AKOE Fandorin Turks gambiet Leviathan Vrij lezen Staatsraad ALEX Het oog van de meester De geletterde dood Dood op de golven AUST De derde waarheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AKOE Fandorin Turks gambiet Leviathan Vrij lezen Staatsraad ALEX Het oog van de meester De geletterde dood Dood op de golven AUST De derde waarheid"

Transcriptie

1

2 Boris AKOENIN : Met Fandorin (2001) begon Akoenin aan een reeks rond de gelijknamige hoofdinspecteur. De boeken spelen zich af in Rusland op het einde van de 19de eeuw. Andere titels : Turks gambiet (2001), Leviathan (2002), Vrij lezen (2004), Staatsraad (2004). Bruce ALEXANDER : Speurder Sir John Fielding is een historisch figuur. In het 18de eeuwse Engeland stond hij bekend als een uitzonderlijk scherp magistraat. Hij loste, ondanks het feit dat hij volkomen blind was, diverse ingewikkelde zaken op. Het oog van de meester (1995), De geletterde dood (1996), Dood op de golven (1997). Kurt AUST : De derde waarheid (2003). Denemarken in het jaar Thomas Boueberge, de sluwe en geduldige wetenschapper, en zijn losbandige leerling Peter Hortten krijgen van de koninklijke rechtbank de opdracht een mysterieuze moord te onderzoeken: op een landgoed in de buurt van Viborg is de voogd vermoord. Aust wordt wel eens De Noorse Umberto Eco genoemd. Dat staat garant voor een boeiende combinatie van een thriller en een schets van het leven in de 18de eeuw. Andrea CAMILLERI : Camilleri is vooral bekend geworden met zijn romans over commissaris Salvo Montalbano. Maar hij heeft ook een historische misdaadroman op zijn actief : Het jachtseizoen (2001). Op Nieuwjaarsdag 1880 komt Fofò La Matina, zoon van de vermoorde legendarische kruidendokter Santo La Matina in Vigata (Sicilië) aan. Fofò wil in de voetsporen van zijn vader een apotheek beginnen. Maar dan zijn er een paar raadselachtige overlijdens in de familie Peluso Gaston VAN CAMP : De zaak Myrtion (2002) speelt zich af in de Romeinse tijd. Homeros Grafikos, die een vertaalbureau runt, moet in opdracht van de mooie, maar afstandelijke Myrtion een politicus-antiekhandelaar opsporen (haar echtgenoot) Het begin van een reeks met dezelfde personages. De zaak Crispina (2003), De zaak Flavia (2004). Caleb CARR : De witte engel (1998). New York, 1897.Hoofdpersonage, Dr. Laslo Kreizler, is een psycholoog met veel belangstelling voor criminologie, een wetenschap die toen in haar kinder-schoenen stond. Hij moet de ontvoering van een baby oplossen. Carr is een historicus en gebruikt het idee van seriemoorden om naast de profielschets van de dader ook een 'sociaal-psychologisch' profiel van New York op te stellen (Standaard der Letteren, 20 juni 1996). J.D. CHRISTILIAN : Gevallen vrouwen (1997). Speelt zich af in New York anno 1871, wat een aantrekkelijk decor en aantrekkelijke personages oplevert. Een vooraanstaande dame verdwijnt, haar kledij wordt gevonden op het lijk van een vermoorde prostituee. Martin DAVIES : Mrs. Hudson en de vloek van de geesten (2002). Mrs Hudson is de huishoudster van Sherlock Holmes. Davies schreef met dit boek een pastiche op de Holmes-boeken, waarin Holmes wordt gevraagd om mysterieuze gebeurtenissen in India op te helderen, maar de oplossing komt van Mrs. Hudson.

3 Mieke DE LOOF : Zij won met de literaire, historische thriller Duivels offer (2004) de Hercule Poirot-prijs van dat jaar voor de beste Vlaamse misdaadroman. In het boek beschrijft De Loof hoe de jonge spion Ignatz von Oszietsky in het Wenen van 1913 moet achterhalen waarom een katholieke spion aan het Habsburgse hof sinds enige tijd onbetrouwbare informatie doorstuurt. Hij krijgt hiervoor een maand de tijd. Edgar Lawrence DOCTOROW : de Amerikaanse specialist van de historische roman waagde zich in Billy Bathgate (1989) aan een beschrijving van het New Yorkse gangstermilieu van de jaren dertig. In De watervang (1995) blijft Doctorow in New York, maar gaat nog verder terug in de tijd naar het einde van de 19de eeuw voor een hommage aan Edgar Allan Poe. P.C. DOHERTY: 1302 in Londen. Een mysterieuze moord : op identieke wijze als zijn voormalige slachtoffers, allen prostituees, brengt een seriemoordenaar Lady Sommerville, zuster van de Heilige Martha, om het leven. Dood in monnikspij (1988) is meer dan een spannende detective : levendige mensen worden geloofwaardig in een historische omgeving gesitueerd. Umberto ECO : Met De naam van de roos kan je hem beschouwen als de 'peetvader' van de moderne historische roman. Arabella EDGE : De compagnie (2001). Gebaseerd op het ware verhaal van het vlaggenschip van de Verenigde Oost-Indische compagnie, de Batavia. Het verging in 1629 voor de kust van Australië. Onder de opvarenden bevindt zich Jeronimus Cornelisz, een man met een misdadige plan Elizabeth EYRE : Dood van een dame (1995), Jacht op een jonkvrouw (1995). Sigismondo lost misdaden op in het 15de-eeuwse Italië. Marcello FOIS : Immer dierbaar (2000). Speelt zich af op Sardinië op het einde van de 19 de eeuw. Advocaat Bustiani ontraadselt een familie-intrige. Traag, maar mooi. Bloed uit de hemel (2001). Sardinië, eind 19 de eeuw. Een klant van advocaat Bustianu wordt beschuldigd van moord, maar wordt in zijn cel aangetroffen met overgesneden polsen. In De blauwe tong (2004) de derde uit de serie, krijgt Bustianu te maken met de ondergedoken misdadiger Dionigi Mariani. Die wordt gezocht wegens moord op een jonge vrouw. Ten onrechte. De advocaat ontdekt dat de staat een gemeen spelletje speelt: korte metten maken met misdadigers maar ook met hen samenwerken in vuile zaakjes. Anton GILL : Gills romans spelen zich af in het Egypte van de farao s : Pashed is een werkloze ambtenaar die ingewikkelde zaken oplost. Maagdenmoord aan de Nijl (1994), Het masker van Seth (1994), Het raadsel van de dodenstad. Robert GODDARD : In het niets (1990), Afscheid van Clouds Frome (1999), Een schuldig huis (1999) e.a. Dikke, goedgeschreven en spannende boeken die zich meestal in het begin van deze eeuw afspelen of waarin de oorzaak van de misdaden in het verleden ligt. Verzwegen bestaan (1998) heeft te maken met de Eerste Wereldoorlog.

4 Robert VAN GULIK : Schrijver van de rechter Tie-mysteries die zich afspelen in het 7de-eeuwse China. Rechter Tie was een historisch personage. Als magistraat was hij niet alleen rechter, maar tegelijkertijd ook stadsbestuurder en hoofd van de politie. In deze positie loste hij als meesterdetective, bijgestaan door vier trouwe assistenten, een aantal ingewikkelde moordzaken op scherpzinnige wijze op. Robert van Gulik zette Rechter Tie neer als de Chinese evenknie van Sherlock Holmes of Maigret. Sheri HOLMAN : Een gestolen tong (1998) gaat terug in de tijd, naar het einde van de 15de eeuw. Broeder Felix Fabri vertrekt op pelgrimstocht naar Palestina om er relikwieën van de heilige Catharina te vereren. Haar tong wordt bewaard op Rhodos, maar als hij er aan komt blijkt ze gestolen een meeslepende en volmaakt literair-historische roman. (Staf Schoeters in Leesidee, sept. 1998, p. 518). De schaduw van het oog (2000). Een historische thriller met diverse lagen. Alles speelt zich af in een Noord-Engelse stad, waar een cholera-epidemie dreigt en die geplaagd wordt door kikkers Michael JECKS : Schrijver van historische detectives waarin sir Baldwin en diens vriend, de baljuw Simon Puttock, als speurders optreden. Wereldwijd zijn daarvan inmiddels enkele miljoenen exemplaren verkocht. Het zijn stuk voor stuk prettig geschreven verhalen met een spannend plot die hun meerwaarde ontlenen aan de met grote deskundigheid beschreven middeleeuwse achtergrond. De heks van Wefford (2002), De laatste tempelridder (2002), De dood van de erfgenaam (2004). Joseph KANON : Het Manhattanproject (1997). Een bekroond debuut dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de atoombom. De goede Duitser (2001) : op het einde van de oorlog komt journalist Jake Geismar in Berlijn terecht en ontdekt er vreemde zaken Philip KERR : Een Berlijnse kwestie (1989), Het handwerk van de beul (1990), Een Duits requiem (1993). Trilogie met speurder Bernhard (Bernie) Gunther in het Hitler-tijdperk. Hij is evenwel geen nazi-vriend. Laurie KING : In De leerling van de bijenhouder (1995) maakt Mary Russell kennis met Sherlock Holmes die haar de knepen van het detectivevak leert. David LISS : De windhandel (2000) speelt zich af in Londen in het begin van de 18 de eeuw, maar heeft het ook niet te maken met de financiële wereld op het einde van de 20 ste eeuw? Met de glimlach te lezen. Charles PALLISER : Dolende geesten (1998). Een geschiedenisdocent uit Cambridge gaat naar Thurchester voor onderzoek naar een oud manuscript. In de kathedraal wordt er een zestiende-eeuws lijk ontdekt Michael PEARCE : Kapitein Owen, alias de Mamur Zapt is het Britse hoofd van de politieke inlichtingendienst in Egypte in het begin van de twintigste eeuw. De Mamur Zapt en de ezeljongens (1994), De Mamur Zapt en het heilige tapijt (1994), De Mamur Zapt en de trouwe schaduw (1995)

5 Iain PEARS : Het goud van de waarheid (1997). De auteur is een kunsthistoricus die zich ergerde aan historische thrillers, omdat er altijd vanuit nu gededuceerd wordt. (VN-thrillergids, p.66) Zijn boek is een medische thriller over het ontstaan van de bloedtransfusie in Marco da Cola gebruikt daarvoor bloed van een dienstmeid die kort daarop ter dood veroordeeld wordt wegens moord op haar werkgever Dr. Robert Grove, lid van het New College in Cambridge. In het boek zijn drie commentaren van tijdgenoten opgenomen. Zijn historische roman De droom van Scipio (2002) speelt zich af in het Romeinse Rijk tijdens de 5de eeuw na Christus, de 14de eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Matthew PEARL : De Dante-club (2003). In 1865 komen er in Cambridge (Massachusets, VS) zeven mannen in het diepste geheim bijeen om Dante's hel te vertalen. Maar dan wordt het lijk van een naakte man gevonden. Hij is op zo'n manier omgebracht dat een Dante-kenner het moet gedaan hebben Sharon Kay PENMAN : Boodschapper van de koningin (1999). Engeland Justin de Quincy is getuige van een overval in een bos Anne PERRY : In Groot-Brittannië is Perry één van de meest vooraanstaande schrijfsters van historische detectives, maar haar werk is pas de laatste jaren in het Nederlands vertaald. De William Monk-detectives De man zonder gezicht en De treurende moordenaar spelen zich af in de middeleeuwen. In Zwarte graven vertelt ze over het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daags na de moord op Franz Ferdinand krijgt het gezin Reavley te horen dat hun ouders verongelukt zijn. De vader zou een geheim document in zijn bezit gehad hebben dat de wereldpolitiek kon beïnvloeden Ellis PETERS : Haar historische detectiveromans met broeder Cadfael spelen zich af in de twaalfde eeuw. Hij is een monnik die in het klooster van Shrewsbury de kruidentuin verzorgt, maar in zijn vrije tijd is hij amateur detective. Verfilmd. Christopher REICH : Geheime rekening (1998), De loper (2000). Beide romans handelen over de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Candace M. ROBB schrijft detectiveromans die zich afspelen in York in de 14de eeuw. De éénogige oud-kapitein van de boogschutters Owen Archer is de speurneus van dienst. Gif voor een pelgrim (1995), De gemantelde vrouw (1995). Lynda ROBINSON: Haar thrillers spelen zich af in het Oude Egypte. In Moord op het feest der vreugde (1997) speelt heer Meren, een vertrouweling van Toetanchamon de hoofdrol. In De zielenverslinder, het eerste deel van een trilogie De kronieken van Nefertete, is Heer Meren ervan overtuigd dat de koningin niet op een natuurlijke wijze aan haar einde gekomen is...het tweede deel is Drinker van bloed (1998) en in 2000 verscheen het derde deel: Noodlot van de goden.

6 Caroline ROE : Remedie tegen verraad (2003). Dit boek speelt zich af in het 14de-eeuwse Girona, de hoofdrol is weggelegd voor Isaac, een blinde, maar heel intelligente heelmeester Rosemary ROWE : Het mozaïek van Germanicus (2003). Speelt zich af in de Romeinse Oudheid. Libertus is mozaïekmaker, maar ook detective Christopher SANSOM : De onthechting (2003). Engeland, Hendrik VIII heeft net het Anglicaanse geloof in het leven geroepen en bestrijdt de katholieken met alle middelen. In een klooster wordt één van zijn gezanten vermoord. Jurist Matthew Shardlake wordt er op af gestuurd om de zaak op te helderen. Romain SARDOU : Vergeef ons onze schulden (2004). In 1284 gaat de jonge priester Henno Gui op zoek naar een parochie die uit de kerkelijke boekhouding verdwenen is. Terwijl hij de zaak onderzoekt, wordt zijn opdrachtgever, bisschop Haquin, vermoord. Steven SAYLOR : Gordianus de Vinder is een Romeinse privé-detective in de 1ste eeuw vóór Christus. Catilina s wapen (1994), De Venusworp (1995), Rubicon (2000), Vermist in Massilia (2001), De dood van Cassandra (2003). De authenticiteit van een historische roman gekoppeld aan een spannend verhaal. (Staf Schoeters in Leesidee 2000, p. 551) Kate SEDLEY : De marskramer en de dood. Roger de Marskramer is actief in het 15de-eeuwse Engeland. Jody SHIELDS : De vijgeneter (2000). Wenen in het begin van de 20 ste eeuw. In de Volksgarten wordt het lijk van een jonge vrouw ontdekt. Ze heeft vijgen in haar ingewanden. De politieman schiet niet op met zijn onderzoek, zijn vrouw wel Leslie SILBERT : De verspieder (2004). In het boek zijn twee verhalen op ingenieuze wijze met elkaar verweven. De lotgevallen van de zestiende-eeuwse dichter en toneelschrijver Christopher Marlowe, tevens spion in dienst van Koningin Elizabeth I. En het eigentijdse verhaal van de jonge, charmante privédetective Kate Morgan, kenner op het gebied van de Renaissance. Johanna SPAEY : Dood van een soldaat (2005). Een debuut dat zich afspeelt in een naamloos dorp in het Leuvense, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Sara is een jonge dokter. Als het lijk van een boerenknecht wordt ontdekt, staat ze de veldwachter bij tijdens het onderzoek. En iedereen in het dorp heeft zo zijn geheimen Andrew TAYLOR : Een onvergeeflijke misdaad (2004). Londen, De 10- jarige Edgar Allan Poe leert op een strenge privé-kostschool Charlie Frant kennen, de zoon van een machtige bankier. Kort nadat twee Amerikanen een bezoek aan Charlies vader hebben gebracht, vindt er een aantal mysterieuze gebeurtenissen plaats. Eerst wordt het afschuwelijk verminkte lichaam van een man gevonden op een bouwplaats en dan komt plots de bank van Charlies vader in de problemen. Thomas Shield, de jonge leraar die Edgar en Charlie onder zijn hoede heeft, probeert het mysterie te ontrafelen.

7 Giorgio TODDE :. De som der zielen (2003) is het eerste boek waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Efisio Marini, de uitvinder van een nieuwe methode om lijken te conserveren. Albinei, een dorpje in Sardinië, wordt plotseling opgeschrikt door drie moorden. Arts en lijkschouwer Efisio Marini blijkt over een speurdersneus te beschikken. Naast zijn wetenschappelijke kennis maakt hij ook gebruik van psychologische deductie. Peter TREMAYNE : Zuster Fidelma is de centrale figuur in de Keltische romans van Peter Tremayne. Ze leeft in de 7de eeuw na Christus en is pas in de twintig, maar bekleedt toch al een vooraanstaande positie in het Ierse rechtssysteem. Absolutie voor moord (2003), Lijkwade voor een aartsbisschop (2004). James WILSON : Het duistere spoor (2002). Londen halverwege de 19 de eeuw. Walter Hartright wordt gevraagd om een biografie te schrijven van de beroemde schilder Turner en ontdekt dat die er duistere praktijken op nahield Richard ZIMLER : De laatste kabbalist van Lissabon (1999). Gebaseerd op negen zestiende-eeuwse manuscripten van Berechja Zarco die in de middeleeuwse joodse wijk van Istanboel gevonden zijn.

4,95 7,95. 6 topauteurs 2400 bladzijden Misdaad, mysterie en spanning uit het verleden. per boek

4,95 7,95. 6 topauteurs 2400 bladzijden Misdaad, mysterie en spanning uit het verleden. per boek 6 topauteurs 2400 bladzijden Misdaad, mysterie en spanning uit het verleden 7,95 4,95 per boek bij aankoop van de volledige collectie ( 29,70 voor de 6 boeken samen) Met Knack een epische reis naar het

Nadere informatie

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf.

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf. 5,95 per boek* WAT ALS... DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve historische reeks ROBERT HARRIS - C.J. SANSOM - BRENDAN DUBOIS - MICHAEL CHABON - PHILIP

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb?

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag door een scholier 1721 woorden 28 maart 2009 5,2 9 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Avonturenroman, Psychologische Eerste uitgave

Nadere informatie

'Een alarmerende en sombere kijk op ons

'Een alarmerende en sombere kijk op ons Het nulnummer downloaden boek PDF Nederlands 200 pagina's Prometheus februari 2015 Auteur:Umberto Eco 'Een alarmerende en sombere kijk op ons vermogen om weg te kijken.' ROBERTO SAVIANO IN L'ESPRESSO 'Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag door een scholier 1798 woorden 23 februari 2000 7,6 102 keer beoordeeld Auteur Genre A.C. Baantjer Thriller & Detective

Nadere informatie

UITGEVERIJ MEDUSA JUNI 2013

UITGEVERIJ MEDUSA JUNI 2013 JUNI 2013 MADONNA DE PELLINI Deel 1/2: Lamb House In Lamb House, het oude verblijf van de beroemde schrijver Henry James, worden er in een geheime bergplaats tot dan toe onbekende manuscripten van zijn

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse)

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) KJV 2014-2015 (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) Auteursinfo Rebecca Stead (1968) groeide op in New York en woont er nog steeds met haar gezin. Ze werkte enkele jaren als

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag door een scholier 1422 woorden 8 juni 2001 7,2 59 keer beoordeeld Auteur Genre Maarten 't Hart Whodunit, Thriller &

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit

Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit Werkstuk Nederlands Boekvergelijking De laatste dagen & Turks Fruit Werkstuk door een scholier 2264 woorden 14 maart 2007 4,4 6 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Liefdesroman, Roman Eerste uitgave

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lesbrief. Een Rus in de Jordaan Baantjer & De Waal

Lesbrief. Een Rus in de Jordaan Baantjer & De Waal Lesbrief Een Rus in de Jordaan Baantjer & De Waal Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met:

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met: 14 september 2014, 16.30 uur, Goede Herderkerk Zangdienst: Samen zingend het nieuwe seizoen in, Thema van de landelijke startdag is met hart en ziel. Verbinden. Tjimmie van der Wal: Hans van de Pol: Jaap

Nadere informatie

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Beste mensen, De meimaand is een mooie maand. Mei betekent zon en voorjaar, het betekent weer buiten kunnen zitten. Maar de maand mei betekent ook denken

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN!

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! HELP!!! Ik probeerde Eddy al de hele ochtend te bereiken. Hij moest werken vandaag. Normaal neemt hij zijn smartphone altijd op. Ik maakte

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Vergeving voor jezelf. les 7a FOLLOW MENTOR

Vergeving voor jezelf. les 7a FOLLOW MENTOR Vergeving voor jezelf les 7a DEEL 2B FOLLOW MENTOR VERGEVING ONTVANGEN EN GEVEN Jezus vertelt aan zijn discipelen dat er een relatie is tussen het koninkrijk en vergeving. Op welke twee momenten speelt

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

6,5. Verhaal 1: Boekverslag door een scholier 1599 woorden 6 januari keer beoordeeld. Eerste uitgave 1963 Nederlands. I Zakelijke gegevens

6,5. Verhaal 1: Boekverslag door een scholier 1599 woorden 6 januari keer beoordeeld. Eerste uitgave 1963 Nederlands. I Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1599 woorden 6 januari 2010 6,5 7 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Kort verhaal Eerste uitgave 1963 Vak Nederlands I Zakelijke gegevens 1.Titelbeschrijving: Auteur:

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Fast Lane. Leeskaravaan

Fast Lane. Leeskaravaan Fast Lane Leeskaravaan Makkelijk Lezen Young adults en volwassenen Voorjaar 2012 Makkelijk lezen-fonds voor young adults en volwassenen van NBD Biblion Lezen en schrijven, in Nederland de normaalste zaak

Nadere informatie

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN!

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! HELP!!! Ik probeerde Eddy al de hele ochtend te bereiken. Hij moest werken vandaag. Normaal neemt hij zijn smartphone altijd op. Ik maakte

Nadere informatie

De dood is dood, leve het leven!

De dood is dood, leve het leven! De dood is dood, leve het leven! blok A - nivo 3 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Romeinen 6:1-13 19.30 De opstanding als historisch feit 19.45 Zondag 17 HC 20.00

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

Hier ben ik, overweldigd door uw majesteit bedekt door uw genade voor mij

Hier ben ik, overweldigd door uw majesteit bedekt door uw genade voor mij Lied 01 Titel: Eeuwig en machtig Heer Arrangement: Martin Zonnenberg & Rieks van der Velde Eerste componist: Traditional (Nederlandse) Martin Zonnenberg Eeuwig en machtig Heer, groot van gena, o Heer,

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

DE UITTOCHT UIT EGYPTE

DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood?

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Jozefs broers bij de onderkoning. Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Genesis 42:1-2 1 Toen Jakob zag dat er koren in Egypte was, zei Jakob tegen zijn zonen: Waarom kijken jullie

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

DE BESTE TV-SERIES VAN 2014

DE BESTE TV-SERIES VAN 2014 DE BESTE TV-SERIES VAN 2014 DEZE WEEK SPIES OF WARSAW DETECTIVE CRIME GESCHIEDENIS POLITIEK DRAMA Tot 70% prijsvoordeel* tot 70% Het voorbije jaar 2014 werd tv-kijkend Vlaanderen werkelijk verwend. Meeslepende

Nadere informatie

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20 1Toen sprak God deze woorden: 2 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. 3Vereer naast mij geen andere goden. 4Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN e-book Deze serie bestaat uit... 978-94-6175-209-3 (HB) 978-94-6175-153-9 (HB) 978-94-6175-963-4 (e-book) 978-94-6175-967-2 (e-book) 978-94-6175-210-9 (HB) 978-94-6175-155-3 (HB) 978-94-6175-154-6 (HB)

Nadere informatie

Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag

Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag Liturgie: Welkom EL 142: Majesteit, groot is zijn majesteit Begroeting Psalm 47: 2,3 Gedicht Luisterlied Gebed Lezen: Lucas 24: 36-53 Psalm 93:

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Thomas van Aquino ( )

Thomas van Aquino ( ) Thomas van Aquino (1225-1274) inhoudsopgave Personalia Thomas van Aquino Uit het leven van Tegenstellingen Scholastiek Basis denken en wetenschap Meer Thomas van Aquino Tijdgenoten Hedendaagse toepassing

Nadere informatie

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij De stralende wereld Margaret Cavendish Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij Inhoud Inleiding Biografie Margarets jonge jaren; de Engelse Burgeroorlog; in ballingschap op het continent; van Parijs naar

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Een geheimzinnige brief

Een geheimzinnige brief Een geheimzinnige brief Holmes en Watson wonen al jaren in hetzelfde huis. Op een middag wordt er aangebeld. Watson doet open. Er staat een jonge vrouw voor de deur. Wat een mooie blauwe ogen heeft ze,

Nadere informatie

Ira Levin werd op 27 augustus 1929 geboren in New York en hij woont er nog steeds. Als klein kindje wilde

Ira Levin werd op 27 augustus 1929 geboren in New York en hij woont er nog steeds. Als klein kindje wilde Boekverslag door een scholier 2215 woorden 7 juni 2009 5,2 9 keer beoordeeld Auteur Genre Ira Levin Thriller & Detective Eerste uitgave 1953 Vak Methode Engels Laagland - A Kiss before dying Auteur: Ira

Nadere informatie

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Neon / Nicky Aerts: Met de voorstelling Winterkant sluit het Antwerpse gezelschap SKaGeN een trilogie af. Daarin kwam eerst

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Boekverslag Engels The Da Vinci code door Dan Brown

Boekverslag Engels The Da Vinci code door Dan Brown Boekverslag Engels The Da Vinci code door Dan Brown Boekverslag door een scholier 1687 woorden 6 februari 2006 7,7 64 keer beoordeeld Auteur Genre Dan Brown Thriller & Detective, Roman Eerste uitgave 2003

Nadere informatie

digitale les Dungeon.

digitale les Dungeon. G N I D I E L D N HA digitale les De digitale les van The Amsterdam Dungeon neemt leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs mee terug in

Nadere informatie

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 De teksten gelezen De twee schriftlezingen geven twee manieren van kijken naar God : Spreuken (het lied van de wijsheid)

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Het is om wanhopig te worden. t Drukt je neer, je komt geen stap vooruit. Vooral in je zwakste momenten word je door een machtige vijand gestuit.

Het is om wanhopig te worden. t Drukt je neer, je komt geen stap vooruit. Vooral in je zwakste momenten word je door een machtige vijand gestuit. Overwinning Je twijfelt of je wel in de hemel zult komen, een stemmetje in je zegt van niet. Te zondig voor al die mooie dromen. Dat loopt op niets uit, zoals je zelf toch wel ziet. Het is om wanhopig

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Reflectie KLEUR EN CULTUUR. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

Reflectie KLEUR EN CULTUUR. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 Reflectie KLEUR EN CULTUUR Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2014 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Rood... 3 3. Geel... 5 4. Oranje... 7 5. Groen... 9 6. Blauw... 11 7.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van Ierland, gesticht en door wie? Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen?

Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van Ierland, gesticht en door wie? Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen? 1 2 Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen? Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van, gesticht en door wie? 3 4 Het regent nogal vaak in ierland. Hoeveel dagen per jaar, denk je, kun je daar

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie