Iguana iguana (de Groene leguaan)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Iguana iguana (de Groene leguaan)"

Transcriptie

1 Auteurs; Jack Hage/Rob Dumont Iguana iguana (de Groene leguaan) Algemeen De Iguana iguana is koudbloedig (exotherm), dit houdt in dat de lichaamstemperatuur, net als bij andere reptielen, niet constant is en het dier stralingswarmte nodig heeft om te kunnen overleven. Leguanen zijn echte klauteraars die in het wild ook vaak hoog in de bomen te vinden zijn waar ze lekker op een dikke stam of tak zich opwarmen in de zon. Leguanen komen zowel voor in Zuid-Amerika (o.a. Ecuador, Brazilië) als in Midden-Amerika (o.a. Mexico, Panama, de Antillen). Het houden van leguanen is sinds 1988 erg toegenomen onder de reptielenliefhebbers. In Brazilië en het gehele Caribisch gebied worden leguanen al honderden jaren als huisdier gehouden maar ook als luxe gerecht gegeten (boomkip). De leguaan kan wel een lengte halen van 200 cm, maar dit behoort tot de uitzonderingen. Vooral in gevangenschap worden nakweek-mannen tegenwoordig vaak niet veel groter dan 120 cm en de vrouwen 100 cm. Veelal is dit te wijten aan een minder goede verzorging en het niet op de juiste wijze voorzien in de levensbehoefte van de leguaan.

2 Uiterlijk De mannelijke leguaan is na ongeveer twee jaar goed te herkennen aan de grote verdikte onderkaakschubben en een flinke keelwam. Duidelijke andere kenmerken zijn de verhoogde, relatief grote femoraalporiën aan de binnenzijde van de dijen. Op oudere leeftijd heeft de man ook vaak veel grotere stekels op zijn rug dan een vrouw en laat hij zijn aanwezigheid ook merken door zijn dominant gedrag. De vrouwelijke leguaan heeft daarentegen niet zulke verdikte onderkaakschubben; ze heeft vaak een wat kleinere keelwam, en op de kop van de volwassen vrouw zijn de knobbels tussen ogen en nek gemiddeld lager. De rugstekels zijn gewoonlijk korter. De femoraalporiën bij een vrouw zijn kleiner en plat.

3 Aanschaf Tegenwoordig worden leguanen zowel bij particulieren gekweekt als in iguana farms. Regelmatig kopen mensen jonge leguanen zonder de juiste voorkennis, met als gevolg dat leguanen helaas vaak weer verkocht worden of geplaatst in een reptielenopvangcentrum. Wilt u een jonge leguaan? Koop een nakweekdier bij een goed bekend staande reptielenwinkel of bij een gespecialiseerde hobbyfokker. Let goed op een aantal punten. Jonge groene leguanen moeten een heldergroene of blauwgroene kleur hebben en de ogen moeten fris staan en bewegingen in de omgeving volgen. De kleur van de binnenkant van de bek moet rozerood zijn. In de loop der jaren zijn er ook verschillende kleurvariaties bekend zoals de rode (groene) leguaan, de albino geelwitte (groene) leguaan enz. maar deze zal je niet snel aantreffen zonder diep in de beurs te moeten tasten. Bent u ervaren en wilt u een oudere groene leguaan - deze worden vaak door hun formaat niet in de reptielenzaken verkocht - kijk dan eens bij een reptielenopvang waar vaak verschillende leguanen zitten die een goed tehuis zoeken. U geeft dan het dier een 2 e kans. De leguaan moet goed actief zijn als u hem aanschaft, een heldere oogopslag hebben en een rozerode binnenkant van de bek; zoniet, laat de leguaan dan zitten mits u een ervaren reptielenhouder bent. Houdt er wel rekening mee dat een leguaan aardig groot kan worden. Sommige oudere dieren blijven wat eenkennig. Zonder juiste verzorging of passend ingericht groot terrarium kunnen dieren gestrest of agressief worden. Een ander belangrijk punt is de ruimte (tot 9 m 3 ) die u uiteindelijk nodig heeft en vergeet daarbij niet de kosten die hoog kunnen oplopen qua verlichting, verwarming en dierenarts. Let ook goed op of u de benodigde papieren krijgt bij uw aankoop. Het beste kunt u leguanen houden in een niet te grote groep (zeker als ze jong zijn) of als koppel. Een en ander is sterk afhankelijk van de individuele karakters van de dieren. Voor het tam worden is rust en regelmaat van groot belang, samen met een goed ingericht terrarium met voldoende beschutte ligplaatsen. Benader het dier met rustige bewegingen en observeer goed. Bied het dier lekkere hapjes aan. Forceer niets, wacht af. Zodra verzorger en omgeving veilig worden gevonden zal het dier het wrijven over de neusrug toelaten en uit de hand eten. Gezondheid en ziekte Let er wel goed op dat u de leguaan niet teveel stress geeft in het begin met harde geluiden, luide muziek of huilende baby s en blaffende honden rondom het terrarium. Te kleine huisvesting en drukte bij het terrarium dragen zeker bij aan stress. Het dier eet dan slecht. Stress is overigens naast de ziekte MBD (Metabolic Bone Disease) de belangrijkste doodsoorzaak bij leguanen. MBD ontstaat door een verstoorde kalkhuishouding die meestal het gevolg is van een tekort aan vitamine D3. Leguanen hebben daarom een goede UV-B-lamp nodig voor de aanmaak van deze vitamine in het lichaam.

4 Een goede UV-B-lamp!!. De UV-B-stralingsintensiteit zal in de loop van enkele maanden terugzakken naar een lagere waarde, daarom (ook al brand de lamp nog wel) dient deze regelmatig (circa 6 maanden) te worden vervangen. De afstand van de lamp tot het dier is erg van belang voor de stralingsintensiteit op de huid. De intensiteit kan gecontroleerd worden met behulp van een UV-B-meter. Indien u deze meter niet tot uw beschikking heeft laat u dan goed voorlichten over de afstand van lamp tot dier. Gedrag Communicatie (Bron: Groene leguanen communiceren met elkaar door middel van een lichaamstaal, waarbij vooral kopknikken, het afplatten van het lichaam en krabbewegingen van belang zijn. Er kunnen vijf soorten kopknikken worden onderscheiden die in vorm en functie verschillen, Dit zijn de,,head jerk", de,,shudder", de,,roll", de,,roll shudder" en de,,signature bob''. Head jerk,,head jerks'' zijn abrupte verticale kopbewegingen, die geen sociaal signaal, maar veeleer een visuele hulp betekenen. Met behulp hiervan verschaffen leguanen zich, bijvoorbeeld tijdens het zonnen of bij het eierleggen (vooral vrouwtjes die uit hun nesttunnel komen), op onbeschutte, open terreinen, een beter overzicht om een gevaar eerder te onderkennen. Shudder De,,shudder'' houdt een snel schokkerig, maar vlak knikken in met een maximaal uitgezette keelwam. Vaak tilt het dier daarbij de kop op en zwenkt daarbij van de ene naar de andere kant. De,,shudder'' kan men waarnemen bij nauw contact tussen mannetjes en vrouwtjes, meestal als de dieren minder dan 3 meter van elkaar verwijderd zijn. Het heeft echter niets met de balts te maken. Roll De,,roll'' daarentegen is een deel van de balts en het territoriumgedrag en kan vooral tijdens de paartijd waargenomen worden. De leguaan tilt zijn kop dan op tot een hoek van 35 en voert dan met grote zwaaien draaiende bewegingen om de lengteas uit. Ook bij de,,rol'' is de keelwam volledig uitgezet. Roll shudder De,,roll shudder'' staat in vorm en functie tussen de,,shudder'' en,,roll'' in. Onder,,signature bob'' verstaat men een sterke verticale kopbeweging, gevolgd door een verlengde hoge houding (plateau). Daarop volgt nog een serie kleinere knikbewegingen. Signature bob De,,signature bob'' is steeds met een activiteit verbonden (bijv. agressie, balts, territoriumgedrag, wisseling van tak of andere beweging). Men vermoedt dat het verbondenheid van de soort voorstelt, eventueel zelfs populatie- en individuele identiteit.

5 Komen twee volwassen mannen elkaar tegen dan proberen ze elkaar te imponeren. Verticaal afgeplat tonen ze elkaar de,,platte kant'', waarbij de buikstrepen zichtbaar worden en knikken ze met uitgestoken keelwam (,,roll'' en,,signature bob''). Duidelijk afwijsgedrag vormt het sluiten van de ogen en het,,luchtfietsen'' met de voorpoten. Oogcommunicatie Eén oog Als de leguaan één oog sluit en dat betreft het oog dat je aankijkt, terwijl het andere oog gesloten is, dan sluit de leguaan je uit. Bij een nieuwe leguaan kan dit een methode zijn om stress te verminderen: als ik jou niet zie, kan jij mij niet lastig vallen. In het wild is dit de tactiek die deze dieren naar andere agressief reagerende leguanen uiten. Door middel van het uitsluiten geeft de leguaan aan dat het niet geïnteresseerd is om de agressie te beantwoorden. Bij een gedomesticeerde leguaan die in een nieuwe omgeving geplaatst is of te maken heeft met vreemden in zijn omgeving, kan het dier het oog dat het dichtst bij je gelegen is dicht hebben en het andere oog open. Dit signaal geeft aan dat de leguaan zich rustig en prettig bij je voelt, en weet dat er vanuit jou geen dreiging te verwachten valt. Het andere kijkende oog houdt de omgeving in de gaten voor het onbekende. Beide ogen Aanvankelijk, als in de eerste stadia van het tam maken van een leguaan de beide ogen gesloten worden dan is dit een methode waarbij de leguaan je volledig buitensluit. Uit het zicht, uit de gedachte, voor zolang het duurt. Maar als de ogen gesloten zijn in samenhang met een streling van de kop of de rug van het dier als een massage, dan geeft dit ontspanning en genot weer. Als de leguaan tijdens de massage tegen je aan gaat leunen, of zijn hoofd optilt om in aanraking met je hand te komen dan geniet de leguaan volkomen en voelt zich zeer op zijn gemak. Huisvesting: Een volwassen leguaan heeft een flinke bodemoppervlakte nodig: minimaal 2 m 2. Daarnaast moet ook de hoogte ongeveer 2 meter zijn en aangekleed met dikke klimtakken. Een aantal van deze klimtakken moet horizontaal geplaatst worden onder de warmtelamp en UV-B-lamp. Zet ook een aantal takken schuin (hoek 45 ) waarop het dier kan slapen of rusten. De warmtelamp dient afgeschermd te worden zodat het dier zich niet kan verbranden; onder de warmtelamp mag de temperatuur oplopen tot 40 C en in de naaste omgeving tot 25 C à 30 C. In de nacht mag de temperatuur niet lager komen dan 22 C-20 C. Echte planten worden snel stukgemaakt, dus stevige nepplanten bieden een langere levensduur. Wilt u de leguanen in een groep houden, bedenk dan goed dat u al snel op een ruimte uitkomt van een halve tot gehele slaapkamer.

6 Verzorging: Verschoon elke dag het water en het voer en haal voedselresten en ontlasting weg. Sproei uw leguaan ook elke dag met een plantenspuit tenzij u een vernevelaar heeft. Dit is een belangrijk punt voor de gezondheid en bevordert de vervelling. De lampen (persglas, spot, W) dienen 12 tot 14 uur te branden, simpel gezegd zoals u het zelf ervaart stelt u de dag-en-nachtcyclus in door middel van een schakelklok. Een UV-B-lamp van ca. 150 W of 300 W hoeft niet de hele dag te branden, enkele uren per dag volstaat. Beschouw een leguaan niet als een schoothond, het dier heeft zelf geen behoefte om zo behandeld te worden en kan zelfs gestrest raken indien er andere reptielen of huisdieren in het huishouden aanwezig zijn, maar dit verschilt per leguaan. Was ook altijd uw handen met desinfecterende zeep vóór en na de verzorging ter voorkoming van kruisbesmetting en het overbrengen van bloedmijt. Een regelmatige mestcontrole als beginnend reptielenhouder via de dierenarts kan uitsluitsel geven over eventuele inwendige parasieten, (endoparasieten) en dienen ter controle van de gezondheid van het dier. Als bodembedekking kunt u tegels kiezen (indien mogelijk met vloerverwarming), dit is makkelijk schoon te maken. U kunt ook kiezen voor zeil dat watervast is of losse turf, schorssnippers, houtkrullen enz. Gebruik nooit grofkorrelige schurende materialen (grof zand, kleine kiezel of kleikorrels) in de buurt van de voederbak. De dieren eten ervan en zullen vroeg of laat aan een verstopping of darmontsteking overlijden. Voeding (mede mogelijk gemaakt door de SDGL) Voer uw leguaan divers, vooral verse groenten (liever geen spinazie) en slechts maximaal 10% fruit (zonder schil). Drachtige en verzwakte dieren mogen enkele geweekte brokken hoogwaardig hondenvoer per dag krijgen als aanvulling op de gebruikte reserves. Calcium en mineralen behoren tot de supplementen die onmisbaar zijn in het dieet, maar een voorziening in vitamine D3 door middel van een UV-B-lamp is ook nodig om problemen te voorkomen. Een goede afwisseling van de juiste kalkrijke voeding zal uw leguaan ten goede komen. Jonge groene leguanen hebben, zoals alle jonge reptielen, goede voedingsstoffen nodig om zich tot gezonde volwassen dieren te kunnen ontwikkelen. Bij deze leguanen gaat het om dieren die planten eten en daarvan veel verschillende soorten nodig hebben, om optimaal alle bouwstoffen binnen te krijgen. In diverse literatuur wordt gemeld dat insecten en kattenvoer prima zouden zijn. Hier zijn voor- en tegenstanders van te vinden. Uit ervaring is gebleken dat dierlijke eiwitten een snelle groei bevorderen, maar dat er ook diverse nadelen zijn op te merken. Indien de keuze gemaakt wordt om kattenvoer aan te bieden is dit alleen aan te raden op supplementbasis, in een dosering van 8 geweekte brokjes kattenvoer per kilogram leguaan. Leguanen kauwen het voedsel niet. Zij maken het kleiner door er stukken af te bijten of te scheuren. Ze hebben scherpe tanden die aan de binnenzijde van het kaakbeen zijn geplaatst (pleurodont). Uit de enquête die in '91 gehouden is onder de doelgroepleden blijkt dat er heel wat

7 groenten en andere planten gevoerd kunnen worden, al is niet alles kalkrijk: Alfalfa (weinig!), Andijvie, Broccolibladeren, Boerenkool, Bonen (sperzie), Courgette (weinig), Japanse snijsla, Komkommer (beetje), Klaver, Kool, witte, rode, savooie, chinese, Melkdistel, Muur, Paardebloemblad, Paksoy, Pepermuntblad, Prei, Raapstelen, Sla(rode sla, eikenbladsla, lollo rosso), Spitskool, Spruiten (gekookt), Spruitkoolbladeren, Taugé (beetje), Ui, Veldsla, Weegbree, Winterpostelein en Wortel (gekookt/geraspt). Koolsoorten verdienen de voorkeur boven sla en andijvie omdat ze meer kalkzouten bevatten. Alle rijpe, zoete vruchten komen als voedsel (maximaal 10%) in aanmerking. Binnen de doelgroep wordt er van alles gevoerd: Aardbeien, Ananas, Appel, Avocado, Banaan, Druiven, Kersen, Kiwi, Mandarijnen, Mango, Meloen, Papaya, Paprika, Peer, Perziken, Pompoen, Rozijnen, Sinaasappel en Tomaat. Afwisseling is altijd goed. Het is aan te bevelen om zo nu en dan eens iets nieuws uit te proberen. Groene leguanen hebben vaak sterk individuele voorkeuren en kunnen soms onverwacht bepaalde voedselsoorten wel of niet accepteren. Het is niet raadzaam om de leguanen met restanten van dagelijkse warme maaltijden te voeden, omdat dan de kans op "vervetten" groot is. Het simpele feit dat de leguanen bepaalde voedselsoorten graag eten wil niet zeggen dat dit voedsel ook goed voor ze is. Jonge Groene leguanen eten vaak ook levende insecten zoals meelwormen, buffalowormen, krekels, treksprinkhanen, wasmotlarven en regenwormen, en ook ander voedsel zoals een hard gekookt ei. Echter in het wild komt het maar incidenteel voor dat een leguaan een insect als voedsel tot zich neemt. Teveel eiwitrijk voedsel bevordert weliswaar de groei maar niet de levensverwachting van een planteneter. Het is aan te bevelen het voedsel met melkzure kalk (calciumlactaat) te bepoederen. Een vuistregel voor het doseren van calcium: 0,5 gram kalk per kg lichaamsgewicht per dag. Om er zeker van te zijn dat dit ook werkelijk wordt opgegeten kan dit het beste door het favoriete kostje van de leguanen worden gemengd. Het doseren van kalk en vitaminen dient altijd zorgvuldig te geschieden; een overmaat aan kalk bevordert kalkneerslag in de bloedvaten en een teveel aan vitaminen kan leveraandoeningen veroorzaken. Wat is er ter afwisseling zoal nog meer mogelijk? Anjers, Bami (beetje), Brekkies, Brinta (baby), Bloemen van courgette en pompoen, Geckopap, Griesmeelpudding (weinig), Kaas (heel weinig), Klaverbloem, Koolzaadbloemen, Paardebloemen, Rijst, Rijstepap, Rozen, tegenwoordig ook Rucola (kalkrijk), Soja, Spaghetti, Tulpen, Viooltjes. De voedselsoorten zoals bami e.d. en dierlijk voedsel kan wel eens handig zijn als een dier om één of andere reden niet wil eten. Soms nemen ze dan één van deze zaken wel tot zich, wat natuurlijk altijd beter is dan niets. Als ze eenmaal weer gewoon eten, kun je er beter meteen mee stoppen. Iguana iguana, voortplanting Het balts- en paarseizoen valt in het wild in het begin van de droge tijd. Afhankelijk van het land van herkomst valt dit in november of februari. Leguanen houden zich dan bezig met imponeren, baltsen en territoriaal gedrag. Een leguaan in gevangenschap kan in deze periode zeer agressief zijn. Tijdens deze periode eten de mannetjes nauwelijks waardoor zij zichtbaar vermageren.

8 De paring verloopt volgens een vast patroon. Het mannetje benadert het wijfje van achteren. Tijdens of kort na de benadering maakt hij een shudder (kopknikpatroon.) Het vrouwtje buigt het voorste tweederde deel van haar staart opzij. Nu stopt het mannetje en maakt een "signature bob"(kopknikpatroon.) Deze volgorde wordt meerdere malen herhaald. Tot slot kruipt hij van achteren op het wijfje en plaatst een paringsbeet in de nek. Het mannetje brengt zijn staart onder die van het vrouwtje en legt een achterpoot op haar staartbasis. Na het uitstulpen van de hemipenis wordt één hemipenis ingebracht. Dit kan een 2 tot 12 minuten duren. Dan gaan de dieren uit elkaar. Het duurt vervolgens nog ongeveer een uur voordat het mannetje zijn hemipenis weer geheel heeft ingetrokken. Een leguanenvrouwtje paart in een paarseizoen 1 tot 5 keer met dezelfde man. Leguanen zijn geslachtsrijp in 2 tot 2,5 jaar, maar in gevangenschap komt ook 1,5 jaar voor. De tijd tussen bevruchten en de eileg bedraagt 40 tot 70 dagen. Zwangere vrouwtjes zijn te herkennen aan het opzwellen van de buik en verandering van gedrag. Gemiddeld legt een vrouwtje 40 eieren. In de eerste periode neemt de inname van voedsel flink toe. Dit dien je dan ook te voorzien van voldoende calcium. Zorg ook voor genoeg UV-B-straling. Deze periode vormt anders een aanslag op het gestel en dus de gezondheid van je leguaan. Als de voedselinname terugloopt dien je te allen tijde voldoende water aan te bieden. Los hier ook calcium in op. Een maand voor de eileg plaats je een legkist in het terrarium. Deze dient aan een vaste maatvoering te voldoen. Het vrouwtje moet namelijk het idee hebben zich in een leguanenkraamkamer te bevinden. Een beproefde legkist heeft de maten van 40 X 40 cm. Tussen de zandlaag in de kist en het dak mag een ruimte zitten van 12 tot 15 cm. Dit zodat het vrouwtje contact heeft met het dak als zij haar hoofd optilt. De temperatuur in de legbox mag tussen de 28 en 32 C bedragen. Het zand (bijv. metselzand) moet vochtig zijn zodat het vrouwtje dit goed in model kan brengen. De ingang van de legkist moet het effect van een tunnel hebben. 50 cm lengte is voldoende en de buis mag een doorsnede hebben van cm. De totale eileg dient in 2 tot 4 uur te geschieden. Langer dan dit geeft aan dat de omstandigheden niet ideaal waren en bij geconstateerde legnood slecht. Legnood uit zich doordat het vrouwtje te vroeg weer actief gaat worden en uiteindelijk weer gaat eten. Een in reptielen gespecialiseerde dierenarts is dan noodzakelijk voor weeënopwekking dan wel operatief ingrijpen. Legnood heeft niet zelden een dodelijke afloop omdat men te laat actie onderneemt. Bevruchte eieren zijn voorzien van een zogenaamde kiemschijf. Dit is een donkerrode cirkel, zichtbaar onder de schaal. De 11x13 tot 18x22 mm grote kiemschijf dient altijd naar boven gericht te zijn. Onbevruchte eieren hebben dit niet. Bevruchte eieren wegen 14 à 17 gram en zijn 37 à 40 mm lang. Onbevruchte eieren zijn ongeveer 24 à 26 mm en wegen gemiddeld maar 8 tot 10 gram. Het vrouwtje bewaakt na de eileg gemiddeld 2 dagen haar nest. Houd hier dus rekening mee bij het weghalen van de eieren. In deze periode het nest verstoren kan bijzonder veel stress voor de leguaan opleveren.

9 Bevruchte eieren kunnen in een broedstoof. De eieren mogen niet gedraaid worden. Als substraat wordt onder andere vermiculiet en perlite gebruikt. Maar ook een mix van turf en zand (3:1) werkt goed. De eieren moeten in een omgeving geplaatst worden met 70% RV (relatieve vochtigheid) en een temperatuur tussen de 28 en 32 C. Tussen de 28 en 30 C levert voornamelijk vrouwtjes, en van 30 tot en met 32 C voornamelijk mannetjes. Na een incubatie van 64 tot 84 dagen zullen de bevruchte eieren uitkomen. Dit is uiteraard temperatuurafhankelijk. De eieren in de broedstoof dienen regelmatig bekeken te worden op schimmels, stinkende dan wel dode eieren. Deze dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden om infectie van gezonde eieren tegen te gaan. Jonge leguanen komen uit het ei door middel van het maken van een snede in de schaal met hun ei-tand. Hiermee forceren zij zich een weg door de schaal. Vervolgens blijven ze enkele uren tot 24 uur in de schaal met alleen hun snuit of kop uit de schaal. Dit is de periode dat de leguaan eigeel tot zich neemt en start met ademhalen via de longen. Als de leguaan uit de schaal is dan is het bang, snel en gestrest. Bij zich draagt de leguaan een kleine eizak. Jonge pas geboren leguanen plaats je vervolgens voorzichtig in een klein terrarium, op een temperatuur rond de 30 C. Het restant eigeel zal de leguaan dan binnen 24 uur tot zich nemen. Hierna zal de eigeelzak loslaten in de vorm van een verschrompeld stukje weefsel. De leguaan zal vervolgens vrij snel gaan vervellen. Om uitdroging tegen te gaan is het zaak de eerste week de luchtvochtigheid rond de 90% RV te houden. De jonge leguanen zullen nog niet eten omdat zij voldoende van voedsel voorzien zijn middels het eigeel. Tussen de 6 en 9 dagen na geboorte zullen de jongen vast voedsel gaan eten. Dat kun je het beste aanbieden in de vorm van heel fijn gesneden voeding met een hoog proteïnegehalte van 28%. Heeft u nog vragen of problemen met de gezondheid van uw leguaan, neemt u dan contact op met ons of met een gespecialiseerde reptielenarts!

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Groene leguaan. Iguana iguana. www.licg.nl. Serie reptielen

Groene leguaan. Iguana iguana. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Groene leguaan Iguana iguana De groene leguaan is een veel gehouden hagedissensoort, die bekend staat om zijn makheid. De gewone groene leguaan (Iguana iguana iguana) is een 150 tot 200

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Groene leguaan Iguana iguana

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Groene leguaan Iguana iguana

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDEN

Nadere informatie

Baardagame. Pogona vitticeps. www.licg.nl. Serie reptielen

Baardagame. Pogona vitticeps. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Baardagame Pogona vitticeps Baardagamen zijn, in vergelijking met veel andere reptielen, vrij gemakkelijk te verzorgen. Ze zijn van nature niet agressief en kunnen erg tam worden. Wel moet

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m Serie reptielen Halsbandleguaan Crotaphytus

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

Gewone doosschildpad

Gewone doosschildpad LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Gewone doosschildpad Terrapene

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

Gouden gekko. Gekko ulikovskii. www.licg.nl. Serie reptielen

Gouden gekko. Gekko ulikovskii. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Gouden gekko Gekko ulikovskii De gouden gekko is afkomstig uit de regenwouden van Vietnam. Hij is genoemd naar de gouden glans die over het lichaam ligt en is ook wel bekend onder de naam

Nadere informatie

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelbuikschildpad Trachemys scripta scripta Geelbuikschildpadden worden veel als huisdier gehouden. Deze dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter 30 centimeter

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Gouden gekko Gekko ulikovskii

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Yuwana De naam... 3 Inleiding... 3 Uiterlijk... 3 De staart... 4 Voeding... 4 Voortplanting... 4 Slapen... 5 Natuurlijke vijanden... 5 Huisdieren... 6 Beschermde dieren... 6 Literatuur:...

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Trachemys scripta troostii. Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle

Trachemys scripta troostii. Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle Latijnse naam: Nederlandse naam: Duitse naam: Engelse naam: Trachemys scripta troostii Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle Uiterlijk Ze hebben een groene

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Bruine anolis Norops sagrei

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Aziatische huisgekko Hemidactylus

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Roodkeelanolis Anolis carolinensis

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Aziatische huisgekko

Aziatische huisgekko Serie reptielen Aziatische huisgekko Hemidactylus frenatus De Aziatische huisgekko is een kleine hagedis, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië. Ze worden ook wel tjiktjak of tjitjak genoemd, naar

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Griekse landschildpad Testudo

Nadere informatie

Serie reptielen Mississippi modderschildpad

Serie reptielen Mississippi modderschildpad Serie reptielen Mississippi modderschildpad Kinosternon subrubrum De Mississippi modderschildpad brengt veel tijd door in het water. Hij kan het beste alleen gehuisvest worden. Een volwassen Mississippi

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

Gewone doosschildpad

Gewone doosschildpad Serie reptielen Gewone doosschildpad Terrapene carolina Gewone doosschildpadden zijn moerasschildpadden die vooral op het land leven en zowel binnen als buiten gehuisvest kunnen worden. Ze hebben een gemiddelde

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Baardagame Pogona vitticeps

Nadere informatie

Bruine anolis. Norops sagrei. www.licg.nl. Serie reptielen

Bruine anolis. Norops sagrei. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Bruine anolis Norops sagrei Anolissen zijn slanke, klimmende hagedissen. De bruine anolis is, zoals de naam al suggereert, bruin van kleur. Daarnaast heeft deze anolis donkere en lichte

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Roodwangschildpad Trachemys

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KORTSTAARTOPOSSUM

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Nederlandse naam: Groene leguaan Duitse naam: Grüner Leguan Engelse naam: Common Iguana

Nederlandse naam: Groene leguaan Duitse naam: Grüner Leguan Engelse naam: Common Iguana Latijnse naam: Iguana iguana Nederlandse naam: Groene leguaan Duitse naam: Grüner Leguan Engelse naam: Common Iguana De groene leguaan is groen/grijs van kleur en is meestal overdag actief, ze worden gemiddeld

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Mississippi modderschildpad

Nadere informatie

Schildpadden Alex. Schildpadden. Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014

Schildpadden Alex. Schildpadden. Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014 Schildpadden Geschreven door : Alex Groep : 7 Datum : 9 november 2014 1 Inleiding Ik heb de schildpad als onderwerp gekozen omdat het mijn lievelingsdier is. Ik ben al bijna mijn hele leven geïnspireerd

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 183 183 TA M M E R AT zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Roodkeel anolis. Anolis carolinensis. Serie reptielen

Roodkeel anolis. Anolis carolinensis.  Serie reptielen Serie reptielen Roodkeel anolis Anolis carolinensis De roodkeelanolis is een hagedissensoort en valt daarmee onder de reptielen. Het is de meest voorkomende en bekendste soort van de familie anolissen.

Nadere informatie

SPREEKBEURT LIJSTENPAD

SPREEKBEURT LIJSTENPAD SPREEKBEURT LIJSTENPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LIJSTENPAD

Nadere informatie

Hoenders: Herkomst en aanschaf

Hoenders: Herkomst en aanschaf Hoenders: Herkomst en aanschaf Kippen zijn al zo oud als de wereld, zul je weggen. Hoe zijn al die rassen ontstaan, wil je weten. Het doet niet ter zake of de kip er nu eerder was of het ei. De Bankiva

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Rode rattenslang Elaphe guttata

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Syrische (goud) hamster informatie. Hamstery il Criceto

Syrische (goud) hamster informatie. Hamstery il Criceto Syrische (goud) hamster informatie Hamstery il Criceto Hallo, Op het WereldWijdeWeb is natuurlijk heel veel info te vinden over (goud) hamsters, maar zoveel mensen zoveel meningen. De info in dit boekje

Nadere informatie

SPREEKBEURT AFRIKAANSE RIETKIKKER

SPREEKBEURT AFRIKAANSE RIETKIKKER SPREEKBEURT AFRIKAANSE RIETKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie ongewervelden Schorpioen Orde Scorpiones

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MONGOOLSE

Nadere informatie

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf!

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf! Smoothie e-book Genieten van smoothies is een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten. Je zorgt voor veel extra vitaminen en mineralen. En als je ze goed samenstelt kunnen ze een maaltijd vervangen.

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Griekse landschildpad Testudo

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren Serie zoogdieren Cavia Cavia De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Cavia s zijn groepsdieren, ze kunnen het best samen gehuisvest worden. Deze dieren planten zich snel voort.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN Vers Vers sinds vanochtend Zo vroeg mogelijk in de ochtend je ingrediënten in huis halen, direct verwerken en vasthouden aan ambachtelijke recepten maken onze salades, slamixen

Nadere informatie

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden.

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden. Grootte: Mannetjes worden ongeveer 10 cm (zonder scharen). Vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes, zo'n 12 cm (zonder scharen). Overigens kunnen ze in sommige gevallen tot max 15 cm uitgroeien.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis.

Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis. Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis. Er zijn echter ook soorten die amfibieën, insecten, eieren of zelfs

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie reptielen Luipaardgekko Eublepharis macularius

Nadere informatie

Copyright 2017 Energetisch Dieet- Alle rechten voorbehouden

Copyright 2017 Energetisch Dieet- Alle rechten voorbehouden 1 2 Inhoudsindeling: Voorwoord Pagina 4 Bosbessen spinazie smoothie Pagina 7 Wortel sinaasappel smoothie Pagina 8 Mango Smoothie Pagina 9 Tropische groene smoothie Pagina 10 Appel spinazie smoothie Pagina

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Naar een artikel van Fukada (1960), bewerkt door Hans van der Rijst

Naar een artikel van Fukada (1960), bewerkt door Hans van der Rijst GROEI EN GESLACHTSRIJPHEID BIJ ELAPHE QUA DRIVIRGATA (BOIE) Naar een artikel van Fukada (1960), bewerkt door Hans van der Rijst INLEIDING Gedurende de jaren 1954 tot en met 1959 heeft Hajime Fukada onderzoek

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Luipaardgekko. Eublepharis macularius. www.licg.nl. Serie reptielen

Luipaardgekko. Eublepharis macularius. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Luipaardgekko Eublepharis macularius De luipaardgekko is een kleine, erg populaire hagedis die veel als huisdier wordt gehouden. Hij behoort tot de familie van de gekko s en tot de onderfamilie

Nadere informatie

Verzorging van jonge Griekse Landschildpadden (Testudo hermanni)

Verzorging van jonge Griekse Landschildpadden (Testudo hermanni) Verzorging van jonge Griekse Landschildpadden (Testudo hermanni) Tien richtlijnen voor het gezond grootbrengen van Griekse landschildpadden (Testudo hermanni boettgeri) 1) De Griekse landschildpad is een

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE WIL JE AFSLANKEN? OF JE CALORIEËN CONTROLEREN EN TOCH DE AANBEVOLEN VITAMINES, VOEDINGS- EN BOUWSTOFFEN

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Agapornissen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 41 In informatie 1 worden enkele eigenschappen

Nadere informatie

Door: Roberto Rosi, Via A. Nardi 3, La Spezia, Italië. Inhoud: Inleiding - Verlichting - Klimaat - Paring - Geboorte - Literatuur.

Door: Roberto Rosi, Via A. Nardi 3, La Spezia, Italië. Inhoud: Inleiding - Verlichting - Klimaat - Paring - Geboorte - Literatuur. KWEEK IN GEVANGENSCHAP VAN BITIS GABONICA RHINOCEROS Door: Roberto Rosi, Via A. Nardi 3, 19100 La Spezia, Italië. Inhoud: Inleiding - Verlichting - Klimaat - Paring - Geboorte - Literatuur. INLEIDING Een

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen:

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Dolfijn Familie Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Baleinwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben. Maar een soort lange draden,

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

COLOFON. Van de Voorzitter. Aquarium, Terrarium & Vijver Vereniging De Zilver Tetra

COLOFON. Van de Voorzitter. Aquarium, Terrarium & Vijver Vereniging De Zilver Tetra 2 Aquarium, Terrarium & Vijver Vereniging De Zilver Tetra Van de Voorzitter 2016 een nieuw jaar te gaan, dus nieuwe kansen. Als bestuur hebben we vooruitgedacht met wat te doen voor de club. Er zijn al

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS-

LOW CALORIE DIET DAGEN LANG VERLIES 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- 10 DAGEN LANG 2 MAALTIJD- VERVANGERS PER DAG VOOR GEWICHTS- VERLIES LOW CALORIE DIET GROENE SMOOTHIE Maak van je in een handomdraai een groene smoothie! Healthy en ook nog eens heel lekker. Doe één dosering

Nadere informatie