De folder geeft u informatie over:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De folder geeft u informatie over:"

Transcriptie

1 Stompverzorging

2 Deze folder geeft u informatie over het verzorgen van de stomphuid. Eveneens komen huidproblemen aan de orde die kunnen ontstaan bij het dragen van de prothese. Verder wordt beschreven hoe u de onderdelen van de prothese kunt onderhouden. Deze folder maakt deel uit van de reeks prothesiologie van De Vogellanden. De brochure geeft u algemene informatie. Het vervangt niet het persoonlijke advies van uw revalidatiearts, verpleegkundige, fysiotherapeut of orthopedisch instrumentmaker. De folder geeft u informatie over: 1 De algemene verzorging van de stomp 2 Huidproblemen 3 Welke huidproblemen kunnen er eventueel ontstaan 4 Het onderhouden van onderdelen van de prothese 5 Het technisch spreekuur (TSU) 6 De belangrijkste tips op een rij Meer vragen?

3 1 De algemene verzorging van de stomp 1.1 De stompverzorging Bij problemen met de stomphuid gaan we uit van het principe: 'voorkomen is beter dan genezen'. U kunt veel huidproblemen voorkomen door de stomp goed te verzorgen. Dit betekent dat u de stomp dagelijks moet wassen met lauw water en een niet geparfumeerde phneutrale zeep (bijvoorbeeld Eucerin ). Was de huid niet vaker dan één keer per dag met zeep. De huid droogt anders uit en de bacteriën die normaal gesproken op de huid zitten ter bescherming van de huid verdwijnen. Daardoor kunnen barstjes en kloofjes ontstaan en hebt u meer kans op schimmel- en gistinfecties. Omdat de stomphuid door het wassen iets verweekt, is het belangrijk om de huid goed te laten opdrogen voordat u de liner en/of koker weer gaat dragen. In de regel is dat ongeveer een half uur. Was daarom bij voorkeur de stomp als de prothese niet direct weer aan moet, maar bijvoorbeeld s avonds voor het naar bed gaan. Hierdoor kan de huid goed drogen. Terwijl u de stomp wast, kunt u deze meteen controleren op eventuele huidafwijkingen, zoals wondjes of blaren. Gebruik een handspiegel om de achterkant van de stomp te bekijken. Let hierbij vooral goed op de plooien in de huid, zoals de knieholte, de lies en littekenplooien. Een vochtige stomp kan in een prothese plakken, schuren en verweking van de huid geven waardoor irritatie ontstaat. Maak de stomp daarom goed droog voordat u de prothese aandoet.

4 Het afdrogen dient zorgvuldig te gebeuren (let op plooien). Het is belangrijk dat de stomp drooggedept wordt in plaats van drooggewreven. Dit om problemen aan de stomp (zoals schuurplekken) te voorkomen. Mocht u van nature last hebben van een droge huid waardoor kloofjes of barsten ontstaan, dan kunt u de huid invetten met een ph-neutrale crème, bijvoorbeeld decubal of vaseline. Het invetten moet eenmaal daags gebeuren, daarmee houdt u de huid soepel. We raden u aan uw huid s avonds in te vetten, omdat de huid dan alle tijd heeft om te drogen en de aangebrachte crème goed kan intrekken. Mocht u s ochtends de huid invetten, laat de crème dan minstens 30 minuten intrekken voordat u de elastische kous of de liner en prothese aantrekt. Leg het been gedurende die tijd horizontaal zodat het niet gaat zwellen door vochtophoping.

5 1.2 Stompharding De huid van de stomp moet bestand zijn tegen de krachten van de prothesekoker. Voorbereidende oefeningen om dit te bereiken, noemen we stompharding. Dit kan op de volgende manieren: Met een ruwe handdoek over de huid wrijven wanneer de stomphuid geen wondjes vertoont. Wisselbaden toepassen (afwisselend warm en koud water, eindigen met koud water). Massage. Wanneer u de prothese om welke reden dan ook enkele dagen of weken niet gebruikt, is het belangrijk de elastische stompkous te dragen of de stomp te zwachtelen. Dit voorkomt namelijk dat de stomp dikker wordt door vochtophoping. Het is belangrijk dat u het been goed inzwachtelt, laat het daarom voordoen door uw fysiotherapeut of verpleegkundige.

6 2 Huidproblemen Huidproblemen aan de stomp kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit hoofdstuk geven we hierover een uitleg. 2.1 Belasting van de huid Het dragen van een prothese geeft, zoals hierboven is uitgelegd, druk op de huid. Dat is een belasting waaraan de huid op die plaats niet gewend is. Tijdens de revalidatie wordt die druk stapsgewijs opgevoerd, zodat de huid hier aan kan wennen en niet stuk gaat. Deze behandeling heet ook wel stompharding. Bij activiteiten in en rond het huis, bij het uitvoeren van uw werk en tijdens het sporten belast u de stomp meer dan anders. Wanneer uw prothese goed past en u uw stomp en prothese goed schoonhoudt, zal deze verhoogde belasting van de stomp waarschijnlijk niet voor problemen zorgen. Soms blijft een stomp kwetsbaar en moet de belasting hierop aangepast worden.

7 2.2 Transpireren De prothesekoker sluit nauw aan op de stomp en zorgt zo voor een goede drukverdeling. Wanneer het warm is of wanneer u veel beweegt, kan de stomphuid extra gaan zweten in de prothesekoker. De huid in de koker kan niet goed ventileren en wordt dan vochtig. De materialen van de prothesekoker nemen geen vocht op. Houdt de liner daarom goed schoon. Zie daarvoor hoofdstuk 4 van deze folder. Indien u een stompkous draagt, verwissel deze vaker als u merkt dat deze vochtig is. Wanneer het mogelijk is, doe de prothese dan af om deze te laten drogen. Over het algemeen wordt de mate van transpiratie in de loop van de tijd minder. Zie verder paragraaf Diabetes Bij mensen met diabetes kan de doorbloeding van de huid verminderd zijn. Het lichaam kan het vocht moeilijker afvoeren, waardoor lokaal vochtophoping (oedeem) ontstaat. Dit maakt de huid gevoeliger voor wondjes. Wanneer een wondje ontstaat, geneest deze niet zo makkelijk door de verminderde doorbloeding. Een ander probleem bij diabetes is dat het gevoel in de huid minder kan worden. Hierdoor voelt u een pijnlijke plek minder snel waardoor u misschien een wondje over het hoofd ziet. Een klein wondje kan zo uitgroeien tot een ontsteking of erger. Goede controle van de stomp met een spiegeltje is dus extra belangrijk wanneer u diabetes heeft.

8 3 Welke huidproblemen kunnen eventueel ontstaan? Huidproblemen die eventueel kunnen ontstaan zijn: 1. contacteczeem 2. cysten 3. drukplek 4. eelt 5. huidplooien 6. infecties 7. schaafwonden en blaren 8. vochtophoping (oedeem) 9. zweten Hierna volgt een nadere beschrijving van de bovengenoemde huidklachten. 3.1 Contacteczeem Contacteczeem is een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof. Bijvoorbeeld op het materiaal van de prothese. Dat kunnen materialen zijn zoals lijm, metalen (bijvoorbeeld nikkel), kleurstoffen, rubber of siliconen. U kunt contacteczeem herkennen aan roodheid, jeuk, gezwollen huid, blaasjes, druppeltjes vocht op de huid en korstvorming. Door deze beschadiging van de huid kunnen bacteriën en schimmels voor een infectie zorgen. Bij mensen die een prothese gebruiken, komt contacteczeem vaker voor. Bij sommige mensen ontstaat contacteczeem pas nadat ze al jaren een prothese gebruiken.

9 3.2 Cyste Een cyste ziet eruit als een klein bultje vlak onder de huid. Het is gevuld met vocht. Als het bultje groeit, kan het kapot gaan en gaan zweren. Een cyste is een reactie van de onderhuidse laag op druk of wrijving en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ingegroeide haar of een eeltplek die in de huid wordt gedrukt. Mensen met een bovenbeen prothese krijgen een cyste meestal in de liesstreek, mensen met een onderbeenprothese in de knieplooi. Cysten ontstaan vaak door te hoge druk op de huid. Een cyste komt weinig voor. 3.3 Drukplek Een drukplek ontstaat wanneer te veel druk op de huid van de stomp komt. Door de hoge druk stroomt het bloed minder goed door en geeft plaatselijk pijn aan de stomp. De pijn wordt meestal veroorzaakt doordat de prothesekoker te veel druk geeft op de stomp. Die druk is het sterkst op plaatsen waar het bot dicht onder de oppervlakte ligt. Een drukplek is te herkennen aan een rode plek, die niet binnen twintig minuten na het uitdoen van uw prothese verdwijnt. In het begin is er alleen een donkerrode plek te zien, maar later kan zich een blaar vormen. Als deze blaar opengaat, is er een open wond. Deze kan vervolgens gaan ontsteken en tot een moeilijk te genezen wond leiden. Vooral bij ouderen en mensen met diabetes ontstaan gemakkelijk drukplekken die slecht genezen. Het is belangrijk om de stomphuid dagelijks te controleren op drukplekken. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met diabetes.

10 Zo kunt u op tijd ingrijpen wanneer een drukplek ontstaat. Bekijk plaatsen die moeilijk te zien zijn, bijvoorbeeld de knieholte, met een handspiegel. 3.4 Eelt Eelt is een verdikking van de bovenste laag van de huid en is gelig van kleur. Het is een reactie van de huid op langdurige druk of wrijving. Meestal verdwijnt eelt vanzelf weer wanneer de oorzaak van de druk of wrijving weg is. Teveel eelt kan ook een aanwijzing zijn dat uw prothese niet goed past. De revalidatiearts kan het eelt weghalen. We raden u aan niet zelf eelt te gaan verwijderen. 3.5 Huidplooien Overtollige huid op het uiteinde van de stomp kan ontstaan als de huid na de amputatie verkeerd herstelt. Ook kunnen huidplooien ontstaan door het snelle slinken van de stomp. De huidplooien geven extra wrijving in de prothese. Dit veroorzaakt pijn en irritatie. Bovendien stijgt de temperatuur in de prothese door wrijving, waardoor de stomphuid kan beschadigen. In de plooien op de huid kunnen schimmel- en/of gistinfecties ontstaan. 3.6 Infecties Wanneer u (contact)eczeem of een wondje op uw stomphuid heeft, kan deze geïnfecteerd raken met bacteriën, gisten of schimmels. Een geïnfecteerd wondje kan ontsteken, vooral wanneer het op een plaats zit met veel lichaamsbeharing of wanneer uw huid vet is. U herkent een ontsteking aan een rode, branderige plek rondom de wond, aan pusvorming of aan een kleverig korstje. Vormen van infecties zijn bijvoorbeeld een schimmel- of gistinfectie of een steenpuist.

11 Bij een schimmelinfectie nestelt een schimmel zich in de huid. Een schimmel herkent u aan een rode, vochtige plek met schilfers. Een veel voorkomende schimmelinfectie is ringworm. Deze is te herkennen is aan ronde of ovale beschadigingen van de huid, waaromheen de huid schilfert. Bij een gistinfectie nestelt een gist zich in de huid. Schimmel- en gistinfecties zijn in vergelijking met bacteriële infecties meestal minder ernstig. De belangrijkste klacht bij dit soort infecties is jeuk. Bij een bacteriële infectie zijn bacteriën de huid binnengedrongen en veroorzaken lokaal zwelling, roodheid, warmte en pijn. Er kan ook een lokale pusophoping ontstaan, in of onder de huid. Als een haarzakje of talgkliertje geïnfecteerd raakt met een bacterie, noemen we dat een steenpuist. Een steenpuist zorgt voor een diepe pijn. Soms komt een verzameling van steenpuisten naast elkaar voor. Dit heet een negenoog en gaat vaak gepaard met hoge koorts. Negenoog Steenpuist Ringworm

12 3.7 Schaafwonden en blaren Schaafwonden en blaren kunnen ontstaan als de stomp langs een te ruime koker schuift. De vorm van de stomp kan erg veranderen met uw lichaamsgewicht. Wanneer u aankomt, wordt de stomp groter en wanneer u afvalt wordt de stomp kleiner, terwijl de prothesekoker een vaste maat houdt. Wanneer de stomp kleiner wordt, kan de prothese te los gaan zitten. Dit veroorzaakt onder andere rode plekken, blaren of schaafwonden. Blaren op de huid kunnen ook ontstaan wanneer u de liner niet strak genoeg over de stomp afrolt. Dan blijft lucht achter tussen de huid en de liner, waardoor de liner over de huid gaat schuren en blaren kunnen ontstaan. Dit gebeurt ook als de liner te ruim gaat zitten wanneer het stompvolume afneemt. Door gebruik te maken van een huidherstellende crème kan de liner over het algemeen gewoon weer gedragen worden. De huid is meestal na een aantal dagen genezen. Wij raden u aan de huid sowieso niet te scheren. 3.8 Vochtophoping (oedeem) Oedeem ontstaat bij een te ruime stompkoker. Door een te grote prothese schuift de koker op en neer ('pompen'). Daardoor kan de temperatuur in de koker oplopen en kan een vochtophoping ontstaan. Gewichtstoename of diabetes kunnen ook oorzaken zijn van vochtophoping. Bij vrouwen kan de cyclus soms van invloed zijn op de wisselende hoeveelheid vocht in de stomp.

13 Let wel op bij een zwelling die onder de knie zit: wanneer de knie voor een lange tijd gebogen blijft (zoals bij het zitten met een gebogen knie), knellen de bloedvaten in de knieholte af. Dit versterkt de vochtophoping en maakt de situatie erger. U kunt testen of bij u sprake is van oedeemvorming. Druk met uw vingertop de plek in en laat weer los. Bij oedeem zal de afdruk van uw vinger nog een aantal seconden te zien zijn. Wanneer u de prothese, om welke reden dan ook, een aantal dagen of weken niet draagt, raden wij u aan de elastische stompkous te dragen. 3.9 Transpiratie Bijna iedere prothesegebruiker zweet of transpireert in de prothese, vooral tijdens inspanning en met warm weer. Transpireren kan ook een reactie zijn op het materiaal van de koker. Van sommige kokers is bekend dat deze overmatige transpiratie kunnen veroorzaken. Met een siliconenliner kunt u tijdens de eerste drie weken van het gebruik last hebben van overmatig transpireren. Na drie weken gaat dit meestal vanzelf over. Soms kan als gevolg van overmatig transpireren eczeem ontstaan. Doordat de huid door veel transpireren weker wordt, kunnen gemakkelijk infecties ontstaan.

14 4 Het onderhouden van onderdelen van de prothese De prothese kan bestaan uit onder andere een liner, elastische stompkous, vul- en glijkousen en een prothesekoker. In de volgende paragrafen geven we u per onderdeel uitleg over wat het is en hoe u deze het beste kunt onderhouden. 4.1 Liner Was de liner dagelijks, bij voorkeur s avonds. U moet de liner vooraf binnenste buiten keren. Gebruik handwarm water en een neutrale zeep (bijvoorbeeld Eucerine) of een bacteriedodende zeep (bijvoorbeeld Derma Cleane). Spoel de liner goed na. Zeepresten kunnen later irritatie van de huid veroorzaken. U mag de liner ook met alcohol afnemen. De liner kunt u droog maken met een pluisvrije doek, zoals een theedoek. Gebruik voor het drogen geen handdoek omdat achter gebleven pluisjes drukplekjes en irritaties kunnen geven aan de huid. De liner moet na het wassen op de meegeleverde standaard uithangen. Hierdoor behoudt de liner zijn oorspronkelijke vorm. Pas als deze goed droog is kunt u de liner weer dragen. Mocht u veel transpireren dan moet u de liner meerdere keren per dag reinigen.

15 4.2 Elastische stompkous De elastische stompkous draagt u als u de liner niet aanheeft. Hij geeft compressie en zorgt er voor dat uw stomp in dezelfde vorm blijft. Mocht u geen stompkous dragen dan kan het zijn dat de omvang van de stomp toeneemt doordat er vochtophoping in de stomp ontstaat. U voorkomt dit door het dragen van een elastische kous. Vaak draagt u de elastische stompkous s nachts. Meestal krijgt u twee kousen zodat u de ene kunt dragen als u de andere wast. Als u een elastische stompkous gebruikt, moet u deze regelmatig wisselen. U kunt de elastische stompkous met de hand of in de wasmachine wassen met het programma fijne was tot 30. Doe dit met een fijn neutraal wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter. Stop de elastische stompkous niet in de droger en leg hem niet op de verwarming, omdat de elasticiteit van de kous dan afneemt. U kunt de elastische stompkous op een handdoek op de verwarming drogen of gewoon liggend over een wasrekje. Zorg ervoor dat de elastische kous niet vies wordt door huidcremes. Ook dat kan de elasticiteit van de kous verminderen. 4.3 Prothesekoker Het is belangrijk dat de prothesekoker goed om de stomp past. Door verschillende oorzaken kan de pasvorm van de prothesekoker verminderen. De stompvorm is afhankelijk van de stompcontour, consistentie van het weefsel en littekens op de stomp of de overtollige huid (plooien) aan het stompuiteinde. De omvang van de stomp kan veranderen in de loop van de tijd. Bij toename of afname van het lichaamsgewicht zal ook de omvang van de stomp toe-

16 of afnemen. Ook kan de stomp meer of minder vocht vasthouden. Hierbij kan omgevingstemperatuur een rol spelen, want bij warm weer kan het lichaam meer vocht vasthouden. Nierpatiënten hebben een sterk wisselende hoeveelheid vocht in hun lichaam, waardoor zij bijzonder gevoelig zijn voor veranderingen van de stompvorm. Mensen met suikerziekte, zwangere vrouwen of vrouwen in de overgang hebben hier ook meer last van. Verder is het vasthouden van vocht afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsbeweging. Maak de prothesekoker dagelijks schoon. De meeste kokers kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Als u de koker extra wilt reinigen, gebruik dan alcohol (minimaal 70%-oplossing). Neem als laatste de koker af met een vochtige doek en laat deze goed drogen, voordat u de prothese aantrekt. We adviseren u om de prothese s avonds te reinigen. Sommige kokers, bijvoorbeeld kokers met een leren bekleding, mag u niet met alcohol, water en zeep schoonmaken. Dat kan de kwaliteit van het materiaal aantasten. Vraag dit zo nodig na bij uw instrumentmaker. 4.4 vul- en glijkousen Deze kousen kunt u gewoon in de wasmachine meewassen met de bonte was. Ter behoud van de kwaliteit van de kousen mag u de kousen niet te drogen leggen op een verwarming of drogen in een wasdroger. Na het centrifugeren hangt u de kousen te drogen aan de waslijn. Uiteraard moeten de kousen droog zijn als u ze weer gaat dragen.

17 5 Het technisch spreekuur (TSU) Het technisch spreekuur is bedoeld om de prothese aan te meten, te controleren hoe de prothese zit en of deze aangepast moet worden. Een afspraak op het technisch spreekuur krijgt u na verwijzing van de revalidatiearts of het behandelteam. U kunt ook zelf een afspraak maken wanneer u bijvoorbeeld een wondje of een drukplek heeft. Het technisch spreekuur vindt twee keer per week plaats. Tijdens dit spreekuur zijn de revalidatiearts, de instrumentmaker en de fysiotherapeut aanwezig.

18 6 De belangrijkste tips op een rij Neem bij het ontstaan van stomphuidproblemen, bijvoorbeeld wondjes of pijn in de stomp altijd contact op met uw revalidatiearts. Laat bij problemen aan de stomp de pasvorm van uw prothese nakijken door de fysiotherapeut, de revalidatiearts of de orthopedisch instrumentmaker. Wanneer u een nieuwe prothese heeft gekregen, controleer dan uw stomp iedere dag op drukplekjes, wondjes, blaren en andere bijzonderheden. Dit is vooral belangrijk als u problemen heeft met uw gevoel, bijvoorbeeld door diabetis. De achterkant van de stomp kunt u met een handspiegeltje bekijken. Was uw stomp iedere avond met lauw water en phneutrale zeep. Droog de huid zorgvuldig. Vet de huid daarna in met een ph-neutrale crème bijvoorbeeld decubal of vaseline. Het invetten moet eenmaal daags gebeuren omdat u hiermee kloofjes en barsten van de huid kunt voorkomen. Het invetten wordt s avonds aangeraden omdat de huid alle tijd heeft om te drogen en de aangebrachte crème goed kan intrekken. Mocht u s ochtends de huid invetten laat de crème dan wel minstens 30 minuten intrekken alvorens u de liner en prothese aantrekt. Gebruik buiten een eventueel advies van de arts om geen crème, talkpoeder of ander materiaal tussen de huid en de koker/liner.

19 Was de liner dagelijks, bij voorkeur 's avonds, met een neutrale zeep (bijvoorbeeld Eucerine) of bacteriedodende zeep (bijvoorbeeld Derma Cleane). Laat de liner na het wassen goed drogen. Was de elastische stompkous regelmatig op een temperatuur van 30 met een fijn neutraal wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter. Droog de stompkous niet in een wasdroger of op de verwarming. Loop niet door met wondjes, blaren of andere onregelmatigheden op uw stomp. De orthopedische instrumentmaker kan controleren of uw prothese het probleem veroorzaakt. Een revalidatiearts kan u de juiste behandeling aanbevelen. Wanneer u de prothese enkele dagen of weken niet draagt, raden we u aan de liner of de stompkous te dragen. Dit is belangrijk om de vorm van uw stomp te behouden. Scheer de huid niet. Scheren kan uw huid beschadigen. Verwijder zelf geen korstjes of eelt van de stomp. Neem contact op met de revalidatiearts wanneer het eelt problemen geeft. Meer vragen over huidklachten? Neemt u dan contact op met uw revalidatiearts.

20 De Vogellanden Centrum voor Revalidatie Hyacinthstraat 66a, 8013 XZ Zwolle Postbus 1057, 8001 BB Zwolle Tel.nr.: Fax.nr.:

21

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. In de begrippenlijst staan de meest voorkomende termen uitgelegd.

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. In de begrippenlijst staan de meest voorkomende termen uitgelegd. Stompverzorging Hier vindt u informatie over het verzorgen van de stomphuid. Eveneens komen huidproblemen aan de orde die kunnen ontstaan bij het dragen van een prothese. Verder wordt beschreven hoe u

Nadere informatie

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen.

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen. Liners Hier vindt u informatie over liners. Wat is een liner, wat zijn de functies van een liner en hoe gebruikt u een liner? Verder leest u over het gebruik en het onderhoud van de liner. Misschien staan

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen Problemen met de stomphuid

Voorkomen is beter dan genezen Problemen met de stomphuid Voorkomen is beter dan genezen Problemen met de stomphuid KorterMaarKrachtig Inhoudsopgave Over deze brochure 3 1 Hoe ontstaan huidproblemen? 6 1.1 Belasting van de huid 6 1.2 Transpireren 6 1.3 Bacteriën

Nadere informatie

Verzorging. Verzorging van de stomp. Huidproblemen. Gebruik van de liner. revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie

Verzorging. Verzorging van de stomp. Huidproblemen. Gebruik van de liner. revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie Verzorging revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie Verzorging van de stomp Het dagelijks goed wassen van uw stomp is erg belangrijk (o.a. vanwege de transpiratie). Was de stomp met handwarm water

Nadere informatie

De drie meest voorkomende amputatieniveaus zijn de onderbeenamputatie, de knieexarticulatie

De drie meest voorkomende amputatieniveaus zijn de onderbeenamputatie, de knieexarticulatie Postoperatieve zorg Postoperatieve zorg is de zorg direct na de amputatie. In deze folder leest u wat er gebeurt in deze periode. In de folder staan misschien wat termen die u niet direct begrijpt. Gebruikt

Nadere informatie

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes Wond- en decubitusconsulente Voet verzorging bij diabetes Voetverzorging bij diabetes Wat heeft diabetes (suikerziekte) met uw voeten te maken? Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in

Nadere informatie

Voetverzorging en voetinspectie. voor revalidanten met diabetes mellitus

Voetverzorging en voetinspectie. voor revalidanten met diabetes mellitus Voetverzorging en voetinspectie voor revalidanten met diabetes mellitus Voetverzorging en voetinspectie voor revalidanten met diabetes mellitus Als u diabetes heeft, kunnen uw voeten heel kwetsbaar zijn,

Nadere informatie

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de De prothesetechniek In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen. De folder prothesetechniek

Nadere informatie

2. Open been (ulcus cruris venosum)

2. Open been (ulcus cruris venosum) 2. Open been (ulcus cruris venosum) Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is een open been? Een open been is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed

Nadere informatie

Adviezen bij een diabetisch voetprobleem

Adviezen bij een diabetisch voetprobleem Adviezen bij een diabetisch voetprobleem Patiënteninformatie 1233085PR/1-2015 Adviezen bij een diabetisch voetprobleem Inleiding Deze folder geeft u informatie over het ontstaan en voorkomen van voetwonden

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris venosum

Open been. Ulcus cruris venosum Open been Ulcus cruris venosum Wat is een ulcus cruris venosum? Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris

Nadere informatie

Diabetes en huidverzorging

Diabetes en huidverzorging Diabetes en huidverzorging Als mijn huid te droog wordt, kunnen er kloofjes ontstaan. Voor mij kan dat riskant zijn, omdat de kans op infecties dan groter is Piet (58), diabetes type 2 sinds vijftien jaar

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de diabetische voet!

Weet wat u doet bij de diabetische voet! Weet wat u doet bij de diabetische voet! Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Uw podotherapeut weet raad.

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes mellitus: Wat kunt u zelf doen?!

Voetzorg bij diabetes mellitus: Wat kunt u zelf doen?! Voetzorg bij diabetes mellitus: Wat kunt u zelf doen?! 2 Diabetes mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is (suikerziekte). Veel mensen met diabetes mellitus

Nadere informatie

Prothesen en mobiliteit

Prothesen en mobiliteit Informatieboekje 3 Prothesen en mobiliteit Stap! Hoe kom ik aan een prothese en hoe leer ik ermee lopen? Informeren Leren Kiezen Doen Inhoudsopgave Inleiding...2 Hoofdstuk 1 Wat is een prothese?...3 De

Nadere informatie

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Voetschimmel en voetklachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen

Nadere informatie

Onderhoud prothese, liner, handschoen

Onderhoud prothese, liner, handschoen Onderhoud prothese, liner, handschoen Prothese (Myo)-elektrische prothese Handschoen controleren Controleer de handschoen van de prothese regelmatig! Bij het gebruik van een (myo)-elektrische prothese

Nadere informatie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie 00 Diabetische voetpoli Poli Chirurgie Deze folder is bedoeld voor mensen die behandeld (gaan) worden op de Diabetische voetpoli. In deze folder staat algemene informatie. Uw situatie kan anders zijn dan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Wondroos

Patiënteninformatie. Wondroos Patiënteninformatie Wondroos Inhoud Inleiding... 3 Wat is wondroos?... 3 Hoe ontstaat wondroos?... 3 Waar komt wondroos voor?... 3 Wat zijn de tekens van wondroos?... 3 Hoe wordt wondroos behandeld?...

Nadere informatie

Diabetes en voetverzorging

Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Voetverzorging is voor iedereen belangrijk. Wanneer we geen last hebben van voetproblemen, staan we hier eigenlijk niet bij stil. Wanneer u diabetes

Nadere informatie

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Cellulitis en erysipelas Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u cellulitis of erysipelas heeft. In deze folder leest u meer over deze aandoening

Nadere informatie

Adviezen bij een diabetisch voetprobleem

Adviezen bij een diabetisch voetprobleem Adviezen bij een diabetisch voetprobleem Inleiding Deze folder geeft u informatie over het ontstaan en voorkomen van voetwonden bij suikerziekte (diabetes mellitus). Ook krijgt u advies over wat u kunt

Nadere informatie

Zorg bij voetschimmel en voetklachten

Zorg bij voetschimmel en voetklachten Zorg bij voetschimmel en voetklachten Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van voetschimmel 4 Wat kun je er zelf aan doen 4 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie 00 Diabetische voetpoli Poli Chirurgie 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die behandeld (gaan) worden op de Diabetische voetpoli. In deze folder staat algemene informatie. Uw situatie kan anders zijn

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem Na verwijdering of bestraling van lymfeklieren is er altijd een kans op lymfoedeem. Er zijn een aantal factoren die de kans op lymfoedeem

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie

Siliconen prothese LIVIT.NL

Siliconen prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Siliconen prothese LIVIT.NL Handleiding Siliconen prothesen U heeft uw siliconen prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt.

Nadere informatie

Lymfoedeem Radboud universitair medisch centrum

Lymfoedeem Radboud universitair medisch centrum Lymfoedeem Uw arts heeft lymfoedeem bij u geconstateerd. In deze folder zal worden uitgelegd wat lymfoedeem is, hoe het kan worden behandeld en wat u zelf kunt doen om er voor te zorgen dat u zo min mogelijk

Nadere informatie

Wondroos. Erysipelas

Wondroos. Erysipelas Wondroos Erysipelas Deze folder geeft u informatie over de oorzaak en behandeling van wondroos. Wat is wondroos? Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel, die wordt

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur)

Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) Patiënteninformatie MaastrichtUMC+ + Verzorging van de insteekopeningen en de distractor (externe fixateur) In deze folder wordt uitgelegd hoe u de insteekopeningen en de distractor schoon en gezond houdt.

Nadere informatie

Schoenadvies bij diabetes mellitus

Schoenadvies bij diabetes mellitus Schoenadvies bij diabetes mellitus 2 Diabetes mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is (suikerziekte). Veel mensen met diabetes mellitus krijgen problemen

Nadere informatie

Gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Inleiding In deze folder geven wij u meer informatie over een gehoorgangontsteking (otitis externa). Wat is een gehoorgangontsteking? Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van

Nadere informatie

atopisch eczeem Eczeem

atopisch eczeem Eczeem atopisch eczeem Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Wat is atopisch eczeem?

Nadere informatie

Voetzorg is hoofdzaak

Voetzorg is hoofdzaak Voetzorg is hoofdzaak Sta eens stil bij uw voeten Onze voeten hebben dagelijks veel te verduren. Voetverzorging is daarom voor iedereen van belang. Voor mensen met diabetes mellitus is daar nog een extra

Nadere informatie

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten?

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten? Vaginale hygiëne Vaginale hygiëne De vagina is een kwetsbaar lichaamsdeel. Ze is gevoelig voor vocht, warmte en knellende kleding. Deze folder geeft je beknopte informatie over goede hygiënische verzorging

Nadere informatie

De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het?

De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het? De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het? Diabetes mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is (suikerziekte). Veel mensen met diabetes mellitus krijgen

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetespatiënten

Voetzorg bij diabetespatiënten Voetzorg bij diabetespatiënten Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Podotherapie december 2008 pavo 0436 Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan - shunt

Toegang tot de bloedbaan - shunt Toegang tot de bloedbaan - shunt Uw behandelend arts heeft met u besproken dat er bij u een shunt wordt aangelegd om te kunnen dialyseren. In deze folder krijgt u informatie over de shunt; hoe u ermee

Nadere informatie

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Door Diabetes Mellitus (suikerziekte) kunnen de bloedvaten en zenuwvezels in uw voeten beschadigd raken.

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Prothese LIVIT.NL Handleiding prothesen U heeft uw prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de diabetische voet

Weet wat u doet bij de diabetische voet Weet wat u doet bij de diabetische voet Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Uw podotherapeut weet raad.

Nadere informatie

Tien regels voor patiënten met perianaal

Tien regels voor patiënten met perianaal Tien regels voor patiënten met perianaal eczeem Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De dermatoloog heeft met u besproken dat uw klachten worden veroorzaakt door

Nadere informatie

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg Paramedische Ziekenhuiszorg Bovenbeenamputatie oefeningen en richtlijnen Praktische adviezen na de operatie Het is belangrijk dat er geen spierverkortingen optreden in uw heup. Daarom raden wij u aan om

Nadere informatie

49 Vaginale schimmelinfectie.indd 6

49 Vaginale schimmelinfectie.indd 6 Vaginale schimmelinfectie WAT IS EEN VAGINALE SCHIMMELINFECTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Chirurgie alle aandacht Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Waarom deze folder In deze folder vindt u tips voor een goede voetverzorging

Nadere informatie

INFECTIE VAGINALE SCHIMMEL- APOTHEEK.NL

INFECTIE VAGINALE SCHIMMEL- APOTHEEK.NL VAGINALE SCHIMMEL- INFECTIE WAT IS EEN VAGINALE SCHIMMEL- INFECTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL V A G I N A L E SCHIMMELINFECTIE

Nadere informatie

MaBalschoen en voetverzorging

MaBalschoen en voetverzorging MaBalschoen en voetverzorging Inhoudsopgave Inleiding... 1 Instructies voor de MaBalschoen of MaBallaars... 1 De verzorging van de voeten... 2 De juiste behandeling van eelt... 3 Het bekijken van de voeten...

Nadere informatie

Red je huid van jeuk, schilfering en kloven.

Red je huid van jeuk, schilfering en kloven. Red je huid van jeuk, schilfering en kloven. Schimmelinfecties 2 Schimmelinfecties komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ook kinderen kunnen ermee besmet raken. De oorzaak van zo n infectie is

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Voetzorg is hoofdzaak

Voetzorg is hoofdzaak Voetzorg is hoofdzaak Adviezen voor patiënten met diabetes mellitus Sta eens stil bij uw voeten Onze voeten hebben dagelijks veel te verduren. Voetverzorging is daarom voor iedereen van belang. Voor mensen

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes patiënten

Voetzorg bij diabetes patiënten Voetzorg bij diabetes patiënten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Waarom deze folder? Ziek zijn of een handicap hebben is al vervelend genoeg. Helaas treden daarbij ook nog vaak

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten Chirurgie Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten i Patiënteninformatie Tips en leefregels Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Waarom deze folder In deze folder vindt u tips voor een

Nadere informatie

Diabetisch voetenspreekuur

Diabetisch voetenspreekuur Diabetisch voetenspreekuur Inleiding U bent verwezen naar het diabetisch voetenspreekuur. In deze folder leest u wat een diabetische voet is, wat u van het spreekuur kunt verwachten en wat u meeneemt naar

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

Diabetisch voetenspreekuur

Diabetisch voetenspreekuur Diabetisch voetenspreekuur Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar een spreekuur speciaal voor mensen die diabetes hebben

Nadere informatie

Elastische kous na operatie

Elastische kous na operatie Elastische kous na operatie Inhoud Waarom krijgt u een elastische kous? 3 Aanmeten van de kous 3 Thuis oefenen 3 Wanneer draagt u de elastische kous? 3 Elastische kous aantrekken 4 Praktische tips voor

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM Patiënteninformatiedossier (PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM onderdeel WAT IS CONSTITUTIONEEL ECZEEM? ECZEEM Wat is constitutioneel eczeem? INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?...4

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen te doen, kunt u het herstel van de beweeglijkheid

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS 461 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen ten aanzien van de behandeling die u krijgt met gips of kunststof gips. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er?

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er? Lymfoedeem Wat is lymfoedeem? Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Dit kan ontstaan in bijvoorbeeld een arm of been. De arm of het been kan daardoor dik worden. Lymfevocht stroomt door de lymfevaten.

Nadere informatie

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is.

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is. Wat zijn de oorzaken van een beenamputatie? Onder een amputatie wordt verstaan: het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een hele teen, voet, been, vinger, hand etc. of een deel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Lamisil 1% crème terbinafinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Lamisil 1% crème terbinafinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Lamisil 1% crème terbinafinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de diabetische voet

Weet wat u doet bij de diabetische voet Weet wat u doet bij de diabetische voet Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Uw podotherapeut weet raad.

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRETINOÏNE 0,1% crème

BIJSLUITER. TRETINOÏNE 0,1% crème BIJSLUITER TRETINOÏNE 0,1% crème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) PREVENTIE EN BEHANDELING VAN SMETTEN (INTERTRIGO) INLEIDING Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van smetten in de grote

Nadere informatie

Voetschimmel VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Voetschimmel VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 400041 Voetschimmel_400041 Voetschimmel 24-07-12 08:57 Pagina 6 Voetschimmel WAT IS VOETSCHIMMEL WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen KAAKCHIRURGIE Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen Gebitsprothese Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit Ten gevolge van een ongeluk of tandbederf worden uw

Nadere informatie

Wat zijn de verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen Lichen sclerosus Wat is lichen sclerosus Lichen sclerosus is een (goedaardige) huidaandoening, waarbij de huid langzaam zijn elasticiteit verliest. Hierdoor voelt deze vast en strak aan en wordt wit van

Nadere informatie

Onderbeengips als u diabetes hebt

Onderbeengips als u diabetes hebt GIPSKAMER Onderbeengips als u diabetes hebt ADVIES Onderbeengips als u diabetes hebt U hebt op de gipskamer gipsverband om uw been gekregen. Dit verband bestaat uit een onderlaag van gips met hierover

Nadere informatie

Deze handleiding is bedoeld om je te ondersteunen. Wanneer je vragen hebt, kun je deze altijd aan je instrumentmaker stellen.

Deze handleiding is bedoeld om je te ondersteunen. Wanneer je vragen hebt, kun je deze altijd aan je instrumentmaker stellen. Bostonbrace DE BOSTON (SCOLIOSE) BRACE: Voor de behandeling van scoliose maakt Leuk Orthopedie gebruik van de Bostonbrace. De Bostonbrace is bestemd voor verkrommingen tussen de 25 en 50 graden. De brace

Nadere informatie

Prothesen en mobiliteit

Prothesen en mobiliteit STAP Informatieboekje 3 Prothesen en mobiliteit In het begin van mijn revalidatie was het mijn enige wens om in de toekomst weer te kunnen lopen. Ik wist dat ik daarvoor een prothese nodig had, maar ik

Nadere informatie

Decubitus Voorkomen van doorliggen. www.nwz.nl

Decubitus Voorkomen van doorliggen. www.nwz.nl Decubitus Voorkomen van doorliggen www.nwz.nl Inhoud Wat is decubitus? 3 Hoe ontstaat decubitus? 3 Op welke plaatsen ontstaat decubitus meestal? 4 Wat kunt u doen om decubitus te voorkomen? 4 Dit doet

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen, een handleiding voor patiënten

Doorliggen voorkomen, een handleiding voor patiënten Doorliggen voorkomen, een handleiding voor patiënten Wat is doorliggen? Wanneer u een langere periode in bed moet liggen of vaak in dezelfde houding ligt of zit, krijgt uw huid het zwaar te verduren.

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Decubitus

Libra R&A locatie Blixembosch. Decubitus Libra R&A locatie Blixembosch Decubitus Als u lang in eenzelfde houding ligt of zit, bestaat de kans op beschadiging van de huid. De medische term hiervoor is: decubitus. Decubitus kan ook ontstaan wanneer

Nadere informatie

Preventie en behandeling van smetten

Preventie en behandeling van smetten WONDZORG Preventie en behandeling van smetten ADVIES Preventie en behandeling van smetten Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van smetten in de grote huidplooien. U leest wat

Nadere informatie

Elastische kous na operatie

Elastische kous na operatie Elastische kous na operatie Inhoud Waarom krijgt u een elastische kous? 3 Aanmeten van de kous 3 Thuis oefenen 3 Wanneer draagt u de elastische kous? 3 Elastische kous aantrekken 4 Praktische tips voor

Nadere informatie

CODIA. Aanleggen van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland

CODIA. Aanleggen van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland CODIA Dialysecentrum voor de regio Waterland Aanleggen van een shunt Codia Waterland Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u ermee ingestemd om een shunt aan te laten leggen. Deze folder is

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over jeuk als gevolg van constitutioneel eczeem en over krabben als reactie daarop. Daarnaast geeft de

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET. Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET. Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL ALLES WAT U MOET Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL Handleiding Orthesen U heeft uw orthese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik

Nadere informatie

Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS)

Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) De behandelend arts vermoedt dat uw kind het Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) heeft. In deze folder geven wij u uitleg over dit syndroom en over de

Nadere informatie

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Uw arm of been zit in het gips. In deze folder kunt u lezen wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat u de adviezen goed opvolgt.

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doel van deze folder In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Lichen sclerosus. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Lichen sclerosus. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Lichen sclerosus i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is lichen sclerosus? Lichen sclerosus is een huidziekte. Deze huidziekte komt het meest voor bij vrouwen en begint meestal

Nadere informatie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie Het is heel normaal dat uw huid reageert op bestraling. De mate waarin uw huid reageert, hangt af van een aantal factoren: het soort stralen,

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Weet wat u doet bij de reumatische voet! Weet wat u doet bij de reumatische voet! Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn... Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Patiënteninformatie Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) 20180005 Zwachtelen.indd 1 1 30-01-18 10:20 Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Polikliniek

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) 17841 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. De vloeistof

Nadere informatie