Opslag chemicaliën & keuring opslagtanks / Brenntag NV Distributeur & Exporteur van Chemicaliën & grondstoffen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opslag chemicaliën & keuring opslagtanks / 14.05.13. Brenntag NV Distributeur & Exporteur van Chemicaliën & grondstoffen"

Transcriptie

1 VERSLAG West-Vlaanderen / Kring West Opslag chemicaliën & keuring opslagtanks / Brenntag NV Distributeur & Exporteur van Chemicaliën & grondstoffen Zelden was het zo makkelijk om een bedrijf voor een Prebes studiemoment te vinden als deze keer. Zodra je in de buurt van Deerlijk komt, volg je gewoon één of andere vrachtwagen met onderstaand logo en je komt er vanzelf. Het is een cliché, maar deze keer hadden de afwezigen echt ongelijk Zoals we hem kennen was kringvoorzitter Bart D Hondt zeer enthousiast om opnieuw een uitgebreide delegatie West-Vlaamse (Kring West) preventieadviseurs te mogen verwelkomen helemaal in het Oosten van de provincie. De reden van zijn enthousiasme lag waarschijnlijk mede in het reeds vol geplande programma 2014 dat hij met enige trots voorstelde: Basis Koksijde & Sea King, Commonwealth War Graves Commission Ieper, Milcobel Langemark en Mc Bride Ieper. Gastheer Kurt Blomme, HSE Manager bij Brenntag Belgium, tevens Plant Manager voor de site Moeskroen, gaf ons een korte introductie waarbij werd uitgelegd dat Safety 1st hier wel heel letterlijk mag genomen worden. Vanaf de eerste dag als ze het bedrijf binnen komen, worden immers alle werknemers gevraagd mee te helpen om onveilige situaties te melden. Hiervoor is een eenvoudig voorgedrukt notitie- boekje ingevoerd dat elke medewerker op zak heeft om op de werkvloer direct opmerkingen neer te schrijven over gevaarlijke situaties die hij mee maakt. Ook de deelnemers aan de studieavond werden aan het werk gezet om hetzelfde te doen. Operations Manager Ignace Dejager legde ons met veel animo uit waarom Brenntag in Europa de n 1 is op het vlak van distributie van chemische producten en globaal één van de belangrijkste spelers: werknemers, waarvan maar liefst 4800 in de verkoop & marketing, meer dan producten, meer dan klanten wereldwijd en een netwerk van 450 locaties verspreid over 70 landen. Onder de beleidslijnen vinden we onder andere milieuzorg & veilig werken naast advies naar klanten, het maken van mengsels op vraag van de klant en een excellente bevoorrading. Hierbij staat de firma Brenntag telkens centraal tussen producent en gebruiker. Men richt zich voornamelijk op 2 hoofdmarkten, nl. de industriële chemicals (+/- 60%) en de speciale chemicals (+/- 40 %). Het spectrum aan industrieën die tot de klanten behoren is zeer breed en gaat van voeding, landbouw, waterbehandeling, pharmaceutische industrie tot bouw, elektronica, metaalindustrie & de olie- en gasindustrie. De oorsprong van de site te Deerlijk ligt bij de familie Boucquillon. De zusterondernemingen Boucquillon N.V. (Deerlijk) en Bonnave-Dubar S.A. (Moeskroen), beide onderdeel van Stinnes Logistics en gespecialiseerd in de distributie van chemische produkten, hebben bij het begin van het nieuwe millennium hun bedrijvigheden gebundeld in een nieuwe fusievennootschap, Brenntag N.V. genaamd. De exportactiviteiten worden in twee regionale divisies geconcentreerd, met name te Antwerpen en te Moeskroen.

2 De hoofdzetel is nog steeds gevestigd te Deerlijk, dat tevens als site de grootste omzet realiseert in Europa met zo n 600 à 700 ton chemische producten die per dag tot bij de klant gebracht worden. Bij de industriële chemicals is naast de vele Process Chemicals, Air1 dat toegepast wordt om de uitstoot van stikstofoxiden bij de uitlaat van zware diesel-voertuigen te verminderen, een hoofdproduct. Meer info: In alle processen maakt men een onderscheid tussen enerzijds zuren/basen en anderzijds solventen. Voedingsproducten worden nog eens volledig apart behandeld & gestockeerd. Voor het logistieke gedeelte beschikt men over een vloot van 39 vrachtwagens en 2 opslag- plaatsen te Deerlijk. De H.S.E principes die bij Brenntag gehanteerd worden, zijn heel duidelijk: Als het niet veilig kan, dan doen we het niet (ECHT NIET!), zowel op de eigen sites als tijdens transport en op de sites van de klanten. We willen duurzaam & ecologisch verantwoord ondernemen De zorg voor de Veiligheid & Gezondheid van zijn werknemers wordt zeer serieus genomen. Door Ignace werden vervolgens de procedures toegelicht in het kader van bulkleveringen waar Brenntag toch wel een voortrekkersrol speelt in standaardisatie. De losprocedure bij klanten door Brenntag opgesteld, is gebaseerd VLAREM rubriek 5.17, het KB van 24/05/1982, de BACD code, de CEFIC guidelines en de Brenntag Corporate procedures. De richtlijnen voor koppelingen zijn ondersteund door verscheidene internationale federaties zoals o.a. FECC maar vooral gebaseerd op de praktijkervaring van transporteurs & distributeurs. Het doel van deze richtlijnen is het eindeloze assortiment aan gangbare koppelingen te verminderen en toch risico s door foute aankoppeling te vermijden. Een sprekend voorbeeld hierbij zijn de aparte koppelingen voor Natriumhypocloriet (Links draaiend) en alle andere zuren (Rechts draaiend). Een collega-deelnemer aan deze studieavond merkte hierbij op dat ook bij hen elke vrachtwagen een paar 100 kg aan koppelingen mee sleurt elke dag, waarmee hij bevestigde dat uniformisering echt wel een noodzaak is. Bij het leveren in bulk omvat de procedure 6 kritische punten: 1. De aanwezigheid van de klant is steeds vereist. 2. Er dient een veilige toegang voorzien te worden tot het aansluitpunt. 3. De losplaats dient afgebakend te worden. 4. Er dient een vaste aansluiting voorzien te worden met duidelijke etikettering. 5. In geval van brandbare stoffen dient een gekeurd aardingspunt voorzien te worden. 6. Binnen de 20 m van elk lospunt dient een oog- en/of nooddouche voorzien te zijn. Uit veiligheidsoogpunt worden bulkproducten nooit gelost in bussen, IBC s of vaten omdat het niet-wegslaan van de slang niet gegarandeerd kan worden wegens het ontbreken van een vaste koppeling, morsen moeilijk uit te sluiten is en de kwaliteit van het product niet kan gegarandeerd worden in het geval van vervuilde verpakkingen.

3 Naast de bulkgoederen worden door Brenntag een aanzienlijk deel chemicaliën verhandeld in pakgoed. Ook hier dienen een aantal principes correct opgevolgd te worden om alle risico s te vermijden. 1. Omwille van hergebruik dienen de teruggenomen verpakkingen leeg te zijn en niet vervuild. 2. Verpakkingen dienen in originele staat behouden worden (geen vervorming of gaten). 3. Alle verpakkingen (leeg of vol) dienen zo ingepakt te worden dat ze tijdens het transport niet kunnen bewegen of verschuiven. 4. Voor de meeste producten worden de boxen verzegeld wat de kwaliteit van het product garandeert. Een verzegeling mag nooit verbroken worden. Om het vacuum trekken van de Multi-box te beletten, is een beluchtingsventiel aanwezig. De Brenntag pakgoed verpakking voor ADR producten is gewaarborgd omwille van 2.5 jaarlijkse keuring en 5 jaarlijkse vervanging. Zowel bij de kleinverpakkingen als bij de IBC s worden verschillende types gebruikt Metalen frame 1000 liter Polyethyleen frame 800 liter RVS 1000 liter Stalen vat 200 liter Polyethyleen vat 200 liter Polycans 25 & 30 liter Vanzelfsprekend zijn de juiste PBM s bij het verhandelen van pakgoed maar tevens bij het laden en lossen van bulkgoederen van het grootste belang. Zoals het onderscheid tussen solventen en zuren/basen de rode draad vormt door gans het bedrijf op het gebied van veiligheidsmaatregelen, zo ook bij de keuze van de persoonlijke beschermingmiddelen. Bij manipulatie van zuren & basen: Veiligheidsschoenen & handschoenen Veiligheidshelm & gesloten veiligheidsbril (optioneel gelaatsscherm) Volledig zuurbestendig pak Bij oplosmiddelen Veiligheidshandschoenen & antistatische veiligheidsschoenen Veiligheidshelm & gesloten veiligheidsbril Anti-statische werkkledij & fluohesje

4 Regelgeving met betrekking tot de opslag van chemicaliën Het 2 de deel van deze studieavond behandelde de regelgeving omtrent opslag van chemische stoffen. De link met ons gastbedrijf is natuurlijk snel gelegd. Om hier het fijne van te weten te komen, werd beroep gedaan op iemand die spreekt uit ervaring, met name René Dierickx van het Adviesbureau voor Veiligheid en Milieu ABIMOS uit Kluisbergen. ( Een aantal belangrijke punten uit de Wetgeving VLAREM II art werden toegelicht. Voor het plaatsen van ondergrondse opslagtanks had René voor ons heel wat nuttige tips: Respecteer de voorgeschreven afstanden, ook onderling bij plaatsing van meerdere tanks. Plaats een tank bestaande uit één compartiment op afschot richting mangat, een grotere tank met meerdere compartimenten plaatst men daarentegen waterpas. Zorg tijdens de plaatsing altijd voor 2 evacuatiewegen om de put de kunnen verlaten bij gevaar. Denk aan het gevaar voor opstijging van de tank door de druk van het grondwater. Zorg voor uniform aanvullingsmateriaal rond de tank en geen mix van verschillende aanvulstoffen in verschillende lagen (bijv. alleen zand of alleen gestabiliseerd zand is OK). Voorzie de nodige attesten: tankattest & peilattest. Dubbelwandige tanks moeten uitgerust zijn met een permanent lekdetectie systeem. Dit systeem waarschuwt u wanneer er een lek in de binnen- of de buitenwand van uw tank opgetreden is. Het meest gebruikte systeem is de lekdetectie d.m.v. vloeistof in de tussenwand. Wanneer de vloeistof verdwijnt uit de tussenwand (door een lek in binnen- of buitenwand) krijgt u op de controller een akoestisch en visueel alarm. Bij bovengrondse tanks volstaat meestal een uitwendige inspectie. Afhankelijk van de levensduur bepaald door de constructeur, kan een inwendige inspectie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om de 10 jaar. Veel voorkomende problemen die door René worden vastgesteld: Slechte lasnaden Corrosie (corrosiepokken, blaasvorming, zuurstofcorrosie, ) Vaak is de oorzaak van constructiefouten te vinden in het feit dat op het moment van constructie nog niet gekend is wat er in een tank zal worden opgeslagen. Vervorming ten gevolge van hoogdebiet leeg trekken van de tank (zowel de romp als het dak kan gaan vervormen). Polyester tanks op zich zijn niet bestand tegen zuren & basen (het is de coating die de bescherming vormt en als deze niet meer intact is, kunnen de polyestervezels worden aangetast waardoor de tank zijn sterkte verliest)

5 Welke administratieve problemen kun je ondervinden bij de keuringen van tanks? Milieuvergunning Milieuattest van inkuiping Stabiliteitsattest Attest van vloeistofdichtheid van tankplaats en losplaats Zoneringsplan Plaatsingsattest Let op voor fraude met overkleefde documenten (labels op de tank zelf)! Minimale aanduidingen noodzakelijk op de houder (tank) en de vulmond: Gevaarpictogram Inhoud van de tank Naam van het product Volgnummer indien meerdere tanks Weetje: wat is het verschil tussen een opslagtank en een productie- of procestank? Een productietank dient minimaal één maal per dag volledig geledigd te worden. Zo niet is het een opslagtank! Bedrijfsbezoek site Deerlijk Voor het bedrijfsbezoek onder begeleiding van Ignace Dejager & Kurt Blomme werden we veilig uitgedost met helm, veiligheidsbril en fluohesje en natuurlijk was iedereen voorzien van zijn eigen veiligheidsschoenen. Elke halte van dit indrukwekkend bezoek door gans het bedrijf beschrijven zou van het goede te veel zijn, maar hier toch enkele interessante hoogtepunten. Het magazijn voor opslag van ontvlambare stoffen is voorzien van een schuim blusinstallatie. Bij brandalarm wordt deze opslagplaats binnen enkele minuten volledig gevuld met blusschuim. Voor de lezers van dit verslag voor wie de werking niet zo bekend is, volg deze link naar Youtube voor een demonstratie. Omwille van het feit dat niet alle heftrucks die ingezet worden bij de solventen afvullijn explosie-beveiligd zijn, werden snuivers geïnstalleerd. Deze detecteren vaten met lekken of met gemorste producten aan het einde van de vullijn voor ze door de heftruck worden opgepikt. Een rood licht wijst op detectie en dus gevaar voor de binnenrijdende heftruck! Om explosierisico s uit te sluiten bij het lossen van solventen uit tankwagens dient alle materieel geaard te zijn. Zonder aarding werkt de installatie gewoon niet! Bij de Food opslagplaats konden we kennis maken met de palletexchanger. Onbegrijpelijk, maar nog zeer veel producten worden hier aangeleverd op houten pallets. Door middel van deze machine wordt met zeer weinig manuele arbeid de houten pallet vervangen door een kunststof pallet. Volg de link om deze in werking te zien. Van elk binnenkomend product gebeurt eerst een staalname. Dit staal wordt in het labo onderzocht en pas na goedkeuring mag er gelost worden. Alle stalen worden bewaard, echter niet te vergeten natuurlijk, de solventen en de zuren/basen in een aparte ruimte. Ook voor het laden/lossen van tankwagens en de staalnames zijn de nodige veiligheidsvoorzieningen getroffen voor de medewerkers. Elke laadplaats is voorzien van een levenslijn bevestigingssysteem. Voor de staalnames van binnenkomende producten in tankwagens is een beweegbaar platform ontwikkeld dat een veilige betreding bovenop de tankwagen garandeert.

6 Even opmerkelijk, en zeer goed doordacht, is de batterij aan slangen die opgehangen zijn nabij elk laadstation voor bulkgoederen. Vroeger gebruikte men voor alle producten dezelfde slang, met veel schoonmaakwerk en productverlies tot gevolg. Met één slang per product hoeven de slangen nooit meer schoon gemaakt te worden en is het productverlies verwaarloosbaar. Bovendien komt het ook nog de veiligheid van de medewerker ten goede. Ook het gebruik van slechts 1 kleur polycans kwam aan bod want dit heeft tal van voordelen ten opzichte van de verschillende kleuren die vroeger voor verschillende producten gebruikt werden. Alle 25 & 30 liter cans zijn thans zwart met een wit kleefetiket. Alleen voor natriumhypocloriet is er een gele achtergrond voorzien om een duidelijk onderscheid te maken. In een apart lokaal naast het pomphuis is de interne brandweer gevestigd, 18 man sterk. Een grote voorraad poederblussers en een wagen met schuimvat te trekken door een heftruck, moeten de eerste interventieploeg van dienst zijn in geval van brand. In het pomphuis vinden we een zware dieselmotorpomp en een ruime voorraad zwaar schuim om de schuim blusinstallaties van de bulklosplaatsen buiten van voldoende schuim te voorzien. Dit in tegenstelling tot het lichte schuim dat toegepast wordt in de schuim blusinstallatie voor de opslagplaatsen binnen. Je vraagt het je op het eerste gezicht niet af waarom alle opslagtanks voor zuren/basen in de hoogte opgesteld staan, maar dit heeft wel degelijk een gegronde reden. Het verpompen van zuren en basen vormt immers een groot technisch probleem wat betreft de levensduur van de materialen waaruit pompen en dergelijke dienen vervaardigd te worden, en verpompen door middel van druk is te gevaarlijk. Er wordt dus maar beroep gedaan op een natuurkracht, de zwaartekracht. De aangevoerde producten worden tijdens het lossen door de tankwagen zelf omhoog gepompt in de opslagtanks. Om vrachtwagens te laden richting klant worden deze op één van de weegbruggen onder de opslagruimte geplaatst en laat men het product gecontroleerd in de tankwagen lopen tot het gewenste gewicht is bereikt. Netwerking Zoals we dat op een Prebes studiemoment stilaan gewoon geworden zijn, werd de avond ook hier afgesloten met een gezellige babbel en een knabbel. Net zoals dit verslag wat volumineuser is dan normaal, is ook de studieavond bij Brenntag wat uitgelopen. En dat is vooral te wijten aan de meer dan interessante inhoud, de professionele wijze waarop onze gastheren Kurt, Ignace en René ons wisten te boeien met hun kennis en ervaring en de aandachtig luisterende deelnemende preventieadviseurs. Zoals Pieter opmerkte: het is beter dat het studiemoment wat uitloopt dan dat er hier iets anders uit loopt. Bij deze in naam van Prebes Kring West onze gemeende dank aan de directie van Brenntag voor de gastvrije ontvangst en aan Kurt, Ignace en René voor de prachtige avond. Verslag: Koen Sohier / Foto s: Bart D Hondt

Behaviour Based Safety bij Distributie

Behaviour Based Safety bij Distributie Behaviour Based Safety bij Distributie BACD presentatie Brenntag N.V., Ignace Dejager Operations manager Definities: Bulklevering Producten Transporttank Opslagtank Losplaats Losslang Vaste losleiding

Nadere informatie

CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BIJ BULKLEVERINGEN RESPONSIBLE CARE

CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BIJ BULKLEVERINGEN RESPONSIBLE CARE BELGIAN ASSOCIATION OF CHEMICAL DISTRIBUTORS CODE VAN GOEDE PRAKTIJK BIJ BULKLEVERINGEN RESPONSIBLE CARE Opgesteld door de Commissie «Veiligheid, Gezondheid en Milieu» Inhoud : - Definities - Procedures

Nadere informatie

Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten

Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten Nieuwsbrief MilieuTechnologie, december 2000 (Kluwer, jaargang 7, nummer 11) Jan Gruwez & Stefaan Deboosere, TREVI nv Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten Vorig jaar werden een aantal wijzigingen

Nadere informatie

OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE

OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE Voor opslag mazout-diesel-olie en regenwater MILIEUBESCHERMING? NATUURLIJK! IQ BEPROEFDE KWALITEIT HDPE niet gerecycleerd, gecertificeerd materiaal. Spiraalvormige dubbelwandige

Nadere informatie

"Chemicaliën: Opslag in bulk of in kleine verpakkingen?" Geert Denutte

Chemicaliën: Opslag in bulk of in kleine verpakkingen? Geert Denutte "Chemicaliën: Opslag in bulk of in kleine verpakkingen?" Geert Denutte Wie is CGK Group? Systemen om chemicaliën veilig en conform op te slaan Oplossingen om veilig te werken met chemicaliën Sleutel-op-de-deurprojecten

Nadere informatie

Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens

Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens Opgesteld in kader van Convenant Stoffen (VASt) door: Verbond van Handelaren in Chemische Produkten Postbus 80523 NL-2508 GM Den Haag tel.

Nadere informatie

Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter

Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter Opvangbak met verzinkt rooster, Bestelnr. 15-1050 n Kunststof opvangbakken Voor een veilige opslag van verpakte gevaarlijke stoffen conform PGS 15, VLAREM,

Nadere informatie

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen.

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen. Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen. 1. Wat is een professioneel gebruiker? Indien u uw mazoutreservoir voor verwarming hoofdzakelijk

Nadere informatie

BIJLAGE 15 AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING NESTLÉ NEDERLAND B.V.

BIJLAGE 15 AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING NESTLÉ NEDERLAND B.V. Adviesbureau SAM B.V. Heikesestraat 4, 5512PA Vessem www.sambv.nl info@sambv.nl BIJLAGE 15 AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING NESTLÉ NEDERLAND B.V. Onderwerp: Bijlage 15 Opslagvoorzieningen gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST. Opslag stookolietanks. Verplichtingen stookolietanks Vlarem II. Wetgeving

GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST. Opslag stookolietanks. Verplichtingen stookolietanks Vlarem II. Wetgeving GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST Opslag stookolietanks Verplichtingen stookolietanks Vlarem II Vanaf 0 moeten de meeste gebruikers van een stookolietank een attest kunnen voorleggen dat het bewijs levert

Nadere informatie

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail Veiligheidskasten De specialisten - Speciale kasten in detail De enkelwandige opslagkasten voor gevaarlijke stoffen bieden, aangepast aan de behoefte, een veilige opslag in de werkruimte volgens de voorschriften.

Nadere informatie

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc.

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc. INLEIDING: De processen bij DPG BV zijn m.n. verdeeld in aanvoer van goederen, opslag, productie, vullen verpakkingen, intern transport en het klaar maken voor verzenden. Daarnaast vinden er een aantal

Nadere informatie

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013)

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Emballage richtlijn Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Verbond van Handelaren in Chemische Produkt Postbus 80523 NL-2508

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Chemicaliën die door de NAM beoordeeld moeten worden 3.2 Gebruik van chemicaliën op NAM locatie 3.2.1 Algemeen 3.2.2

Nadere informatie

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden

Leveringsvoorwaarden Aankondiging (Incoterm 2010: DAP Beerse) De verkoper zal Metallo tijdig en ten laatste twee werkdagen voor de levering schriftelijk verwittigen en een leveringsdatum voorstellen (reception@metallo.com),

Nadere informatie

Flexitanks voor bulk vloeistoffen

Flexitanks voor bulk vloeistoffen Flexitanks voor bulk vloeistoffen Flexitainers of flexitanks (naamgeving verschillend naargelang leverancier) maken het mogelijk om in standaard zeecontainers vloeistoffen of poeders in bulk te vervoeren.

Nadere informatie

RICHTLIJN VOOR KOPPELINGEN GEBRUIKT TIJDENS HET LADEN/LOSSEN VAN CHEMISCHE PRODUCTEN IN BULKVORM

RICHTLIJN VOOR KOPPELINGEN GEBRUIKT TIJDENS HET LADEN/LOSSEN VAN CHEMISCHE PRODUCTEN IN BULKVORM BELGIAN AOCIATION OF CHEMICAL DISTRIBUTORS RICHTLIJN VOOR KOPLINGEN GEBRUIKT TIJDENS HET LADEN/LOEN VAN CHEMISCHE PRODUCTEN IN BULKVORM August Reyerslaan, 80 B-1030 Brussel Vijfde editie: 04/04/2013 RICHTLIJN

Nadere informatie

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen Wat is een professioneel gebruiker? Indien u uw mazoutreservoir voor verwarming hoofdzakelijk gebruikt

Nadere informatie

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende;

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende; Ingevolge artikel 59 van de WRO worden overtredingen van voorschriften, die deel uitmaken van een bestemmingsplan voor zover die overtreding uitdrukkelijk als strafbaar feit is aangeduid, gestraft met

Nadere informatie

Milieuvergunningsaanvraag Magazijnen Blauwhoef I en II Moerstraat 9/11 2040 Antwerpen VOPAK Logistic Services Belgium nv

Milieuvergunningsaanvraag Magazijnen Blauwhoef I en II Moerstraat 9/11 2040 Antwerpen VOPAK Logistic Services Belgium nv Your Logistic Service Provider Milieuvergunningsaanvraag Magazijnen Blauwhoef I en II Moerstraat 9/11 2040 Antwerpen VOPAK Logistic Services Belgium nv Your Logistic Service Provider Wie of Wat is VOPAK

Nadere informatie

Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens

Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens 1 P a g i n a Richtlijn voor bulkleveringen van vloeistoffen met tankwagens Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (april 2014) Verbond van

Nadere informatie

ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S. Walk the Talk. Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens. Herziening

ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S. Walk the Talk. Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens. Herziening ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S Walk the Talk Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens 1 Verantwoordelijkheden productielocatie Lossen chemicaliën Aankomst vrachtwagen Vertrek vrachtwagen Verwerking

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten

Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten Oktober 2014 Wassen Onderstaand wasvoorschrift is van toepassing op het reinigen van alle CurTec verpakkingen die zijn vervaardigd uit polyethyleen en polypropyleen. De

Nadere informatie

Instructienota voor de berekening van de inkuipingscapaciteit voor vaste houders voor de opslag van brandbare vloeistoffen en gevaarlijke producten

Instructienota voor de berekening van de inkuipingscapaciteit voor vaste houders voor de opslag van brandbare vloeistoffen en gevaarlijke producten Vlaamse overheid Afdeling Milieuvergunningen Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel T 02 553 79 97 F 02 553 79 95 milieuvergunningen@lne.vlaanderen.be Instructienota voor de berekening van de inkuipingscapaciteit

Nadere informatie

Instructie Flexitainer. Flexitanks voor bulk (vloei)stoffen

Instructie Flexitainer. Flexitanks voor bulk (vloei)stoffen Instructie Flexitainer Flexitanks voor bulk (vloei)stoffen Flexitank/ flexitainer Flexitainers of flexitanks (naamgeving verschillend naargelang leverancier) maken het mogelijk om in standaard zeecontainers

Nadere informatie

Best Supply Chain Practice voor zwembadchemicaliën

Best Supply Chain Practice voor zwembadchemicaliën 1 P a g i n a Best Supply Chain Practice voor zwembadchemicaliën Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (september 2015) Disclaimer Deze Best

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt

Nadere informatie

Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet

Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet Kees Jonker RWS WVL/ Bodem en Ondergrond (Bodem+) Inhoud presentatie Omgevingswet Opbouw van het Bal Waar staan de inhoudelijke voorschriften voor opslagtanks wat

Nadere informatie

Opslag van gevaarlijke producten

Opslag van gevaarlijke producten Opslag van gevaarlijke producten Infoblad Gevaarlijke stoffen komen in zo goed als elke onderneming voor, denk maar aan mazout, olie, verf, De opslag van dergelijke gevaarlijke producten is vergunningsplichtig

Nadere informatie

VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD

VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD VERSLAG West - Vlaanderen kring NOORD Omgaan met gevaarlijke stoffen Orde, netheid en hygiëne Tiense Suikerraffinaderij Lebbe Sugar Specialties (13.09.2016) De inschrijvingen voor deze kringavond Regio

Nadere informatie

HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen!

HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen! HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen! Hiltra is sinds 1980 als producent op de Nederlandse markt aanwezig als het gaat om fabricage van opslagsystemen voor gevaarlijke

Nadere informatie

Best Supply Chain Practice voor koppelingen

Best Supply Chain Practice voor koppelingen 1 P a g i n a Best Supply Chain Practice voor koppelingen Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (september 2015) Disclaimer Deze Best Supply

Nadere informatie

INFOVERGADERING Wevelgem 25 mei 2011

INFOVERGADERING Wevelgem 25 mei 2011 INFOVERGADERING Wevelgem 25 mei 2011 Pascal Demarets Vice President Operations Alliance International José Vandendriessche Production Engineering Manager Alliance International Géry Quatanne Quality Safety

Nadere informatie

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux CLP verordening 1272/2008: de gevolgen Andy D hollander Local Product Expert Benelux Chemische stoffen wereldwijd: huidige situatie Chemische stoffen wereldwijd: Ideale situatie GHS - CLP GHS UN Verenigde

Nadere informatie

Opvangbak Volume 50 liter Uitw. afm. L 800 x B 600 x H 130 mm Gewicht 2,50 kg Kleur Uitvoering zonder rooster

Opvangbak Volume 50 liter Uitw. afm. L 800 x B 600 x H 130 mm Gewicht 2,50 kg Kleur Uitvoering zonder rooster Met of zonder rooster 4 Diverse professionele opvangbakken ( lekbakken ) voor industrie en transportsector 4 Bescherming van milieu door preventie, vermijdt dure saneringen 4 Opvang van lekkende vetten

Nadere informatie

ENGELS MULTITANKS HERBRUIKBARE VLOEISTOF BULKCONTAINER. Ideaal voor transport en opslag van vloeistoffen. Eenvoudig te verplaatsen

ENGELS MULTITANKS HERBRUIKBARE VLOEISTOF BULKCONTAINER. Ideaal voor transport en opslag van vloeistoffen. Eenvoudig te verplaatsen VLOEISTOF BULKCONTAINER Ideaal voor transport en opslag van vloeistoffen Eenvoudig te verplaatsen Maakt vaten overbodig ENGELS bespaar op retourtransport voor een beter milieu VLOEISTOF BULK- CONTAINER

Nadere informatie

1 Opslag Bulkvloeistoffen

1 Opslag Bulkvloeistoffen 1 Opslag Bulkvloeistoffen 1.1 Ondergrondse of ingeterpte tank nwendige en uitwendige corrosie. Enkelwandige tank en; Kathodische bescherming en; Peilbuis grondwater Periodieke inspectie kathodische bescherming

Nadere informatie

loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro.

loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro. loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro. LOKTRACE Het lekdetectiesysteem Legaal, betrouwbaar en klimaat neutraal! Formeergas lekdetectie - De beste oplossing

Nadere informatie

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Grootvakstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Grootvakstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt pagina 1 van 13 versie: 2016/1 Engelandlaan 6, 2391 PN Hazerswoude - Dorp Tel. 0172-40 40 31 info@meermagazijn.nl www.meermagazijn.nl Inhoud 1 Werkzaamheden... 3 2 Voorbereiding en levering materialen....

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

11/10/2017. Prebes. Collega kom ns kijken 10/10/2017. The solution for your logistic challenges. Ertvelde Rieme (Haven van Gent) Location

11/10/2017. Prebes. Collega kom ns kijken 10/10/2017. The solution for your logistic challenges. Ertvelde Rieme (Haven van Gent) Location Prebes Collega kom ns kijken 10/10/2017 The solution for your logistic challenges Ertvelde Rieme (Haven van Gent) Location 1 Activiteiten Transport Mervielde 1. Transport van vloeistoffen in tankwagens

Nadere informatie

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6 V E I L I G H E I D S I N F O R M A T I E B L A D 9 1 / 1 5 5 / C E E SUBESTA REINIGINGSPRODUCTEN 1. IDENTIFICATIE Product benaming: SUBESTA 25 Leverancier: SUBESTA Toby Verkerk 2406 GA ALPHEN AAN DEN

Nadere informatie

Task Safety Requirements Sampling

Task Safety Requirements Sampling Page 1 of 6 A. INTRODUCTIE Bij het behandelen van stalen bestaat de kans op incidenten. Alleen een nauwgezette opvolging van de juiste procedures, het aanwenden van de gepaste arbeidsmiddelen en het correct

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Versie 21/04/2015

Veelgestelde vragen Versie 21/04/2015 Vlaamse overheid Afdeling Milieuvergunningen Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel T 02 553 79 97 F 02 553 79 95 milieuvergunningen@lne.vlaanderen.be Veelgestelde vragen Versie 21/04/2015 21/04/2015

Nadere informatie

Het veiligste en voordeligste is een bovengronds, toegankelijk reservoir met een dubbele bescherming (inkuiping of dubbele wand).

Het veiligste en voordeligste is een bovengronds, toegankelijk reservoir met een dubbele bescherming (inkuiping of dubbele wand). Wat bevelen wij u aan? 5 Het veiligste en voordeligste is een bovengronds, toegankelijk reservoir met een dubbele bescherming (inkuiping of dubbele wand). Mazout, één en al comfort 1. Vrijheid U kiest

Nadere informatie

Vlaanderen is bodembewust. Beter voorkomen. dan saneren De goedkoopste weg naar een propere bodem SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM

Vlaanderen is bodembewust. Beter voorkomen. dan saneren De goedkoopste weg naar een propere bodem SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM Vlaanderen is bodembewust Beter voorkomen dan saneren De goedkoopste weg naar een propere bodem SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM Zorg voor uw bodem... en voor uw portemonnee Werkt uw bedrijf met producten

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket 1. Het Reni PLUS BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad hebben, dan

Nadere informatie

Vervanging PFOS (Per Fluor Octaan Sulfonaten) schuim bij

Vervanging PFOS (Per Fluor Octaan Sulfonaten) schuim bij Vervanging PFOS (Per Fluor Octaan Sulfonaten) schuim bij. Dow Benelux BV vestiging Terneuzen. Volgens Richtlijn 2006/122/EC W. van de Putte Project management EH&S Delivery leader of VGM contact Wie is

Nadere informatie

AMV' '1001 DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW,

AMV' '1001 DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, m rin AMV'00060090'1001 Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 5.17.2.1, 3, van titel 11 van het VLAREM ingediend door nv Van De Velde voor een tankstation

Nadere informatie

Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren. Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid.

Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren. Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid. Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid. Wielblokkering MAX AS Wielblokkeringen MAX. Voor de veiligheid

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt u daarvoor

Nadere informatie

Profilpipe Holland BV

Profilpipe Holland BV Nieuwstadterweg 21 6136 KN Sittard Postbus. 572 NL6130 AN Sittard Tel: +31 46 4203010 Fax: +31 46 4203011 www.profilpipe.nl Profilpipe Holland BV Uw tank en wikkelbuis leverancier in de Benelux. Bedrijfsprofiel:

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 Prebes nieuws & kalender (in uw regio) Wetgeving Wikiprebia Programma In uw regio: Prebes Nationaal & Provinciaal

Nadere informatie

Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR

Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR 1 Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR 10 oktober 2014 2 I. Missie en doelstellingen Missie : het toezicht en de controle op de naleving van de

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket 1. Het Reni PLUS BETON Z (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant! H S PRO TECT EPO X is een luchtdrogende coating ter bescherming van gepolierde beton en epoxy. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. H S PRO TECT EPO X beschermt

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER FIELDMASTER INHOUDSTAFEL 1. ALGEMEEN 3 2. OPSLAG, TRANSPORT EN PLAATSINGSVOORSCHRIFTEN 3 3. EERSTE GEBRUIK 4 4. TECHNISCHE GEGEVENS

Nadere informatie

In euro Waarborgen Herconditioneringskosten

In euro Waarborgen Herconditioneringskosten BRENNTAG STANDAARD VERPAKKINGEN 2016 1. Brenntag Algemene Verpakkingsvoorwaarden 1.1. Waarborgen en herconditioneringskosten In euro Waarborgen Herconditioneringskosten Cans 20 25-30 lt 8,68 0,95 - Vaten

Nadere informatie

In euro Waarborgen Herconditionerings- Huur/kalenderdag*

In euro Waarborgen Herconditionerings- Huur/kalenderdag* B RENNTAG STANDA A RD VERPAKKINGEN 2018 1. Brenntag Algemene Verpakkingsvoorwaarden 1.1. Waarborgen en herconditioneringskosten In euro Waarborgen Herconditionerings- Huur/kalenderdag* kosten Cans 20 25-30

Nadere informatie

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen is een uitgave van Flanders Investment & Trade Gaucheretstraat

Nadere informatie

Bijlage 13 Bodem risico analyse Komeco BV

Bijlage 13 Bodem risico analyse Komeco BV Bijlage 3 Bodem risico analyse Komeco BV Uitgevoerd via het stappenplan van de NRB. 200 & 202. Opgemaakt: Komeco BV, augustus 203 De volgende activiteiten vinden plaats bij Komeco BV aan de Colijnweg 2

Nadere informatie

Asecos producten - veiligheid en milieubescherming

Asecos producten - veiligheid en milieubescherming Programmaoverzicht Asecos producten - veiligheid en milieubescherming Veilige handling, opslag volgens voorschriften en milieubescherming asecos biedt een omvangrijk totaalprogramma met producten van A

Nadere informatie

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Diesel AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Korte samenvatting BELANGRIJKSTE KENMERKEN Wat is AdBlue?... 3 Waar dient het voor?....

Nadere informatie

G&G Trading B.V. Industrieweg 18-1 3846 BD Harderwijk Tel.+31(0)341-414993 Fax+31(0)341-419625

G&G Trading B.V. Industrieweg 18-1 3846 BD Harderwijk Tel.+31(0)341-414993 Fax+31(0)341-419625 RESQ-TAPE is een zelfhechtende siliconen afdichtings- en isolatietape met veel verschillende toepassingen. Deze veelzijdige en gebruiksvriendelijke tape is uw eerste hulp bij allerlei reparaties. U brengt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem

Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem Voorwoord: U heeft gekozen voor een brandwerend opslagsysteem van Bumax. Hartelijk dank voor uw vertrouwen. U heeft een brandwerend opslagsysteem conform

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de

Nadere informatie

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Workshop Reach / CLP bij Genencor International (06/06/2017) Elke preventieadviseur heeft reeds gehoord over veiligheidsinformatiebladen die bij chemicaliën meegeleverd

Nadere informatie

Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s door AS 6800

Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s door AS 6800 Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s 102 106 door AS 6800 1. Waarom de nieuwe inspectierichtlijn AS 6800? Inspectie van tanks en leidingen

Nadere informatie

SCOOTER- EN FIETSBOXEN. Voor pakketdiensten. Voor maaltijdbezorging ENGELS

SCOOTER- EN FIETSBOXEN. Voor pakketdiensten. Voor maaltijdbezorging ENGELS SCOOTER- EN Voor pakketdiensten Voor maaltijdbezorging ENGELS voor gemak de binnenstad voor een inbeter milieu SCOOTER- EN BICYCLE DELIVERY BOX Het is steeds lastiger medewerkers te vinden met scooterrijbewijzen

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine

Nadere informatie

Best Supply Chain Practice voor IBC s met gevaarlijke stoffen

Best Supply Chain Practice voor IBC s met gevaarlijke stoffen 1 P a g i n a Best Supply Chain Practice voor IBC s met gevaarlijke stoffen Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (December 2015) Disclaimer

Nadere informatie

Regeling art Verwijzingen en overige eisen Belangrijkste wijzigingen

Regeling art Verwijzingen en overige eisen Belangrijkste wijzigingen Sinds 1 december 2013 verwijst de Activiteitenregeling naar de nieuwste versies van de PGS-richtlijnen 28 en 30 voor de opslag in ondergrondse en bovengrondse opslagtanks. Deze wijziging van de Activiteitenregeling

Nadere informatie

AdBlue opslagsystemen BlueMaster

AdBlue opslagsystemen BlueMaster AdBlue opslagsystemen BlueMaster De BlueMaster is ontworpen als antwoord op de vraag van zowel commerciële bedrijven als de eindgebruiker. Uitgerust met een dispenser en een gecombineerde lek- en levelsensor

Nadere informatie

VLAREM-trein 2013 een toelichting

VLAREM-trein 2013 een toelichting VLAREM-trein 2013 een toelichting 18/05/2015 Gert Boschmans Business Manager Erkend Milieudeskundige gert.boschmans@be.bureauveritas.com INHOUD Inleiding: Totstandkoming Belangrijkste wijzigingen CLP en

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 300 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Legbordstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Legbordstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt pagina 1 van 9 versie: 2016/1 Engelandlaan 6, 2391 PN Hazerswoude - Dorp Tel. 0172-40 40 31 info@meermagazijn.nl www.meermagazijn.nl Inhoud 1 Werkzaamheden... 3 2 Voorbereiding en levering materialen....

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

SHUFFLE-MIX. www.shufflemix.nl. Shuffle-Mix

SHUFFLE-MIX. www.shufflemix.nl. Shuffle-Mix SHUFFLE-MIX www.shufflemix.nl Shuffle-Mix Shuffle-Mix Bent u op zoek naar een compact systeem om uw producten te beluchten? Wilt u ook kosten besparen? Lees dan deze brochure met daarin het volledige Shuffle-Mix

Nadere informatie

Your partner for all premium & private brands. Nederlandse editie

Your partner for all premium & private brands. Nederlandse editie Your partner for all premium & private brands Nederlandse editie Inhoud Bedrijfsprofiel 2 Facts & Figures 6 Producten 8 Magazijn 14 Distributie 16 Contactgegevens 18 Bedrijfsprofiel Deldo is één van de

Nadere informatie

Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof. Gerrit Proper

Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof. Gerrit Proper Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof Gerrit Proper Inhoud 1 Georg Fischer 2 Kunststof, een verantwoorde keuze Geen corrosie Chemische bestendigheid Glad oppervlak Eco voetafdruk 2 Georg Fischer 3 Georg

Nadere informatie

Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen

Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen Bron: www.overheid.nl (Tekst geldend op: 25-02-2014) Activiteitenbesluit milieubeheer Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen 4.1.1. Opslaan

Nadere informatie

EVO PGS-15 Checklist

EVO PGS-15 Checklist Checklist PGS-15 Checklist EVO PGS-15 Checklist evo.nl/pgs15 1 Verkrijg eenvoudig een algemeen inzicht in de PGS-15 richtlijn Bedankt voor uw download Deze PGS-15 checklist is opgesteld om een algemeen

Nadere informatie

Best Supply Chain Practice voor laden en lossen van verpakte chemicaliën

Best Supply Chain Practice voor laden en lossen van verpakte chemicaliën 1 P a g i n a Best Supply Chain Practice voor laden en lossen van verpakte chemicaliën Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (december 2015)

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen?

Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? Opdrachtgever Broekman Logistics streeft ernaar een

Nadere informatie

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving?

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Geachte relatie, Brenntag maakt serieus werk van REACH en we doen dat graag in nauwe samenwerking met onze klanten en leveranciers. Als één van s werelds

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Duo Pack

Gebruiksaanwijzing Duo Pack Gebruiksaanwijzing Duo Pack Augustus 2016 Wassen Onderstaand wasvoorschrift is van toepassing op het reinigen van alle CurTec verpakkingen die zijn vervaardigd uit polyethyleen en polypropyleen. De beste

Nadere informatie

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde Producten voor de OK Peha -instrument: De hygiënische voordelen van chirurgische disposable instrumenten met de hoogwaardigheid,

Nadere informatie

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Bioremediering wetgeving Richtlijn Duurzaam gebruik van pesticiden (EU 2009/128) Vlaanderen: Vlarem -

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen SEPTEMBER 2016 DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen IBC s of voluit Intermediate Bulk Containers. Dit is een container die gebruikt wordt voor los gestorte goederen in bulk (bv ertsen,

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u hemelwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende hemelwater in voorraad hebben,

Nadere informatie

TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION

TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION ASTERIA 750 De Asteria waterzuiveringen zijn ontworpen voor het zuiveren van huishoudelijk type afvalwater berekend op een debiet van 150 liter /

Nadere informatie

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201)

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) instructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) pi.clo07.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker Pagina 1 van 6 Onderwerp Machinenummer Type Serienummer Fabrikant/leverancier Datum fabricatie Datum indienststelling Zie navision Gebruik van de laagwerker De machine wordt gebruikt voor controle en inspectie

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Hoge druk VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Hoge Druk Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie