Eau de chauffage déminéralisée. Gedemineraliseerd verwarmingswater. PUROTAP easy. Service.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eau de chauffage déminéralisée. Gedemineraliseerd verwarmingswater. PUROTAP easy. Service. www.elysator.com"

Transcriptie

1 NL FR Eau de chauffage déminéralisée Gedemineraliseerd verwarmingswater convient perfect voor parfaitement elke installatie à toute installation PUROTAP easy Installatie Installation Functie Fonctionnement Werking Utilisation Service rapide snel krachtig performant veilig sûr Les Mineralen minéraux en et zouten sels dans in technische les circuits watercircuits d'eau techniques: veroorzaken les circuits provoquent corrosie en corrosion aanslag. et dépôts. PUROTAP filtre filtert les de substances agressieve agressives stoffen uit hors het water de l'eau et en permet verzekert ainsi zo un een fonctionnement storingsvrije werking. sans pannes.

2

3 Tegen kalkaanslag Inhoud 3 NL 4 Tegen corrosie 5 Volgens de geldende normen 5 De functie 6 Aansluitmodel systeemvulling 7 Aansluitmodel circulatiespoeling 8 De bediening van de meter 9 De toestelonderdelen I onenwisselaarshars vervangen Water aftappen 13 Storingen verhelpen 14 Wijzigingen voorbehouden. De recentste versie vindt u op

4 NL 4 Tegen kalkaanslag Tegen kalkaanslag Volledig ontzout water bevat geen bestanddelen meer die kunnen neerslaan of zich in de ketel of de warmtewisselaar kunnen vastzetten. De volgende tabel geeft de hoeveelheid neergeslagen kalk weer bij één vulling van het verwarmingssysteem met onbehandeld water. Totale hardheid fh fh Kalkhoeveelheid in 1 m 3 vulwater dh Totale hardheid dh Oververhitting, spanningsbreuk g 200 g 300 g 400 g 500 g Menge an gelöstem Kalziumkarbonat (CaCO 3 ) Overeenkomstig talrijke fabrikantvoorschriften en technische richtlijnen moet vulwater voor verwarmingen standaard ontzout (gedemineraliseerd) worden. De praktijk heeft immers aangetoond dat moderne toestellen zoals gaswandketels, warmtepompen en zonne-installaties al bij een geringe hardheid door kalkaanslag schade oplopen. Hoe groter het systeemwatervolume (bijv. boiler), hoe meer kalk het vulwater meebrengt. Bij een hardheid van 17 dh (of 30 fh) slaat per m3 water 300 g kalk neer. In een eengezinswoning met 350 l systeemwater gaat het om ca. 100 g. Dit volume is te laag om een moderne krachtige warmtewisselaar te doen uitvallen. Kalkaanslag in de cv-ketel Beter dan onthard water Door calcium- en magnesiumionen te vervangen door natriumionen tijdens een onthardingsproces, worden de hardmakende bestanddelen verwijderd maar het zoutgehalte blijft ongewijzigd (dus hoog). Bij moderne installaties waarvan de systeemonderdelen zijn vervaardigd uit verschillende metaalsoorten, is dit een nadeel. Wanneer de richtlijnen een ontharding aanbevelen, dan moet dat waarschijnlijk zo worden geïnterpreteerd dat vanaf een bepaalde hardheid het voorkomen van kalkafzettingen voorrang moet krijgen op het voorkomen van corrosie. Dit compromis is ontstaan uit het feit dat onthard water in streken met een kritisch hoge hardheidsgraad waarschijnlijk ter plaatse beschikbaar is, maar een demineraliseringsinstallatie niet. Door gebruik te maken van ontzout (gedemineraliseerd) water, loopt uw installatie geen risico op afzettingen.

5 5 NL Tegen corrosie Omdat er tijdens de corrosievorming in gesloten verwarmingssystemen hoofdzakelijk sprake is van elektrochemische reacties, draagt de geleidbaarheid van de elektrolyt (water) direct bij aan de snelheid waarmee deze reacties zich ontketenen. Het zoutgehalte bepaalt de elektrische geleidbaarheid van het water. Volgens de richtlijn VDI 2035 kunnen door een lager zoutgehalte in het water hogere hoeveelheden zuurstof worden getolereerd. Zonder geleidende ionen in het water kunnen er bijna geen galvanische elementen en dus ook geen lokale corrosie, ontstaan (corrosie-elementen). De volledige ontzouting verwijdert ook alle neutrale zouten zoals chloride, sulfaat, nitraat, allemaal stoffen die erom bekend staan vanaf een bepaalde concentratie en bij een bepaalde interactie corrosie te veroorzaken. Uitvretingen door hoog zoutgehalte Volgens de geldende normen Instanz:Instantie: VDI Verein Deutscher Ingenieure (Duitse ingenieursvereniging) Richtlijn/norm: 2035, voorkomen van schade door corrosie aan waterzijde in warmwaterinstallaties Citaat: [blad 2, hfst. 8.5.] "Door een lager zoutgehalte in het water kunnen hogere hoeveelheden zuurstof worden getolereerd. Zonder geleidende ionen in het water kunnen er bijna geen galvanische elementen en dus ook geen lokale corrosie, ontstaan (corrosieelementen). Corrosiesnelheid [blad 2, hfst. 8.5.] Bij de eerste vulling van grotere warmwaterinstallaties is ontzout water aan te bevelen...[ ] Zoutgehalte in het water µs/cm DIN Deutsches Institut für Normung e.v. (Duits instituut voor normalisatie) DIN Corrosie van metalen onder corrosiebelasting door water in leidingen, tanks en apparaten BT [deel 3, hfst. 7.2] Chloride- en sulfaationen stimuleren de anodische deelreactie van de metaaloplossing. Door een selectieve uitwisseling van anionen kan de corrosiegevoeligheid van lokale corrosie worden teruggedrongen. SKWI Schweiz. Verein von Wärme- und Klima- Ingenieuren (Zwitserse vereniging voor warmte- en aircoingenieurs) Watereigenschappen voor gebouwtechnische installaties [Hfst. 4 ff] "Vul- en suppletiewater moeten ontzout worden." [d] Bij water met een hoger chloride- of sulfaatgehalte is demineralisering (volledige ontzouting) technisch gezien de beste oplossing." Onder vaklui was het van begin af aan al duidelijk dat volledig ontzout water zich uitstekend leent voor het vullen van verwarmingssystemen en tegelijkertijd ook de levensduur van alle componenten verlengt. Vandaag is deze technologie zo gebruiksvriendelijk en voordelig dat ze heel goed toepasbaar is in de praktijk.

6 6 NL De functie Verwarmings- en koelsystemen gebruiken water als medium voor de warmteoverdracht. Het water brengt ter plaatste de gegenereerde warmte naar de verbruiker en terug. Ook wanneer de installatie steeds hetzelfde water hergebruikt, komen er tijdens de eerste vulling kalk en andere agressieve stoffen in het gesloten watersysteem terecht, die moderne componenten kunnen beschadigen. Het vulsysteem filtert kalk en agressieve stoffen zoals sulfaat, nitraat en chloride uit het vulwater. Het toestel werkt op basis van een ionenwisselaar met een harsmengsel en levert gedemineraliseerd water dat volledig ontzout is. Op die manier kunt u schade door kalk en corrosie in het verwarmingssysteem op doeltreffende wijze voorkomen. Het vulapparaat is uitgerust met precieze meetapparatuur voor de kwaliteits- en volumemonitoring van de productie van zuiver water. Deze methode laat geen chemische stoffen in het water achter. Het toestel werkt zonder externe stroombron. Is de ionenwisselaar uitgeput, kan het ionenwisselaarshars gemakkelijk worden vervangen en het lege patroon bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Preventiemaatregelen: Alleen daarvoor bevoegd personeel mag met het vulapparaat werken. De operationele voorschriften conform deze handleiding dienen in acht te worden genomen. Voor de aansluiting tussen het sanitaire systeem en het verwarmingssysteem dienen de plaatselijke voorschriften te worden opgevolgd. Het toestel bevat al een terugslag- en een drukverminderingsventiel. Overeenkomstig DIN EN 1717 (Duitsland) moet voor het vulstation ook nog een buisscheider geïnstalleerd worden. De installatie is niet geschikt voor een onbewaakte, permanente aansluiting onder druk. De ventielen aan de in- en uitgang moeten gesloten blijven en mogen alleen voor het vullen van het systeem geopend worden. Ook gedemineraliseerd water bevat opgeloste gassen, waarvan zuurstof en koolzuur de aanzet tot corrosie kunnen geven. Door het opwarmen van het water worden de gassen verdreven. Daarom is het aan te bevelen om na het vullen zo snel mogelijk het systeem te laten proefwarmdraaien. Volgens de meest recente normen Grote verwarmingsketelfabrikanten en toeleveranciers zijn grote voorstander van een ontzouting van het suppletiewater door middel van een ionenwisselaar en bevelen dit dan ook aan. Het door ontzouting gedemineraliseerde suppletiewater voldoet ook aan de kwaliteitseisen voor vulwater van verwarmingen overeenkomstig de richtlijn VDI 2035 (Verein Deutscher Ingenieure), de SWKI-richtlijn BT (Schweizer Wärme und Klima-Ingenieure) en de Oostenrijkse Ö-Norm H5195.

7 7 DE Aansluitmodel systeemvulling Dit aansluitmodel is geschikt om op directe wijze verwarmingen met gedemineraliseerd water te vullen. Voor installaties met oppervlakteverwarmingssystemen die alleen door spoeling kunnen worden ontlucht, is dit model niet geschikt. Het transportvermogen van de ionenwisselaar is onvoldoende om lucht uit een horizontale leiding te stuwen. In deze gevallen raden wij om het systeem met onbehandeld water te vullen en vervolgens via een circulatiespoeling (zie volgende bladzijde) over te gaan tot demineralisering. De ingang voor het onbehandelde water bevindt zich aan de onderste aansluiting op de toestelklep, de uitgang van het gedemineraliseerde water naar de verwarmingsinstallatie bevindt zich bovenaan, na de veiligheidszeef. Het apparaat is uitgerust met een terugslagklep. In geval van een verkeerde aansluiting kan het onbehandelde water niet doorheen het apparaat stromen. Overeenkomstig DIN EN 1717 (Duitsland) moet voor het vulstation ook nog een buisscheider geïnstalleerd worden. De voorschriften van de waterdistributiemaatschappijen dienen in acht genomen te worden. PUROTAP easy is niet voorzien van een automatisch uitschakelmechanisme. Wordt de systeemvulling niet continu bewaakt, dan moet er downstream een drukreduceerventiel worden gemonteerd om te voorkomen dat de verwarmingsinstallatie aan het einde van het vulproces door overdruk beschadigd raakt. PUROTAP easy mag tijdens het vulproces onder druk staan. Temp. max. 60 C, druk max. 6 bar. Aanvoer Retour Koud water Uitgang Ingang Cv-ketel Aftap- en vulkraan

8 8 NL Aansluitmodel circulatiespoeling Voor installaties met oppervlakteverwarmingssystemen die alleen door spoeling kunnen worden ontlucht, is een directe vulling via de ionenwisselaar niet geschikt. Het transportvermogen van de ionenwisselaar is onvoldoende om lucht uit een horizontale leiding te stuwen. In deze gevallen raden wij om het systeem met onbehandeld water te vullen en vervolgens via een circulatiespoeling het te demineraliseren. Dit procedé is ook geschikt om installaties met een te hoog zoutgehalte volgens de indicaties van de ketelfabrikant of de richtlijnen later alsnog te demineraliseren. In dat geval wordt de ionenwisselaar met behulp van een losse pomp (bijv. jetpomp, impellerpomp, centrifugaalpomp) en 2 pantserslangen in de hoofdcirculatieleiding van de verwarmingsinstallatie ingebouwd. Welke aansluitpunten er gebruikt worden, is van ondergeschikt belang. Veel belangrijker is dat de circulatiepompen draaien en alle kleppen geopend zijn en een goede menging van het systeemwater verzekeren. De meter op het toestel geeft aan wanneer het hars op is. De vooruitgang van het demineraliseringsproces van het systeemwater kan bij een circulatiespoeling alleen met behulp van een tweede meettoestel en een monstername worden bepaald. Het apparaat is uitgerust met een terugslagklep. In geval van een verkeerde aansluiting kan het onbehandelde water niet doorheen het apparaat stromen. PUROTAP easy moet langs de drukzijde van de hulppomp worden aangesloten. Wordt deze spoelvariant tijdens de verwarmingsmodus uitgevoerd, dan mag de toesteltemperatuur gedurende korte tijd oplopen tot maximaal 60 C. Het apparaat moet worden aangesloten op een retourleiding met een zo laag mogelijke temperatuur. Alleen slangen die voldoende druk- en temperatuurbestendig zijn mogen worden gebruikt (pantserslangen). De ionenwisselaar mag nooit onbewaakt onder druk staan. Uitgang Ingang Retour Aanvoer Retour Aanvoer Pantserslang drukzijde H o o f d d i s t r i b u t i e Pomp

9 9 NL Bediening van de meter De meter werkt op een batterij. Hij meet het debiet (l/min.), het totaalaantal liters en het gehalte aan opgeloste mineralen, ofwel in microsiemens ofwel in TDS. Daarnaast kan een grenswaarde voor het maximale maar wel nog tolereerbare gehalte aan mineralen in gedemineraliseerd water (toesteluitgang) worden ingesteld. De grenzen en het totaaldebiet kunnen worden gereset. Die Anzeige: Grenswaarde Autom. kwaliteitsbewaking Capaciteit in liters Waarschuwingssignaal Totaal l behandeld grenswaarde Aanbevolen grenswaarde: 33 TDS/50 µs, hoger moet het hars worden vervangen De toetsen: Grenswaarde voor Waarschuwing instellen Keuze tussen TDS/µS Aan/uit Teller resetten Door op deze toets te klikken, gaat de grenswaarde met 6/7 TDS of 10 µs/cm naar omhoog. Door de toets 3 seconden ingedrukt te houden, zet u de grenswaarde weer op nul. Het instellen van de grenswaarden is bedoeld als waarschuwing om te melden wanneer het ionenwisselaarshars uitgeput is. Met deze toets kunt u op elk moment switchen tussen de maateenheid TDS (Total Dissolved Solids) en de elektrische geleidbaarheid. Beide zijn een maatstaf voor het gehalte opgeloste mineralen in het water. Het merendeel van de Europese onderdeelfabrikanten gebruikt de maateenheid µs/cm (microsiemens). Door één keer op de AAN-toets te drukken, wordt de waterkwaliteit gedurende 10 seconden gemeten en met de ingestelde grenswaarde vergeleken. De gemeten waarde wordt weergegeven. Is deze waarde hoger dan de limiet, dan brandt de rode ledlamp, ligt de waarde lager, dan is het lampje groen gedurende de duur van de meting. De meting moet naargelang van de behoefte handmatig herhaald worden. Auto-Modus: Drukt u een tweede keer op de AAN-toets, gaat de meter over naar de automatische monitoring. Het symbool van de automatische monitoring verschijnt nu (oog). In de automodus meet de meter alleen wanneer er ook daadwerkelijk water over de meter loopt. Wordt de waterafname onderbroken, dan wordt de laatst gemeten waarde permanent weergegeven. Tijdens de waterafname meet de meter altijd na 40 liter opnieuw de waterkwaliteit. Wordt de grenswaarde in twee op elkaar volgende metingen overschreden, dan knippert permanent het rode displaylampje. Het ionenwisselaarshars is in dat geval uitgeput en moet worden vervangen. Wordt er voor een derde keer op de AAN-toets gedrukt, verlaat het systeem de auto-modus. 4 Das Halten der Rückstelltaste für 3 Sekunden setzt den Total-Zähler zurück. Es wird empfohlen dies nach jedem Harzwechsel zu tun es ergibt sich daraus ein Anhaltspunkt für die Restkapazität des Ionentauscherharzes.

10 10 NL De toestelonderdelen Fijne zeef regelmatig reinigen Greep Veiligheidszeef Uitgang Meetcomputer Ingang Terugslagklep Schroefkop voor vervanging van hars De capaciteit berekenen Waarom de capaciteit berekenen? 1. Om het harsvolume te kennen dat voor de demineralisering van het systeemwater ingecalculeerd moet worden. 2. Om de vermogensduur van een harsvulling te kennen gedurende dewelke deze niet moet worden gemonitord. De capaciteit (reikwijdte) van het ionenwisselaarshars hangt af van de waterhardheid. Ze kan worden afgelezen van de hiernaast afgebeelde tabel of aan de hand van het capaciteitsgetal van het harsvolume berekend worden. De PUROTAP easy harsvulling heeft een capaciteit van 35 m 3 bij 1 fh, of 20 m 3 bij 1 dh. Bei deutschen Härtegraden verwen-bij Duitse hardheidsgraden gebruikt men het cijfer 20 en deelt men deze door de waterhardheid in dh. Bij Franse hardheidsgraden gebruikt men het cijfer 35 en deelt men deze door de waterhardheid in fh. Het resultaat is het geleidingsvermogen van het hars per kubieke meter water. Voorbeeld: bij een waterhardheid van bijv. 20 dh is de autonomie van het hars precies 1 m³ (1.000 l) gedemineraliseerd water. fh Kapaciteit m 3 à 1 fh 20 m 3 à 1 dh 0 l gewicht 18 kg. Bedrijfsklaar: Liters gedemineraliseerd (volledig ontzout) water per patroon 500 l 1'000 l 1'500 l 2'000 l Harsreservoir, chroomstaal, gecoate binnenkant max. belastbaarheid 6 bar, 60 C l l 3'500 l l l dh l

11 11 NL Ionenwisselaarshars vervangen Wanneer het gehalte aan opgeloste stoffen in behandeld water volgens de meter hoger is dan 30 TDS of 45 µs (ca. 2 fh), dan moet het hars worden vervangen. Wij raden echter aan om eerst de watertoevoer kortstondig te onderbreken, eens met het patroon te schudden en daarna nogmaals langzaam het vullen te hervatten. Op die manier kan ook de resterende capaciteit zo goed mogelijk worden benut. Ook door het debietvermogen te beperken kan het gebruik van de resterend capaciteit worden verbeterd. a) Gebruikte hars verwijderen 1. Draai de kop van de fles los en verwijder hem. 2. Draai de afsluitkap los van de aftapnippel op de bodem van de fles. 3. Trek de opvangzak waarin het hars wordt afgetapt over het harsreservoir. Sluit de aftapkraan (toebehoren) of direct de waterslang aan op de onderkant van het harsreservoir. 4. Schud het hars los in de opvangzak en spoel het resterende hars met vers water via de aftapkraan in de zak. Het verbruikte hars mag met de zak met het huishoudelijk afval afgevoerd worden. Vers water Aftapkraan (toebehoren)

12 12 NL b) Nieuwe hars toevoegen 1. Voor het vullen moet u de afsluitkap weer op de onderkant van het harsreservoir schroeven. 2. Snijd de harszak in een hoek open en giet het hars erin. Alleen origineel gemengd hars gebruiken. 3. Draai de kop weer vast, controleer of de o-ring en het afdichtingsvlak goed vast zitten en of ze proper zijn. Controleer bij elke vervanging van het hars of de dompelslang goed vastzit. Controleer of er geen hars op de vloer ligt. Slipgevaar. Gemorst hars moet voorzichtig en grondig worden verwijderd. Het harsgranulaat moet vochtig worden opgeslagen en wordt daarom in gesealde plastic zakken geleverd. Geopende zakken moeten zo snel mogelijk worden gebruikt. Het hars moet op een koele en donkere plaats worden bewaard (max. 12 maanden). Wordt het hars niet op gepaste wijze opgeslagen, bestaat het gevaar dat de capaciteit achteruitgaat en dat er bacteriën worden gevormd.

13 13 NL Water aftappen Om het gewicht van een bedrijfsklaar toestel te verminderen en om vorstschade in de winter te voorkomen, raden wij aan om het water na gebruik af te tappen. 1. Draai de afsluitkap op de bodem van de fles los. Voor het aftappen is een fijne zeef voorzien zodat er geen hars kan ontsnappen. Controleer of fijne zeef goed zit. 2. Draai de PUROTAP easy om en laat het water eruit lopen. 3. Monteer de afsluitkap opnieuw.

14 14 NL Storingen verhelpen Na ca. 10 seconden verdwijnt de weergegeven gemeten waarde. De automatische uitschakeling van de meting heeft als doel de batterij te sparen. In de manuele modus moet u voor elke meting opnieuw op de AAN-toets drukken. Eventueel kan ook in de auto-modus geswitcht worden (2 keer op de AAN-toets drukken), dan wordt telkens de laatst gemeten waarde permanent weergegeven. Geen weergave of het batterijsysteem verschijnt Vervang de batterij. Schroef voor de voorkant los. 3 x AAA Verwijder voorzichtig de voorkant van de meter en vervang de batterijen.

15 15 NL Het debiet is laag ondanks het feit dat de toevoerleiding niet is gesmoord. Het toestel is uitgerust met 2 fijne zeven om te voorkomen dat het ionenwisselaarshars in de verwarmingsinstallatie terechtkomt. De fijne zeef aan de uitgang en aan de dompelbuis moeten regelmatig worden gereinigd. Kunststof ring ingedrukt Zeef van chroomstaal Dompelbuis fijne zeef Het hars lijkt sneller opgebruikt dan is berekend. Waarschijnlijk gaat het hier niet om een storing maar bevat het onbehandelde water naast kalk ook nog andere opgeloste stoffen (sulfaat, nitraat, chloride) die worden opgevangen en op die manier de capaciteit doen dalen.

16

Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie

Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie NL Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie PUROTAP easy Installatie Functie Werking Service snel krachtig veilig Mineralen en zouten in technische watercircuits veroorzaken corrosie

Nadere informatie

Het navulstation PUROTAP compenso

Het navulstation PUROTAP compenso NL Gedemineraliseerd verwarmingswater Het navulstation PUROTAP compenso Installatie Functie Werking Service Veiligheid door ontzout water voor verwarmingen conform VDI 2035 en SWKI BT 102-01 Mineralen

Nadere informatie

PUROTAP leader. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie

PUROTAP leader. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie NL Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie PUROTAP leader Installatie Functie Werking Service Maximaal rendement Wisselpatronen Veilige bewaking Mineralen en zouten in technische

Nadere informatie

PUROTAP leader. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie

PUROTAP leader. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie NL Gedemineraliseerd verwarmingswater perfect voor elke installatie PUROTAP leader Installatie Functie Werking Service Maximaal rendement Wisselpatronen Veilige bewaking Mineralen en zouten in technische

Nadere informatie

PUROTAP profi. Installatie Functie Werking Service. professioneel sicher veilig gemonitord. leistungsfähig

PUROTAP profi. Installatie Functie Werking Service. professioneel sicher veilig gemonitord. leistungsfähig NL Gedemineraliseerd water, perfect voor elke installatie PUROTAP profi Installatie Functie Werking Service kompakt snel leistungsfähig professioneel sicher veilig gemonitord Mineralen en zouten in technische

Nadere informatie

Demineralisering. PUROTAP expert. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater.

Demineralisering. PUROTAP expert. Installatie Functie Werking Service. Gedemineraliseerd verwarmingswater. NL Gedemineraliseerd verwarmingswater Demineralisering PUROTAP expert Installatie Functie Werking Service Veiligheid door gedemineraliseerd water voor verwarmingen conform VDI 2035 en SWKI BT 102-01 Mineralen

Nadere informatie

Logboek waterkwaliteit. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Voor warmtebronnen met warmtewisselaar van aluminium

Logboek waterkwaliteit. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Voor warmtebronnen met warmtewisselaar van aluminium Voor warmtebronnen met warmtewisselaar van aluminium materialen 6 720 618 589-00.2TT Logboek waterkwaliteit 6 720 642 938 (2014/05) NL Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Logboek. Waterkwaliteit 6 720 801 305-00.1T. Voor stalen en rvs ketels met bedrijfstemperaturen tot 100 C 6 720 802 014 (2012/02) NL

Logboek. Waterkwaliteit 6 720 801 305-00.1T. Voor stalen en rvs ketels met bedrijfstemperaturen tot 100 C 6 720 802 014 (2012/02) NL Logboek Waterkwaliteit 6 720 801 305-00.1T Voor stalen en rvs ketels met bedrijfstemperaturen tot 100 C 6 720 802 014 (2012/02) NL Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Waterkwaliteit..........................

Nadere informatie

Nederland nl. Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties

Nederland nl. Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties Nederland nl Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties Geachte klant, Dank u voor de aanschaf van dit apparaat. Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u het product gebruikt

Nadere informatie

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS MODELLEN: ES3 ES4 ES5 ES65 Installatie- en bedieningsvoorschriften Onderhoudsinstructies Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden. 4.1.4 INSTALLATIEVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Watermeetcomputer. Gedemineraliseerd verwarmingswater is perfect voor iedere installatie. Installatie Functie Bedrijf Service

Watermeetcomputer. Gedemineraliseerd verwarmingswater is perfect voor iedere installatie. Installatie Functie Bedrijf Service NL Gedemineraliseerd verwarmingswater is perfect voor iedere installatie Watermeetcomputer Installatie Functie Bedrijf Service Voldoet aan VDI 2035 SWKI BT 102-01 De ELYSATOR -watermeetcomputer controleert

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties

Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties nl Waterkwaliteitsvoorschrift voor centrale verwarmingsinstallaties Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding............................................................................... 3

Nadere informatie

Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie. EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium

Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie. EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium Toenemende belang van de waterkwaliteit in een moderne CV-installatie EasyFairs ICS learnshop 22/09/11 Eric Ladang Aqualisys Belgium INHOUD Wie is Aqualisys Waarom is waterkwaliteit belangrijk Problemen

Nadere informatie

Technisch water is onze corebusiness

Technisch water is onze corebusiness Technisch water is onze corebusiness Aan water dat voor technische toepassingen wordt gebruikt, worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Door milieuvriendelijke speciale procedés vrijwaren wij het water van

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT NL 1 2 3 4 5 Gebruiksaanwijzing (Nederlands) Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig, voor een goed en veilig gebruik van het heetwaterapparaat. 1.16 Inleiding Dit

Nadere informatie

Flamco. Flamcovent. Montage- en bedieningshandleiding. Flamcovent microbellen luchtafscheiders /A/2002, Flamco

Flamco. Flamcovent. Montage- en bedieningshandleiding. Flamcovent microbellen luchtafscheiders /A/2002, Flamco vent vent microbellen luchtafscheiders 4-24-189//2002, 18503871 NL Montage- en bedieningshandleiding Montage en bedieningshandleiding Technische specificaties Maximale werkdruk Maximale bedrijfstemperatuur

Nadere informatie

Elmasonic S. Ultrasoonreinigingsapparaat. MSK Tel: 088-0067600 Email: info@msk.nl www.msk.nl

Elmasonic S. Ultrasoonreinigingsapparaat. MSK Tel: 088-0067600 Email: info@msk.nl www.msk.nl Gebruiksaanwijzing Elmasonic S Ultrasoonreinigingsapparaat MSK Tel: 088-0067600 Email: info@msk.nl www.msk.nl Lees aandachtig de bijgevoegde handleiding en bewaar deze voor de service na verkoop. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Inbedrijfstelling van de installatie

Inbedrijfstelling van de installatie Inbedrijfstelling van de installatie excellence in hot water INHOUD. Zonnecircuit.............................. 2. Inbedrijfstelling............................. 3 3. Oplossen van eventuele pannes..............

Nadere informatie

De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.

De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten. 1. Hard water 1.1 Wat is hard water? Wanneer water 'hard' wordt genoemd, betekent dit alleen maar dat er mineralenin zitten dan in gewoon water. Het gaat dan met name om de mineralen calcium en magnesium.

Nadere informatie

SorbOx. Bescherming rondom voor verwarmingswater. Installatie Functie Werking Service

SorbOx. Bescherming rondom voor verwarmingswater. Installatie Functie Werking Service NL Bescherming rondom voor verwarmingswater SorbOx Installatie Functie Werking Service SorbOx is de revolutionaire waterfilter voor energie-efficiënte verwarmingen. Deze verpakt 4 functies in één toestel:

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Algemeen Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

Bravilor Bonamat RLX HEETWATER MODULE

Bravilor Bonamat RLX HEETWATER MODULE Bravilor Bonamat RLX HEETWATER MODULE 700.403.276A Bravilor Bonamat 04 2002 Bravilor Bonamat Pascalstraat 20 1704 RD Heerhugowaard Nederland Inhoudsopgave 1. Module 3 en 7 (heetwater)........................................

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20 Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT NL HEETWATERAPPARAAT HWA 20 1 HWA 20 2 3 5 4 4 Fig. 1 GEBRUIKSAANWIJZING (NEDERLANDS) Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig, voor een goed en veilig gebruik van het

Nadere informatie

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal ZEUS PYRO Werking volgens onderdruk principe Rendement 82-90% Geringe afmetingen Ingebouwde veiligheidskoelspiraal Hoogwaardig keramisch vuurbeton LACFIRE 1800/20 SiC Aslade kan geledigd tijdens het verwarmingsbedrijf

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in het cilinderblok en

Nadere informatie

SorbOx. Algemene bescherming voor installatiewater. Installatie Functie Werking Service

SorbOx. Algemene bescherming voor installatiewater. Installatie Functie Werking Service NL Algemene bescherming voor installatiewater SorbOx Installatie Functie Werking Service SorbOx is de revolutionaire waterfilter ter optimalisatie van de energie efficiëntie van uw installatie systeem.

Nadere informatie

Fernox presenteert HET FERNOX SYSTEEMWATER STAPPENPLAN Voor schone, onderhoudsarme installaties

Fernox presenteert HET FERNOX SYSTEEMWATER STAPPENPLAN Voor schone, onderhoudsarme installaties Fernox presenteert HET FERNOX SYSTEEMWATER PENPLAN Voor schone, onderhoudsarme installaties Goed drinkwater is nog geen goed systeemwater De kwaliteit van ons drinkwater is van het hoogste niveau. Geen

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

VISTRON V120 C.RM VISTRON V150 C.RM. Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman. 06/2004 Art. Nr

VISTRON V120 C.RM VISTRON V150 C.RM. Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman. 06/2004 Art. Nr VISTRON V120 C.RM VISTRON V150 C.RM Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman 06/2004 Art. Nr. 12 034 030 Inhoudsopgave Inhoudsopgave. 2 Algemeen.. 3 Plaatsing 3 Installatie... 3 Aansluitschema. 4 Technische

Nadere informatie

PURE WHITE MR. BLUE JUICY LIME HOT ORANGE THINK PINK

PURE WHITE MR. BLUE JUICY LIME HOT ORANGE THINK PINK PL Instrukcja obsługi DE Bedienungsanleitung EN User's manual NL Gebruiksaanwijzing PURE WHITE MR. BLUE JUICY LIME HOT ORANGE THINK PINK NL GEBRUIKSAANWIJZING DE COTTIEN NICK>

Nadere informatie

Leidingreparatie en -onderhoud

Leidingreparatie en -onderhoud Leidingreparatie en -onderhoud Uitgebreide keuze bij één leverancier. Uniek duurzaam ontwerp. Betrouwbare prestaties en snel. Type Aantal modellen Pagina Druktestpompen 2 9.2 Pijpbevriezers 2 9.3 Ontkalkingspompen

Nadere informatie

Nefit EcomLine HR. Gebruikersinstructie. Nefit houdt Nederland warm

Nefit EcomLine HR. Gebruikersinstructie. Nefit houdt Nederland warm Company name: 70542200 (07/2013) Nefit is een merk van Bosch Thermotechniek B.V. Bosch Thermotechniek B.V.., Postbus 3, 7400 AA Deventer. DealerLine: 0570-67 85 66. Consumenten Infolijn: 0570-67 85 00.

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie LUXUS Electronic (KDE, KDE2) ELEKTRISCHE DOORSTROMER VOOR TAPWATER Installatie instructie Rev. 1808GG Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Veiligheidsinstructies.. 2 Installatie/ montage. 4 Ontluchten 5 Configuratie..

Nadere informatie

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing WHIRLPOOL AKR643GY Gebruiksaanwijzing 3Nl33014.fm5 Page 16 Monday, August 27, 2001 4:45 PM GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE INGEBRUIKNEMING MILIEUTIPS ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN ADVIEZEN BEDIENING ONDERHOUD

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

RLX HEETWATER/STOOM MODULE

RLX HEETWATER/STOOM MODULE Bravilor Bonamat RLX HEETWATER/STOOM MODULE 700.403.277 Bravilor Bonamat 12 2001 Bravilor Bonamat Pascalstraat 20 1704 RD Heerhugowaard Nederland Inhoudsopgave 1. Module 4 en 8 (heetwater/stoom).................................

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD CABINET ONTHARDERS

PRODUCTINFORMATIEBLAD CABINET ONTHARDERS PRODUCTINFORMATIEBLAD CABINET ONTHARDERS Mini KC8 KC14 BESCHRIJVING In elk leidingwater zitten zouten. Van al deze zouten kunnen alleen de calcium- en magnesiumzouten neerslaan en kalk vormen. Het gehalte

Nadere informatie

Installatiegids Delta Ontario Duplex

Installatiegids Delta Ontario Duplex GH Systems bvba Delta water softeners Diependale 24 Serviceadres: Fonteinplein 3 9700 Oudenaarde Tel. 055/457110 Fax. 055/457111 info@ghsystems.be www.ghsystems.be Installatiegids Delta Ontario Duplex

Nadere informatie

VIESMANN Richtwaarden voor de waterkwaliteit

VIESMANN Richtwaarden voor de waterkwaliteit VIESMANN Richtwaarden voor de waterkwaliteit Ontwerphandleiding Opbergen: Ordner Vitotec Ontwerphandleiding, algemeen Verschillende instanties hebben richtlijnen voor de waterkwaliteit van verwarmings-

Nadere informatie

INHOUD. 1. Waarschuwing 1. 2. Technische specificatie 2. 3. Benaming componenten 3. 4. Uitleg display-symbolen 4. 5. Gebruik per kopje of glas 5

INHOUD. 1. Waarschuwing 1. 2. Technische specificatie 2. 3. Benaming componenten 3. 4. Uitleg display-symbolen 4. 5. Gebruik per kopje of glas 5 INHOUD Pagina 1. Waarschuwing 1 2. Technische specificatie 2 3. Benaming componenten 3 4. Uitleg display-symbolen 4 5. Gebruik per kopje of glas 5 6. Gebruik per kan 5 7. Bijzondere functies 6 - Volume

Nadere informatie

All-in-one warmtepomp water verwarming BOI-200/260

All-in-one warmtepomp water verwarming BOI-200/260 All-in-one warmtepomp water verwarming BOI-200/260 Installatie & Instructie Handleiding Editie 2008 15.07.2008 Rev. 1.0 Inhoudstafel 1. Handleiding voor de installatie...3 1.1 Aansluiting...3 1.2 Installatie

Nadere informatie

GIDS VOOR DE GEBRUIKER

GIDS VOOR DE GEBRUIKER GIDS VOOR DE GEBRUIKER Aangekoppelde Afstandsbediening MWR-TH00 MWR-TH01 Airconditioner Ne DB98-26319A(1) Veiligheidsvoorschriften Voordat u de aangekoppelde afstandsbediening gebruikt, leest u best deze

Nadere informatie

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1 Delta Water Engineering V09/2014/P1 INSTALLATIEGIDS MORAVA 1. Onderdelen: 1. BYPASS 8. INSTELLING RESTHARDHEID 2. KLEPPENHUIS 9. INSTELLING INKOMENDE HARDHEID 3. HARSTANK 10. NAAR PEKELKLEP 4. CONTAINER

Nadere informatie

VOS-12035(10L) VOS-12036(36L)

VOS-12035(10L) VOS-12036(36L) Handleiding waterbad VOS-12035(10L) VOS-12036(36L) 1 6 5 4 2 3 Verklaring: 7 8 1. Deksel 1 9 10 11 2. Deksel 2 7. Actuele temperatuur 3. Afdichtringen 8. Ingestelde temperatuur of 4. Aan/Uit schakelaar

Nadere informatie

Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan

Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan EHLE 17, EHLE 23 EHLE 27, EHLE 34 EHLE 39 6.720.67.216 (T30.3216.04) (200812) Aanbevelingen Inhoudsopgave Uitleg van de symbolen 2 1 Aanbevelingen 2 2 Verandering

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

Focus LCD PRO Electronic (PPVE) ELEKTRISCHE DOORSTROMER VOOR TAPWATER

Focus LCD PRO Electronic (PPVE) ELEKTRISCHE DOORSTROMER VOOR TAPWATER Focus LCD PRO Electronic (PPVE) ELEKTRISCHE DOORSTROMER VOOR TAPWATER Gebruikershandleiding Rev. 1808GG Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Veiligheidsinstructies.. 2 Bediening Focus LCD Electronic (PPE2)...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding EXCLUSIV COMPACT THERMOSTAAT Dit product heeft de volgende eigenschappen: 1) Regeling van de verwarming 2) Eenvoudig te programmeren 3) Twee programma's: programma ingesteld af fabriek

Nadere informatie

AR280P Clockradio handleiding

AR280P Clockradio handleiding AR280P Clockradio handleiding Index 1. Beoogd gebruik 2. Veiligheid o 2.1. Pictogrammen in deze handleiding o 2.2. Algemene veiligheidsvoorschriften 3. Voorbereidingen voor gebruik o 3.1. Uitpakken o 3.2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding EasyView K-type thermometer Model EA11A Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop van de Extech EasyView thermometer. Dit apparaat biedt een enkelvoudige K-type thermokoppelinvoer met

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Warmwater circulatie-unit O DVU 3 kw 230 V INHOUDSOPGAVE Voorwoord pag. 4 Inleiding pag. 5 Technische specificaties pag. 5 Veiligheidsvoorzieningen en instructies pag. 6 Werking van

Nadere informatie

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden MYSON Kickspace 500, 600 & 800 Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden 1 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE INFORMATIE 3 2. ONTWERP CV INSTALLATIE

Nadere informatie

TTS is er trots op deel uit te maken van

TTS is er trots op deel uit te maken van Garantie & ondersteuning Dit product heeft een eenjarige garantie voor problemen die zich voordoen tijdens normaal gebruik. Het verkeerd gebruik van Sound Shuffle of het openen van de eenheid zullen de

Nadere informatie

Installatie & Onderhoudsinstructies 10-2015

Installatie & Onderhoudsinstructies 10-2015 Installatie & Onderhoudsinstructies 1 10-2015 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen.

Nadere informatie

Algemene informatie. Tips: Voor uw veiligheid:

Algemene informatie. Tips: Voor uw veiligheid: Tips: - Gaat u de tuin ruim water geven, schuif de by-pass kraan dan dicht, vergeet niet om na het sproeien deze weer open te schuiven. - Twijfelt u of de ontharder het wel doet, kijk dan of er op uw thee

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING EASYSTART REMOTE

GEBRUIKSAANWIJZING EASYSTART REMOTE Voertuigverwarmingen Technische documentatie NL GEBRUIKSAANWIJZING EASYSTART REMOTE Bedieningselement voor de Eberspächer-standverwarmingen EasyStart Select Bedienungsanleitung EasyStart Remote Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING!

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Vóór het aanbrengen van wijzigingen aan het koelsysteem moet het koelsysteem leeggemaakt

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SRP3011. Vragen? Vraag het Philips

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SRP3011. Vragen? Vraag het Philips Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/support Vragen? Vraag het Philips SRP3011 Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Uw universele afstandsbediening

Nadere informatie

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7 Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Bedoeld gebruik...4 Algemeen...4 Op de juiste wijze omgaan met batterijen...5 Nooit zelf repareren...5 Ingebruikname... 6 Inhoud verpakking controleren...6 Batterij plaatsen...6

Nadere informatie

Handleiding. New LaundryPure. goed voor uw kleding. goed voor uw gezondheid. goed voor uw beurs. goed voor het milieu. voor de

Handleiding. New LaundryPure. goed voor uw kleding. goed voor uw gezondheid. goed voor uw beurs. goed voor het milieu. voor de Handleiding voor de New LaundryPure goed voor uw kleding goed voor uw gezondheid goed voor uw beurs goed voor het milieu Lees goed deze gebruiksaanwijzing door voor de juiste aansluiting en werking. Juli

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Afstandsbediening BRC315D7

GEBRUIKSAANWIJZING. Afstandsbediening BRC315D7 GEBRUIKSAANWIJZING 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 ONZE WELGEMEENDE DANK VOOR UW AANKOOP VAN DEZE AFSTANDS- BEDIENING. LEES DE HANDLEIDING AANDACHTIG ALVORENS

Nadere informatie

Comfort en gerustheid. Warmte is ons element. Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw. Logatherm WPS/WPS K. [ Lucht ] [ Water ]

Comfort en gerustheid. Warmte is ons element. Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw. Logatherm WPS/WPS K. [ Lucht ] [ Water ] [ Lucht ] [ Water ] Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw [ Aarde ] [ Buderus ] Comfort en gerustheid Logatherm WPS/WPS K De Logatherm glycolwater/water warmtepompen WPS van Buderus

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman VISTRON D.SLM. 03/2005 Art. Nr

Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman VISTRON D.SLM. 03/2005 Art. Nr Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman VISTRON 150-200 D.SLM 03/2005 Art. Nr. 12 048 132 Inhoudsopgave Inhoudsopgave. 2 Algemeen... 3 Plaatsing. 3 Montage van de voeler / Demontage van de flens. 3 Installatie...

Nadere informatie

Wat te doen bij kalk in uw leidingwater? Wat te doen bij kalk in uw waterleiding?

Wat te doen bij kalk in uw leidingwater? Wat te doen bij kalk in uw waterleiding? Wat te doen bij kalk in uw leidingwater? Wat te doen bij kalk in uw waterleiding? 1 Wat te doen bij kalk in uw leidingwater? 1. Kalk in uw leidingwater, hard water 3 a. Wat is hard water? 3 b. Hoe hard

Nadere informatie

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding

vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl IGB-200S, IGB-300S, IGB-500S Installatie- en montagehandleiding Inhoud 1 vanderbeyl boilers, type IGB 4 1.1 Beschrijving 4 1.2 Levering 4 1.3 Technische informatie 4 1.4 Toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Quick Guide Artel Mono Block schema 1

Quick Guide Artel Mono Block schema 1 Quick Guide Artel Mono Block schema 1 RR Trading 1 van 13 Schema 1 Rev. 03 Inhoud opgave 1. Algemene aandachtspunten... 2 2. Opstelling ruimte... 2 3. Schema 1 verwarmen/koelen... 4 4. Aansluiten Mono

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman. VISTRON Öko Plus 120 D.RM / 150 D.RM VISTRON 120 C.RM / 150 C.RM. 03/2005 Art. Nr.

Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman. VISTRON Öko Plus 120 D.RM / 150 D.RM VISTRON 120 C.RM / 150 C.RM. 03/2005 Art. Nr. Gebruiksaanwijzing Voor de erkende vakman VISTRON Öko Plus 120 D.RM / 150 D.RM VISTRON 120 C.RM / 150 C.RM 03/2005 Art. Nr. 12 041 686 Inhoudsopgave Inhoudsopgave.. 2 Algemeen... 3 Plaatsing.. 3 Installatie.

Nadere informatie

Verzadigingsindex of Langelier index

Verzadigingsindex of Langelier index Verzadigingsindex of Langelier index Water dat gebruikt wordt om het zwembad te vullen en het suppletiewater is gewoonlijk leidingwater met een constante en bekende samenstelling. Door toevoeging van chemische

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding INLEIDING INLEIDING De buitenvoeler meet de buitentemperatuur en stuurt deze temperatuur door naar het verwarmingssysteem. De temperatuur voor het verwarmingssyteem wordt bepaald

Nadere informatie

Laten we het vóór. Filtering, ontharding, deelontzouting en volontzouting zijn mogelijkheden om het water voor de afwas te behandelen.

Laten we het vóór. Filtering, ontharding, deelontzouting en volontzouting zijn mogelijkheden om het water voor de afwas te behandelen. Waterbehandeling Laten we het vóór De gastronomie van vandaag wil haar gasten kwaliteit en stijl bieden. In één woord: tafelcultuur. Dat betekent perfect schoon vaatwerk. Winterhalter neemt de afwas van

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE 10200177NL.fm Page 19 Wednesday, June 29, 2005 4:30 PM AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE ALVORENS DE KOELKAST TE INSTALLEREN...20 ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN ADVIEZEN...20 WATERAANSLUITING...21 ELEKTRISCHE

Nadere informatie

Introductie: Technische gegevens:

Introductie: Technische gegevens: Introductie: De DAT ionisatie verwarmer verwarmt uw cv water (radiator en/of vloerverwarming) op met behulp van ionisatie. Dit proces is uitgevonden om duikboten te verwarmen en daarbij zo weinig mogelijk

Nadere informatie

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2 Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212420/2 2008-2010 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Met de Nokia Extra Power DC-11/ DC-11K (hierna DC-11 genoemd) kunt u de batterijen van twee compatibele

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave: Omschrijving. 1.1 Het toetsenbord 1. 1.2 De displays 1. 1.3 Lampjes 1. 2.0 Vaste programma's 2. 3.0 Vrije programma's 3.

Inleiding. Inhoudsopgave: Omschrijving. 1.1 Het toetsenbord 1. 1.2 De displays 1. 1.3 Lampjes 1. 2.0 Vaste programma's 2. 3.0 Vrije programma's 3. Inleiding. Deze regelaar is in samenwerking met een Nederlands elektronica bedrijf door TOMA ontwikkeld. Daarbij is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken, en gedacht aan bedieningsgemak en mogelijkheden.

Nadere informatie

D-LUX. Veiligheid. Onderbreek de stroomtoevoer alvorens dit product te installeren of onderhouden!

D-LUX. Veiligheid. Onderbreek de stroomtoevoer alvorens dit product te installeren of onderhouden! D-LUX Versie: 0307 INHOUDSOPGAVE Pagina 1 Algemene Veiligheids Instructies Pagina 2 Installatie Instructies (deel 1 van 3) Pagina 3 Installatie Instructies (deel 2 van 3) Pagina 4 Installatie Instructies

Nadere informatie

Compact One. Gebruikershandleiding

Compact One. Gebruikershandleiding Compact One Gebruikershandleiding INHOUD Pagina 1. Waarschuwing 2 2. Technische specificaties 3 3. Benaming componenten 4 4. Uitleg display-symbolen 5 5. Gebruik per kopje of glas 6 6. Gebruik per kan

Nadere informatie

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl INSTALLATIEGIDS DELTA ESCALDA DELTA ISERA Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl Onderdelen Voorzorgsmaatregelen Installatie

Nadere informatie

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO Duurzame energie Aan de slag met de energiemeter van LEGO LEGO, het LEGO logo, MINDSTORMS en het MINDSTORMS logo zijn handelsmerken van de LEGO Group. 2010 The LEGO Group. 1 Inhoudsopgave 1. Overzicht

Nadere informatie

Waterontharders VS34 VS74 VS87 VS124 VS87H

Waterontharders VS34 VS74 VS87 VS124 VS87H Waterontharders VS34 VS74 VS87 VS124 VS87H Waarom heb ik een waterontharder nodig? Onbehandeld leidingwater bevat kalk, dat uw leidingen en kranen verstopt en de levensduur van uw elektrische toestellen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding en installatievoorschrift. Comfort 100-130 - 160-210 - 240 661Y1000 D

Gebruikershandleiding en installatievoorschrift. Comfort 100-130 - 160-210 - 240 661Y1000 D NL Gebruikershandleiding en installatievoorschrift Comfort 00-0 - 60-20 - 20 66Y000 D INHOUDSTAFEL NL ALGEMEEN Opmerkingen Certificatie CE-normen Verpakking VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 5 Gebruikte symbolen

Nadere informatie

40L-1802B. Original-Gebrauchsanleitung V1/1117

40L-1802B. Original-Gebrauchsanleitung V1/1117 40L-1802B 400137 Original-Gebrauchsanleitung V1/1117 NL/B Technische parameters Naam Art.-Nr.: 400137 Materiaal: Uitvoering: Afmetingen: Gewicht: Mengkraan met dubbele greep 40L-1802B CNS 18/10, staal

Nadere informatie

DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING

DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING Lees deze gebruikshandleiding a.u.b. zorgvuldig door voorafgaand aan gebruik en bewaar de instructies als eventueel naslagwerk. PRODUCTOVERZICHT 1 Aan/Uit/Modus-knop

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Montage en gebruiksaanwijzing Cooper Safety BV Postbus 3397 4800 DJ Breda Nederland Tel. +31 (0)76 750 53 00 Fax +31 (0)76 587 14 22 www.coopersafety.nl Pagina 1 1. Algemene opmerkingen 1.1 Korte beschrijving

Nadere informatie

IMPRESSA A9 One Touch De belangrijkste zaken in het kort

IMPRESSA A9 One Touch De belangrijkste zaken in het kort IMPRESSA A9 One Touch De belangrijkste zaken in het kort 9 IMPRESSA A9 One Touch De belangrijkste zaken in het kort J Deze beknopte gebruiksaanwijzing komt niet in de plaats van het Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

MILTON KLOKTHERMOSTAAT

MILTON KLOKTHERMOSTAAT MILTON KLOKTHERMOSTAAT Gebruiksaanwijzing Installatie: Waarschuwing: schakel de Milton en de elektronische apparaten (CV-Ketel) die erop worden aangesloten uit voor installatie. 1. Installatieplaats: Plaats

Nadere informatie

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak 2015 Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak Firma ALLEGRETTI BVBA Dilbeekstraat 104 1080 Brussel Telefoon : +32(2)410.88.80. Fax : +32(2)414.81.60. Email : info@allegretti.be Website : www.allegretti.be

Nadere informatie

INHOUDS OPGAVE. GEBRUIKERSHANDLEIDING (voor dagelijks gebruik) OPERATORHANDLEIDING

INHOUDS OPGAVE. GEBRUIKERSHANDLEIDING (voor dagelijks gebruik) OPERATORHANDLEIDING QUICK START MANUAL INHOUDS OPGAVE GEBRUIKERSHANDLEIDING (voor dagelijks gebruik) Machineonderdelen 4 Opstarten 4 Verpakking wisselen 5 Lekbak 5 Serving 6 Displayelementen 7 Uitschakelen 8 Dagelijkse eindreiniging

Nadere informatie

Nokia Music Speakers MD-3

Nokia Music Speakers MD-3 Nokia Music Speakers MD-3 9253870/2 NEDERLANDS De MD-3-stereoluidsprekers bieden een uitstekende geluidskwaliteit wanneer u naar muziek of de radio luistert op uw compatibele Nokia telefoon of audioapparaat.

Nadere informatie

WS 9006 instructiehandleiding. Gebruikershandleiding 1. Functies

WS 9006 instructiehandleiding. Gebruikershandleiding 1. Functies WS 9006 instructiehandleiding Gebruikershandleiding 1. Functies 1.1 Regenmeter - Controle van de Actuele, 1 H, 24 H en Totale Regenval - Controle Dagelijkse, Wekelijkse en Maandelijkse Regenval in Staafdiagrammen

Nadere informatie

Handleiding transparant waterbad VOS-12034

Handleiding transparant waterbad VOS-12034 Handleiding transparant waterbad VOS-12034 1 3 2 Verklaring: 1. Reageerbuisrek(optioneel te gebruiken) 2. Aan/Uit schakelaar 4 5 3. LED display en bedieningspaneel 4. Actuele temperatuur 7. 6 7 8 5. Ingestelde

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SRP6011. Vragen? Vraag het Philips

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SRP6011. Vragen? Vraag het Philips Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/support Vragen? Vraag het Philips SRP6011 Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Uw universele afstandsbediening

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding CCM Classic Koffer Meetkoffer voor het nauwkeurig bepalen van het vochtpercentage in bouwstoffen volgens de calcium carbid methode. Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen

Nadere informatie

Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET

Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET CTS Afstandsbediening Infrarood Let op! 1 Zorg ervoor dat er niets tussen de ontvanger en de afstandsbediening

Nadere informatie

Installatiegids simplex

Installatiegids simplex Installatiegids simplex Isera Rusela Escalda Het is aan te raden een waterontharder door een gespecialiseerde installateur te laten plaatsen. Ondanks dat de DELTA waterontharder waarschijnlijk de meest

Nadere informatie

Handleiding droogkoelers

Handleiding droogkoelers Handleiding droogkoelers Droogkoelers van Lindr Droogkoelers 29 september 2018 1 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Lindr biertap! Deze handleiding is een vertaling van de bijgeleverde Engelse/Tsjechische

Nadere informatie

Lagere energiekosten dankzij online bewaking van de waterkwaliteit Conform VDI 2035 / WÜ 100 (TRD 611) / DIN EN 12952-7

Lagere energiekosten dankzij online bewaking van de waterkwaliteit Conform VDI 2035 / WÜ 100 (TRD 611) / DIN EN 12952-7 Heyl Lagere energiekosten dankzij online bewaking van de waterkwaliteit Conform VDI 2035 / WÜ 100 (TRD 611) / DIN EN 12952-7 Productmanager Michael Bukowski, Ingenieur Petra Strobach 2013 De waterkwaliteit

Nadere informatie

vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding

vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl IGB-100S, IGB-110H, IGB-150S Installatie- en montagehandleiding Inhoud 1 Boilers, type IGB 2 1.1 Beschrijving 2 1.2 Levering 2 1.3 Technische informatie 2 1.4 Toepassingsmogelijkheden 3 1.5

Nadere informatie