AKOE Fandorin Turks gambiet Leviathan Vrij lezen Staatsraad ALEX Het oog van de meester De geletterde dood Dood op de golven AUST De derde waarheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AKOE Fandorin Turks gambiet Leviathan Vrij lezen Staatsraad ALEX Het oog van de meester De geletterde dood Dood op de golven AUST De derde waarheid"

Transcriptie

1

2 Boris AKOENIN : Met Fandorin (2001) begon Akoenin aan een reeks rond de gelijknamige hoofdinspecteur. De boeken spelen zich af in Rusland op het einde van de 19de eeuw. Andere titels : Turks gambiet (2001), Leviathan (2002), Vrij lezen (2004), Staatsraad (2004). Bruce ALEXANDER : Speurder Sir John Fielding is een historisch figuur. In het 18de eeuwse Engeland stond hij bekend als een uitzonderlijk scherp magistraat. Hij loste, ondanks het feit dat hij volkomen blind was, diverse ingewikkelde zaken op. Het oog van de meester (1995), De geletterde dood (1996), Dood op de golven (1997). Kurt AUST : De derde waarheid (2003). Denemarken in het jaar Thomas Boueberge, de sluwe en geduldige wetenschapper, en zijn losbandige leerling Peter Hortten krijgen van de koninklijke rechtbank de opdracht een mysterieuze moord te onderzoeken: op een landgoed in de buurt van Viborg is de voogd vermoord. Aust wordt wel eens De Noorse Umberto Eco genoemd. Dat staat garant voor een boeiende combinatie van een thriller en een schets van het leven in de 18de eeuw. Andrea CAMILLERI : Camilleri is vooral bekend geworden met zijn romans over commissaris Salvo Montalbano. Maar hij heeft ook een historische misdaadroman op zijn actief : Het jachtseizoen (2001). Op Nieuwjaarsdag 1880 komt Fofò La Matina, zoon van de vermoorde legendarische kruidendokter Santo La Matina in Vigata (Sicilië) aan. Fofò wil in de voetsporen van zijn vader een apotheek beginnen. Maar dan zijn er een paar raadselachtige overlijdens in de familie Peluso Gaston VAN CAMP : De zaak Myrtion (2002) speelt zich af in de Romeinse tijd. Homeros Grafikos, die een vertaalbureau runt, moet in opdracht van de mooie, maar afstandelijke Myrtion een politicus-antiekhandelaar opsporen (haar echtgenoot) Het begin van een reeks met dezelfde personages. De zaak Crispina (2003), De zaak Flavia (2004). Caleb CARR : De witte engel (1998). New York, 1897.Hoofdpersonage, Dr. Laslo Kreizler, is een psycholoog met veel belangstelling voor criminologie, een wetenschap die toen in haar kinder-schoenen stond. Hij moet de ontvoering van een baby oplossen. Carr is een historicus en gebruikt het idee van seriemoorden om naast de profielschets van de dader ook een 'sociaal-psychologisch' profiel van New York op te stellen (Standaard der Letteren, 20 juni 1996). J.D. CHRISTILIAN : Gevallen vrouwen (1997). Speelt zich af in New York anno 1871, wat een aantrekkelijk decor en aantrekkelijke personages oplevert. Een vooraanstaande dame verdwijnt, haar kledij wordt gevonden op het lijk van een vermoorde prostituee. Martin DAVIES : Mrs. Hudson en de vloek van de geesten (2002). Mrs Hudson is de huishoudster van Sherlock Holmes. Davies schreef met dit boek een pastiche op de Holmes-boeken, waarin Holmes wordt gevraagd om mysterieuze gebeurtenissen in India op te helderen, maar de oplossing komt van Mrs. Hudson.

3 Mieke DE LOOF : Zij won met de literaire, historische thriller Duivels offer (2004) de Hercule Poirot-prijs van dat jaar voor de beste Vlaamse misdaadroman. In het boek beschrijft De Loof hoe de jonge spion Ignatz von Oszietsky in het Wenen van 1913 moet achterhalen waarom een katholieke spion aan het Habsburgse hof sinds enige tijd onbetrouwbare informatie doorstuurt. Hij krijgt hiervoor een maand de tijd. Edgar Lawrence DOCTOROW : de Amerikaanse specialist van de historische roman waagde zich in Billy Bathgate (1989) aan een beschrijving van het New Yorkse gangstermilieu van de jaren dertig. In De watervang (1995) blijft Doctorow in New York, maar gaat nog verder terug in de tijd naar het einde van de 19de eeuw voor een hommage aan Edgar Allan Poe. P.C. DOHERTY: 1302 in Londen. Een mysterieuze moord : op identieke wijze als zijn voormalige slachtoffers, allen prostituees, brengt een seriemoordenaar Lady Sommerville, zuster van de Heilige Martha, om het leven. Dood in monnikspij (1988) is meer dan een spannende detective : levendige mensen worden geloofwaardig in een historische omgeving gesitueerd. Umberto ECO : Met De naam van de roos kan je hem beschouwen als de 'peetvader' van de moderne historische roman. Arabella EDGE : De compagnie (2001). Gebaseerd op het ware verhaal van het vlaggenschip van de Verenigde Oost-Indische compagnie, de Batavia. Het verging in 1629 voor de kust van Australië. Onder de opvarenden bevindt zich Jeronimus Cornelisz, een man met een misdadige plan Elizabeth EYRE : Dood van een dame (1995), Jacht op een jonkvrouw (1995). Sigismondo lost misdaden op in het 15de-eeuwse Italië. Marcello FOIS : Immer dierbaar (2000). Speelt zich af op Sardinië op het einde van de 19 de eeuw. Advocaat Bustiani ontraadselt een familie-intrige. Traag, maar mooi. Bloed uit de hemel (2001). Sardinië, eind 19 de eeuw. Een klant van advocaat Bustianu wordt beschuldigd van moord, maar wordt in zijn cel aangetroffen met overgesneden polsen. In De blauwe tong (2004) de derde uit de serie, krijgt Bustianu te maken met de ondergedoken misdadiger Dionigi Mariani. Die wordt gezocht wegens moord op een jonge vrouw. Ten onrechte. De advocaat ontdekt dat de staat een gemeen spelletje speelt: korte metten maken met misdadigers maar ook met hen samenwerken in vuile zaakjes. Anton GILL : Gills romans spelen zich af in het Egypte van de farao s : Pashed is een werkloze ambtenaar die ingewikkelde zaken oplost. Maagdenmoord aan de Nijl (1994), Het masker van Seth (1994), Het raadsel van de dodenstad. Robert GODDARD : In het niets (1990), Afscheid van Clouds Frome (1999), Een schuldig huis (1999) e.a. Dikke, goedgeschreven en spannende boeken die zich meestal in het begin van deze eeuw afspelen of waarin de oorzaak van de misdaden in het verleden ligt. Verzwegen bestaan (1998) heeft te maken met de Eerste Wereldoorlog.

4 Robert VAN GULIK : Schrijver van de rechter Tie-mysteries die zich afspelen in het 7de-eeuwse China. Rechter Tie was een historisch personage. Als magistraat was hij niet alleen rechter, maar tegelijkertijd ook stadsbestuurder en hoofd van de politie. In deze positie loste hij als meesterdetective, bijgestaan door vier trouwe assistenten, een aantal ingewikkelde moordzaken op scherpzinnige wijze op. Robert van Gulik zette Rechter Tie neer als de Chinese evenknie van Sherlock Holmes of Maigret. Sheri HOLMAN : Een gestolen tong (1998) gaat terug in de tijd, naar het einde van de 15de eeuw. Broeder Felix Fabri vertrekt op pelgrimstocht naar Palestina om er relikwieën van de heilige Catharina te vereren. Haar tong wordt bewaard op Rhodos, maar als hij er aan komt blijkt ze gestolen een meeslepende en volmaakt literair-historische roman. (Staf Schoeters in Leesidee, sept. 1998, p. 518). De schaduw van het oog (2000). Een historische thriller met diverse lagen. Alles speelt zich af in een Noord-Engelse stad, waar een cholera-epidemie dreigt en die geplaagd wordt door kikkers Michael JECKS : Schrijver van historische detectives waarin sir Baldwin en diens vriend, de baljuw Simon Puttock, als speurders optreden. Wereldwijd zijn daarvan inmiddels enkele miljoenen exemplaren verkocht. Het zijn stuk voor stuk prettig geschreven verhalen met een spannend plot die hun meerwaarde ontlenen aan de met grote deskundigheid beschreven middeleeuwse achtergrond. De heks van Wefford (2002), De laatste tempelridder (2002), De dood van de erfgenaam (2004). Joseph KANON : Het Manhattanproject (1997). Een bekroond debuut dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de atoombom. De goede Duitser (2001) : op het einde van de oorlog komt journalist Jake Geismar in Berlijn terecht en ontdekt er vreemde zaken Philip KERR : Een Berlijnse kwestie (1989), Het handwerk van de beul (1990), Een Duits requiem (1993). Trilogie met speurder Bernhard (Bernie) Gunther in het Hitler-tijdperk. Hij is evenwel geen nazi-vriend. Laurie KING : In De leerling van de bijenhouder (1995) maakt Mary Russell kennis met Sherlock Holmes die haar de knepen van het detectivevak leert. David LISS : De windhandel (2000) speelt zich af in Londen in het begin van de 18 de eeuw, maar heeft het ook niet te maken met de financiële wereld op het einde van de 20 ste eeuw? Met de glimlach te lezen. Charles PALLISER : Dolende geesten (1998). Een geschiedenisdocent uit Cambridge gaat naar Thurchester voor onderzoek naar een oud manuscript. In de kathedraal wordt er een zestiende-eeuws lijk ontdekt Michael PEARCE : Kapitein Owen, alias de Mamur Zapt is het Britse hoofd van de politieke inlichtingendienst in Egypte in het begin van de twintigste eeuw. De Mamur Zapt en de ezeljongens (1994), De Mamur Zapt en het heilige tapijt (1994), De Mamur Zapt en de trouwe schaduw (1995)

5 Iain PEARS : Het goud van de waarheid (1997). De auteur is een kunsthistoricus die zich ergerde aan historische thrillers, omdat er altijd vanuit nu gededuceerd wordt. (VN-thrillergids, p.66) Zijn boek is een medische thriller over het ontstaan van de bloedtransfusie in Marco da Cola gebruikt daarvoor bloed van een dienstmeid die kort daarop ter dood veroordeeld wordt wegens moord op haar werkgever Dr. Robert Grove, lid van het New College in Cambridge. In het boek zijn drie commentaren van tijdgenoten opgenomen. Zijn historische roman De droom van Scipio (2002) speelt zich af in het Romeinse Rijk tijdens de 5de eeuw na Christus, de 14de eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Matthew PEARL : De Dante-club (2003). In 1865 komen er in Cambridge (Massachusets, VS) zeven mannen in het diepste geheim bijeen om Dante's hel te vertalen. Maar dan wordt het lijk van een naakte man gevonden. Hij is op zo'n manier omgebracht dat een Dante-kenner het moet gedaan hebben Sharon Kay PENMAN : Boodschapper van de koningin (1999). Engeland Justin de Quincy is getuige van een overval in een bos Anne PERRY : In Groot-Brittannië is Perry één van de meest vooraanstaande schrijfsters van historische detectives, maar haar werk is pas de laatste jaren in het Nederlands vertaald. De William Monk-detectives De man zonder gezicht en De treurende moordenaar spelen zich af in de middeleeuwen. In Zwarte graven vertelt ze over het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daags na de moord op Franz Ferdinand krijgt het gezin Reavley te horen dat hun ouders verongelukt zijn. De vader zou een geheim document in zijn bezit gehad hebben dat de wereldpolitiek kon beïnvloeden Ellis PETERS : Haar historische detectiveromans met broeder Cadfael spelen zich af in de twaalfde eeuw. Hij is een monnik die in het klooster van Shrewsbury de kruidentuin verzorgt, maar in zijn vrije tijd is hij amateur detective. Verfilmd. Christopher REICH : Geheime rekening (1998), De loper (2000). Beide romans handelen over de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Candace M. ROBB schrijft detectiveromans die zich afspelen in York in de 14de eeuw. De éénogige oud-kapitein van de boogschutters Owen Archer is de speurneus van dienst. Gif voor een pelgrim (1995), De gemantelde vrouw (1995). Lynda ROBINSON: Haar thrillers spelen zich af in het Oude Egypte. In Moord op het feest der vreugde (1997) speelt heer Meren, een vertrouweling van Toetanchamon de hoofdrol. In De zielenverslinder, het eerste deel van een trilogie De kronieken van Nefertete, is Heer Meren ervan overtuigd dat de koningin niet op een natuurlijke wijze aan haar einde gekomen is...het tweede deel is Drinker van bloed (1998) en in 2000 verscheen het derde deel: Noodlot van de goden.

6 Caroline ROE : Remedie tegen verraad (2003). Dit boek speelt zich af in het 14de-eeuwse Girona, de hoofdrol is weggelegd voor Isaac, een blinde, maar heel intelligente heelmeester Rosemary ROWE : Het mozaïek van Germanicus (2003). Speelt zich af in de Romeinse Oudheid. Libertus is mozaïekmaker, maar ook detective Christopher SANSOM : De onthechting (2003). Engeland, Hendrik VIII heeft net het Anglicaanse geloof in het leven geroepen en bestrijdt de katholieken met alle middelen. In een klooster wordt één van zijn gezanten vermoord. Jurist Matthew Shardlake wordt er op af gestuurd om de zaak op te helderen. Romain SARDOU : Vergeef ons onze schulden (2004). In 1284 gaat de jonge priester Henno Gui op zoek naar een parochie die uit de kerkelijke boekhouding verdwenen is. Terwijl hij de zaak onderzoekt, wordt zijn opdrachtgever, bisschop Haquin, vermoord. Steven SAYLOR : Gordianus de Vinder is een Romeinse privé-detective in de 1ste eeuw vóór Christus. Catilina s wapen (1994), De Venusworp (1995), Rubicon (2000), Vermist in Massilia (2001), De dood van Cassandra (2003). De authenticiteit van een historische roman gekoppeld aan een spannend verhaal. (Staf Schoeters in Leesidee 2000, p. 551) Kate SEDLEY : De marskramer en de dood. Roger de Marskramer is actief in het 15de-eeuwse Engeland. Jody SHIELDS : De vijgeneter (2000). Wenen in het begin van de 20 ste eeuw. In de Volksgarten wordt het lijk van een jonge vrouw ontdekt. Ze heeft vijgen in haar ingewanden. De politieman schiet niet op met zijn onderzoek, zijn vrouw wel Leslie SILBERT : De verspieder (2004). In het boek zijn twee verhalen op ingenieuze wijze met elkaar verweven. De lotgevallen van de zestiende-eeuwse dichter en toneelschrijver Christopher Marlowe, tevens spion in dienst van Koningin Elizabeth I. En het eigentijdse verhaal van de jonge, charmante privédetective Kate Morgan, kenner op het gebied van de Renaissance. Johanna SPAEY : Dood van een soldaat (2005). Een debuut dat zich afspeelt in een naamloos dorp in het Leuvense, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Sara is een jonge dokter. Als het lijk van een boerenknecht wordt ontdekt, staat ze de veldwachter bij tijdens het onderzoek. En iedereen in het dorp heeft zo zijn geheimen Andrew TAYLOR : Een onvergeeflijke misdaad (2004). Londen, De 10- jarige Edgar Allan Poe leert op een strenge privé-kostschool Charlie Frant kennen, de zoon van een machtige bankier. Kort nadat twee Amerikanen een bezoek aan Charlies vader hebben gebracht, vindt er een aantal mysterieuze gebeurtenissen plaats. Eerst wordt het afschuwelijk verminkte lichaam van een man gevonden op een bouwplaats en dan komt plots de bank van Charlies vader in de problemen. Thomas Shield, de jonge leraar die Edgar en Charlie onder zijn hoede heeft, probeert het mysterie te ontrafelen.

7 Giorgio TODDE :. De som der zielen (2003) is het eerste boek waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Efisio Marini, de uitvinder van een nieuwe methode om lijken te conserveren. Albinei, een dorpje in Sardinië, wordt plotseling opgeschrikt door drie moorden. Arts en lijkschouwer Efisio Marini blijkt over een speurdersneus te beschikken. Naast zijn wetenschappelijke kennis maakt hij ook gebruik van psychologische deductie. Peter TREMAYNE : Zuster Fidelma is de centrale figuur in de Keltische romans van Peter Tremayne. Ze leeft in de 7de eeuw na Christus en is pas in de twintig, maar bekleedt toch al een vooraanstaande positie in het Ierse rechtssysteem. Absolutie voor moord (2003), Lijkwade voor een aartsbisschop (2004). James WILSON : Het duistere spoor (2002). Londen halverwege de 19 de eeuw. Walter Hartright wordt gevraagd om een biografie te schrijven van de beroemde schilder Turner en ontdekt dat die er duistere praktijken op nahield Richard ZIMLER : De laatste kabbalist van Lissabon (1999). Gebaseerd op negen zestiende-eeuwse manuscripten van Berechja Zarco die in de middeleeuwse joodse wijk van Istanboel gevonden zijn.

INLEIDING. Werkwijze U leent een collectie steeds voor een periode van 6 weken. Wanneer u later inlevert, betaalt u extra leengeld.

INLEIDING. Werkwijze U leent een collectie steeds voor een periode van 6 weken. Wanneer u later inlevert, betaalt u extra leengeld. 1 INLEIDING Hierbij presenteren de bibliotheken Dommeldal, Best, BiblioPlus, Helmond-Peel, Heusden, De Kempen, De Lage Beemden, Midden-Brabant, VANnU, Nieuwe Nobelaer, Theek 5, Veldhoven en Zundert-Rucphen

Nadere informatie

Leeskringcollectie 2013-2014

Leeskringcollectie 2013-2014 Leeskringcollectie 2013-2014 1 Boeken uit de Leeskringcollectie kunnen worden geleend op basis van een geldig Leeskringabonnement van Bibliotheek Noordwest Veluwe en Bibliotheek Nijkerk Zie www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl

Nadere informatie

Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Terugkeer ongewenst / Charles Lewinsky Zo is het genoeg / Wislawa Szymborska

Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Terugkeer ongewenst / Charles Lewinsky Zo is het genoeg / Wislawa Szymborska MOET JE LEZEN Zeg me wie ik ben / Julia Navarro Een onvergetelijke vrouw: bourgeois, revolutionair, minnares, spionne, moordenares. Een pageturner: liefde, politiek, intrige en verraad. Een monumentale

Nadere informatie

Edgar Allen Poe 'De Gestolen Brief' (1844)

Edgar Allen Poe 'De Gestolen Brief' (1844) Edgar Allen Poe 'De Gestolen Brief' (1844) 1. Bio Edgar Poe werd geboren in Boston, Massachusetts, als zoon van reizende acteurs, Eliza Poe en David Poe, Jr., die beiden overleden voor hij drie jaar oud

Nadere informatie

Ze deden alles voor hun liefde

Ze deden alles voor hun liefde Ze deden alles voor hun liefde Al vanaf de eerste keer dat wij ervan hoorden, werden we gegrepen door het prachtige liefdesverhaal dat zich afspeelt in een vergeten oorlog: de Nederlanders die vanuit Australië

Nadere informatie

Jezus, meer dan een timmerman

Jezus, meer dan een timmerman Jezus, meer dan een timmerman Josh McDowell In zijn verzet tegen het Christendom stuitte schrijver op argumenten die hij van zijn kant onmogelijk kon weerleggen en die tenslotte voor hem het overtuigende

Nadere informatie

Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1. Non-fictie najaar 2009

Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1. Non-fictie najaar 2009 Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:34 Pagina 1 Non-fictie najaar 2009 Aanb.Non fictie.naj. 09DEF:Opmaak 1 22-06-2009 17:35 Pagina 2 pagina 4 pagina 6 pagina 8 pagina 10 pagina 11 pagina

Nadere informatie

DERTIEN BEWEZEN STAPPEN NAAR RIJKDOM.

DERTIEN BEWEZEN STAPPEN NAAR RIJKDOM. DE NK GROOT EN WORDT RIJK door NAPOLEON HI LL Hierin wordt voor de eerste maal de beroemde formule om rijk te worden van Andrew Carnegie onderwezen, gebaseerd op de DERTIEN BEWEZEN STAPPEN NAAR RIJKDOM.

Nadere informatie

Boekverslag Nooit meer slapen (W. F. Hermans)

Boekverslag Nooit meer slapen (W. F. Hermans) Beschrijving Primaire gegevens: Auteur: W.F. Hermans Titel: Nooit meer slapen Verschenen in: 1966 Aantal blz.: 265 Leestijd: 15 uur Uitgelezen op: 16-12- 01 Verantwoording van de keuze Ik heb in de derde

Nadere informatie

Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO. boeken van wereldbibliotheek. boeken die blijven

Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO. boeken van wereldbibliotheek. boeken die blijven Najaarsaanbieding 2015 WERELD BIBLIO T H E E K boeken van wereldbibliotheek boeken die blijven In deze aanbieding literatuur Botho Strauss Herkomst 1 Ellen van Pelt Drift 4 Arjaan van Nimwegen Onder het

Nadere informatie

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken Annejet van der Zijl Ik wil een tuin in de wildernis maken 11 12 mei/juni 2010 BOEK INTERVIEW Tekst Marty Langeler Fotografie Tessa Posthuma de Boer Annejet van der Zijl Ze houdt van schrijven, puzzelen

Nadere informatie

boekenkrant voor nederland en vlaanderen Gratis jaargang 5 nummer 3 april 2011 www.boekenkrant.com Magnus Simon Lelic Opgesloten

boekenkrant voor nederland en vlaanderen Gratis jaargang 5 nummer 3 april 2011 www.boekenkrant.com Magnus Simon Lelic Opgesloten Dennis over Dood van een leraar pag 4 >>> Koerstrui pag 17 >>> thema: T. Jefferson Parker over Reizen De agent die met de vijand heult pag 9 >>> pag 13 >>> advertentie boekenkrant voor nederland en vlaanderen

Nadere informatie

LEZING: Dag Hammarskjöld, een mysticus in de politiek (16 JULI 2009)

LEZING: Dag Hammarskjöld, een mysticus in de politiek (16 JULI 2009) LEZING: Dag Hammarskjöld, een mysticus in de politiek (16 JULI 2009) De grote meerderheid van mystici was kloosterling, monnik, priester, zuster of begijn. Soms vraag je je af, of er ook gewone leken zijn

Nadere informatie

Een levende relatie met de Heer Jezus

Een levende relatie met de Heer Jezus M. G. de Koning Een levende relatie met de Heer Jezus evangelisatie Inhoud Vooraf...4 Deel : Waarom eigenlijk?... 5. Relaties...5 Inleiding...5 Relatie maakt de mens...5 De norm in de relatie...5 Twee

Nadere informatie

1. ARISTOTELES EN DE ETHICA

1. ARISTOTELES EN DE ETHICA 1 M.L.J. Wissenburg Aristoteles over rechtvaardigheid Een inleiding op Aristoteles en de Ethica Nicomachea, boek V 1. ARISTOTELES EN DE ETHICA 1.1 Inleiding In de geschiedenis van de politieke filosofie

Nadere informatie

Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als eerste van de gestorvenen.

Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als eerste van de gestorvenen. Preek van Kees de Graaf Eerst lezen: I Kor 15:1-34 Tekst 1 Kor 15:20: Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als eerste van de gestorvenen. U heeft vast wel eens gehoord van die bekende joodse

Nadere informatie

Waarom het de moeite waard is Christen te zijn. Norbert Lieth. Waarom het de moeite waard is Christen te zijn

Waarom het de moeite waard is Christen te zijn. Norbert Lieth. Waarom het de moeite waard is Christen te zijn Norbert Lieth Waarom het de moeite waard is Christen te zijn 1 2 Waarom het de moeite waard is Christen te zijn Norbert Lieth Waarom het de moeite waard is Christen te zijn Uitgeverij Middernachtsroep

Nadere informatie

MET MENSEN BIDDEN OM GENEZING

MET MENSEN BIDDEN OM GENEZING MET MENSEN BIDDEN OM GENEZING StuCom0105 Temidden van alles wat gepubliceerd is over geloof en genezing, gebed en genezing of de bediening tot genezing is onderstaande brochure Met mensen bidden om genezing

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

Hoe haal je het meest uit dit werkboek?

Hoe haal je het meest uit dit werkboek? werkboek 1 Inhoud Inleiding 3 1. Gods eeuwige plan en de insider 6 2. De insider en het Koninkrijk van God 10 3. De rol van de insider bij de verbreiding van het evangelie 15 4. Maar wat als? Van angst

Nadere informatie

HET MAAKT WEL UIT WAT JE GELOOFT

HET MAAKT WEL UIT WAT JE GELOOFT HET MAAKT WEL UIT WAT JE GELOOFT 1 2 Reinder Bruinsma Het maakt wel uit wat je gelooft Uitgeverij Veritas - Huis ter Heide/Brussel 3 ISBN 90 6302 152 6 D 1995/0962/1 1995 Uitgeverij Veritas Vormgeving

Nadere informatie

remonstrants maandblad jaargang 22 nr. 15 juni 2011 Tolerantie Ruimte geven of grenzen stellen

remonstrants maandblad jaargang 22 nr. 15 juni 2011 Tolerantie Ruimte geven of grenzen stellen remonstrants maandblad jaargang 22 nr. 15 juni 2011 Tolerantie Ruimte geven of grenzen stellen van de redactie Tolerantie De AdRem staat deze maand in het teken van het voor remonstranten zo belangrijke

Nadere informatie

Wonderlicke avontuer van twee goelieven

Wonderlicke avontuer van twee goelieven editie werkgroep Amsterdamse neerlandici onder leiding van E.K. Grootes bron (ed. werkgroep Amsterdamse neerlandici onder leiding van E.K. Grootes). Dick Coutinho, Muiderberg 1988 Zie voor verantwoording:

Nadere informatie

P.J. WISEMAN C.B.E. ONTDEKKINGEN OVER GENESIS. Het eerste Bijbelboek in het licht van het archeologisch onderzoek JAN HAAN N.V. 1960.

P.J. WISEMAN C.B.E. ONTDEKKINGEN OVER GENESIS. Het eerste Bijbelboek in het licht van het archeologisch onderzoek JAN HAAN N.V. 1960. P.J. WISEMAN C.B.E. ONTDEKKINGEN OVER GENESIS Het eerste Bijbelboek in het licht van het archeologisch onderzoek JAN HAAN N.V. 1960. GRONINGEN OORSPRONKELIJKE TITEL: New Discoveries in Babylonia about

Nadere informatie

Vlaamse dvd s 2014 Vlaamse dvd s Openbare bibliotheek Kortrijk nov 2014 p.1

Vlaamse dvd s 2014 Vlaamse dvd s Openbare bibliotheek Kortrijk nov 2014 p.1 Vlaamse dvd s 2014 Vlaamse dvd s Openbare bibliotheek Kortrijk nov 2014 p.1 Inleiding De laatste jaren werd er weer veel kwaliteit uitgebracht in Vlaanderen. Het werd dus hoog tijd dat we eens een update

Nadere informatie

TUSSEN KRANT EN BIJBEL p. 21

TUSSEN KRANT EN BIJBEL p. 21 INSTAP p. 2 KUNDIG p. 3 BIJ HET JAAR p. 5: Onderste boven: Met Zacheüs met Kerstmis. OP VERHAAL KOMEN p. 7: Onderste boven: Advent. ZIN-VOL p. 10 ER LEEFT WAT p. 12 DOOR-ADEMEN p. 15 IN DIALOOG p. 17 IN

Nadere informatie

Wees dan waakzaam. Wees dan waakzaam

Wees dan waakzaam. Wees dan waakzaam Wees dan waakzaam Wees dan waakzaam i ii Winand F. Breuer Wees dan waakzaam www.debazuin.nu 2015 Herziende 2 de druk in PDF formaat, maart 2015 Copyright 2014 by Winand F. Breuer Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

God straft om te redden

God straft om te redden God straft om te redden Alverzoening: de leer dat God rechtvaardig straft. Door Tom van Dijk Inhoud Wat is alverzoening?...5 Bijbels schrijven over de redding van allen...8 Bijbels schrijven over oordeel

Nadere informatie

102E JAARGANG NUMMER 1 DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN JANUARI 2002 LIAHONA

102E JAARGANG NUMMER 1 DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN JANUARI 2002 LIAHONA 102E JAARGANG NUMMER 1 DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN JANUARI 2002 LIAHONA Max Gestal, Jeruzalem vanaf de Olijfberg Het Jeruzalem van weleer, gezien vanaf de Olijfberg over

Nadere informatie

HOE KATHOLIEKEN MARIA ZIEN Waarom vereren wij Maria? Prof. dr. Alan Schreck

HOE KATHOLIEKEN MARIA ZIEN Waarom vereren wij Maria? Prof. dr. Alan Schreck HOE KATHOLIEKEN MARIA ZIEN Waarom vereren wij Maria? Prof. dr. Alan Schreck INHOUD 1. WAAROM VEREREN WIJ MARIA? 2. MARIA EN HAAR ZOON 3. MARIA, ONZE MOEDER 4. BIJZONDERE GELOOFSPUNTEN OVER MARIA 5. MARIA,

Nadere informatie