D emocratie kan angstaanjagend zijn. Bijvoorbeeld vorige week, toen Donald Trump

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D emocratie kan angstaanjagend zijn. Bijvoorbeeld vorige week, toen Donald Trump"

Transcriptie

1 Leestijd 7-9 minuten Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: hoe Fergusonactivisten Donald Trump stil kregen en een overwinning vierden in de gemeenteraad. Hoe activisten uit Ferguson Donald Trump stil kregen (en triomfeerden in de gemeenteraad) Correspondent Klein Amerika Arjen VAN VEELEN D emocratie kan angstaanjagend zijn. Bijvoorbeeld vorige week, toen Donald Trump kwam spreken in St. Louis, en ik zag hoe een overwegend witte menigte de ene na de andere zwarte demonstrant de zaal uit bonjourde.

2 Donald Trump tijdens zijn verkiezingsbijeenkomst in St. Louis. Foto's: Arjen van Veelen Ik weet het, ik had jullie beloofd de presidentsverkiezingen te negeren en de woorden Trump en Clinton niet te gebruiken. Mijn verontschuldigingen, het moet heel even; ik kwam niet voor hem, maar voor een groepje gewone burgers in de zaal. Of nou ja, gewoon. Eerder deze maand volgde ik enkele koppige inwoners van Ferguson die nog vrijwel wekelijks actievoeren voor een rechtvaardiger politieapparaat. Later hoorde ik dat sommige van die activisten zich, vermomd als Trumpfans, petjes en campagnebuttons en al, zouden mengen in de zaal. Om zijn speech te verstoren en zo hun boodschap kracht bij te zetten.

3 Trumpsupporters in St. Louis. Foto: Arjen van Veelen Er was nog een reden dat ik de bijeenkomst bijwoonde. Ferguson, een voorstadje van St. Louis, ligt op een demografische breuklijn: de overwegend zwarte stad grenst aan conservatieve, blanke suburbs en plattelandssteden. Die twee bloedgroepen komen elkaar weinig in het echt tegen. Behalve bijvoorbeeld op deze verkiezingsbijeenkomst. Een potentieel interessante botsing Al eerder waren er losse demonstranten geweest bij zijn shows, maar niet eerder grote groepen zoals nu. Dus mengde ik mij tussen de duizenden fans, overwegend jong en aardig. Mijn sympathie kreeg bijvoorbeeld deze jongen, die zijn vader had verloren in Afghanistan.

4 Minder sympathiek vond ik de overwegend witte Bernie Sanderssupporters. 'Fucker!' schreeuwde eentje naar me. Een ander riep: Ga terug naar jullie woonwagens! Bernies lul is groter! Waarop een Trumpaanhanger riep: Ja, en zijn lul is gratis voor iedereen! Ga terug naar jullie woonwagens! Bernies lul is groter! Zulke grappen werken averechts. Je moet Trump serieus nemen, ten eerste omdat hij een serieuze kans maakt om president te worden; ten tweede omdat zijn aanhangers serieuze beweegredenen hebben. Ander misverstand: die aanhangers zijn geen boze witte mannen. In de zaal was ik aan alle kanten omringd door vrolijke millennials, jongens en meisjes, scholieren en studenten. En niet allemaal plattelanders, ook de middenklasse uit de suburbia was vertegenwoordigd. Achter mij zaten meisjes van ongeveer achttien, die, toen de politicus de theaterzaal betrad, keihard gilden. Dit is een lovefest, zei Trump, toen hij de menigte aanschouwde. Dat hoor je nooit in de media. Of vooral een gevaarlijke botsing? Maar hij was nog maar een paar minuten aan het speechen, of een paar rijen voor me klonk:

5 Er zit hier een crimineel! Tumult alom. Een donkere man werd uit de rij gewerkt, politieagenten schoten te hulp en arresteerden hem. 'Get him out of here!' riep Trump. Opgezweept door hun idool, veranderden al die lieve jongens en meisjes in de zaal in een spreekkoor: 'USA! USA!' Een paar minuten later was het weer raak, nu was het een witte jongeman met een brilletje die werd afgevoerd. Had hij iets gedaan? Iets geroepen? Of was hij gewoon gaan staan? Dat

6 was mij niet duidelijk, en de rest van de zaal waarschijnlijk ook niet; niettemin keerden drieduizend fans zich tegen één demonstrant. Lachen toch? zei Trump. Hij instrueerde de zaal om zich heen te kijken: je kon de ordeverstoorders herkennen, zei hij. De bad people kwamen altijd in hun eentje, ze hadden geen vrienden. De zaal lachte - en ik probeerde van de zenuwen mee te lachen. En gesprekken aan te knopen met mijn buren (heel aardige jongens van het platteland, overigens). Ik voelde me een Ajax-fan in het Feyenoord-vak. Als ik me al ongemakkelijk voelde, hoe moest het dan voor de activisten zijn? Was dit Hitler? Het is lastig de dreigende sfeer over te brengen. Je kunt het als volgt indenken. Stel je een aimabele Geert Wilders voor die Minder, minder, minder roept. En stel je voor dat de zaal dan vol zit met uitzinnige blonde tieners en twintigers. En dat die tieners dan met de politie de ene na de andere Marokkaanse Nederlander naar buiten werken, terwijl ze Nederland! Nederland! schreeuwen. Of kijk hoe mijn buren reageerden: Je zou het verbaal lynchen kunnen noemen, maar het had ook iets vrolijks en sportiefs. Dat ambigue is juist het akelige. Deze leider is heel komisch en ad rem in zijn interactie met de

7 zaal. Haatdragende vrolijkheid, waar je geen vinger op kunt leggen. Een beetje zoals bij Amerikaans showworstelen: is het nu echt of in scène gezet. Trump in St. Louis. Foto's Arjen van Veelen De vraag is tegenwoordig of hij Hitler is of niet. Een belangrijke vraag. Ik denk dat Trump gevaarlijker is, Hitler zou namelijk nooit kans maken om nu verkozen te worden tot president van Amerika, Trump wel. Ik moest zelf ook een paar keer lachen om zijn grappen. En ook als hij niet verkozen wordt, blijft nog altijd dat reservoir van haat waar hij op gedijt; dat is geen show, dat is echt. Gelukkig zijn er enkelingen die meer doen dan grappen maken of opiniëren, en die de haat in het hol van de leeuw aanpakken. En soms zijn ze met een groepje. De overwinning van de activisten Want tijdens de speech stonden er opeens twee groepen van tientallen Fergusonactivisten op. Ze wierpen hun vermommingen af en scandeerden: Stop de haat! Stop de haat!' Dit waren geen eenlingen zonder vrienden. Het duurde dan ook tijden voordat de politie de activisten kon verwijderen. Bijna tien minuten lang legden ze de speech stil. Zoiets was niet eerder gebeurd, zelfs Trump leek van zijn à propos. Hij schamperde dat het jammer was dat de politie niet meer zo hard mag optreden een hint naar de agent die de tiener Mike Brown in Ferguson doodschoot.

8 Trumpfans en activisten gescheiden door hekken De politie arresteerde die middag 32 mensen, binnen en buiten de zaal. Later die dag cancelde Trump, vanwege veiligheidsredenen, zijn campagne in Chicago. De activisten van Ferguson en St. Louis zagen dat ook een beetje als hun overwinning; als eerste hadden ze Trump even stil gekregen. En een tastbaarder overwinning En dit was nog maar een symbolische overwinning. Diezelfde week hadden (deels) dezelfde activisten ook een reden tot juichen. Daarvoor moeten we een halfuurtje rijden, naar het stadhuis van Ferguson, waar een gemeenteraadsvergadering plaatsvond. In een klein zaaltje, zonder goud en glitter, maar met systeemplafond. Toch was juist deze bijeenkomst een heel belangrijke, voor de inwoners van het stadje.

9 Gemeenteraadsvergadering Ferguson zweert trouw aan de vlag. Foto's: Arjen van Veelen In feite stond op het spel of maanden van demonstreren na de dood van een tiener, iets zou opleveren. In feite stond op het spel of maanden van demonstreren na de dood van een tiener iets zou opleveren Vorige maand schreef ik dat de gemeenteraad belangrijke politiehervormingen had weggestemd. Die waren opgelegd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die moeten een einde maken aan het buitensporig geweld en excessief beboeten van vooral zwarte inwoners. De raad stemde het plan weg, uit angst dat de gemeente failliet zou gaan door de maatregelen. Zo zouden de politiesalarissen flink omhoog moeten zodat het stadje professionelere agenten zou aantrekken. Daarop daagde het Amerikaanse ministerie van Justitie het stadje voor het gerecht.

10 De gemeenteraad schrok van de rechtszaak, die wellicht veel duurder zou uitpakken dan de politiehervorming zelf. De politici sloegen nogmaals aan het rekenen: zou de hervorming echt zo duur zijn? De raad keerde op zijn schreden terug: die avond zouden ze er toch nog eens over praten. En nadat de ene na de andere burger had ingesproken, besloot de raad de politiehervorming alsnóg in stemming te brengen, op de eerstvolgende vergadering. Die was afgelopen dinsdag. Weer waren er activisten in de zaal, waaronder veel activisten die eerder die week Donald Trumps speech hadden verstoord. De verwachting was dat de raad dit keer vóór zou stemmen door de druk van het

11 ministerie, en ook van de activisten. Maar ook door stom toeval: onlangs was een nieuw gemeenteraadslid beëdigd, dat voor de hervorming was. Er klonk gejuich toen de gemeenteraad vóór het hervormingsplan bleek. Activisten schudden de handen van de burgemeester en de aanwezige politieagenten. Keith, een van de activisten die de Trumprally had verstoord, toonde me zijn pols waar nog een schram op zat van de handboeien waarmee hij de zaal was uitgezet. Hij liet ook een Black Lives Matterbandje zien, dat de activisten aan de gemeenteraadsleden cadeau hadden gedaan. Toevallig werden er die avond ook voorverkiezingen gehouden. Trump was hier in Missouri aan de winnende hand. Maar deze dag stond in het teken van een kleine, belangrijke, lokale overwinning. Keith: Je kunt gerechtigheid niet bestrijden.

12 In dit zaaltje, net als op de Trumprally, stonden groepen tegenover elkaar. Maar op dat microniveau ging iedereen heel schappelijk met elkaar om. Demonstranten, politie, inwoners, burgemeester, raadsleden: iedereen kende elkaar. Of had elkaar leren kennen in de afgelopen anderhalf jaar. Een van de inwoners, een vrouw in een 'I Love Ferguson'-T-shirt, vertelde me dat ze tegenstander was van de politiehervorming. En ze vond al die demonstraties maar niks. Maar nu de democratie gesproken had, zou ze zich erachter scharen en er het beste van proberen te maken. De erfenis van Michael Brown Democratie is soms angstaanjagend, maar soms ook mooi. In dit kleine zaaltje, met systeemplafond en bruine vloerbedekking, werd geschiedenis geschreven. Dit keer zonder

13 traangas en tientallen cameraploegen. Even werd het stil in de zaal toen de vader van de vermoorde tiener Mike Brown opeens binnenkwam. Hij droeg een T-shirt met een foto van zijn zoon, de jongen door wie het allemaal begonnen was. Michael Brown = Change, stond erop. De man liep recht naar de burgemeester toe en gaf hem een hand. Brown Sr. zei: Het is triest dat er een mensenleven voor nodig was om verandering teweeg te brengen. En het neemt het verlies niet weg. Maar het is mooi dat dit de erfenis is van mijn zoon. Eerder in deze reeks: Je las de pdf-v ersie v an dit v erhaal. Voor het v olledige artikel met links, infocards, ev entuele v ideos en ledenbijdragen, ga naar: De Correspondent is een dagelijks, advertentievrij medium met als belangrijkste doelstelling om de wereld van meer context te voorzien. Door het nieuws in een breder perspectief of in een ander licht te plaatsen, willen wij het begrip 'actualiteit' herdefiniëren: niet om je aandacht te trekken, maar om je inzicht te bieden in hoe de wereld werkt. decorrespondent.nl Alle v erhalen lezen? Dat kan v oor 6 per maand op: decorrespondent.nl

Het verhaal van de Griekse crisis, verteld door een rentegrafiek. Soms zegt een grafiek meer dan duizend woorden. Annerijn Vink laat dat hier zien.

Het verhaal van de Griekse crisis, verteld door een rentegrafiek. Soms zegt een grafiek meer dan duizend woorden. Annerijn Vink laat dat hier zien. Soms zegt een grafiek meer dan duizend woorden. Annerijn Vink laat dat hier zien. Jesse Frederik Correspondent Economie Update 17.12.2014 Leestijd 2 minuten Griekenland maakte dit najaar voor het eerst

Nadere informatie

In deze stad hoeft de witte Amerikaan zich niet te schamen voor zijn geloof (of voor zijn

In deze stad hoeft de witte Amerikaan zich niet te schamen voor zijn geloof (of voor zijn Re portage 18.08.2018 Leestijd 3 minuten Op zoek naar de ziel van Amerika mocht ik Branson, Missouri niet overslaan, werd mij verteld. In dit druk bezochte vakantieoord voor de witte Amerikaan vloeien

Nadere informatie

Hoe St. Louis zich schrap zet voor een storm die de stad zelf uitlokt

Hoe St. Louis zich schrap zet voor een storm die de stad zelf uitlokt Update 15.11.2014 Leestijd 4-5 minuten Drie maanden geleden schoot een politieagent de achttienjarige Mike Brown dood in Ferguson, een voorstad van het Amerikaanse St. Louis. Binnenkort zal een volksjury

Nadere informatie

Op deze school is het heel normaal om uit de kast te komen

Op deze school is het heel normaal om uit de kast te komen Opnieuw Re portage relevant 14.12.2018 Leestijd 7-9 minuten Een vijfde van alle lesbische, homoof biseksuele jongeren tussen de 16 en 25 heeft nog niemand in de nabije omgeving verteld over zijn of haar

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Denk en bepaal mee hoe(veel) overheidsgeld aan fietsen wordt uitgegeven

Denk en bepaal mee hoe(veel) overheidsgeld aan fietsen wordt uitgegeven Oproe p 04.09.2017 Leestijd 5-6 minuten Wil jij meedenken over hoe(veel) overheidsgeld aan fietsen wordt uitgegeven? Doe dan mee aan dit onderzoek van Niek Mouter en Paul Koster, die een methode hebben

Nadere informatie

Jouw droomprins in het leger..

Jouw droomprins in het leger.. Jouw droomprins in het leger.. van Sharon online: http://www.alle-tests.nl/quiz30/quiz/1384456617/jouw-droomprins-in-het-leger powered by www.alle-tests.nl Inleiding Je komt op je opleiding en op die zelfde

Nadere informatie

Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen

Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen In module twee van het eerste jaar van de PABO-TOP aan de Stenden Hogeschool, is het de opdracht om een

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel.

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel. Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november 2003 4 4 keer beoordeeld Auteur Susan Vreeland Eerste uitgave 2001 Vak Engels 1. Uiterste inleverdatum 2. Titel Op de tast 3. Schrijver Susan Vreeland

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach

Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach door Peter Vervloed Boekverslag door een scholier 1518 woorden 11 mei 2006 6,3 33 keer beoordeeld Auteur Genre Peter Vervloed Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Hoe ouders en docenten de ontwikkeling van tieners zoveel mogelijk kunnen stimuleren

Hoe ouders en docenten de ontwikkeling van tieners zoveel mogelijk kunnen stimuleren Aanbe ve ling 20.12.2016 Leestijd 6-7 minuten De hersens van tieners maken een heel belangrijke ontwikkeling door. De manier waarop dat gebeurt, is erg afhankelijk van ouders en leraren. In zijn nieuwe

Nadere informatie

Buitengewoon bijzonder buitenaards

Buitengewoon bijzonder buitenaards Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt. Hij wist nog wel hoe het begon: schreef hij. Zijn achternaam deed er eigenlijk

Nadere informatie

Zeven dingen die Nederlanders moeten weten om te begrijpen hoe vluchtelingen zich hier voelen

Zeven dingen die Nederlanders moeten weten om te begrijpen hoe vluchtelingen zich hier voelen 16.11.2016 Leestijd 8-10 minuten Zo n 300 nieuwkomers beantwoordden de afgelopen weken ruim dertig vragen die leden van De Correspondent aan hen stelden. Het grootste groepsinterview ooit met vluchtelingen

Nadere informatie

Titelverklaring. De titel van mijn boek is: De gesel van het zwarte goud.

Titelverklaring. De titel van mijn boek is: De gesel van het zwarte goud. Boekverslag door H. 1827 woorden 26 februari 2016 4,4 3 keer beoordeeld Auteur Ton van Reen Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands De gesel van het zwarte goud Berend v/d Wal 4L De titel: De

Nadere informatie

Eindelijk bewijs: zo komen dictators aan spionagesoftwar e

Eindelijk bewijs: zo komen dictators aan spionagesoftwar e Aanbe ve ling 11.04.2017 Leestijd 4 minuten Er wordt al jaren over gespeculeerd hoe Europese bedrijven ondanks strenge regelgeving spionagesoftware weten te verkopen aan dictaturen. Al Jazeera vond eindelijk

Nadere informatie

Kinderen buitensluiten kan dodelijk zijn

Kinderen buitensluiten kan dodelijk zijn Analyse 17.05.2016 Leestijd 6-8 minuten Diep-emotionele wederzijdse betrokkenheid tussen kinderen en opvoeders is nodig om de morele waarden die wij als democratische samenleving voor ogen hebben, door

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Compilatie uit strips van diverse afleveringen van 'Eerste hulp bij hacken'. Beeld: Rob van Barneveld (voor De Correspondent)

Compilatie uit strips van diverse afleveringen van 'Eerste hulp bij hacken'. Beeld: Rob van Barneveld (voor De Correspondent) Update Leestijd 4-5 minuten In augustus kondigde ik aan te willen leren hacken. Na vier maanden maak ik de balans op. Wat heb ik geleerd? En waarom moet ook jij leren hacken? Eerste hulp bij hacken: de

Nadere informatie

Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon

Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon Boekverslag door M. 1845 woorden 1 februari 2012 6,5 155 keer beoordeeld Auteur Genre Mark Haddon Psychologische roman,

Nadere informatie

Marion Berndsen in gesprek. Medium Vincent is doof en hoort stemmen

Marion Berndsen in gesprek. Medium Vincent is doof en hoort stemmen 60 Marion Berndsen in gesprek Medium Vincent is doof en hoort stemmen 61 Marion Berndsen is een oude bekende van ParaVisie. In het recente verleden schreef zij columns en bracht ze voor het magazine bekende

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Waarom kleine klassen beter zijn

Waarom kleine klassen beter zijn 22.12.2016 Leestijd 6-7 minuten Schoolklassen in Nederland worden steeds groter. Is dat erg? Vaak hoor ik van niet-leraren dat eigenlijk nooit is bewezen dat leerlingen meer leren in een kleinere klas.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman Boekverslag door Mirjamm 825 woorden 26 januari 2018 5,5 1 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek, Geschiedenis Eerste uitgave

Nadere informatie

Presidents Day Not my Presidents Day - #Trump

Presidents Day Not my Presidents Day - #Trump Presidents Day Not my Presidents Day - #Trump Reinder Vrielink, 25 februari 2017 Tijdens de voorjaarvakantie bracht ik samen met mijn vrouw een bezoek aan New York om een week door te brengen met mijn

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN!

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN! DE MANIER OM TE AANBIDDEN! Heb je een favoriete predikant of leraar? Wat is volgens jou de reden dat je die persoon zo graag mag? Heb je die persoon vertelt hoe je over hem of haar denkt? Stel je voor

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen.

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen. 9-12 jaar De villa van Spoek De villa van Spoek was een grote villa aan de Tapijtweg nummer elf in het stadje Sonsbeek. Het huis stond aan een brede rivier en had een lange oprijlaan van glimmende witte

Nadere informatie

Waarom de doorberekeninge n van het CPB misleidend zijncorrespondent

Waarom de doorberekeninge n van het CPB misleidend zijncorrespondent 02.03.2017 Leestijd 7-9 minuten De SP zorgt op korte termijn voor de meeste banen, de VVD op lange termijn voor de minste werkloosheid. Tenminste, als je de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB)

Nadere informatie

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat De verstandigste man op aarde Sabbat Doe Lees Koningen 3 en 4. Wie is de de meest wijze persoon die je kent? Hoe denk je dat die persoon zo wijs is geworden? Denk je dat jij ooit zo wijs zult worden? Beeld

Nadere informatie

En er komt nog een derde vinger bij: Ik heb nog niets aan mijn boekverslag gedaan.

En er komt nog een derde vinger bij: Ik heb nog niets aan mijn boekverslag gedaan. Kenneth en Iwan Hé, kijk, zegt Kenneth. Check dat uit, man. Kenneth knikt met zijn hoofd naar een groepje meisjes. Ze staan aan de overkant van de straat en wachten voor het stoplicht. Ze komen net uit

Nadere informatie

Kanjertraining uitleg van groep 7A

Kanjertraining uitleg van groep 7A Kanjertraining uitleg van groep 7A We hebben op de piethein een werkboek van de kanjertraining en ik ga vertellen wat er in het boek staat. Er staat in het werkboek meestal samenwerkings opdrachten bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

ONDER DE PARAMARIBOOM

ONDER DE PARAMARIBOOM ONDER DE PARAMARIBOOM Johan Fretz in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord De grote mensen vroegen me altijd waar ik vandaan kwam. Dordrecht, zei ik dan. Maar dat was niet

Nadere informatie

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK Helemaal links zie je Becky Albertalli. OPDRACHT 1 De titel van het boek is Love, Simon en het boek is geschreven door Beckey Albertalli.

Nadere informatie

Handelingen 9 en 20. 'Blijf praten.' de power text op een steen om jou er aan te herinneren hoe zwaar Paulus het had.

Handelingen 9 en 20. 'Blijf praten.' de power text op een steen om jou er aan te herinneren hoe zwaar Paulus het had. LES Blijf praten Sabbat Lees Handelingen 9 en 20. Sta op en strek je zo hoog en wijd als je kunt uit. Hoe voelt dat aan? Stel je eens voor dat je geketend was en dat je je dus niet zou kunnen strekken

Nadere informatie

Haarbandjes en wedstrijdkriebels

Haarbandjes en wedstrijdkriebels Barbara Scholten Haarbandjes en wedstrijdkriebels Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Bijna verkering Ik heb zo veel zin in de eerste hockeywedstrijd zaterdag! Dat was de openingszin van Lola en ik geloofde

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Het Nederlandse hbo segregeert de samenleving. Ro erdam doet er wat aan

Het Nederlandse hbo segregeert de samenleving. Ro erdam doet er wat aan Onderwijsjournalist Anja Vink maakt een verhalenreeks over ongelijkheid in het onderwijs. Want die neemt toe. Wat kunnen we daaraan doen? Johannes Visser Correspondent Onderwijs 27.05.2016 Leestijd 6-7

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Jaafar en Kenren laten zien hoe moeilijk het Nederlandse onderwijs voor vluchtelingen is

Jaafar en Kenren laten zien hoe moeilijk het Nederlandse onderwijs voor vluchtelingen is 31.07.2017 Leestijd 9-12 minuten 40.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen geen diploma halen omdat hun Nederlands te slecht is. Steeds vaker zijn dat vluchtelingen. In de internationale schakelklas

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

MISHANDELING VANWEGE TAALRECHTEN DOOR ROEMEENSE POLITIE

MISHANDELING VANWEGE TAALRECHTEN DOOR ROEMEENSE POLITIE MISHANDELING VANWEGE TAALRECHTEN DOOR ROEMEENSE POLITIE Ik begaf mij op 24 december 2013 in omstreeks 11 uur in het bijzijn van een verslaggever van NTR radio, naar de portier van de Politia Locala / Helyi

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Reisverslag Pisa 2012

Reisverslag Pisa 2012 Reisverslag Pisa 2012 Door: Anne Marte Gardenier, vw5c DAG 1: om 10.40 kwamen we aan in het regenachtige Pisa. Het was gelijk weer erg gezellig met mijn italiaan. Het klikte ook goed met haar ouders. Daarna

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1663 woorden 7 juni 2004 6,3 124 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1: Spanning voor de oorlog Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij.

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij. 1 Ieder mens telt Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van de herdenking op het Ereveld Loenen, op 4 mei 2017. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Debora

Nadere informatie

D Artagnan gaat naar Parijs

D Artagnan gaat naar Parijs D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik. Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,

Nadere informatie

De ziel van Amerika zit onder de dop van de grootste ketchupfles ter wereld

De ziel van Amerika zit onder de dop van de grootste ketchupfles ter wereld Re portage 01.07.2016 Leestijd 6-7 minuten Dit verkiezingsjaar spreek ik onbekende Amerikanen die campagne voeren om hun stad of straat beter te maken. Vandaag: Judy DeMoisy, die meteen verliefd was toen

Nadere informatie

Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner?

Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner? Dina. Welk dringend advies had Abraham bij het zoeken van een huwelijkspartner? Dina Genesis 24:3, tweede deel dat je voor mijn zoon geen vrouw zult zoeken onder de Kanaänieten, tussen wie ik hier woon;

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

Bikkels en ballenmeisjes

Bikkels en ballenmeisjes Barbara Scholten Bikkels en ballenmeisjes Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 112-sms Op de laatste hockeyloze zaterdag zat ik met mijn hele familie aan de ontbijttafel. Ik liet een warm gekookt ei door mijn

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma

Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma Boekverslag Nederlands Wolf waakt in de nacht door Jan Postma Boekverslag door een scholier 1369 woorden 11 november 2004 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Postma Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1289 zondag: 6 e zondag van de herfst datum: 28-10-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 59:9-20; Marcus 10:46-52 liederen: ps 121; ps 13:3; Lb

Nadere informatie

Schuld Mel Wallis de Vries

Schuld Mel Wallis de Vries Schuld Mel Wallis de Vries Gemaakt door: Daniëlle Star Datum: 4 maart 2019 Het Boek schuld heeft de genre Jeugdthriller omdat er heel erg veel spanning in terugkomt en er woorden in het boek schuld moorden

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN HOOFDSTUK ÉÉN We zijn bijna bij de school! riep Sofie uit toen ze vlak voor zich een bord zag. Eenhoorn Academie stond er in zwierige gouden schrijfletters met daarnaast een tekening van een spierwitte

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Welkom bij: Grip op gedrag:

Welkom bij: Grip op gedrag: Welkom bij: Grip op gedrag: Wat veroorzaakt Probleemgedrag Wat houdt Probleemgedrag in stand Wat biedt Grip op Gedrag Blikken worden uitgewisseld. Er wordt gezucht. Tsja, eigenlijk weer hetzelfde verhaal.

Nadere informatie

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord.

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord. Bijna nergens meer is het echt donker. Er zijn altijd wel lichten in de buurt, verkeer. Daarom gaan wij op zoek naar plekken waar het nog donker is. Gisteravond was het de Nacht van de Nacht Dan kun je

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Doorbraak.eu. huurstrijd en de strijd van vluchtelingen voor een beter bestaan een prominente rol hadden.

Doorbraak.eu. huurstrijd en de strijd van vluchtelingen voor een beter bestaan een prominente rol hadden. Vluchtelingen welkom, belastingontduikers niet. Ongeveer driehonderd mensen deden afgelopen zaterdag mee aan de iedereen onderdak demonstratie in Amsterdam. Het werd een sympathieke en solidaire actie,

Nadere informatie

René van der Velde. met tekeningen van Georgien Overwater. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

René van der Velde. met tekeningen van Georgien Overwater. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam René van der Velde met tekeningen van Georgien Overwater Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Mijn eerste uitvinding Vandaag is onze vakantie naar Frankrijk begonnen. Mijn vader wilde graag vroeg wegrijden. Dan

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Inhoud. 1 Begin van het boek, maar niet het begin van het verhaal 9. 2 Afscheid van ingenieur Lalperdonk Op reis met de Brenkels 23

Inhoud. 1 Begin van het boek, maar niet het begin van het verhaal 9. 2 Afscheid van ingenieur Lalperdonk Op reis met de Brenkels 23 Inhoud 1 Begin van het boek, maar niet het begin van het verhaal 9 2 Afscheid van ingenieur Lalperdonk 12 3 Op reis met de Brenkels 23 4 De onbedwingbare opkomst van Wijbrand en Drubbe 34 5 Eerste kennismaking

Nadere informatie

Inhoud. Hoe het verderging 162. Fotokatern 164. Verantwoording 177

Inhoud. Hoe het verderging 162. Fotokatern 164. Verantwoording 177 Inhoud Spelen Een leven vol plezier 6 Familie Vluchten voor de nazi s 22 Oorlog Bommen op Schiphol 36 Maatregelen Voor joden verboden 52 Angst De geheime schuilplaats 68 Dagboek Annes grote droom 86 Overleven

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag door een scholier 2273 woorden 9 juni 2011 5,8 6 keer beoordeeld Auteur Genre Maria Mosterd Biografie Eerste uitgave 2008

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Het voorleesverhaal Sam en de wonderolie Heel lang geleden was er eens een jongen, Sam. Sam was al heel lang op reis. En nu wilde hij naar huis. Sam moest

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

18 oktober Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump

18 oktober Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump 18 oktober 2016 Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren?

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? Jonathan verslaat met de hulp van God de Filistijnen. Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? 1 Samuel 14:1, eerste deel 1 Op een dag gebeurde het dat Jonathan, de zoon van

Nadere informatie

Stijn, uitvinder zet een tent op

Stijn, uitvinder zet een tent op Bommetje! Voor een goede uitvinding moet je toevallig ook wel eens geluk hebben 109 Hoeveel uitvindingen heb je nodig om je hele kamer te schilderen? 113 Hoe laat ik Trash uit zonder die vreselijke poepzakjes?

Nadere informatie

Interview protocol (NL)

Interview protocol (NL) Interview protocol (NL) Protocol telefoongesprek slachtoffers Goedemorgen/middag, u spreekt met (naam) van de Universiteit van Tilburg. Wij zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar straat- en contactverboden

Nadere informatie

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan Gelezen: Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004 Pasen is opstaan Gemeente, Het woord, het werkwoord dat bij Pasen hoort is: opstaan. Daarbij horen de afgeleide zelfstandige naamwoorden:

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

We bespieden de Watergeest

We bespieden de Watergeest Voorwoord Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-ensneeuwploeg.

Nadere informatie