon Cosy snel geconfigureerd kan worden. Mocht u toch meer gedetailleerde informatie nodig hebben dan verwijzen

Nadere informatie

Windows XP & Windows Vista

Windows XP & Windows Vista Rem ote Dial- in User Windows XP & Windows Vista Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Verbinding maken met de router... 4 Remote Dial In User PPTP... 5 Nieuwe VPN-verbinding maken in Windows

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Remote Backup

Gebruiksaanwijzing Remote Backup Gebruiksaanwijzing Remote Backup December 2015 Versie 1.3 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Ondersteunde browsers... 3 Inloggen in portal... 3 Gebruik op meerdere

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule

Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule Backup procedure Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule Configuratie De VEEAM software draait rechtstreeks op onze supermicro Disc enclosure. Zo kan er een optimale snelheid gegarandeerd

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012

HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012 HOW TO RESTORE A SYSTEM IMAGE IN WINDOWS SERVER 2012 Contents WINDOWS SERVER 2012 BUILT-IN BACKUP APPLICATION TO RESTORE A SYSTEM IMAGE.... 2 RESTORE OPTIONS IN WINDOWS SERVER BACKUP... 2 SYSTEM RECOVERY

Nadere informatie

4/5 Installatieservers

4/5 Installatieservers Netwerk Services 4/5 Installatieservers 4/5.1 Een Su SE -installatieserver maken 4/5.1.1 Inleiding Als u maar één server te installeren hebt, doet u dat natuurlijk vanaf de installatie-dvd. Als er meerdere

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2010

Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2010 Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2010 Deze handleiding is op het volgende van toepassing: Vodafone Mobile Broadband Systeemvereisten: Microsoft Outlook 2010 Microsoft Windows Xp

Nadere informatie

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren Controleren van de aansluiting Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Als u gebruik maakt van Linesharing en u wilt bellen met uw KPN lijn, dan dient u de splitter te gebruiken die

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam Versie 1.9 Auteur : E.Mouws

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam Versie 1.9 Auteur : E.Mouws Mail op domeinnaam Instellen in software en apparaten Mail op domeinnaam 3-11-2016 Versie 1.9 Auteur : E.Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Wat is?... 3 Algemene instellingen... 3 Verschillen tussen IMAP en

Nadere informatie

Configuratie van VPN met L2TP/IPsec

Configuratie van VPN met L2TP/IPsec Configuratie van VPN met L2TP/IPsec Met pfsense als Firewall/Router Voorbereiding (Windows 7 op lokale netwerk) Bekijk eerst of de machine correcte netwerkgegevens heeft verkregen van de pfsense router:

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

De SAP Cloud Connector 2.0 maakt SAPUI5 ontwikkeling via de WEB-IDE mogelijk met data uit je eigen backend systeem.

De SAP Cloud Connector 2.0 maakt SAPUI5 ontwikkeling via de WEB-IDE mogelijk met data uit je eigen backend systeem. De SAP Cloud Connector 2.0 maakt SAPUI5 ontwikkeling via de WEB-IDE mogelijk met data uit je eigen backend systeem. Vele van ons willen wel eens spelen met de WEB-IDE in de could via het SAP Trial Hana

Nadere informatie

RUCKUS GUEST ACCESS. Technote. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Thomas Snijder Datum: 20-01-2013

RUCKUS GUEST ACCESS. Technote. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Thomas Snijder Datum: 20-01-2013 RUCKUS GUEST ACCESS Technote Versie: 1.0 Auteur: Thomas Snijder Datum: 20-01-2013 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Configuratie... 3 2.1 GUEST

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online voor Servers Versie maart 2016

Handleiding Back-up Online voor Servers Versie maart 2016 Handleiding Back-up Online voor Servers Versie maart 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 2 1.1 Wat doet Back-up Online voor Servers 2 1.2 Ondersteunde besturingssystemen 2 1.3 Opslagruimte vergroten

Nadere informatie

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Uw omvormer van Samil Power is uitgerust met een Wi-Fi module, waarmee u uw omvormer op afstand uit kunt lezen. Samil power biedt het programma V-IPlant

Nadere informatie

DrayTek Sm art VPN Client. PPTP / I PSec / L2TP

DrayTek Sm art VPN Client. PPTP / I PSec / L2TP Rem ote Dial- in User DrayTek Sm art VPN Client PPTP / I PSec / L2TP Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Verbinding maken met de router... 4 Remote Dial In User PPTP... 5 VPN verbinding opzetten

Nadere informatie

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver.

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Deze handleiding beschrijft het inloggen in I-Muis voor Apple gebruikers. Belangrijk is dat u uw contract van First-line bij u heeft. Hierop staan de

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Installatie Groeps Login app

Installatie Groeps Login app Installatie Groeps Login app Inleiding Deze handleiding bestaat uit twee delen: 1. Voor de systeembeheerder: technische installatie van de Groeps Login app 2. Voor de systeembeheerder of gebruiker: installatie

Nadere informatie

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 22-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Virtual PC Downloaden:... 3 Welke moet u kiezen?... 3 Hoe weet u welke versie

Nadere informatie

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 1 INHOUDSOPGAVE 1. INSTALLATIE 3 2.1 OPNEMEN: OPSTARTEN 4 2.2 OPNEMEN: NIEUWE PRESENTATIE 5 2.3 OPNEMEN: OPNAME PROCES 7 2.4. OPNEMEN: EIGEN MEDIA UPLOADEN 11 3. PRESENTATIE

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

VERBINDING MAKEN EN INLOGGEN...

VERBINDING MAKEN EN INLOGGEN... INHOUDSOPGAVE 1. VERBINDING MAKEN EN INLOGGEN... 3 2. HET AANMAKEN VAN DOMEINEN... 4 2.1. Plaatsen website... 6 3. HET AANMAKEN VAN E-MAILADRESSEN... 6 3.1. E-mail ophalen... 7 IntroWeb Plesk Quick Startup

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

Secure File Sync - Quick Start Guide

Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync Quick Start Guide 1. Installatie van de applicatie op een computer; 2. Gebruik van de applicatie; 3. Bestanden delen vanuit de applicatie; 4. Gebruik

Nadere informatie

Beheerdershandleiding. Versie: 1.0.3

Beheerdershandleiding. Versie: 1.0.3 Beheerdershandleiding Versie: 1.0.3 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Uw site uploaden met ftp 3 Mail beheer 3.1 Beheren van mail namen 3.2 Aanzetten mail services 3.3 Mail redirect 3.4 Mail groepen 3.5 Beheer

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Handleiding Inloggen met SSL VPN

Handleiding Inloggen met SSL VPN Handleiding Inloggen met SSL VPN Beveiligd verbinding maken met het bedrijfsnetwerk via de Desktop Portal Versie: 24 april 2012 Handleiding SSL-VPN Pagina 1 van 10 Inleiding SSL VPN is een technologie

Nadere informatie

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 H1 Installatie... 4 H2 Interface IP adress... 10 H3 Webconfigurator...

Nadere informatie

VPN Remote Dial In User. DrayTek Smart VPN Client

VPN Remote Dial In User. DrayTek Smart VPN Client VPN Remote Dial In User DrayTek Smart VPN Client VPN Remote Dial In Met een Virtual Private Network (VPN) is het mogelijk om door middel van een beveiligde (geautoriseerd en/of versleuteld) verbinding

Nadere informatie

Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client

Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client Deze handleiding beschrijft de stappen van de installatie van de VPN cliënt en de VMware vsphere Client. Versie 1.4 1) Installatie VPN

Nadere informatie

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Handleiding- CrashplanPRO - Online Backup Download de clients hier: Windows 32- bit: http://content.cloud2.nl/downloads/back01- cra.backupnoc.nl/crashplan_x86.exe Windows

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express

Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Installatie MicroSoft SQL server 2012 Express Het installeren van deze MicroSoft SQL server 2012 Express dient te gebeuren door iemand met volledige rechten op het systeem. Wij adviseren dit door een systeembeheerder

Nadere informatie

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0 Getting Started AOX-319 PBX Versie 2.0 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 OVER DEZE HANDLEIDING... 3 ONDERDELEN... 3 INSTALLATIE EN ACTIVERING... 3 BEHEER VIA DE BROWSER... 4 BEHEER VIA DE CONSOLE... 5 BEVEILIGING...

Nadere informatie

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6 Handleiding Steam Deze handleiding zal je helpen met het downloaden en installeren van Steam. Daarnaast lees je ook hoe jij jouw product code moet activeren in Steam. Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Introductie Algemene instellingen POP3, SMTP, IMAP, wat is het, en wat is aan te raden voor u? Standaard of Secure?...

Introductie Algemene instellingen POP3, SMTP, IMAP, wat is het, en wat is aan te raden voor u? Standaard of Secure?... Introductie In deze handleiding leggen we uit hoe u het beste uit uw e-mail kunt halen met QSIT. Iedereen kan met de duidelijke voorbeelden zijn of haar e-mail op de juiste wijze instellen. De belangrijkste

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

Handleiding E-mail clients

Handleiding E-mail clients Handleiding E-mail clients Inhoudsopgave Handleiding E-mail clients... 1 1 POP of IMAP... 2 2 Outlook... 2 2.1 Instellen Mailaccount... 2 Stap 1... 2 Stap 2... 2 Stap 3... 3 Stap 4... 3 Stap 5... 3 Stap

Nadere informatie

Solution domain. Cloud PC Backup/Startkit voor gebruikers. Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1.

Solution domain. Cloud PC Backup/Startkit voor gebruikers. Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1. Solution domain Cloud PC Backup/Startkit voor gebruikers Datum 26/05/2015 Vertrouwelijkheid Unrestricted Onze referentie V1.0 Contact E-mail Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Wat is Cloud PC Backup?...

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Is het website niet beschikbaar, dan is op de methodewebsite de datasheet te vinden van de twee appliances:

Is het website niet beschikbaar, dan is op de methodewebsite de datasheet te vinden van de twee appliances: Korte omschrijving van dit practicum Aan de hand van werkblad 2 gaan we op internet enkele appliances zoeken en analyseren. We proberen de voornaamste voor- en nadelen te vinden. Verder zoeken we appliances

Nadere informatie

OPENINGSTIJDEN. Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242

OPENINGSTIJDEN. Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242 OPENINGSTIJDEN Dagen Tijd Telefoon Telesur Heiligenweg Heiligenweg 14 maandag-vrijdag 07.00u-19.00u 473944/474242 zaterdag 07.00u-13.00u Telesur Zonnebloemstraat Zonnebloemstraat 50 Maandag-Zaterdag 07.00u-21.30u

Nadere informatie

Snelle installatiegids voor Symbian

Snelle installatiegids voor Symbian Snelle installatiegids voor Symbian Versie 1.0 Inhoudsopgave 1. WELKOM BIJ MOBIDM... 2 2. INSTALLATIE VAN DE AFARIA VOOR SYMBIAN... 3 2.1. SOFTWARE INSTALLEREN... 3 3. BEVEILIGING... 6 4. NIEUWE APPLICATIES...

Nadere informatie

MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN

MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN MAIL VAN UW DOMEINNAAM ONTVANGEN Microsoft Outlook 2010 Laatste wijziging: 11 oktober 2012 HOUD U DE VOLGENDE GEGEVENS BIJ DE HAND: o Het betreffende mailadres en het wachtwoord van dat adres. GOED OM

Nadere informatie

VPN LAN-to-LAN PPTP. Vigor 1000, 2130 en 2750 serie

VPN LAN-to-LAN PPTP. Vigor 1000, 2130 en 2750 serie VPN LAN-to-LAN PPTP Vigor 1000, 2130 en 2750 serie VPN LAN-to-LAN PPTP De DrayTek producten beschikken over een geïntegreerde VPN server. Hierdoor kan een VPN tunnel gemaakt worden naar uw netwerk, zonder

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing 1 HANDLEIDING V2.0.2.0-2013 Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Software installatie...

Nadere informatie

Handleiding. Online backup PC

Handleiding. Online backup PC Handleiding Online backup PC Inhoudsopgave 1. Installatie 2 2. Configuratie eerste keer 4 3. Bepalen waarvan een backup gemaakt moet worden 5 4. Instellen wanneer de backup wordt uitgevoerd 5 5. Beveiliging

Nadere informatie

Handleiding Concept Maps - Draw.io

Handleiding Concept Maps - Draw.io Handleiding Concept Maps - Draw.io Draw.io: online tool voor het maken van concept maps, er is dus géén installatie van software nodig op uw computer. U kunt er via Google Apps for Education gebruik van

Nadere informatie

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart.

Configuratie Hieronder zie je hoe het hoofdscherm van NewsLeecher er uitziet als je Newsleecher opstart. NewsLeecher is een product wat gekocht moet worden, het is dus geen gratis softwarepakket. Er zijn twee verschillende pakketten waar u uit kunt kiezen, het Super search pakket of het Standaard pakket.

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

Net2 Anywhere - Installatie

Net2 Anywhere - Installatie Anywhere - Installatie Wat is Anywhere? Anywhere is een reeks van applicaties die gebruik maken van het internet om extra functies toe te voegen aan uw toegangscontrolesysteem. De beveiligde webserver

Nadere informatie

Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2007

Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2007 Handleiding Instellen Email Account In Microsoft Outlook 2007 Deze handleiding is op het volgende van toepassing: Vodafone Mobile Broadband Systeemvereisten: Microsoft Outlook 2007 Microsoft Windows Xp

Nadere informatie

Wat kan ik doen in het instellingenmenu van de WLX-2001 (welke instellingen zijn er en wat kan ik wijzigen)?

Wat kan ik doen in het instellingenmenu van de WLX-2001 (welke instellingen zijn er en wat kan ik wijzigen)? Wat kan ik doen in het instellingenmenu van de WLX-2001 (welke instellingen zijn er en wat kan ik wijzigen)? Inleiding In het instellingenmenu van je WLX-2001 kun je de instellingen van deze range extender

Nadere informatie

1. Laad de software voor de camera van op het menu

1. Laad de software voor de camera van  op het menu 1. Laad de software voor de camera van www.overmax.eu. op het menu producten, selecteer RTV, dan IP camera s en uw camera model. Dan subpagina Product selecteer de [HELP] - klik op de grijze pijl symbool

Nadere informatie