Als je aan het werk bent ben je ook afhankelijk van je collega s. Zie je een onveilige situatie dan wijs je je collega daar ook op.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als je aan het werk bent ben je ook afhankelijk van je collega s. Zie je een onveilige situatie dan wijs je je collega daar ook op."

Transcriptie

1 Algemeen Dit document is aanvullend op het labo- en werkplaatsreglement (zie en op het reglement van inwendige orde (RIO zie de webiste van het labo). Zorg dat je eerst het UGent reglement en het RIO gelezen hebt. Als je aan het werk bent ben je ook afhankelijk van je collega s. Zie je een onveilige situatie dan wijs je je collega daar ook op. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en kleding Gebruik PBM s volgens de pictogrammen aangebracht op de deuren/machines. Pictogrammen op toegangsdeur laboruimte Pictogram op toegang kelderruimte onder proefvloer Veiligheidsschoenen (type S3) zijn altijd verplicht in de laboruimtes in gebouw 904. Medewerkers die met solventen, ethanol, slijpmachines of lasposten werken dienen vlamvertragende kledij te dragen. Bij werken met machines zijn ringen en loshangende kledij verboden. Labojassen mogen enkel gebruikt worden in scheikundige labo s. In het atelier en in de proefhall wordt steeds nauwaansluitende kledij gedragen. Gehoor en gezichtsbescherming zijn op verschillende plaatsen te vinden. Controleer voor gebruik de staat en het CE merk van het PBM.

2 Veiligheidsbrillen en gehoorbescherming in het laslokaal Veiligheidsbrillen en gehoorbescherming in de tribologieruimte Voor alle bestellingen van PBM s contacteer je Wouter. Al deze bestellingen moeten door de IDPBW (Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk) nagekeken worden. Afgebakende zones Proefstanden die langdurig zonder toezicht werking moeten steeds afgebakend worden met gele veiligheidshekkens. Gele veiligheidshekkens kunnen ook gevaarlijke zones afbakenen. Betreedt deze zones niet, tenzij je op de hoogte bent van de gevaren in deze zones.

3 Zones waar op hoogte gewerkt wordt (stelling, ladders, ) moeten afgezet worden. Binnen die zones zijn veiligheidshelmen verplicht. Heftrucks In het ganse gebouw, ook op de meest onverwachte plaatsen, wordt met heftrucks gewerkt. Dit is duidelijk aangegeven op de toegangsdeuren van het gebouw. Als voetganger maak je altijd oogcontact met de bestuurder van de heftruck als je een heftruck nadert of kruist. Let extra op bij doorgangen en deuren.

4 Rolbruggen In de centrale hall kunnen twee rolbruggen in gebruik zijn. Als voetganger maak je altijd oogcontact met de kraanbestuurder en loop je niet onder hangende lasten door. Deze rolbruggen worden eveneens gebruikt om lasten in en uit de kelder te takelen en naar het eerste verdiep. Let dus op voor hijsbewegingen op onverwachte plaatsen. Toegangsbeleid Buitendeuren van het laboratorium moeten steeds gesloten worden. Als je buiten de werkuren (8u00-16u30) met machines of proefopstellingen werkt, zorg er dan bij voorkeur voor dat je met twee bent of verwittig een collega wat je aan het doen bent. Gebouw en onderhoud Defecten of problemen dienen gemeld te worden aan de verantwoordelijke voor de gebouwen Wouter, die instaat voor de afhandeling ervan. Studentenprojecten De regels voor studenten zijn dezelfde als voor alle medewerkers. Studenten dienen hun eigen veiligheidsschoenen te bekostigen, maar deze moeten wel door de IDPBW in dienst gesteld worden Bezoekers De regels voor bezoekers zijn dezelfde als voor alle medewerkers. Bezoekers die niet over hun eigen veiligheidsschoenen beschikken kunnen een paar lenen uit de voorraad. Contacteer Hans, Wouter of Jonathan Veilig werken met chemicaliën (Producten Met Gevaarlijke eigenschappen of PMGE) Aankopen van PMGE Aankopen van PMGE (alles met een gevaarsymbool) gebeurt via het SAP beheerssysteem. Bezorg een Material Safety Data Sheet (MSDS fiche) van het product wat je wenst aan te kopen aan Wouter

5 of Georgette. Bij aankomst moeten alle verpakkingen voorzien worden van een gele barcode en ingescand worden (Wouter of Hans). Lege verpakkingen worden uitgescand door Wouter of Hans Mogelijke gevaarsymbolen (oude versies) Mogelijke gevaarsymbolen (nieuwe versies) Opslag van PMGE Brandbare of licht ontvlambare producten worden steeds opgeslagen in de gele brandveilige kasten (sleutel bij Hans). Op de werkplek mogen enkel dagelijkse hoeveelheden aanwezig zijn. Olie dient ingekuipt opgeslagen te worden. Brandveilige opslagkasten Dagelijkse hoeveelheid chemicaliën op de werkplek Olieopslaglokaal met geïntegreerde inkuiping in de kelder van gebouw 904 Lekbakken in de opslag wapeningsstaal in gebouw 904

6 Gebruik Gebruik steeds de producten uit hun originele verpakkingen of correct gelabelde knijpflessen. Gebruik geen verpakkingen van voedsel of dranken om chemische stoffen in op te slaan. Draag steeds een veiligheidsbril als je met PMGE werkt. Aceton in een correct gelabelde knijpfles Gedistilleerd water in een correct gelabelde knijpfles Afval en verontreiniging In de laboruimtes wordt het afval niet opgehaald door ISS maar staat het Labo Soete zelf in voor het afval. Verzamel afval in de correcte recipiënten en maak minstens 1 maal per week de bakken met restafval leeg in de afvalcontainers buiten aan gebouw 904. Afvalverantwoordelijke voor het Labo Soete is Wouter. Verpakkingsmateriaal kun je kwijt in de containers op de zijkant van gebouw 904, piepschuim (enkel proper wit Polystyreen) in het afvalokaal aan de achterzijde van gebouw 904. Meer informatie over de afvalstromen kun je vinden op de website van de UGent bij veiligheid en milieu, onder milieu. Laboruimtes in gebouw 904 worden ook niet schoongemaakt door ISS. Iedereen houdt zijn eigen werkplek net en ordelijk.

7 Links: restafval Rechts: chemisch afval (let op het opschrift en de inhoud) Afvalbakken voor spanen en schroot Afvallokaal in de buitenopslag aan de achterzijde van 904 Afvalcontainers voor restafval (grijs) en papier en karton (blauw) Buitenopslag achteraan gebouw 904

8 Veilig werken met machines Aankoop Iedere machine of gereedschap (elektrisch, pneumatisch of hydraulisch) moet door de IDPBW in dienst gesteld worden. Gebruik enkel toestellen waarop je een sticker van indienststelling terug vindt. Vooraleer machines of gereedschap te bestellen vraag je bij de IDPBW de veiligheidseisen op en laat je de bestelbon viseren CE label, sticker van indienststelling op de vlakslijpmachine Sticker van indienststelling en pictogram met restrisico s Opvolging langdurige testen Bij testopstellingen die lange tijd onbewaakt werken moet een logboek en een instructiekaart voorzien worden. De verantwoordelijke van de proef zorgt voor een dagelijkse opvolging van de correcte werking van de proefopstelling, ook in het weekend Heffen en hijsen Alle hijsmateriaal wordt 3-maandelijks gekeurd. Goedgekeurd hijsmateriaal is voorzien van een colsonbandje met een 3-maandelijks wisselend kleur. Materiaal met een rood colsonbandje is afgekeurd en mag niet meer gebruikt worden. Materiaal zonder colsonbandje is niet gekeurd en mag ook niet gebruikt worden.

9 Goedgekeurd hijslinten met blauw colsonbandje Goedgekeurde hijskettingen met blauw colsonbandje Hydrauliek Veel testopstelling zijn hydraulisch aangedreven. Bij lekkage schakel je steeds het toestel uit, sluit alle kranen en gebruik absorbtiedoeken en kussens om de olie in te dammen en op te zuigen. Vooraleer je begint te werken aan hydraulische installaties zorg je ervoor dat ze drukloos zijn en dat ze niet kunnen opgestart worden terwijl je aan het werk bent. Olieabsorbtiedoeken Lek aan een hydraulische testopstelling Atelier. Bij gebruik van ateliermachines zorg je ervoor dat de machine na het werk en ten laatste s avonds opgeruimd is: gereedschappen weggeborgen, spanen opgeruimd en machine gesmeerd en ingevet. Zorg dat je over instructies, een handleiding en een correcte opleiding beschikt vooraleer machines te bedienen.

10 Handgereedschappen. Werk enkel met correct in dienst gestelde gereedschappen. Zorg dat je de handleiding gelezen hebt (vraag die op bij Wouter of Jonathan) en gebruik de juiste PBM s. Electriciteit Haakse slijper met sticker van indienststelling en CE label Schakel steeds de toestellen waaraan je aan het werk bent uit en vergrendel de hoofdschakelaar. Enkel BA4 of BA5 personeel mag de electrische borden openen. Voor het Labo Soete is dit enkel Wouter. Electrisch bord met waarschuwingspictogrammen

11 Noodsituaties Permanentiecentrum: 24u/24u 7d/7d bereikbaar op het noodnummer 88 op alle vaste telefoons, 09/ via gsm. Alle aanvragen voor nooddiensten (brandweer, ambulance, politie) doe je via dit nummer Niet dringende onregelmatigheden (liften buiten gebruik, electrische panne) meld je op het nummer 09/ Telefoon met snelkiestoets voor noodoproepen Eerste interventieploeg EIP Bij brand, evacuatie of EHBO kunnen de leden van de Eerste InterventiePloeg assisteren. Deze zijn dan vaak herkenbaar aan de jas en helm. Volg hun instructies op. Voor gebouw 903 zijn de EIP leden Wouter en Jonathan. Voor gebouw 904 is dat Hans. Brandbestrijding Kledij EIP Zorg dat de toegang tot brandblussers altijd vrij blijft. Stockeer hier geen goederen.

12 CO2 blusser in de hall van 904 Poederblusser, brandmeldknop en brandhaspel in de hall van 904 Schuimblusser in de kelder van 904 Schuimblusser en brandhaspel in de gang van 903

13 EHBO Verbandkist en oogspoeling in het atelier in 904 Verbandkist en draagberrie in de hall van 904 Evacuatie EHBO lokaal in 904 Verbandkist in het kopielokaal in 903 Zorg dat de gangpaden en uitgangen altijd vrij blijven zodat een evacuatie vlot kan verlopen. Stockeer geen goederen in de gangen. Contact gegevens Noodnummer 88 (vaste telefoon) of 09/ (gsm) Permanentie 09/ EIP 904: Hans Van Severen 09/ EIP 903: Wouter Ost: 09/ of 0476/ Jonathan Vancoillie 09/ Afkortingen EIP: IDPBW: PBM: PMGE: Eerste interventieploeg Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Persoonlijk beschermingsmiddel Producten met gevaarlijke eigenschappen

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VOOR GEBOUW 904 AANVULLEND OP HET UGENT LABO- EN WERKPLAATSREGLEMENT Versie: 2012-08-29

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VOOR GEBOUW 904 AANVULLEND OP HET UGENT LABO- EN WERKPLAATSREGLEMENT Versie: 2012-08-29 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VOOR GEBOUW 904 AANVULLEND OP HET UGENT LABO- EN WERKPLAATSREGLEMENT Versie: 2012-08-29 Algemeen 1. Elke vakgroepvoorzitter is als lid van de hiërarchische lijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

Toolbox-meeting veiligheids- & gezondheidssignalering

Toolbox-meeting veiligheids- & gezondheidssignalering Toolbox-meeting veiligheids- & gezondheidssignalering Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Toolbox-meeting: Veiligheids- & gezonheidssignalering

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Signalisatie door borden en pictogrammen De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Brandbestrijdingsborden Borden in verband met het brandbestrijdingsmaterieel hebben

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

BESTELFAX (033 2770569)

BESTELFAX (033 2770569) BESTELFAX (3 2770569) Bedrijfsnaam: Postadres/ afleveradres: Postcode/ plaats: Ehabo Preventie BV Holleweg 16 a/b 3925 LW Scherpenzeel Tel: 3-2770568 Fax: 3-2770569 E-mail: info@ehabo.nl KvK Gooi en Eemland:

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139

WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139 WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139 Dit is het werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin

Nadere informatie

11. Hoeveel meter kan een ladder best uitsteken boven de te bereiken werkvloer? a)1 meter b) 2 meter c) 0,5 meter d) 1,5 meter

11. Hoeveel meter kan een ladder best uitsteken boven de te bereiken werkvloer? a)1 meter b) 2 meter c) 0,5 meter d) 1,5 meter 1. Een werkvergunning is een document: a) dat het overleg moet bevorderen tussen iedereen die met het werk te maken heeft. b) waarin de voorwaarden hoe gewerkt moet worden, vastgelegd zijn c) dat toestemming

Nadere informatie

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop en bel het intern noodnummer: 2222... 2 2. Preventief

Nadere informatie

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving 1.5.1 De kandidaat kan de doelstellingen van de wetgeving inzake arbeidstijden omschrijven 1.5.1.1 De kandidaat

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Task Safety Requirements General Requirements NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements General Requirements NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 7 A. INLEIDING ALGEMENE EISEN Voor elke werf of werkplaats van KPNWE, ongeacht welk taak men uitvoert, gelden steeds algemene regels op het vlak van gezondheid, veiligheid, beveiliging en milieu

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1

WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1 WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC NOODSITUATIE Alarmnummer EOC 055 337 600 Duidelijk vermelden: > Wie u bent > Wat er aan de hand is > Waar het incident zich voordoet EVACUATIEPLAN EOC BELGIUM LATEX DIVISION II EOC Belgium Latex Division

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1 WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER Het werken met een hoogwerker is veilig als de hoogwerker en de medewerker in de hoogwerker niet om kunnen vallen. Zorg daarom voor hoogwerkers en materiaal dat aan de

Nadere informatie

6S Puntenlijst Productie

6S Puntenlijst Productie 6S Puntenlijst Productie Een lijst met 6S vragen voor productie omgevingen. Per vraag kunnen punten gegeven worden. Aan het einde wordt de totaal score voor de werkplek opgesteld. 1 Onderwerp Vraag Score

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2 WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal

huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal Brogaal Projects Index HUISREGELS... 2 INLEIDING... 2 ADRESGEGEVENS:..... 2 WERKTIJDEN:... 2 ZIEKMELDING:... 2 HERSTELMELDING:... 2 URENBONNEN:...

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidssignalering

Veiligheids- en gezondheidssignalering Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk www.provikmo.be info@provikmo.be Veiligheids- en gezondheidssignalering (K.B. van 17 juni 1997, B.S. van 19 september 1997) Wat zijn veiligheids-

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Welkom bij Umicore Precious Metals Refining

Welkom bij Umicore Precious Metals Refining Welkom bij Umicore Precious Metals Refining - Voorwoord - Gevaarlijke producten - Pictogrammen - Persoonlijke Beschermingsmiddelen - Toegang aanmelden - Vergunningen - Installaties machines - Noodplan

Nadere informatie

Werkplaatsreglement Eerste graad

Werkplaatsreglement Eerste graad Werkplaatsreglement Eerste graad 1ste graad: 1ste leerjaar A en B Industriële wetenschappen Mechanica - Elektriciteit Bouw- en Houttechnieken Nijverheid Art G.0 Belangrijke aandachtspunten Om het gsm-misbruik

Nadere informatie

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen Naam :Ouderenzorg Anders Adres :Van Glymesstraat 30, 4651 LM Steenbergen Telefoon : 0167-567055 Directeur : Mw. A. Elferink Aantal

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken!

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken! Pagina 1 van 10 We raden met klem aan om dit document eenmaal per jaar te doorlopen met de hele leidingsploeg en de lokalenverantwoordelijken. Goede en duidelijke afspraken vooraf kunnen mensenlevens redden.

Nadere informatie

Veiligheid: pictogrammen en borden

Veiligheid: pictogrammen en borden KWALIFICATIE DETAILHANDEL Veiligheid: pictogrammen en borden Joris werkt in een bouwmarkt waar aluminium buizen worden verkocht. Joris moet een grote order verzamelen. Bij een stelling moet hij tien buizen

Nadere informatie

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien Type functie DMC code 34 : elektromecanicien o.a.: onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Opdrachtgever Naam Adres Plaats Contactpersoon Telefoon E-mailadres Uitzendkracht wordt te werk gesteld te: Afdeling uzk Functie uzk Omschrijving werkzaamheden/specifieke

Nadere informatie

Basisveiligheid voor Technisch en Facilitair Departement

Basisveiligheid voor Technisch en Facilitair Departement Basisveiligheid voor Technisch en Facilitair Departement Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Bel het intern noodnummer...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

RISICO WERKPLAATSEN RISICO PRAKTIJKLOKALEN EN LABO. Bruelemans Francis Preventieadviseur niveau 1

RISICO WERKPLAATSEN RISICO PRAKTIJKLOKALEN EN LABO. Bruelemans Francis Preventieadviseur niveau 1 RISICO WERKPLAATSEN RISICO PRAKTIJKLOKALEN EN LABO Bruelemans Francis Preventieadviseur niveau 1 Structuur Regelgeving Inrichting / basiseisen Signalisatie Veiligheidsinstructiekaarten (arbeidsmiddelen)

Nadere informatie

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen.

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen. Werken met derden 1 Veiligheidsafspraken 1.1 Verplichtingen van de werknemers van de derde Werknemers van de derde die werkzaamheden komen uitvoeren in AIM Recycling NV dienen steeds te zorgen voor hun

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 1 2. EHS beleid AES Elsta... 1 3. Minimale vereisten voor het verkrijgen van een opdracht... 1 4. Introductie Veiligheid en Mileu... 1 5. Algemene gedragsregels...

Nadere informatie

Veiligheid- en milieuvoorschriften voor Derden

Veiligheid- en milieuvoorschriften voor Derden Pagina : 1 van 4 1. Te volgen veiligheids- en milieuvoorschriften 1. Bij het binnenkomen van het bedrijf dient men zich de eerste dag, aan de receptie aan te melden. De verantwoordelijken waar de werkzaamheden

Nadere informatie

Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen

Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen Doel van het reglement : - Het opmaken van een reglementering specifiek voor de afdeling als aanvulling op het bestaande schoolreglement. - Bekomen van

Nadere informatie

AANKOOPPROCEDURE BASISONDERWIJS

AANKOOPPROCEDURE BASISONDERWIJS AANKOOPPROCEDURE BASISONDERWIJS PREVENTIEPRINCIPES risico s voorkomen(door ze buiten te houden!) schade voorkomen schade beperken 2 Waarop toepassen? Arbeidsmiddelen: Collectief beschermingsmiddelen: Persoonlijk

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies site BASF Antwerpen

Veiligheidsinstructies site BASF Antwerpen Veiligheidsinstructies site BASF Antwerpen Welkom Op onze site is veiligheid prioriteit. Met een doorgedreven preventiebeleid willen we elk ongeval vermijden. Deze veiligheidscultuur wordt door iedereen

Nadere informatie

Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW

Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW Eerste InterventiePloeg FRE / FPSW INHOUD 1. Noodstucturen UGent 2. EIP: doel en takenpakket 3. Evacuatie 4. Aandachtspunten CPBW i-groep hiërarchische lijn 1. Noodstructuren UGent GSM: 09/264.88.88 PerC

Nadere informatie

Gebruiksovereenkomst voor het kerkgebouw H. Drievuldigheid aan de Wapenstilstandlaan 55 te 2600 Berchem, gesloten tussen :

Gebruiksovereenkomst voor het kerkgebouw H. Drievuldigheid aan de Wapenstilstandlaan 55 te 2600 Berchem, gesloten tussen : Ter beschikking stellen van de Kerk H Drievuldigheid met inbegrip van het gebruik van de geluidsinstallatie. Verwarming en gebruik keuken volgens afspraak. Gebruiksovereenkomst voor het kerkgebouw H. Drievuldigheid

Nadere informatie

VTS 3 BuSO Breedstraat Sint-Niklaas

VTS 3 BuSO Breedstraat Sint-Niklaas Algemeen werkplaatsreglement opleiding MAGAZIJNMEDEWERKER 2015-2016 Inleiding - VTS 3 wil kwaliteitsvol en vooral veilig onderwijs bieden. Daarom is het nodig dat elke leerling een goede werkhouding ontwikkelt.

Nadere informatie

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) is een verzamelnaam voor allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen gevaar. PBM

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen.

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen. Sint-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Tel: 011/55 99 90 info@sjbzonhoven.be Veiligheid, gezondheid en welzijn op school Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel,

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERHUIZER

ONTHAALBROCHURE VERHUIZER ONTHAALBROCHURE INLEIDING TAKEN We vinden het fijn dat jij bij ons bedrijf komt werken en geven je graag informatie mee met betrekking tot Veiligheid, Milieu en Kwaliteitszorg binnen onze organisatie omdat

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

Workshop infodag contactpersonen & directie

Workshop infodag contactpersonen & directie Werken in een besloten ruimte. Workshop infodag contactpersonen & directie 1 Problematiek: Probleemstelling Personeel + leerlingen klagen over geurhinder in de toiletten. De preventieadviseur en de arbeidsgeneesheer

Nadere informatie

CHECKLIST Brandpreventie

CHECKLIST Brandpreventie CHECKLIST Brandpreventie Uitvoerder: Zone: Datum: - - CONTROLE PUNT 1. Housekeeping 1.1. Rondom de gebouwen a. Geen stapeling brandbare materialen tegen de gebouwen b. Vrije toegang voor hulpdiensten 1.2.

Nadere informatie

VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX

VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX Branden en explosies plaats in appartementsgebouwen 3 x prijs in Schiedam/Vlaardingen de afgelopen 3 maanden Wat kunt u er aan doen? VEILIGHEIDSPLAN BRAND VAN HAARENLAAN

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.5.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 09/05/2018 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Titel van de presentatie

Titel van de presentatie Titel van de presentatie Conforme machines: droom of werkelijkheid De rol van de preventieadviseur Dries Wyffels Koen Van Marcke Wiels & Partners milieu-consulting Milieubureau voor Ondernemers Pres. Kennedylaan

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

Veilig werken met chemicaliën

Veilig werken met chemicaliën Veilig werken met chemicaliën Vlaams Instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid 3 e Trefdag Zwembaden Docent: David Bogaert Inhoud 1. Producten met gevaarlijke eigenschappen 2. Veranderende wetgeving

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 23-09-2011

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 23-09-2011 Hoofdstuk 10 - Veiligheidsaanduidingen Inleiding Veiligheid op de werkplek begint vaak met te weten welke gevaren op de werkplek aanwezig zijn en waar extra op gelet moet worden. Door een duidelijke signalering

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Type functie : elektromecanicien

Type functie : elektromecanicien Type functie : elektromecanicien Omschrijving : onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Informatie en regels geldig op het ESØ complex in Tarm

Informatie en regels geldig op het ESØ complex in Tarm Informatie en regels geldig op het ESØ complex in Tarm Veiligheids- en milieuregels voor allen die zich op het ESØ bedrijven begeven RENOVATIONSSELSKABET ESØ 90 I/S Tlf. 97 7 77 D0-76v dec 0 www.esoe.dk

Nadere informatie

Bouwplaatsreglement. Definities:

Bouwplaatsreglement. Definities: Bouwplaatsreglement Definities: - Dossier veiligheid en De synthese van alle documenten in verband met veiligheid en gezondheid: gezondheid, door alle tussenkomende partijen samengebracht: opdrachtgever,

Nadere informatie

BIC WERKBOEKJE. Naam: Voornaam: Brandweer Informatie Centrum

BIC WERKBOEKJE. Naam: Voornaam: Brandweer Informatie Centrum BIC Brandweer Informatie Centrum WERKBOEKJE Naam: Voornaam: Klas: School: 2609562_BW_BIC_Werkboekje_V4.indd 1 20/06/13 15:22 INHOUD Op interventie 4 Een goede noodoproep 6 Verbrande voorwerpen en brandweermateriaal

Nadere informatie

Bijlage pictogrammen ervaringsbewijs

Bijlage pictogrammen ervaringsbewijs Bijlage pictogrammen ervaringsbewijs Behandelingslabel Een behandelingslabel duidt de manier aan waarop je met bepaalde producten moet omgaan om ze niet te beschadigen. Behandelingslabels worden weergegeven

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

3.12 Persoonlijke beschermingsmiddelen In te vullen door het bedrijf Persoonlijke beschermingsmiddelen

3.12 Persoonlijke beschermingsmiddelen In te vullen door het bedrijf Persoonlijke beschermingsmiddelen _Voorbeeld_ Huishoudelijkreglement 1. Inleiding Met deze uitgave van ons huishoudelijk reglement willen wij gespecificeerd aangeven waaraan men zich moet houden bij het uitvoeren van alle bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Les 1: Veiligheid op het laboratorium.

Les 1: Veiligheid op het laboratorium. Les 1: Veiligheid op het laboratorium. Inleiding Deze les gaat over het onderwerp VEILIGHEID BIJ SCHEIKUNDE en geldt als een soort van naslagwerk. Bewaar dit dus goed. Vraag bij twijfels over de veiligheid

Nadere informatie

Academy. Leren doe je een leven lang. Overzicht opleidingen BTV Academy. Pagina 1/24

Academy. Leren doe je een leven lang. Overzicht opleidingen BTV Academy. Pagina 1/24 Academy Leren doe je een leven lang Overzicht opleidingen BTV Academy Pagina 1/24 ELEKTRO Het AREI, art. 47 en 266, stellen onder meer : dat de beoordeling van de bekwaamheid, met in begrip van de omschrijving

Nadere informatie

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55.

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55. EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55.60 Oogdouches In het EHBO-lokaal staan oogdouches ter beschikking. Steeds

Nadere informatie

Richtlijn voor Aannemers

Richtlijn voor Aannemers INHOUDSTAFEL 1. Algemeen...2 1.1 Inleiding...2 1.2 Codes...2 1.3 Definities...2 2. Veiligheidsvoorschriften en algemene richtlijnen...3 3. Regels betreffende voedselveiligheid...5 4. Referenties...5 Opgesteld

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK De bestuurder reachtruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, vooral in smalle gangpaden van een magazijn. Hij gebruikt de reachtruck om goederen te stapelen

Nadere informatie

INLICHTINGEN EN AFSPRAKEN BIJ HET GEBRUIK VAN ZALEN

INLICHTINGEN EN AFSPRAKEN BIJ HET GEBRUIK VAN ZALEN 1 INLICHTINGEN EN AFSPRAKEN BIJ HET GEBRUIK VAN ZALEN ZAALGEBRUIK DIENSTBETOON Don Bosco is geen professioneel uitbater van zalen, maar stelt enkel lokalen en terreinen ter beschikking als dienstbetoon

Nadere informatie

Veiligheid in het Technieklokaal

Veiligheid in het Technieklokaal Veiligheid in het Technieklokaal Leerlingenboekje Dit boekje maakt onderdeel uit van de Veiligheidsmap Veiligheid in het Technieklokaal Inhoud Inleiding... 3 1. Veiligheidsvoorschriften... 5 2. Persoonlijke

Nadere informatie

Algemeen. Labo- en werkplaatsreglement

Algemeen. Labo- en werkplaatsreglement PITO STABROEK Provinciale Middenschool & Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs Algemeen Labo- en werkplaatsreglement Auteur Eigenaar Datum Pagina 1 van 7 Inhoud 1 Wetgeving...3 2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 3

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 3 asisveiligheid-v Proefexamen 3 Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste is.

Nadere informatie

Infosessie contractors. februari 2014

Infosessie contractors. februari 2014 Infosessie contractors februari 2014 ONZE WAARDEN VEILIGHEID KWALITEIT MILIEU 2 februari 2014 OHSAS18001 OHSAS 18001 Sedert 2005 Act Plan Check Do 3 februari 2014 SAFETY FIRST ONZE VISIE Elk ongeval is

Nadere informatie

Preventietoolbox Onthaal van aannemers Werken met Derden Tijdelijke & Mobiele Bouwplaats

Preventietoolbox Onthaal van aannemers Werken met Derden Tijdelijke & Mobiele Bouwplaats Welkom op de werf :... Werfleider :... tel.... Veiligheid op deze werf is van groot belang. Daarom een opsomming van enkele veiligheidsregels welke gelden op deze werf. Voor een volledige beschrijving

Nadere informatie

1 4 2 5 Werkplaatsreglement Werkplaatsschrijnwerker 2014-2015. Algemeen werkplaatsreglement opleiding WERKPLAATSSCHRIJNWERKER 2014-2015

1 4 2 5 Werkplaatsreglement Werkplaatsschrijnwerker 2014-2015. Algemeen werkplaatsreglement opleiding WERKPLAATSSCHRIJNWERKER 2014-2015 Algemeen werkplaatsreglement opleiding WERKPLAATSSCHRIJNWERKER 2014-2015 Inleiding VTS-3 wil kwaliteitsvol en vooral veilig onderwijs bieden. Daarom is het nodig dat elke leerling een goede werkhouding

Nadere informatie

1 De organisatie van het beleid met betrekking tot de BVH

1 De organisatie van het beleid met betrekking tot de BVH ERKENNINGSVOORWAARDE BEWOONHAARHEID VEILIGHEID HYGIËNE CONTROLELIJST VLAAMSE ONDERWIJSINSPECTIE Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15-1210 Brussel 02 553 88 50 www.onderwijsinspectie.be 1 De

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

6S verbeter thermometer

6S verbeter thermometer 6S verbeter thermometer Een lijst met vragen voor 6S productieomgevingen. Voor elke vraag kunnen punten worden gegeven. De eindscore kan worden vergeleken met de verbeter thermometer Onderwerp Vraag Score

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

ISB Congres Veilig beheren van sportinfrastructuur. Woensdag 21/03/ uur Bart Geusens Preventieadviseur Stad Genk

ISB Congres Veilig beheren van sportinfrastructuur. Woensdag 21/03/ uur Bart Geusens Preventieadviseur Stad Genk ISB Congres 2012 Veilig beheren van sportinfrastructuur Woensdag 21/03/2012 15.30 uur Bart Geusens Preventieadviseur Stad Inhoud Voorstelling Bart Geusens Samenwerking met sportdienst Overleg Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

TOOLBOXMEETING VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE

TOOLBOXMEETING VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE Onderwerp: Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE WERVEN & WERKPLAATS SEPTEMBER 1. WAT ZIJN VEILIGEHEID EN GEZONDHEIDSSIGNALERINGEN: Definitie: SIGNALERING

Nadere informatie

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering!

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Korte Checklist 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Er is een logboek aanwezig op het bedrijf / in de stallen. Hierin zijn o.a. certificaten (installaties, brandveiligheidsvoorzieningen)

Nadere informatie

Wij zijn OOMS CIVIEL.

Wij zijn OOMS CIVIEL. VEILIGHEID Infraprojecten zó ontwerpen en voorbereiden dat het voor iedereen GEWOON is dat deze VEILIG uitgevoerd kunnen worden. Als JE met z n allen op het WERK daar aandacht voor hebt, zal het aantal

Nadere informatie

MODULE ZERO HARM BY CHOISE. Naar een werkplek zonder incidenten.

MODULE ZERO HARM BY CHOISE. Naar een werkplek zonder incidenten. MODULE ZERO HARM BY CHOISE Naar een werkplek zonder incidenten. Module Zero Harm By Choice Voordat je bij Aluchemie aan het werk gaat verzoeken wij jou de module Zero Harm By Choice goed door te lezen.

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE Artikel 1 Op de Stedelijke Basisschool Staakte, Hoogstraat 192 9160 Lokeren, wordt volgende ruimte ter beschikking gesteld

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.3 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Tot slot is het belangrijk het plan te bewaren op een plek waar iedereen bij kan en te zorgen voor reserveexemplaren.

Tot slot is het belangrijk het plan te bewaren op een plek waar iedereen bij kan en te zorgen voor reserveexemplaren. Werkgevers zijn verplicht schriftelijk vast te leggen hoe de bedrijfshulpverlening (BHV) is georganiseerd in hun bedrijf en welke maatregelen er zijn genomen. Deze informatie bij elkaar vormt het BHV-plan.

Nadere informatie

VRAGENLIJST CONTRACTORVEILIGHEID

VRAGENLIJST CONTRACTORVEILIGHEID VRAGENLIJST CONTRACTORVEILIGHEID [1] Waartoe dient de badge die je ontvangt? 1. om je identiteit te bewijzen 2. om je aanwezigheid te registreren en je gepresteerde uren bij te houden 3. om automatisch

Nadere informatie