Behandelkader Cognitieve Revalidatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandelkader Cognitieve Revalidatie"

Transcriptie

1 Bijlage ad 8 ALV 11 april 2008 Behandelkader CR definitief concept januari 2008 Behandelkader Cognitieve Revalidatie 1 Algemene inleiding behandelkader 1.1 Aanleiding en doel Sinds 1999 ontwikkelt Revalidatie Nederland behandelkaders (voorheen kwaliteitsprofielen). De productdefiniëring revalidatiezorg en lokaal ontwikkelde behandelprogramma s dienen als basis voor te ontwikkelen behandelkaders. De revalidatiesector gebruikt een behandelkader om de minimale eisen voor de behandeling van een specifieke doelgroep aan te geven. Een behandelkader wordt regelmatig geëvalueerd op basis van nieuwe inzichten. De functies van een behandelkader zijn: - accreditatie van behandelprogramma s door toetsing en borging; - transparantie bieden en verantwoording afleggen aan derden over welke zorg voor een specifieke patiëntengroep te verwachten is. Specifiek om zorgverzekeraars te kunnen informeren over de aard en kwaliteit van in dit geval cognitieve revalidatie. - een vergelijking kunnen maken van het behandelaanbod tussen instellingen onderling; - een handvat voor de omschrijving van de meer specialistische revalidatie; - een middel om revalidatiegeneeskunde te profileren.

2 1.2 Werkwijze ontwikkeling behandelkader Behandelkader Cognitieve Revalidatie In 1995 is gestart met een aantal expert meetings. De Werkgroep Cognitieve Revalidatie heeft in 1997/ 1998 /1999 in samenwerking met een groep revalidatiepsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen en revalidatieartsen het eerste Kwaliteitsprofiel Cognitieve Revalidatie opgesteld. Samenstelling werkgroep 1998 / 1999: E. van Balen, E. Groet, K.A. Beers, P.A. Koppe, M.C. Verhulsdonck, M. Vink, G.M. Ribbers en M. Blokhorst Samenstelling groep experts: Prof. dr. Deelman (voorzitter, NIP), H. Eilander (NIP), J. Pasma (sectie ouderen NIP), G.M. Ribbers (revalidatiearts) Het Kwaliteitsprofiel Cognitieve Revalidatie is in 1999 geaccordeerd door het Nederlands Instituut van Psychologen, Revalidatie Nederland (toen nog VRIN), Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en Zorgverzekeraars Nederland. Bij de accordering door Zorgverzekeraars Nederland speelde de discussie of men wel voor cognitieve revalidatie in aanmerking kan komen indien patiënten motorisch uitgerevalideerd zijn. De eerste indicatieformulering is van 1994, deze is in 1995 aangepast. Het eerste Kwaliteitsprofiel Cognitieve Revalidatie van 1999 is in 2001 / 2002 herzien. Bij de ontwikkeling van het Behandelkader Cognitieve Revalidatie is gebruik gemaakt van behandelprogramma s die verschillen in de mate van behandelfrequentie. Tevens is bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van zowel individuele als groepsgerichte behandelprogramma s. 1.3 Implementatie Na twee pilot projecten Cognitieve Revalidatie binnen vier revalidatiecentra (drie centra betrokken bij het lichte programma en een centrum bij het zware programma) zijn de zorgverzekeraars akkoord gegaan met vergoeding van de behandeling ook voor patiënten zonder (opvallende) motorische beperkingen, mits de behandeling voldoet aan kwaliteitseisen. Het behandelkader is geïmplementeerd en wordt door revalidatiecentra gebruikt. De Commissie Cognitieve Revalidatie van Revalidatie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en het Nederlands Instituut van Psychologen, secties Revalidatie en Neuropsychologie (sinds 2000 geïnstalleerd) werkt aan verbetering van de kwaliteit van cognitieve revalidatie. Dit geldt ook voor het Platform Cognitieve Revalidatie bestaande uit revalidatieartsen en psychologen van de revalidatiecentra.

3 Behandelkader Cognitieve Revalidatie 1.4 Algemene gegevens Datering: In oktober 2005 is het Kwaliteitsprofiel Cognitieve Revalidatie (versie november 2004) aangepast aan de handleiding behandelkaders revalidatie (april 2005). Herziening: uiterlijk in Eigenaren: Revalidatie Nederland, Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en Nederlands Instituut van Psychologen, secties Revalidatie en Neuropsychologie. Beheerders: Revalidatie Nederland, Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en Nederlands Instituut van Psychologen, secties Revalidatie en Neuropsychologie. 2 Doelgroep en behandeldoelen 2.1 Omschrijving doelgroep Omschrijving patiëntendoelgroep Patiënten met cognitieve, gedragsmatige en/of emotionele beperkingen na niet-aangeboren hersenletsel en/of het systeem dat met die beperkingen problemen ervaart. Deze groep heeft geen dusdanige beperkingen van motorische aard dat hiervoor (nog) revalidatiebehandeling nodig is Subgroepen Zie bij inclusiecriteria.

4 2.1.3 Inclusiecriteria Behandelkader Cognitieve Revalidatie Naast de geldende indicatiecriteria voor cognitieve revalidatie uit de Nota Indicatiestelling (mei 2001) gelden de volgende aanvullende inclusiecriteria: bij een gespecialiseerd poliklinisch programma: de patiënt en/of het systeem heeft baat bij een lage behandelingsintensiteit (zonodig verspreid over meerdere jaren met afnemende frequentie); de patiënt heeft voldoende inzicht in de eigen beperkingen t.g.v. het hersenletsel om baat te hebben bij dit programma; de patiënt en/of het systeem heeft voldoende probleemervaring met betrekking tot sociaal functioneren. bij een intensief (poli)klinisch revalidatieprogramma in een speciaal op de doelgroep afgestemde omgeving: de patiënt heeft een intensieve, frequente en sterk confronterende behandeling nodig; de patiënt heeft enig inzicht in de eigen beperkingen ten gevolge van het hersenletsel; de patiënt heeft voldoende probleemervaring met betrekking tot sociaal functioneren; de patiënt heeft voldoende mentale en fysieke vermogens om deel te nemen aan een intensief groepsprogramma; de patiënt functioneert reeds enige tijd in de thuissituatie of heeft reeds enige tijd in de thuissituatie gefunctioneerd. Een intensief klinisch programma is voor patiënten voor wie het revalidatieprogramma poliklinisch niet haalbaar is. Exclusiecriteria Progressief neurologische aandoening, whiplashtrauma of acceleratie decelleratietrauma zonder aanwezigheid van een door een neuroloog vastgesteld traumatisch hersenletsel; Er is sprake van overte primair psychiatrische en / of primair psychologische problematiek; Patiënten bij wie op korte termijn evidente effecten van spontaan herstel van onderliggende stoornissen te verwachten zijn Kwantitatieve gegevens Minimum omvang groepen: bij een gespecialiseerd poliklinisch programma: 35 patiënten per jaar; bij een intensief (poli)klinisch revalidatieprogramma in een speciaal op de doelgroep afgestemde omgeving: 15 patiënten per jaar.

5 Behandelkader Cognitieve Revalidatie 2.2 Hulpvraag Patiënt en/of zijn systeem hebben behoefte aan informatie over de oorzaken en gevolgen van de beperkingen op cognitief, emotioneel en/of gedragsmatig gebied. Patiënt en/of zijn systeem willen beter kunnen omgaan met bovengenoemde beperkingen. Patiënt en/of zijn systeem willen eventuele blijvende gevolgen van het niet-aangeboren hersenletsel kunnen verwerken. Patiënt en/of zijn systeem zoeken een manier waarop zij beter kunnen functioneren op sociaal maatschappelijk gebied. Patiënt en/of zijn systeem zoeken naar uitbreiding van vaardigheden en inzicht in mogelijkheden en/of hulp bij het zelfstandig wonen. Patiënt en/of zijn systeem willen hulp bij eventuele arbeidsreïntegratie- en/of dagbesteding. 2.3 Behandeldoelen De behandeldoelen worden op individueel niveau gedefinieerd in termen van vaardigheidswinst, informatiewinst en verbreding/verbetering van het gedragsrepertoire, opdat de patiënt en/of het systeem beter kan omgaan met de gevolgen van hersenletsel wat leidt tot een verbeterde participatie. 3 Behandelaanbod Opbouw: Er vindt revalidatiegeneeskundig onderzoek en neuropsychologisch onderzoek plaats. Op basis van de resultaten van de onderzoeken volgt een gecombineerd advies. Dit kan zijn: stoppen, er is geen vervolg nodig informatieverstrekking tot feitelijke interventies Informatieverstrekking aan patiënt en zijn systeem Instellingen verstrekken patiënten en hun systeem mondelinge en schriftelijke informatie. De inhoud van de informatie is gericht op de aard, de duur en de intensiteit van het behandelprogramma. Beschikbare behandelmodules: Algemeen: voorlichting, advisering en diagnostiek; Psychologisch: strategietraining, (sociale) vaardigheidstraining, cognitieve herstructurering, reorganisatie copingstijl, gedragsmodificatie, relaxatietraining; Medisch: farmacotherapie.

6 Behandelkader Cognitieve Revalidatie Inschatting behandelduur en frequentie Dit wordt individueel bepaald en is afhankelijk van de vraagstelling en behandelmogelijkheden. De duur en frequentie kunnen verschillen van een maand tot enkele jaren en van meerdere dagen per week tot meerdere dagen per twee maanden. Het programma Cognitieve Revalidatie kent een lage behandelfrequentie gedurende twee jaar en het programma Intensieve Neurorevalidatie heeft een hoge behandelfrequentie gedurende zestien weken. In de loop der jaren zijn verschillende overgangsvormen ontstaan. Inschatting benodigde aantal behandeluren Bij een laag frequente poliklinische behandeling zal het gaan om gemiddeld 40 RBU s. Bij een hoog frequentie poliklinische behandeling zal het gaan om gemiddeld 140 RBU s. Bij een intensieve klinische behandeling zal het gaan om gemiddeld 400 RBU's. 4 Indicatoren en meetmethode Indicatoren Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een minimale set van prestatie-indicatoren. Daar is nog geen overeenstemming over bereikt. Meetmethode* * Te zijner tijd in te vullen na eerste evaluatie toepassing meetinstrumenten. Systematische effectevaluatie* % van de patiënten is verbeterd op sociaal gebied; meer dan % van de patiënten heeft voldoende informatie gekregen op psychologisch cognitief gebied;.. % van de patiënten heeft informatie gekregen;.. % van de patiënten heeft begrepen waar de beperkingen vandaan komen;.. % van de patiënten is in staat beter met de beperkingen om te gaan. * Deze percentages moeten nog worden geformuleerd.

7 Behandelkader Cognitieve Revalidatie Deskundigheid Randvoorwaarden Algemeen Helder en herkenbaar voor interne en externe relaties (in behandelprogramma's, ook wat betreft ruimtelijke voorziening) en geïntegreerd in de eigen organisatie. In verband met de continuïteit: aanwezigheid tweede aandachtsfunctionaris (arts/psycholoog). Beschikbare disciplines: Bij een gespecialiseerd poliklinisch programma: revalidatiearts, gezondheidszorgpsycholoog, overige disciplines (bijv. cognitief trainer, psychodiagnostisch medewerker); Bij een intensief (poli)klinisch revalidatieprogramma in een op de doelgroep afgestemde omgeving: revalidatiearts, gezondheidszorgpsycholoog, consulent psychiater, overige disciplines (bijv. maatschappelijk werk, arbeidsrevalidatietherapeut, cognitief trainer, psychodiagnostisch medewerker, verpleegkundigen/verzorgenden). Revalidatiearts: twee jaar functionerend als revalidatiearts; in de twee jaar voorafgaand aan cognitieve revalidatie tenminste vier dagdelen per week betrokken bij de revalidatie van patiënten met hersenbeschadiging; lid van het Platform Cognitieve Revalidatie en lid van de Werkgroep CVA Nederland of van de Werkgroep Traumatisch Hersenletsel van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen; deskundigheid verworven en onderhouden via cursussen / congressen en relevante na- en bijscholing; inzicht in psychodiagnostiek; kennis van neuro-farmacologische middelen; kennis en deskundigheid met betrekking tot recente evidence-based richtlijnen cognitieve revalidatie. Gezondheidszorgpsycholoog: scholing in de neuropsychologie op academisch niveau en scholing in de (cognitieve) gedragstherapie; in geval van groepsbehandeling: tevens groepsdynamisch geschoold; aantoonbare en substantiële ervaring (circa 5 jaar) met diagnostiek en behandeling van cognitieve, gedragsmatige en emotionele problemen van mensen met hersenletsel in een revalidatie- en/of medische setting (in het bijzonder ervaring met strategietraining, vaardigheidstraining, gedragsmodificatie en cognitieve herstructurering); lid van het Platform Cognitieve Revalidatie, lid van de sectie Neuropsychologie en/of sectie Revalidatie van het NIP; deskundigheid verworven en onderhouden via cursussen/congressen; kennis en deskundigheid met betrekking tot recente evidence-based richtlijnen cognitieve revalidatie.

8 Behandelkader Cognitieve Revalidatie definitief concept 31 januari 2008 Behandelkader Cognitieve Revalidatie 5.2 Faciliteiten Bouwkundige voorzieningen herkenbaar en voldoende afgeschermd binnen de organisatie; groepsruimte, qua grootte afgestemd op aard en intensiteit van de behandeling; rustige goed geoutilleerde omgeving; individuele gespreksruimte; rustruimte; testkamers. Hulpmiddelen computerfaciliteiten; testapparatuur; audiovisuele apparatuur. 5.3 Netwerk Verplichte deelname aan het Platform Cognitieve Revalidatie van Revalidatie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en het Nederlands Instituut Psychologen, sectie revalidatie en sectie neuropsychologie. Extern netwerk, zowel landelijk als regionaal, in het kader van de zorgketen. Regionaal is sprake van een functionele afstemming, waaronder heldere afspraken t.b.v. doorstroming na de revalidatieperiode, met gespecificeerde hulpverleners en organisaties t.b.v. nazorg en in het bijzonder met de geestelijke gezondheidszorg. Geëxpliciteerde samenwerking met academisch ziekenhuis, een ziekenhuis van vergelijkbaar academisch niveau en/of universiteit op terrein van neurorevalidatie. 6 Documentatie ter toetsing Modulaire protocollen; Behandelprogramma s; Voorlichtingsmateriaal over cognitieve revalidatie; Schriftelijke samenwerkingsafspraken; Behandelprogramma Cognitieve Revalidatie volgens Handleiding Behandelprogramma s VRIN 2001; Resultaten effectevaluatie.

Behandelkader Beroerte

Behandelkader Beroerte Vastgesteld: 31 oktober 2007 door VRA 7 december 2007 door Revalidatie Nederland Revalidatie Nederland en VRA 1 Behandelkader Beroerte, 7 december 2007 1 Algemene inleiding behandelkader 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Welkom. Wietske van de Geer Peeters. Revalidatiearts. Klimmendaal locatie Zutphen Gelre. ziekenhuizen Zutphen

Welkom. Wietske van de Geer Peeters. Revalidatiearts. Klimmendaal locatie Zutphen Gelre. ziekenhuizen Zutphen Welkom Wietske van de Geer Peeters Revalidatiearts Klimmendaal locatie Zutphen Gelre ziekenhuizen Zutphen Revalidatiegeneeskunde Missie: Actief naar zelfredzaamheid en eigen regie. Visie: Revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers Libra R&A locatie Blixembosch Specialistische Cognitieve Revalidatie Informatie voor verwijzers Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch heeft voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Nadere informatie

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen ENERGIEK Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen Achtergrond Bewegen is goed, voor iedereen! Dat is wat u vaak hoort en ziet in de media. En het is waar, bewegen houdt ons fit en

Nadere informatie

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijkse leven. In deze folder leest u wat het behandelprogramma

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers Libra R&A locatie Blixembosch Specialistische Cognitieve Revalidatie Informatie voor verwijzers Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch heeft voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Nadere informatie

Algemene informatie Medische Psychologie

Algemene informatie Medische Psychologie Algemene informatie Medische Psychologie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De psycholoog... 1 Vraagstellingen... 1 Intake... 1 Vervolg... 2 Behandeling... 2 - Psycho-educatie... 2 - Psychotherapie... 2 - Traumabehandeling...

Nadere informatie

1 Algemene inleiding behandelkader

1 Algemene inleiding behandelkader 1 Algemene inleiding behandelkader 1.1 Aanleiding en doel Sinds 1999 ontwikkelen de diagnosegebonden werkgroepen van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) behandelkaders (voorheen kwaliteitsprofielen).

Nadere informatie

Inclusiecriteria/ indicatie

Inclusiecriteria/ indicatie Kwaliteitscriteria Groepsrevalidatie Oncologie/Stichting Herstel & Balans, Utrecht 2003 Kwaliteitscriteria Groepsrevalidatie Oncologie Herstel & Balans/2003 Deze kwaliteitscriteria zijn vastgesteld door

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Locatie Arnhem - Doetinchem - Ede Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson en Parkinsonisme kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor

Nadere informatie

Algemeen Beroepskader Revalidatiegeneeskunde

Algemeen Beroepskader Revalidatiegeneeskunde Algemeen Beroepskader Revalidatiegeneeskunde Colofon Algemeen Beroepskader Revalidatiegeneeskunde Copyright VRA 2016 Nederlandse Vereniging van Revalidatiegeneeskunde Postbus 9696 3506 GR Utrecht vra@revalidatiegeneeskunde.nl

Nadere informatie

Revalidatie bij handletsel Revalidatiecentrum Breda

Revalidatie bij handletsel Revalidatiecentrum Breda Revalidatie bij handletsel Revalidatiecentrum Breda Inleiding U bent naar de revalidatiearts van Revant Revalidatiecentrum Breda doorverwezen, omdat u onlangs een letsel of een operatieve behandeling heeft

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie 20135014 PP bavo Neuro algemeen brochure.indd 1 24-09-13 13:48 Behandel- en expertise centrum NAH/neuropsychiatrie Het

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Poliklinische revalidatie Door mijn hersenletsel staat mijn leven op zijn kop. Mijn arm doet het niet meer, ik ben zo moe en ik ben mijn eigen ik kwijt door veranderingen

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog... 1 Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging... 1 Wat is een neuropsychologisch

Nadere informatie

Revalidatie. Nederland

Revalidatie. Nederland Revalidatie Nederland Revalidatie richt zich op herstel of verbetering van mogelijkheden van mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking Wat is Revalidatie Nederland? Revalidatie

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Albert Schweitzer ziekenhuis Medische Psychologie februari 2014 pavo 0356 Inleiding U bent door uw specialist verwezen naar de afdeling

Nadere informatie

Cognitieve revalidatie

Cognitieve revalidatie Cognitieve revalidatie Dennis Felling, MSc. Gz-psycholoog Klimmendaal locatie Zutphen Overzicht Wat is cognitieve revalidatie? Diagnostiek Behandeling Casus Vragen? Zometeen en straks! Wat is cognitieve

Nadere informatie

NAH-poli Heliomare en E-mental health. Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli

NAH-poli Heliomare en E-mental health. Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli NAH-poli Heliomare en E-mental health Mechteld Dijkman, klinisch psycholoog coördinator NAH-poli Opzet workshop Wat doet de NAH-poli Heliomare? E-mental health: waarom en hoe? Ervaringen patiënten Ervaringen

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen vanaf 65 jaar 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Poliklinische medisch specialistische revalidatie

Poliklinische medisch specialistische revalidatie Poliklinische medisch specialistische revalidatie Revalidatie verbetert uw leefsituatie Door middel van deze informatiefolder informeren wij u over de poliklinische medisch specialistische revalidatiebehandeling.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker Poliklinische revalidatiebehandeling in verband met longkanker POLIKLINISCHE REVALIDATIEBEHANDELING NA OPERATIE IN VERBAND MET LONGKANKER Bij u is de diagnose longkanker vastgesteld. De longarts heeft

Nadere informatie

Behandelkader MS. De Werkgroep MS (WMS) heeft eind 2009 het initiatief genomen om het behandelkader MS op te stellen in overleg met de VRA.

Behandelkader MS. De Werkgroep MS (WMS) heeft eind 2009 het initiatief genomen om het behandelkader MS op te stellen in overleg met de VRA. Behandelkader MS 1 Algemene inleiding behandelkader 1.1 Aanleiding en doel Sinds 1999 ontwikkelen Revalidatie Nederland (RN) en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) behandelkaders (voorheen

Nadere informatie

Handleiding en format voor behandelkaders revalidatiegeneeskunde

Handleiding en format voor behandelkaders revalidatiegeneeskunde Handleiding en format voor behandelkaders revalidatiegeneeskunde Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel en functie van een behandelkader... 3 1.3 Gebruikers van een behandelkader...

Nadere informatie

Werken in de revalidatie. Justine Aaronson

Werken in de revalidatie. Justine Aaronson Werken in de revalidatie Justine Aaronson 7 februari 2014 Opbouw Mijn achtergrond Algemene introductie revalidatie Heliomare Huidige trajecten Werkzaamheden psycholoog Veranderingen en toekomst Mijn achtergrond

Nadere informatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie Multiple Sclerose Poliklinische revalidatie Voor wie is deze folder? Bij u is de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. De aandoening Multiple Sclerose kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijks

Nadere informatie

Behandeling na hersenletsel

Behandeling na hersenletsel Behandeling na hersenletsel Groepsbehandeling op de Cognitieve Behandelunit (CBU) Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Wat is het doel van deze behandeling? 3 Wat zijn cognitieve functies? 3 Voor wie is

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Inleiding Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder leest

Nadere informatie

Werken aan effectief en doelgericht. herstel. Verwijzers

Werken aan effectief en doelgericht. herstel. Verwijzers Werken aan effectief en doelgericht herstel Verwijzers BeLife centrum voor bewegen Medische specialistische revalidatiezorg BeLife biedt medische specialistische revalidatiezorg en reïntegratieprogramma

Nadere informatie

PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS. Algemene inleiding

PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS. Algemene inleiding PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS Algemene inleiding Hanna Swaab September 2012 1 Programma theoretisch onderwijs Specialistische opleiding tot Klinisch

Nadere informatie

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel Behandelprogramma CVA/hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk vindt u zoveel mogelijk informatie

Nadere informatie

Onderzoek & Advies bij afasie

Onderzoek & Advies bij afasie Onderzoek & Advies bij afasie informatie voor verwijzers Onderzoek & Advies bij communicatieproblemen Als gevolg van hersenletsel kan het voorkomen dat uw patiënt niet meer goed kan communiceren. Uw patiënt

Nadere informatie

Noordelijk Expertisecentrum Sport & Handicap UMCG. Concept startdocument

Noordelijk Expertisecentrum Sport & Handicap UMCG. Concept startdocument Noordelijk Expertisecentrum Sport & Handicap UMCG Concept startdocument Historie & Introductie Het UMCG heeft sinds jaar en dag met het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen en de afdeling

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA)

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Inleiding In het Centrum

Nadere informatie

Behandelkader Revalidatie van kinderen/jongeren met niet aangeboren hersenletsel

Behandelkader Revalidatie van kinderen/jongeren met niet aangeboren hersenletsel Behandelkader Revalidatie van kinderen/jongeren met niet aangeboren hersenletsel Definitieve versie, geautoriseerd 15 april 2016 Inhoudsopgave 1. Algemene inleiding behandelkader... 3 2. Patiëntendoelgroep...

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek V1_2011 Naam cliënt: Afdeling: U hebt een afspraak op Met: U wordt opgehaald van de afdeling voor bovenstaande afspraak. Waarom een neuropsychologisch onderzoek? Een neuropsychologisch

Nadere informatie

Stap voor stap weer aan het werk

Stap voor stap weer aan het werk Stap voor stap weer aan het werk Re-integratie en diagnose van arbeidsbelastbaarheid Volwassenenrevalidatie Kinderrevalidatie Arbeidsrevalidatie Rijndam Rijndam is hét medisch geneeskundig revalidatiecentrum

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer Het neuropsychologisch onderzoek Informatie voor de patiënt en verwijzer Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog? De neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u lezen over neuropsychologie in het Gemini Ziekenhuis. Aan de orde komen onder meer: met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnrevalidatie. Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnrevalidatie. Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA PATIËNTEN INFORMATIE Pijnrevalidatie Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA In deze folder geven het Maasstad Ziekenhuis, het Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Nadere informatie

Even voorstellen: Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel van de Amarant Groep

Even voorstellen: Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel van de Amarant Groep Even voorstellen: Pauwer biedt zorg op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking, een meervoudige beperking of met nietaangeboren hersenletsel. Vanaf 2015 is Pauwer onderdeel

Nadere informatie

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Anne van den Brink Specialist Ouderengeneeskunde Onderzoeker Pakkende ondertitel Inhoud presentatie Inleiding Aanleiding

Nadere informatie

Van Revalidatie naar thuissituatie

Van Revalidatie naar thuissituatie Van Revalidatie naar thuissituatie De inzet van mantelzorgers en ambulante begeleiding bij complexe NAH Projekt van Centrum voor Revalidatie De Vogellanden, in samenwerking met Interakt Contour en Professionals

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Volwassenen 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek voorgesteld.

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Groepsrevalidatie voor patiënten met de ziekte van Parkinson

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Groepsrevalidatie voor patiënten met de ziekte van Parkinson UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Groepsrevalidatie voor patiënten met de ziekte van Parkinson UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Groepsrevalidatie voor patiënten met de

Nadere informatie

Onderwerp: Doelen: Voorgenomen acties. Kwaliteit

Onderwerp: Doelen: Voorgenomen acties. Kwaliteit Jaarplan 2015 Werkgroep VRA Bewegen en Sport (WVBS) Voorzitter: R Dekker Voorzitterschap: vacant Secretaris: PJM van Leeuwen Penningmeester: JA Haisma Contactpersoon voor dit concept: Peter JCM van Leeuwen

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. Zuyderland Revalidatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. Zuyderland Revalidatie Poliklinische revalidatiebehandeling Zuyderland Revalidatie Inleiding Met deze folderwillen we u informeren over de werkwijze van de poliklinische revalidatiebehandeling van Zuyderland Revalidatie. Revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

Ciran-revalidatie. de kunst van gezond zijn

Ciran-revalidatie. de kunst van gezond zijn Ciran-revalidatie Informatie voor patiënten met chronische pijn, vermoeidheid en disfunctioneren als gevolg van aandoeningen op het gebied van hormonen en hormoonproducerende organen. de kunst van gezond

Nadere informatie

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER ONCOLOGISCHE REVALIDATIE De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma bij Revant Revalidatiecentrum Breda is bestemd voor mensen met een Niet- Aangeboren

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Caroline van Heugten

Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Caroline van Heugten Expertisecentrum Hersenletsel Limburg Caroline van Heugten Over wie gaat dit verhaal? 130.000 nieuwe getroffenen per jaar: 85.000 traumatisch hersenletsel 45.000 CVA 10.000 andere diagnoses Acute medische

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Poliklinische Revalidatie voor kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind wordt aangereden door een auto, valt hard van

Nadere informatie

Zorg & Revalidatie. Werken aan optimaal herstel

Zorg & Revalidatie. Werken aan optimaal herstel Werken aan optimaal herstel Over BeLife Wij geloven in de kracht van mensen. Je hoeft tenslotte niet ziek te zijn om beter te worden. BeLife biedt medisch-specialistische revalidatiezorg aan mensen die

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie

Poliklinische Revalidatie Poliklinische Revalidatie Informatie voor patiënten met chronische pijn, vermoeidheid en onzekerheid. Geassocieerd m e t de kunst van gezond zijn Geluk of verdriet, mooi of lelijk, rijk of arm, veel of

Nadere informatie

KETENZORG CVA 181-011112

KETENZORG CVA 181-011112 KETENZORG CVA In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie met betrekking tot de ketenzorg na de beroerte (= CVA (Cerebro Vasculair Accident) die u heeft gehad. Dit kan

Nadere informatie

Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda

Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda Informatie over de behandeling van revalidanten met een beenamputatie bij Revalidatiecentrum Breda. Elk jaar zijn er in Nederland rond de drieduizend

Nadere informatie

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma Revalidatie na nietaangeboren hersenletsel 2 Inleiding Door een hersenletsel kan het leven van de één op andere dag ingrijpend veranderen. De polikliniek Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum heeft

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma Revalidatie en therapie Pijnrevalidatieprogramma Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is chronische pijn?...4 Doel pijnrevalidatieprogramma...6 Verloop revalidatieproces...6 Screeningsfase...6 Opzet pijnrevalidatieprogramma...7

Nadere informatie

Modules: verleden, heden, toekomst 6 juni 2015

Modules: verleden, heden, toekomst 6 juni 2015 Modules: verleden, heden, toekomst 6 juni 2015 Achtergrond J. Schols, programmacoördinator Behandelmodules en Bekostiging Vraag aan aanwezigen Wat maakt de revalidatie zo mooi? Wat maakt de revalidatie

Nadere informatie

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) informatie voor de patiënt Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) NAH is een beschadiging van de hersenen, die ontstaan is in de loop van het leven. Een beschadiging van

Nadere informatie

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma is bestemd voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, die nog niet in staat

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Inleiding De missie van de RSS is Het realiseren van de best mogelijke kwaliteit van leven voor iedere CVA-patiënt binnen de regio Rotterdam, uitgaande

Nadere informatie

Opzet gegevensuitwisseling Plein en aanbieders

Opzet gegevensuitwisseling Plein en aanbieders Opzet gegevensuitwisseling Plein en aanbieders Informatie Deelovereenkomst In de bijlage 3 bij de deelovereenkomst van de Basisovereenkomst Inkoop Sociaal Domein is een nadere beschrijving van de productcode

Nadere informatie

Auditinstrument. LVB & Middelengebruik

Auditinstrument. LVB & Middelengebruik Auditinstrument LVB & Middelengebruik Trimbos-instituut Organisatie: Organisatie-eenheid / locatie: Datum afname: Auditoren: Versie 9 mei 0 Pagina . Visie & beleid a. Beleid rondom middelengebruik De organisatie(eenheid)

Nadere informatie

Opbouw. Multidisciplinaire samenwerking NAH in de eerste lijn. Aanleiding. Geschiedenis. Visie: Missie: 18-6-2015

Opbouw. Multidisciplinaire samenwerking NAH in de eerste lijn. Aanleiding. Geschiedenis. Visie: Missie: 18-6-2015 Opbouw Multidisciplinaire samenwerking NAH in de eerste lijn Jetty van Lieshout ergotherapie CPCRT Mariolein Boerrigter, ergotherapie CPCRT Aanleiding samenwerkingsverband Geschiedenis EENW Casuïstiek

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Chronische pijn. revalidatiebehandeling

Libra R&A locatie Blixembosch. Chronische pijn. revalidatiebehandeling Libra R&A locatie Blixembosch Chronische pijn revalidatiebehandeling Als langdurige pijnklachten voor beperkingen in het dagelijks leven zorgen, kan revalidatie zinvol zijn. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

contra-indicatie voor behandeling

contra-indicatie voor behandeling 1 BEHANDELKADER PIJNREVALIDATIE Revalidatiegeneeskundige behandeling van patiënten met pijnklachten zich uitend in het houdings- en bewegingsapparaat. 1. Versie 26-9-2012 Algemene inleiding Chronische

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie:

Oncologische Revalidatie: Oncologische Revalidatie: Verleden Heden - Toekomst dr. Jan Paul van den Berg, revalidatiearts Meander MC Doelstelling Oncologische Revalidatie Het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met

Nadere informatie

Addendum gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en Wmo loket

Addendum gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en Wmo loket Addendum gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en Wmo loket Aanleiding De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) bepaalt dat de gemeente bij een aanvraag onderzoek doet naar de mate waarin

Nadere informatie

Niet Rennen maar Plannen

Niet Rennen maar Plannen Niet Rennen maar Plannen Projectgroep: Caroline Van Heugten Anne Visser-Meily Annette Baars-Elsinga Chantal Geusgens Cognitieve revalidatie Consortium cognitieve revalidatie Protocollen voor cognitieve

Nadere informatie

Chronische pijn. Locatie Arnhem

Chronische pijn. Locatie Arnhem Chronische pijn Locatie Arnhem Chronische pijn We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan zes maanden blijven bestaan. De pijn kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen. Soms

Nadere informatie

NAH op de werkvloer het werkt! Saskia Harmens Aletta Zandbergen

NAH op de werkvloer het werkt! Saskia Harmens Aletta Zandbergen NAH op de werkvloer het werkt! Saskia Harmens Aletta Zandbergen Introductie Stel je hebt een mooie baan, je staat actief in het leven en je wordt getroffen door hersenletsel. Hoe vanzelfsprekend is het

Nadere informatie

Revalideren na een beroerte De Wielingen en Lindenhof

Revalideren na een beroerte De Wielingen en Lindenhof Revalideren na een beroerte De Wielingen en Lindenhof Revalideren na een beroerte De Wielingen en Lindenhof Wat is een beroerte? De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie Behandeling

Poliklinische Revalidatie Behandeling Poliklinische Revalidatie Behandeling Binnenkort komt u naar het Maasziekenhuis Pantein voor een Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB). In deze folder krijgt u informatie over deze behandeling, over

Nadere informatie

Congres ziekenhuispsychiatrie

Congres ziekenhuispsychiatrie Congres ziekenhuispsychiatrie Het belang van integrale zorg psychiatrie & somatiek belicht vanuit de visie van de zorgverzekeraar 7 november 2013 Anouk Mateijsen Regio manager, Achmea Divisie Zorg & Gezondheid

Nadere informatie

Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Transmurale CVA-zorg. Slingeland Ziekenhuis

Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Transmurale CVA-zorg. Slingeland Ziekenhuis Transmurale zorg Transmurale CVA-zorg i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Per jaar krijgen in Nederland ruim 39.500 mensen een beroerte. In de medische wereld wordt dit een cerebro vasculair

Nadere informatie

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen De Klinisch Linguïst Specialist in Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen Copyright Vereniging voor Klinische Linguïstiek (VKL) April 2000 Secretariaat: Vereniging voor Klinische Linguïstiek

Nadere informatie

CAR netwerk Waas & Dender

CAR netwerk Waas & Dender CAR netwerk Waas & Dender 2 de lijn van de gezondheidszorg Wat en voor wie? Gespecialiseerd in multidisciplinaire diagnostiek en behandeling van kinderen met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

1. Overzicht neuropsychologische revalidatie. 2. Ziekte inzicht. 3. casus. 4. Specifieke cognitieve problemen. 5. Relevante informatie

1. Overzicht neuropsychologische revalidatie. 2. Ziekte inzicht. 3. casus. 4. Specifieke cognitieve problemen. 5. Relevante informatie 18 mei 2017 1. Overzicht neuropsychologische revalidatie 2. Ziekte inzicht 3. casus 4. Specifieke cognitieve problemen 5. Relevante informatie Klinische Neuropsychologie wetenschappelijk onderzoek diagnostiek

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Dit proefschrift presenteert de resultaten van het ALASCA onderzoek wat staat voor Activity and Life After Survival of a Cardiac Arrest.

Dit proefschrift presenteert de resultaten van het ALASCA onderzoek wat staat voor Activity and Life After Survival of a Cardiac Arrest. Samenvatting 152 Samenvatting Ieder jaar krijgen in Nederland 16.000 mensen een hartstilstand. Hoofdstuk 1 beschrijft de achtergrond van dit proefschrift. De kans om een hartstilstand te overleven is met

Nadere informatie

Pijnrevalidatie. Orbis Revalidatie

Pijnrevalidatie. Orbis Revalidatie Pijnrevalidatie Orbis Revalidatie Inleiding U hebt al langere tijd last van pijn in uw houdings- en bewegingsapparaat, oftewel in uw spieren, pezen, botten of gewrichten. Er is sprake van lichamelijke

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. beroerte

Poliklinische revalidatiebehandeling. beroerte Poliklinische revalidatiebehandeling na een beroerte POLIKLINISCHE REVALIDATIEBEHANDELING NA EEN BEROERTE Wat is een beroerte Bij een beroerte of CVA (de medische term) is de bloedtoevoer in de hersenen

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere Arbeidsrevalidatie Huizen en Almere Arbeidstraining bij De Trappenberg is voor werknemers met chronische pijnklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat zonder duidelijke oorzaak, al dan niet gecombineerd

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren na Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren na Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren na Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Patiënteninformatie vll 574/1511 Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Inleiding U ontvangt deze

Nadere informatie

Chronische pijn. Informatie en behandeling

Chronische pijn. Informatie en behandeling Chronische pijn Informatie en behandeling Chronische pijn Bij chronische pijn is meer aan de hand dan alleen lichamelijk letsel. We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer blijven bestaan dan

Nadere informatie

Stroke Service Assen. Zorg op maat na een beroerte. stroke service

Stroke Service Assen. Zorg op maat na een beroerte. stroke service Stroke Service Assen Zorg op maat na een beroerte z z stroke service assen 1 Stroke Service Assen staat garant voor goede zorg aan inwoners van Assen en omstreken die getroffen zijn door een beroerte.

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Neuropsychologisch onderzoek Onderdeel van de medische psychologie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel van het onderzoek 4 Hoe verloopt een neuropsychologisch onderzoek 5

Nadere informatie

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt!

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Verwijzers informatie Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Heeft uw patiënt ernstige chronische rug-,

Nadere informatie