Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers,"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers, Na het verkrijgen van heel wat feedback, hebben we onze nieuwsbrief onder handen genomen. Onze werking is na al deze tijd stabieler geworden, met een aantal activiteiten die structuur bieden in onze planning. Dit zal vanaf nu ook in de nieuwsbrief duidelijk worden: we creëerden binnen de groene kaders enkele vaste rubrieken met een algemene uitleg, die onveranderd blijft. Onder de kaders kan je nieuwe informatie en foto s vinden. OP HET PROJECT Speciale evenementen Día del maestro Op 7 juli vieren ze in Peru Dag van de leerkracht. Dit jaar werd deze dag in mineur gevierd aangezien bijna alle leerkrachten in staking waren. Maar voor ons was het nog steeds de ideale dag om onze leerkracht Susi, klassenverantwoordelijke Sara, chauffeur Brandon en kokkin Diofe in de watten te leggen. We maakten een leuke fotocollage, overdonderden hen met knuffels en gilden op ons luidste GRACIAS. Duitse ziekenhuis Diospi Suyana viert zijn 10 e verjaardag! Op 8 augustus 2017 vertrok ik richting Curahuasi om drie weken lang mee te werken met Oye Lena. Ik had nog nooit vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland, en was nog nooit alleen op reis geweest voor zo n lange periode. Mijn reis was dus op z n minst gezegd een uitdaging! Toen ik na ruim dertig uur onderweg te zijn eindelijk aankwam, viel de eerste stress meteen van mijn schouders: wat een warm onthaal en wat een ongelofelijk mooie locatie. Hier zou ik me zeker en vast kunnen amuseren. Al snel leerde ik het kleine en charmante Curahuasi kennen. Een aantal vaste waarden van Curahuasi, zoals de markt en het heerlijke brood van bij Cezar zal ik zeker niet snel vergeten. Nog zo n vaste waarde in het dorp is Diospi Suyana, een Duits ziekenhuis dat bijna gratis gezondheidszorg aanbiedt. Het toeval wil dat Diospi Suyana op het moment van mijn verblijf tien jaar was geworden. Als dat geen reden tot feest is.

2 Op donderdag werd iedereen s morgens uitgenodigd, en trokken we dus met Jean Pier, Diana en Clariza naar daar. Speeches werden afgewisseld met christelijke liedjes, gezongen door de dokters van het hospitaal. Er deden al wat geruchten de ronde in het dorp dat de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, naar Curahuasi zou afzakken om de mensen van Diospi persoonlijk te feliciteren. Ik geloofde absoluut niet dat dat zou gebeuren. Hoe absurd zou het ook zijn dat we de president van Peru in levende lijve zouden zien?! Tot er plots een aantal helicopters boven Diospi kwamen cirkelen en niet veel later de president van Peru binnen kwam wandelen. Wat een ervaring! Op vrijdag werden we nog eens uitnodigd, deze keer in de namiddag, voor een heus kinderspektakel. Met wel 30 kinderen gingen we zingen, dansen en springen. We kijken al uit naar hun 20-jarig bestaan! ;-) (Door Lana Crois)

