september 2011 Beste jeugdscheidsrechter,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "september 2011 Beste jeugdscheidsrechter,"

Transcriptie

1

2 september 2011 Beste jeugdscheidsrechter, Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Een nieuw seizoen met weer een toename van het aantal jeugdteams dat op zaterdag in actie zal gaan komen. De vele wedstrijden die de komende maanden op ons complex gespeeld zullen gaan worden, kunnen niet gespeeld worden zonder de inzet van de jeugdscheidsrechters van VFC. De afgelopen seizoenen hebben veel jeugdleden een scheidsrechterscursus gedaan. We zijn dan ook uitermate blij dat we daardoor een grote groep enthousiaste scheidsrechters hebben die de pupillen- en juniorenwedstrijden willen fluiten. Met het laten volgen van de cursussen, willen we jullie als scheidsrechters een goede basis geven. We realiseren ons dat voor veel scheidsrechters daarna het leren fluiten pas echt gaat beginnen. Daarom willen we jullie graag extra ondersteuning en begeleiding gaan geven. In dit informatieboekje kan je dan ook lezen hoe we dat willen gaan invullen en wie dat zullen gaan doen. Een sportief voetbalseizoen gewenst, namens de scheidsrechtersbegeleidingscommissie van VFC Roel van Oers

3 Even voorstellen Bij VFC lopen meerdere (oud)scheidsrechters rond die graag hun kennis en kunde willen gebruiken om de huidige en toekomstige jeugdscheidsrechters te gaan begeleiden. De begeleidingscommissie jeugdscheidsrechters bestaat uit: - Adri Kruithof - Bas van Oers - Dennis van Dusseldorp - Fred Dröge - Jan Vink - John Korver - Ramon Westhoff - Roel van Oers - Wesley Montfoort Voor al je vragen over het fluiten van de jeugdwedstrijden, kan je altijd bij een van deze scheidsrechters terecht of contact opnemen met Roel van Oers ( ) of jeugdscheidsrechters@vfcvoetbal.nl).

4 Opzet begeleiding jeugdscheidsrechters Wij willen de jeugdscheidsrechters van VFC ondersteuning gaan geven bij hun wedstrijden. Die begeleiding willen we zoveel mogelijk gaan aanpassen aan wat jij als scheidsrechter prettig vind. Het kan betekenen dat we alleen als aanspreekpunt of vraagbaak voor jou aanwezig zijn, maar kan ook betekenen dat we regelmatig aanwezig zijn bij jouw wedstrijden en eventuele aandachtspunten (we noemen dat de kluspunten) met je doornemen. Aan het begin van het seizoen willen we in ieder geval alle jeugdscheidsrechters aan het werk zien. Daarbij maken we gebruik van beoordelingsformulieren waarop we plus- en kluspunten kunnen aangeven. Die beoordelingsformulieren tref je ook aan in dit infoboekje. Aan de hand van de eerste beoordeling maken we vervolgafspraken met elke scheidsrechter over de verdere invulling van de begeleiding. Ter voorbereiding aan het nieuwe seizoen hebben we in dit infoboekje alvast een aantal aandachtspunten en tips voor de wedstrijden op klein en groot veld en afspraken m.b.t. tijdstraffen, gele en rode kaarten op papier gezet. Verder kan je het KNVB-rapportageformulier doornemen (dat je moet invullen als je in een wedstrijd een rode kaart gegeven hebt) en de wedstrijdafspraken die we aan de jeugdleiders van alle teams willen uitreiken die bij VFC komen spelen.

5 Beoordelingsformulieren

6

7 Afspraken en tips bij wedstrijden van E - en F - pupillen Voorbereiding Zorg ervoor dat op tijd aanwezig bent, in ieder geval 15 minuten voor de wedstrijd. Zorg dat je kleding in orde is, dus draag het volledige scheidsrechterstenue (shirt, broekje én sokken). Doe daarbij de shirt netjes in je broek en trek je sokken op. In de winterperiode kan je een trainingsbroek (in ieder geval geen joggingbroek) aandoen. Wees netjes op je spullen, we willen dat de scheidsrechters er verzorgd uitzien. Zorg zelf voor een horloge, fluitje, pen en notitieblokje. Voor het begin van de wedstrijd Stel je voor aan de leiders van de beide teams en geef netjes een hand. Vertel de leiders tot hoever zij het veld in mogen, omdat ze anders heel snel te ver het veld in gaan. De rand van de cirkel en van het doelgebied (van het grote veld) is een aardige grens. Maak ook afspraken over het aantal spelers per team. Het minimum is 5 spelers per team, het maximum 8 per team. De wisselspelers moet je bij het grote doel laten staan, dus niet in de middencirkel of naast het kleine doel. Controleer of de spelers geen piercings en/of oorbellen hebben. Deze moeten worden uitgedaan of afgeplakt. Tijdens de wedstrijd Houd zelf nauwkeurig de tijd en de stand bij. Een wedstrijd duurt 2 x 20 minuten (F-pupillen) of 2 x 25 minuten (E-pupillen).

8 Laat je duidelijk horen. Pupillen gaan vaak zo op in het spel dat ze een zacht fluitsignaal niet horen. Herhaal desnoods een aantal keer je fluitsignaal. Je hoeft in principe alleen te fluiten voor overtredingen en bij een doelpunt.. Bij een ingooi hoef je alleen te wijzen en de naam van de vereniging te noemen. Bij een hoekschop kan je wijzen en daarbij hoekschop roepen. Als je merkt dat wijzen en roepen niet duidelijk genoeg is, kan je wel kiezen om daarbij ook te fluiten. Als een speler pijn heeft, laat je altijd de leider erbij komen. Voor hands hoef je alleen te fluiten als een speler de bal met opzet vastpakt of wegslaat. Als een speler dat doet bij zijn eigen doel, mag je een strafschop geven. De afstand is dan 8 meter tot het doel. Laat de bal bij een ingooi netjes uit de nek ingooien. Als dat niet goed gaat, laat je dezelfde speler het gewoon nog een keer overdoen. Een hoekschop laat je halverwege de achterlijn nemen. Ga dan zelf aan de andere kant van het doel staan, zodat je alle spelers goed kunt zien. Ga nooit in discussie met leiders of het publiek. Als je last hebt van de leiders of het publiek, vraag je eerst of de leider van het VFC - team daar wat van wil zeggen. Anders vraag je iemand van het jeugdbestuur erbij. Als een speler een gemene overtreding maakt, mag je hem voor 5 minuten eruit sturen of aan de leider vragen de speler te wisselen. Na afloop van de wedstrijd Laat na de wedstrijd altijd nog penalty s nemen. Voor de spelers is dat een sportieve afsluiting. Na de penalty s geef je de leiders en misschien ook spelers een hand en ga je naar de bestuurskamer. In de bestuurskamer geef je de uitslag door en zorg dat de beide leiders een handtekening zetten op het uitslagenformulier. Daarna kan je nog wat drinken. We willen graag dat je vervolgens ruimte maakt voor de volgende scheidsrechters en weggaat uit de bestuurskamer.

9 Afspraken en tips bij wedstrijden van D - pupillen en C -, B - en A - junioren Voorbereiding Zorg ervoor dat je ruim (minimaal 15 minuten) voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent, zodat je nog voldoende tijd hebt om je om te kleden, het wedstrijdformulier door te nemen en eventueel een warming-up te doen. Weet welke wedstrijd je moet fluiten. Een wedstrijd tussen 1 e jaars D - pupillen is anders dan een wedstrijd tussen 2 e jaars A - junioren. Bekijk vooraf wat de kleuren van het shirt van de bezoekende vereniging zijn: - Als het shirt overwegend geel is, zal het VFC - team de reserveshirts aan moeten doen. - Als het shirt overwegend zwart is, moet je als scheidsrechter een afwijkend tenue aantrekken. Als je dat niet zelf hebt, kan je dat in de bestuurskamer vragen. Controleer of het wedstrijdformulier correct is ingevuld door de beide teams én dat de spelerspassen overeenkomen met het wedstrijdformulier. Zonder geldige spelerspas, mag een speler NIET meedoen (zie ook de informatie achterin dit boekje). Als je twijfelt of als de leider van de bezoekende vereniging niet accoord gaat, vraag je altijd advies bij een van ons, in de bestuurskamer. Zorg dat je eigen tenue in orde is, dat wil zeggen scheidsrechtersshirt, zwarte korte broek, zwarte lange sokken en scheidsrechtersbadge (als je die hebt, dan ook opdoen) en dat je fluitje, notitieblokje, pen, kaarten en horloge paraat hebt. Zorg ook dat de vlaggen voor de assistent-scheidsrechters (grensrechters) aanwezig zijn. Voor aanvang van de wedstrijd Vertel aan de assistent-scheidsrechters (grensrechters) wat je van hen verwacht (positie bij hoekschoppen, aangeven van buitenspel) en wat jij doet als je hun vlagsignaal niet overneemt.

10 Vertel aan de leiders op welke wijze en waar je wilt dat er gewisseld wordt. Controleer of de kleding van de spelers in orde is (dragen alle spelers scheenbeschermers, zijn oorbellen en piercings verwijderd of afgeplakt, dragen de keepers afwijkende shirts). Tijdens de wedstrijd Hou zelf nauwkeurig de tijd en de stand bij. Ga niet in discussie met spelers, leiders, grensrechters of het publiek. Dat het soms moeilijk is om niet te reageren, is begrijpelijk, maar vaak niet goed voor je eigen concentratie. Als je een gele of rode kaart geeft aan een speler, noteer je in welke minuut dat gebeurt en wat de code van de overtreding is. Uiteraard vermeld je ook de naam van de speler in je boekje. Het is ook mogelijk om een speler voor 5 minuten uit het veld te sturen, zonder dat je daarbij een kaart geeft. Bij een rode kaart, moet je goed onthouden waar de overtreding plaatsvond en hoe je het spel hebt hervat (dat is van belang voor het rapportageformulier). Voor categorie A (A1 t/m D2) geldt: álle gegeven kaarten (zowel rood als geel) vermeld je na afloop op het wedstrijdformulier Na afloop van de wedstrijd Geef de grensrechters een hand en bedank hen voor de wedstrijd. Geef ook de leiders een hand. Neem de vlaggen mee naar de bestuurskamer (de bal blijft bij het team van VFC) Vul het wedstrijdformulier verder in (uitslag en eventuele gele/rode kaarten vermelden) en laat de aanvoerder hun paraaf zetten. Bij rode kaarten moet je ook nog het rapportageformulier invullen (ook hierbij kan je uiteraard advies vragen aan het jeugdbestuur). Daarna kan je nog wat drinken. We willen graag dat je vervolgens ruimte maakt voor de volgende scheidsrechters en weggaat uit de bestuurskamer.

11 Afspraken m.b.t. tijdstraffen, gele en rode kaarten Als scheidsrechter zal je zoveel mogelijk proberen een wedstrijd te leiden zonder dat je daarbij gele en rode kaarten moet geven. In het algemeen geldt dat je door het fluiten voor overtredingen prima kunt aangeven waar wat jou betreft de grens ligt van wat toelaatbaar spel is. Iedereen zal daarbij een eigen stijl ontwikkelen, waarbij uiteraard de spelregels veldvoetbal bepalend zijn. Mocht het toch noodzakelijk om spelers extra te waarschuwen heb je de keuze uit een tijdstraf of het geven van een gele dan wel rode kaart. Als je een kaart gegeven hebt aan een speler geldt dat je deze ook op het wedstrijdformulier vermeld. Tijdstraf Vooral bij de pupillen (zowel F / E - pupillen als D - pupillen) kan je volstaan met het geven van een tijdstraf van 5 minuten als er sprake is van onsportief gedrag. Uiteraard spreek je de speler daarbij ook aan op zijn gedrag of overtreding. Overleg met de leider van het team kan soms ook preventief werken. Het geven van een gele kaart is niet nodig, dit is bij jonge kinderen vaak te confronterend. Gele kaarten Bij A-, B- en C-junioren kan je nog gebruik maken van een tijdstraf, maar is het geven van gele kaarten wel een optie. Als er voor jou aanleiding is om een gele kaart te geven, moet je dat ook doen. De gegeven kaart vermeld je naar afloop altijd op het wedstrijdformulier. Een gele kaart leidt tot een geldboete voor de betreffende speler, waar een zekere opvoedkundige werking vanuit gaat.

12 Rode kaarten Als er sprake is van een dusdanige overtreding of onsportief gedrag dat een speler van jou niet meer mee mag doen tijdens de wedstrijd, zal je een rode kaart moeten geven aan die speler. Daarbij noteer je dan ook zijn naam en vermeld je het tijdstip van de overtreding. Indien een leider of assistent-scheidsrechter jou, als scheidsrechter, onheus aanspreekt, kan je deze ook wegsturen en aangeven dat hij het team niet meer mag leiden tijdens de wedstrijd. Een gegeven rode kaart (dus zowel voor een speler als voor een leider of assistentscheidsrechter) vermeld je ten alle tijden op het wedstrijdformulier. De verleiding is soms aanwezig, zeker na enige aandrang van de leider van het betreffende team, om een rode kaart niet te noteren. Dit is niet wenselijk, aangezien het je eigen positie eigenlijk verzwakt en de opvoedkundige werking van de rode kaart verloren gaat. Na de wedstrijd volgt er helaas wel enige extra administratie. Bij een rode kaart is een formulier dat door de scheidsrechter ingevuld moeten worden: o Verklaring scheidsrechter (wit formulier): Deze wordt door jou als scheidsrechter ingevuld. Hierin vermeld je de exacte reden van de rode kaart, het tijdstip en het vervolg van de wedstrijd.

13 Verklaring scheidsrechter (wit formulier)

14

15 Spelerspas Vanaf de D pupillen moet het wedstrijdformulier worden ingevuld en moeten de spelers een geldige spelerspas hebben. Als er van spelers die op het wedstrijdformulier zijn ingevuld geen geldige spelerspas aanwezig is, mag de betreffende speler niet meedoen aan de wedstrijd. Een spelerspas kan ongeldig zijn doordat: - De geldigheidsduur van de pas verlopen is. De mogelijkheid is dan aanwezig dat er een tijdelijke spelerspas is bijgevoegd, zodat de speler wel speelgerechtigd is. - De speler te oud is voor de betreffende wedstrijdklasse. De mogelijkheid is dan aanwezig dat er een dispensatieformulier is bijgevoegd, zodat de speler alsnog speelgerechtigd is. Leeftijdscategorieën seizoen : A junioren t/m B junioren t/m C junioren t/m D pupillen t/m

16 Gewoon Doen Beste jeugdleider en spelers E- en F- pupillenteams en G-juniorenteams, Gedragsregels De wedstrijd staat onder leiding van een gediplomeerde scheidsrechter van VFC of de KNVB. Indien een speler of leider het niet eens is met een beslissing, vragen wij u dit op een correcte wijze kenbaar te maken. Discussies op het veld of tijdens de rust willen wij graag voorkomen. Grof taalgebruik of verwensingen door spelers of leiders wordt niet geaccepteerd. Indien dit plaatsvindt kan de speler of leider, door de scheidsrechter weggezonden worden. Ook van publiek wordt geen grof taalgebruik geaccepteerd. Uiteraard wordt er van uitgegaan dat alle betrokkenen op correcte wijze omgaan met de eigendommen van VFC. Om alle wedstrijden zo goed mogelijk te laten verlopen, gelden de volgende regels op ons sportcomplex. Veldregels Zorgt u ervoor dat u met het team tijdig aanwezig bent op het speelveld, ook na rust. Zorgt u ervoor dat u rekening houdt met de wedstrijd die nog bezig is. Uit veiligheid voor de spelers vragen wij u er nadrukkelijk op te letten dat oorbellen afgeplakt of verwijderd zijn. De leiders dienen zoveel mogelijk uit het veld blijven. Verder dan de lijn van het doelgebied of de rand van de middencirkel mag u in ieder geval niet het veld in, om te voorkomen dat u het spel hindert. Het publiek moet achter de hekken of, wanneer van toepassing, op de tribune plaatsnemen. De wisselspelers moeten plaatsnemen aan de lange zijde, naast het grote doel. In ieder geval niet naast het kleine doel of in de middencirkel. Wanneer de wedstrijd afgelopen is, stellen wij het op prijs dat alle spelers en leiders de scheidsrechter een hand geven.

17 Gewoon Doen Beste jeugdleider en spelers D- t/m A- teams, Om alle wedstrijden zo goed mogelijk te laten verlopen, gelden de volgende regels op ons sportcomplex. Gedragsregels De wedstrijd staat onder leiding van een gediplomeerde scheidsrechter van VFC of de KNVB. Indien een speler of leider het niet eens is met een beslissing, vragen wij dit op een correcte wijze kenbaar te maken. Discussies op het veld of tijdens de rust willen wij graag voorkomen. Grof taalgebruik of verwensingen naar spelers, (assistent)scheidsrechters of leiders wordt niet geaccepteerd. Indien dit plaatsvindt, wordt de speler of leider door de scheidsrechter weggezonden. Ook van publiek wordt geen grof taalgebruik geaccepteerd. Uiteraard wordt er van uitgegaan dat alle betrokkenen op correcte wijze omgaan met de eigendommen van VFC. Veldregels Zorgt u ervoor dat u met het team tijdig aanwezig bent op het speelveld, ook na rust. Zorgt u ervoor dat u rekening houdt met de wedstrijd die nog bezig is. Uit veiligheid voor de spelers vragen wij u er nadrukkelijk op te letten dat oorbellen/piercings afgeplakt of verwijderd zijn. De leiders dienen uit het veld blijven en binnen de aangegeven zone voor de dug-out te blijven. Het publiek moet achter de hekken of, wanneer van toepassing, op de tribune plaatsnemen. Wanneer de wedstrijd afgelopen is, stellen wij het op prijs dat alle spelers en leiders de scheidsrechter een hand geven. Met sportieve groet, Commissie Sportiviteit & Respect VFC en Scheidsrechterscommissie VFC

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Spelregels competities West I

Spelregels competities West I E-Pupillen 9x9, O-10, O-12 en O-14 E-Pupillen 9 tegen 9 1. WEDSTRIJDDUUR 2 x 30 minuten. 2. TEAMGROOTTE 9 tegen 9 (8+1 keeper), maximaal 3 wissels per team. 3. GEEN WEDSTRIJDFORMULIEREN Uitslagen doorgeven.

Nadere informatie

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen Spelregels Voor scheidsrechters Van Pupillen Augustus 2013 VCR-JEUGDBESTUUR DE VOORBEREIDING Vooraf Kom minimaal een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij het terrein en meld je bij de leider van

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12 Wedstrijdvorm 8 tegen 8 Onder 11 en 12 1 Programma Theorie: o o o o Algemene informatie Voor de wedstrijd (actie- en aandachtspunten) Tijdens de wedstrijd (aanwijzingen en spelregels) Na de wedstrijd Praktijk:

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

WERKWIJZE MINIPUPILLEN

WERKWIJZE MINIPUPILLEN Achilles 1894 WERKWIJZE MINIPUPILLEN 1 Werkwijze mini-pupillen 1. Inleiding en aanleiding 2. Intake van een nieuwe mini-pupil 3. Het kader van Achilles 1894 m.b.t. de mini-pupillen 4. Hoe zijn de trainingen

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal SPELREGELS 9 TEGEN 9 COMPETITIE 2E JAARS E-PUPILLEN 1. WEDSTRIJDDUUR. 2x 30 minuten 2. TEAMGROOTTE. 9 tegen 9 (8+1 keeper), maximaal 3 wissels per team.

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

Pupillencursus Scheidsrechter zijn, is dat leuk?

Pupillencursus Scheidsrechter zijn, is dat leuk? Pupillencursus 2013 Scheidsrechter zijn, is dat leuk? Kenmerken van de F pupil Ø 7 tegen 7 (of 8 tegen 8 of 9 tegen 9) Ø Kinderen zijn snel afgeleid Ø Ze hebben weinig gevoel om dingen samen te doen Ø

Nadere informatie

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS Taken jeugd- en seniorenleiders Spelerspas. De leider is, samen met de aanvoerder, verantwoordelijk voor de formaliteiten

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Scheidsrechtersplan RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Versie sept. 2013 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 DOELSTELLINGEN... 4 UITGANGSPUNTEN... 5 Jeugdafdeling... 5 Seniorenafdeling... 5 ORGANISATIE... 6 WERVING...

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld!

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld! 1 2 Voorwoord Korfbal is een teamsport. In het korfbal sta je er niet alleen voor. Vanaf nu speel je in een team. Vaak eerst eenvakskorfbal en daarna tweevakskorfbal. Teamsport betekent: je samen inzetten,

Nadere informatie

Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen

Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen Activiteiten comm. Opleidingen Activiteiten comm. Opleidingen Do 5 sept: spelregelwijzigingen 2013/ 14 Do 3 okt: spelregels: handsballen Do 7 nov: spelregels:

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

10 geboden v.v. Gestel:

10 geboden v.v. Gestel: 10 geboden v.v. Gestel: Je bent lid van een vereniging en niet van één team. Toon respect voor iedereen. Accepteer de beslissing van leiding, trainers en de scheidsrechter. Complimenten zijn altijd leuk.

Nadere informatie

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave:

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave: Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving, selectie

Nadere informatie

4. Deelnemende teams. 5. Speeldata. 6. Wedstrijdprogramma. De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen

4. Deelnemende teams. 5. Speeldata. 6. Wedstrijdprogramma. De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen 4. Deelnemende teams De volgende teams nemen deel aan de pilot competitie voor E -pupillen AFC Ajax E1 AFC Ajax E2 AZ-FCM/Dichtbij.nl E1 DCG-AORC/Lebo Vastgoed E1 HV/Veerhuys E1 Koninklijke HFC E1 Heerhugowaard

Nadere informatie

Arbitrageplan HSC 28

Arbitrageplan HSC 28 Arbitrageplan HSC 28 Heerle, 20 september 2013 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

Herziening spelregels 2009 2010

Herziening spelregels 2009 2010 Herziening spelregels 2009 2010 Regel 1 Het speelveld VELDOPPERVLAK Nieuwe tekst Wedstrijden mogen worden gespeeld op natuurlijke of kunstmatige oppervlakken overeenkomstig de competitiereglementen. De

Nadere informatie

Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF)

Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF) Informatieboekje Digitaal- Wedstrijdformulier (DWF) Algemene informatie In loop van het seizoen 2013-2014 is het de bedoeling dat alle teams van Juventa 12, vanaf de D-pupillen, overgaan op het digitale

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Vanaf seizoen 2014-2015 is het afgelopen met het papieren wedstrijdformulier. We gaan over op het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF). Dit betekent dat we

Nadere informatie

Arbitrageplan. Theo Wouters scheidsrechter coördinator april 2014

Arbitrageplan. Theo Wouters scheidsrechter coördinator april 2014 Arbitrageplan 1 Theo Wouters scheidsrechter coördinator april 2014 INLEIDING Elke week moeten nagenoeg alle thuiswedstrijden voorzien worden van een verenigingsscheidsrechter. Dat is een niet te onder

Nadere informatie

Tijdstraf verbeteringen gebruik spelerspas

Tijdstraf verbeteringen gebruik spelerspas Tijdstraf en verbeteringen gebruik spelerspas Informatie over de maatregelen uit het actieplan Tegen geweld, voor sportiviteit augustus 2013 Inleiding Op 20 maart 2013 presenteerde de KNVB het actieplan

Nadere informatie

TIJDSTRAF VERBETERINGEN GEBRUIK SPELERSPAS

TIJDSTRAF VERBETERINGEN GEBRUIK SPELERSPAS TIJDSTRAF EN VERBETERINGEN GEBRUIK SPELERSPAS INFORMATIE OVER DE MAATREGELEN UIT HET ACTIEPLAN TEGEN GEWELD, VOOR SPORTIVITEIT AUGUSTUS 2013 INLEIDING Op 20 maart 2013 presenteerde de KNVB het actieplan

Nadere informatie

VV Schagen Janneke Mandemaker Toernooi

VV Schagen Janneke Mandemaker Toernooi Schagen Janneke Mandemaker Toernooi Zaterdag 8 juni 2013 Pag. 2 van 21 Janneke Mandemaker 2013 Beste voetballers, voetballiefhebbers en supporters, Ik heet u namens de Toernooicommissie en alle meewerkende

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Voetbalvereniging De Merino s

Voetbalvereniging De Merino s Voetbalvereniging De Merino s Introbouw 35+ toernooi 8 juli 2017 Beste deelnemers, Namens het bestuur van de v.v. De Merino s heten wij alle deelnemende teams van harte welkom op ons Sportpark De Groene

Nadere informatie

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen)

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen) DE KNVB MIJN VOETBAL ONSORANJE Nieuws Doe mee Competities Assist Thema's Campus Over ons Shop Zoeken Assist ANDERE VOETBALVORMEN 4 tegen 4 voor minipupillen 7 tegen 7 (pupillen) 7 tegen 7 (junioren en

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Inleiding De spelregels van het manegevoetbal zijn samengesteld door de organisatie van het Manegevoetbaltoernooi. De spelregels

Nadere informatie

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter Richtlijnen aangewezen scheidsrechter c.k.v. VZOD Kudelstaart Voorwoord De richtlijnen helpen ons om eenheid en duidelijkheid te verschaffen in de werkwijze van onze aangewezen scheidsrechters. In onderstaand

Nadere informatie

Instructies voor de zaalleiding

Instructies voor de zaalleiding Instructies voor de zaalleiding Wij zijn te gast in de zaal en moeten iedere klacht proberen te voorkomen. Anders worden wij volgend jaar niet meer toegelaten! Daarom: Iedereen (zaaldienst, coaches en

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL. Programmaboekje. Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland. Show it

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL. Programmaboekje. Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland. Show it KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL Programmaboekje Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland Show it Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2. Algemene informatie... 4 3. Belangrijke mededelingen...

Nadere informatie

Programmaboekje Regio Groningen. Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013

Programmaboekje Regio Groningen. Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013 Programmaboekje Regio Groningen Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013 Versie 14 januari Wijzigingen: Wedstrijden Poule Gro F2, E1 en E2 van 2 februari te Lewenborg zijn verplaatst naar Sporthal Hoogkerk

Nadere informatie

Arbitrageplan DSVP. Doelstellingen en aanpak. Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0

Arbitrageplan DSVP. Doelstellingen en aanpak. Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0 Arbitrageplan DSVP Doelstellingen en aanpak Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0 1 Inhoud 1.Inleiding... 3 2.Doelstellingen... 4 3.Werving en selectie... 5 4.Opleiding en begeleiding...

Nadere informatie

Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016

Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016 Programmaboekje zaalvoetbaltoernooi 2016 Sporthal Welgelegen, Utrecht 21 februari 2016 Groep A Ik trainee meer LIC 2 FC BT Utrecht Groep B The Champs LIC 1 OLD STARS Douane Schiphol Pax LIC 3 1. Welkomstwoord

Nadere informatie

Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop

Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop Wanneer je aan kinderen vraagt wat het leukste aan voetballen is, zeggen zij: scoren, acties maken, veel aan de bal zijn en samen spelen. Wanneer

Nadere informatie

V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje

V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje 2015-2016 Dit boekwerkje dient als handleiding voor nieuwe jeugdleiders. Inhoud 1. Samenstelling Jeugdbestuur... 3 2. Taken Jeugdleider/ster... 5 3. Contactpersonen jeugdleider...

Nadere informatie

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL WAT GAAT ER DAN VERANDEREN? MET ELF SPELERS OP EEN HEEL VELD MET BUITENSPEL 4 april 15 Pagina 1 van 12 Voorwoord Vanaf volgend seizoen spelen jullie niet meer bij E-pupillen van

Nadere informatie

Programma van het toernooi voor meisjes groep 7/8 en 5/6 op Woensdag 10 april 2019.

Programma van het toernooi voor meisjes groep 7/8 en 5/6 op Woensdag 10 april 2019. Programma van het toernooi voor meisjes groep 7/8 en 5/6 op Woensdag 10 april 2019. Wij willen u attent maken op de volgende zaken: 1. Voor aanvang van de toernooi-dag moeten u de ingevulde deelnemerslijst

Nadere informatie

Arbitrageplan v.v. MOC

Arbitrageplan v.v. MOC Arbitrageplan v.v. MOC Inhoudsopgave: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Inleiding Doelstelling van het arbitrageplan Organisatie en structuur Profielschets verenigingscheidsrechter Organisatie rond wedstrijden

Nadere informatie

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2019

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2019 Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2019 Programma van het toernooi voor jongens groep 7/8 op Woensdag 3 april 2019. Wij willen u attent maken op de volgende zaken: 1. Voor aanvang van de toernooi-dag

Nadere informatie

"Samen voetballen in Heerhugowaard"

Samen voetballen in Heerhugowaard Convenant "Samen voetballen in Heerhugowaard" Ondersteund door: WMC SVW '27 Hugo Boys KSV Reiger Boys Stichting Recreatiezaalvoetbal Heerhugowaard De logo s van de deelnemende verenigingen: Voorwoord Zoals

Nadere informatie

Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2016. Programma Jongens groep 7/8 30 maart 2016

Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2016. Programma Jongens groep 7/8 30 maart 2016 Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2016 Programma Jongens groep 7/8 30 maart 2016 Voorwoord: Dit is het programmaboekje van het schoolvoetbaltoernooi 2016 voor de basisscholen uit de gemeente Gouda.

Nadere informatie

Programma van het toernooi voor jongens groep 5/6 op Woensdag 17 april 2019.

Programma van het toernooi voor jongens groep 5/6 op Woensdag 17 april 2019. Programma van het toernooi voor jongens groep 5/6 op Woensdag 17 april 2019. Wij willen u attent maken op de volgende zaken: 1. Voor aanvang van de toernooi-dag moeten u de ingevulde deelnemerslijst naar

Nadere informatie

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers Het voetbalseizoen 1 Zorg dat je alle e-mailadressen van de ouders van je spelers/speelsters hebt. Vanaf de A en B junioren hebben de spelers vaak een eigen e-mailadres. Het is handig als je alle adressen,

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

H O O F S P O N S O R S C H O O L V O E T B A L

H O O F S P O N S O R S C H O O L V O E T B A L Beste Sportvrienden, Het is alweer voor de 34 ste keer dat het Easy Fit - vv Bargeres Schoolvoetbaltoernooi wordt gehouden op de velden van vv Bargeres. Het toernooi wordt dit jaar in een andere opzet

Nadere informatie

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen 1.29 Richtlijnen 7 tegen 7 1.29.1 Pupillen Afmetingen Het speelveld moet rechthoekig zijn. De lengte mag variëren tussen 60 en 70 meter. De breedte tussen 42,5 en 55 meter. Aanbevolen wordt een lengte-/breedtefactor

Nadere informatie

Hoofdsponsor RABOBANK WATERLAND e.o. te Purmerend

Hoofdsponsor RABOBANK WATERLAND e.o. te Purmerend Voetbalvereniging Z.O.Beemster 22e Z.O.B. RABOBANK Waterland e.o. Jeugdzaalvoetbaltoernooi D, E en F pupillen 27 en 28 december 2010 sporthal De Beukenkamp te Purmerend Hoofdsponsor RABOBANK WATERLAND

Nadere informatie

Versie augustus 2019

Versie augustus 2019 Versie 2.0 24 augustus 2019 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Programma JO8 t/m JO13... 4 Aanvang JO8 t/m JO13... 5 Deelnemende teams en kleedkamers... 7 Foto s (VELD E)... 9 Spelinstructies (Bestuurskamer)...

Nadere informatie

www.geel-wit.nl Taken van de Leider

www.geel-wit.nl Taken van de Leider Taken van de Leider De Zaterdag: Zorgt er samen met de ouders van de spelers voor dat er voldoende vervoer naar uitwedstrijden is. Maakt de opstelling en houdt de wisselbeurten bij Plaatsen en/of verwijderen

Nadere informatie

Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave

Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave - Inleiding - Doelstelling scheidsrechters beleid - Organisatie en structuur - Voorwaarden verenigingsscheidsrechter - Wedstrijdvoorbereiding - Werving,

Nadere informatie

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11)

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Ik wil graag wat zaken onder de aandacht brengen zodat er geen onduidelijkheid is in het aankomende seizoen. Als Coördinator van de F en E pupillen heb

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 6 tegen 6

Wedstrijdvorm 6 tegen 6 Wedstrijdvorm 6 tegen 6 Onder 8, 9 en 10 Aantal spelers Leeftijd Veldafmeting Doelformaat 6 tegen 6 Onder 8, 9 en 10 42,5m x 30m Pupillendoel (5m x 2m) Balformaat Spelduur O.8 en O.9 Spelduur O.10 Keeper

Nadere informatie

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Georganiseerd door : Alkmaar Sport N.V. Datum : 10 mei 2017 Coördinatoren : Mieke Tesselaar & Milan Loos 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Poule indeling

Nadere informatie

Wedstrijdreglement NK Speedsoccer 2018

Wedstrijdreglement NK Speedsoccer 2018 Wedstrijdreglement NK Speedsoccer 2018 Algemeen 1. Het NK Speedsoccer vindt plaats van 17 december 2018 t/m 29 december 2018 2. Een wedstrijd wordt vijf tegen vijf gespeeld. 3. Elk team bestaat uit minimaal

Nadere informatie

Informatieboekje Opleiding Scheidsrechters

Informatieboekje Opleiding Scheidsrechters Informatieboekje Opleiding Scheidsrechters 2012-2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Scheidsrechter worden... 4 3. Opleidingen... 6 Opleiding Pupillenscheidsrechter... 6 Opleiding Juniorenscheidsrechter...

Nadere informatie

Welkom op het Blaashal toernooi

Welkom op het Blaashal toernooi Welkom op het Blaashal toernooi Op zaterdag 8 januari, heten wij iedereen welkom bij de 1e editie van het Blaashal zaalvoetbaltoernooi. Zes voetbalverenigingen (in de categoriën D, E en F) zullen om een

Nadere informatie

Jeugdtoernooi. 90-jarig bestaan. RKSV De Weebosch

Jeugdtoernooi. 90-jarig bestaan. RKSV De Weebosch Jeugdtoernooi ter ere van 90-jarig bestaan RKSV De Weebosch zaterdag 24 mei 2014 VOORWOORD Beste sportvrienden, Ter ere van het 90-jarig bestaan van RKSV De Weebosch organiseren wij een jeugdtoernooi voor

Nadere informatie

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie.

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie. (Samenvatting) Inleiding HHC Hardenberg is een vereniging met veel actieve voetballers en vrijwilligers en heeft de beschikking over een prachtig complex. Noem het maar gerust een bedrijf waar dagelijks

Nadere informatie

Ries van Dijk Toernooi 2018 VSV Vreeswijk

Ries van Dijk Toernooi 2018 VSV Vreeswijk Reglementen Ries van Dijk Toernooi 2018 Zaterdag 9 juni 2018 en Zondag 10 juni 2018 Pagina 1 Inhoud Huishoudelijk reglement... 3 Toernooireglement... 4 Algemene opmerkingen voor leiders, begeleiders, spelers...

Nadere informatie

Gemeentelijk Zaaltoernooi JO -15. Sporthal Burgemeester Verdegaalhal Tubbergen. Vrijdag 29 december 2017 Aanvang: uur

Gemeentelijk Zaaltoernooi JO -15. Sporthal Burgemeester Verdegaalhal Tubbergen. Vrijdag 29 december 2017 Aanvang: uur Gemeentelijk Zaaltoernooi JO -15 Sporthal Burgemeester Verdegaalhal Tubbergen Vrijdag 29 december 2017 Aanvang: 17.00 uur Mededelingen: Wij heten u van harte welkom op het gemeentelijk zaalvoetbaltoernooi

Nadere informatie

GOODWILL JEUGDTOERNOOI JO8 en JO9 jeugd toernooi 2018

GOODWILL JEUGDTOERNOOI JO8 en JO9 jeugd toernooi 2018 Inhoudsopgave 1. Deelnemende verenigingen 2 2. Kleedkamerindeling 2 3. Toernooi reglement 3 4. Veldindeling JO8 en JO9 toernooi zaterdag 9 juni 2018 4 5. Poule-indeling en wedstrijdschema JO8-teams zaterdag

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Speeldagen... 4 3. Opzet scholencompetitie... 4 4. Uitslagen en standen...

Nadere informatie

Arbitrageplan VV Schagen

Arbitrageplan VV Schagen Arbitrageplan VV Schagen Voorwoord Hebben we genoeg scheidsrechters voor alle wedstrijden? Het is een elke week terugkerende vraag, ook bij VV Schagen. Er zijn steeds minder scheidsrechters beschikbaar

Nadere informatie

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F-tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F-tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle stick gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd; Coachcursus-leider

Nadere informatie

Informatieavond vv Sweel. Plezier en ontwikkeling voorop!

Informatieavond vv Sweel. Plezier en ontwikkeling voorop! Informatieavond vv Sweel Plezier en ontwikkeling voorop! Wat bespreken we vanavond: Organisatie jeugdvoetbal vv Sweel Clubregels voor jeugdspelers vv Sweel Clubregels voor ouders van jeugdspelers Introductie

Nadere informatie

DIOS Zaalvoetbal- scholencompetitie

DIOS Zaalvoetbal- scholencompetitie DIOS Zaalvoetbal- scholencompetitie 2014-2015 www.knvbzaalvoetbal.nl Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Speeldagen... 4 3. Speelschema scholencompetitie... 4 4. Uitslagen en standen... 6 5. Scheidsrechters...

Nadere informatie

Uitnodiging Schoolhockeytoernooi 2018

Uitnodiging Schoolhockeytoernooi 2018 Uitnodiging Schoolhockeytoernooi 2018 Woerden, 17 mei 2018 Beste schooldirectie, Beweegteam Woerden organiseert dit schooljaar voor het eerst het Schoolhockeytoernooi voor de jongens en meiden uit groep

Nadere informatie

VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 OCHTEND

VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 OCHTEND VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 OCHTEND 1 Rabobank Gouwestreek sponsort V.V. Moordrecht Sport inspireert en verbindt. Daarom steunt de Rabobank de sporten waar we allemaal graag naar kijken, maar ook de

Nadere informatie

6-5-2013. Inhoudsopgave

6-5-2013. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. 3 Reglement Blz. 4 Veld indeling Blz. 5 Speelschema MB Blz. 6 Penalty bokaal MB Blz. 7 Reglement 4 tegen 4 Blz. 8 Speelschema 4 tegen 4 (4 teams) Blz. 9 Speelschema 4 tegen 4 (5 teams)

Nadere informatie

Arbitrageplan Olympia 60

Arbitrageplan Olympia 60 Arbitrageplan Olympia 60 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatiestructuur 4. Taken arbitragecommissie 5. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden 7. Werving,

Nadere informatie

JUUN toernooi 2013 VV Krabbendijke

JUUN toernooi 2013 VV Krabbendijke JUUN toernooi 2013 VV Krabbendijke Jeugdtoernooien : 18 mei Mini,F & E 25 mei D en C 1 juni B Beste deelnemer, Welkom op de achtste editie van het Juun toernooi. Wij als VV Krabbendijke zijn weer blij

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012

DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012 DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012 Inhoud Voorwoord... 3 Belangrijke tips:... 3 Aanwezigheid... 4 Ontvangst van bezoekende vereniging/scheidsrechter... 4 Presentatie...

Nadere informatie

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC.

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. In dit boek komen verschillende gedragsregels aan bod. Het gaat over de normen en waarden die bij onze voetbalvereniging gelden. Er komen

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Spelsysteem 4V4 bij 07( Mini-PUP) Spelsysteem ( 2v2 ) Twee veldjes op een half veld. Afmeting 40/30 meter lang en 30/20 breed. 3 bij 1 meter doelen. Van elke

Nadere informatie

VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 MIDDAG

VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 MIDDAG VVM JEUGDTOERNOOI 20 MEI 2017 MIDDAG 1 Rabobank Gouwestreek sponsort V.V. Moordrecht Sport inspireert en verbindt. Daarom steunt de Rabobank de sporten waar we allemaal graag naar kijken, maar ook de sport

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

Schoolvoetbal Toernooi voor scholen in Aalsmeer en Kudelstaart

Schoolvoetbal Toernooi voor scholen in Aalsmeer en Kudelstaart Schoolvoetbal Toernooi voor scholen in Aalsmeer en Kudelstaart 15 tot en met 19 mei 2017 Dit jaar gehouden bij : FC Aalsmeer Beethovenlaan 120, Aalsmeer VOORWOORD Aalsmeer, mei 2017 Jongens en meisjes,

Nadere informatie

WAGENINGEN. Voor de 46e keer georganiseerd door WVV Wageningen. VOORRONDES: dinsdag 26 maart - 2 en 9 april 2019 FINALE: dinsdag 16 april 2019

WAGENINGEN. Voor de 46e keer georganiseerd door WVV Wageningen. VOORRONDES: dinsdag 26 maart - 2 en 9 april 2019 FINALE: dinsdag 16 april 2019 WAGENINGEN Voor de 46e keer georganiseerd door WVV Wageningen VOORRONDES: dinsdag 26 maart - 2 en 9 april 2019 FINALE: dinsdag 16 april 2019 Aanvang 16.30 uur Zoomweg sportvelden Spelregels 1. Speeltijd:

Nadere informatie

Normen en Waarden. Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden,

Normen en Waarden. Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden, Normen en Waarden Beste Leden, supporters en ouders van onze jeugdleden, Hier treft u aan, doelgroepgericht, onze normen en waarden bij DVG. Waarom aandacht geven aan dit tegenwoordig veelvuldig genoemde

Nadere informatie

Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Instructies Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Vanaf seizoen 2014-2015 is het afgelopen met het papieren wedstrijdformulier. We gaan over op het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF). Dit betekent dat we

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR Een zaalcoördinator coördineert (een deel van) een wedstrijddag. Hij / zij is verantwoordelijk voor een soepel verloop van (een deel van) de dag, waarop wedstrijden

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

40 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 05 januari 2017

40 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 05 januari 2017 40 e editie van het ASWH O13-1 zaaltoernooi te Hendrik Ido Ambacht 05 januari 2017 2 WELKOM DEELNEMERS De ASWH wisselbeker staat weer centraal tijdens dit ASWH O13-1pupillentoernooi dat maar liefst voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF WEDSTRIJDZAKEN AFDELING JEUGD 26 augustus 2013 Belangrijke bijzonderheden vanuit de KNVB

NIEUWSBRIEF WEDSTRIJDZAKEN AFDELING JEUGD 26 augustus 2013 Belangrijke bijzonderheden vanuit de KNVB Belangrijke bijzonderheden vanuit de KNVB De aanvoerder (1.2) Onder aanvoerder wordt verstaan die speler van het elftal/team die zich onderscheidt van de overige spelers van het elftal/team door middel

Nadere informatie

Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal

Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal Deelnemende teams:??? Roma heeft afgezegd, ander team wordt gezocht Vliegdorp Plus markt de Gouden Leeuw Credit Force Assomoto Voorwoord van de organisatie

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie