AGC Flat Glass Europe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AGC Flat Glass Europe"

Transcriptie

1 TO MAKE THE WORLD A BRIGHTER PLACE AGC Flat Glass Europe

2 Meer informatie op (corporate site) en (site glas voor de bouwsector). AGC FlAt GlAs EurOPE, lid VAn DE GrOOtstE GlAsGrOEP ter wereld tekent VOOr GLAss UnLIMITED.

3 glassunlimited AGC Flat Glass Europe, Europees leader in vlakglas AGC Flat Glass Europe (ex-glaverbel), met hoofdzetel in Brussel, produceert en veredelt vlakglas voor de bouwsector (buitenbeglazing en binnenhuisinrichting) en voor gespecialiseerde industriële sectoren 1. Het is de Europese tak van AGC (Asahi Glass Company) Flat Glass, de grootste vlakglasproducent ter wereld. De signatuur «Glass Unlimited» staat voor: het glas dat alsmaar meer functies vervult (comfort, energiebesparing, veiligheid en gezondheid, esthetisch uitzicht); het industrieel apparaat met 18 floats en ongeveer 100 productie-units in heel Europa, van Spanje tot Rusland; het wereldwijd commercieel netwerk; de nieuwe toepassingen ontstaan uit permanent onderzoek in geavanceerde glastechnologieën; gemotiveerde medewerkers die samen willen uitmunten. AGC Flat Glass Europe stelt momenteel ongeveer mensen tewerk. 1. Transport (trein, tram, boot), huishoudtoestellen, hightech (aanraakscherm, elektrochrome spiegel, glazen disk,...). Vlakglas Op wereldschaal vertegenwoordigt de vraag naar vlakglas nagenoeg 45 miljoen ton per jaar (2007), waarvan bijna 50 % afkomstig is uit Azië, 28 % uit Europa en 15 % uit Noord-Amerika. Zowat 70% is bestemd voor de bouw, 20 % voor meubels en interieurinrichting en 10 % voor de autosector en het transport. Overal worden glasoppervlakken groter en groter, naarmate het glas nieuwe eigenschappen krijgt. Glas beschermt tegen koude, tegen warmte, tegen lawaai, tegen vuur, tegen onbescheiden blikken, ongelukken of ongewenste indringers terwijl het tegelijk onze omgeving mooier maakt. AGC De AGC groep (Japan) is actief in 4 sectoren: Glas (vooral voor de bouw en de autosector); Elektronica en Displays (glas en elektronische bestanddelen voor platte tv- en computerschermen, liquid cristal displays, ); Chemie (vooral fluor en alkalichlorides); Andere activiteiten in vuurvaste materialen en engineering. AGC heeft ongeveer mensen in dienst en telt over de 200 bedrijven in meer dan 20 landen. De omzet overschrijdt 11 miljard. De glasactiviteiten van de groep worden hoofdzakelijk door twee wereldentiteiten geleid: AGC Flat glass AGC Flat Glass, gevestigd in Brussel, beheert de vlakglasactiviteiten, voornamelijk voor de bouwsector, met 40 floats die gespreid zijn over Europa, Noord-Amerika en Azië. AGC Automotive AGC Automotive, met hoofdzetel in Tokio, is actief in originele autoruiten (OEM-Original Equipment Manufacturer) en in vervangingsglas (ARG-Automotive Replacement Glass). De Europese tak, AGC Automotive Europe, omvat 8 vestigingen en 7 AVO-units (Added Value Operations) die in West-, Middenen Oost-Europa werkzaam zijn.

4 inno

5 vationunlimited Innovaties in glas. Als erfgenaam van de grote Belgische glastraditie, is de geschiedenis van AGC Flat Glass Europe gekenmerkt door belangrijke technologische doorbraken: Bacteriewerend glas Planibel G fast, eerste gecoat glas met lage emissiviteit dat hardbaar is op elk type oven Ontwikkeling van hardbare coatings met lage emissiviteit, in grote afmetingen Sunergy, eerste harde selectieve zonwerende coating met geringe weerkaatsing Planibel Top N, referentie in gecoat glas met lage emissiviteit. Iris zonwerende gecoate voorruit Selectief athermisch glas dat verhitting binnenin auto s beperkt MNGE-spiegel (Mirox New Generation Ecological), hogere kwaliteit, zonder lood en zonder koper Selectieve zonwerende coatings voor een ideaal comfort in de winter èn in de zomer Beglazing (VEC) voor glasgevels Glas voor opto-elektroni sche toepassingen (minder dan 1,2 mm dik) Stopsol, zonwerende beglazing met harde coating, onder de meest verkochte ter wereld. De geschiedenis van AGC Flat Glass Europe volgt het ritme van de grote doorbraken in de technologische evolutie van glas. Daarvan getuigen haar uitgebreid gamma producten - de grootste op de markt - en haar erkend leadership in gecoat glas. En dat is essentieel nu glas een hele waaier functies vervult. Comfort en energiebeheersing Glas met coatings, of gecoat glas, biedt, naargelang van zijn samenstelling, een hogere bescherming tegen koude of warmte. Of zelfs tegen allebei tegelijk, wat dus volop bijdraagt tot een efficiënter energieverbruik en bescherming van het milieu. Glas speelt ook een hoofdrol in toepassingen voor zonne-energie (glas met hoge lichtdoorlaat en geleidende coatings, concentrerende spiegels, ). Veiligheid en gezondheid Naargelang van zijn samenstelling beschermt gehard en gelaagd veiligheidsglas mensen tegen verwondingen en beveiligt het bezittingen tegen vandalisme en inbraak. Brandwerend glas beschermt tegen vuur omdat het, naargelang van zijn structuur, de hitte-uitstraling 30 tot 120 minuten beperkt of tegenhoudt. Glas met akoestische isolatie beschermt tegen lawaaihinder van buitenaf. Het draagt positief bij tot het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Net als het bacteriewerend glas dat de groei van microben op het glasoppervlak verhindert en dus meer hygiëne verzekert op openbare plaatsen (hotels, ziekenhuizen, ). Esthetisch uitzicht Glas verfraait niet alleen gevels, maar doet ook het interieur in licht en ruimte baden. Er zijn tal van mogelijkheden die zowel esthetisch als functioneel zijn: spiegels, figuurglas, gezeefdrukt glas, gematteerd, gelakt glas, lichtgevend glas, Multifunctionaliteit Het glas kan ook een aantal van de voornoemde functies in één en dezelfde toepassing vervullen, zoals gelaagd glas met gecoat glas en figuurglas.

6 IBPT geeft ondersteuning aan wie betrokken is bij internationale grote bouwprojecten.

7 constructionunlimited Zowel in de residentiële als in de tertiaire bouwsector worden de glasoppervlakken alsmaar groter. Vaak zijn de gevels van grote gebouwen helemaal opgetrokken in glas. Voortaan kan glas door zijn eigenschappen op esthetisch, technisch en energievlak bijna onbeperkt toegepast worden, zodat het licht overal volop kan invallen. Met glas hebben de architecten vandaag een materiaal gevonden waarmee ze hun creatieve verbeelding de vrije loop kunnen laten. Een onovertroffen gamma Het is deze rijkdom die AGC Flat Glass Europe aan haar klanten aanbiedt met een gamma beglazing dat zijn gelijke niet kent op de markt. Een gamma dat telkens weer vernieuwd wordt, door innovatiekracht. Het wil altijd de beste architecturale oplossing bieden inzake lichtdoorlaat, weerkaatsing, thermische of akoestische isolatie, zonwering, weerstand, verwerkingsgemak, en kostprijs. Zoals duidelijk blijkt op de site Revolutionair: Coating Evolution Als baanbreker zette AGC Flat Glass Europe een ambitieus programma voor de ontwikkeling van gecoat glas op. Dit kreeg de naam Coating Evolution en voerde een nieuw industrieel model in op basis van hoog presterende hardbare coatings. Het komt alle betrokkenen van de logistieke keten ten goede. De klant is autonoom in zijn verwerkingsoperaties (versnijden, buigen, harden, zeefdrukken, ) en meester van zijn termijnen. De architect kan putten uit een ruimer gamma om zijn creatieve ideeën concreet vorm te geven en de gevelbouwer krijgt een betere service, met kortere termijnen. Dit nieuw model voorziet tevens in een reeks diensten: technische assistentie aan de verwerkers, distributiecentra, rekentools op de website, Ook het IBPT (International Building Project Team), een team van glasspecialisten, geeft technische ondersteuning aan wie betrokken is bij grootscheepse architecturale projecten over de grenzen heen. U=1,1 W/m 2.K!! Customer Care Centers De Customer Care Centers (CCC) zijn heuse informatiecentra die de klanten van basisglas in hun eigen taal bedienen en de bestellingen verwerken. De CCC s zijn gevestigd in België, Italië, Spanje, Tsjechië en Rusland en dekken de hele wereld. Ze zijn de enige logistieke gesprekspartner van de klant. Ze informeren over de beschikbaarheid van glas in de fabriek, de mogelijke leveringsdata, de overeengekomen prijzen, Duidelijke antwoorden en een efficiënte service om de klant nog meer tevreden te stellen.

8 decorationunlimited Glas van AGC Flat Glass Europe is vandaag toonaangevend in meubels en interieurinrichting. Wisselende perspectieven, fijne reliëfs, het spel met licht en kleur zetten hun stempel op de huidige trends in design. Het gamma decoratief glas ontstond uit de kracht van AGC Flat Glass Europe om glas te doen beantwoorden aan ieders behoefte en wens. De vele gedaantes van glas Doorzichtig, blank of met kleurnuances glas hertekent de ruimte. Lichtjes blauw en in een grote dikte ( Linea Azzurra tot 25 mm dik) is het een droom voor meubelontwerpers. Doorschijnend maakt het ruimtes groter. Gelakt in een palet van 38 verschillende tinten wordt het ondoorzichtig, scheidt en kleurt het ruimtes. Met een bedrukking, - er zijn meer dan 40 motieven -, sculpteert glas het licht. Als spiegel kaatst het de blikken terug en vergroot het de ruimte. Gelaagd in verschillende kleuren koppelt het esthetisch uitzicht aan veiligheid. Net als het gezeefdrukt gehard glas dat interieurs persoonlijk maakt. Met lichtgevende elektrodes wordt het betoverend. Gelakt glas (Lacobel) of met een satijnglans (Matelux)? Misschien zelfs alle twee: gelakt aan de ene kant, met satijnglans aan de andere (Matelac). Ongeëvenaarde keuze!

9

10 10 Om te bouwen aan een wereld met meer glans

11 visionunlimited look Beyond De visie van AGC Flat Glass Europe vloeit voort uit deze van AGC, Look Beyond 1, die alle leden uitnodigt om vooruit te lopen op de toekomst, om de grenzen van hun deskundigheid te overschrijden en om te innoveren en elke stilstand af te wijzen. Aan deze visie is de missie van AGC gekoppeld: To make the world a brighter place ². Deze krijgt onder meer concreet vorm door het glas en alle functies dat het vervult. De uitvoering van de visie en van de missie van AGC houdt in dat iedereen zich aansluit bij de vier gemeenschappelijke waarden: Innovatie & operationele uitmuntendheid Voortdurend innoveren in technologieën, producten, diensten, ontwikkelingsmodellen. Aanhoudende verbetering van de ope- raties met het oog op optimale efficiëntie en prestaties. Diversiteit Respect voor de culturele diversiteit van het per- soneel, die verrijkend is voor de organisatie. leefmilieu Bijdragen tot duurzame ontwikkeling dank- zij energiebesparingen door het gebruik van ons gecoat glas. Maar ook door onze vernieuwende technologieën die, zoals de fabricage van de lood- en kopervrije spiegel, de milieubescherming ten goede komen. Integriteit Verbintenis van het personeel om de professionele ethische gedragsregels na te leven ten opzichte van alle publieksgroepen van de organisatie. Jikko Jikko Execution for Excellence 3, het managementbeleid van AGC, is een middel om haar visie en haar missie te verwezenlijken. Het is bedoeld om de uitgestippelde strategieën voor waardecreatie uit te voeren. De onderneming moet deze taak combineren met de tevredenheid van de drie hoofdspelers van de organisatie de klant, het personeel en de aandeelhouder en tegelijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. 1. Verder kijken. 2. Bouwen aan een wereld met meer glans. 3. Japans woord dat uitvoeren betekent. HEt VErHAAl VAn EEn pionier Glaverbel, dat in 1961 ontstaat uit opeenvolgende concentraties in de Belgische glasnijverheid, wordt de grootste glasfabrikant in de Benelux. In 1981 wordt Glaverbel lid van Asahi Glass (Japan), grootste glasgroep ter wereld. In 1990 is Glaverbel het eerste Westerse industriële bedrijf dat investeert in Tsjecho-Slowakije, namelijk in de nationale vlakglasproducent, het huidige AGC Flat Glass Czech. In 1997 is Glaverbel de eerste Westerse glasfabrikant die investeert in Rusland, en wel in de grootste nationale glasfabriek, nu AGC Bor Glassworks. In 2005 start Glaverbel met de fabriek van Klin, bij Moskou, voor de productie van float, gecoat glas en spiegels. Dit is de eerste Westerse fabriek die ooit volledig nieuw werd opgetrokken in Rusland. In 2007 wordt Glaverbel AGC Flat Glass Europe 11

12 12 enviro

13 nmentunlimited Klimaatplan AGC Flat Glass Europe wil actief meewerken om tegen de Kyotonorm te halen. Door gesprekken op alle niveaus van de onderneming ontstond een dynamiek rond de industriële mogelijkheden: vermindering van energieverbruik op alle vlakken, nieuwe manieren van glasdistributie, Tevens wordt ook het personeel aangesproken om dagdagelijks alert te zijn voor duurzame transport- en consumptiewijzen. Milieuzorg behoort bij AGC Flat Glass Europe tot de kern van haar missie, als één van de vier waarden die de onderneming hanteert. Daaruit volgt een milieubeleid 1 dat op twee krachtlijnen geënt is: de ontwikkeling van nieuwe producten die beter presteren op milieugebied tijdens hun hele levenscyclus, de recyclagefase inbegrepen; de invoering van productieprocédés die, door de toepassing van de momenteel schoonste technologieën, het milieu vrijwaren. Producten en milieu AGC Flat Glass Europe staat aan de spits in de ontwikkeling van gecoat glas. Dit glas draagt rechtstreeks bij tot een lager energieverbruik: minder verwarming door de superisolerende coatings en minder airco door de zonwerende coatings. Met een U- coëfficiënt van 1,1 isoleert het superisolerend glas zo twee keer meer dan gewone dubbele beglazing (U = 2,8) en bijna vijf keer meer dan gewoon enkel glas (U = 5,8). Dat drukt de jaarlijkse uitstoot van CO 2 met 620 kg voor een gemiddelde woning, ten opzichte van gewone dubbele beglazing, en met kg ten opzichte van enkele beglazing. Tevens produceert AGC Flat Glass Europe glas voor toepassingen voor zonne-energie, zoals glas met hoge lichtdoorlaat, glas met geleidende coatings, concentrerende spiegels, Procédés en milieu Het streven naar maximale energie-efficiëntie voor het industrieel apparaat is een prioriteit van AGC Flat Glass Europe. Voor haar floatovens werkt ze mee aan vergelijkende studies en uitwisseling van best practices binnen de hele AGC groep. Als eerste in Europa, introduceert ze in haar float fabriek in Boussois (Frankrijk) een verbrandingsmethode die heel wat energiewinst oplevert. Deze zorg voor het milieu is ook terug te vinden in de veredelde producten. Met de lancering van de eerste milieuvriendelijke spiegel die gefabriceerd werd zonder lood en zonder koper veroorzaakte AGC Flat Glass Europe een heuse revolutie in de wijze om spiegels te produceren. Deze spiegel is van hogere kwaliteit dan de traditionele spiegels en wordt schoner zowel tijdens de productie als tijdens de veredeling. 1. Milieuverslag beschikbaar op 13

14 NOORD WEST ur p E r ro e Eu o es eee le pe s op e ad r ea e l a le d er in de in l k i vla as kg a ak l la g la gl s OOST ZUID 1 floats en ongeveer 100 productie-units in heel Europa 1

15 Alles komt van het float, die grote doorlopende glasband waarop alle industriële deskundigheid van AGC Flat Glass Europe wordt toegepast. De coatings Deze deskundigheid is tenvolle merkbaar in de productie van glas met coatings. Coatings zijn bijna onzichtbare metaallaagjes die online (pyrolytische coatings) of met een elektromagnetisch procédé (vacuüm coatings) worden aangebracht op het glas. Ze isoleren tegen warmte en/of koude. Gelaagd glas, gehard glas, brandwerend glas Een deskundigheid die nu in alle andere fabricageprocédés wordt aangewend. Zoals het gelaagd glas, een assemblage van glasbladen die gescheiden zijn door één of meer kunststoffilms (PVB) waar de scherven bij breuk aan blijven kleven. Of het gehard glas, waarvan de weerstand tegen fysische en thermische schokken vergroot nadat het achtereenvolgens tot 650 werd verhit en snel weer werd afgekoeld (thermische harding). Het brandwerend glas is een assemblage van glasbladen en opschuimende tussenbladen die opzwellen bij brand. En dan is er natuurlijk nog de dubbele beglazing, een hermetische assemblage van 2 glasbladen die door een ruimte van droge lucht of van gas van elkaar worden gescheiden. Decoratief glas Een deskundigheid die zich tot het decoratief glas uitstrekt. Met onder meer de spiegel, glas waarop een zilverlaagje is aangebracht, en het gelakt glas, dat bedekt is met een ondoorschijnende verf. Het figuurglas, dat tussen twee walsrollen wordt geleid waarvan één met een siermotief gegraveerd is. Het gezeefdrukt glas met een decoratieve afdruk die door thermische behandeling is ingebrand. Het gematteerd glas, dat bekomen wordt door zandstraling, mattering met zuur, zeefdruk of assemblage in gelaagde beglazing. Float De term float wijst zowel op het vlakglas (a) als op het fabricageprocédé (b). (a) Float is het basisglas waarvan bijna alle vlakglasproducten afgeleid zijn. Het is blank of gekleurd en wordt geproduceerd in bladen van grote afmetingen, die meestal bestemd zijn voor latere verwerking. (b) Het vandaag universele floatprocédé bestaat erin het smeltende glas over een bad van vloeibaar tin te laten drijven (floating). Dit maakt de twee zijden volledig vlak. 15

16

17 AGC Flat Glass Europe Headquarters (Brussel) R&D Centre Basisglas 1 FLOAT (18 floats) 1 moustier (4 floats) 2 mol 3 Tiel 4 Boussois (2 floats) 5 Cuneo 6 salerno 7 retenice (3 floats) 8 Bor (2 floats) 9 sagunto 10 klin (2 floats) GECOAT GLAs 2 mol 3 Tiel 5 Cuneo 7 retenice 10 klin 11 lodelinsart FIGUURGLAs 12 roux 13 Barevka GELAAGD GLAs 5 Cuneo 7 retenice 9 sagunto 14 Athus spiegels 5 Cuneo 10 klin 13 Barevka 15 Zeebrugge 16 kryry 17 Cordoba VERKOOPAGEnTsCHAPPEn 1 AGC Flat Glass Europe (Brussel) 2 AGC Flat Glass nederland (Tiel) 3 AGC Flat Glass uk (rugby) 4 AGC Flat Glass danmark (kopenhagen) 5 AGC Flat Glass svenska (stockholm) 6 AGC Flat Glass suomi (vantaa) 7 AGC Flat Glass italia (milaan) 8 AGC France (parijs) 9 AGC Flat Glass hellas (Athene) 10 AGC Flat Glass ibérica (Barcelona) 10 AGC pedragosa (Barcelona) 11 AGC pedragosa (vitoria) 12 AGC pedragosa (Albacete) 13 AGC pedragosa (las palmas de Gran Canaria) 14 AGC pedragosa (valencia) 15 AGC pedragosa (palma de mallorca) 16 AGC pedragosa (sevilla) 17 AGC pedragosa (lleida) 18 AGC pedragosa (malaga) 19 AGC pedragosa (Gijón) 20 AGC pedragosa (Girona) 21 AGC pedragosa (vigo) 22 AGC pedragosa (valladolid) 23 AGC pedragosa (murcia) 24 AGC pedragosa (madrid) 25 AGC pedragosa (Zaragoza) 26 AGC pedragosa (lissabon) 27 AGC Flat Glass Czech (Teplice) 28 AGC Flat Glass polska (warschau) 29 AGC Flat Glass hungary (Boedapest) 30 AGC Flat Glass Jug (Belgrado) 31 AGC Flat Glass Adriatic (Zagreb) 32 AGC Flat Glass Bulgaria (sofia) 33 AGC Flat Glass romania (Boekarest) 34 AGC Flat Glass Baltic (Tallin) 35 AGC Flat Glass Baltic (riga) 36 AGC Flat Glass Baltic (kaunas) 37 AGC Flat Glass ukraine (kiev) 38 AGC Flat Glass rus (moskou) 39 AGC Flat Glass rus (mytischy) 40 AGC Flat Glass rus (kazan) 41 AGC Flat Glass rus (novosibirsk) 42 AGC Flat Glass rus (rostov-on-don) 43 AGC Flat Glass rus (Ekaterinburg) 44 AGC Flat Glass rus (sint-petersburg) 1. Glas verkocht in grote afmetingen. veredeld glas 42 ARCHITECTURAAL GLAs 1 AGC seapane (Zeebrugge) 2 AGC kempenglas (mol) 2 AGC serviglass (mol) 3 AGC mirodan (heule) 3 AGC mirodan Bouwglas (heule) 4 AGC mirvitral (melle) 5 AGC Gedopt (wijnegem) 6 AGC mirox (sint-pieters-leeuw) 7 AGC Energypane (hannuit) 8 AGC heerlen 9 AGC heerlen (den Bosch) 10 AGC westland (maasdijk) 11 AGC hardmaas (Tiel) 12 AGC oosterwolde 13 AGC Eijkelkamp (nijmegen) 14 AGC Eijkelkamp (Arnhem) 15 AGC Eijkelkamp (Goor) 16 AGC Eijkelkamp (Almelo) 17 AGC Eijkelkamp (Enschede) 18 AGC Eijkelkamp (Zwolle) 19 AGC Eijkelkamp (Apeldoorn) 20 AGC Eijkelkamp (doetinchem) 21 AGC Eijkelkamp (hoogeveen) 22 AGC Eijkelkamp (Tilburg) 23 AGC Eijkelkamp (roosendaal) 24 AGC krug portegies (haarlem) 25 AGC krug portegies (Beverwijk) 26 AGC krug portegies (Zaandam) 27 AGC krug portegies (Alkmaar) 28 AGC krug portegies (Zwaag) 29 AGC krug portegies (den helder) 30 AGC krug portegies (utrecht) 31 AGC vertal ile-de-france (Collégien) 32 AGC vertal ile-de-france (wissous) 33 AGC vertal nord-est (schirmeck) 34 AGC vertal sud-est (saint-priest) 35 AGC mirest (reims) 36 AGC mirest (nancy) 37 AGC ivb (méry) 38 AGC daver (Grenoble) 39 AGC soverso (Agen) 40 AGC siglaver (niort) 41 AGC Glacisol (nantes) 42 AGC Aiv (Fougères) 43 AGC pedragosa (la Garriga) 44 AGC processing Teplice 45 AGC praha (klicany) 46 AGC Fenestra (salas) 47 AGC moravské Budějovice 48 AGC olomouc 49 AGC liberec 50 AGC stod 51 AGC hradec králové 52 AGC Žd ár 53 AGC Flat Glass Czech (kryry) 54 AGC Trenčin 55 AGC Tatry (stará l ubov ňa) 56 AGC Gdansk 57 AGC wroclaw 58 AGC opatow 59 AGC silesia (walbrzych) 60 AGC warszawa (warschau) InDUsTRIëLE PRODUCTEn 2 mol 61 seneffe 62 Jumet 63 oloví InDUsTRIEEL GLAs VOOR HUIsHOUDAPPARATUUR (joint venture met schott) 64 schott Termofrost (Arvika) 65 s chott Termofrost (valasske mezerici) 66 schott vtf (Troisfontaines) 67 schott italvetro (Borga a mozzano) 68 schott orim (Cerkezköy) 69 schott orim (Bolu) 70 s chottt industrial Glass (newton Aycliffe) 71 schott Flat Glass russia (Bor) 72 schott Flat Glass do Brazil (indaiatuba). niet op de kaart. 16

18 Gepubliceerd door AGC Flat Glass Europe. Communications (Brussel). September Concept & realisatie: CHR!S Communication Agency - NL w w w. a g c - f l a t g l a s s. c o m AGC Flat Glass Europe - Terhulpsesteenweg, B-1170 Brussel - Tel: +32 (0) Fax: +32 (0)

Iv. GAMMA S EN PRODUCTEN

Iv. GAMMA S EN PRODUCTEN Iv. GAMMA S EN PRODUCTEN 2. Gevel- en dakbeglazingen 2.0 Inleiding 178 2.1 Warmte-isolatie 182 Thermobel 183 Thermobel Top N+ en Top NT 185 Thermobel Energy N en NT 188 Thermobel Tri 191 Thermobel Warm

Nadere informatie

Company review 2013. Progressing together. See what counts.

Company review 2013. Progressing together. See what counts. Progressing together See what counts. Zien wat er echt toe doet In 2014 hebben we onze merknaam veranderd van De Lage Landen naar DLL. Een belangrijke stap op onze weg naar wereldwijd succes. We zijn uitgegroeid

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen VERSLAG OVER 2013 Colofon & contactgegevens Dit is het MVO-verslag 2013 van E.ON Benelux. Informatie die ontbreekt in dit verslag is terug te vinden in het E.ON Sustainability

Nadere informatie

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V.

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Life Sciences en Materials Sciences DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming.

Nadere informatie

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Spadel Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Inhoudstafel 1 Voorwoord 3 Inleiding 4 Spadel in het kort 8 MVO-strategie 10 Uitdagingen voor de sector 14 3 pijlers 15

Nadere informatie

BASF in Antwerpen Verslag 2014

BASF in Antwerpen Verslag 2014 150 jaar Overleg voor de nieuwe butadieeninstallatie: Stijn Vermeulen, Amy Raeymakers en Kenneth Verschueren Chemicals Het segment Chemicals omvat onze activiteiten voor basischemicaliën en tussenproducten.

Nadere informatie

Flat Carbon Europe. update. Klantenmagazine Mei 2012. 04 ArcelorMittal in de Maghreb 06 Amstrong : sterk en volledig volgens de wensen van de klant

Flat Carbon Europe. update. Klantenmagazine Mei 2012. 04 ArcelorMittal in de Maghreb 06 Amstrong : sterk en volledig volgens de wensen van de klant Flat Carbon Europe update Klantenmagazine Mei 2012 04 ArcelorMittal in de Maghreb 06 Amstrong : sterk en volledig volgens de wensen van de klant 10 Staalproductie waar energie in zit 12 De ArcelorMittal

Nadere informatie

update Flat Carbon Europe

update Flat Carbon Europe Flat Carbon Europe update Klantenmagazine Mei 2010 04 Een nieuwe wereld, een andere aanpak 08 Staal voor groene bouwoplossingen 12 Hoogwaardige bekledingen voor de hifi markt 16 Geëmailleerd staal geeft

Nadere informatie

Toegewijd aan het bouwen van een model van duurzame chemie

Toegewijd aan het bouwen van een model van duurzame chemie Toegewijd aan het bouwen van een model van duurzame chemie Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 02 Achtergrondinformatie Onze vestigingen Onze resultaten en investeringen Onze markten 15 Perspectieven

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2012 Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2 Indaver Groep Duurzaamheidsverslag 2012 inhoud Duurzaamheidsrapportering: transparant en betrouwbaar Open in woord en daad is een kernwaarde van Indaver.

Nadere informatie

Life Sciences en Materials Sciences

Life Sciences en Materials Sciences Koninklijke DSM N.V. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2011 Life Sciences en Materials Sciences DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. Our purpose is

Nadere informatie

PLAGE HANDLEIDING BESTEMD VOOR DE ENERGIEVERANTWOORDELIJKEN. Een geslaagd beleid voor efficiënt energiebeheer creëren. Energie. Versie september 2010

PLAGE HANDLEIDING BESTEMD VOOR DE ENERGIEVERANTWOORDELIJKEN. Een geslaagd beleid voor efficiënt energiebeheer creëren. Energie. Versie september 2010 Energie PLAGE HANDLEIDING BESTEMD VOOR DE ENERGIEVERANTWOORDELIJKEN Een geslaagd beleid voor efficiënt energiebeheer creëren Versie september 2010 Meer info : http://www.leefmilieubrussel.be > professionelen

Nadere informatie

Februari 2011 Projectteam Zon op Nederland, onder begeleiding van Berenschot. Zon op Nederland Roadmap 2011-2015

Februari 2011 Projectteam Zon op Nederland, onder begeleiding van Berenschot. Zon op Nederland Roadmap 2011-2015 Februari 2011 Projectteam Zon op Nederland, onder begeleiding van Berenschot Zon op Nederland Roadmap 2011-2015 Roadmap Zon op Nederland Een roadmap voor het solar ecosysteem van Nederland naar een wereldwijd

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

Raadpleeg het online verslag http://annualreport.umicore.com/

Raadpleeg het online verslag http://annualreport.umicore.com/ 2 0 1 4 > Pg. 1-27 Lees meer over onze vooruitgang op vlak van duurzaamheid > Pg. 28-43 Ontdek meer over onze verschillende activiteiten > Pg. 44-196 Volledige financiële en duurzaamheidsverklaringen Raadpleeg

Nadere informatie

Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag?

Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag? April 26 Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag? leuk restaurant romantische avond maaltijd met de familie bioscoop uitstap JAARVERSLAG 2011 aantal packs (in duizendtallen) 302 560 870

Nadere informatie

5TIPS GROEN ZAKENDOEN

5TIPS GROEN ZAKENDOEN EEN COMMERCIËLE BIJLAGE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Leasemaatschappij en Een groener wagenpark in Nederland Herman Wij ffels: Een duurzaam beleid hoeft niet duur te zij n

Nadere informatie

Activiteitenrapport Benelux & International

Activiteitenrapport Benelux & International Activiteitenrapport Benelux & International GDF SUEZ 219 300 medewerkers Omzet : 97 miljard ENERGY EUROPE Engineering ENERGY INTERNATIONAL SYSTEMS, INSTALLATIONS & MAINTENANCE FRANCE GLOBAL GAS & LNG ENERGY

Nadere informatie

Energie geef je door Jaarverslag 2014

Energie geef je door Jaarverslag 2014 Energie geef je door Jaarverslag 2014 Alliander Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Over dit verslag 3 Over Alliander 6 Over ons bedrijf 7 Onze missie en visie 10 Trends en marktontwikkelingen

Nadere informatie

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten Ford Europa mei 2014 Vignale exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten FORD FESTIVITEITEN IN HET TEKEN VAN DE MUSTANG De UEFA Champions

Nadere informatie

Onze Groep. Over Triodos Bank. Duurzame bank van Europa. Over Triodos Bank. Triodos Investment Management. Triodos Bank Private Banking

Onze Groep. Over Triodos Bank. Duurzame bank van Europa. Over Triodos Bank. Triodos Investment Management. Triodos Bank Private Banking Onze Groep Zoek details over onze groep en de resultaten van onze drie belangrijkste bedrijfsonderdelen; sparen en kredieten via een netwerk van Europese vestigingen, beleggingsfinanciering en private

Nadere informatie

De weg naar veilige handel

De weg naar veilige handel De weg naar veilige handel De afgelopen drie jaar in cijfers Atradius N.V. Alle cijfers conform IFRS 2008 (*) 2007 2006 Financiële informatie (in miljoenen euro s) Brutopremie-inkomsten 1.616,4 1.148,6

Nadere informatie

ENERGIE-EDUCATIE. Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen EUROPESE COMMISSIE. Directorat-generaal Energie en vervoer

ENERGIE-EDUCATIE. Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen EUROPESE COMMISSIE. Directorat-generaal Energie en vervoer ENERGIE-EDUCATIE Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen Directorat-generaal Energie en vervoer EUROPESE COMMISSIE Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen,

Nadere informatie

maatschappelijk verantwoord ondernemen verslag 2007

maatschappelijk verantwoord ondernemen verslag 2007 maatschappelijk verantwoord ondernemen verslag 2007 E NABLE I COMMIT I BUILD > Inhoud Voorwoord van de Gedelegeerd Bestuurder >01 Hoe we MVO aanpakken >02 Socio-economische impact van telecommunicatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Innoveren doe je niet alleen

JAARVERSLAG 2014. Innoveren doe je niet alleen JAARVERSLAG 2014 Innoveren doe je niet alleen JAARVERSLAG 2014 ENKELE CONCRETE RESULTATEN VAN 2014 > 25 VCL > 52 THALES ALENIA SPACE > 85 JTEKT 06>07 VOORWOORD > 38 FOMECO > 39 HULSMANS > 40 PANIMPEX >

Nadere informatie

Samen verbinden. Nu, morgen en daarna.

Samen verbinden. Nu, morgen en daarna. 2 Samen verbinden. Nu, morgen en daarna. 3 Inhoud Voorwoord 5 Waarom 7 Waarmee 11 Onze historie 17 Waar we voor staan als organisatie 21 Waar we voor staan als medewerkers 25 Wat we doen 29 Hoe wij werken

Nadere informatie

kijk op beglazingen en hun functies

kijk op beglazingen en hun functies Thermische isolatie Natuurlijk licht Zonregulering Comfort Financiële steunen Akoestiek en veiligheid Besparingen REGELGEVINGEN Een andere kijk op beglazingen en hun functies Verbond van de Glasindustrie

Nadere informatie

«bpost slaat terug» «Brussel moet durven mikken op toeristische boom» «Laten we niet te naïef of te soepel zijn tegenover China»

«bpost slaat terug» «Brussel moet durven mikken op toeristische boom» «Laten we niet te naïef of te soepel zijn tegenover China» n 3 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Dossier Business to Business Johnny Thijs «bpost slaat terug» Dossier Toerisme, Events & Congres Patrick Bontinck, Directeur BITC «Brussel

Nadere informatie

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 Inhoud Voorwoord 5 Over dit verslag 6 De kringloop sluiten 8 Onze stakeholders 10 Ons bedrijf 12 Productie 18 Ontwikkeling 18 Leveranciers 20 Medewerkers 22 Gebruik

Nadere informatie

Melkvezels. Difference KPMG. Een uniek product. Sociaal geëngageerd. Magazine / November 2013. Belgische bedrijven investeren in innovatie

Melkvezels. Difference KPMG. Een uniek product. Sociaal geëngageerd. Magazine / November 2013. Belgische bedrijven investeren in innovatie The KPMG Difference Magazine / November 2013 Sociaal geëngageerd DUURZAME INNOVATIE Melkvezels Een uniek product Belgische bedrijven investeren in innovatie De M&A-barometer De cumulatieve impact van regelgeving

Nadere informatie