Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers,"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Juli - augustus 2017 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers, Na het verkrijgen van heel wat feedback, hebben we onze nieuwsbrief onder handen genomen. Onze werking is na al deze tijd stabieler geworden, met een aantal activiteiten die structuur bieden in onze planning. Dit zal vanaf nu ook in de nieuwsbrief duidelijk worden: we creëerden binnen de groene kaders enkele vaste rubrieken met een algemene uitleg, die onveranderd blijft. Onder de kaders kan je nieuwe informatie en foto s vinden. OP HET PROJECT Speciale evenementen Día del maestro Op 7 juli vieren ze in Peru Dag van de leerkracht. Dit jaar werd deze dag in mineur gevierd aangezien bijna alle leerkrachten in staking waren. Maar voor ons was het nog steeds de ideale dag om onze leerkracht Susi, klassenverantwoordelijke Sara, chauffeur Brandon en kokkin Diofe in de watten te leggen. We maakten een leuke fotocollage, overdonderden hen met knuffels en gilden op ons luidste GRACIAS. Duitse ziekenhuis Diospi Suyana viert zijn 10 e verjaardag! Op 8 augustus 2017 vertrok ik richting Curahuasi om drie weken lang mee te werken met Oye Lena. Ik had nog nooit vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland, en was nog nooit alleen op reis geweest voor zo n lange periode. Mijn reis was dus op z n minst gezegd een uitdaging! Toen ik na ruim dertig uur onderweg te zijn eindelijk aankwam, viel de eerste stress meteen van mijn schouders: wat een warm onthaal en wat een ongelofelijk mooie locatie. Hier zou ik me zeker en vast kunnen amuseren. Al snel leerde ik het kleine en charmante Curahuasi kennen. Een aantal vaste waarden van Curahuasi, zoals de markt en het heerlijke brood van bij Cezar zal ik zeker niet snel vergeten. Nog zo n vaste waarde in het dorp is Diospi Suyana, een Duits ziekenhuis dat bijna gratis gezondheidszorg aanbiedt. Het toeval wil dat Diospi Suyana op het moment van mijn verblijf tien jaar was geworden. Als dat geen reden tot feest is.

2 Op donderdag werd iedereen s morgens uitgenodigd, en trokken we dus met Jean Pier, Diana en Clariza naar daar. Speeches werden afgewisseld met christelijke liedjes, gezongen door de dokters van het hospitaal. Er deden al wat geruchten de ronde in het dorp dat de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, naar Curahuasi zou afzakken om de mensen van Diospi persoonlijk te feliciteren. Ik geloofde absoluut niet dat dat zou gebeuren. Hoe absurd zou het ook zijn dat we de president van Peru in levende lijve zouden zien?! Tot er plots een aantal helicopters boven Diospi kwamen cirkelen en niet veel later de president van Peru binnen kwam wandelen. Wat een ervaring! Op vrijdag werden we nog eens uitnodigd, deze keer in de namiddag, voor een heus kinderspektakel. Met wel 30 kinderen gingen we zingen, dansen en springen. We kijken al uit naar hun 20-jarig bestaan! ;-) (Door Lana Crois)

3 Thematisch werken Bij Oye LENA werken we thematisch: zowel met onze buitengewone leerlingen als met de kleuters en dit zowel op het project zelf als tijdens de lessen in de bergschooltjes. Elke maand werken we een nieuw thema uit dat de rode draad vormt doorheen alle lessen en klasjes. Deze thema s staan vast voor 3 schooljaren. Aan elk thema werden (Peruaans- Belgische) doelstellingen gekoppeld waarbij niet enkel cognitieve doelen, maar ook sociaal - emotioneel welzijn en attitudes van belang zijn en we gebruiken deze als houvast. Binnen elk thema komen methodes zoals Sherborne, Snoezelen, hoekenwerk, multi-sensory storytelling,.. aan bod. Ons onderwijs begint bij de leefwereld van het kind. Deze leefwereld bestaat uit uitdagingen en ervaringen, ze nodigt uit tot experimenteren en exploreren en vormt zo de basis voor gemotiveerd leren. Via spelend leren en al doende leren trachten we de ontwikkeling van het kind te stimuleren om zo zijn kansen op een betere toekomst te vergroten. Juli = Peru Op 28 juli vieren de Peruanen hun nationale feestdag. Daarom zongen, werkten en speelden alle scholen, en ook wij, rond het thema Peru. De kinderen schilderden de dieren van Peru, weefden wol, leerden over de verschillende gebieden in Peru, en zoveel meer. Vooral het liedje over de dieren in Peru (met gebarentaal) viel erg in de smaak. De kinderen van de private scholen, en alle organisaties van Curahuasi, marcheerden rond het centrale plein van het dorp. s Avonds kwam het plein helemáál tot leven met een concert en vuurwerk. Augustus = De kleuren van de regenboog Tijdens de maand augustus werkten we rond de kleuren van de regenboog. De eerste week kregen de kinderen tijdens de begincirkel steeds een opdracht, zodat ze een kleur konden verdienen om de lege regenboog op te vullen. Zo moesten de kinderen een zonnegroet doen, een liedje zingen, voorwerpen zoeken in een bepaalde kleur en parels sorteren per kleur. De kleuters waren zo blij om elke dag een nieuwe kleur te zien verschijnen! Ze wisten niet dat onze buitengewoontjes dit elke dag deden tijdens hun ochtendlessen dit elke dag deden. Ssst ;-). We sloten de maand af met een toneelstuk over de kleuren die ruzie maakten over wie nu de mooiste kleur is. Uiteraard was het besluit van dit toneelstuk dat de kleuren het allermooiste zijn samen in de regenboog.

4 Wekelijkse lessen in de bergscholen Ccocchua en Puka Puka Één keer per week trekken we naar een afgelegen bergschooltje, afwisselend in Puka Puka of Ccochua. We geven er les aan de kleuters en proberen samen met de plaatselijke leerkracht aan beter onderwijs te werken. We willen hen in contact brengen met methodes zoals Schrijfdans, Snoezelen, Sherborne en Multisensorieel Vertellen. De kinderen in deze bergdorpjes spreken thuis voornamelijk of zelfs uitsluitend Quechua, terwijl de lessen op school in het Spaans zijn. De meeste kinderen hebben bovendien laagopgeleide ouders die het belang van onderwijs niet altijd erkennen en de ontwikkeling van hun kind thuis niet stimuleren. Hierdoor hebben de kinderen een grote achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ccocchua ligt op 45 minuten rijden van het project. Er zitten 9 leerlingen in het klasje van juf Myriam, van 3 tot 6 jaar. De lessen gaan door in een huisje van één van de moeders en het klaslokaal is erg klein, laag en donker. Puka Puka ligt op 20 minuten rijden van het project. Er zitten 5 leerlingen in het klasje van juf Pelaya, ook van 3 tot 6 jaar. Naast de kleuterklas is er ook een lagere school, waarbij alle leeftijden verdeeld zijn over twee klassen. Hier is wat meer ruimte, maar de mogelijkheden van de juf blijven zeer beperkt. Door langs te gaan op deze schooltjes proberen we om de leerkracht ter plaatse te ondersteunen en het onderwijs kwalitatiever te maken. Zowel de vrijwilligers, kindjes als leerkracht reageren alvast enthousiast. Pas toen de stakingen eind augustus voorbij waren konden we eindelijk weer terug naar onze kleuters in de bergscholen.

5 Maandelijks bezoek aan de warmwaterbaden van Cconoc Éen keer per maand gaan we naar de warmwaterbaden van Cconoc, op 20 minuten van het project. De ene maand met onze kleuters, de andere maand met onze leerlingen met een beperking. In de eerste plaats leren we onze kleuters genieten van het water, en wie er klaar voor is kan starten met voorbereidende oefeningen op zwemmen. Kinderen in Curahuasi gaan zelden tot nooit naar deze warmwaterbaden, waardoor veel kleuters de eerste keren bang zijn voor het water, maar al snel overwinnen ze die angst en is het één groot feest! Met dank aan ex-vrijwilligers Katleen Loos en Roel Verhaert voor het nieuwe opblaasbaar speelgoed. Ze maken het zwemmen in Cconoc nog extra plezant. Ouderparticipatie Elke maand komen we samen met de ouders van onze kinderen. Eerst en vooral willen we hen op de hoogte brengen van het reilen en zeilen op Oye LENA en van de ontwikkeling van hun kind. We doen dit bij een hapje, een drankje en een fotoreportage over de voorbije maand. Daarnaast bieden we ook workshops aan waarin ouders leren hoe ze hun kind en zijn ontwikkeling elke dag kunnen stimuleren. Er is ruimte om te praten over opvoeding in het algemeen, de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan en het belang van gezonde voeding en gezondheid. Met een aantal moeders komen we regelmatiger samen: zij werken mee aan het project Mamita Made Materials. Dit zijn door hen gemaakte materialen (onder andere wanten, sjaals, popjes, ),waarvan de opbrengst van de verkoop enkel en alleen naar hen gaat. Meer informatie daarover vind je later in deze nieuwsbrief, en op de gelijknamige facebookpagina.

6 Brussendag Met de term 'brussen' bedoelen we broers en/of zussen van kinderen met een beperking. In het verleden merkten we dat onze speciale kinderen niet altijd goed behandeld worden door hun brussen. We ervaarden in sommige gevallen zelfs misbruik en vooral jaloezie ten opzichte van de cadeautjes en zorg die ze krijgen van het project. Met dit project willen we de brussen betrekken bij onze werking. We willen onze brussen psychologische ondersteuning bieden en aandacht schenken aan hun gevoelens. Op die manier proberen we de relaties tussen de broers en zussen onderling te versterken en zo de levenskwaliteit van beide partijen te verbeteren. In juli combineerden we de brussendag met het afscheidsfeest van vrijwilligster Elien. We deden nog eens een feestje met verkleden en schminken, aangezien dit ieders favoriet is. In augustus bakten we samen pannenkoeken.

7 Maandelijks bezoek aan het weeshuis van Cachora In mei 2016 ontdekten we dat twee van onze trouwe leerlingen, Brayan en Jesús, door hun moeder werden achtergelaten in een weeshuis in Cachora, en gingen we hen voor het eerst een bezoekje brengen. Dit bezoek was hartverscheurend en -verwarmend tegelijk en zorgde ervoor dat we sindsdien maandelijks terugkeren. De 2 jongens hebben nauwelijks nog contact met hun moeder of broertje, zij komen 1 of 2 keer per jaar bij hen op bezoek. De jongens hebben het duidelijk moeilijk met de situatie, maar na een lange periode van huiselijk geweld en ook mishandeling naar hen toe, hopen we dat ze daar een stabieler leven kunnen leiden, met hopelijk zicht op een betere toekomst. Om hieraan bij te dragen trekken we dus één zaterdag of zondag per maand naar Cachora om er leuke activiteiten te organiseren, bij te praten en iets lekkers te eten en drinken. De nadruk ligt op ontspanning en plezier. We willen de kinderen dan ook vooral een leuke dag bieden waar ze elke maand naar kunnen uitkijken. Steeds weer een veel te korte, maar mooie dag. In juli namen we puzzels en enkele labyrinthen mee en in augustus enkele gezelschapsspelen en boeken. Dit vergaten we te vermelden in de vorige nieuwsbrief: Op zaterdag 10 juni gaf studente Sociaal Werk Charline Loontjens een workshop over hechtingsproblematiek in het weeshuis van Cachora. AangGezien veel kinderen in een weeshuis niet veilig gehecht zijn, is het belangrijk voor de begeleiders om voldoende te weten over deze problematiek. De begeleiders leken dan ook geïnteresseerd in wat Charline te vertellen had en gaven aan hier verder mee aan de slag te zullen gaan.

8 Gelukkige verjaardag We vieren de verjaardagen van onze kinderen met een gepersonaliseerde kroon, een liedje en een cadeau. Sommige peters of meters sturen voor hun petekind een cadeau op met de post of storten een extra centje zodat wij iets kunnen kopen. De andere kinderen ontvangen een pakje uit onze grote verjaardagsdoos. Pauline Stoffels, meter van Rodrigo, stuurde voor zijn verjaardag wel 50 Euro op. Daarmee kochten we een leuke Spiderman en organiseerden we een groot verjaardagsfeest. Diezelfde week waren ook Sarahi, Lyndal en Klaus jarig, dus zij mochten mee genieten van de aandacht. We speelden enkele spelletjes zoals stoelendans, de kinderen mochten zich verkleden en schminken en we aten lekkere taart met ijs. Een fantastisch leuk feest!

9 Jhordi had erg veel geluk: enerzijds kreeg hij een postpakketje met allerlei kadootjes van zijn meter Hanna Bauern, anderzijds stuurde zijn peter Marc Vanhove geld op en daarmee kochten we een bal en een pakje vol dinausaurussen. Wat een fijne verjaardag! Ook Belen haar peetouders Bart en Olga Jacobs en Wilde s meter Chris Vijt stortten een extra centje voor hun verjaardagen. Belen kreeg een grote doos vol parels en bovendien arriveerde haar verjaardagskaart net op tijd met de post. Wilde kreeg allerlei schrijf- en tekengerief. Wat waren ze blij! Het ziet er naar uit dat de feestdagen in december voor veel liefde zorgen, want ook Jhoncito, Yessenia, Jhendy, Jerson, Josue en Ruth Belinda waren jarig in juli/ augustus; zij kozen iets uit de verjaardagsdoos.

10 Korte berichten Ex-vrijwilligster Hannah Bauern, haar ouders Christine en Wolfgang Bauer, peetouders van Jhordy en Ulrike and Stamatios Dourakas, peetouders van Karen stuurden helemaal uit Oostenrijk een pakje op voor hun favorietjes. Glasblazers Tinne Vroonen en Wilma Van Rees schonken beiden elks 30 Euro aan het project. Bedankt Tinne en Wilma! Tinne besloot daarna ook meter te worden, en kreeg Sarahi onder haar hoede. Voor Sahiri's Sarahi s verjaardag kochten we een Mickey Mouse knuffel. Later op de maand gaf Tinne met vrijwilligster Astrid nog een pop mee naar Curahuasi, en Tinne's collega Christine gaf een rugzakje. Bedankt Tinne en Christine! Vrijwiller Astrid had ook voor Karen een pakje mee van de familie Vancoppenolle; een tekenboek en stiften. Ze waren beide in de wolken! Bedankt familie Vancoppenolle! Vrijwilligster Elien Luyts werd meter van Alondra, en kocht ter plaatse een kadootje voor haar nieuwe metekindje. Bedankt Elien!

11 Een ook deze drie kinderen werden gelukkig gemaakt! Ruth Milagros ontving van haar meter Inez Vereecken een pakje met leuke kleren! Nohelia en Eliazar kregen van het project een pakje! Laura Christiaens en haar familie zamelden in België tweedehands, maar bijna nieuwe, kleren in. Deze werden in een valies meegenomen door een vrijwilligster en uitgedeeld in de klas. Iedereen kreeg een nieuwe fleece, T-shirt of broek. Wat een vreugde! In de zomer hadden we weer enkele Casa Lena bezoekers. Anne Van Mossevelde werkte 2 weken op het project. Familie Van Aken, met dochters Yitzke en Yenka, namen in hun valies allerlei spulletjes mee voor de kinderen. Yitzke kocht deze spulletjes met haar welverdiende babysitgeld! De ouders van klassenverantwoordelijke Sara Defoor kwamen ook enkele dagen op bezoek, hielpen mee op het project, en namen een hele valies vol leuke dingen mee!

12 Oye Lena peters Roger Verhasselt en Ronald Depreeuw gaven een hele stapel inlegpuzzels mee naar Curahuasi, met bezoekers Dirk en Erna. Ook Dirk en Erna zelf hadden vanalles mee voor het project. En last but not least: vrijwilligster Sofie had in haar valies ook plaats gemaakt voor enkele spulletjes die we nodig hadden. BEDANKT ALLEMAAL!

13 Vrijwilligers komen en gaan Oye LENA werkt met vrijwilligers: mensen van overal ter wereld die een handje komen toesteken. Het aantal vrijwilligers schommelt in de loop van het jaar, maar gedurende 3/4 van het jaar kunnen we rekenen op wel 10 vrijwilligers. Sommige vrijwilligers komen voor slechts 4 weken, anderen voor een jaar. Maar elk bezoek en elke bijdrage waarderen we. Onze vrijwilligers zijn sleutelfiguren; dankzij hen slagen we erin om elke dag te doen wat we willen doen, voor en met onze kindjes. Begin juli moesten we helaas afscheid nemen van Elien. Na het feestje met de kindjes in de namiddag, volgde er s avonds een gezellig kampvuur met barbeque. We zullen deze immer enthousiaste, goedlachse en gedreven vrijwilligster nooit vergeten. (door Sofie Verrijkt) Gezien er weinig vrijwilligers gepland stonden voor de zomervakantie, maakten we ons een beetje zorgen. Tot we zagen wát voor een vrijwilligers er kwamen. Sofie en Olivia kwamen begin juli aan, en later die maand vervoegden Astrid en Ingrid het gezelschap. Begin augustus sloot Lana als laatste aan. Vanaf week één zetten ze zich allen enorm in voor het project, en werden onze zorgen teniet gedaan door hun enthousiasme. Samen zorgden ze ervoor dat alle kinderen van Oye Lena een fantastische zomertijd hadden en veel bijleerden. Heel erg bedankt dames! Succes met jullie komende avonturen; wij wensen jullie het allerbeste. Tot volgende zomer? (Door Sara Defoor)

14 TER ONDERSTEUNING VAN HET PROJECT Korte berichten Nora Teichert is een Duitse schrijfster met een website over Peru: Zij kwam in juli het project bezoeken en besloot daarna samen met haar familie en vrienden ons te steunen met maar liefst 350 Euro! Bedankt Detlef Mattis, Bernd & Gaby Stiehler, Betty & Kurt Gröning, Betty & Ernst Kaiser, Edeltraud & Siegbert Johannes, Adelheid Behnke, Brigitte Becker en Ines & Burkard Stöhr! Het woon- en zorgcentrum Leiehome in Drongen ( besloot Oye LENA te steunen en deed dit met wel 500 Euro! Bedankt algemeen directeur Filip Maertens, Lien Windels, de rest van de Raad van Bestuur en alle betrokkenen voor deze steun! Mamita Made Materials: een breiproject voor en door onze moeders Mamita Made Materials is een project waarmee we in januari 2017 startten. Het enige doel van dit project is onze moeders te helpen door hen een eerlijk loon te geven in ruil voor het breien van verschillende materialen. Heel veel moeders vroegen steeds weer om werk of om financiële hulp. We zaten met onze handen in het haar: hoe kunnen we onze mama s helpen? In het verleden stelden we hen reeds voor om thuis mutsen, sjaals, truien e.d. te breien, maar niemand ging op het voorstel in. Het probleem bleek te zijn dat zij niet de financiële middelen hadden om zelf wol te kopen. Dus... schaften wij wol aan voor hen. Mama s die willen deelnemen aan het project kunnen bij ons enkele bollen wol uitkiezen om mee naar huis te nemen. In enkele gespecialiseerde tijdschriften kunnen ze leuke ideeën opdoen. In ruil voor een gebreid of gehaakt item krijgen ze dan een faire vergoeding. Een deel van de winst van de verkoop gaat naar de moeders, het overige deel naar de aankoop van nieuwe wol. Zonta Club Roeselare zorgde ervoor dat we dit project kunnen realiseren. Zij gaven namelijk een startkapitaal van 2000 euro, zodat we de wol, de haak- en breipinnen, de kopies van de tijdschriften,.. e.d. kunnen aankopen.

15 OPROEP! HELP ONS MARLENI TE HELPEN! Twee jaar geleden, toen we Marleni voor het eerst leerden kennen, baarde haar misvormde beentje door een slecht verzorgde open beenbreuk ons zorgen. Het verhaal over de oorzaak van de breuk dat we bij de mama te horen kregen over de oorzaak van de breuk was twijfelachtig. We gingen met Marleni naar het Duitse ziekenhuis in het dorp en namen X-ray foto s. Ze stelden vast dat de beenbreuk had gezorgd voor haar misvormd beentje en dat we binnen een halfjaar moesten terugkomen wanneer er een traumatoloog aanwezig zou zijn. Na zes maanden vertelde de traumatoloog ons dat we best konden afwachten, omdat het uit zichzelf kon goedkomen en dat we na een jaar op controle moesten komen. Zo gezegd, zo gedaan. In april van dit jaar namen de dokters weer X-ray foto s, en zagen dat er een kleine verbetering merkbaar was. Ze vertelden ons dus dat we nog steeds dienden af te wachten. Ondertussen blijft Marleni sukkelen: stappen gaat moeizaam, lopen gaat amper, vallen doet ze om de haverklap en ze klaagt ook regelmatig over pijn. We besloten daarom een tweede opinie te vragen bij Kausay Wasi Clinic, in Coja, op 4 uur rijden van het project. Deze kliniek werd in 2005 opgericht door Guido en Sandra Del Prado om medische hulp te bieden aan de armsten van Peru. Daar vertelden ze ons dat Marleni wel degelijk een operatie nodig heeft en dat ze haar beter willen onderzoeken in februari als wanneer Dr. David Shaw, een orthopedagogisch chirurg, in het ziekenhuis zal zijn. De kosten voor het onderzoek zullen 200 soles bedragen. De operatie zal veel duurder zijn, maar aangezien de ouders van Marleni in armoede leven, zal het ziekenhuis deze kosten op zich nemen. Wij willen zorgen voor transport, logies, eten en nazorg om zo goed mogelijke omstandigheden te creëren voor een optimaal genezingsproces. Hopelijk kan Marleni dan binnenkort wel stappen en lopen zonder pijn, en ravotten met haar leeftijdsgenootjes. Hoeveel geld dit avontuur zal kosten, weten we momenteel niet. Daarom vragen we aan jullie: Wie wil Marleni steunen in deze grote onderneming? Alle beetjes zijn welkom! Stortingen verwelkomen we met een grote glimlach op ons Oye LENA rekeningnummer met IBAN code BE , met vermelding Marleni operatie. Let op: bij storting op dit rekeningnummer ontvang je geen fiscaal attest, maar krijgen wij wel 100% van het geld aan. Wil je een fiscaal attest ontvangen, kan je ook storten op het rekeningnummer van LZG, met IBAN code BE , met vermelding NGO Oye LENA Marleni operatie. Let op: bij storting op dit rekeningnummer ontvang je wél een fiscaal attest, maar houdt LZG 5% van het geld bij zich om administratieve kosten te dekken.

16 WORD PETER OF METER Oye LENA heeft er weer 6 nieuwe peters of meters bij Bedankt Allison Nation, Kaat Van de Velde, Griet Bruneel en vrijwilligster Nele. Ook enkele ex-vrijwilligsers werden trotse meters: Charline Loontjens van Karen, Delphine Coomans van Brith en Lisa De Wolf van Ruth Belinda. OYE LENA IS STEEDS OP ZOEK NAAR MEER METERS EN PETERS! Voor slechts enkele eurocenten per dag bied je een kind en zijn omgeving een nieuwe toekomst! Peters en meters kunnen op voorhand voorkeuren i.v.m. geslacht en leeftijd doorgeven. Het peterschap begint met het ontvangen van een foto via . Peters en meters die op Facebook actief zijn worden vernoemd in de foto s van hun kinderen. De meeste communicatie zal via gebeuren, dit om de kosten te drukken. Twee keer per jaar ontvang je post van je kind. Stuur je liever geen post/ s met je petekind, dan kan dat best! Heb je toch zin om iets op te sturen kan dit in het Nederlands, wij zorgen wel voor de vertaling. Houd er rekening mee dat de kinderen nog erg jong zijn. Een leuke foto zal meer teweegbrengen dan een ellenlange brief! Vergeet ook niet dat de post er soms lang over doet om de afstand België Peru te overbruggen. Om dit te vermijden is het ook mogelijk om de correspondentie via mail te doen. Wij zorgen dan dat deze geprint tot bij het kind terechtkomt. Mailen kan naar Het postadres is: ONG OYE LENA (Stefanie Van Erps + naam van je petekind) Molle Molle S/N Curahuasi Abancay Apurimac Perú Wie dit wenst kan ook het project en zijn kind komen bezoeken. Breng ons op tijd op de hoogte! Om de geldtransactie vlot te laten verlopen kan je best je bank een bestendige opdracht geven om maandelijks een vast bedrag (minimum 10 euro = 30 cent per dag) te storten op ons rekeningnummer. Om de transactiekosten te beperken heeft Oye LENA een Belgisch rekeningnummer: IBAN BE / BIC GKCCBEBB. Het geld gaat niet specifiek naar je eigen petekind, maar wordt gebruikt voor alle kinderen van het kleuterproject en onze kinderen van het buitengewoon onderwijs. Het geld wordt onder andere gebruikt voor: - de aankoop van eten en drinken. De kinderen ontvangen dagelijks fruit, een snack, een middagmaaltijd en drank. - het financieren van de doktersbezoeken waarbij kinderen een degelijke behandeling en gratis medicatie krijgen. - de aankoop van speelgoed en educatief materiaal. - het vieren van verjaardagen en andere feestdagen (taart en kadootjes!). - het uitbetalen van het loon van onze Peruaanse kokkin en leerkracht. Indien je het peterschap wenst te beëindigen kan dit op elk moment. Je hoeft enkel een te sturen en je bestendige opdracht stop te zetten. En natuurlijk houden we je regelmatig op de hoogte van de vorderingen van het project en je petekind!

17 GIFTEN Wist u dat we u voor uw gift van minstens 40 Euro een fiscaal attest afleveren? Dat attest kan u bij uw belastingsaangifte voegen, en het bedrag van uw gift wordt dan in mindering gebracht van uw belastbaar inkomen. Om te bepalen of u recht heeft op een fiscaal attest voor een bepaald aanslagjaar, tellen wij bij aanvang van het daarop volgende jaar al uw giften van het voorbije jaar samen. Komt u in totaal aan 40 Euro, dan ontvangt u een fiscaal attest. U krijgt dat dus bij het begin van het jaar dat volgt op uw gift. Dit attest wordt enkel gegeven bij giften op het rekeningnummer: IBAN: BE / BIC: TRIOBEBB Leraars zonder Grenzen vzw, Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem met vermelding: Gift aan LzG, ONG Oye LENA

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru. Januari 2017 IN PERU. 19/01/2017 Maandelijkse oudervergadering

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru. Januari 2017 IN PERU. 19/01/2017 Maandelijkse oudervergadering Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Januari 2017 IN PERU 19/01/2017 Maandelijkse oudervergadering Donderdag 19 januari ging ik voor het eerst mee naar een oudervergadering. Er waren vele

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart 2017 IN PERU. Einde vakantie start nieuwe schooljaar!

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart 2017 IN PERU. Einde vakantie start nieuwe schooljaar! Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart 2017 IN PERU Einde vakantie start nieuwe schooljaar! Zoals jullie in de nieuwsbrief van februari konden lezen start in maart het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart- april 2018 OP HET PROJECT. Speciale evenementen. Beste trouwe lezers en nieuwe lezers,

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart- april 2018 OP HET PROJECT. Speciale evenementen. Beste trouwe lezers en nieuwe lezers, Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru Maart- april 2018 Beste trouwe lezers en nieuwe lezers, Binnen de groene kaders staan de vaste rubrieken met een algemene uitleg, die onveranderd blijft.

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

NAAR HET EERSTE LEERJAAR

NAAR HET EERSTE LEERJAAR NIEUWSBRIEF 1 Beste ouder Het eerste trimester van schooljaar 2018-2019 vloog razendsnel voorbij. Binnen onze school viel er heel wat te beleven. We laten u graag even meegenieten! Een greep uit de voorbije

Nadere informatie

Smiskenskrant 2. Smiskenskrant 2. Oproep, oproep, oproep! Aan alle ouders!

Smiskenskrant 2. Smiskenskrant 2. Oproep, oproep, oproep! Aan alle ouders! Smiskenskrant 2 26 oktober 2018 Oproep, oproep, oproep! Aan alle ouders! Voor de wereldklassen in het vierde leerjaar zijn we nog op zoek naar ouders, grootouders, familie, vrienden,.. die op donderdag

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru April 2017 IN PERU. April = thema familie

Nieuwsbrief Oye LENA. Onderwijsproject, Curahuasi Peru April 2017 IN PERU. April = thema familie Nieuwsbrief Oye LENA Onderwijsproject, Curahuasi Peru April 2017 IN PERU April = thema familie De maand april stond in het teken van de familie, alle lessen werden hierop afgestemd. Niet alleen alle mogelijke

Nadere informatie

Woordje van de directie.

Woordje van de directie. NIEUWSBRIEF AAN DE OUDERS 2011-2012 http://www.leefschooldezonnewijzer.be/ M A I L T O : B S. K I E L D R E C H T @ R A G O. B E Woordje van de directie. Beste ouders, Donderdagmorgen heeft onze bus een

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018.

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018. - December 2017 - Beste lezers, Van harte welkom bij de nieuwe editie van de Flegapost. Het nieuwe werkjaar is weer van start gegaan en wij hebben er ongelofelijk veel zin in om er met de redactie een

Nadere informatie

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie!

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Van 16 december tot 20 december 2013 Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas:

Nadere informatie

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 Opgelet! Mogen we vragen om nu geen plastic dopjes meer mee te geven? Vrijdag zijn de laatste dopjes van dit schooljaar opgehaald. Nu gaan we eerst verhuizen. Blijf gerust

Nadere informatie

Dino weken afgesloten

Dino weken afgesloten Dino weken afgesloten De kleuters hebben de afgelopen weken keihard gewerkt aan het thema over dinosauriërs. Dat was te zien en bovendien een enorm succes! Ze hebben een geweldig museum in elkaar gezet.

Nadere informatie

Het team van kbs Kievitsloop wenst u een heel gelukkig, liefdevol en gezond We gaan er met zijn allen weer een mooi jaar van maken.

Het team van kbs Kievitsloop wenst u een heel gelukkig, liefdevol en gezond We gaan er met zijn allen weer een mooi jaar van maken. Het team van kbs Kievitsloop wenst u een heel gelukkig, liefdevol en gezond 2019. We gaan er met zijn allen weer een mooi jaar van maken. Kerst op school Op donderdag 20 december hebben we met alle leerlingen

Nadere informatie

v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders,

v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders, v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders, De eerste twee maanden van het nieuwe jaar zitten er terug op de lente doet verwoede pogingen om, om de hoek te piepen en ook bij ons op school bruist het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders,

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders, Nieuwsbrief 21 juli 2017 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Al weer een schooljaar voorbij. Wat gaat het toch snel. We willen nog een aantal mensen bedanken:

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

BLI X OPENER. In dit nummer: EINDEJAARS EDITIE 2016 NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BOSCHUIL PARTNER MET KOREIN EN CKE

BLI X OPENER. In dit nummer: EINDEJAARS EDITIE 2016 NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BOSCHUIL PARTNER MET KOREIN EN CKE BLI X OPENER EINDEJAARS EDITIE 2016 NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BOSCHUIL PARTNER MET KOREIN EN CKE Voedselbank In dit nummer: Voedselbank Voorstelling kleuters Afgelopen week hebben wij als school voor

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, We vonden dat het tijd werd dat we jullie, sponsors van ons project, op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Leefschool Kameleon. Krokusvakantie van zaterdag 9 februari tot en met zondag 17 februari

Leefschool Kameleon. Krokusvakantie van zaterdag 9 februari tot en met zondag 17 februari Basisschool van het GO! Menen Ontvoogdingsstraat 32 8930 Menen 056/512400 kameleon.team@g-o.be Leefschool Kameleon Krokusvakantie van zaterdag 9 februari tot en met zondag 17 februari Instapdata nieuwe

Nadere informatie

gedrag vertoont STOP zeggen Een andere leerling helpen vertellen door STOP te zeggen

gedrag vertoont STOP zeggen Een andere leerling helpen vertellen door STOP te zeggen Schoolnieuws 16-12-2016 PBS De afgelopen weken hebben we in alle klassen lessen gegeven rond het thema sociale veiligheid. Het gaat er om dat kinderen zich veilig voelen in de klas en op school, waarbij

Nadere informatie

HET EEKHOORNTJE Mater Dei Kleuterschool KERSTEDITIE

HET EEKHOORNTJE Mater Dei Kleuterschool KERSTEDITIE HET EEKHOORNTJE Mater Dei Kleuterschool Schooljaar 2018-2019, 2019, n 51 KERSTEDITIE Beste ouders, Het eerste trimester zit er bijna op en de Kerstvakantie staat voor de deur. Hoog tijd dus voor de eerste

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis

Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis Welkom in groep 1/2 in het Ontmoetingshuis De Bron De eerste week zit erop! Een beetje spannend was het wel: een nieuw gebouw, vier trappen op, een nieuw lokaal en voor sommige kleuters ook nieuwe kinderen

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart Hoog bezoek in Kasseba! Lees meer hierover in deze nieuwsbrief. Een vruchtbaar jaar!

Nieuwsbrief maart Hoog bezoek in Kasseba! Lees meer hierover in deze nieuwsbrief. Een vruchtbaar jaar! Nieuwsbrief maart 2014 Een vruchtbaar jaar! Hoog bezoek in Kasseba! Lees meer hierover in deze nieuwsbrief. 2013 was een erg goed jaar voor Kasseba. We kunnen het niet langer hebben over het 'schooltje'

Nadere informatie

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel.

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel. 2008 Zegersblaadje: januari 2008 KALENDER maandag 31 december 2007 dinsdag 01 januari 2008 woensdag 02 januari 2008 donderdag 03 januari 2008 vrijdag 04 januari 2008 zaterdag 05 januari 2008 zondag 06

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 18 december tot vrijdag 22 december 2017 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas: Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 19 -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -

Nieuwsbrief nr. 19 -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. - Alexander Gogelweg 65 4384 EV Vlissingen 0118-465261 louisedecolignyschool@onzewijs.nl Website: www.louisedecolignyschool-onzewijs.nl Nieuwsbrief nr. 19 12 e jaargang Vrijdag 19 juni 2015 Bedankavond hulpouders

Nadere informatie

Meesters en juffendag / open dag

Meesters en juffendag / open dag Nederwoudseweg 19a, 3772 TD Barneveld Tel. 0342-415635 info@plantijn.org www.plantijn.org schooljaar 2014-2015 nummer 17, vrijdag 5 juni 2015 Meesters en juffendag / open dag Beste ouders/ verzorgers van

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 11 oktober 2013 Kleur het bos van je dromen! Vorige week vrijdag beleefden we met de hele school een SUPER dag! Onze Muse- startdag. s Morgens werden onze kinderen verrast

Nadere informatie

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE WeLkOm In HeT KlAsJe VaN JuF MeLaNiE Dag vriendjes en vriendinnetjes, mama s, papa s Het is bijna zover! Een speciale dag voor jullie klein kapoentje. Jullie kleuter mag voor het eerst of weer naar school.

Nadere informatie

Van 8 tot 19 juni 2015. Hoihoi,

Van 8 tot 19 juni 2015. Hoihoi, Van 8 tot 19 juni 2015 Hoihoi, Geen gewoon klasnieuws deze keer maar een verkorte versie van 2 weken samen. Te starten met vorige week. Door de drukte van vaderdag, oudercontacten en mierekamp zijn het

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2018/2019 nummer 1, sept-oktober 2018

Nieuwsbrief 2018/2019 nummer 1, sept-oktober 2018 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar. In deze nieuwsbrief een veelheid aan informatie. VEEL LEESPLEZIER! AGENDA Ma 3 sept. Weer naar school. Start van de twee gouden weken. Woe 5

Nadere informatie

Dag allemaal, NR 2-2015 April-mei-juni

Dag allemaal, NR 2-2015 April-mei-juni Dag allemaal, Ik hoop dat jullie net zoals de mensen van OnderOns genieten van het mooie weer. Net zoals zovele organisaties gaan we het de maanden juli en augustus iets kalmer aan doen bij OnderOns. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 De Driekleur locatie Wilhelmina 27 juni 2019

Nieuwsbrief 17 De Driekleur locatie Wilhelmina 27 juni 2019 Start van het nieuwe schooljaar op dinsdag 3 september 2019 Het schooljaar 2019-2020 start dit jaar niet op de eerste maandag, maar op dinsdag. Maar op maandagmiddag 2 september nodigen wij wel alle kinderen

Nadere informatie

Afscheidsfeest meester Zeilstra,

Afscheidsfeest meester Zeilstra, Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 18 februari 2015 nr. 70 Agenda Afscheidsfeest meester Zeilstra, We hebben met elkaar een fijn feest gevierd om formeel afscheid te nemen van meester Zeilstra. Formeel, want

Nadere informatie

Het team van Jenaplanschool Het Kriebelhuis 2015-2016

Het team van Jenaplanschool Het Kriebelhuis 2015-2016 Kriebelnieuws Maand september 2015 Start schooljaar Hallo iedereen, Hopelijk hebben jullie kunnen genieten van een leuke en ontspannende vakantie! Een nieuw schooljaar is gestart en we willen bij deze

Nadere informatie

KERSTMIS DECEMBER 2017 HORIZONTAAL

KERSTMIS DECEMBER 2017 HORIZONTAAL KERSTMIS DECEMBER 2017 HORIZONTAAL www.vbsdehorizon.be Voorwoord juf Esther Dag allemaal Het eerste trimester is alweer voorbij. Iedereen heeft hard gewerkt, fijn gespeeld, veel bijgeleerd, We kunnen nu

Nadere informatie

De jongens smullen van een ananas. Uitgave 20, Mei 2013

De jongens smullen van een ananas. Uitgave 20, Mei 2013 De jongens smullen van een ananas Uitgave 20, Mei 2013 Pagina 2 Beste vrienden van Happy Home, Omdat we te weinig tijd hebben om lange nieuwsbrieven over Happy Home te schrijven, hebben we besloten om

Nadere informatie

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2015-2016 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2016 zit er al weer op. Aan de agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Olten, december 2014,

Olten, december 2014, Olten, december 2014, Hoho! Hoi allemaal! Omdat papa en mama denken, dat ik degene in ons gezinnetje ben die het liefste praat, mag ik jullie alweer voor de tweede keer onze kerstbrief presenteren! Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 5 juli 2017

Nieuwsbrief 10 5 juli 2017 Nieuwsbrief 10 5 juli 2017 Beste ouders en verzorgers, Voor mij zit de periode bij Olympia er bijna op. Ik kijk terug op een mooie en plezierige tijd. Ik heb Olympia als een fijne school ervaren. De diversiteit

Nadere informatie

juli 2018 Voorwoord Belangrijke data Personeel Studiedagen Vakantierooster Uitagenda

juli 2018 Voorwoord Belangrijke data Personeel Studiedagen Vakantierooster Uitagenda juli 2018 Voorwoord Belangrijke data Personeel Studiedagen Vakantierooster Uitagenda Voorwoord Beste ouder(s) / verzorger(s) van OBS de Plantage, Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is de zomervakantie

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Het mooiste woord. Het mooiste woord volgens de leerkrachten en leerlingen van de Cardijnschool:

CARDIJNKRANT. Het mooiste woord. Het mooiste woord volgens de leerkrachten en leerlingen van de Cardijnschool: Het mooiste woord Nummer 7 - december 2017 Het mooiste woord volgens de leerkrachten en leerlingen van de Cardijnschool: (met dank aan de meisjes van 2LA voor het maken van dit mooie kunstwerkje) Het mooiste

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34 Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34 Inleiding Hallo allemaal, Wat een prachtig voorjaar hebben we nu al gehad! Ons Lentefeest was zeer geslaagd met heel mooi weer, een grote opkomst en veel

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

De afgelopen week was er in de media heel wat aandacht voor de Vlaamse Week tegen Pesten. En dat is maar goed ook.

De afgelopen week was er in de media heel wat aandacht voor de Vlaamse Week tegen Pesten. En dat is maar goed ook. NIEUWSBRIEF GVB OOSTNIEUWKERKE TOUWLADDER KLIMMUUR LOOPBRUG jaargang 13 krokusvakantie Beste ouders, De afgelopen week was er in de media heel wat aandacht voor de Vlaamse Week tegen Pesten. En dat is

Nadere informatie

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/ Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat 2 2800 Mechelen 015/41 45 26 info@dewondertuin.be www.dewondertuin.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit

Nadere informatie

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv,

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, Bijlagen Feest 1 Post 2 Taart 3 Spelletjes 4 Slingers 5 Cadeautjes 6 Feestjurk 7 8 9 10 11 Knipkaart 1 Voorbereidende opdracht museum 12 Binnenkort is nijntje jarig. Dat vindt zij erg leuk. Zij gaat dit

Nadere informatie

Algemene informatie: Waar gaan wij mee aan de slag? Welkom in groep 3!

Algemene informatie: Waar gaan wij mee aan de slag? Welkom in groep 3! groep 3 Algemene informatie: Welkom in groep 3! Een spannend jaar waarin de kinderen veel leren. Ze gaan leren lezen, schrijven en rekenen. Ook gaan ze gymmen in de grote gymzaal en hebben ze een echte

Nadere informatie

MARIMBAZUIN December 2016

MARIMBAZUIN December 2016 MARIMBAZUIN December 2016 De van Willemien, directeur Wat gaat de tijd snel! Kerstvakantie voor de deur. We kijken terug op een leuke vijf decemberdag en een sfeervolle kerstviering. Wat is er hard gewerkt

Nadere informatie

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK je d r o w r a a d! n a v r e z j i w Judy Menger Directeur Kindcentrum Vroondaal Meester Jelle Ik ben meester Jelle en werk als adjunct-directeur op deze school. Ik ben

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders,

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders, NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012 1.Beste ouders, December is altijd een drukke maand op school. We zijn op school druk in de weer met allerlei activiteiten rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter Thema Winter Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal Nieuwsbrief 5, januari 2015 instroomgroep en groep 1/2 Januari 2015 Nieuwe leerlingen: In de instroomgroep is Zuzanna Kok gestart en in

Nadere informatie

Wij feliciteren alle leerlingen en leerkrachten die jarig zijn geweest in mei. We hopen dat jullie een super gezellige verjaardag hebben gehad!

Wij feliciteren alle leerlingen en leerkrachten die jarig zijn geweest in mei. We hopen dat jullie een super gezellige verjaardag hebben gehad! Het Josephientje! Jaargang 12 nr. 9 mei 2017 AGENDA 8 mei start piramide project Ziek en Gezond 8 mei OV vergadering 11 mei luizencontrole 12 mei Actiedag 12 mei Juf Erna jarig 15 mei MR vergadering 15

Nadere informatie

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar!

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar! De allerlaatste van dit schooljaar! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Nog 1 weekje en dan is het zover...de grote vakantie is in zicht! Maar vooraleer het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juni 2019

NIEUWSBRIEF juni 2019 NIEUWSBRIEF juni 2019 Voetje voor voetje, met volgehouden inzet, stapten we van september naar juni. Alles wat we dit schooljaar leerden, stoppen we in ons rugzakje en sterkt ons in onze tocht naar de

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Van 25 tot en met 29 juni Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Ons laatste weekje. Wat gaan we nog allemaal doen? Maandag trekken we erop uit want dan gaan we

Nadere informatie

Noorderdiep 123 9521 BC, Nieuw-Buinen Tel: 0599-613864 E-mail: cbsdeklister@conod.nl

Noorderdiep 123 9521 BC, Nieuw-Buinen Tel: 0599-613864 E-mail: cbsdeklister@conod.nl Noorderdiep 123 9521 BC, Nieuw-Buinen Tel: 0599-613864 E-mail: cbsdeklister@conod.nl Nieuwsbrief 17, 28 april 2016 Bijbelverhalen. Week 17: 25 t/m 29 april 2016 Weer terug bij Noömi, Ruth 3:16-18 In de

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

HORIZONTAAL.

HORIZONTAAL. KERSTMIS DECEMBER 2018 HORIZONTAAL www.vbsdehorizon.be Voorwoord juf Esther Dag allemaal Het eerste trimester is alweer voorbij. Iedereen heeft hard gewerkt, fijn gespeeld, veel bijgeleerd, We kunnen nu

Nadere informatie

Nieuwtjes van de Stampertjes

Nieuwtjes van de Stampertjes april 2017 Agenda 27-3 t/m 21-4 thema lente 13-4 Paasbrunch 14-4 t/m 17-4 april Goede vrijdag, Pasen gesloten 20-4 Kinderboerderij 24-4 t/m 7-5 Meivakantie en Koningsdag Nieuwtjes van de Stampertjes Jantje

Nadere informatie

We hebben geleerd hoe we kadootjes moeten inpakken en hoe we taarten maken.

We hebben geleerd hoe we kadootjes moeten inpakken en hoe we taarten maken. Beste ouder(s)/ verzorger(s), Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2015. De afgelopen periode hebben de kleuters met veel energie gewerkt over verschillende thema s. Over welke thema

Nadere informatie

Sinterklaas. Studiedag 6 december

Sinterklaas. Studiedag 6 december Sinterklaas Eindelijk is het zover, Sinterklaas is weer in het land! Een gezellige tijd is aangebroken. We mogen onze schoen weer zetten en wie weet komen de Pieten op school ook wel langs.. En ja hoor..

Nadere informatie

Wij hopen u op deze vergadering te mogen verwelkomen. Aanmelden kan via

Wij hopen u op deze vergadering te mogen verwelkomen. Aanmelden kan via NUMMER 2 JAARGANG 30 16-09-2016 Belangrijke data Belangrijke data 19 september Inschrijven startgesprekken beide locaties 20 september Schoolreisje gr. 1/2, 5, 6, en 7 beide locaties 22 september Schoolreisje

Nadere informatie

Periode (rapport 1) Veilig leren lezen: Algemene informatie: Rekenen: Waar gaan wij mee aan de slag?

Periode (rapport 1) Veilig leren lezen: Algemene informatie: Rekenen: Waar gaan wij mee aan de slag? Periode 1 + 2 (rapport 1) Veilig leren lezen: groep 3 Algemene informatie: Welkom in groep 3! Een spannend jaar waarin de kinderen veel leren. Ze gaan leren lezen, schrijven en rekenen. Ook gaan ze gymmen

Nadere informatie

Paradijsplein NJ Amsterdam T E

Paradijsplein NJ Amsterdam T E Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 4e nieuwsbrief, vrijdag 3 oktober 2014 Beste ouders, Het zal u niet ontgaan zijn: de Kinderboekenweek is begonnen!

Nadere informatie

Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht.

Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht. Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht. September Oktober 2018 Zondag 2 september 2018 Geen activiteit De +14 en leiding hebben zaterdag 1 september oudijzerslag om de kas van KLJ te

Nadere informatie

Enkhuizen, 30 november 2017 Wilt u reageren op de info? Mailt u dan naar:

Enkhuizen, 30 november 2017 Wilt u reageren op de info? Mailt u dan naar: www.tweemaster-enkhuizen.nl Enkhuizen, 30 november 2017 Wilt u reageren op de info? Mailt u dan naar: info@tweemaster-enkhuizen.nl Beste ouders en verzorgers Afgelopen dinsdag werd ik s middags opgewacht

Nadere informatie

Klasnieuws 1e kleuterklas: juf Ilse - juf Cynthia

Klasnieuws 1e kleuterklas: juf Ilse - juf Cynthia t lotusgazetje Periodieke uitgave van basisschool De Lotusbloem Zomerstraat 27, 2590 Berlaar - tel. 03 / 482.12.60 - fax. 03 / 482.43.34 Meer informatie kan u vinden op www.bsdelotusbloem.be nummer: juni

Nadere informatie

december 16 En wist je dat Leander ( LO5) ook jarig was in november? Namelijk de 15 e. Belangrijke data januari 17:

december 16 En wist je dat Leander ( LO5) ook jarig was in november? Namelijk de 15 e. Belangrijke data januari 17: Schoolkrant Agenda: december 16 Jarigen van de maand december: 2: Ismaïl 7: Mattia( KO3) 11: Ghislaine 14: Thieme en Ynse ( LO2) 15: Aulii ( KO2) 18: Thijs ( LO5) 22: Yana ( LO2) 23: Janneke ( LO3) 25:

Nadere informatie

Nieuwsbrief, Oktober 2014. Beste ouders, 1 jarig bestaan

Nieuwsbrief, Oktober 2014. Beste ouders, 1 jarig bestaan Nieuwsbrief, Oktober 2014 Beste ouders, 1 jarig bestaan Hoera!! Kinderopvang Lila bestaat al 1 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren met zijn allen. Op Donderdag 16 Oktober hebben wij een kijkochtend op

Nadere informatie

Claudius Civilislaan 30-3132 JB Vlaardingen - Tel. : 010-434 65 30 www.jcsvl-mantum.nl

Claudius Civilislaan 30-3132 JB Vlaardingen - Tel. : 010-434 65 30 www.jcsvl-mantum.nl November 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van November. Hierin stellen de nieuwe ouderleden van de MR zich aan u voor. En kunt u lezen over de opbrengst van de kleedjesmarkt,

Nadere informatie

Maandkalender & bulletin Jaargang: datum: 27 nov. 2017

Maandkalender & bulletin Jaargang: datum: 27 nov. 2017 Maandkalender & bulletin Jaargang: 21-07 datum: 27 nov. 2017 november 27 nieuwsbrief 7 28 29 30 1 4 5 Sinterklaas op school 6 9.30 uur start school 7 8 11 20.00 uur MR Padland 12 Aanschuiftafel locatie

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

19 juni 2015 Jaargang 20, nummer 19

19 juni 2015 Jaargang 20, nummer 19 Nieuwsbrief van CNS-basisschool de Wingerd Wingerd nieuws Wingerdweek De Wingerdweek is echt de leukste week van het jaar! Dingen ontdekken en op een totaal andere manier bezig zijn met elkaar. Als team

Nadere informatie

NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER

NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER NOVEMBER DECEMBER November en december zijn in aantocht en we weten allemaal wat dat wilt zeggen : twee nieuwe maanden boordevol leuke scoutsactiviteiten en hier en daar zelfs een feestje!!!! Wij kijken er al erg naar uit!

Nadere informatie

31 augustus 2015 (nr 1)

31 augustus 2015 (nr 1) 31 augustus 2015 (nr 1) 7km van Martenshoek De 11e editie van de 7km van Martenshoek zit er weer aan te komen. De datum is zondag 27 september 2015. De inschrijving is on-line. Er is ook een Ouder-Kindloop.

Nadere informatie

Fijne feestdagen en een steengoed 2014!

Fijne feestdagen en een steengoed 2014! Nieuwsbrief 8 Jaargang 4 20-12-2013 www.olivijn.almere-speciaal.nl De vierde editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: Maandag 23 december 2013 tot en met vrijdag 3 januari 2014

Nadere informatie

Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse:

Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse: Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse: De leerlingen moeten volgende week iedere dag om 8.30 uur zwemkleding meenemen naar school! De leerkrachten weten hoe laat en op welke dagen er gezwommen gaat worden

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Voorjaarsvakantie Week 9 en februari t/m 10 maart 2018

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Voorjaarsvakantie Week 9 en februari t/m 10 maart 2018 Nieuwsbrief Voorjaarsvakantie Week 9 en 10 25 februari t/m 10 maart 2018 Van de directie De kinderen hebben hard gewerkt de afgelopen weken. Er zijn veel toetsen gemaakt en ook de gewone dagelijkse lessen

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Weer naar school In de eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse nieuwsbrief 30 schooljaar 2014-2015 12 juni 2015 1. Projectweek Woensdag 17 juni start de projectweek. Dit jaar is het thema geschiedenis. Een heel breed thema waar we veel mee kunnen. Elke bouw heeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers Nieuwsbrief 20 7 juli 2015 Aan alle ouders, verzorgers In deze nieuwsbrief: - Opbrengst doekoe actie - Luizenzakken niet meer op school - Schoonmaakavond - Zwemmen groep 3/4 - Laatste schooldagen - Eerste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2015

NIEUWSBRIEF Oktober 2015 NIEUWSBRIEF Oktober 2015 INHOUD: Agenda Op tijd komen Schooltijden Nieuwe leerkrachten Even voorstellen Kleuterkijkdag Jump-in Artis Zomerfeest Ouderactiviteiten Vakantie- en studiedagen Wintertijd Welkom

Nadere informatie

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school!

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 februari 2018 info Kalender: Agenda Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Vrijdag 9 februari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 12 februari t/m

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018

Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018 Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018 Sinterklaas Op woensdag 5 december kwam Sinterklaas met vier pieten op school.alle kinderen stonden op het plein opgesteld om Sinterklaas welkom te heten. De ouderejaars

Nadere informatie

Inhoud nieuwsbrief: 1: Kerstmaaltijd 2: Samen eten 3: Muziek en dans. 4. Kerstkaartjes lezen 5. Merry Christmas taart! 6. Spelletjes spelen!

Inhoud nieuwsbrief: 1: Kerstmaaltijd 2: Samen eten 3: Muziek en dans. 4. Kerstkaartjes lezen 5. Merry Christmas taart! 6. Spelletjes spelen! Nieuwsbrief 7 Stichting Jammajammi ~ Samen werken aan een toekomst voor de kinderen van weeshuis Sunrise in Nepal ~ Inhoud nieuwsbrief: - Nieuws van de Sunrise kinderen - De nieuwe Jammajammi website -

Nadere informatie

Nummer 18: 30 mei 2013

Nummer 18: 30 mei 2013 Nummer 18: 30 mei 2013 Agenda: Dag Activiteit Vrijdag 31-5 Afscheid Willy Zaterdag 1-6 Schoolkorfbal groep 3 en 4 Dinsdag 4-6 Studiedag (kinderen vrij) Woensdag 5-6 Podium Woensdag 5-6 Irene en Ingrid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 23 augustus 2018

Nieuwsbrief 1 23 augustus 2018 Nieuwsbrief 1 23 augustus 2018 Belangrijke data 28-08 Intakegesprekken 29-08 Intakegesprekken 30-08 Intakegesprekken 30-08 Algemene Ledenvergadering Oudervereniging (ALV) 20.00u 05-09 Infoavond groep 5

Nadere informatie

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp Nummer 01 01 september 2014 Belangrijke data 08 september Algemene ouderavond 12 september groepen 1 t/m 4 zijn vrij 15 september Oja-2 verschijnt Nieuws vanuit Saltoschool De Bergen Nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2019

Nieuwsbrief juni 2019 Nieuwsbrief juni 2019 Belangrijke data juni 4 juni OR vergadering 9 en 10 juni Pinksteren (leerlingen vrij!) 11 juni Studiedag (leerlingen vrij!) 12 juni t/m 14 juni Lustrumweek! 18 juni MR vergadering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF mei 2019

NIEUWSBRIEF mei 2019 NIEUWSBRIEF mei 2019 Meimaand = Mariamaand We wensen alle mama s een fijne moederdag! Onderwijs op maat Integratiemomenten derde kleuterklas eerste leerjaar Ook dit jaar zijn er tal van integratie-activiteiten

Nadere informatie