Zondag 1 januari :00 nieuwjaarsmorgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 1 januari :00 nieuwjaarsmorgen"

Transcriptie

1 Zondag 1 januari :00 nieuwjaarsmorgen Tekst: Psalm 27: 4 Eén ding heb ik van den HEERE begeerd, dat zal ik zoeken: dat ik al de dagen mijns levens mocht wonen in het huis des HEEREN, om de lieflijkheid des HEEREN te aanschouwen, en te onderzoeken in Zijn tempel. Thema: Davids ene begeerte: 1) om te wonen 2) om te aanschouwen 3) om te onderzoeken Psalm 84: 3 Psalm 119: 71 Lezen: Psalm 27 Psalm 27: 1, 2, 3 Psalm 63: 2, 3 Psalm 121: 1 Leestip: Deuteronomium 30: (God is de levenskracht ) Jesaja 6: 1-7 (rechtvaardiging door verzoening) Lukas 10: (Een ding is nodig) 1 Petrus 1: 1-12 (onderzoeken ) Citaat: In het Huis des Heeren is het leven te leven waard, omdat dan mag gelden: het leven is mij Christus. En de toekomst? Zij is niet donker bij den kandelaar in het Heiligdom. Ds. I. Kievit, Gereformeerd Weekblad Psalm 27 is gedicht door David. Noem nog eens twee andere psalmen van deze dichter. 2. In welke omstandigheden zou David deze psalm hebben kunnen dichten? 3. David zegt: één ding heb ik van de Heere begeerd. We hebben inmiddels een aantal preken over 'één ding' gehoord. a) Welke waren dat? b) Lees eens Lukas 10: Waarom kun je zeggen dat hier sprake is van een toepassing van Psalm 27? c) En doe dat ook eens met Lukas 2 vers Wat heeft Psalm 27 vers 4 te maken met het nieuwe jaar 2017 dat we zijn ingegaan? Overdenk in dit verband het citaat van ds. I. Kievit. 5. Betekent het verlangen van David dat hij geen oog meer heeft voor zijn werk, gezin, dagelijkse taken? Waarom niet? 6. Wat mocht David aanschouwen in de tabernakel? Wat kunnen wij tijdens de kerkdienst aanschouwen? 7. David ging ook zaken onderzoeken. Wat ging hij onderzoeken en wat kunnen wij in de kerk onderzoeken? 8. Onderzoekt u/jij Gods Woord persoonlijk? Zo ja, hoeveel tijd mag u/jij er aan per dag besteden? Voor de jongste kinderen: 1. David ging graag naar de kerk. Waarom was hij daar zo graag? 2. Wat vind jij fijn in de kerk en wat vind je minder fijn? 3. David keek goed rond in zijn kerk. Wat zag hij daar niet? Je mag kiezen a) Een koperen wasvat b) Een kameel c) Een altaar d) Een schommel

2 4. Op een brandofferaltaar werden dieren geofferd. Later werd de Heere Jezus geofferd. Waar gebeurde dat? 5. Het koperen wasvat was bedoeld om: a) in te zwemmen b) voor de kinderen om in te spelen c) de handen van de priesters schoon te maken 6. Zou jij het een stukje van volgende psalmversje kunnen leren? Leer mij, o God van zaligheden, mijn leven in uw dienst besteden.

3 Zondag 1 januari :30 bevestiging ambtsdragers Tekst: Psalm 27: Verberg Uw aangezicht niet voor mij, keer Uw knecht niet af in toorn; Gij zijt mijn Hulp geweest; begeef mij niet en verlaat mij niet, o God mijns heils. 10 Want mijn vader en mijn moeder hebben mij verlaten, maar de HEERE zal mij aannemen. 11 HEERE, leer mij Uw weg, en leid mij in het rechte pad, om mijner verspieders wil. Thema: Het gebed van een dienstknecht: 1) om Gods aangezicht 2) om Gods hulp 3) om Gods onderwijs Psalm 113: 1, 2 Psalm 105: 4 Lezen: Psalm 84 Psalm 27: 5, 6, 7 Psalm 105: 3 Psalm 134: 1, 3 (toezingen) Psalm 97: 7 Leestips: Psalm 10 (God is een Helper) Psalm 25 (gebed om leiding) Johannes 10: 1-30 (goede Herder) Citaat: Daar staat de ark des verbonds. De wet is erin geborgen. Zij vloekt ons niet meer, maar vraagt het leven in hem, die haar dekt met het gouden verzoendeksel. Hier daalt de volle vrede van den Vader onzes Heeren Jezus Christus op ons neer. Wij kunnen hier niet staande blijven maar knielen neer en maken het verzoendeksel nat met onze tranen: de liefelijkheid des Heeren in zijnen Tempel aanschouwen! Ds. I. Kievit, Gereformeerd Weekblad David is bevreesd dat God Zijn aangezicht verbergt. Wat bedoelt hij daarmee? 2. Hoe komt het dat de Heere Zijn aangezicht voor ons moet verbergen? En waardoor kan het nu dat Hij toch Zijn vriendelijk aangezicht gaat tonen? 3. Mozes wilde graag Gods aangezicht zien. Waarom kon dat niet zoals Mozes dat wilde? Lees Exodus 33: 20? 4. David zegt dat zijn vader en moeder hem hebben verlaten. Wat zou hij hiermee bedoelen? 5. In Psalm 27 wordt gesproken om hulp. Welke hulp van de Heere hebben wij nodig? Noem eens enkele concrete voorbeelden. 6. Waarvoor hebben ambtsdragers de hulp van de Heere nodig? 7. David bidt om Gods leiding. Hoe geeft de Heere leiding in het leven van Zijn kinderen? Gaat hun leven daarom altijd over rozen? Waarom niet? 8. David bidt ook om onderwijs. Welk onderwijs vinden wij in de bijbel?

4 Zondag 8 januari 10:00 uur, Leesdienst Tekst: Joh. 1:11 en 12: Hij is gekomen tot het Zijne, en de Zijnen hebben Hem niet aangenomen. Maar zovelen Hem aangenomen hebben, die heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven. Thema: Het aannemen van Jezus Punten: Een woord van grote heerlijkheid. Een woord van grote vreselijkheid. Een woord van rijke zaligheid. Psalm 84: 1 Psalm 119: 72 Lezen: Lukas 23: Romeinen 8: Psalm 68: 10, 16 Psalm 138: 4 Psalm 97:7 (eerste collecte bestemd voor diaconale doelen in het buitenland) Leestip: 1 Timotheüs 1: Korinthe 15:1-3. Gespreksvragen bij de preek 1. De preek gaat over Joh.1:11 en 12. Er worden twee Schriftgedeelten gelezen. Waarom is Lukas 23:20-25 een passend Schriftgedeelte bij de tekst van de preek? En waarom Rom. 8:14-17? 2. De eerste drie woorden van onze tekst zijn: 'Hij is gekomen...'. Wie is deze Hij? En wanneer is Hij gekomen? Denk eens rustig na bij deze drie woorden. Waarom zijn het woorden van grote heerlijkheid? 3. Hij is tot 'het Zijne' gekomen. Over wie gaat het hier? Over het volk Israël? Over de gemeente van het Nieuwe Testament? Of over beiden? Dus is Hij dan ook tot u, tot jou gekomen? 4. Er staat: de Zijnen hebben Hem niet aangenomen. Waarom niet; welke redenen zijn er toen geweest en zijn er ook nu nog om Hem niet aan te nemen? En zijn daar goede redenen bij? 5. Er zijn er ook die Hem wel aangenomen hebben. Hem niet aangenomen, of Hem wel aangenomen. Hoe is dat bij u, bij jou? Kun je niet meer zonder Hem of nog wel? 6. Aannemen: degene die iets aanneemt dóet iets. Hij neemt het aan. Als je de Heere Jezus aanneemt doe je ook iets. Doe je dat uit jezelf? Hoe gaat dat aannemen? Voor de kinderen Het gaat in Johannes 1 over het Licht dat in de wereld is gekomen. Het Licht met een hoofdletter. Wie was dat Licht? Als in een donkere kamer het licht aangaat, gaat de duisternis weg. Dat vinden alle mensen fijn. De Heere Jezus kwam als Licht schijnen in een duistere wereld. Maar dat vinden niet alle mensen fijn. Ze willen het Licht niet. Dat is erg. Hou zou dat komen? Herodes hoorde van de wijzen uit het oosten dat de Heere Jezus was geboren. Heeft Herodes de Heere Jezus aangenomen? Wat wilde hij doen? Hij wilde het Kindeke d... Hebben de wijzen uit het oosten de Heere Jezus aangenomen? Wat hebben zij gedaan? Zij hebben het Kindeken aanb... De gelezen preek was van ds J.S. van der Net

5 Zondag 8 januari 18:30 uur, stud. H.J. Agteresch Tekst: Mattheüs 2 : 1-12 Thema: Het Kind en de wijzen Punten: 1. Gekomen om het Kind 2. Gewezen naar het Kind. 3. Gevallen voor het Kind. Psalm 86: 5 Mattheüs 2: 1-12 Psalm 8: 1, 3, 4 Psalm 119: 84 Psalm 72: 6, 11 (eerste collecte bestemd voor diaconale doelen in het buitenland)

6 Zondag 15 januari :00 Bediening Heilige Doop Tekst: Lukas 2: 21 En als acht dagen vervuld waren, dat men het Kindeken besnijden zou, zo werd Zijn Naam genaamd JEZUS, welke genaamd was van den engel, eer Hij in het lichaam ontvangen was. Psalm 103: 3, 4 Psalm 119: 73 Lezen: Lukas 2: Psalm 105: 5 Psalm 134: 3 Psalm 89: 1, 2 Psalm 52: 7 Thema: Schaduw en vervulling op de achtste dag: 1) De besnijdenis van het Kind Jezus 2) Het geloof van zijn ouders (tweede collecte bestemd voor de Emerituskas) Citaat: Overigens hebben de oude sacramenten hetzelfde doel beoogd waarop de onze nu gericht zijn, namelijk om ons heen te wijzen naar Christus en bijna aan de hand tot Hem te leiden, of liever om Hem als beelden te vertegenwoordigen en voor ogen te stellen om Hem nader te leren kennen. J.C. Calvijn, Institutie, boek 4. Leestips: Genesis 17 (instelling besnijdenis) Exodus 4: (nalaten besnijdenis door Mozes; bloedbruidegom ) 1. Wanneer is het sacrament van de besnijdenis in gesteld? En waarom is het ingesteld? 2. De besnijdenis was een teken en zegel van het genadeverbond. Wat houdt het genadeverbond in? Wat is het verschil tussen het werkverbond en het genadeverbond? 3. Lees eens Exodus 4: De Heere zocht Mozes te doden. Waarom? 4. De Heere Jezus moet ook worden besneden. Op welke dag gebeurde dat en wie heeft de Heere Jezus besneden? 5. In Lukas 2: lezen we ook van de reiniging en de offers die gebracht moeten worden. Wat is het verschil met de besnijdenis van de Heere Jezus? 6. Als een jongen werd besneden werd daarmee beleden dat de zonde diep in het vlees van die jongen zat. De Heere Jezus had geen zonden gedaan en kende ook geen erfschuld. Waarom moest Hij toch besneden worden? 7. Lees eens Galaten 4: 4 en 5. Waarom gaat het in deze tekst ook om de besnijdenis van de Heere Jezus? 8. Bij de besnijdenis kreeg de Zoon van God de naam Jezus. Wanneer is tegen Jozef en Maria verteld dat zij Hem zo moeten noemen? 9. Waarom hebben Jozef en Maria deze naam uit het geloof aan de Zoon van God gegeven? 10. Wat betekent de naam Jezus? En: is Hij al voor jou/u een persoonlijke Zaligmaker? Voor de jongste kinderen: 1. Vroeger werden kinderen niet gedoopt, maar werden de jongetjes b.. (vul het eens in). 2. De Heere Jezus werd besneden op de. dag na de geboorte. 3. De besnijdenis deed wel/geen pijn bij de Heere Jezus. 4. Nu worden kinderen niet meer besneden maar gedoopt. Worden alleen jongetjes of ook meisjes gedoopt? 5. Welke naam kreeg het Kindje (de Baby) van Maria? 6. Zou jij deze tekst kunnen leren uit Lukas 1: En zie, gij zult bevrucht worden en een Zoon baren, en zult Zijn Naam heten JEZUS.

7 Zondag 15 januari :30 HC Zondag 22, vraag & antwoord 57 Vraag Wat troost geeft u de opstanding des vleses? Antwoord: Dat niet alleen mijn ziel na dit leven van stonde aan tot Christus, haar Hoofd, zal opgenomen worden, maar dat ook dit mijn vlees, door de kracht van Christus opgewekt zijnde, wederom met mijn ziel verenigd, en aan het heerlijk lichaam van Christus gelijkvormig zal worden. Psalm 79: 4, 7 Tweede berijmde 12 art: 1 Lezen: 2 Korinthe 5: 1-10 Psalm 49: 4, 5, 6 Psalm 73:12, 13 Psalm 140: 13 (tweede collecte bestemd voor de Emerituskas) Thema: Uw enige opstandingstroost 1) Ten aanzien van de ziel 2) Ten aanzien van het lichaam Leestip: 1 Korinthe 2 (heerlijkheid Gods) Filippezen 1 (Paulus verlangen) Filippenzen 3 (opstanding met Christus) Citaat: Er is geen waarheid, die ons in Gods Woord klaarder en eenvoudiger geleerd wordt, dan die, dat van de Heere kinderen naar de ziel, zodra zij sterven, tot Christus, hun Hoofd, in heerlijkheid opgenomen worden. Th. Van der Groe, HC Zondag HC Zondag 22 wordt gevraagd naar troost. Wat troost geeft u? Waarom wordt zo speciaal naar troost gevraagd en niet naar wat verstaat gij onder? 2. De Kerk wordt wel vergeleken met een lichaam waarvan Christus het Hoofd is. Dit Hoofd wil dat het lichaam altijd bij Hem zal zijn. Leg dat eens uit. 3. Welke andere vergelijkingen worden wel gemaakt tussen Christus en Zijn Kerk / kinderen? 4. Uit de Bijbel blijkt dat met het sterven de ziel meteen naar de hemel gaat en niet eerst naar het vagevuur. Leg dat eens uit aan de hand van de geschiedenis van de moordenaar aan het kruis. 5. Zou jij/u nog een andere tekst kunnen noemen waaruit blijkt dat de ziel meteen naar de hemelse heerlijkheid gaat? 6. Ook het lichaam zal worden opgewekt door Christus. Wanneer gaat Hij dat doen? 7. Waarom is het niet juist als mensen zich laten cremeren? Er staat toch nergens in de bijbel dat je mensen moet begraven? 8. Leg eens uit wat het is om een verheerlijkt lichaam te hebben. 9. Verlang jij/verlangt u naar de eeuwige heerlijkheid? En zo ja, kunnen mensen om jou heen dat merken?

8 Zondag 22 januari 2017, 10:00 Tekst: Lukas 2: En zij Hem ziende, werden verslagen; en Zijn moeder zeide tot Hem: Kind, waarom hebt Gij ons zo gedaan? Zie, Uw vader en ik hebben U met angst gezocht. 49 En Hij zeide tot hen: Wat is het dat gij Mij gezocht hebt? Wist gij niet, dat Ik moet zijn in de dingen Mijns Vaders? Psalm 122: 1, 2 Psalm 119: 74 Lezen: Lukas 2: Psalm 26: 5, 6, 7, 8 Psalm 71: 12, 13 Psalm 84: 5 Thema: De Zoon in het huis van Zijn Vader 1) gebracht 2) gezocht 3) gevonden Leestips: Psalm 27 (één ding begeerd) Psalm 84 (in Gods huis zijn) Mattheüs 21: 1-17 (reiniging tempel) (aan de uitgang extra collecte voor de Theologische School) Citaat: Gedoopte gezinnen, die hun eigen doop onderschrijven en ernaar leven, die gezamenlijk als gezin het christelijke geloof belijden, kunnen kleine gemeenten worden genoemd, Matthew Henry. 1. Waarom is het belangrijk dat ouders of pleegouders hun kinderen zo jong mogelijk naar de kerk meenemen? Wat kunnen wij in dit verband van Jozef en Maria leren? 2. De Heere Jezus is nu 12 jaar oud. De geschiedenis Lukas 2 vers 29 e.v. doet ons denken aan Anna. Waarom? 3. Wat betekent bar mizwah? Wordt dat door de Joden nog gevierd? 4. Jongens en meisjes moesten op 12-jarige leeftijd de Wet van Mozes (thora of mitswot ) kennen. Hoeveel geboden waren dat eigenlijk? 5. Hier heb je enkele geboden uit de thora: 17. Iedere man dient besneden te worden. (Gen. 17:12; Lev. 12:3) (CCP 47) 18. Hang gedenkkwasten aan de hoeken van je kleding. (Num. 15:38) (CCP 10) 19. Bind een gebedsriem om het hoofd. (Deut. 6:8) (CCP 9). 20. Bind een tefillin om de arm. (Deut. 6:8) (CCP 8). 21. Hang een mezoeza op je deurposten en poorten van je huis. (Deut. 6:9) 112. Vier de verplichte feesten. (Ex. 23:14) 113. Geniet van de feesten. (Deut. 16:14) 114. Kom op de heiligdommen (synagoge) van de feesten. (Deut. 16:16) Zoek eens enkele teksten op die vermeld worden. Wat vind je van deze geboden? 6. De Heere Jezus laat de rabbi s versteld staan vanwege zijn kennis. Was de Heere Jezus al alwetend of is het anders gegaan? Hoe zal de Heere Jezus de kennis van de Bijbel hebben gekregen? 7. Had de Heere Jezus kennis van de Bijbel nodig? Zo ja waarom? Heb jij kennis van de Bijbel nodig om zalig te worden of kan God dat ook wel doen zonder kennis? 8. Wat kunnen wij leren van de Heere Jezus als Hij in de tempel is? Noem eens concreet mogelijkheden om kennis van de Bijbel te krijgen. 9. De Heere Jezus heeft aan de rabbi s vragen gesteld. Welke vragen zal Hij gesteld hebben?

9 10. De Heere Jezus zegt dat Jozef en Maria helemaal niet naar Hem hadden hoeven zoeken. Zij hadden kunnen weten waar Hij was. Kunnen wij de Heere Jezus ook op een verkeerde plaats zoeken? Maak dat eens concreet. Voor de jongste kinderen: 1. Jezus werd door zijn (pleeg)ouders in de tempel gebracht. Mag jij ook al mee naar de kerk? 2. Waarom wil de Heere dat jij al jong in de kerk komt? 3. Jozef en Maria keerden weer terug naar Nazareth maar de Heere Jezus was er niet bij. Waren zij Jezus vergeten? 4. Jozef en Maria hebben daarna de Heere Jezus overal gezocht. Noem eens twee plaatsen waar ze Hem gezocht hebben. 5. Waar hebben zij de Heere Jezus gevonden? Antwoord: a) bij het paleis van Herodes, b) in een van de tempelgebouwen, c) bij de stadspoort. 6. Wat was de Heere Jezus toen aan het doen? Antwoord: a) spelen met andere kinderen, b) aan het eten, c) luisteren naar het onderwijs van de dominees (rabbi s). 7. Was de Heere Jezus gehoorzaam aan Jozef en Maria? En ben jij dat ook als papa of mama wat aan je vraagt?

10 Zondag 22 januari 2017, 18:30 HC Zondag 22 (vr. en antw. 58) Wat troost schept gij uit het artikel van het eeuwige leven? Dat, nademaal ik nu het beginsel der eeuwige vreugde in mijn hart gevoel, ik na dit leven volkomen zaligheid bezitten zal, die geen oog gezien, geen oor gehoord heeft, en in geens mensen hart opgeklommen is, en dat, om God daarin eeuwiglijk te prijzen. Psalm 124: 1, 4 Psalm 125: 1 Lezen: Johannes 17: en Openbaring 21: 1-8 Psalm 31: 14, 15, 16 Psalm 69: 13, 14 Psalm 21: 13 (aan de uitgang extra collecte voor de Theologische School) Thema: Troost aangaande het eeuwige leven: 1) hier nog onvolkomen vreugde 2) straks een volkomen vreugde Leestip: 1 Korinthe 2 (Paulus opgetrokken) 2 Korinthe 5 (verlangen naar de wederkomst) Citaat: ( ) Daar zullen zij volledig en voor altijd van alle zonde en ellende verlost zijn, vervuld met ondenkbare vreugde en volmaakt heilig en gelukkig, beide naar lichaam en ziel, in het gezelschap van ontelbare heiligen en heilige engelen, maar in het bijzonder in het van aangezicht tot aangezicht zien en genieten van God de Vader, onze Heere Jezus Christus en de Heilige Geest, tot in alle eeuwigheid. En dit is de volmaakte en volledige gemeenschap die de leden van de onzichtbare Kerk met Christus in heerlijkheid genieten bij de opstanding en op de oordeelsdag. Westminster Catechismus vraag en antwoord In de vraag gaat het om het eeuwige leven, in het antwoord wordt gesproken van eeuwige vreugde. Het gaat dus om vreugde. Waarop is die vreugde gericht? 2. Wat is het verschil tussen gewone blijdschap en de vreugde waarover in de HC wordt gesproken? 3. Leg HC 22 antw. 58 eens naast het citaat uit de Westminster en vergelijk die met elkaar. Welke aanvullingen lezen we in de Westminster? 4. Christus geeft in het hogepriesterlijke gebed aan waaruit de eeuwige vreugde ten diepste bestaat. Wat zegt Hij hierover? 5. Hier op aarde is de vreugde nog niet volmaakt. Noem eens drie omstandigheden waardoor het niet volmaakt is. 6. Na de dood is de vreugde volkomen. Wat maakt deze vreugde zo volkomen? 7. Kent u/ken jij deze troost van het eeuwige leven?

11 Zondag 29 januari :00 Tekst: Mattheüs 3: Toen kwam Jezus van Galiléa naar de Jordaan tot Johannes, om van hem gedoopt te worden. 14 Doch Johannes weigerde Hem zeer, zeggende: Mij is nodig van U gedoopt te worden, en komt Gij tot mij? 15 Maar Jezus antwoordende zeide tot hem: Laat nu af; want aldus betaamt ons alle gerechtigheid te vervullen. Toen liet hij van Hem af. 16 En Jezus gedoopt zijnde, is terstond opgeklommen uit het water. En zie, de hemelen werden Hem geopend, en hij zag den Geest Gods nederdalen gelijk een duif, en op Hem komen. 17 En zie, een stem uit de hemelen, zeggende: Deze is Mijn Zoon, Mijn Geliefde, in Denwelken Ik Mijn welbehagen heb. Psalm 103: 8, 9 Psalm 119: 75 Lezen: Mattheus 3 Gebed des Heeren 5, 6, 9, 10 Psalm 105: 4, 5, 6 Psalm 103: 7 (eerste collecte bestemd voor Helpende Handen) Thema: De doop van de Middelaar: 1) Door Johannes geweigerd 2) Door Jezus beoogd 3) Door de Vader verzegeld 4) Citaat: Hoe heerlijk is dan de gewilligheid van de Zoon van God om Zich te vernederen om onze Middelaar te zijn. Welk hart en welke tong kan de heerlijkheid uitdrukken van die zin van Christus welke Hem uit de oneindige heerlijkheid naar beneden deed komen om onze natuur met die van Hem te verenigen, zodat Hij namens ons bij God kon tussenbeide treden. John Owen, De heerlijkheid van Christus. Leestips: Johannes 1: 1-40 (Johannes en Jezus) Handelingen 8 (doop van de Kamerling) 1. Johannes doopte mensen die tot hem kwamen. Waarom deed hij dat? 2. Wat betekende het voor mensen om door Johannes gedoopt te worden? Ofwel: wat wordt bedoeld met het onder water gaan en weer uit het water opkomen van iemand die wordt gedoopt? 3. De Heere Jezus wil door Johannes gedoopt worden. a) Waarom weigerde Johannes dat aanvankelijk? b) Waarom luistert hij uiteindelijk toch naar de Heere Jezus? c) Leg de doop van de Heere Jezus (de meerdere) door Johannes (de mindere) eens uit aan de hand van het voorbeeld van het afleggen van de eed door president Trump aan de rechter van het Hooggerechtshof in de USA. 4. De Heere Jezus zegt dat het noodzakelijk is dat Hij wordt gedoopt. a) Wat zegt de Heere Jezus hierover precies en waarom was het noodzakelijk dat Hij gedoopt werd? 5. We lezen in het doopformulier dat de doop in de plaats van de besnijdenis is gekomen. Leg uit dat dit alles door de Middelaar Jezus Christus (Die eerst besneden en later gedoopt werd) wordt uitgebeeld. 6. Bij de doop van de Heere Jezus zien we de Drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. Leg dat eens uit.

12 7. De Heilige Geest komt in de gedaante van een duif op de Heere Jezus. a) Wat is de betekenis daarvan (waarom gebeurt dit)? b) Wat lezen we over de Heilige Geest in Genesis 1:2? 8. De Vader spreekt over Zijn Zoon. Tot wie zijn deze woorden gericht? 9. Overdenk het citaat van John Owen eens. Is de Heere Jezus al uw of jouw Middelaar? Voor de jongste kinderen: 1. Hoe heet de man die de Heere Jezus ging dopen? 2. Waarom wilde Johannes eerst de Heere Jezus niet dopen? Antwoord a) omdat hij geen tijd had b) omdat de Heere Jezus al een grote man was c) omdat de Heere Jezus Gods Zoon was 3. Dopen gebeurt met water. Waarom met water? Antwoord: a) water is lekker goedkoop b) water heeft een mooie kleur c) water wijst erop wij gewassen moeten worden van onze zonden 4. De Heilige Geest daalde neer op de Heere Jezus in de vorm van een d. (vul maar in). 5. De Vader in de hemel sprak tot de mensen: Deze is Mijn Zoon, Mijn Geliefde, in Denwelken Ik heb (vul maar in). 6. Zou jij de volgende tekst kunnen opzeggen? Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.

13 Zondag 29 januari :30 Zondag 23, Vraag & antwoord 59: Vraag: Maar wat baat het u nu dat gij dit alles gelooft? Antwoord: Dat ik in Christus voor God rechtvaardig ben, en een erfgenaam des eeuwigen levens. Psalm 65: 1, 2 Psalm 138: 3 Lezen: Zacharia 3 Psalm 143: 1, 2, 3, 4 Psalm 139: 13, 14 Psalm 149: 5 (eerste collecte bestemd voor Helpende Handen) Thema: Voor God rechtvaardig: 1) De belangrijkste vraag 2) Het alles beslissende antwoord Leestip: Jesaja 6 (rechtvaardiging van de profeet) Romeinen 1 (rechtvaardiging door het geloof) Citaat: Waar zijt gij met dat alles gebleven? Zijt gij langs dien weg een ander mens geworden, een recht ontdekte? Een gevangene, een schuldige ziel is toch met niet anders tevreden, dan daarmede, dat hij een vrij man wordt, dat hij met zijn schulden tot Christus geleerd wordt te komen en dezelve daar te laten, dan wordt hij gerechtvaardigd en dan gelooft hij dat zijn geloof oprecht is. Justus Vermeer, HC 23, deel 1, p Lees eens Lukas 13: De man die tot Jezus kwam maakte zich nogal druk over de zaligheid van mensen. Maar wat zei de Heere Jezus tegen hem? 2. Uiteindelijk gaat het in het leven om deze ene vraag: hoe zult u/jij rechtvaardig verschijnen voor God? Hoe luidt het eerste couplet van het bekende gedicht van R.M. Mac Cheyne? 3. Hoe luidt het antwoord van de meeste rabbijnen in de tijd van de Heere Jezus op de onder 2 gestelde vraag? 4. Hoe zwaar moet de vraag over het rechtvaardig voor God zijn in uw/jouw leven wegen? Waartoe zal die vraag leiden als een mens wederom geboren wordt? 5. In het antwoord wordt gezegd dat de gelovige in Christus rechtvaardig is. Hoe leert de Heilige Geest dat? Op welke wijze ga je dan zien dat je buiten Christus niet rechtvaardig bent? 6. Wat betekent het concreet als je voor de troon staat en je bent in Christus gerechtvaardigd? Wat kunnen we in dit verband van het gelezen Schriftgedeelte (Zacharia 3) leren? En van Jesaja 6? 7. Kan een mens dat zeker weten dat hij of zij in Christus rechtvaardig is? 8. Het antwoord vervolgt door te wijzen op het zijn van een erfgenaam. Werk dat eens uit: wat is een erfgenaam en wat gaat een ware christen dan precies erven? Leg daarbij een relatie met hetgeen we hebben gezien in Zondag 22.

Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond

Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond Tekst: Openbaring 10: 5-6 5 En de Engel Dien ik zag staan op de zee en op de aarde, hief Zijn hand op naar den hemel; 6 En Hij zwoer bij Dien Die leeft in

Nadere informatie

Zondagmorgen 3 maart 2019 (Heilige Doop) - ds W.A. Zondag

Zondagmorgen 3 maart 2019 (Heilige Doop) - ds W.A. Zondag Zondagmorgen 3 maart 2019 (Heilige Doop) - ds W.A. Zondag Tekst: Job 1: 4-5: 4 En zijn zonen gingen en maakten maaltijden in ieders huis op zijn dag; en zij zonden heen en nodigden hun drie zusters om

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God.

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Zondag 23 Voor 16jaar en ouder! Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Vraag 59 : Maar wat baat het u nu, dat gij dit alles gelooft? Antw : Dat ik in Christus voor God rechtvaardig ben, en een erfgenaam

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Nieuwjaarsdag 1 januari 2019

Nieuwjaarsdag 1 januari 2019 Nieuwjaarsdag 1 januari 2019 Tekst: Openbaring 21: 5 En Die op den troon zat, zeide: Ziet, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide tot mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en getrouw Thema:

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Welkom. Schijn met Uw licht in mijn hart o Vader Schijn met Uw licht in mijn hart

Welkom. Schijn met Uw licht in mijn hart o Vader Schijn met Uw licht in mijn hart Welkom Komt allen tezamen, jubelend van vreugde. Komt nu, o, komt nu naar Bethlehem. Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt laten wij aanbidden, komt laten wij aanbidden, komt laten wij aanbidden,

Nadere informatie

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad.

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad. LICHT Zingen: Psalm 98: 1 Lezen: Lukas 2: 1-14 En het geschiedde in diezelve dagen, dat er een gebod uitging van den keizer Augustus, dat de gehele wereld beschreven zou worden. Deze eerste beschrijving

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Vraag 1 - zondag 1: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, (a) niet mijn, (b) maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus

Nadere informatie

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC

Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15. Dinsdag 8 maart Geleden. Lezen: zondag 15 HC Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) Bijbelrooster Thema: Die geleden heeft HC Zondag 15 Dinsdag 8 maart Geleden Lezen: zondag 15 HC Want Christus heeft ook ééns voor de zonden geleden, Hij rechtvaardig

Nadere informatie

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf?

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Zondag 27 Zondag 27 gaat over gedoopte kinderen Lees de tekst van Zondag 27 Vraag 72 : Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Antw : Neen het; want alleen het bloed van Christus

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend Jozua 3: 3 Wanneer u de ark van het verbond van de HEERE, uw God, ziet, en de Levitische priesters die hem dragen, moet ú vanaf uw plaats

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Voor 16 jaar en ouder! Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28, vraag en antwoord 75,76 en 77. Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER

NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER Dit alles weten wij, zo uit de getuigenissen der Heilige Schrift, alsook uit Hun werkingen, en voornamelijk uit degene die wij in ons gevoelen.

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Auteur: Ds. J. Lohuis, predikant van de hervormde gemeente te Scherpenisse Uitgave: B.V. Uitgeverij De Banier, Apeldoorn 2017 ISBN

Auteur: Ds. J. Lohuis, predikant van de hervormde gemeente te Scherpenisse Uitgave: B.V. Uitgeverij De Banier, Apeldoorn 2017 ISBN Catechisatielessen Catechisatielessen bij het boekje: Daar horen jullie ook bij Het doopformulier uitgelegd voor jongeren Auteur: Ds. J. Lohuis, predikant van de hervormde gemeente te Scherpenisse Uitgave:

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het brood

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 7 mei 2017 17.00 uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 1. Votum 2. Vrede/zegengroet 3. Zingen: Ps. 35: 13 (Laat vromen juichen, trouwe HEER) 4. Gebed 5. Tekst: Zd 2 Heid Cat. 6. Zingen:

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 4 Is de wet nog nodig? (Galaten 3:19-29) A) Doel 1. Betekenis benoemen Deze schets gaat in op het tweeërlei doel van de wet: enerzijds geeft de wet Gods leefregels

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede?

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Zondag 47 Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47 Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Antw : Uw Naam worde geheiligd. Dat is : Geef ons eerstelijk, dat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 21 Ochtenddienst / middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 2, 21 Ochtenddienst / middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 2, 21 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, we willen in deze dienst stilstaan bij de besnijdenis van onze Here Jezus Christus. Een daad die we

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 De hoofdsom van de leer van de Heilige Doop omvat de volgende drie delen. In de eerste plaats zijn wij met onze kinderen in zonde ontvangen

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we: 1. Voor uw liefde Heer Jezus, dank U wel. 2. Jezus vol liefde.

Voor de dienst zingen we: 1. Voor uw liefde Heer Jezus, dank U wel. 2. Jezus vol liefde. Voor de dienst zingen we: 1. Voor uw liefde Heer Jezus, dank U wel. 2. Jezus vol liefde. Voor uw liefde,heer Jezus, dank U wel. (2x) Wij aanbidden U, Heer. U komt toe alle lof en eer. O, Heer, wij prijzen

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering.

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Zondag 33 Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Lees de tekst van Zondag 33 Vraag 88 : In hoeveel stukken bestaat de waarachtige bekering van de mens? Antw : In twee stukken : in de afsterving van

Nadere informatie

Nee, geen enkel mens kan zeggen dat zij of hij zonder zonde is!

Nee, geen enkel mens kan zeggen dat zij of hij zonder zonde is! les 22 Rechtvaardiging door het geloof. Is er een mens die kan stellen dat hij zonder zonde is? 1 Johannes 1:8 Indien wij zeggen, dat wij geen zonde hebben, zo verleiden wij ons zelven, en de waarheid

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Johannes 15 vers 1 t/m 17 Lied 178 vers 1, 2 en 3 () Psalm 103 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 98 vers 3 (Nieuwe Berijming) Lied 204 () Psalm

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

HET HART VAN HET KRUIS

HET HART VAN HET KRUIS HET HART VAN HET KRUIS CRUCIALE INZICHTEN 13 maart 2016 19:00 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Organist: Jan van den Brink Lector: Aone Koopmans Koster: Arjan vd Bor/ Gerrit

Nadere informatie

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451)

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451) Pastorale Theologie Christologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Christologie Inleiding Christus: God en Mens Afwijkende leren: Docetisme Adoptianisme Concilie van Chalcedon (AD 451) Unio Personalis:

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart Van Schepping naar Herschepping Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen. Exodus 25:8 Inhoud 3x3 + 1 Algemeen overzicht:

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof

Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof Dinsdag 24 juli - Zalig door het geloof En een zekere vrouw met name Lydia, een purperverkoopster, van de stad Thyatíra, die God diende, hoorde ons;

Nadere informatie

Bijbelverzen. Bijbelteksten. De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen. (Deuteronomium 33:27; NBG vertaling 1951)

Bijbelverzen. Bijbelteksten. De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen. (Deuteronomium 33:27; NBG vertaling 1951) Bijbelverzen De volgende bijbelverzen zijn geschikt om bovenaan het overlijdens-bericht te plaatsen. Ook vinden we daar vaak regels uit de berijmde psalmen of uit de gezangen. Bijbelteksten De eeuwige

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 22-09 - Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 Jakob, een voorbeeld van bekering? Dat is toch niet te begrijpen? Je kent de hele geschiedenis van Jakob wel. Wat heeft hij er een puinhoop

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen.

Hebreeën 1. De tweede uitspraak betreft zijn betrokkenheid bij de schepping van de wereld. God heeft door de Zoon de wereld geschapen. - 1 - Hebreeën 1 1 Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon. God sprak vele malen en

Nadere informatie

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Zondag: Bedekking voor Eva Lees Genesis 3:1-15, 21-24 Direct na de zondeval merken Adam en Eva dat ze naakt zijn. Dat betekent niet zozeer dat ze

Nadere informatie

Bijbelrooster. Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist

Bijbelrooster. Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist 3440 AB Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Natuurlijk lees je elke dag in de Bijbel, toch? Iemand zei: Elke dag die we zonder Bijbellezen voorbij laten gaan, opent de deur voor

Nadere informatie

Lezen : Johannes 1 : 35-51

Lezen : Johannes 1 : 35-51 Lezen : Johannes 1 : 35-51 Gezang 132 : 1, 5 en 6 Psalm 25 : 2 en 4 Psalm 33 : 8 Opwekking 194 Opwekking 602 Lied 442 : 1, 2 en 4 Lied 473 : 1, 3, 9 en 10 Psalm 84 : 2 en 6 Jongstleden zondag 3 mei is

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Eredienst 2 April 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Liturgie Intocht: Opwekking 464 Votum / zegengroet Psalm 43 : 1, 3, 4 Zingen: Wet in kindertaal Gebed Doven van kaars Hebreeën 9 : 1-14 Laat

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel!

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel! Wat is de grote belofte van de Bijbel? Johannes 14:1-3 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen; anderszins zo zou Ik het u gezegd

Nadere informatie