Religieuze vervolging van christenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Religieuze vervolging van christenen"

Transcriptie

1 Religieuze vervolging van christenen In voorbereiding van de nacht van gebed van vrijdag over acht dagen wil ik vandaag graag iets doorgeven over christenvervolging. De nacht van gebed is een jaarlijks terugkomend initiatief van Open Doors, een internationale christelijke organisatie die ondersteuning biedt aan christenen in landen waar christenvervolging plaatsvindt, waar het christen zijn verboden is of in sterke mate maatschappelijk niet geaccepteerd wordt. Interessant is dat Open Doors ook bijhoudt in welke landen christenvervolging het hevigst is. Hun bevindingen publiceren zij jaarlijks in de Ranglijst Christenvervolging, een top 50 van landen met de zwaarste christenvervolging. Wat is vervolging? Bij vervolging denken wij direct aan de verhalen over de christenen die in erge mate te lijden hebben onder het geweld van hun verdrukkers, en soms zelfs hun leven moesten geven vanwege hun geloof in Jezus Christus. Het zijn die verschrikkelijke verhalen die opvallen, die een schok bij ons veroorzaken. In de eerste plaats omdat het lijden zo dichtbij komt, omdat het om mensen gaat die net als wij in God geloven en Jezus volgen in hun leven. Zij, met wie we ons zo verwant voelen, worden om hun geloof gevangen genomen, soms gemarteld en gedood. Daarnaast is er ook de schok omdat deze verhalen ons aan het denken zetten : Wat zou ik in die situatie doen, zou ik ook mijn leven geven of zou ik Jezus verloochenen?. Zij die bereid zijn te sterven voor hun geloof, de christelijke martelaren, dwingen ons om na te denken over de prioriteiten in ons leven, of we Jezus inderdaad meer liefhebben dan.ja, misschien zelfs ons eigen leven. Tegelijkertijd maken deze verhalen van martelaren ons opnieuw bewust van de realiteit van waar het in het christelijk geloof om gaat. Jezus volgen betekent in zijn eigen woorden kruis dragen en dat kan kennelijk zelfs levensbedreigend zijn.

2 De confrontatie met broeders en zusters die dat hebben meegemaakt dwingt ons om opnieuw de kosten te berekenen. Het zijn juist de martelaren die met hun volharding ons een spiegel voorhouden. Zij krijgen bijna als vanzelf de meeste aandacht. Er is echter ook een nadeel aan de verhalen van mensen die stierven om hun geloof. Doordat ze zo heftig zijn en zoveel indruk maken, dreigen daardoor de vervolgde gelovigen die niet worden gemarteld en gedood, maar die dagelijks in spanning en onder grote druk leven, in hun schaduw te blijven staan. De vervolgde kerk kent zeer veel gelovigen die worden bedreigd, verjaagd, sociaal en economisch achtergesteld vanwege hun geloof. Christenen die erg lijden onder verschillende vormen van vervolging die hen diep raken. Vervolging door de eeuwen heen. Als wij het boek Handelingen lezen zien wij dat christenvervolging eigenlijk al vanaf het begin van de Gemeente bestaat. Al in hfst. 4 en 5 van Handelingen zien wij hoe Petrus en Johannes en de andere apostelen worden aangehouden en voor de Raad moesten komen. In hfst. 7 hoe Stefanus gestenigd werd omwille van zijn geloof in Jezus. En hfst. 8 begint zo (ik citeer) : Er ontstond ten dien dage een zware vervolging tegen de gemeente te Jerusalem; en allen werden verstrooid over de streken van Judea en Samaria, Wij weten ook dat in de eerste eeuwen onder keizer Nero en onder keizer Domitianus de christenen in het Romeinse Rijk op wrede wijze werden vervolgd en vermoord. Ook de apostelen Paulus en Petrus stierven in de tijd van Nero de marteldood; en in de tijd van Domitianus valt ook de verbanning van de apostel Johannes naar het eiland Patmos. En zo bleef de vervolging door de eeuwen heen maar doorgaan. In een studie van World Christian Trends wordt een schatting gemaakt van in totaal bijna 70 miljoen christenen die sinds de oprichting van de kerk zijn gedood vanwege hun geloof. Bijna 65 % hiervan zou in de vorige, de twintigste eeuw om het leven zijn gebracht. Vervolging is dus ook vandaag nog een wereldwijd probleem. Volgens een recent rapport is er sprake van religieuze vervolging in 64 van de 198 landen in de wereld, dus bijna in een derde van de wereld. Omdat dit landen betreft met de hoogste inwoneraantallen, gaat het volgens dit rapport om 70% van de wereldbevolking die of door de overheid of door sociale vijandigheid wordt belemmerd in hun geloof.

3 Waar is vervolging? Islam De bekendste gebieden met christenvervolging zijn de landen waar de islam de dominante godsdienst is. De grootste moslimlanden zijn Indonesië (245 miljoen inwoners waarvan 86% moslim), Pakistan (187 miljoen waarvan 95% moslim) en Bangladesh (158 miljoen inwoners waarvan 89% moslim). Saoedi-Arabië heeft 26 miljoen inwoners die volgens de officiële gegevens allemaal moslim zijn (100%). Binnen de islamitische wereld wordt de Islam gezien als superieur boven alles wat christelijk is. Christenen kunnen dan ook geen volwaardige burgers zijn. Daar komt bij dat het christelijk geloof in veel moslimlanden wordt gezien als een westerse godsdienst en dat de christenen dus wel sympathie moeten hebben voor de in hun ogen verderfelijke westerse cultuur. Binnen de Islam krijgen de conservatieve stromingen steeds meer de overhand, hetgeen ook een verharding betekent van de houding ten opzichte van de christenen. Hindoeïsme Daarnaast zijn er de landen waar het hindoeïsme de alles bepalende religie is. Het bekendste hindoeïstische land is India, met 1,1 miljard inwoners het op een na grootste land ter wereld. 80% van de Indiërs is Hindoe. Overigens is India een zeer complex land als het om religie gaat, omdat naast de grootste hindoe populatie, India ook qua aantal de op twee na grootste moslimbevolking heeft. Boven India ligt Nepal (waar Martine Muczerniuk jarenlang gewerkt heeft), en waar ook 80% van de 29 miljoen inwoners Hindoe is. Ook in het hindoeïsme ontstaan er steeds meer extreme stromingen. Boeddhisme Een derde groep landen waar vervolging is, zijn de boeddhistische landen. Het boeddhisme is staatgodsdienst in landen als o.m. Sri Lanka en Thailand. Het boeddhisme staat bekend als vreedzame religie, maar het wordt niet geaccepteerd als iemand van het boeddhisme christen wordt. Communisme Een laatste categorie landen waar vervolging voor komt zijn de communistische landen. Bovenaan staat sinds jaar en dag Noord-Korea met haar 24 miljoen inwoners. Dit is het meest gesloten land ter wereld. China is uiteraard het grootste (1,3 miljard inwoners) en meest bekende communistische land dat zichzelf atheïstisch of Goddeloos noemt.

4 In dit immense land zijn officieel 3 à 4% geregistreerde christenen. Daarnaast is er een onbekend aantal huiskerken. Zij laten zich niet registreren en vallen daardoor onder de noemer van sekte. Verder denken we hierbij aan Centraal Azie, waar de vele voormalige Sovjet Unie staten nu zelfstandig en dikwijls dictatoriaal worden bestuurd door communistisch georiënteerde leiders. Maar ook landen waarvan wij het minder zouden verwachten (bvb Vietnam) komen in beeld. In veel landen met een staatgodsdienst bestaat de vervolging van andere gelovigen uit een combinatie van overheidsmaatregelen en sociale druk van de directe omgeving, de streek of het dorp waar men woont, de buren, de familie, het eigen gezin. Dit maakt de christenen in die landen bijna vogelvrij. Hoe vaak gebeurt het dat iemand die christen wordt door ouders of broers of zusters verstoten wordt en in erger geval zelfs gedood. Het komt ook regelmatig voor dat in een land een deel van de christenen wel en een deel van hen niet vervolgd wordt. De oorzaak van het verschil in dreiging die christenen binnen hetzelfde land kunnen ervaren, heeft te maken met de mate waarin men openlijk of meer verborgen getuigt van Jezus. Je mag christen zijn achter je voordeur, in de privé sfeer, maar zodra je erover spreekt en getuigt in het openbaar of in gezelschap van niet-christenen, zullen ze proberen om je op alle mogelijke manieren monddood te maken. Islamitisch extremisme Een bijzondere vorm van vervolging vindt plaats door het islamitisch extremisme. Het is een internationale beweging, gefinancierd met oliegeld en gericht op het vestigen van een islamitische wereldorde. Deze extremisten vervolgen christenen omdat zij de verspreiding van de Islam in de weg staan. Geen grotere schande dan dat een persoon, een gezin of familie zich bekeert tot het christelijk geloof. Zij zien hun aanvallen op christenen dan ook als het heroveren van terrein wat de Islam toebehoort. Ze motiveren dit vaak vanuit de koloniale tijd, de christelijke overheersers en de goddeloze seculiere cultuur die daarbij hoort. Strijd tegen christenen is voor hen ook strijd tegen een in hun ogen zondige westerse cultuur. Ze gooien dat allemaal op één hoop en richten daar hun haat en geweld tegen : ontvoeringen, verkrachtingen, gedwongen huwelijken, martelingen en moord.

5 Meer en meer christenen in landen in het Midden-Oosten (Afghanistan, Syrië, Irak), maar vooral in Afrika (Nigeria, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië, Eritrea, Soedan, ) lijden onder de terreur van radicale moslimgroepen. Al Qaida, Taliban, Boko Haram, Moslimbroeders, zijn terreurgroepen die bijna dagelijks het wereldnieuws halen. Hét voorbeeld van de laatste tijd komt uit Nigeria met de ontvoering door Boko Haram van de +/- 200 voornamelijk christen schoolmeisjes tussen 15 en 18 jaar oud. Zij werden verplicht om zich tot de islam te bekeren. Zij die weigerden worden verkocht als sexslavinnen. Seculiere intolerantie Ik wil ook iets zeggen over iets wat niet direct vervolging kan genoemd worden maar wat toch ook onze aandacht vraagt. De laatste tijd wordt er steeds meer gesproken over wat in onze westerse wereld bekend staat als de seculiere intolerantie. Dit is de ontwikkeling in een samenleving waarbij de mening doordringt dat iedere godsdienstige beleving tot het privé domein behoort en dus niet publiek tot uiting gebracht mag worden. Het is het terugdringen van godsdienst achter de voordeur van de kerken en huizen van gelovigen. Omdat een meerderheid zelf niet meer godsdienstig is, wil ze daar door een gelovige minderheid ook niet meer mee geconfronteerd worden. De seculiere samenleving verdraagt geen godsdienstige uitingen meer om zich heen. Christenen worden steeds vaker geweerd uit maatschappelijke gebieden die te maken hebben met het maken van morele keuzes, zoals bepaalde medische disciplines. Ook wordt het onder invloed van seculiere intolerantie steeds lastiger om de Bijbelse morele waarden openlijk te mogen uiten, zoals de moeite met homosexuele relaties, met ongeremde sexuele uitspattingen, en met abortus en euthanasie. Voorstanders van al die zaken komen steeds uitdrukkelijker aan bod in de media en halen steeds meer hun gelijk. En dit wordt meer en meer vertaald in nieuwe wetten. Daarnaast constateren wij dat er door de overheid onder het mom van discriminatie steeds vaker wordt ingegrepen in interne zaken van kerken en christelijke organisaties, bvb in het personeelsbeleid. Ditzelfde zien we gebeuren in het christelijk onderwijs. Eigenlijk is dit allemaal nog geen vervolging in de zin van doelbewuste vijandigheid in woord en daad jegens christenen vanwege hun geloof in Christus. Maar toch is het belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen want de seculiere intolerantie zal het steeds moeilijker maken om als christen openlijk te geloven en als Gemeente of Kerk te functioneren in de samenleving.

6 In de Europese grondwet en in onze Belgische wetgeving wordt elke verwijzing naar het christelijke gebannen. In veel openbare lokalen worden kruisbeelden en andere christelijke symbolen verwijderd. De laatste jaren werden ook in ons land tal van wetten gestemd die ingaan tegen Gods Woord en waar wij als christen moeite mee hebben. Zo was er een paar maanden geleden nog de uitbreiding van de euthanasiewet. Hiermee is België het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is. Een volgende stap is wellicht een verdere aanpassing van de wet om euthanasie bij ouderen en dementerenden legaal te maken. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen en vooral te bidden opdat wij een in Europa, in België, en in Vlaanderen overheden zouden krijgen die in hun beleid rekening houden met Gods Woord. Gebed verbindt "Bid voor ons." Dit is vaak wat vervolgde christenen vragen wanneer ze door een christen uit een vrij land worden opgezocht. Hoewel ze hun vertrouwen en oog op God gericht houden, slaat bij hen vaak ook de angst en vertwijfeling toe. Dagelijks worstelen velen met verdriet en uitzichtloosheid. Maar in hun nood kunnen ze niet anders dan zich tot Hem wenden die alle macht heeft. Zij vragen ons om naast hen te komen staan in gebed, om samen God te vragen om een keer in hun situatie. Gebed overstijgt de grenzen en opent gesloten deuren.

Religieuze vervolging van christenen, een terreinverkenning Ron van der Spoel, adjunct-directeur Kerk & Theologie, Open Doors Nederland

Religieuze vervolging van christenen, een terreinverkenning Ron van der Spoel, adjunct-directeur Kerk & Theologie, Open Doors Nederland Religieuze vervolging van christenen, een terreinverkenning Ron van der Spoel, adjunct-directeur Kerk & Theologie, Open Doors Nederland Hoofdstuk 2 Waar is vervolging Vervolging is een wereldwijd probleem.

Nadere informatie

Bijbelstudie: Vervolging en de Bijbel

Bijbelstudie: Vervolging en de Bijbel Bijbelstudie: Vervolging en de Bijbel In veel landen wereldwijd worden christenen vervolgd. Zij ervaren wat het kan betekenen om een discipel van Jezus te zijn. Op heel veel plaatsen in de Bijbel wordt

Nadere informatie

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 1. Noord-Korea 2. Irak 3. Eritrea 4. Afghanistan 5. Syrië 1: Noord-Korea Hoofdstad: Pyongyang Taal: Koreaans en Chinees Weetje: In Noord-Korea

Nadere informatie

Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012

Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012 Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012 Bijbellezing Lees: (2 Tim. 3:12; NBV) Allen die vroom en in eenheid met Christus Jezus willen leven, zullen worden vervolgd. Lees: (Psalm 146: 9; NBV) De HEER beschermt

Nadere informatie

I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F. Deze studie is van

I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F. Deze studie is van I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F Deze studie is van 2010 Deze studie is geschreven voor de deelnemers aan de GO KIDS zendingsreis naar Roemenië. Gebruikte Bijbelvertaling is HET BOEK. Geschreven

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

OPNIEUW GEKRUISIGD. door RAYMOND IBRAHIM www.raymondibrahim.com

OPNIEUW GEKRUISIGD. door RAYMOND IBRAHIM www.raymondibrahim.com OPNIEUW GEKRUISIGD door RAYMOND IBRAHIM www.raymondibrahim.com Dit boek behandelt de vervolging van christenen in de islamitische wereld. Wij zullen recente incidenten onderzoeken uit een brede geografische

Nadere informatie

Project: Hou vol in de liefde. Hebben jullie het zwaar? Je krijgt als gemeente. Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht

Project: Hou vol in de liefde. Hebben jullie het zwaar? Je krijgt als gemeente. Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 134: 1-3 De Tien Woorden: Gezang 23 Kinderen naar kinderkring Gebed Lezen: Openbaring 22: 8-21 Zingen: Psalm

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

IK DRAAG MIJN BROERTJE

IK DRAAG MIJN BROERTJE Preek van 25 januari 2015 gehouden in De Morgenster in Papendrecht door Piet van Die IK DRAAG MIJN BROERTJE Ik ben blij dat ik nu voor u lijd en dat ik in mijn lichaam mag aanvullen wat er nog aan Christus

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Waarom worden de mensen uit vers 10 en 11 zalig gesproken? Wie ondersteunt hen in hun vervolging? Wat is hun loon?

Waarom worden de mensen uit vers 10 en 11 zalig gesproken? Wie ondersteunt hen in hun vervolging? Wat is hun loon? 3440 AB Christenvervolging Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Een over christenvervolging? Is dat nodig? Het antwoord geeft een vervolgde christen zelf vanuit de gevangenis. De betekenis

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

De Heer heb ik lief, hij hoort mijn stem, mijn smeken, hij luistert naar mij, ik roep hem aan, mijn leven lang.

De Heer heb ik lief, hij hoort mijn stem, mijn smeken, hij luistert naar mij, ik roep hem aan, mijn leven lang. De Heer heb ik lief, hij hoort mijn stem, mijn smeken, hij luistert naar mij, ik roep hem aan, mijn leven lang. Gebedsrooster week 40-44 Week 40 (28 september-4 oktober) 2 oktober: kerkvisitatie Oktober:

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Lesimpuls 1 Materiaal: affiche Bespreken van de affiche aan de hand van frames of omkadering Wat zie je op de affiche?

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Handreiking voor bij de startactiviteiten

Handreiking voor bij de startactiviteiten Handreiking voor bij de startactiviteiten Het komende seizoen gaat het LCJ onder het motto De kerk in vuur en vlam bezinning stimuleren en actie voeren voor vervolgde christenen. Aan predikanten is daarom

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Hoofdbedekking nog nodig vandaag?

Hoofdbedekking nog nodig vandaag? Hoofdbedekking nog nodig vandaag? Het dragen van een hoofdbedekking kan een schande zijn, maar het dragen van een hoofdbedekking kan ook een eer zijn. Paulus wil ons allen aanmoedigen en niet afbreken

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

NIET LANGER VREEMDELINGEN?

NIET LANGER VREEMDELINGEN? Javed Masih NIET LANGER VREEMDELINGEN? De ervaringen van ons gezin bij onze asielaanvraag in het Westen s-hertogenbosch Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding...11 1. Een onbekende bestemming... 15 2. Uitdagingen

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Spreekbeurt. Pakistan

Spreekbeurt. Pakistan Spreekbeurt Pakistan Hoofdstad: Islamabad Taal: Urdu, Engels en Punjabi Inwoners: Er wonen bijna 200 miljoen mensen in Pakistan Religie: Moslims (96%), christenen (4%) Pakistan ligt in Azië en grenst aan

Nadere informatie

4 Rollenkaarten voor jongeren. christen. moslim. moslim extremist. geheime gelovige. Bijlage Jongerensponsoractie. Extra te verdienen punten: 35

4 Rollenkaarten voor jongeren. christen. moslim. moslim extremist. geheime gelovige. Bijlage Jongerensponsoractie. Extra te verdienen punten: 35 Bijlage Jongerensponsoractie 4 Rollenkaarten voor jongeren christen moslim Jij bent christen en dat gaat ook zichtbaar worden, omdat je een armbandje krijgt met WWJD. Doe dit om. Het betekent ook dat je

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging Een onderzoek naar de betrokkenheid van predikanten en voorgangers bij de vervolgde kerk November 2013 Inleiding Hoe 'leeft' het onderwerp christenvervolging

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer gelezen dan eigenlijk stond aangegeven. Die gaan over

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f In welke leeftijdscategorie valt u? Number / Percentage Jonger dan 25 jaar; 6% 66 Tussen de 25 en 34 jaar; 120 Tussen de 35 en 44 jaar; 13% 145 Tussen de 45 en 54 jaar; 205 Tussen de 55 en 64 jaar; 28%

Nadere informatie

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim Hoofdstad: staatshoofd: Godsdienst: Regeringsvorm: Taal: PyongYang Kim Jong-un geen (of toch wel??) dictatuur Koreaans In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen

Nadere informatie

Meer over China Taal: Hoofdstad: Inwoners: Regeringsleider: Religie:

Meer over China Taal: Hoofdstad: Inwoners: Regeringsleider: Religie: Meer over China Taal: Mandarijn Er zijn ook andere talen. En die zijn best wel verschillend. Vergelijk het met Nederlands en Duits. Hoofdstad: Peking Inwoners: bijna 1,4 miljard mensen miljard is een getal

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem De GZB-dag wordt dit jaar op D.V. 13 juni in de Evenementenhal in Gorinchem gehouden. Voor deze nieuwe datum en plaats is gekozen omdat er op het terrein van Hydepark

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Zondag 29 september 2014 Vredesweek Lezingen: Psalm 25, Filippenzen 2: 1-13 en Matteüs 10: 34-39. Beste mensen van God,

Zondag 29 september 2014 Vredesweek Lezingen: Psalm 25, Filippenzen 2: 1-13 en Matteüs 10: 34-39. Beste mensen van God, Zondag 29 september 2014 Vredesweek Lezingen: Psalm 25, Filippenzen 2: 1-13 en Matteüs 10: 34-39. Beste mensen van God, Afgelopen maandag was ik bij de Landelijke Predikantendag in de Nieuwe kerk in Amsterdam.

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

De voetstappen van Koning Jezus: de tekenen der tijden

De voetstappen van Koning Jezus: de tekenen der tijden De voetstappen van Koning Jezus: de tekenen der tijden Verwerking -16 Startopdracht Stel in de groep een rondvraag wie al iets voor de slachtoffers in Haïti gedaan heeft. Laat iedereen op een post-it het

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

DEEL 2 WERELDGODSDIENSTEN

DEEL 2 WERELDGODSDIENSTEN Naam: 1 DEEL 2 WERELDGODSDIENSTEN A. OVERZICHT 1. VOLGENS GROOTTE De meeste godsdiensten komen in een bepaald deel van de wereld voor. De verbreiding van de godsdiensten vond voornamelijk plaats door migratie

Nadere informatie

Liturgie middag Preek

Liturgie middag Preek Liturgie middag Votum Vrede-/zegengroet Ps 111:1,4,6 Gebed Lezen: Jesaja 42:5-12 Gz 145:1-4 Lezen: 1 Petrus 4 Lb 106:1-4 Tekst: 1 Petrus 4:7 Preek Gz 161:1 Geloofsbelijdenis van Nicea Gz 161:4 Gebed Collecte

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus - 1 - Wie is Marcus Wie is Marcus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Marcus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Vragen rond ons levenseinde 1. 1. eerbied voor het leven, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie

Vragen rond ons levenseinde 1. 1. eerbied voor het leven, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie 1, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie Inleidend: - Sterven is heel dichtbij, dagelijks - Opzet leerdienstserie Sietsma / Van Hemmen Theologisch: de discussie op het

Nadere informatie

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger Een Kerygma cursus Copyright Stichting Kerygma Nederland Baron van Nagellstraat 9a 3781 AP Voorthuizen

Nadere informatie

Preek Openbaring 3: 7-13 Kleine kracht, grote trouw (Zondag vervolgde kerk)

Preek Openbaring 3: 7-13 Kleine kracht, grote trouw (Zondag vervolgde kerk) Preek Openbaring 3: 7-13 Kleine kracht, grote trouw (Zondag vervolgde kerk) Broeders, zusters, gemeente van de Here Jezus, Ik heb zojuist met een u een klein gedeelte gelezen uit het moeilijkste boek van

Nadere informatie

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk. Les 4 voor 28 juli 2018 De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters.

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels

LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels Zoals de Vader mij zond, zend ik ook jullie. Jezus We houden van iemand wanneer we het goede voor hen zoeken als doel op zich. Dallas Willard

Nadere informatie

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek.

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek. Lezen: Johannes 13:1-14:6 Tekst: Johannes 14:6 Jongens en meisjes, Jezus zegt: ik ben de weg. En ik heb na zitten denken. Als Jezus een weg is, wat voor weg is hij dan? Ik heb vier plaatjes van wegen.

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Elke christelijke familie is een centrum van invloed welke God gebruikt om degenen om hen heen te zegenen.

Elke christelijke familie is een centrum van invloed welke God gebruikt om degenen om hen heen te zegenen. Les 12 voor 22 juni 2019 Elke christelijke familie is een centrum van invloed welke God gebruikt om degenen om hen heen te zegenen. Wat zien mensen wanneer zij uw familie ontmoeten? Wat voor woorden horen

Nadere informatie

God roept ons op om beproevingen met opgeheven hoofd te doorstaan! Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7

God roept ons op om beproevingen met opgeheven hoofd te doorstaan! Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7 Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7 Thema: Juich in de beproeving Introductie Broeders en zusters, Iedere gelovige kan geconfronteerd worden met problemen, verdriet en moeilijke tijden.

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

9e jaargang nummer 5 januari 2009. De apostel Johannes

9e jaargang nummer 5 januari 2009. De apostel Johannes 9e jaargang nummer 5 januari 2009 De apostel Johannes Verenigingsblad voor jongeren van 12 tot 16 jaar Verschijnt zeven keer per jaar Jaargang 9 Nummer 5 ISSN: 1568-8844 Redactie: T. Kik voorzitter Jacob

Nadere informatie

Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus 1 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus "Uw hart worde niet ontroerd", weest niet verschrikt in uw hart, of wees niet bang, dat is wat de Heere Jezus hier tegen Zijn discipelen zegt.

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De tweede ontdekking Volharding

De tweede ontdekking Volharding De tweede ontdekking Volharding 2 Ik vertrouw niet op wat ogen kunnen zien, maar ik heb mijn vertrouwen gesteld op de Eeuwige, de Here Jezus. Broeder Wei in Zuidoost-Azië Ontdekking Ik ontdek dat ik de

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

voor team 2 Tandarts Arts Vredesactivist Christen Chauffeur Moslim Stewardess Fabrieksarbeider Bakker Bankmedewerker Tandarts Arts Christen

voor team 2 Tandarts Arts Vredesactivist Christen Chauffeur Moslim Stewardess Fabrieksarbeider Bakker Bankmedewerker Tandarts Arts Christen voor team 1 Tandarts Arts (boren / foto / trekken / assistente) (spreekuur / medicijnen / klachten / onderzoek) Christen Vredesactivist (Jezus / dienen / bijbel / bidden) (laten we erover praten / betoging

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 De vrouw bij de bron heeft de ware nog niet gevonden. Vijf mannen, vijf relaties heeft ze achter de rug. En nu is ze begonnen aan een zesde. Maar

Nadere informatie

1. Jezus is heel ver van ons

1. Jezus is heel ver van ons Waar is Jezus nu? 1 Gemeente van de Here Jezus, Waar is Jezus nu? Op dit moment? Een vraag die kinderen zomaar kunnen stellen. Ze zien Bob de Bouwer op tv. Ze zien en horen K3. Zo groeien we op. Alles

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen Preek Gemeente van Christus, Wat heeft je geloof te maken met de afwas? Wat een vreemde vraag is dat! Geloof en afwas, hebben die iets met elkaar te maken dan? Bij geloof denk je aan naar de kerk gaan,

Nadere informatie

Als theoloog zeg ik dan: Amos Oz, je bent een prachtige schrijver, maar je haalt twee soorten liefde door elkaar.

Als theoloog zeg ik dan: Amos Oz, je bent een prachtige schrijver, maar je haalt twee soorten liefde door elkaar. 1 Lucas 6: 27-35 (en Johannes 15: 9-17) Zondag 14 februari 2016, Heusden Gemeente van Christus, Vandaag, is het Valentijnsdag, de dag om de romantische liefde te vieren. Komt een beetje overwaaien uit

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

breder langer dieper hoger

breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger Tien bijbelstudies met portretten uit Gods wereldwijde kerk Iwan Dekker & Mathilde Schouwstra Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218 Verspreiding Christendom - HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Download gebedspunten op www.opendoors.nl/shockwave

Download gebedspunten op www.opendoors.nl/shockwave India Roshni werd verkracht Roshni is vijftien jaar oud en heeft een trauma. Twee jaar geleden werd ze door een man verkracht omdat ze over haar geloof in de Here Jezus vertelde. Haar buurvrouwen gaven

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam.

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam. 570 n Chr Profeet Mohammed geboren in Mekka 610 n Chr Openbaringen Allah via de aartsengel Gabriël, De woorden worden opgeschreven in de Koran 622 n Chr Vlucht Mohammed naar Medina, begin islamitische

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie