Niet-aangeboren hersenletsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niet-aangeboren hersenletsel"

Transcriptie

1 Niet-aangeboren hersenletsel Heliomare revalidatie Elk mens loopt de kans hersenletsel te krijgen. Een ziekte of (verkeers)ongeval kan hiervan de oorzaak zijn. Dankzij snel voortschrijdende medische technologie en wetenschap blijven mensen die hersenletsel oplopen steeds vaker in leven. Na de ziekenhuisopname kan behandeling in een revalidatiecentrum noodzakelijk zijn. De problematiek is ingewikkeld: Nietaangeboren hersenletsel (NAH) betreft letsel tengevolge van een ongeval (contusio cerebri), een hersenbloeding of infarct (CVA), hersen(vlies)ontsteking of een hersentumor. Veelal ontstaat een combinatie van problemen op het gebied van lichamelijk functioneren, communicatie, cognitief (verstandelijk) functioneren, emotie, gedrag en persoonlijkheid. De klinische revalidatie vindt plaats op de NAH-afdeling (afdeling 1A) waar plaats is voor 15 patiënten. De afdeling is onderverdeeld in twee delen. In een kleine unit wordt aan mensen met zeer ernstige stoornissen veel structuur geboden en wordt de basis gelegd voor verdere revalidatie. Het accent ligt hier op het bewust worden van beperkingen. Het andere deel van de afdeling is bestemd voor mensen met NAH, die met hulp van het revalidatieteam zelf kunnen werken aan hun revalidatie. Hier ligt het accent op het opnieuw leren van dagelijkse en sociale vaardigheden en op terugkeer naar werk en maatschappij. Patiënten met niet-aangeboren hersenletsel door andere oorzaken (b.v. een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor) worden meestal op andere gespecialiseerde verpleegafdelingen (afd. 3 A/B) binnen Heliomare revalidatie opgenomen. Soms is echter hun problematiek van dien aard dat opname op NAH-afdeling de voorkeur verdient. NAH-afdeling De NAH-afdeling biedt structuur aan patiënten die ernstige cognitieve en/ of gedragsmatige problemen hebben. Prikkels en invloeden van buitenaf worden daar zoveel mogelijk gereguleerd. De afdeling bestaat uit één en tweepersoonskamers. Er is een huiskamer annex keuken, sanitaire voorzieningen en een eigen behandelruimte. In de huiskamer is altijd een activiteitenbegeleidster aanwezig. Tussen de behandelingen door biedt deze persoon activiteiten voor de individuele patiënt of de groep. In de eerste periode na opname wordt de patiënt door de therapeuten op de afdeling behandeld en/of onderzocht. De dag van opname Na de eerste formaliteiten rondom de opname haalt de verpleging van afdeling 1A de patiënt en begeleidende familie op. Op de afdeling vindt een opnamegesprek plaats. De patiënt is zelf niet altijd in staat de gewenste informatie te geven; de familie kan deze dan aanvullen.

2 Het behandelteam wil graag een zo goed mogelijk beeld krijgen van de patiënt zoals deze was vóór het ongeval of de ziekte: vragen over hobby s, het karakter, de maatschappelijke positie, relaties, roken, snoepen, gewoonten e.d. komen bij het opnamegesprek met de verpleging aan de orde. Afspraken worden gemaakt over een contactpersoon vanuit de kring van de naastbetrokkenen, over bezoekregelingen (o.a. max. drie bezoekers tegelijk bij de patiënt), over weekendmogelijkheden thuis,meelopen met therapieën e.d. Omdat het contact tussen de verpleging en de naastbetrokkenen intensief is op deze afdeling, is het van groot belang dat een wederzijdse openheid ontstaat voor het stellen en beantwoorden van vragen die gaan over de opname en de behandeling van de patiënt. Op de dag van opname hebben patiënt en begeleiders tevens een eerste contact met de revalidatiearts. Het behandelteam Het NAH-team van Heliomare bestaat uit een revalidatiearts, neuropsychologen, cognitief trainer, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, muziektherapeut en maatschappelijk werkenden. Dit team heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de behandeling van mensen met hersenletsel bij wie cognitieve stoornissen en gedragsveranderingen op de voorgrond staan. Eens per 6-8 weken bespreekt het team het behandelplan uitvoerig tijdens een uitgebreide patiëntenbespreking (UPB). Daarbij wordt gestreefd naar afspraken over een eenduidige benadering van de patiënt die zowel door de teamleden als door de naastbetrokkenen gehanteerd wordt in het contact met de patiënt. Kort na die bespreking wordt er voor de partner/ familie (max. drie personen) een meeloopdag georganiseerd. De revalidatiearts bespreekt dan de vorderingen en revalidatiedoelen met patiënt en partner/ familie, er worden behandelingen bijgewoond en vinden gesprekken met andere teamleden plaats. Daarnaast komt het team wekelijks bijeen in een teamoverleg waarbij patiënten kort besproken worden om na te gaan of het behandelplan verloopt zoals bedoeld. De revalidatiearts De revalidatiearts leidt het behandelteam, coördineert de behandeling en behartigt alle medische zaken die zich in de loop van de revalidatiebehandeling voordoen. De revalidatiearts raadpleegt zo nodig andere medisch specialisten en informeert de huisarts na beëindiging van de behandeling. Na ontslag uit revalidatiebehandeling komt de patiënt veelal nog periodiek bij de revalidatiearts voor controle. De verpleging De verpleging heeft de 24-uurs zorg voor de patiënt en is geschoold in het omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Revalidatieverpleging betekent aanvullen, ondersteunen en stimuleren van de zelfzorg van de patiënt. Het doel is zo zelfstandig mogelijk leren functioneren met de beperkingen die er zijn.

3 De vaardigheden die de patiënt in de therapieën leert, worden onder begeleiding van de verpleging binnen de afdeling zoveel mogelijk toegepast. Elke patiënt heeft een eerstverantwoordelijke verplegende (EVV). Deze coördineert de zorg rondom de patiënt en stelt in overleg de zorgdoelen vast. De zorg wordt vastgelegd in het verpleegplan. De EVV is ook de contactpersoon voor de familie. Voor de tussentijdse uitwisseling van vragen en mededelingen tussen het behandelteam en de familie is op de afdeling per patiënt een communicatieschrift aanwezig. Naast de zorg voor de individuele patiënt is de zorg voor een goed leefklimaat een belangrijke taak van de verpleging. Hiertoe worden groepsgesprekken en gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De fysiotherapeut De fysiotherapeut onderzoekt en oefent in de eerste plaats de stoornissen op het gebied van de motoriek en het bewegen. Hierbij wordt rekening gehouden met andere stoornissen b.v. in de zintuiglijke waarneming, de communicatie, het geheugen en het concentratie-vermogen. De fysiotherapeut heeft de beschikking over een aantal technieken en hulpmiddelen tijdens de therapie. In de loop van de behandeling stimuleert de fysiotherapeut de patiënt zoveel mogelijk zelf te gaan doen en biedt hem minder hulp. Het uiteindelijk doel van de revalidatiebehandeling is de patiënt weer zo zelfstandig mogelijk te maken. Soms is het gebruik van hulpmiddelen daarbij nodig. De ergotherapeut Ergotherapie helpt mensen met beperkingen of problemen in hun dagelijks functioneren om weer zo optimaal mogelijk de dag door te komen. De activiteiten die problemen opleveren en die voor de patiënt en/ of familie belangrijk zijn, worden zo praktisch mogelijk aangepakt. Het kan hierbij gaan om aankleden of naar het toilet gaan, maar ook om huishoudelijk werk en dagbestedingactiviteiten. Voor mensen met NAH betekent het vaak dat zij opnieuw dagelijkse activiteiten moeten leren plannen en organiseren of dat zij deze activiteiten op aangepaste wijze moeten leren doen. In sommige gevallen zijn (tijdelijke) voorzieningen noodzakelijk, hierover kan de ergotherapeut u adviseren. Een onderdeel van de ergotherapeutische behandeling is thuisbehandelen. Dit houdt in dat u samen met uw ergotherapeut in uw eigen woonomgeving kunt werken aan de doelen die u en/of uw familie heeft op het gebied van praktische activiteiten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gericht oefenen van taken in de eigen omgeving leidt tot een verbetering in het dagelijks functioneren. Activiteitenbegeleiding De activiteitenbegeleidster is dagelijks aanwezig in de huiskamer van de high care. Ze begeleidt patiënten bij het ontwikkelen van activiteiten op het gebied van creativiteit, spel en ontspanning.

4 Hierbij kan het gaan om het oppakken van oude of nieuwe hobby s. In eerste instantie gebeurt dit op de afdeling zelf, maar zodra de patiënt meer prikkels aan kan, kan dit ook op de afdeling activiteitenbegeleiding gebeuren. De activiteitenbegeleidster is tevens degene die de patiënt op weg helpt bij het vinden van vrijetijdsactiviteiten in de thuissituatie. Hiertoe heeft zij regelmatig contact met maatschappelijk werk, ergotherapie en het sportbureau. De logopedist De logopedist onderzoekt en behandelt stoornissen op het gebied van de communicatie. Dit kunnen problemen zijn met het begrijpen en uiten van taal (afasie) of met de spraakmotoriek (dysartrie). Door middel van testonderzoek wordt de aard en de ernst van de communicatie-stoornissen vastgesteld zodat een juiste therapie gegeven kan worden. De logopedist geeft advies aan het team en de familie ten behoeve van het omgaan met communicatie-problemen. Voor familieleden van patiënten met afasie organiseert de afdeling logopedie periodiek familiebijeenkomsten waarbij voorlichting over afasie wordt gegeven en ervaringen met het omgaan met communicatieproblemen worden besproken en uitgewisseld. Als de functie van de mondspieren ( tong, lippen, gehemelte, stembanden) niet goed is, kunnen er problemen zijn met eten en drinken. Ook daaraan besteedt de logopedist aandacht. De verpleging volgt bij de verzorging van de patiënt het advies van de logopedist. De maatschappelijk werker Hersenletsel beïnvloedt ook het leven van de familie van de patiënt sterk. Daarom is het belangrijk dat de naasten van de patiënt, in het bijzonder de partner of de ouders met wie de patiënt samenwoont en -leeft, nauw bij de revalidatiebehandeling betrokken worden. De maatschappelijk werker begeleidt de naasten van de patiënt bij de verwerking en bij het omgaan met de beperkingen en gedragsveranderingen. Hij doet dit in overleg en samenwerking met de psycholoog en team die in de eerste plaats de patiënt begeleiden. Ook adviseert de maatschappelijk werker patiënt en familie zo nodig op het gebied van huisvesting, sociale voorzieningen en andere financiële zaken, juridische bijstand e.d. Een uitnodiging voor een gesprek volgt zo spoedig mogelijk na opname. Tijdens de revalidatie zullen er verschillende momenten zijn waarop de familie informatie en ondersteuning krijgt in het leren omgaan met de veranderde situatie na het hersenletsel. Zie hiervoor het kopje familieparticipatie De psycholoog De psycholoog probeert vast te stellen welke gevolgen het hersenletsel heeft in cognitief, emotioneel en gedragsmatig opzicht. Hiertoe vinden er gesprekken plaats en wordt indien mogelijk een neuropsychologisch onderzoek verricht. De onderzoeksresultaten geven gewoonlijk een profiel van de sterke en zwakkere kanten en dit profiel is nodig voor het plannen van de behandeling of begeleiding of bijvoorbeeld voor het vinden van een geschikte school, revalidatie- of woonsetting.

5 Met behulp van de sterke kanten kan gekeken worden welke compensatiemogelijkheden er zijn en wat de meest geschikte aanpak is in het dagelijks leven. De bevindingen van neuropsychologisch onderzoek zijn vaak ook belangrijk voor therapieën zoals fysiotherapie en ergotherapie. Soms wordt iemand herhaaldelijk onderzocht om te zien of er een verandering van de stoornissen is opgetreden (bijvoorbeeld een verbetering door een behandeling). Vaak speelt de psycholoog ook een belangrijke rol in de verdere behandeling en begeleiding van de patiënt met hersenletsel. Dat kan bestaan uit velerlei activiteiten, zoals het leren accepteren van de beperkingen, geheugentraining of begeleiding in de werkhervatting. Naast de patiënt kan ook de familie worden geïnformeerd en begeleid in het proces van aanpassing na hersenletsel. Psychodiagnostisch medewerker De psychodiagnostisch medewerker neemt de (neuro)psychologisch onderzoeken af die door de psycholoog worden aangevraagd. De tests meten onder andere de intelligentie, geheugen, concentratievermogen, werktempo, waarneming, taal en spraak, ruimtelijk inzicht en planning. Welke tests worden afgenomen is afhankelijk van de vraagstelling. Vaak worden ook vragenlijsten afgenomen om de klachten goed in kaart te brengen (bijvoorbeeld klachten over pijn of somberheid) of meer te weten te komen over de patiënt als persoon (persoonlijkheidskenmerken). De tests en eventuele vragenlijsten worden afgenomen aan een tafel of naast het bed in een ziekenhuis als dat niet anders kan. De tests doen geen pijn en er wordt geen gebruik gemaakt van spuiten of elektrodes. Een neuropsychologisch onderzoek neemt meestal een halve tot hele dag in beslag. Het kan zijn dat het onderzoek niet in één keer maar in meerdere keren wordt afgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de patiënt snel vermoeid is. Na uitwerking van de resultaten wordt het neuropsychologisch rapport geschreven door de psycholoog. De cognitief trainer De cognitief trainer geeft individuele en groepsgewijze training op het gebied van het geheugen, planmatig werken, aandacht, visuele waarneming, probleemoplossend denken en handelen. Verder kan cognitieve training gericht zijn op het opnieuw leren van praktische vaardigheden zoals rekenen, omgaan met geld en klokkijken. Ook sociale vaardigheidstraining behoort tot het aandachtsgebied. Een belangrijk onderdeel van cognitieve training bestaat echter uit het verbeteren van het ziekte-inzicht en het aanleren van compensatiestrategieën ter vermindering van cognitieve beperkingen. Binnen het team werkt de cognitief trainer nauw samen met de psycholoog. De muziektherapeut Muziek wordt op verschillende manieren ingezet. Belangrijk uitgangspunt van de muziektherapie is dat muziek mensen zowel rust kan geven, als ook in beweging kan brengen. Door bekende muziek te laten horen kan de onrust of de verwardheid van het moment weer even plaats maken voor herkenning; een veiligheid van iets bekends.

6 Muziek kan ook juist stimulerend zijn; niet nadenken over de beweging, over hoe je het precies moet doen, maar je laten leiden door de muziek en het op je gevoel doen. Met actief muziek maken kan iemand ervaren om weer structuur aan te brengen en zodoende controle over eigen handelen te krijgen. Met receptieve muziek (is luisteren, al- dan niet met opdrachten ) kan iemand ervaren om weer ruimte voor zichzelf te kunnen/ mogen innemen. Ruimte om weer wat evenwicht in je nieuwe situatie te krijgen. Behandeling in groepsverband Ook bepaalde groepstherapieën starten binnen de unit. Als de patiënt meer zelfredzaam is, kan hij therapie elders in het gebouw volgen. Deelname aan bewegingsactiviteiten als ochtendgym, zwemmen, rolstoelrijden, lopen en sporten in groepsverband kan dan overwogen worden. Familieparticipatie De patiënt is niet los te zien van zijn of haar familie. Hersenletsel is daarom een zaak van het gehele gezin. Het behandelteam ziet het als een noodzakelijke stap om de zorg af te stemmen op de wensen en behoeften van de familie en de patiënt. De familie wordt na het hersenletsel geconfronteerd met de vaak complexe gevolgen van het hersenletsel en het is een leerproces om met deze gevolgen om te leren gaan. Hierbij is het soms lastig om de balans te vinden tussen het bieden van hulp en het geven van ruimte aan de patiënt om te leren. Ondersteuning in dit leerproces is veelal gewenst. Daarnaast veranderen de taken en rollen die de familie heeft vaak drastisch waar ook opnieuw een evenwicht in gevonden moet worden. Een actieve deelname van de familie aan de behandeling wordt door het behandelteam als noodzakelijk geacht aangezien veel NAH patiënten begeleiding nodig blijven houden bij dagelijkse activiteiten. Middels de volgende activiteiten wordt de deelname van de familie aan de behandeling vormgegeven: Familiebijeenkomst Bijeenkomsten voor familie van patiënten op de afdeling worden tevens periodiek georganiseerd bij voldoende aanbod en belangstelling. Familieleden van CVA-patiënten (patiënten die een beroerte gehad hebben) kunnen deelnemen aan CVA-familie bijeenkomsten waaraan ook vanuit andere verpleegafdelingen binnen Heliomare wordt deelgenomen. Deze worden periodiek georganiseerd bij voldoende aanbod en belangstelling en tijdig bekend gemaakt. Binnen de familiebijeenkomsten komen verschillende onderwerpen naar voren. Er wordt informatie gegeven over de medische aspecten van het hersenletsel, de gevolgen van het hersenletsel en er worden tips gegeven over de omgang met deze gevolgen. Het verwerkingsproces van de familie wordt belicht en de inhoud van de verschillende therapieën wordt besproken. Daarnaast kan het prettig en leerzaam zijn om ervaringen uit te wisselen met de familieleden van andere patiënten, die tegen dezelfde problemen aanlopen of zijn aangelopen.

7 Instructiedag Op verzoek van de familie en/of het behandelteam kan een instructiedag gepland worden voor de familie. Het doel van deze instructiedag is om de familie instructie te geven over de wijze waarop zij de patiënt thuis kunnen begeleiden bij vaardigheden als lopen, traplopen, transfers naar toilet en auto, zelfverzorging, de communicatie, het gebruik van een agenda of dagprogramma en activiteiten in en om huis. Afhankelijk van de problematiek van de patiënt en de vragen van de familie worden contactmomenten ingepland met de verpleging en behandelaars als de fysiotherapeut, ergotherapeut, cognitief trainster en logopedist. De instructiedag kan voor het eerste weekendverlof plaatsvinden en/of later in de revalidatie. Meelopen Er worden structureel meeloopdagen georganiseerd, aansluitend aan de uitgebreide patiëntenbesprekingen. Naast deze meeloopdagen is het mogelijk om ook op andere momenten mee te lopen met bepaalde therapieën of gesprekken te hebben met behandelaars. Het kan zijn dat een therapeut of de psycholoog de familie uitnodigt voor het bekijken/bespreken van een bepaald probleem of een oplossing voor het probleem. Ook kan de familie, via het communicatieschrift of telefonisch, vragen om een gesprek of om mee te komen tijdens een behandeling. Zulke momenten zijn belangrijk om nog eens terug te kunnen komen op bijv. een advies dat is gegeven: hoe is voor de familie om met dit advies te werken, welke begeleiding is daarbij gewenst of hoe kan het advies beter aansluiten bij de situatie thuis? Thuisbehandeling Momenteel hebben de ergotherapeuten structureel in hun programma de mogelijkheid om thuis te behandelen. Binnen deze thuisbehandeling adviseert de ergotherapeut de familie over het omgaan met de beperkingen van de patiënt. De ergotherapeut kan bijv. een activiteit met de patiënt doen waarbij zij laat zien op welke wijze zij hem begeleidt bij bijv. het aankleden of het doen van een boodschap. De ergotherapeut kan ook samen met de patiënt en de familie bekijken hoe de omgeving thuis anders ingericht kan worden om het voor de patiënt makkelijker te maken om zelf iets te kunnen doen. Afhankelijk van de vraagstelling is het ook mogelijk dat een andere discipline vaardigheden observeert en/of traint in de thuissituatie. Weekendverlof Het streven van het behandelteam is om de patiënt het weekend (of een deel daarvan) thuis te laten doorbrengen. De belastbaarheid van de patiënt en de familie moet dit toelaten. De thuissituatie is vertrouwd voor de patiënt en doet hierdoor meer beroep op het automatisch handelen. Het kan hierdoor zijn dat de patiënt thuis meer kan dan in het revalidatiecentrum aangezien dat een vreemde omgeving is. Het is voor het behandelteam belangrijk om te weten hoe de patiënt thuis functioneert. Vaak wordt de patiënt thuis meer geconfronteerd met zijn beperkingen omdat hij daar weer probeert zijn oude activiteiten op te pakken. Deze confrontatie is moeilijk maar noodzakelijk om te leren omgaan met de beperkingen. De verpleging zal u een aantal keer vragen om een weekend-evaluatielijst in te vullen.

8 Op deze lijst kunt u aangeven hoe het weekend voor de patiënt en voor u als familielid is verlopen. Deze lijst geeft u en het behandelteam inzicht in het functioneren thuis en de aspecten waar in het revalidatieproces nog aandacht aan besteed moet worden. Tenslotte De revalidatie van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel verloopt niet voor iedereen hetzelfde. De revalidatiearts bespreekt samen met de patiënt en familie regelmatig de resultaten en maakt afspraken over wat er verder gaat gebeuren. Het verblijf in Heliomare is tijdelijk en de patiënten worden zo goed mogelijk voorbereid op het ontslag en de periode daarna. In de brochure: Heliomare revalidatie, informatie voor de kliniek is algemene informatie over Heliomare revalidatie te vinden. Aanvullende informatie over alles wat met dit ziektebeeld en revalideren te maken heeft is te vinden bij het servicebureau van Heliomare.

Behandeling van patiënten met een beroerte

Behandeling van patiënten met een beroerte Revalidatie Behandeling van patiënten met een beroerte Een beroerte heeft vaak grote gevolgen. Een beschadiging van de linker hersenhelft heeft andere gevolgen voor het dagelijks functioneren van de patiënt,

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel Behandelprogramma CVA/hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk vindt u zoveel mogelijk informatie

Nadere informatie

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Inleiding Neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen gedrag en de werking van de hersenen. De neuropsycholoog stelt met een psychologisch

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u lezen over neuropsychologie in het Gemini Ziekenhuis. Aan de orde komen onder meer: met

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer Het neuropsychologisch onderzoek Informatie voor de patiënt en verwijzer Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog? De neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma 31/07/2019 Behandelingen opname 1 Cognitieve Behandelunit We besteden aandacht aan stoornissen van uw cognitieve functies. Uw behandeling vindt grotendeels in een groep plaats met 4 tot 6 andere mensen

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog... 1 Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging... 1 Wat is een neuropsychologisch

Nadere informatie

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO)

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Behandelprogramma Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw

Nadere informatie

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum CVA-revalidatie in het Heymanscentrum Revalidatie na een beroerte U ligt in het ziekenhuis omdat u een beroerte (CVA) heeft gehad. Binnenkort is het zover dat u het ziekenhuis kunt verlaten en een begin

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren Libra R&A locatie Leijpark Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie klinische opname kinderen/jongeren Deze folder is bedoeld voor kinderen/jongeren (of hun ouders/verzorgers) die met de diagnose

Nadere informatie

Behandelprogramma. Dwarslaesie

Behandelprogramma. Dwarslaesie Behandelprogramma Dwarslaesie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij Adelante

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel. kinderen en jongeren

Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel. kinderen en jongeren Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel kinderen en jongeren Inhoud Wat is niet-aangeboren hersenletsel? 3 Welke problemen kan uw kind ervaren? 3 Wat kunt u verwachten in het revalidatiecentrum 4 Revalidatieplan

Nadere informatie

Revalidatie na een CVA

Revalidatie na een CVA Revalidatie na een CVA Revalidatie Locatie Hoorn/Enkhuizen Revalidatie na een CVA Revalidatie van mensen die een CVA hebben gehad (revalidanten) is erop gericht hen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.

Nadere informatie

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma Revalidatie na nietaangeboren hersenletsel 2 Inleiding Door een hersenletsel kan het leven van de één op andere dag ingrijpend veranderen. De polikliniek Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum heeft

Nadere informatie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Revalideren op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Inleiding U revalideert in de Sint Maartenskliniek of u gaat binnenkort revalideren in de Sint Maartenskliniek op de Patiënteneenheid (PE) Dwarslaesie. Tijdens

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers Libra R&A locatie Blixembosch Specialistische Cognitieve Revalidatie Informatie voor verwijzers Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch heeft voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Behandeling na hersenletsel

Behandeling na hersenletsel Behandeling na hersenletsel Groepsbehandeling op de Cognitieve Behandelunit (CBU) Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Wat is het doel van deze behandeling? 3 Wat zijn cognitieve functies? 3 Voor wie is

Nadere informatie

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die

Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in De Die werkt u aan een verantwoorde terugkeer naar huis.

Nadere informatie

Poliklinische medisch specialistische revalidatie

Poliklinische medisch specialistische revalidatie Poliklinische medisch specialistische revalidatie Revalidatie verbetert uw leefsituatie Door middel van deze informatiefolder informeren wij u over de poliklinische medisch specialistische revalidatiebehandeling.

Nadere informatie

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname 15/08/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan meldt een collega-revalidatiearts vanuit dat ziekenhuis u allereerst aan voor onze afdeling. Het kan

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie behandeling

Poliklinische revalidatie behandeling Poliklinische revalidatie behandeling voor volwassenen U heeft samen met uw revalidatiearts besloten dat u gaat deelnemen aan de poliklinische revalidatiebehandeling (PRB). U komt dan één of enkele keren

Nadere informatie

Ergotherapie. Beter voor elkaar

Ergotherapie. Beter voor elkaar Ergotherapie Beter voor elkaar Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Geriatrische revalidatie

Geriatrische revalidatie Geriatrische revalidatie Geriatrische revalidatie Geriatrische revalidatie biedt tijdelijke intensieve zorg aan kwetsbare ouderen om te herstellen en te reactiveren na een operatie, ongeval of ernstige

Nadere informatie

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma is bestemd voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, die nog niet in staat

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Poliklinische revalidatie Door mijn hersenletsel staat mijn leven op zijn kop. Mijn arm doet het niet meer, ik ben zo moe en ik ben mijn eigen ik kwijt door veranderingen

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie Behandeling

Poliklinische Revalidatie Behandeling Poliklinische Revalidatie Behandeling Binnenkort komt u naar het Maasziekenhuis Pantein voor een Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB). In deze folder krijgt u informatie over deze behandeling, over

Nadere informatie

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed.

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers

Libra R&A locatie Blixembosch. Specialistische Cognitieve Revalidatie. Informatie voor verwijzers Libra R&A locatie Blixembosch Specialistische Cognitieve Revalidatie Informatie voor verwijzers Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch heeft voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Nadere informatie

Revalideren in Bornholm

Revalideren in Bornholm Revalideren in Bornholm Revalidatie speciaal voor oudere mensen Revalideren kan moeilijker zijn als u op leeftijd bent. Woonzorgcentrum Bornholm heeft de kennis in huis om u te helpen bij uw herstel. Deze

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark

Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in In het Zomerpark werkt u aan een verantwoorde

Nadere informatie

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel EXPERT RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Geriatrische Revalidatie Een mensenleven kan door een ongeluk

Nadere informatie

Poliklinische kinderrevalidatie

Poliklinische kinderrevalidatie Poliklinische kinderrevalidatie POLIKLINISCHE KINDERREVALIDATIE Het Kennemer Gasthuis heeft de mogelijkheid om kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 16 jaar poliklinisch te revalideren. Het gaat

Nadere informatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie Behandelprogramma Pijnrevalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij

Nadere informatie

Revalidatie. Revalidatie & Herstel

Revalidatie. Revalidatie & Herstel Revalidatie Revalidatie & Herstel De afdeling Revalidatie in het BovenIJ ziekenhuis is een onderdeel van de afdeling Revalidatie en Herstel. Met deze folder willen wij u graag vertellen wat wij voor u

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Wat is neuropsychologie? 3 Wat doet de neuropsycholoog? 3 Hersenletsel 3 Waarom een neuropsychologisch onderzoek? 4 Neuropsychologisch onderzoek 5 Wat gebeurt

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling

Poliklinische revalidatiebehandeling REVALIDATIE Poliklinische revalidatiebehandeling Binnenkort start u met een revalidatiedagbehandeling in het Laurentius Ziekenhuis te Roermond. Revalideren betekent beter leren functioneren in uw dagelijkse

Nadere informatie

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma 23/01/2019 Behandelingen opname 1 Cognitieve Behandelunit We besteden aandacht aan stoornissen van uw cognitieve functies. Uw behandeling vindt grotendeels in een groep plaats met 4 tot 6 andere mensen

Nadere informatie

H Revalidatie na een CVA

H Revalidatie na een CVA H.40033.0217 Revalidatie na een CVA Inleiding U heeft een CVA (cerebrovasculair accident), ook wel beroerte genoemd, doorgemaakt. Hiervoor bent u in eerste instantie in het ziekenhuis behandeld. Na deze

Nadere informatie

Revalideren na een CVA

Revalideren na een CVA Revalideren na een CVA De kliniek voor houding en beweging Inhoud Inleiding 3 Wat is een CVA 3 Behandelvormen 3 Klinische behandeling 4 Behandeling via de CBU 4 Poliklinische behandeling 4 Behandeling

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren 1 De revalidatiearts heeft uw kind een poliklinische revalidatiebehandeling voorgesteld. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen op u afkomen.

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede

Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Berkenstede werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek V1_2011 Naam cliënt: Afdeling: U hebt een afspraak op Met: U wordt opgehaald van de afdeling voor bovenstaande afspraak. Waarom een neuropsychologisch onderzoek? Een neuropsychologisch

Nadere informatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie Multiple Sclerose Poliklinische revalidatie Voor wie is deze folder? Bij u is de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. De aandoening Multiple Sclerose kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijks

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel Poliklinische cognitieve revalidatie na hersenletsel UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U start binnenkort

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. beroerte

Poliklinische revalidatiebehandeling. beroerte Poliklinische revalidatiebehandeling na een beroerte POLIKLINISCHE REVALIDATIEBEHANDELING NA EEN BEROERTE Wat is een beroerte Bij een beroerte of CVA (de medische term) is de bloedtoevoer in de hersenen

Nadere informatie

leef. In uw eigen ritme. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel

leef. In uw eigen ritme. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel leef. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel In uw eigen ritme. Uw leven zo goed mogelijk oppakken met niet-aangeboren hersenletsel. Samen met Laurens. In deze folder leest u meer over het aanbod

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Locatie Arnhem - Doetinchem - Ede Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson en Parkinsonisme kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor

Nadere informatie

Onzichtbare gevolgen van hersenletsel Poliklinische cognitieve revalidatie na hersenletsel

Onzichtbare gevolgen van hersenletsel Poliklinische cognitieve revalidatie na hersenletsel UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel Poliklinische cognitieve revalidatie na hersenletsel U start binnenkort met het poliklinische revalidatieprogramma

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie.

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie. Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie www.nwz.nl Inhoud Neuropsychologisch onderzoek 3 Wat is een neuropsychologisch onderzoek? 3 Stoornissen door een hersenbeschadiging 3 Het onderzoek

Nadere informatie

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Revalidatie. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Revalidatie. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Revalidatie Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel Een mensenleven kan door een ongeluk

Nadere informatie

Stroke Service Assen. Zorg op maat na een beroerte. stroke service

Stroke Service Assen. Zorg op maat na een beroerte. stroke service Stroke Service Assen Zorg op maat na een beroerte z z stroke service assen 1 Stroke Service Assen staat garant voor goede zorg aan inwoners van Assen en omstreken die getroffen zijn door een beroerte.

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL 288 Deze folder is een samenwerking van: Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Sint Franciscus Gasthuis met een gebroken heup. Waarschijnlijk

Nadere informatie

De Stroke unit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De Stroke unit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De Stroke unit U verblijft na een beroerte op de Stroke unit in Rijnstate. Dit is een onderdeel van de afdeling Neurologie. In deze folder vindt u informatie over de Stroke unit en de gang van zaken tijdens

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Poliklinische revalidatie bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma bij Revant Revalidatiecentrum Breda is bestemd voor mensen met een Niet- Aangeboren

Nadere informatie

De behandelaren van Archipel

De behandelaren van Archipel De behandelaren van Archipel Arts, psycholoog, fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, muziektherapeut, maatschappelijk werker het gevoel van samen 'Oók als u behandeling nodig heeft wilt u zelf

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject Libra R&A locatie Blixembosch Beenamputatie Revalidatietraject Deze folder is bestemd voor mensen in ziekenhuizen die mogelijk een amputatie van onderbeen of bovenbeen moeten ondergaan. Zo n operatie is

Nadere informatie

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de poliklinische revalidatie behandeling. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

De neurologische revalidatie unit (NRU)

De neurologische revalidatie unit (NRU) De neurologische revalidatie unit (NRU) informatie voor cliënt en familie neurologie Rijnland Ziekenhuis Verpleeghuis Leythenrode U bent opgenomen geweest op de afdeling neurologie van Rijnland Ziekenhuis

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie 00 Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen Medische Psychologie 1 Wie kan doorverwijzen voor onderzoek? Meestal is het een medisch specialist die u doorverwijst voor een neuropsychologisch onderzoek.

Nadere informatie

KETENZORG CVA 181-011112

KETENZORG CVA 181-011112 KETENZORG CVA In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie met betrekking tot de ketenzorg na de beroerte (= CVA (Cerebro Vasculair Accident) die u heeft gehad. Dit kan

Nadere informatie

Cognitieve stoornissen na een beroerte

Cognitieve stoornissen na een beroerte NEUROLOGIE Cognitieve stoornissen na een beroerte ADVIES Cognitieve stoornissen na een beroerte Als aanvulling op de folders Verder na een beroerte en Na een beroerte, adviezen voor naasten krijgt u in

Nadere informatie

Revalidatiegeneeskunde

Revalidatiegeneeskunde Revalidatiegeneeskunde 2 U bent door uw behandelend specialist in het Canisius- Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) of de huisarts verwezen naar een revalidatiearts. In deze folder vindt u informatie over revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA Revalidatie en therapie Poliklinische revalidatie na CVA Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is een CVA?...4 Wat kunt u verwachten?...5 Het behandelproces...5 Observatiefase...5 Behandelfase...6 Nazorgfase...6

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Revalidatie Klinisch (dienst LSPR) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Revalidatie tijdens en na kanker

Revalidatie tijdens en na kanker Revalidatie tijdens en na kanker Informatie en behandeling Revalidatie tijdens en na kanker Een medische behandeling voor kanker is zwaar, ook nadat de behandeling is afgerond. Het heeft veel impact. Lichamelijk,

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling

Poliklinische revalidatiebehandeling Patiënteninformatie Poliklinische revalidatiebehandeling rkz.nl Inleiding In deze folder kunt u lezen wat poliklinische revalidatiebehandeling in het inhoudt, wie er betrokken zijn bij uw behandeling en

Nadere informatie

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Psychologie, medische (volwassenen) Neuropsychologisch onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een klinisch neuropsycholoog?... 3 Voor wie kan een klinisch neuropsycholoog iets betekenen?...

Nadere informatie

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijkse leven. In deze folder leest u wat het behandelprogramma

Nadere informatie

Ons Advies. graag. Zij komen ook bij u thuis. Behandeling & expertise

Ons Advies. graag. Zij komen ook bij u thuis. Behandeling & expertise Ons Advies & Behandelteam helpt u graag Zij komen ook bij u thuis Behandeling & expertise Welkom Vertrouwd en verantwoord Woonzorg Flevoland is een organisatie die een breed aanbod heeft aan zorg, diensten

Nadere informatie

Revalidatie: op weg naar een nieuw evenwicht

Revalidatie: op weg naar een nieuw evenwicht Revalidatie: op weg naar een nieuw evenwicht Welkom op de afdeling revalidatie van het Zaans Medisch Centrum. Binnenkort komt u naar ons toe voor onderzoek of behandeling. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Diëtetiek. Ergotherapie. Behandelingen

Diëtetiek. Ergotherapie. Behandelingen Behandelingen Behandelingen Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek. U kunt voor veel behandelingen terecht in onze behandelcentra in De Eschpoort, Ariënsstaete en Klaaskateplein. Dat kan ook

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Inleiding Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder leest

Nadere informatie

Revalidatie Algemene informatie Poliklinische revalidatie

Revalidatie Algemene informatie Poliklinische revalidatie Revalidatie Algemene informatie Poliklinische revalidatie Binnenkort komt u naar Ziekenhuis Rivierenland voor revalidatiedagbehandeling (PRB). In deze brochure geven we u informatie over deze behandeling

Nadere informatie

Wegwijs bij Adelante. Introductie. Dag van opname

Wegwijs bij Adelante. Introductie. Dag van opname Wegwijs bij Adelante De overgang van het ziekenhuis of van huis naar het revalidatiecentrum kan moeilijk zijn. U komt in een voor u onbekende omgeving. Een omgeving ook, waar het karakter van de behandeling

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

Klinische Geriatrie in Tjongerschans

Klinische Geriatrie in Tjongerschans Klinische Geriatrie in Tjongerschans Opname op de verpleegafdeling Informatie voor patiënten en familie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Algemeen... 1 Meenemen... 2 Contactpersoon... 3 Opname en ontslag...

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Visie Sophia Revalidatie biedt revalidatie op specialistisch niveau voor kinderen en volwassenen. Het doel van revalidatiezorg is de patiënt te helpen de door haar/hem

Nadere informatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Somatische Revalidatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Somatische Revalidatie Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Roessingh is een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Revalidatie Klinisch T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Revalideren na een CVA

Revalideren na een CVA Revalideren na een CVA Revalideren na een CVA Van harte welkom in Leo Polak. U kunt bij ons rekenen op goede zorg en uitstekende behandeling. Tegelijkertijd zult u bij binnenkomst in Leo Polak meteen de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnrevalidatie. Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnrevalidatie. Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA PATIËNTEN INFORMATIE Pijnrevalidatie Locatie Spijkenisse Medisch Centrum VAN WEEL-BETHESDA In deze folder geven het Maasstad Ziekenhuis, het Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Nadere informatie