Jaargang 8 Nummer juni 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaargang 8 Nummer 11 24 juni 2010"

Transcriptie

1 Jaargang 8 Nummer juni 2010 Inhoud nieuwsbrief De Brief, nr. : 11 Büchmaniamiddag in Museum Boerhaave Verslag Arnoud van der Vorst Foto-impressie Vijfhonderd pinguïns geveld door ijzige kou Manuscript Mark Twain brengt bijna 2 ton op Manuscripta dit jaar drie dagen Summerschool 'In de ban van het boek Let op de collectiepresentatie: Moderne Literaire collectie met Boudewijn Büch. Met dank voor het aanleveren van tekst, illustraties, foto s en/of onderwerpen, aan: Léon van den Dobbelsteen, André Koolen, Harry Leechburch, bibliothecaris Museum Boerhaave en Arnoud van der Vorst voor het snelle verslag van ons bezoek aan Museum Boerhaave. Heeft u nieuws voor de nieuwsbrief, mail dan naar: kpiters@xs4all.nl Bijdragen bij voorkeur aanleveren in Word en in platte tekst. Illustraties als jpg of opgenomen in een Word-bestand. Bij voorkeur géén pdf. Probeer ingescande bestanden en/of foto s klein te houden. Bij voorbaat dank, uw redacteur Karin.

2 Büchmaniamiddag in Museum Boerhaave Arnoud van der Vorst Afgelopen zondag 20 juni maakten zo'n 25 Büchmanianen hun opwachting in het Leidse museum aan het Vrouwenkerkplein om groepsgewijs onder leiding van twee rondleiders geïnformeerd te worden over de geschiedenis van de wetenschap van de zeventiende en achttiende eeuw. Ook aan de bibliotheek waar dertigduizend boeken een naslagplaats vinden, werd een bezoek gebracht. Na de rondleidingen kregen we een goede lezing voorgeschoteld over de arts en onderzoeker Herman Boerhaave ( ). Duidelijk werd aan de hand van veel voorbeelden in het museum dat wetenschapsbeoefening ook in vroeger eeuwen een spannende zaak was en dat sommige verworvenheden het wereldbeeld op z'n kop hebben gezet. Klakkeloos de klassieken navolgen zoals de Middeleeuwers gewend waren, was een achterhaalde zaak, men wilde zelf ondervinden en wetenschapsbeoefening een nieuw elan geven. Veelzeggend waren in dit verband de microscopische onderzoekingen van Anthonie van Leeuwenhoek, de uitvindingen van Huygens, de inzichten en het instrumentarium van de vooruitstrevende chirurg Van Solingen, de systematiek van Linaeus, de theorieën van Newton, het anatomisch onderzoek etc. De aanloop naar de verlichting was er een van Sturm und Drang. De vaste publiektrekkers in het museum zijn naast de voorwerpen ook tentoongestelde boeken waaronder een eerste druk van Origin of Species van Darwin, plantenboeken, de fraaie anatomische atlas van Albinus en Wandelaar met de beroemde neushoorn Clara op de achtergrond, de eerste druk van Linnaeus' boek van de plantensystematiek en enkele zeer mooie hemelatlassen. De leden konden zich aan al dit moois, wat Boudewijn Büch al ettelijke malen had gedaan, vergapen. Het bezoek aan de bibliotheek was ook de moeite waard, naast het brievenboek van Van Leeuwenhoek, enkele mooie sterrenatlassen, een wiegedruk, boeken over de anatomie met beweegbare afbeeldingen, een zeer oud handboek voor vroedvrouwen met perkamenten omslag, een zeldzame

3 eerste druk van Darwins Origin of Species uit 1859 was nog veel ander fraais te zien. Ondanks de zeldzaamheid van de boeken droeg de bibliothecaris geen witte handschoenen, Boudewijn was hierin een lichtend voorbeeld. Ten slotte was er de lezing van Boerhaaveexpert Rina kroeff die met PowerPoint-beelden licht liet schijnen op de beroemde arts en leermeester uit Leiden. Zij begon enkele mythes uit de weg te ruimen die over de domineeszoon uit Voorhout, Boerhaave, de ronde deden. Zijn op Calvinistische grondslag gefundeerde ideeën hebben de loop der wetenschap nauwelijks beïnvloed. Zijn alchemistische aanpak om net behulp van experimenten, sommige strekten zich uit over een tiental jaren, Gods schepping te doorgronden, leidde niet tot het gewenste resultaat. Daarbij vonden de theorieën van Newton geen weerklank bij de Leidenaar. Ook het praktisch onderzoek aan het bed van patiënten was aan hem niet besteed en de protothermometer om koorts te traceren heeft hij nooit als zodanog gebruikt. De grote verdienste van Boerhaave, zo verklaarde mevrouw Kroeff, was zijn leermeesterschap, zijn gave om andere te motiveren en aan te zetten tot eigen waarneming en onderzoek. Zijn colleges waren tot ver buiten Leiden beroemd. Een gezellig borreluurtje sloot de geslaagde middag af. Arnoud van der Vorst Origin of Species van Darwin Model van papiermaché Beweegbare delen Regina legt vast Bibliothecaris Leechburch Clara

4 Tijd voor koffie/thee Rina Kroeff over Boerhaave Borreluurtje Voor meer foto s en impressies gaat u naar onze website en het fotoboek Museum Boerhaave: Ter aanvulling Bibliotecaris Harry Leecuburch mailde daags na ons bezoek bijgaande mail ter aanvulling/correctie: Terugkijkend op een, zeker wat mij betreft, succesvol bezoek een correctie, c.q. aanvulling. In het boek van Snellius dat behoorde tot de collectie van Christiaan Huygens komt zijn handtekening niet voor, dit in tegenstelling tot de indruk die misschien is ontstaan. Er staan aantekeningen van Christiaan Huygens in! Er staat slechts Ex auctione Chr. Hugenii ( Uit de veling van Christiaan Huygens ). Groet, Harry Leechburch Bibliothecaris We bedanken via deze weg nogmaals museum Boerhaave en al haar medewerkers die ons bezoek tot een uiterst plezierige ontdekkingstocht hebben gemaakt.

5 Vijfhonderd pinguïns geveld door ijzige kou Ingezonden door: André Koolen Bron: De Telegraaf, 15 juni 2010 JOHANNESBURG (ANP/AFP) - Koud winterweer in het gebied ten oosten van Kaapstad heeft het afgelopen etmaal aan zeker vijfhonderd pinguïns het leven gekost. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse agentschap van nationale parken gemeld. De slachtoffers waren zeer jonge pinguïns van enkele weken tot enkele maanden oud. Die worden slechts door hun donsveren tegen de kou beschermd. Manuscript Mark Twain brengt bijna 2 ton op Ingezonden door: André Koolen NEW YORK (ANP) - Een tot dusver onbekend manuscript van de Amerikaanse schrijver Mark Twain heeft op een veiling in New York dollar (ruim euro) opgebracht. Dat meldde de BBC vrijdag. Het werk met de titel A Family Sketch telt 64 pagina's en is opgedragen aan zijn favoriete dochter Olivia 'Suzy' Clemens die op 24-jarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking. De,,zeer intieme'' tekst gaat over Twains jeugd en zijn familie. Mark Twain werd in 1835 geboren als Samuel Langhorne Clemens en is een van Amerika's meest geliefde schrijvers. Zijn Adventures of Huckleberry Finn en Adventures of Tom Sawyer behoren tot de belangrijkste werken van de Amerikaanse literatuur. Hij stierf in 1910.

6 18 June 2010 Mark Twain handwritten tribute sells for $242,500 Twain said his daughter's intensity was like "a consuming fire" A 64-page tribute handwritten by Mark Twain to his daughter after she died aged 24 has sold at Sotheby's in New York for $242,500 ( 164,000). Author Twain - real name Samuel L Clemens - wrote A Family Sketch shortly after the 1896 death of Olive, who contracted spinal meningitis. "She was a magazine of feelings" of "all shades of force", he wrote. It forms part of a collection of Twain manuscripts expected to sell for up to $1.2m ( 810,000). Further Twain lots were due to be auctioned later on Friday. Twain wrote of his daughter, who was the inspiration for his stories Joan of Arc and A Horse's Tale: "In all things she was intense: in her this characteristic was not a mere glow, dispensing warmth, but a consuming fire." Ahead of the sale of A Family Sketch, University of California Twain expert Robert Hirst said any collector of the writer's works would be "willing to go hungry for two or three years just in order to be able to buy it". Later this year, the university is to publish Twain's uncensored autobiography in full for the first time. The first of three volumes will be published in November to celebrate the 175th anniversary of his birth. Twain, who died in 1910, wrote classic novels The Adventures of Tom Sawyer and The Adventures of Huckleberry Finn.

7 Manuscripta dit jaar drie dagen Manuscripta vindt dit jaar plaats op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 september. Na drie voorgaande edities met een steeds grotere programmering start dit jaar de feestelijke opening van het boekenseizoen op de zaterdagavond. Naast vele Nederlandse auteurs komen bekroonde buitenlandse auteurs als Meir Shalev (onder anderen Een duif en een jongen) en Bernhard Schlink (De voorlezer, verfilmd als The Reader) speciaal voor het openingsprogramma van deze vierde editie naar de Westergasfabriek. Op de drie dagen van Manuscripta vindt u weer veel auteurs die dit najaar met nieuw werk komen. Enkele bevestigde namen zijn: Arthur Japin, Adriaan van Dis, Karin Slaughter, Hans Dorrestijn, Gerbrand Bakker, Ronald Giphart, Carry Slee, Kabouter Wesley, Douwe Draaisma en Daan Heerma van Voss. Manuscripta is de zaterdagavond en zondag open voor publiek. U kunt vanaf nu kaarten kopen via De maandag is exclusief voor professionals uit het boekenvak. VPRO gaat live op Manuscripta De VPRO heeft vandaag aangekondigd het tv-programma Boeken (met Wim Brands) en het radioprogramma De Avonden zondag 5 september live vanaf Manuscripta uit te zenden. De VPRO Gids komt daarnaast in augustus met een bijlage in het teken van Manuscripta.

8 Summerschool 'In de ban van het boek' Zondag 22 augustus t/m vrijdag 3 september Léon van den Dobbelsteen & Karin Piters De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer, in samenwerking met het Congresbureau van de UvA, voor de eerste keer een summerschool over de geschiedenis van het boek. Het aanbod van cursussen, workshops, colleges en masterclasses is interessant voor iedereen die in de ban is van het boek: onderzoekers, studenten, bibliotheek en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie, papier, perkament en inkt. À la carte Deelnemers aan de summerschool kunnen een keuze maken uit een 'à la carte'-programma. Naast diepgravende cursussen en masterclasses zijn er toegankelijke lezingen en excursies waarbij topstukken uit de collecties worden getoond en de deuren opengaan bij de Bijzondere Collecties en de prachtige Artis Bibliotheek. Iedere dag weer kunnen deelnemers kiezen uit een breed aanbod van activiteiten. Het programma wordt aangevuld met een talkshow, een Boekensalon over Boudewijn Büch, rondleidingen, boekpresentaties en informele bijeenkomsten. Prijzen en kortingen Prijzen staan per onderdeel vermeld in het programma en op het inschrijfformulier. Sommige onderdelen zijn gratis toegankelijk.

9 Voor medewerkers van de UvA en voor studenten van de UvA en van andere onderwijsinstellingen geldt een korting van 50% op de prijs van cursussen, workshops en masterclasses. Vrienden van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam krijgen op cursussen, workshops en masterclasses een korting van Inschrijven online.com/eventure/welcome.do?type=participant&congress=30_ass&page=index en aanmelden Voorcursussen, colleges, workshops en masterclasses kunt u zich online inschrijven via de onderstaande link. Eventuele kortingen worden verwerkt in de factuur die u te zijner tijd wordt toegezonden. Verwijzingen Inschrijfformulier Voor rondleidingen en collectiepresentaties kunt u zich per opgeven via summerschool-bc@uva.nl. Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens, voor welke programmaonderdelen u zich opgeeft en met hoeveel personen u komt. Contactgegevens Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Oude Turfmarkt 129 (Rokin) 1012 GC Amsterdam summerschool-bc@uva.nl Cursussen De cursussen die zijn te volgen, zijn: Archeologie van het handschrift Het boek als ding: zetten en drukken in de handpersperiode The Book in Western Europe Materie van het boek De praktijk van het boek

10 Vijf intensieve cursussen voor professsionals en liefhebbers: studenten, onderzoekers, bibliotheek- of museummedewerkers en andere belangstellenden die in hun studie, onderzoek of werk met het boek in aanraking komen en zich daar verder in willen verdiepen. Elke cursus vindt plaats op vijf achtereenvolgende ochtenden (één cursus op vijf achtereenvolgende middagen) en duurt drie uur per dag. Colleges De college s die worden gegeven, zijn: Het Caesar-handschrift Het Machzor uit Esslingen De Hypnerotomachia Poliphili Andreas Vesalius, De humani corporis fabrica Roland Lassus, Magnus opus musicum P.C. Hooft, Nederlandsche Historien De Atlas der Neederlanden Charles Darwin, On the Origin of Species Multatuli, Max Havelaar Anne Frank, Het Achterhuis In de middaguren worden tien colleges gegeven over tien opmerkelijke stukken uit de Bijzondere Collecties. De colleges worden dagelijks gehouden en duren 1,5 uur. Tijdens de colleges worden boeken en handschriften getoond en besproken die om wat voor reden dan ook uniek of belangrijk, maar in elk geval bijzonder zijn. Deze colleges zijn geschikt voor alle boekenliefhebbers en vergen geen vooropleiding of voorbereiding. locatie Nina van Leerzaal, Oude Turfmarkt 129 deelnemers max. 60 per college toegang 10 per college of 45 voor de eerste week (23 t/m 27 augustus) of 75 voor de hele reeks Tevens zijn er tijdens de Summerscool: workshops, masterclasses, rondleidingen, en collectiepresentaties. Voor alle informatie, kijk op:

11 We lichten er één collectiepresentatie nader uit, want, jawel, hier aandacht voor Boudewijn Büch. Moderne literaire collecties Conservator Klaas van der Hoek toont handschriften en brieven van Potgieter, Multatuli, Frederik van Eeden, Albert Verwey, Menno ter Braak, Carry van Bruggen, Jean-Paul Franssens, Arie Visser, Boudewijn Büch en andere schrijvers. datum tijd donderdag 26 augustus uur (Nederlands) p.m. (English) locatie Kaartenzaal Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 deelnemers max. 20 toegang 5 Namens Büchmania, Karin Piters

Jaargang 8 Nummer 10 15 juni 2010

Jaargang 8 Nummer 10 15 juni 2010 Jaargang 8 Nummer 10 15 juni 2010 Inhoud nieuwsbrief De Brief, nr. : 10 Nog plaatsen beschikbaar voor bezoek Museum Boerhaave zondag a.s.: 20 juni 2010; Meld je aan via:kpiters@xs4all.nl of 0638534610.

Nadere informatie

Summerschool In de ban van het boek

Summerschool In de ban van het boek Summerschool In de ban van het boek Zondag 22 augustus t/m vrijdag 3 september www.bijzonderecollecties.uva.nl/summerschool De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties

Nadere informatie

De Brief. Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania

De Brief. Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania De Brief Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania Jaargang 10 Nummer 4 26 april 2012 Inhoud nieuwsbrief De Brief nummer 4: Büchmania lezing met onbekende anekdotes en unieke beelden van Boudewijn Büch - Kaarten,

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Vrijdag 23 februari NIEUWSBRIEF. Schooljaar Beste ouders, INHOUD

Vrijdag 23 februari NIEUWSBRIEF. Schooljaar Beste ouders, INHOUD Schooljaar 2017-2018 NIEUWSBRIEF 24 INHOUD Ø Directie Ø HSL Spring Concert 2018 Ø Vaccinatie documenten Ø Ouderbijeenkomst kinderpsychologie Ø Belangrijke data Ø BIJLAGE BIJ EMAIL Flyer How2Talk2Kids Beste

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : EMIEL EN ZIJN DETECTIVES PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : EMIEL EN ZIJN DETECTIVES PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : EMIEL EN ZIJN DETECTIVES PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 emiel en zijn detectives emiel en zijn detectives pdf emiel en zijn detectives Emiel en zijn detectives Erich KÃ stner, Walter

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Jaargang 8 Nummer 8 20 mei 2010

Jaargang 8 Nummer 8 20 mei 2010 Jaargang 8 Nummer 8 20 mei 2010 Inhoud nieuwsbrief De Brief, nr. 8: Vanavond bij Andere Tijden: De tering overwonnen ; Verenigingsnieuws, noteer alvast in uw agenda: Büchmania brengt bezoek aan Museum

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

Joe Speedboot Tommy Wieringa

Joe Speedboot Tommy Wieringa Joe Speedboot Tommy Wieringa Thank you very much for downloading. As you may know, people have search numerous times for their chosen books like this, but end up in harmful downloads. Rather than enjoying

Nadere informatie

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G Dr. H. Colijnstraat 2 1067 CG Amsterdam tel: 020 6135296 fax: 020 6137119 info@troelstraschool.nl

Nadere informatie

Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen

Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen If searching for the ebook Dementiezorg in de praktijk, deel 1: Van Achterdocht tot Zwerfgedrag (Dutch

Nadere informatie

Evaluatieverslag / Evaluation Report Human Library Bergen

Evaluatieverslag / Evaluation Report Human Library Bergen Evaluatieverslag / Evaluation Report Human Library Bergen 16-06-2018 Enorm leuk om op deze manier ervaring met een bijzonder mens op te doen en de begeleiding is ook enorm goed. Ik heb een heel nieuw inzicht

Nadere informatie

Mededeling. Beste heer/mevrouw,

Mededeling.  Beste heer/mevrouw, www.tomindebuurt.nl Mededeling Beste heer/mevrouw, Op dit moment staat u in ons adressenbestand om de nieuwsbrief van de Tombus te ontvangen. Om ons adressenbestand up-to-date te houden willen wij u vragen

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen

Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen Dementiezorg In De Praktijk, Deel 1: Van Achterdocht Tot Zwerfgedrag (Dutch Edition) By Ronald Geelen If you are searching for a book by Ronald Geelen Dementiezorg in de praktijk, deel 1: Van Achterdocht

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Jaargang 13, nummer 38 Vrijdag 13-06-2014

Jaargang 13, nummer 38 Vrijdag 13-06-2014 Jaargang 13, nummer 38 Vrijdag 13-06-2014 Ouderbedankochtend Vele ouders helpen op school mee met bijv. excursies, oudervereniging, medezeggenschapsraad, oud papier ophalen etc. Dinsdag 17 juni van 11

Nadere informatie

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet SeniorWeb januari t/m juni 2016 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de locaties Leidschendam, Rijswijk

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda University of Groningen Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed!

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed! ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON EIGHT VOORZETSELS at three o'clock = om drie uur around three o'clock = rond drie uur by three o'clock = tegen drie uur before Saturday = voor zaterdag for a week = voor

Nadere informatie

Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009

Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009 Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009 Deze nieuwsbrief gaat over: Meld je aan voor de ALV en de wandeling in Ootmarsum Lessen van de dodo Activiteit zondag 3 mei a.s. Wandelen met Boudewijn Büch in de omgeving

Nadere informatie

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD)

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) N e d e r l a n d s I n s t i t u u t A t h e n e Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Netherlands Institute at Athens NIA INTERUNIVERSITAIRE CURSUS GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) Nederlands Instituut in

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ==> Download: ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF - Are you searching for Echte Mannen Eten Geen Kaas Books? Now, you will be happy that at this

Nadere informatie

G E V E R S - DEUTZ TERWEESCHOOL TERWEEWEG 106 2341 CV OEGSTGEEST TEL. (071) 565 24 32 e-mail: gdtinfo@gdterwee.nl website : www.gdterwee.

G E V E R S - DEUTZ TERWEESCHOOL TERWEEWEG 106 2341 CV OEGSTGEEST TEL. (071) 565 24 32 e-mail: gdtinfo@gdterwee.nl website : www.gdterwee. G E V E R S - DEUTZ TERWEESCHOOL TERWEEWEG 106 2341 CV OEGSTGEEST TEL. (071) 565 24 32 e-mail: gdtinfo@gdterwee.nl website : www.gdterwee.nl Een gezamenlijke tweewekelijkse uitgave van de Ouderraad en

Nadere informatie

BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF

BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF ==> Download: BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF - Are you searching for Bijbel In Gewone Taal Books? Now, you will be happy that at this time Bijbel In Gewone

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

Cursus Griekse Epigrafie

Cursus Griekse Epigrafie Nederlands Instituut Athene Cursus Griekse Epigrafie 24 januari 1 februari 2013 In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en OIKOS biedt

Nadere informatie

Onderwerp: Aankondiging eerste cursussen najaar 2018 Van: SeniorWeb Datum: :48 Aan: Men nk <hmen

Onderwerp: Aankondiging eerste cursussen najaar 2018 Van: SeniorWeb Datum: :48 Aan: Men nk <hmen Onderwerp: Aankondiging eerste cursussen najaar 2018 Van: SeniorWeb Datum: 30-8-2018 9:48 Aan: Men nk A.s. vrijdagmiddag, 31 augustus, is een speciaal inloopspreekuur,

Nadere informatie

2015 SPOrT & Lifestyle Magazine TARIEVENKAART

2015 SPOrT & Lifestyle Magazine TARIEVENKAART 2015 SPOrT & Lifestyle Magazine TARIEVENKAART Inhoudsopgave Dit is de tarievenkaart van het Sport & Lifestyle Magazine 2015. Pagina prijzen en specificaties zijn per categorie weergegeven; gesponsorde

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 december Beste ouders/ verzorgers,

Nieuwsbrief 23 december Beste ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief 23 december 2016 Beste ouders/ verzorgers, Uitgaan na de kerstvakantie Niet vergeten: na de kerstvakantie komen alle kinderen met hun groepsleerkracht naar buiten om 14.00 uur. Naschoolse activiteiten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART 2016

NIEUWSBRIEF MAART 2016 NIEUWSBRIEF MAART 2016 OVERZICHT Algemeen Onderbouw (1-2) Middenbouw (3-5) Bovenbouw (6-8) Algemeen / Persoonlijke noot Afgelopen weken heeft voor ons vooral in het teken van de resultaten van de kinderen

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

Jaargang 8. Nummer september Inhoud nieuwsbrief De Brief nummer 20:

Jaargang 8. Nummer september Inhoud nieuwsbrief De Brief nummer 20: Jaargang 8 Nummer 20 22 september 2010 Inhoud nieuwsbrief De Brief nummer 20: Archief Gerrit Komrij naar Letterkundig Museum Duitser presenteert boek van 11 kilo Nederland gastland op boekenbeurs van Peking

Nadere informatie

Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen

Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen Theo Thomassen Universiteit van Amsterdam - - Theo Thomassen, Universiteit van Amsterdam, Media Studies

Nadere informatie

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P.

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P. UvA-DARE (Digital Academic Repository) De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945 Huijnen, P. Link to publication Citation for published version (APA):

Nadere informatie

VAN HET VAGEVUUR IN DE HEL PDF

VAN HET VAGEVUUR IN DE HEL PDF VAN HET VAGEVUUR IN DE HEL PDF ==> Download: VAN HET VAGEVUUR IN DE HEL PDF VAN HET VAGEVUUR IN DE HEL PDF - Are you searching for Van Het Vagevuur In De Hel Books? Now, you will be happy that at this

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *8258262135* DUTCH 0515/04 Paper 4 Writing May/June 2017 1 hour Candidates answer on the Question

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *4667995398* DUTCH 0515/04 Paper 4 Writing May/June 2016 1 hour Candidates answer on the Question

Nadere informatie

Punktur e-mail krant; jaarwisseling 2011/2012

Punktur e-mail krant; jaarwisseling 2011/2012 Punktur Polen Debowy Gaj 47 59600 Lwowek Slaski Polen; EU Punktur e-mail krant; jaarwisseling 2011/2012 info@punktur.nl www.punktur.nl Ook in Polen hadden we dit jaar geen witte kerst. Natuurlijk hadden

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

nummer 16 3 april 2018

nummer 16 3 april 2018 Pancopost nummer 16 3 april 2018 GROEPSACTIVITEITEN Koningsspelen Dit jaar vieren we weer de Koningsspelen. Dit is een jaarlijkse sport- en speldag voor de groepen 1 t/m 8. Dit jaar wordt het gehouden

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Terugblik: Stadswandeling door Haastrecht Terugblik Exposi e Die schöne Müllerin Architectuurroute Workshop Column schrijven Agenda 2015/2016 Samen met de Historische Vereniging Haastrecht organiseerde

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Paper 4 Writing May/June hour

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Paper 4 Writing May/June hour *9572620256* Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 0515/04 Paper 4 Writing May/June 2015 1 hour Candidates answer on the Question

Nadere informatie

3 december 2015 Cambridge Engels. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw

3 december 2015 Cambridge Engels. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw 3 december 2015 Cambridge Engels Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw Hoe het begon onze pioniers nu 6 jaar geleden 12/7/2015 Oostvaarders College

Nadere informatie

februari 2018

februari 2018 Nieuwsbrief 2018-1 13 februari 2018 Geen nieuwjaarsreceptie was er dit keer, maar een oudejaarsbijeenkomst met oliebollen en glühwein. De stemming zat er goed in bij het uitluiden van het jubileumjaar.

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie

15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie EASY LANGUAGES 15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie Van 15 tot 19 jaar 3 weken Studenten stad Meest Europees lijkende stad in U.S.A. School in de buurt van het beroemde Boston Commons Park

Nadere informatie

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1 NIEUWSBRIEF 1 4 september 2015 DATA OVERZICHT: Woensdag 16 september Informatieavond Woensdag 23 september Studiedag (alle leerlingen vrij) Woensdag 23 september Schoolvoetbaltoernooi groep 7/8 Woensdag

Nadere informatie

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op:

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op: Aanleverinstructies Omslag ontwerp Op basis van uw wensen kunt u een geschikte ontwerper kiezen. Op de volgende pagina s van dit document vindt u info en een klein portfolio van de ontwerpers. 1. StudioLIN

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Thursday,*November*6,*2014*at*12:39:08*PM*Greenwich*Mean*Time. Page*1*of*5

Thursday,*November*6,*2014*at*12:39:08*PM*Greenwich*Mean*Time. Page*1*of*5 Thursday,*November*6,*2014*at*12:39:08*PM*Greenwich*Mean*Time Onderwerp: FW:Meijer/Lips Datum: Van: Aan: Thursday,August9,2012at1:40:56PMGreenwichMeanTime Smit RogerLips,ReinierMackor ZiezijnverzoekenmijnreacMe.

Nadere informatie

Get Instant Access to ebook Nbg Vertaling PDF at Our Huge Library NBG VERTALING PDF. ==> Download: NBG VERTALING PDF

Get Instant Access to ebook Nbg Vertaling PDF at Our Huge Library NBG VERTALING PDF. ==> Download: NBG VERTALING PDF NBG VERTALING PDF ==> Download: NBG VERTALING PDF NBG VERTALING PDF - Are you searching for Nbg Vertaling Books? Now, you will be happy that at this time Nbg Vertaling PDF is available at our online library.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16-12-2014

Nieuwsbrief 16-12-2014 Nieuwsbrief 16-12-2014 RECTIFICATIES Op de schoolkalender staat het volgende fout vermeld: - 11 februari: rapport mee gr. 1-7, moet zijn gr. 2-7. - 24 en 26 februari: rapportgesprekken gr. 1-7, moet zijn

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord FUTURE TENSE ( TOEKOMENDE TIJD ) Hoe? 1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord Wanneer? Ad 1. Als iets in de toekomst zal gebeuren

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Flexibele Taalcursus

Initiatiefvoorstel Flexibele Taalcursus Initiatiefvoorstel Flexibele Taalcursus 8 juni 2018 English summary It is no secret that the active student has a busy schedule and wants to keep on developing and challenging him- or herself. This often

Nadere informatie

EVRM, Minderjarigheid En Ouderlijk Gezag: A Whole Code Of Juvenile Law (Dutch Edition) By M. L. C. C. de Bruijn-Luckers

EVRM, Minderjarigheid En Ouderlijk Gezag: A Whole Code Of Juvenile Law (Dutch Edition) By M. L. C. C. de Bruijn-Luckers EVRM, Minderjarigheid En Ouderlijk Gezag: A Whole Code Of Juvenile Law (Dutch Edition) By M. L. C. C. de Bruijn-Luckers minderjarigheid ouderlijk gezag over de erfopvolger van de Koning voor de situatie

Nadere informatie

Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio Lannoo Vertaling: Fred Hendriks Vormgeving: Lidija Tomas en Wim De Dobbeleer

Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio Lannoo Vertaling: Fred Hendriks Vormgeving: Lidija Tomas en Wim De Dobbeleer www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve aanbiedingen. Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - nov nr 10 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z WIJKENFESTIVAL

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - nov nr 10 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z WIJKENFESTIVAL NIEUWSBRIEF 5 e jaargang - nov. 2017. nr 10 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z WIJKENFESTIVAL 8 oktober 2017 vond het wijkenfestival plaats in het voormalig Mondial college aan de streekweg.

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *3659867115* DUTCH 0515/04 Paper 4 Writing May/June 2018 1 hour Candidates answer on the Question

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2, 7 september Postbus BA Voorthuizen

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2, 7 september Postbus BA Voorthuizen Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 2, 7 september 2016 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Om te onthouden Maandag 12 t/m vrijdag 16 september: informatiegesprekken

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014

Nieuwsbrief juli 2014 Nieuwsbrief juli 2014 Groepsindeling schooljaar 2014-2015 Volgend schooljaar starten we met de volgende groepen: Groep 1/2 : Renee Engelsman ( op woensdag om de week Pien Zaanen) Groep 3/4 : Esther de

Nadere informatie

Wij zijn van mening dat het een meerwaarde biedt voor zowel de student als de stad als een student gaan wonen in de stad waar hij/zij gaat studeren.

Wij zijn van mening dat het een meerwaarde biedt voor zowel de student als de stad als een student gaan wonen in de stad waar hij/zij gaat studeren. Werkwijze Hartelijk dank! Hartelijk dank voor uw interesse in Stichting Studentensteden als medium om studenten te bereiken. Stichting Studentensteden is het grootste online studentenplatform in de Randstad.

Nadere informatie

KJV - 8 november De vijand - David Cali (auteur), Serge Bloch (illustrator) en Wim Opbrouck (bewerker)

KJV - 8 november De vijand - David Cali (auteur), Serge Bloch (illustrator) en Wim Opbrouck (bewerker) KJV - 8 november 2014 De vijand - David Cali (auteur), Serge Bloch (illustrator) en Wim Opbrouck (bewerker) De vijand... in de dag: De kinderen in 2 groepen indelen door per kind een oproepingsbevel te

Nadere informatie

Huis_van_god.book Page 3 Monday, September 21, :49 PM. Dr. Samuel Shem. Het huis van God. De Tijdstroom, Utrecht

Huis_van_god.book Page 3 Monday, September 21, :49 PM. Dr. Samuel Shem. Het huis van God. De Tijdstroom, Utrecht Huis_van_god.book Page 3 Monday, September 21, 2009 4:49 PM Dr. Samuel Shem Het huis van God De Tijdstroom, Utrecht Huis_van_god.book Page 4 Monday, September 21, 2009 4:49 PM De Tijdstroom uitgeverij,

Nadere informatie

Voor ouderen van 50+: Lunteren Driebergen Ede. Voor ouderen met meer zorg: Lunteren

Voor ouderen van 50+: Lunteren Driebergen Ede. Voor ouderen met meer zorg: Lunteren Voor ouderen van 50+: Lunteren Driebergen Ede Voor ouderen met meer zorg: Lunteren Wilt u er even tussen uit met een groep ouderen? Dan bent u van harte welkom op één van onze vakantieweken! Deze weken

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom

Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom 661 Levensjaren 1905-1986 (1939-1986) Samengesteld door Peter Kok Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Danica Jiernes Madrid, 17 years

Danica Jiernes Madrid, 17 years Danica Jiernes Madrid, 17 years City of Malabon University (CMU) Bachelor of Secondary Education Major in Mathematics Mother s Occupation: Housewife (huisvrouw) Welder (lasser) I choose mathematics as

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Benditte-Klepetko, H. C. (2014). Breast surgery: A problem of beauty or health?

Citation for published version (APA): Benditte-Klepetko, H. C. (2014). Breast surgery: A problem of beauty or health? UvA-DARE (Digital Academic Repository) Breast surgery: A problem of beauty or health? Benditte-Klepetko, H.C. Link to publication Citation for published version (APA): Benditte-Klepetko, H. C. (2014).

Nadere informatie

Nieuwsbrief CBS Anne de Vries. juni jaargang 21 / nummer 10

Nieuwsbrief CBS Anne de Vries. juni jaargang 21 / nummer 10 Nieuwsbrief CBS Anne de Vries juni 2016 - jaargang 21 / nummer 10 Van de directie Team In de afgelopen periode hebben we hulp gehad van een LIO-stagiair, meester Jorik Woltmeijer. Meester Woltmeijer heeft

Nadere informatie

De kantine is tijdens de activiteitenweek gesloten! Neem dus zelf een lunchpakket mee, indien nodig.

De kantine is tijdens de activiteitenweek gesloten! Neem dus zelf een lunchpakket mee, indien nodig. BRC Onderbouw: 075-6404104 BRC Bovenbouw 075-6210426 Aan de oud der(s)/verzorger(s) van en de leerlingen van de 1 e, 2 e, 3 e, 4 e, 5 e en 6 e klassen Krommenie, maart 2018 Geachte mevrouw, mijnheer, beste

Nadere informatie

betrekkelijke voornaamwoorden

betrekkelijke voornaamwoorden betrekkelijke voornaamwoorden SirPalsrok @meestergijs I bought a house. The house has 3 bedrooms. Mr. Schultz plays tennis. He is my English teacher Een betrekkelijk voornaamwoord kan van 2 zinnen 1 zin

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015

Nieuwsbrief 18 december 2015 Nieuwsbrief 18 december 2015 De Waalse school ontmoet burgemeester Aboutaleb! Woensdagmiddag is door burgemeester Aboutaleb in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling 'Samen leven' geopend. In deze

Nadere informatie

2kniptechnieken. Collection Compact Version. workshop. inhoud. programma. bestemd voor. bijzonderheden. model. kosten. datum. tijd.

2kniptechnieken. Collection Compact Version. workshop. inhoud. programma. bestemd voor. bijzonderheden. model. kosten. datum. tijd. na Collection Compact Version Het is inmiddels traditie geworden: de s van Lisap Milano, waarin zij hun nieuwe collectie tonen. Geïnspireerd door de catwalks en de straten van Parijs, Milaan, New York

Nadere informatie

Kunstwerk met Cees Vermeulen

Kunstwerk met Cees Vermeulen 3e jaargang Atelier Lia de Craen #3 Met de natuur als inspiratiebron. Met foto s en schetsen als vertrekpunt. Met de levenscycli van beweging, verandering en vergankelijkheid als thema. Met vormen, kleuren

Nadere informatie

Vrijdag 1 december NIEUWSBRIEF. Schooljaar INHOUD. Beste ouders,

Vrijdag 1 december NIEUWSBRIEF. Schooljaar INHOUD. Beste ouders, Schooljaar 2017-2018 NIEUWSBRIEF 16 INHOUD Directie Loola kamp groep 7 NSA Ontheffing parkeren Sinterklaas en kerstversiering Voorstellen Ontheffing parkeren Belangrijke data BIJLAGE BIJ EMAIL Vrijdag

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod voorjaar 2018 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod voorjaar 2018 Wil je handiger worden met

Nadere informatie

Nieuwe Buren Saskia Noort

Nieuwe Buren Saskia Noort Nieuwe Buren Saskia Noort 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Nieuwe Buren Saskia Noort Saskia Noort is a Dutch crime-writer and freelance journalist. She has written articles for the Dutch editions of Marie Claire and

Nadere informatie

De Globe. Een interessante Globe met leuke verhaaltjes en belangrijke weetjes!

De Globe. Een interessante Globe met leuke verhaaltjes en belangrijke weetjes! Om de vrijdag krijgen onze leerlingen de Globe (nieuwsbrief) mee. Hierin leest u informatie over de activiteiten die plaatsvinden of al hebben plaatsgevonden. De Globe wordt in kleur aan uw kind meegegeven.

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy van Herten, L.M. Link to publication Citation for published version (APA): van Herten, L. M. (2001). Health targets: navigating

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : VERF HEDENDAAGSE NEDERLANDSE SCHILDERS OVER HUN WERK PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : VERF HEDENDAAGSE NEDERLANDSE SCHILDERS OVER HUN WERK PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : VERF HEDENDAAGSE NEDERLANDSE SCHILDERS OVER HUN WERK PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 verf hedendaagse nederlandse schilders over hun werk verf hedendaagse nederlandse schilders pdf

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie