de Cu- Voet Roeselare- Zilverberg op zondag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de Cu- Voet Roeselare- Zilverberg op zondag"

Transcriptie

1 de Cu- Voet Roeselare- Zilverberg op zondag De Cu-Voet gaat voor de 21ste keer op stap in combinatie met cultuur. Na Ronse verkennen we opnieuw een stad, heel dichtbij en toch vol verrassingen. Onze collegestad Roeselare, stad van commerçanten en scholen. We starten in Moorsele om 9.30u aan de parking in de Secr. Vanmarckelaan en rijden naar het Museum L op de Zilverberg, onze eerste bezoekplaats. We parkeren in de Bergstraat 23 te Roeselare. In dit schitterende kleine museum krijgen we een geleid bezoek. s Middags verplaatsen we ons naar het Polenplein 7 te Roeselare. Dagindeling 10.00u Geleid bezoek aan Museum L. Dit onlangs geopende privémuseum met de L van l icht en l andschap ligt op de meridiaan 3 7'45". Opvallend, dat is het minste wat je kan zeggen van dit nieuwe museum. En net als de architectuur van het gebouw is ook het concept van het museum niet alledaags. Het is geen tentoonstellingsruimte maar een ode aan de natuur met de lichtmeridiaan als centraal thema. Die lichtmeridiaan loopt als een kloof door het museum. Als de zon s middags het hoogst staat, staat ze daar precies boven en valt er geen schaduw.

2 Landschap Naast het licht is ook het landschap rond het museum belangrijk. Een natuurtuin paalt aan het museum en neemt het Museum L op in zijn armen. Door het stadsbestuur van Roeselare wordt de hele buurt ingekleurd en geeft zo de aanzet tot een groene long met gras, bomen, bos en paden. Het is ook een meerwaarde als hier een ruimte is gecreëerd waar kunstenaars en publiek elkaar kunnen ontmoeten. Kunstenaars In de binnenruimte van het museum krijgen creatievelingen: beeldhouwers, maar ook muzikanten, dichters en technici de kans om te experimenteren met de centrale thema s licht en landschap. Voor het ogenblik loopt er een tijdelijke fototentoonstelling van SNT Brugge u Bergmolenbos. Na het museumbezoek wagen we ons aan een verkennende wandeling in de groene omgeving rond het Museum L. Het Bergmolenbos, 39 ha groot, is het stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare. Het bos moet op termijn echter groeien tot een bos van niet minder dan 150 ha. Het is een samenwerking van het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Roeselare, Natuurpunt en de Groep Vanheede. Bovendien bezit Groep Vanheede de Kleiputten aan de rand van het bosuitbreidingsproject. Dat is een natuurgebied met verschillende loofboomsoorten en is gastverblijf voor heel wat vogels. Na deze kleine groene wandeling verplaatsen we onze wagens naar het Polenplein 7 in het centrum van Roeselare. We kunnen parkeren voor het restaurant Suurplas u-14.30u Middagmaal in de Suurplas u Stadswandeling Na de middag maken we een stadswandeling onder leiding van 2 stadsgidsen. We vertrekken op het Polenplein en wandelen o.a. voorbij volgende monumenten en stadszichten : het Nationaal Wielermuseum, het Klein Seminarie, de St.-Michielskerk, het klooster van de Arme Klaren, de Stedelijke Begraafplaats, de Grote Bassin, het de Coninckplein, de Paterskerk, de Grote Markt en het stadhuis met bezoek van het interieur. We sluiten af met een drink in café de Moustache op de Grote Markt.

3 Nationaal Wielermuseum Het voormalige brandweerarsenaal uit , nu het Nationaal Wielermuseum, is het meest opvallende gebouw op het Polenplein. Het pand vertoont eclectische kenmerken met elementen uit de gotiek en de renaissance, typisch voor de Vlaamse stijl. Bovenop de puntgevel prijkt een gietijzeren beeld van Sint-Michiel. In de zaal waar het wielermuseum is ingericht, bevindt zich een indrukwekkende Vlaamse schouw. Neogotische gebouw van het Klein Seminarie Nadat de paters-heremieten van Sint-Augustinus uit Gent zich hier in 1642 gevestigd hadden, bouwden ze een barokke kapel, een klooster en een Latijnse school. Na de moeilijkheden tijdens de Franse Revolutie werd hier door het bisdom Gent het Klein Seminarie opgericht. Hier werkten leraars zoals dichter Guido Gezelle en missionaris Constant Lievens. Het Klein Seminarie was in 1875 het toneel van de studentenopstand de Groote Stooringe, die was ontstaan uit de blauwvoeterij, een religieus geïnspireerde taalbeweging die vooral door geestelijken werd gedragen. De Groote Stooringe ontstond in de poëzieklas, de "wonderklasse" 1875/76 onder leiding van Albrecht Rodenbach en Constant Lievens met priester Hugo Verriest als leraar. In 1928 werd de jeugdbeweging KSA in het Klein Seminarie opgericht door Karel Dubois. Sinds 1996 kunnen meisjes zich ook inschrijven in het Klein Seminarie. Enkele bekende oud-leerlingen zijn Mik Babylon, Carll Cneut, Guido Gezelle, Constant Lievens, Albrecht Rodenbach, Dirk Vandewalle, Renaat Van Elsland, Gustaaf Verriest, Hugo Verriest en Cyriel Verschaeve. Sommigen werden er ook leraar. Botermarkt Op de hoek van de Botermarkt staat Peegie van beeldhouwer Jef Claerhout, het symbool van de Roeselaarse rondtrekkende nieuwmarkters. Peegie tracht zijn laatste doosje schoensmeer te verkopen. Wanneer je de achterzijde van het beeld goed bekijkt, zal je de bekende commerciële aanleg van de Roeselarenaars beter begrijpen. Sint-Michielskerk. De Sint-Michielskerk voert ons terug naar Maar na een brand in 1488 werd de kerk vanaf 1497 heropgebouwd in laatgotische stijl. Een renovatie die begon in 1610 resulteerde dan in een driebeukige kerk met een slanke gotische torenspits. In 1735 waaide die spitse torennaald om en werd die vervangen door een klokvormige bekroning. De kerk bezit enkele waardevolle kunstwerken, waaronder een barokke preekstoel uit de 17de eeuw.

4 Kerk en klooster van de Arme Klaren Het gezellige neogotische kerkje werd gebouwd tussen 1870 en Bij de ingang lezen we het gedicht Het klooster van Rodenbach. In het toegangspoortje van het klooster prijkt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen. Stedelijke begraafplaats De Stedelijke begraafplaats is een lommerrijke begraafplaats met prachtige dreven en zeldzame bomen, indrukwekkende grafmonumenten, een militair gedeelte en een campo santo met onder meer praalgraven van de Vlaamse voorvechter Albrecht Rodenbach en de letterkundigen Roger Fieuw en Willem Denys. Grote Bassin. De Grote Bassin is één van de drie waterspaarbekkens die midden 19de eeuw gegraven werden om de textielindustrie in de stad verder aan te wakkeren. Naast de Grote Bassin werd nog een tweede en derde reservoir aangelegd, de Kleine Bassin en de Ronde Kom. Arhus. Kenniscentrum Arhus is Roeselares nieuwe bibliotheek op de vroegere site van de bank van Roeselare. de Coninckplein. Langs het de Coninckplein staat de neoromaanse Sint-Amandskerk en op het plein staat het standbeeld van Albrecht Rodenbach. Het beeld van de Roeselaarse beeldhouwer Jules Lagae werd in 1909 ingehuldigd door een massa Vlaamsgezinden. We zien de jonge Rodenbach met een blauwvoet, het symbool van de blauwvoeterij. De imposante Sint-Amandskerk werd ingewijd in De sobere neoromaanse stijl van het schip contrasteert met de sierlijke toren, bekroond met een opengewerkt klokkentorentje in eclectische stijl met vooral romaanse en renaissance-elementen. De Sint-Amandskerk wordt op vrijdag omgetoverd tot een overdekte markt met lokale producten. Huis Wyckhuyse Huis Wyckhuyse is genoemd naar de textielfabrikanten die van 1911 tot 1978 eigenaar waren. Oorspronkelijk was dit een bakstenen gebouw ( ) in een sobere neoclassicistische stijl. De familie Wyckhuyse liet het grondig verbouwen met een gevel in witte hardsteen, versierd met rococo-elementen en muurzuilen met Korinthische kapitelen. Opmerkelijk is het ijzersmeedwerk aan de voorgevel van de internationaal bekende kunstsmid Lodewijk van Boeckel ( ).

5 Kerk en Klooster paters redemptoristen De kerk en het klooster van de paters redemptoristen, die zich in 1868 in Roeselare vestigden. De huidige paterskerk werd in 1874 ingewijd door de Brugse bisschop Faict. De kerk verzamelt een aantal stijlen. De muurschilderingen binnenin uit 1956 zijn van Arno Brys en waren revolutionair voor hun tijd. Het retraitehuis met kapel in neogotische stijl naast het klooster dateert van Sint-Alfonsusstraat De Sint-Alfonsusstraat heeft aan beide zijden prachtige gevelpartijen die getuigen van de rijkdom van de Roeselaarse burgerij. Het pand aan de nummers 7 en 9 dateert uit Stadhuis Aan de zuidkant van de Grote Markt zie je het stadhuis. Het oudste gedeelte dateert van de periode 1769 tot 1771 en werd ontworpen door architect Hendrik Bultinck uit Brugge in Lodewijk XV-stijl. Het galante torentje werd ontworpen door de Roeselarenaar Jacob Caytan. Op het fronton in de puntgevel prijkt het wapenschild van de mecenas Karel Theodor van Neuburg, heer van Roeselare. Het gebouw werd ernstig beschadigd op het einde van WOI. Om het plaatsgebrek op te lossen trok stadsarchitect René Doom in het nieuwe stadhuis op waarbij hij zich inspireerde op de vroegere stadshal. Klooster van de Grauwe Zusters Links van het stadhuis op de hoek van de Grote Markt zien we de gevel van het klooster van de Grauwe Zusters. Achter deze gevel bevond zich oorspronkelijk het gasthof De Gouden Leeuw, dat in 1683 door de grauwzusters-franciscanessen werd aangekocht. De religieuzen namen er twee jaar later hun intrek en vormden het pand om tot een klooster. Praktische informatie : Voor deze landschaps- en stadstrip zijn goede wandelschoenen aan te bevelen. We wandelen in de voormiddag in het Bergmolenbos een drietal km. De stadswandeling in de namiddag is max. 5 km. Voor de minder mobielen onder ons is zowel in de voormiddag als in de namiddag een korter traject voorzien. Om het samen rijden te coördineren verzamelen en vertrekken we om 9.30u aan de parking in de Secretaris Vanmarckelaan te Moorsele. We rijden naar de Bergstraat 23 te Roeselare. s Middags eten we in restaurant Suurplas: een apero, een hoofdgerecht, rode of witte wijn, dessert en koffie. Inschrijving: Wil je deelname bevestigen (tel of mail) vóór bij Dirk Lust (056/ of 0474/ lust.desmet@skynet.be) of bij Ansfried (0475/ ansfried@outlook.com) en verwittigen waar en hoe je vertrekt. Wil het bedrag van 35 per persoon voor het middagmaal, de toegang tot Museum L, het stadhuis van Roeselare en de beide gidsen storten op rekening van DF Moorsele BE Tip : volgende Cu-voet : op donderdag 22 maart 2018 Natuurwandeling en kunst in Koksijde.

ROUTE 1. Extra vraag: Hoeveel cirkelvormige verkeersborden wandel je voorbij tussen vraag 2 en vraag 3?

ROUTE 1. Extra vraag: Hoeveel cirkelvormige verkeersborden wandel je voorbij tussen vraag 2 en vraag 3? ROUTE 1 ROUTEBESCHRIJVING Ga richting Zuidstraat, neem onmiddellijk de eerste straat rechts. Je komt op het Sint- Michielsplein. Naast de Sint-Michielskerk vind je een schaalmodel van de kerk. Los hier

Nadere informatie

ROUTE 1. Extra vraag: Hoeveel cirkelvormige verkeersborden wandel je voorbij tussen vraag 2 en vraag 3?

ROUTE 1. Extra vraag: Hoeveel cirkelvormige verkeersborden wandel je voorbij tussen vraag 2 en vraag 3? ROUTE 1 ROUTEBESCHRIJVING Ga richting Zuidstraat, neem onmiddellijk de eerste straat rechts. Je komt op het Sint- Michielsplein. Naast de Sint-Michielskerk vind je een schaalmodel van de kerk. Los hier

Nadere informatie

VRAAG 1.1 VRAAG 1.2. e) (= 0,007) f) (= 0,708) g) (= 1,413) h) (= 141,30) Oplossing: Schaal is = 0,007 =

VRAAG 1.1 VRAAG 1.2. e) (= 0,007) f) (= 0,708) g) (= 1,413) h) (= 141,30) Oplossing: Schaal is = 0,007 = VRAAG 1.1 Naast de Sint-Michielskerk vind je een perfect schaalmodel van deze kerk. De kerk bezit één van de grootste orgels van West-Vlaanderen. Op welke schaal is deze miniatuurkerk gemaakt, als je weet

Nadere informatie

37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017.

37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017. 37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017. Twee historische aspecten de Gulden Sporenslag en de vlasnijverheid - staan speciaal in de kijker bij ons eendaags bezoek aan die Zuid-West-Vlaamse stad. Maar uiteraard

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

\1 IJ'f. Vlaamse Regering :~1~

\1 IJ'f. Vlaamse Regering :~1~ \1 IJ'f Vlaamse Regering :~1~ >~ --:,1 f t; Ministerieel besluit tot vaststelling van een ontwerp van lijst van als stadsgezicht te beschermen Lange Rei en omgeving in Brugge DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN,

Nadere informatie

NEUZEN IN HISTORISCH GENT

NEUZEN IN HISTORISCH GENT Uitgiftekantoor 1730 ASSE - P 309798 34ste jaargang - n 11 - extra editie PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE NEUZEN IN HISTORISCH GENT F.V. SCHEIDSRECHTERSKRING NOORD-WEST BRABANT # SEIZOEN 2016 / 2017 # DAGUITSTAP

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km

Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km START: Parking IZOO, Dorp Oosterzele Tota Pulchra, vroeger klooster van de Zusters Apostolinnen van Gent, nu kleuter- en lager onderwijs.voorgevel

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK. www.stad.gent/redeengraf

CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK. www.stad.gent/redeengraf CATALOGUS GRAFMONUMENTEN VOOR HERGEBRUIK wwwstadgent/redeengraf INHOUD In deze catalogus vindt u een overzicht van grafmonumenten die u kan hergebruiken als laatste rustplaats voor u en/of uw familie Bij

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Sittard, dominicanen en Sint Rosa

Sittard, dominicanen en Sint Rosa Sint Rosa Sittard, dominicanen en Sint Rosa Wanneer de Amerikaanse dominicanessen naar Sittard komen, treden zij in de voetsporen van eerdere dominicanen en dominicanessen, die voor Sittard heel veel betekend

Nadere informatie

Klášterní Pivovar Strahov

Klášterní Pivovar Strahov Reisverslag Maandag 14 oktober Maandagochtend, 14 oktober om ongeveer 6:30 stonden we met heel 5VWO, bepakt en bezakt, op het parkeerterrein bij het Griftland. Kort daarna vertrokken we, op weg naar onze

Nadere informatie

FORT 4. - wandel tussen toen en nu -

FORT 4. - wandel tussen toen en nu - FORT 4 - wandel tussen toen en nu - - ONTDEK FORT 4 - Net zoals de andere Brialmontforten werd FORT 4 gebouwd tussen 1860 en 1865 in baksteen en blauwe hardsteen. Zoals oorspronkelijk bedoeld, is het

Nadere informatie

Zondag 19 maart: Bezoek en rondleiding Antwerps stadhuis, Redststarline museum en het Mas

Zondag 19 maart: Bezoek en rondleiding Antwerps stadhuis, Redststarline museum en het Mas Een overzicht van onze volgende activiteiten: Zondag 19 maart: Bezoek en rondleiding Antwerps stadhuis, Redststarline museum en het Mas Wij komen samen aan de dienst toerisme op de Grote Markt 13 om 10

Nadere informatie

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Het is een volledig nieuw programma maar we zullen

Nadere informatie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie Nathan Vestens 1MAK 1C2 2015-2016 Architectuurtypologie BESCHRIJVING VAN HET GOED Volgens onroerenderfgoed.be Een enkelhuis van vier bouwlagen met mansardedak (leien) dat voorzien is van dakkapellen, uit

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN VisitTervuren Start de zoektocht in het bezoekerscentrum (Markt 7B). Daar vind je ook het antwoord op de eerste vragen. 1 Bezoekerscentrum Welk woud ligt op 16 km afstand

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Kruisbeeld aan de kerk + gedenksteen ter nagedachtenis van Augustinus Ambrosius Rosseeuw. Was van 1816 tot 1837 pastoor van Kachtem. Onder zijn bestuur kreeg de kerk in 1830

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Cultuur Connaisseur. Cassel. 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015

Cultuur Connaisseur. Cassel. 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015 3 juli 2015 Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Cultuur Connaisseur 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015 Cassel In de ochtend brengt de autocar ons

Nadere informatie

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling NAAR GENT OP STAP MET DE JARIGE PROF door Jozef Goderis 21.02.09. Deze keer is het vooral een treinreis geworden. In de namiddag sluiten nog drie deelnemers aan met eigen personenwagen. De talrijkste groep

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

lesidee Gevels antwoorden

lesidee Gevels antwoorden Architectuur lesidee Gevels antwoorden OPDRACHT Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen van soorten gevels. Lees ze en bekijk de plaatjes. Zet daarna onder de foto van de Roosendaalse gebouwen om

Nadere informatie

A27. St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein

A27. St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein A27 St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein Zuidkant 1865 Het Asielrecht in de kerken ontstond in de 4 de eeuw. Het zwakte sterk af in de 16 de eeuw en hield stand tot de Franse revolutie die het volledig

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Grondplan Alden Biesen

Grondplan Alden Biesen Grondplan Alden Biesen Vind makkelijk je weg in Landcommanderij Alden Biesen en ontdek op de plattegrond van het domein wat er allemaal te zien is. Bezoek de schitterende historische gebouwen en prachtige

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

A27. St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein

A27. St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein A27 St Jacobs, Vlasmarkt en Beverhoutplein Zuidkant 1865 Het Asielrecht in de kerken ontstond in de 4 de eeuw. Het zwakte sterk af in de 16 de eeuw en hield stand tot de Franse revolutie die het volledig

Nadere informatie

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55 Tuin van Geloven Stadsklooster met kloostertuin aan het Westeinde in Den Haag In het stadsklooster St. Jozefs Bescherming aan het Westeinde 101 in Den Haag wonen en werken al vanaf 1861 broeders van de

Nadere informatie

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10 Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kloosterlaan 6; 8; 10 Foto's Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kenmerken Postcode/plaats Kloosterlaan 6;8;10 4772 RA Langeweg Oorspronkelijke

Nadere informatie

Koornlei 1 ste deel B14

Koornlei 1 ste deel B14 Koornlei 1 ste deel B14 Plan Geerard van 1855 rond de St MIchielskerk Al deze huizen werden onteigend om de sint Michielsparking aan te leggen De bepleisterde lijstgevel werd terug een trapgevel. De pastorij

Nadere informatie

Een uitzonderlijk mooi appartement in een prachtig Rijksmonument

Een uitzonderlijk mooi appartement in een prachtig Rijksmonument Een uitzonderlijk mooi appartement in een prachtig Rijksmonument Kloveniersburgwal 103-I voor te Amsterdam Algemeen: Een schitterend appartement op de eerste verdieping van een prachtig grachtenpand dat

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare.

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. 25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. Bezoek Filpisu-Mare en 4 daagse Rondreis Roemenië Van Donderag 21 Juni 2018 tot Zaterdag 30 juni Dag1 : donderdag 21 juni Deze dag vertrekken per vliegtuig vanaf

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op de bijzondere wet van 8

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

Deel 4 D1 Brabantdam

Deel 4 D1 Brabantdam Deel 4 D1 Brabantdam Tot aan het St Annaplein In de Belle Epoque had je de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstr liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Het Campo Santo wordt ook wel eens het Père Lachaise van Gent genoemd: een idyllische plek waar nogal wat vooraanstaanden begraven

Nadere informatie

Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk

Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk Meetjesland Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk Na het wandelen beginnen we aan onze rondrit doorheen de polders

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING PAROCHIEKERK Heilig Kruis Op basis van METHODOLOGIE THOMAS COOMANS Kerken in neostijlen in Vlaanderen. Ontwikkeling en implementatie van een methodologie

Nadere informatie

St Baafs/plein en hallen Gent 21

St Baafs/plein en hallen Gent 21 St Baafs/plein en hallen Gent 21 St Baafs kathedraal. 1897 De St Janstraat in 1897 deze liep van het Bel- fort naar St Baafs. Heden het St Baafsplein Vlgd dia is een jaar later, juist voor de sloop De

Nadere informatie

INFO UCA CAMP koude maaltijden 1 koude en 1 warme maaltijd 2 warme maaltijden. 55 euro (early booking) 65 euro

INFO UCA CAMP koude maaltijden 1 koude en 1 warme maaltijd 2 warme maaltijden. 55 euro (early booking) 65 euro INFO UCA CAMP 2018 Informatie Datum: 3 en 4 November 2018 Locatie: 'Gymnasium' Sportkot (KULeuven), Tervuursevest 101, Leuven Uur: van 9.30u tot 17u Vierde editie met atleten vanuit BeNeLux Met UCA instructors

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

THE COTSWOLDS, ENGELAND OP ZIJN MOOIST. Afreis : 10 juni 2018

THE COTSWOLDS, ENGELAND OP ZIJN MOOIST. Afreis : 10 juni 2018 Reisprogramma THE COTSWOLDS, ENGELAND OP ZIJN MOOIST Afreis : 10 juni 2018 1ste dag zondag 10 juni 2018 : BRUSSEL - CHELTENHAM Om 07 uur samenkomst in Brussel, aan de personeelsingang van de Nationale

Nadere informatie

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren 1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2010-2011 1000 jaar Borgloon in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari

Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari Wandeltocht Selfkant en omgeving op dinsdag 31 januari Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 31 januari weer haar eerste wandeling van dit jaar. Deze wandeling zal dicht bij Sittard plaatsvinden.

Nadere informatie

"! "#%$ Gemeente Venlo maart 1996

! #%$ Gemeente Venlo maart 1996 "! "#%$ Gemeente Venlo maart 1996 & '()*+ blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.: Literatuuroverzicht

Nadere informatie

17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope

17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope 17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope Begeleide excursies Tijdens de onderstaande geselecteerde excursies gaat uw reisleider mee als begeleider, en om waar toegelaten de

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

Vlissinghe en zijn gasten. Marc Ryckaert 2015

Vlissinghe en zijn gasten. Marc Ryckaert 2015 Vlissinghe en zijn gasten Marc Ryckaert 2015 Oudste vermeldingen 1515: oudste tekstvermelding van het huis 1580 (Registers van de Zestendelen): eerste vermelding van de naam Vlissinghe Rond dezelfde tijd:

Nadere informatie

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Markt 19, Zevenbergen Foto's Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Kenmerken Adres Markt 19 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke

Nadere informatie

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822 St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata A5 Rond 1822 Monteryfort/Kortrijksepoort Kaart van 1708 Brugse Vaart Brugse Poort St Niklaaskerk Vrijdagsmarkt St Pietersabdij /Kouter/ Reep /St Baafs/ Belfort /St

Nadere informatie

Vlaamse Regering ::J..~

Vlaamse Regering ::J..~ Vlaamse Regering ::J..~ -n; b ju.li 2011 Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van het Schaliënhuys en klooster van de zusters van O.L.V.-visitatie van Kruibeke te KRUIBEKE DE VLAAMSE

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop TE KOOP Sint Jozefplein 2 te Geldrop Hierbij wordt aangeboden de mooie volkskerk uit het innterbellum in traditionalistische trant in Geldrop. Geldrop is een plaats bij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

Hotel informatie Groningen

Hotel informatie Groningen Hotel informatie Groningen BUD GETT HOSTELS Bud Gett biedt kamers met gratis WiFi en ligt op slechts 500 meter van de Grote Markt in Groningen. De inrichting van dit budgethostel is geïnspireerd op Mondriaan.

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering.

De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. De wens van de Portus a/d Reep en omwonenden in verband met de herwaardering. Gouvernementsgebouw vóór de overwelving van de

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Boeken-, Praat- en Cultuurcafé met geschenkenbeurs voor DF-leden en niet-leden

Boeken-, Praat- en Cultuurcafé met geschenkenbeurs voor DF-leden en niet-leden 38ste jaargang, nr. 411, november 2017. Vorig jaar kreeg de traditionele boekenmarkt een grondige facelift. Wegens het grote succes en de appreciatie van zowel deelnemers als bezoekers behouden we dan

Nadere informatie

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1 Utrecht verhaalt: Landgoed verhaalt boek / juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1 Utrecht verhaalt: Landgoed verhaalt Ton de Coo Albert Retel 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik van

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSEAANGELEGENHEDEN,. AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID, Gelet op het decreet van. 1 maart.

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

Guédelon vrijdag 12.09.2008 Foto J. Goderis

Guédelon vrijdag 12.09.2008 Foto J. Goderis Twaalf V.O.B.o.W.-ers toeren drie dagen rond in Bourgondië VRIJDAG 12 SEPTEMBER 2008 door Jozef Goderis Tien deelnemers stappen op in Rumbeke, twee sluiten aan in Kortrijk. In de namiddag: aankomst in

Nadere informatie

Deel 4 D1 Brabantdam

Deel 4 D1 Brabantdam Deel 4 D1 Brabantdam In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want

Nadere informatie

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km LAARZENPAD ZALK ROUTE 6 km Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, door de weilanden of over het boerenerf. Kies zelf vanaf waar en hoe u deze

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel plekken van PLEZIER Open Monumentendag 2019 14 september 10.00-17.00 uur PROGRAMMA Gemeente Beesel Met het thema Plekken van plezier van de Open Monumentendag 2019 kun je letterlijk en figuurlijk alle

Nadere informatie

KORTE HISTORIEK BELFORT EN HALLEN

KORTE HISTORIEK BELFORT EN HALLEN KORTE HISTORIEK BELFORT EN HALLEN De onderbouw van belfort en hallen dateert uit de 13 de eeuw. In de 14 de eeuw werden de bakstenen verdieping met de spitse hoektorentjes en de lange vleugels van de hallen

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT 1,/ /.(! C MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie