Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag)"

Transcriptie

1 1/7 Kindergeneeskunde Ontslag in zicht (wanneer uw baby naar huis mag) Inleiding Het is bijna zo ver. Het ontslag van uw kindje is in zicht. Een blijde gebeurtenis, maar ook wel spannend. Mogelijk hebt u geen of nog maar weinig kraamhulp. Voor zowel u als ouders, als voor uw kind is de overgang groot. Daarom krijgt u deze folder, met veel praktische tips voor thuis. Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de verpleegkundige die voor uw kindje zorgt. Naar huis De overgang van ziekenhuis naar huis Houd er rekening mee dat de baby moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit is voor prematuur geboren kindjes nog eens extra belangrijk. Licht, geluiden, geuren, het is allemaal anders dan uw kindje gewend is. Zorg voor regelmaat in de dagelijkse activiteiten: slapen ontwaken voeden even knuffelen (en als uw kindje wat ouder is, een poosje spelen in de box) bij vermoeidheidssignalen weer naar bed. Herhaling geeft herkenning en voorspelbaarheid waardoor er een vertrouwd dagritme ontstaat. Zorg voor eenduidigheid. Laat de baby slapen in zijn eigen wiegje/bedje op een rustige plek en niet in de box. Zorg ook s nachts voor een vaste slaapplaats. Temperatuur Voor de overgang van het ziekenhuis naar huis kunt u de verwarming aanzetten tot 20 0 C. Later kunt u de verwarming beter uit laten. Zorg er dan wel voor dat uw baby in een lekker warm bed komt te liggen nadat hij verzorgd is. Bij koud weer kunt u een kruik in het bedje leggen voordat u uw baby ophaalt uit het ziekenhuis. Controleer bij het uit bed halen of uw baby lekker warm is. De handjes en voetjes mogen wat kouder aanvoelen. Het nekje van uw kind geeft over het algemeen goed aan of uw kind het te koud of te warm heeft. Bij twijfel kunt u altijd temperaturen (de normale temperatuur van een pasgeborene is 36,8 0 C - 37,2 0 C). Pas eventueel de omgevingstemperatuur aan of doe een mutsje op. Als u de baby uit bed haalt, kleed hem dan goed aan en doe een omslagdoek om. Naar buiten De eerste dagen kunt u beter nog binnen blijven met uw baby. De overgang van het ziekenhuis naar huis is al groot genoeg. Houdt uw kind zich goed op temperatuur, dan kunt u na een aantal dagen voor het eerst naar buiten. Houd hierbij rekening met de weersomstandigheden. Bij koud weer kleedt u de baby goed warm aan. Vooral een muts is belangrijk. Bij warm weer is luchtige en ventilerende kleding prettig. Pas altijd op voor tocht.

2 2/7 Reizen Tip: oefen voor het ontslag met het autostoeltje! Langdurig zitten in een autostoeltje is voor baby s erg vermoeiend. Een baby mag maximaal 1,5 2 uur achtereen in een autostoeltje zitten. Veilig slapen Er wordt geadviseerd om baby s op de rug te laten slapen omdat buikligging een verhoogd risico op wiegendood geeft. Ook vanuit zijligging kan een kindje al snel makkelijk doorrollen naar de buik. Leg uw kindje dus altijd op de rug te slapen! Maak het bed zo op dat uw kind met de voetjes tegen het voeteneind ligt ( laag opmaken ), zodat uw kindje niet onder de dekens terecht kan komen. Gebruik van een dekbed wordt afgeraden, dit kan te warm worden voor uw baby. Gebruik geen kussens, hoofdbeschermers of plastic zeil in het bed. Laat uw kindje niet bij u in bed slapen. In het folderrek op de afdeling neonatologie kunt u de folder Veilig slapen vinden met nog meer praktische tips. Houding Door het stimuleren van een goede houding bevordert u een goede en evenwichtige ontwikkeling tijdens de dagelijkse zorg. Dit kan door uw baby steeds rond vast te houden, houdingen af te wisselen, en uw baby steeds om te rollen tijdens de verzorging. Zorg ervoor dat de baby na iedere voeding met het hoofdje naar de andere zijde wordt gedraaid. U kunt een knuffel als geheugensteuntje gebruiken door deze aan de kant te leggen waar het kindje naartoe kijkt. Wees alert op het ontwikkelen van een voorkeurshouding. Lijkt uw kind toch een voorkeur te ontwikkelen, draai dan eventueel de wieg of het ledikant (kindjes kijken vaak richting het licht) of stimuleer de andere kant door middel van een interessant speeltje. Om de motorische ontwikkeling te stimuleren is het van belang om uw kind als het wakker is en als u er bij bent, wel op de zij en op de buik te draaien. Zo kan uw baby met de handjes leren spelen en op de buik leert het zijn hoofd goed op te richten. Let op: dit mag dus alleen als u er bij bent. Huilen Huilen is het enige middel dat een baby heeft om te laten merken dat hij zich niet prettig voelt. Vooral in het begin kunt u misschien geen verschil horen in het huilen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom baby s huilen: honger, vieze luier, zuigbehoefte, onrustige darmpjes, schrik, pijn of behoefte aan contact. Ga uw baby altijd troosten als het huilen echt doorzet. Voorkom in dat geval wel dat u de baby actief gaat vermaken. Veel baby s huilen of mopperen ook even om zichzelf in slaap te helpen. Het is goed te weten dat iedere baby gemiddeld zo n uur of twee per dag huilt. Bijna elk kindje heeft een moment van de dag dat hij meer huilt dan op andere momenten. Hier is vaak geen oorzaak voor te ontdekken. Het is bekend dat baby s na een ziekenhuisverblijf meer kunnen huilen dan andere baby s.

3 3/7 Als u het gevoel heeft dat uw baby veel huilt en moeilijk te troosten is, schroom dan niet hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld via het consultatiebureau. Langdurig huilen bemoeilijkt het ontspannen genieten en het wennen aan elkaar. Het is belangrijk een structuur in het dagritme aan te brengen, die past bij uw baby en het gezin. Vaak zal daardoor het veelvuldig huilen minder worden. Een goede structuur kan het veelvuldig huilen vaak ook voorkomen. Een baby die veel huilt is vaak oververmoeid en overprikkeld. Oververmoeidheid heeft negatieve gevolgen voor het slapen, de communicatie, voedinginname en vertering. Verzorging Baden Voor het baden zorgt u ervoor dat de omgevingstemperatuur lekker warm is. Leg alle benodigdheden voor het badje klaar, zodat u niet bij uw kindje hoeft weg te lopen. Controleer de temperatuur van het bad met uw elleboog of met een badthermometer (37 graden), ook als u gebruik maakt van een thermostaatkraan. U wast de baby van boven naar onderen, het gezicht zonder zeep. Haren wassen is niet elke dag nodig. Ter voorkoming van berg moeten de haren goed uitgespoeld en geborsteld worden. Bij het afdrogen is het belangrijk om ook goed de huidplooien te drogen (hals, oksels, liezen). Hier ontstaan makkelijk smetplekken. Voor adviezen bij een droge huid: zie hieronder. Huid Heeft uw kind een droge of ruwe huid, dan kunt u de huid invetten met vaselinecrème, vaseline lanette-crème of een andere basiscrème. In plaats van zeep kunt u zemelenbad aan het badwater toevoegen. Bij een droge huid kunt u beter uw kind niet elke dag in bad doen. Luieruitslag kunt u behandelen met bijvoorbeeld een laagje sudocrème, zinkolie, zinkzalf of bepanthen. Gebruik bij het verschonen tijdelijk geen olie- of lotiondoekjes maar alleen papieren washandjes met lauw water. Laat de billen aan de lucht drogen alvorens een schone luier voor te doen. Verwissel wat vaker de luier. Gewone luieruitslag is meestal met een paar dagen weer over. U kunt eventueel een ander merk luier proberen. De ontlasting Bij flesvoeding is 1 á 3 keer daags breiige tot korrelige ontlasting normaal. Bij borstvoeding is 7 keer daags tot 1 keer in de 7 dagen ontlasting normaal, de ontlasting kan ook zeer dun zijn. De kleur kan variëren van geel tot groen bruin. Wanneer uw baby moeite heeft met de ontlasting kan 10 ml. water extra in de fles helpen. Navel Houd de navel goed droog en schoon. Dep de navel na het badje of douche met een katoenen luier. Als de navel nog nat is, kunt u deze verzorgen met 1 druppel alcohol 70%. Als de navel droog is dan hoeft u er niets meer aan te doen.

4 4/7 Nagels Met lange nagels kunnen baby s zichzelf gemakkelijk krabben; de nagels scheuren ook makkelijk in. De babynageltjes kunnen het beste worden afgescheurd en recht gevijld met een kartonnen vijl. Vanaf ongeveer zes weken kunnen de nagels geknipt worden met een knipper of nagelschaar voor kleine kinderen. Let erop dat de nagels niet te kort worden geknipt, dit kan namelijk een ontsteking van een nagelriem ten gevolg hebben. Oren De oren mogen alleen aan de buitenzijde en aan binnenkant van de oorschelp schoongemaakt worden met een in olie of water gedrenkt watje. Oorsmeer geeft natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is mag dit gewoon blijven zitten. Opmaken van het bedje Verschonen In principe is twee keer per week de lakens verschonen voldoende. Hoofdluier en molton worden in het begin dagelijks verschoond. Het bedje wordt laag opgemaakt zodat de baby niet onder de deken terecht kan komen. Kruiken Een kruik is erg heet. Om ongelukken te voorkomen dient u de kruik zorgvuldig klaar te maken en te gebruiken. Controleer de kruik altijd op lekkage alvorens hem in de wieg te leggen. Leg de kruik nooit direct naast uw baby, maar tussen de dekens. De opening van de kruik moet naar beneden wijzen. Het gebruik van kruiken kan gestopt worden als uw kind zichzelf goed op temperatuur houdt en goed groeit. Voeding Wij adviseren de voedingen zoveel mogelijk op vaste tijden te geven. Tenzij u besproken heeft met de verpleegkundige dat u bij borstvoeding kunt voeden op verzoek. Probeer ritme en regelmaat in te bouwen. Dit is prettig voor uzelf en voor uw kindje. Voed niet langer dan 20 tot 30 minuten per voeding. Neem nog even de tijd om lekker samen te knuffelen en leg de baby weer terug in bed. Zo krijgt uw baby voldoende rust voor een volgende voeding. Steriliseren van flessen en (fop)spenen De eerste 2 weken na thuiskomst de fles en speen dagelijks reinigen op de volgende wijze: Fles, speen en fopspeen huishoudelijk schoonmaken Naspoelen met heet water Fles en speen 3 minuten uitkoken (in een pan of in een magnetronsterilisator) Bij hard water een scheutje azijn in het water om kalkaanslag te voorkomen Van 2-6 weken na thuiskomst de fles en speen 1 maal per week uitkoken op bovenstaande wijze. De schone fles en speen bewaren in de koelkast (droog en koel). De fles naar eigen inzicht vervangen, de speen 1 maal per 6 weken vervangen.

5 5/7 Flesvoeding klaarmaken Ga uit van de gebruiksaanwijzing op het blik of pak voeding. Meestal geldt: 1 schepje poeder + 30 ml. water is 33 voeding. Dus 3 schepjes in 90 ml water = 100 ml. voeding. De voeding wordt bij voorkeur per fles en vlak voor gebruik klaargemaakt. U mag gewoon kraanwater (niet uit de geiser of boiler) gebruiken. Wanneer dit water wordt aangevoerd door loden leidingen, dient u gebruik te maken van bronwater. Maakt u gebruik van bronwater, dan dient dit wel gekookt te worden als het pak eenmaal geopend is. Dit geldt eveneens voor kraanwater als u meerdere voedingen per keer klaarmaakt. Het water enkele seconden door laten koken is voldoende. Borstvoeding Het voert te ver om hier uitgebreid op het geven van borstvoeding in te gaan. Hebt u vragen, stel ze dan aan de verpleegkundige die voor uw kindje zorgt. Met haar zult u ook overleggen hoe u de borstvoeding thuis het beste een vervolg kunt geven. In het folderrek op de neonatologie zijn ook diverse folders te vinden over borstvoeding. Bewaren van moedermelk Voor het bewaren van moedermelk gelden de volgende richtlijnen: tot 6 uur op kamertemperatuur. Uit onderzoek blijkt dat moedermelk een levende vloeistof is, die schadelijke bacteriën kan doden. Dit vermogen is vooral duidelijk in de eerste paar uren na afkolven, ook wanneer er niet gekoeld wordt. Om die reden kun je moedermelk tot zes uur op kamertemperatuur bewaren voordat je de melk in de koelkast zet. Daarna binnen 48 uur opmaken. tot 3 dagen in de koelkast als de melk direct na het afkolven gekoeld wordt tot 48 uur in de koelkast van een ziekenhuis tot 2 weken in het vriesvak van een koelkast tot 3-4 maanden in een kleine vriezer die vaak open en dicht gaat tot 6 maanden in een constante diepvries ontdooide moedermelk tot 24 uur in de koelkast. Ontdooide melk op kamertemperatuur dient u zo snel mogelijk gebruiken. U kunt eenmaal ontdooide en verwarmde melk niet meer opnieuw gebruiken. Plak op elke verpakking een sticker met daarop datum en tijdstip van afkolven. Op die manier weet u precies welke melk als eerste gebruikt moet worden. Vitamine K en D Uw kindje heeft na de geboorte vitamine K via een injectie of via het infuus gekregen. Bij het gebruik van flesvoeding hoeft u uw kind geen extra vitamines te geven. Deze zijn namelijk al toegevoegd. Bij borstvoeding geeft u uw kindje gedurende de eerste drie maanden alleen dagelijks vitamine K als het voor 37 zwangerschapsweken geboren is. Dit doet u vanaf dag 8 na de geboorte. Bij ontslag krijgt u hierover een folder mee. Vanaf twee weken na de geboorte geeft u dagelijks 10 mcg vitamine D.

6 6/7 Vitamine K en D zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. U kunt het beste vitamine D op waterbasis gebruiken. Geeft u naast de borstvoeding kunstvoeding bij, dan zijn geen extra vitamines nodig als meer dan de helft van de voeding per dag uit kunstvoeding bestaat. Het Voedingscentrum adviseert om ook als borstvoedinggevende moeder 10 mcg extra vitamine D in te nemen. Koortslip: gevaarlijk! Een koortslip is een herpesinfectie. Besmetting vindt plaats via vocht in de blaasjes. Door knuffelen en zoenen kan het overgebracht worden, maar ook via handcontact. Als alle blaasjes zijn ingedroogd, is er geen gevaar meer voor besmetting. Als u een koortslip heeft, vermijd dan het zoenen en knuffelen met uw baby. Uw kindje kan namelijk erg ziek worden van een besmetting met het herpesvirus. Denk eraan om regelmatig handen te wassen, draag eventueel een mondkapje. Wees ook alert op (kraam)visite met een koortslip. Kraamzorg Het recht op kraamzorg en eventueel uitgestelde kraamzorg is bij elke zorgverzekeraar anders geregeld. Neem daarom zelf contact op met uw zorgverzekeraar of bel met het kraamcentrum: Vragen na ontslag Na ontslag kunt u met medische vragen terecht bij: huisarts arts van het consultatiebureau (Yunio, telefoon: ) kinderarts Met zorgvragen kunt u terecht bij: het consultatiebureau (Yunio, telefoon: ) de Kinderafdeling (vooral voor vragen rondom het ontslag van uw kindje), telefoonnummer: De meeste consultatiebureaus kennen een zogeheten weeguurtje. Het is een soort inloopspreekuur waarbij uw kindje gewogen wordt en er tijd is voor vragen aan de wijkverpleegkundige. Informeer hiernaar bij het consultatiebureau.

7 7/7 Adresgegevens SKB Streekziekenhuis koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website foldernummer: kin 258 versie juni 2011

Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag)

Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag) 1/6 Kindergeneeskunde Ontslag in zicht (wanneer uw baby naar huis mag) Inleiding Het is bijna zo ver. Het ontslag van uw kindje is in zicht. Een blijde gebeurtenis, maar ook wel spannend. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...?

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...? PATIËNTEN INFORMATIE Uw kind thuis en dan...? 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort gaat (gaan) uw kind(eren) mee naar huis. Om u een helpende hand te bieden in de nieuwe situatie thuis, wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Met uw baby naar huis

Kindergeneeskunde. Met uw baby naar huis Kindergeneeskunde Met uw baby naar huis Uw baby heeft een tijd in het Groene Hart Ziekenhuis gelegen. De verzorging deed u zoveel mogelijk zelf, met ondersteuning van de verpleegkundigen. Binnenkort mag

Nadere informatie

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder..

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder.. Kinder- / jeugdafdeling Naar huis, hoe verder.. 1 Naar huis, hoe verder De arts of de verpleegkundige heeft u verteld dat uw baby naar huis mag. Het verblijf op de kinderafdeling zit er op. Om de overgang

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Tijdens de opname van uw baby hebben wij u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging en het voeden van uw baby. Het kan echter zo zijn dat u

Nadere informatie

Ontslag couveusekinderen

Ontslag couveusekinderen Ontslag couveusekinderen Inhoudsopgave Tips voor thuis 4 Praktische tips 5 Borstvoeding 8 Onderstaande geldt voornamelijk voor op tijd geboren, niet zieke kinderen 8 Flesvoeding 9 Na ontslag 11 Belangenverenigingen

Nadere informatie

flesvoeding adviezen voor thuis

flesvoeding adviezen voor thuis patiënteninformatie flesvoeding adviezen voor thuis In deze folder geven wij u informatie en adviezen over flesvoeding voor de komende kraamtijd. Kraamtijd De kraamtijd duurt ongeveer tot zes weken na

Nadere informatie

Ontslag van de afdeling neonatologie

Ontslag van de afdeling neonatologie Ontslag van de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Waarom deze folder? Van de arts en de verpleegkundige heeft u gehoord dat uw kind naar huis mag. In deze folder vindt u informatie over voeding,

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis 1 Inleiding Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby Naar huis met uw baby Naar huis met uw baby Eindelijk is het zover! Spannend maar misschien ook nog wat onwennig; eerst was uw baby onder de hoede van artsen en verpleegkundigen, ging u dagelijks naar

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Uw baby thuis en dan?

Uw baby thuis en dan? Uw baby thuis en dan? Neonatologie Locatie Langendijk Inhoudsopgave Inleiding De verzorging van uw baby Omgevingstemperatuur Lichaamstemperatuur Het gebruik van kruiken Ligging in bed In bad doen Kledingsadvies

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Informatie voor kraamvrouwen

Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave Verzorging van de baby... 1 Gebruik van kruiken... 1 Baden... 2 Nageltjes knippen... 2 Navelverzorging... 2 Oor-, oog- en neusverzorging... 3 Voeding... 3 Borstvoeding...

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Baby met ontslag Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Alles rondom het ontslag Het is bijna zo ver, uw baby mag met ontslag. Rondom het ontslag ontstaan meestal veel vragen. Via dit informatieblad

Nadere informatie

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis INLEIDING U gaat met uw baby naar huis. Wij willen u graag op weg helpen bij de verzorging van uw baby. Wij pretenderen niet

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie. Uw baby mag binnenkort naar huis

Afdeling Neonatologie. Uw baby mag binnenkort naar huis Afdeling Neonatologie Uw baby mag binnenkort naar huis Inleiding U heeft er naar uitgekeken en binnenkort is het zo ver: uw baby mag mee naar huis. U gaat uw kindje nu helemaal zelf verzorgen en misschien

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

De verzorging van uw baby thuis

De verzorging van uw baby thuis De verzorging van uw baby thuis Beste ouders, Een moment waar u vast naar heeft uitgekeken: uw baby mag naar huis. Nu uw kindje de hele dag thuis is, leert u hem of haar goed kennen. Probeer hiervan zo

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar In het eerste jaar is borstvoeding de beste voeding voor je kind. Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. We noemen

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan)

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan) Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) Verloskunde alle aandacht Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) U krijgt deze informatie omdat er wellicht enige tijd

Nadere informatie

Als uw baby mee naar huis mag

Als uw baby mee naar huis mag Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw baby mee naar huis mag z Deze brochure is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een (vaak lange) opnameperiode

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Flesvoeding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief.

Nadere informatie

Ontslag van de couveuse-unit. verpleegafdeling kindergeneeskunde

Ontslag van de couveuse-unit. verpleegafdeling kindergeneeskunde Ontslag van de couveuse-unit verpleegafdeling kindergeneeskunde Beste ouder(s), Uw kind mag binnenkort naar huis. Om u daar goed op voor te bereiden, vindt u in deze brochure tips over de verzorging van

Nadere informatie

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie)

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Inleiding Deze folder bevat informatie over en richtlijnen voor de eerste periode thuis. Het is belangrijk dat u deze folder doorleest en eventueel thuis bewaart

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis.

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis. Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Welke flesvoeding kies je? 3 Flesvoeding in het ziekenhuis 3 Hoe maak je thuis flesvoeding klaar? 3 Hoe lang kun je een klaargemaakte fles bewaren?

Nadere informatie

Ontslag van de couveuse-unit. Verpleegafdeling kindergeneeskunde

Ontslag van de couveuse-unit. Verpleegafdeling kindergeneeskunde Ontslag van de couveuse-unit Verpleegafdeling kindergeneeskunde Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn)

Nadere informatie

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Flesvoeding In deze folder leest u meer over flesvoeding, de verschillende soorten voeding en het geven van de voeding. Informatie voor patiënten van Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Gynaecologie. Flesvoeding.

Gynaecologie. Flesvoeding. Gynaecologie Flesvoeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De hoeveelheid voeding... 3 Flesvoeding klaarmaken... 5 Opwarmen van flesvoeding... 6 Flesjes en spenen... 6 Flesvoeding geven... 7 Flesvoeding

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Informatie over flesvoeding ADVIES

Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief. Waar moet je op letten als je flesvoeding geeft? Hoe bereid je de voeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Met uw baby naar huis en dan

Patiënteninformatie. Met uw baby naar huis en dan Patiënteninformatie Met uw baby naar huis en dan Inhoudsopgave Pagina Waak- en slaapritme 4 Temperatuur 5 Temperatuur van uw baby 5 Roken 5 Gedrag, huilen en onrust 5 Inbakeren 6 Buikkrampen 6 Voeding

Nadere informatie

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG Kinderafdeling UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG GEGEVENS VAN UW BABY Naam :... Geboortedatum :... Geboortegewicht:... gr. Ontslagdatum :... Ontslaggewicht :... gr. Behandelend arts:... PKU/CHT geprikt:

Nadere informatie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Tips en adviezen voor de kraamperiode Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Herstel Thuis zult u geleidelijk verder gaan herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel na een bevalling is voor ieder persoon

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e Belangrijk! Lees deze gebruiksaanwijzing in zijn geheel door voordat je je baby in de TinyNanny inbakerslaapzak legt. De TinyNanny

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder is bedoeld voor aanstaande ouders. Er is een baby op komst, misschien wel meer dan één? Ouder worden is een prachtige ervaring

Nadere informatie

Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum

Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum 00 Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum Inhoudsopgave Borstmassage voor en tijdens het Effectief Afkolfschema s Hygiëne richtlijnen Bewaarschema Opwarmen Verhuur

Nadere informatie

Eindelijk naar huis 1

Eindelijk naar huis 1 Eindelijk naar huis 1 Inhoud Uw baby mag naar huis...2 Voorbereiding op de thuissituatie...2 - Rooming in...2 - Ontslaggesprek...2 - Medicijnen...3 Voedingsadvies...3 - Borstvoeding...3 - Flesvoeding...4

Nadere informatie

Uw baby thuis en dan?

Uw baby thuis en dan? Uw baby thuis en dan? Neonatologie Locatie Langendijk 1 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 De verzorging van uw baby 3 Omgevingstemperatuur 3 Lichaamstemperatuur 3 Het gebruik van kruiken 3 Ligging in bed

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Naar huis. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Naar huis. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen Naar huis Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Naar huis Inleiding Binnenkort gaat uw kindje mee naar huis. In deze folder worden de laatste gegevens vermeld en krijgt u enige informatie over veel voorkomende

Nadere informatie

Flesvoeding. Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis

Flesvoeding. Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Flesvoeding Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Welk merk flesvoeding kies ik? 2 2. Hoeveel moet mijn baby per dag drinken? 2 3. Flesvoeding klaarmaken 4 Water

Nadere informatie

Naar huis met uw baby. Afdeling Neonatologie

Naar huis met uw baby. Afdeling Neonatologie Naar huis met uw baby Afdeling Neonatologie Inleiding Deze folder bevat informatie en richtlijnen voor de eerste periode thuis met uw baby. Het is belangrijk dat u deze folder doorleest en thuis bewaart

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Uw baby is geboren in Maasziekenhuis Pantein. Op de kinderafdeling stemmen wij de zorg voor uw pasgeboren baby volledig ledig af op wat hij of zij nodig

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding Uw baby voeden Speciale dieetvoeding Borstvoeding Flesvoeding De eerste paar dagen Beginnen met borstvoeding Beginnen met flesvoeding De dieetvoeding Het bereiden van de flesvoeding Etenstijd Wat moet

Nadere informatie

Flesvoeding Wanneer geeft u uw kind een voeding? Welk merk

Flesvoeding Wanneer geeft u uw kind een voeding? Welk merk Voor zuigelingen die geen borstvoeding (meer) krijgen is er een uitgebreid assortiment flesvoedingen. Deze zijn voor baby s en peuters in alle ontwikkelingsfasen. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Huilbaby. Kindergeneeskunde

Huilbaby. Kindergeneeskunde 1/5 Kindergeneeskunde Huilbaby Inleiding Uw kindje is op de kinderafdeling opgenomen in verband met aanhoudend huilgedrag. In deze folder vindt u informatie over de behandeling tijdens de opname. Doel

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

Uw baby mag naar huis

Uw baby mag naar huis Uw baby mag naar huis Uw baby mag binnenkort naar huis na een periode van extra zorg op afdeling Neonatologie van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Deze afdeling is onderdeel van het Centrum Vrouw en Kind Zutphen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Naar huis. met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis

Patiënteninformatie. Naar huis. met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis Patiënteninformatie Naar huis met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Waak- en slaapritme 4 Voeding 5 Borstvoeding

Nadere informatie

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s Ritme en regelmaat bij onrustige baby s In deze folder geven wij u algemene informatie over ritme en regelmaat bij onrustige baby s. Wat is een onrustige baby? Baby s die onrustig zijn en veel huilen worden

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby Naar huis met uw baby Uw baby mag - na een verblijf op de afdeling Neonatologie - naar huis. In deze folder treft u een aantal tips over de verzorging en de voeding thuis. We spreken in deze folder over

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

UW BABY GAAT MET ONTSLAG

UW BABY GAAT MET ONTSLAG UW BABY GAAT MET ONTSLAG Inhoudsopgave Inleiding... 2 Ziekenhuiscontrole... 3 Telefonisch spreekuur... 3 Belafspraak... 3 Consultatiebureau... 3 Nazorgavond... 3 Voeding... 4 Borstvoeding... 4 Flesvoeding...

Nadere informatie

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling 1/6 Kindergeneeskunde Borstvoeding voor een twee- of meerling Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen, en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder. Voordelen

Nadere informatie

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen 1 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen 2 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen Adviezen over rust en regelmaat voor uw baby en het verminderen van prikkels in de omgeving van

Nadere informatie

Naar huis met uw baby, en dan...

Naar huis met uw baby, en dan... Naar huis met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis. U heeft een afspraak in Tergooi gehad voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen.

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Handen wassen Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Kraan Zeep Handdoek Doe je mouwen omhoog. Maak je handen nat. Doe zeep op je handen. Papier in de prullenmand

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND Gegevens van uw baby Naam :... Geboortedatum :... Geboortegewicht :... gr. Ontslagdatum :... Ontslaggewicht :... gr. Behandelend arts :... PKU/CHT

Nadere informatie