3 Thematisch werken Bij Oye LENA werken we thematisch: zowel met onze buitengewone leerlingen als met de kleuters en dit zowel op het project zelf als tijdens de lessen in de bergschooltjes. Elke maand werken we een nieuw thema uit dat de rode draad vormt doorheen alle lessen en klasjes. Deze thema s staan vast voor 3 schooljaren. Aan elk thema werden (Peruaans- Belgische) doelstellingen gekoppeld waarbij niet enkel cognitieve doelen, maar ook sociaal - emotioneel welzijn en attitudes van belang zijn en we gebruiken deze als houvast. Binnen elk thema komen methodes zoals Sherborne, Snoezelen, hoekenwerk, multi-sensory storytelling,.. aan bod. Ons onderwijs begint bij de leefwereld van het kind. Deze leefwereld bestaat uit uitdagingen en ervaringen, ze nodigt uit tot experimenteren en exploreren en vormt zo de basis voor gemotiveerd leren. Via spelend leren en al doende leren trachten we de ontwikkeling van het kind te stimuleren om zo zijn kansen op een betere toekomst te vergroten. Juli = Peru Op 28 juli vieren de Peruanen hun nationale feestdag. Daarom zongen, werkten en speelden alle scholen, en ook wij, rond het thema Peru. De kinderen schilderden de dieren van Peru, weefden wol, leerden over de verschillende gebieden in Peru, en zoveel meer. Vooral het liedje over de dieren in Peru (met gebarentaal) viel erg in de smaak. De kinderen van de private scholen, en alle organisaties van Curahuasi, marcheerden rond het centrale plein van het dorp. s Avonds kwam het plein helemáál tot leven met een concert en vuurwerk. Augustus = De kleuren van de regenboog Tijdens de maand augustus werkten we rond de kleuren van de regenboog. De eerste week kregen de kinderen tijdens de begincirkel steeds een opdracht, zodat ze een kleur konden verdienen om de lege regenboog op te vullen. Zo moesten de kinderen een zonnegroet doen, een liedje zingen, voorwerpen zoeken in een bepaalde kleur en parels sorteren per kleur. De kleuters waren zo blij om elke dag een nieuwe kleur te zien verschijnen! Ze wisten niet dat onze buitengewoontjes dit elke dag deden tijdens hun ochtendlessen dit elke dag deden. Ssst ;-). We sloten de maand af met een toneelstuk over de kleuren die ruzie maakten over wie nu de mooiste kleur is. Uiteraard was het besluit van dit toneelstuk dat de kleuren het allermooiste zijn samen in de regenboog.

4 Wekelijkse lessen in de bergscholen Ccocchua en Puka Puka Één keer per week trekken we naar een afgelegen bergschooltje, afwisselend in Puka Puka of Ccochua. We geven er les aan de kleuters en proberen samen met de plaatselijke leerkracht aan beter onderwijs te werken. We willen hen in contact brengen met methodes zoals Schrijfdans, Snoezelen, Sherborne en Multisensorieel Vertellen. De kinderen in deze bergdorpjes spreken thuis voornamelijk of zelfs uitsluitend Quechua, terwijl de lessen op school in het Spaans zijn. De meeste kinderen hebben bovendien laagopgeleide ouders die het belang van onderwijs niet altijd erkennen en de ontwikkeling van hun kind thuis niet stimuleren. Hierdoor hebben de kinderen een grote achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ccocchua ligt op 45 minuten rijden van het project. Er zitten 9 leerlingen in het klasje van juf Myriam, van 3 tot 6 jaar. De lessen gaan door in een huisje van één van de moeders en het klaslokaal is erg klein, laag en donker. Puka Puka ligt op 20 minuten rijden van het project. Er zitten 5 leerlingen in het klasje van juf Pelaya, ook van 3 tot 6 jaar. Naast de kleuterklas is er ook een lagere school, waarbij alle leeftijden verdeeld zijn over twee klassen. Hier is wat meer ruimte, maar de mogelijkheden van de juf blijven zeer beperkt. Door langs te gaan op deze schooltjes proberen we om de leerkracht ter plaatse te ondersteunen en het onderwijs kwalitatiever te maken. Zowel de vrijwilligers, kindjes als leerkracht reageren alvast enthousiast. Pas toen de stakingen eind augustus voorbij waren konden we eindelijk weer terug naar onze kleuters in de bergscholen.

5 Maandelijks bezoek aan de warmwaterbaden van Cconoc Éen keer per maand gaan we naar de warmwaterbaden van Cconoc, op 20 minuten van het project. De ene maand met onze kleuters, de andere maand met onze leerlingen met een beperking. In de eerste plaats leren we onze kleuters genieten van het water, en wie er klaar voor is kan starten met voorbereidende oefeningen op zwemmen. Kinderen in Curahuasi gaan zelden tot nooit naar deze warmwaterbaden, waardoor veel kleuters de eerste keren bang zijn voor het water, maar al snel overwinnen ze die angst en is het één groot feest! Met dank aan ex-vrijwilligers Katleen Loos en Roel Verhaert voor het nieuwe opblaasbaar speelgoed. Ze maken het zwemmen in Cconoc nog extra plezant. Ouderparticipatie Elke maand komen we samen met de ouders van onze kinderen. Eerst en vooral willen we hen op de hoogte brengen van het reilen en zeilen op Oye LENA en van de ontwikkeling van hun kind. We doen dit bij een hapje, een drankje en een fotoreportage over de voorbije maand. Daarnaast bieden we ook workshops aan waarin ouders leren hoe ze hun kind en zijn ontwikkeling elke dag kunnen stimuleren. Er is ruimte om te praten over opvoeding in het algemeen, de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan en het belang van gezonde voeding en gezondheid. Met een aantal moeders komen we regelmatiger samen: zij werken mee aan het project Mamita Made Materials. Dit zijn door hen gemaakte materialen (onder andere wanten, sjaals, popjes, ),waarvan de opbrengst van de verkoop enkel en alleen naar hen gaat. Meer informatie daarover vind je later in deze nieuwsbrief, en op de gelijknamige facebookpagina.

6 Brussendag Met de term 'brussen' bedoelen we broers en/of zussen van kinderen met een beperking. In het verleden merkten we dat onze speciale kinderen niet altijd goed behandeld worden door hun brussen. We ervaarden in sommige gevallen zelfs misbruik en vooral jaloezie ten opzichte van de cadeautjes en zorg die ze krijgen van het project. Met dit project willen we de brussen betrekken bij onze werking. We willen onze brussen psychologische ondersteuning bieden en aandacht schenken aan hun gevoelens. Op die manier proberen we de relaties tussen de broers en zussen onderling te versterken en zo de levenskwaliteit van beide partijen te verbeteren. In juli combineerden we de brussendag met het afscheidsfeest van vrijwilligster Elien. We deden nog eens een feestje met verkleden en schminken, aangezien dit ieders favoriet is. In augustus bakten we samen pannenkoeken.

7 Maandelijks bezoek aan het weeshuis van Cachora In mei 2016 ontdekten we dat twee van onze trouwe leerlingen, Brayan en Jesús, door hun moeder werden achtergelaten in een weeshuis in Cachora, en gingen we hen voor het eerst een bezoekje brengen. Dit bezoek was hartverscheurend en -verwarmend tegelijk en zorgde ervoor dat we sindsdien maandelijks terugkeren. De 2 jongens hebben nauwelijks nog contact met hun moeder of broertje, zij komen 1 of 2 keer per jaar bij hen op bezoek. De jongens hebben het duidelijk moeilijk met de situatie, maar na een lange periode van huiselijk geweld en ook mishandeling naar hen toe, hopen we dat ze daar een stabieler leven kunnen leiden, met hopelijk zicht op een betere toekomst. Om hieraan bij te dragen trekken we dus één zaterdag of zondag per maand naar Cachora om er leuke activiteiten te organiseren, bij te praten en iets lekkers te eten en drinken. De nadruk ligt op ontspanning en plezier. We willen de kinderen dan ook vooral een leuke dag bieden waar ze elke maand naar kunnen uitkijken. Steeds weer een veel te korte, maar mooie dag. In juli namen we puzzels en enkele labyrinthen mee en in augustus enkele gezelschapsspelen en boeken. Dit vergaten we te vermelden in de vorige nieuwsbrief: Op zaterdag 10 juni gaf studente Sociaal Werk Charline Loontjens een workshop over hechtingsproblematiek in het weeshuis van Cachora. AangGezien veel kinderen in een weeshuis niet veilig gehecht zijn, is het belangrijk voor de begeleiders om voldoende te weten over deze problematiek. De begeleiders leken dan ook geïnteresseerd in wat Charline te vertellen had en gaven aan hier verder mee aan de slag te zullen gaan.

8 Gelukkige verjaardag We vieren de verjaardagen van onze kinderen met een gepersonaliseerde kroon, een liedje en een cadeau. Sommige peters of meters sturen voor hun petekind een cadeau op met de post of storten een extra centje zodat wij iets kunnen kopen. De andere kinderen ontvangen een pakje uit onze grote verjaardagsdoos. Pauline Stoffels, meter van Rodrigo, stuurde voor zijn verjaardag wel 50 Euro op. Daarmee kochten we een leuke Spiderman en organiseerden we een groot verjaardagsfeest. Diezelfde week waren ook Sarahi, Lyndal en Klaus jarig, dus zij mochten mee genieten van de aandacht. We speelden enkele spelletjes zoals stoelendans, de kinderen mochten zich verkleden en schminken en we aten lekkere taart met ijs. Een fantastisch leuk feest!

9 Jhordi had erg veel geluk: enerzijds kreeg hij een postpakketje met allerlei kadootjes van zijn meter Hanna Bauern, anderzijds stuurde zijn peter Marc Vanhove geld op en daarmee kochten we een bal en een pakje vol dinausaurussen. Wat een fijne verjaardag! Ook Belen haar peetouders Bart en Olga Jacobs en Wilde s meter Chris Vijt stortten een extra centje voor hun verjaardagen. Belen kreeg een grote doos vol parels en bovendien arriveerde haar verjaardagskaart net op tijd met de post. Wilde kreeg allerlei schrijf- en tekengerief. Wat waren ze blij! Het ziet er naar uit dat de feestdagen in december voor veel liefde zorgen, want ook Jhoncito, Yessenia, Jhendy, Jerson, Josue en Ruth Belinda waren jarig in juli/ augustus; zij kozen iets uit de verjaardagsdoos.

10 Korte berichten Ex-vrijwilligster Hannah Bauern, haar ouders Christine en Wolfgang Bauer, peetouders van Jhordy en Ulrike and Stamatios Dourakas, peetouders van Karen stuurden helemaal uit Oostenrijk een pakje op voor hun favorietjes. Glasblazers Tinne Vroonen en Wilma Van Rees schonken beiden elks 30 Euro aan het project. Bedankt Tinne en Wilma! Tinne besloot daarna ook meter te worden, en kreeg Sarahi onder haar hoede. Voor Sahiri's Sarahi s verjaardag kochten we een Mickey Mouse knuffel. Later op de maand gaf Tinne met vrijwilligster Astrid nog een pop mee naar Curahuasi, en Tinne's collega Christine gaf een rugzakje. Bedankt Tinne en Christine! Vrijwiller Astrid had ook voor Karen een pakje mee van de familie Vancoppenolle; een tekenboek en stiften. Ze waren beide in de wolken! Bedankt familie Vancoppenolle! Vrijwilligster Elien Luyts werd meter van Alondra, en kocht ter plaatse een kadootje voor haar nieuwe metekindje. Bedankt Elien!

11 Een ook deze drie kinderen werden gelukkig gemaakt! Ruth Milagros ontving van haar meter Inez Vereecken een pakje met leuke kleren! Nohelia en Eliazar kregen van het project een pakje! Laura Christiaens en haar familie zamelden in België tweedehands, maar bijna nieuwe, kleren in. Deze werden in een valies meegenomen door een vrijwilligster en uitgedeeld in de klas. Iedereen kreeg een nieuwe fleece, T-shirt of broek. Wat een vreugde! In de zomer hadden we weer enkele Casa Lena bezoekers. Anne Van Mossevelde werkte 2 weken op het project. Familie Van Aken, met dochters Yitzke en Yenka, namen in hun valies allerlei spulletjes mee voor de kinderen. Yitzke kocht deze spulletjes met haar welverdiende babysitgeld! De ouders van klassenverantwoordelijke Sara Defoor kwamen ook enkele dagen op bezoek, hielpen mee op het project, en namen een hele valies vol leuke dingen mee!

12 Oye Lena peters Roger Verhasselt en Ronald Depreeuw gaven een hele stapel inlegpuzzels mee naar Curahuasi, met bezoekers Dirk en Erna. Ook Dirk en Erna zelf hadden vanalles mee voor het project. En last but not least: vrijwilligster Sofie had in haar valies ook plaats gemaakt voor enkele spulletjes die we nodig hadden. BEDANKT ALLEMAAL!

13 Vrijwilligers komen en gaan Oye LENA werkt met vrijwilligers: mensen van overal ter wereld die een handje komen toesteken. Het aantal vrijwilligers schommelt in de loop van het jaar, maar gedurende 3/4 van het jaar kunnen we rekenen op wel 10 vrijwilligers. Sommige vrijwilligers komen voor slechts 4 weken, anderen voor een jaar. Maar elk bezoek en elke bijdrage waarderen we. Onze vrijwilligers zijn sleutelfiguren; dankzij hen slagen we erin om elke dag te doen wat we willen doen, voor en met onze kindjes. Begin juli moesten we helaas afscheid nemen van Elien. Na het feestje met de kindjes in de namiddag, volgde er s avonds een gezellig kampvuur met barbeque. We zullen deze immer enthousiaste, goedlachse en gedreven vrijwilligster nooit vergeten. (door Sofie Verrijkt) Gezien er weinig vrijwilligers gepland stonden voor de zomervakantie, maakten we ons een beetje zorgen. Tot we zagen wát voor een vrijwilligers er kwamen. Sofie en Olivia kwamen begin juli aan, en later die maand vervoegden Astrid en Ingrid het gezelschap. Begin augustus sloot Lana als laatste aan. Vanaf week één zetten ze zich allen enorm in voor het project, en werden onze zorgen teniet gedaan door hun enthousiasme. Samen zorgden ze ervoor dat alle kinderen van Oye Lena een fantastische zomertijd hadden en veel bijleerden. Heel erg bedankt dames! Succes met jullie komende avonturen; wij wensen jullie het allerbeste. Tot volgende zomer? (Door Sara Defoor)

14 TER ONDERSTEUNING VAN HET PROJECT Korte berichten Nora Teichert is een Duitse schrijfster met een website over Peru: Zij kwam in juli het project bezoeken en besloot daarna samen met haar familie en vrienden ons te steunen met maar liefst 350 Euro! Bedankt Detlef Mattis, Bernd & Gaby Stiehler, Betty & Kurt Gröning, Betty & Ernst Kaiser, Edeltraud & Siegbert Johannes, Adelheid Behnke, Brigitte Becker en Ines & Burkard Stöhr! Het woon- en zorgcentrum Leiehome in Drongen ( besloot Oye LENA te steunen en deed dit met wel 500 Euro! Bedankt algemeen directeur Filip Maertens, Lien Windels, de rest van de Raad van Bestuur en alle betrokkenen voor deze steun! Mamita Made Materials: een breiproject voor en door onze moeders Mamita Made Materials is een project waarmee we in januari 2017 startten. Het enige doel van dit project is onze moeders te helpen door hen een eerlijk loon te geven in ruil voor het breien van verschillende materialen. Heel veel moeders vroegen steeds weer om werk of om financiële hulp. We zaten met onze handen in het haar: hoe kunnen we onze mama s helpen? In het verleden stelden we hen reeds voor om thuis mutsen, sjaals, truien e.d. te breien, maar niemand ging op het voorstel in. Het probleem bleek te zijn dat zij niet de financiële middelen hadden om zelf wol te kopen. Dus... schaften wij wol aan voor hen. Mama s die willen deelnemen aan het project kunnen bij ons enkele bollen wol uitkiezen om mee naar huis te nemen. In enkele gespecialiseerde tijdschriften kunnen ze leuke ideeën opdoen. In ruil voor een gebreid of gehaakt item krijgen ze dan een faire vergoeding. Een deel van de winst van de verkoop gaat naar de moeders, het overige deel naar de aankoop van nieuwe wol. Zonta Club Roeselare zorgde ervoor dat we dit project kunnen realiseren. Zij gaven namelijk een startkapitaal van 2000 euro, zodat we de wol, de haak- en breipinnen, de kopies van de tijdschriften,.. e.d. kunnen aankopen.

15 OPROEP! HELP ONS MARLENI TE HELPEN! Twee jaar geleden, toen we Marleni voor het eerst leerden kennen, baarde haar misvormde beentje door een slecht verzorgde open beenbreuk ons zorgen. Het verhaal over de oorzaak van de breuk dat we bij de mama te horen kregen over de oorzaak van de breuk was twijfelachtig. We gingen met Marleni naar het Duitse ziekenhuis in het dorp en namen X-ray foto s. Ze stelden vast dat de beenbreuk had gezorgd voor haar misvormd beentje en dat we binnen een halfjaar moesten terugkomen wanneer er een traumatoloog aanwezig zou zijn. Na zes maanden vertelde de traumatoloog ons dat we best konden afwachten, omdat het uit zichzelf kon goedkomen en dat we na een jaar op controle moesten komen. Zo gezegd, zo gedaan. In april van dit jaar namen de dokters weer X-ray foto s, en zagen dat er een kleine verbetering merkbaar was. Ze vertelden ons dus dat we nog steeds dienden af te wachten. Ondertussen blijft Marleni sukkelen: stappen gaat moeizaam, lopen gaat amper, vallen doet ze om de haverklap en ze klaagt ook regelmatig over pijn. We besloten daarom een tweede opinie te vragen bij Kausay Wasi Clinic, in Coja, op 4 uur rijden van het project. Deze kliniek werd in 2005 opgericht door Guido en Sandra Del Prado om medische hulp te bieden aan de armsten van Peru. Daar vertelden ze ons dat Marleni wel degelijk een operatie nodig heeft en dat ze haar beter willen onderzoeken in februari als wanneer Dr. David Shaw, een orthopedagogisch chirurg, in het ziekenhuis zal zijn. De kosten voor het onderzoek zullen 200 soles bedragen. De operatie zal veel duurder zijn, maar aangezien de ouders van Marleni in armoede leven, zal het ziekenhuis deze kosten op zich nemen. Wij willen zorgen voor transport, logies, eten en nazorg om zo goed mogelijke omstandigheden te creëren voor een optimaal genezingsproces. Hopelijk kan Marleni dan binnenkort wel stappen en lopen zonder pijn, en ravotten met haar leeftijdsgenootjes. Hoeveel geld dit avontuur zal kosten, weten we momenteel niet. Daarom vragen we aan jullie: Wie wil Marleni steunen in deze grote onderneming? Alle beetjes zijn welkom! Stortingen verwelkomen we met een grote glimlach op ons Oye LENA rekeningnummer met IBAN code BE , met vermelding Marleni operatie. Let op: bij storting op dit rekeningnummer ontvang je geen fiscaal attest, maar krijgen wij wel 100% van het geld aan. Wil je een fiscaal attest ontvangen, kan je ook storten op het rekeningnummer van LZG, met IBAN code BE , met vermelding NGO Oye LENA Marleni operatie. Let op: bij storting op dit rekeningnummer ontvang je wél een fiscaal attest, maar houdt LZG 5% van het geld bij zich om administratieve kosten te dekken.

16 WORD PETER OF METER Oye LENA heeft er weer 6 nieuwe peters of meters bij Bedankt Allison Nation, Kaat Van de Velde, Griet Bruneel en vrijwilligster Nele. Ook enkele ex-vrijwilligsers werden trotse meters: Charline Loontjens van Karen, Delphine Coomans van Brith en Lisa De Wolf van Ruth Belinda. OYE LENA IS STEEDS OP ZOEK NAAR MEER METERS EN PETERS! Voor slechts enkele eurocenten per dag bied je een kind en zijn omgeving een nieuwe toekomst! Peters en meters kunnen op voorhand voorkeuren i.v.m. geslacht en leeftijd doorgeven. Het peterschap begint met het ontvangen van een foto via . Peters en meters die op Facebook actief zijn worden vernoemd in de foto s van hun kinderen. De meeste communicatie zal via gebeuren, dit om de kosten te drukken. Twee keer per jaar ontvang je post van je kind. Stuur je liever geen post/ s met je petekind, dan kan dat best! Heb je toch zin om iets op te sturen kan dit in het Nederlands, wij zorgen wel voor de vertaling. Houd er rekening mee dat de kinderen nog erg jong zijn. Een leuke foto zal meer teweegbrengen dan een ellenlange brief! Vergeet ook niet dat de post er soms lang over doet om de afstand België Peru te overbruggen. Om dit te vermijden is het ook mogelijk om de correspondentie via mail te doen. Wij zorgen dan dat deze geprint tot bij het kind terechtkomt. Mailen kan naar Het postadres is: ONG OYE LENA (Stefanie Van Erps + naam van je petekind) Molle Molle S/N Curahuasi Abancay Apurimac Perú Wie dit wenst kan ook het project en zijn kind komen bezoeken. Breng ons op tijd op de hoogte! Om de geldtransactie vlot te laten verlopen kan je best je bank een bestendige opdracht geven om maandelijks een vast bedrag (minimum 10 euro = 30 cent per dag) te storten op ons rekeningnummer. Om de transactiekosten te beperken heeft Oye LENA een Belgisch rekeningnummer: IBAN BE / BIC GKCCBEBB. Het geld gaat niet specifiek naar je eigen petekind, maar wordt gebruikt voor alle kinderen van het kleuterproject en onze kinderen van het buitengewoon onderwijs. Het geld wordt onder andere gebruikt voor: - de aankoop van eten en drinken. De kinderen ontvangen dagelijks fruit, een snack, een middagmaaltijd en drank. - het financieren van de doktersbezoeken waarbij kinderen een degelijke behandeling en gratis medicatie krijgen. - de aankoop van speelgoed en educatief materiaal. - het vieren van verjaardagen en andere feestdagen (taart en kadootjes!). - het uitbetalen van het loon van onze Peruaanse kokkin en leerkracht. Indien je het peterschap wenst te beëindigen kan dit op elk moment. Je hoeft enkel een te sturen en je bestendige opdracht stop te zetten. En natuurlijk houden we je regelmatig op de hoogte van de vorderingen van het project en je petekind!

17 GIFTEN Wist u dat we u voor uw gift van minstens 40 Euro een fiscaal attest afleveren? Dat attest kan u bij uw belastingsaangifte voegen, en het bedrag van uw gift wordt dan in mindering gebracht van uw belastbaar inkomen. Om te bepalen of u recht heeft op een fiscaal attest voor een bepaald aanslagjaar, tellen wij bij aanvang van het daarop volgende jaar al uw giften van het voorbije jaar samen. Komt u in totaal aan 40 Euro, dan ontvangt u een fiscaal attest. U krijgt dat dus bij het begin van het jaar dat volgt op uw gift. Dit attest wordt enkel gegeven bij giften op het rekeningnummer: IBAN: BE / BIC: TRIOBEBB Leraars zonder Grenzen vzw, Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem met vermelding: Gift aan LzG, ONG Oye LENA