Projectvoorstel. Syrië en Irak Extra noodhulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectvoorstel. Syrië en Irak Extra noodhulp"

Transcriptie

1 Projectvoorstel Syrië en Irak Extra noodhulp

2 VERTROUWELIJK Beste lezer, Al zestig jaar staat Open Doors op de bres voor vervolgde christenen. Dat doen we onder meer door de verspreiding van bijbels en christelijke boeken en door op te roepen tot gebed voor de vervolgde kerk. De vervolgde kerk in Syrië en Irak vraagt dringend om voedselpakketten. Met uw hulp stellen we christenen in staat om sterk te staan, hun samenleving op te bouwen en om te zien naar hun omgeving. In Christus verbonden, Open Doors Nederland Ruud Kraan Directeur Projectland Syrië (nr. 4 op Ranglijst Christenvervolging 2015) Aantal inwoners Aantal christenen (eind 2014) Hoofdstad Oppervlakte Projectdoel Damascus km2 Het doel is om ongeveer gezinnen met Syrische vluchtelingen, voor namelijk christenen, te ondersteunen met basisbenodigdheden en hen te helpen een nieuw leven op te bouwen. Via het geven van extra noodhulp wordt gewerkt aan de volgende doelen: 1. Het bieden van sociaal-economische hulp aan gevluchte Syrische christenen 2. Het opkomen voor de rechten van Syrische christenen 3. Het bieden van traumazorg aan Syrische christenen 4. Het ondersteunen van de Syrische kerk 5. Het verspreiden van bijbels en christelijke lectuur Projectomschrijving Via een uitbreiding van de huidige noodhulp in Syrië helpen partnerorganisaties van Open Doors de lokale kerken met het uitdelen van voedselpakketten met hygiëneproducten, medicijnen en andere levensbenodigdheden aan inmiddels ongeveer gevluchte christelijke gezinnen. Een klein deel van onze hulp wordt geboden onder vluchtelingen in Libanon.

3 Aanleiding tot project De oorlog in Syrië is complexer en intensiever geworden door de toegenomen aanslagen van Islamitische Staat (IS). De prijzen stijgen snel, mensen verliezen hun banen of kunnen niet meer werken omdat er bijvoorbeeld geen elektriciteit is. Christenen vluchten weg uit die gebieden waar de regering geen controle meer over heeft, zoals Aleppo, Homs, Palmyra en delen van Damascus. De kerk wordt in deze regio kleiner en zwakker. Mensen vluchten naar de relatief veiligere gebieden in het noorden van het land, waar de Koerden meer invloed hebben. De lokale partners in deze noordelijke regio s worden als gevolg hiervan overspoeld door de grote vluchtelingenstroom. Kerkleiders zien de noodzaak om hun diaconale activiteiten te vergroten. Er is grote behoefte aan basisbenodigdheden als voedsel, medicijnen en hygiëneproducten. Beoogd lange termijn resultaat Syrische christenen hebben hun leven opgebouwd doordat zij werk hebben gevonden of (opnieuw) zijn gestart met hun eigen bedrijf. De verzwakte kerk wordt versterkt zodat christenen in het land blijven. Startdatum project : juni 2015 Datum rapportage : maart 2016 Persoonlijk verhaal Veel christenen zijn Syrië ontvlucht. Toch zijn er enkele pastors en kerkleiders die besloten hebben in het land te blijven. Eén van hen is pastor Samuel* in Aleppo. Zijn vrouw en kinderen konden niet langer leven onder de voortdurende dreiging van geweld en hebben het land al verlaten. Een groot offer: het gezin leeft al lange tijd van elkaar gescheiden. Ondanks alles doen we ons best om de mensen die in de stad achterblijven, hulp en hoop te bieden in deze hopeloze situatie, zegt Samuel. Vaak is bidden het enige wat we kunnen doen. Ook pastor Edward blijft. Hij woont samen met zijn vrouw in Damascus. We willen niet vertrekken. We voelen ons zelfs verantwoordelijker. Het doet ons pijn als gemeenteleden de kerk verlaten en het land uit vluchten. Toch blijft de kerk vol. Veel nieuwe mensen komen naar de kerk. Dat is heel bemoedigend. Daarin zien wij de leiding van God. En eerlijk gezegd zijn wij niet bezorgd over onze eigen veiligheid. Wij danken God dat hij ons dag aan dag helpt. Hij geeft de vrede die alle verstand te boven gaat. Hij is onze burcht, kracht en schuilplaats. *Samuel heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld. Overzicht van de gebieden die IS in handen heeft in Syrië en Irak (augustus 2015)

4 Projectbudget 2015 Projectbudget 2015 Noodhulp fase 3 Extra budget Directe kosten Basisbenodigdheden * en sanitaire producten *1 Subsidies huisvesting *2 Training (kerk)leiders *2 Financiële ondersteuning medische ingrepen Traumazorg Rustplekken voor pastors en veldwerkers *3 Kindvriendelijke speelruimtes Verspreiding Bijbels *4 Verspreiding kinderboeken Opkomen voor rechten Syrische christenen *5 Microkredieten en creëren van banen Basisbenodigdheden en sanitaire producten voor vluchtelingen in Libanon Totale extra directe kosten: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,- Indirecte kosten ,- Extra indirecte kosten ,- Totale kosten noodhulp fase ,- *Een voedselpakket kost 50,- tot 75,-. De onderdelen van het pakket zijn: zeep, wasmiddel, biscuits, suiker, bonen, afwasmiddel, tomatenpasta, eieren, thee, zonnebloemolie, rijst, poedermelk, bulgur (soort couscous) en feta. Toelichting budget Ad 1: Basisbenodigdheden en sanitaire producten De lokale partners van Open Doors in Aleppo en de kerken in het noorden van het land merken dat de behoefte aan extra hulp, waaronder voedsel, medicijnen en onderwijs, sterk toeneemt. Deze partners hebben voldoende capaciteit en ruimte om het aantal projecten uit te breiden. Vanwege het toegenomen koersverschil tussen de euro en het Syrische pond en de stijging van de prijzen kunnen de lokale partners minder of kleinere projecten uitvoeren dan oorspronkelijk het plan was. Een voedselpakket kost 55,-. De onderdelen in het pakket zijn: zeep, wasmiddel, biscuits, suiker, bonen, afwasmiddel, tomatenpasta, eieren, thee, zonnebloemolie, rijst, poedermelk, bulgur (soort couscous) en fetakaas. Met de inhoud van één pakket kan een gezin twee weken rondkomen.

5 Ad 2: Training (kerk)leiders Vanwege het voortdurende conflict in Syrië worden de kerken in de relatief veilige gebieden, zoals Damascus en de kust tussen Latakia en Tartous, geconfronteerd met een plotselinge grote toestroom van vluchtelingen. Dit leidt ertoe dat de capaciteit van de achtergebleven kerken in bepaalde gebieden kleiner wordt en de kerk verzwakt doordat christenen uit Aleppo, Homs, Hama en Sweda zijn vertrokken. De lokale kerken in beide regio s worden geholpen door de organisatorische capaciteiten van de kerken te versterken en de kerkleiders te leren de noodhulp goed te coördineren. Via de trainingen leren zij kleinschalige diaconale projecten te implementeren en hoe zij pro-jectvoorstellen kunnen ontwikkelen. Daarnaast worden lokale kerkelijke partners ondersteund in het bieden van accommodatie, dekens, voedsel en medicijnen aan nieuwe vluchtelingen. Ad 3: Rustplaatsen voor pastors en veldwerkers Het doel is om kerkleiders en vrijwilligers die voor noodhulpactiviteiten van de kerk zorgen enkele dagen een plek te geven waar ze tot rust kunnen komen. Vanwege de langdurigheid van de oorlog en onvoldoende capaciteit voor zorg binnen de verschillende kerkelijke denominaties blijkt dat leiders zich vaak moe voelen en de hoop en visie uit het oog verliezen. Open Doors wil de mensen in leiderschapsposities graag de gelegenheid bieden om tot rust te komen, omdat de leiders de ruggengraat zijn van de kerk die wij dienen. Ad 4: Verspreiding Bijbels De lokale partners zien dat er een grotere vraag ontstaat naar bijbels en christelijke lectuur. Dit is ook een goede gelegenheid om niet-christelijke gemeenschappen te bereiken met het evangelie. Ad 5: Opkomen voor rechten Syrische christenen Christelijke gemeenschappen staan steeds meer onder druk en worden bedreigd door de strijdende groepen. De regering ziet hen als een minderheid waarmee zij een alliantie kan aangaan en dwingt hen het regime te ondersteunen door jongens en mannen te rekruteren. De rebellen daarentegen zien christenen als legitiem doelwit vanwege het christelijk geloof. Projectland Irak (nr. 3 op de Ranglijst Christenvervolging 2015) Aantal inwoners Aantal christenen Hoofdstad Bagdad Oppervlakte km 2 Projectdoel Projectomschrijving Het doel is om christelijke Iraakse vluchtelingen, die vanwege IS naar de Koerdische regio zijn gevlucht, te ondersteunen met basisbenodigdheden en hen te helpen een nieuw leven op te bouwen. In fase 3 van het extra noodhulp project in Irak helpt een partnerorganisatie van Open Doors de lokale kerken met het uitdelen van voedselpakketten, sanitaire producten, medicijnen en andere levensbenodigdheden aan christelijke gezinnen in de vluchtelingenkampen.

6 Aanleiding tot project Vanwege de aanslagen van IS zijn ruim christelijke gezinnen gevlucht. Zij moesten alles achterlaten en vluchtten naar de relatief veiliger gebieden op de Ninevé-vlakte. De overheid kan niet in hun levensonderhoud voorzien en andere humanitaire organisaties hebben onvoldoende geld om hulp te blijven geven. Medicijnen raken op en er is weinig geld voor medische behandelingen. Vluchtelingen zijn getraumatiseerd door het geweld en aanslagen van IS. Ze kunnen geen werk vinden en hebben geen geld om een eigen bedrijf op te starten. Korte termijn resultaten De volgende resultaten worden komend jaar verwacht: - Ten minste gezinnen zijn voorzien van basisbenodigdheden jongeren zijn betrokken bij sportactiviteiten en trainingen tot 250 Gezinnen hebben geld ontvangen om hun huizen te herbouwen Personen hebben een eigen Bijbel Kinderen hebben een christelijk boek of bijbel Gezinnen hebben een eigen bedrijfje gestart of baan gevonden Gezinnen hebben een eigen bedrijfje opgezet via een aangeboden winkel of bedrijfspand en verdienen zelf geld. - Ten minste 200 vluchtelingen zijn getraind in professionele beroepsvaardigheden Personen hebben traumazorg ontvangen. Beoogd lange termijn resultaat Iraakse christenen hebben hun leven opgebouwd doordat zij werk hebben gevonden of (opnieuw) zijn gestart met hun eigen bedrijf. De verzwakte kerk is versterkt en christenen blijfven aanwezig in Irak. Startdatum project : januari 2015 Datum rapportage : maart 2016 Persoonlijk verhaal Martin (24) vluchtte een jaar geleden uit Karamles, een dorp vlakbij Mosoel, toen IS de stad innam. Hij voelt zich nu geroepen om voor de vluchtelingen die ook zijn gevlucht uit Karamles te zorgen. We durven niet na te denken over wat er met ons huis en onze geliefden in Karamles is gebeurd. De stad is nog steeds in handen van IS, zegt Martin. De meeste christenen in Irak overwegen het land te verlaten. Hoe kan ik hier blijven als zoveel mensen vertrekken? Wie kan ik dan nog dienen? vraagt Martin zich soms af. Toch blijft hij trouw aan zijn roeping. De hopeloze situatie heeft mijn roeping juist bevestigd. Ik ben in het vluchtelingenkamp nodig om mijn mensen te helpen. Projectomschrijving Open Doors werkt samen met een partnerorganisatie in het helpen van de vluchtelingen in Irak. Vorig jaar zijn er tentenkampen opgericht en hebben veldwerkers voedselpakketten uitgedeeld. Vanwege de groeiende stroom vluchtelingen naar dit gebed is er in deze fase van het project extra noodhulp nodig. Een partnerorganisatie helpt de lokale kerken met het uitdelen van voedselpakketten, sanitaire producten, medicijnen en andere levensbenodigdheden aan christelijke gezinnen in de vluchtelingenkampen. Daarnaast worden activiteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd, bijbels verspreid en traumacounseling en beroepstrainingen gegeven. Ook krijgen christenen ondersteuning in het zoeken naar werk en het opzetten van een eigen bedrijfje door het verstrekken van microkredietleningen. Verder wordt de situatie van Iraakse vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht gebracht door het verspreiden van nieuws, verhalen en foto s over hun situatie. De partnerorganisatie heeft twee kantoren, in Erbil en Dohuk met zijn eigen specifieke taken om met behulp van een groot netwerk van kerken en lokale partners christelijke vluchtelingen noodhulp te bieden.

7 Projectbudget 2015 Projectbudget 2015 Noodhulp fase 3 Directe kosten Basisvoedselpakket en sanitaire produkten Activiteiten voor jongeren Activiteiten voor kinderen Financiële ondersteuning repatrianten Financiële ondersteuning medische ingrepen Verspreiding Bijbels Verspreiding kinderboeken Microkredieten Aanbieden vrije bedrijfsruimte Ondersteuning kerken als uitzendbureaus Beroepstraining Traumacounseling Ondersteuning kerken en comités Totale directe kosten: , , , , , , , , , , , , , ,- Indirecte kosten Salarissen, transport, accommodatie, reizen, admistratiekosten, wisselkoersen ,60 Totale kosten noodhulp fase ,60 Toelichting budget A. Ondersteuning christelijke vluchtelingen in moeilijke situaties 1. Distributie basisbenodigdheden In 2014 heeft de partnerorganisatie van Open Doors duizenden voedselpakketten verspreid onder vrijwel alle christelijke vluchtelingen in Irak. Deze pakketten zijn met veel dankbaarheid ontvangen vanwege de kwalitatief goede producten. De veldwerkers kijken in hun keuze wie te helpen waar behoefte is aan voedsel en geen andere hulpverleningsorganisaties helpen. De veldwerkers blijven doorgaan met de distributie van de basisbenodigdheden (pakketten met voedsel, hygiëneproducten en medicijnen) en zoeken naar vluchtelingen die de hulp het meest dringend nodig hebben. De verspreiding gebeurt door lokale kerken. Dit netwerk van lokale kerken is in de twee eerste fases van dit project uitgebreid. Het doel is om dit jaar gezinnen per maand met basisbenodigdheden te helpen. Met de inhoud van één pakket kan een gezin twee weken rondkomen. 2. Activiteiten voor jongeren Veel jongeren hebben de hoop verloren op een goede toekomst in Irak. De meesten vervelen zich omdat ze geen werk hebben en niet naar school kunnen gaan. Verschillende priesters en kerkleiders hebben aangegeven dat ze meer kampen, retraites en activiteiten voor hen willen organiseren. Dat kan in sportcentra, kerkzalen en andere activiteitencentra. Met deze activiteiten is het de bedoeling om jongeren hoop te geven en hen te motiveren zich in te zetten voor hun toekomst en land.

8 3. Activiteiten voor kinderen Kinderen worden het meest getroffen door al het geweld en het leven in de vluchtelingenkampen. Zij hebben veel nare situaties meegemaakt die zij als kind eigenlijk nooit hadden moeten zien. Het doel is kerken en partnerorganisaties te ondersteunen in het realiseren van tien plekken waar kinderen kunnen spelen, ontspannen, luisteren naar (Bijbelse) verhalen en meedoen aan creatieve activiteiten. Professionele stafmedewerkers zullen hen 3liefdevol begeleiden en enkele van hen zullen traumazorg geven. 4. Financiële ondersteuning repatrianten Zo goed als alle vluchtelingen hebben hun bezittingen verloren omdat deze zijn gestolen door IS. Wij verwachten dat sommige vluchtelingen na de winter proberen terug te keren naar hun huis op de Ninevé-vlakte als de steden door IS worden vrijgegeven. Eén of twee vrijgegeven dorpen zijn door IS in puin achtergelaten en volgeplaatst met mijnen. Het zal jaren duren voordat alle explosieven zijn verwijderd en de steden zijn herbouwd. De partnerorganisatie wil de inwoners financieel helpen met een kleine gift als het huis alleen beschadigd is en ramen en deuren gerepareerd moeten worden. De priesters, kerkleiders en de SED-comités dienen de verzoeken van de repatrianten in bij de partnerorganisatie. Als de gift wordt goedgekeurd dan zien de lokale kerkleiders erop toe dat het geld op de juiste manier wordt gebruikt. Via deze ondersteuning kan een (kerk)gemeenschap herbouwd worden. Per gezin is er 800,- tot 4.000,- beschikbaar. 5. Financiële ondersteuning medische behandeling of medicatie Vrijwel alle gezinnen hebben weinig of geen geld meer. Er is geen zorgverzekering voor medische ingrepen en medicijnen. In de meest dringende gevallen wordt er een budget beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van medicijnen en het uitvoeren van spoedoperaties. De priesters en kerkleiders selecteren de christenen die nodig hebben. 6. Ondersteuning kerkelijke comités De partnerorganisatie ondersteunt enkele kerkelijke comités die informatie over de binnengekomen vluchtelingen verzamelen en de distributie van goederen coördineren. De comités zijn opgezet door een samenwerkingsverband tussen verschillende kerken in Irak. B. Distributie 1. Verspreiding bijbels Priesters verzoeken de partnerorganisatie om bijbels te verspreiden in de vluchtelingenkampen. Het doel is om bijbels uit te delen. Een bijbel kost 11,-. Verspreiding kinderboeken- en bijbels Daarnaast is er vraag naar christelijke kinderboeken en -bijbels. De kosten per boek of kinderbijbel zijn 7,- C. Sociaal economische hulp 1. Microkredietleningen De vluchtelingen van Mosoel en de Ninevé-vlakte hebben hun bezittingen verloren. Er wordt daarom voorgesteld om kleine giften van maximaal 4.000,- te verstrekken ter aanvulling op een microkredietlening aan veertig christenen die een eigen bedrijfje willen opzetten. Op deze manier kunnen ze zelf inkomsten genereren. De lening betalen zij in termijnen terug. De partnerorganisatie kan vluchtelingen motiveren in het land te blijven en het op te bouwen in plaats van te emigreren. 2. Vrije bedrijfsruimte Veel vluchtelingen hebben professionele vaardigheden als timmerman, smid, schilder, elektricien of automonteur. De enige manier om met hun vak een inkomsten te verkrijgen is door hun diensten aan anderen aan te bieden. De partnerorganisatie wil daarom tien winkelpanden huren voor tien vakmensen. De eerste drie tot zes maanden kunnen zij de ruimte gratis krijgen. Na deze periode wordt verwacht dat zij een klantenbestand hebben opgebouwd en voldoende geld verdienen om de huur te betalen. 3. Ondersteuning van kerken als uitzendbureaus Gewoonlijk vinden mensen in Irak een baan via vrienden of familieleden. In hun huidige situatie is het zeer moeilijk om werk te vinden. Daarom worden drie kerken aangemoedigd een soort uitzendbureau voor christenen te starten. De kerken zoeken contacten met lokale hotels, winkels, bedrijven en restaurants om na te gaan of zij behoefte hebben aan betrouwbare en professionele medewerkers. Werkzoekenden bieden hun CV aan waarmee kerkleiders hen kunnen voorstellen aan mogelijke werkgevers. Kerkleiders stellen hen vervolgens aan de hand van de CV van de werkzoekende voor aan mogelijke werkgevers.

9 D. Training 1. Beroepstraining Via vakgerichte trainingen worden vluchtelingen geholpen om hun vaardigheden te leren of deze te verbeteren. Het plan is om verschillende beroepstrainingen te organiseren op het gebied van timmerwerk, elektriciteit, loodgieten, administratie en computerwerk. Daarbij worden kerken aangemoedigd hun locaties aan te bieden voor deze trainingen waarbij vluchtelingen hun professionele vaardigheden kunnen gebruiken om anderen te trainen. 2. Traumacounseling Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd door het geweld en de aanslagen van is. Ook het gedwongen vertrek uit hun huis en stad heeft veel impact gehad. De intentie is om minstens zes keer een groep van twintig personen een vierdaagse training te geven over traumazorg. Dit zal de emotionele stabiliteit van de christenen vergroten en mensen helpen hun leven op te bouwen. E. Advocacy 1. Rapportage incidenten De communicatie over het aantal incidenten in Irak is erg gestegen en de impact erop voor christenen is toegenomen sinds de grote toestroom van het aantal vluchtelingen van afgelopen zomer. Door het verstrekken van tijdige informatie over de incidenten kan een uitgebreid netwerk worden geïnformeerd en gebedspunten doorgegeven. 2. Communicatie In Nederland zal er een campagne worden gestart met het thema Right to believe. Deze campagne heeft het doel om christenen in Nederland te informeren over het extremisme op Iraakse christenen en de impact van het IS kalifaat in de regio. De partnerorganisatie kan verhalen, foto s en video s verzamelen om Open Doors voldoende informatie te geven voor haar achterban. Voor dit werk moet er een communicator worden ingehuurd die het werk tijdens negen maanden kan uitvoeren. Als er geen lokale persoon beschikbaar is dan wordt voorgesteld een buitenlandse medewerker in te huren. Projectrapportage Wij hopen dat u enthousiast bent over dit project en hieraan wilt bijdragen. In maart 2016 zullen wij u over dit project rapporteren. Om ervoor te zorgen dat uw bijdrage aan het juiste project wordt toegeschreven, verzoeken wij u bij banktransacties het project Extra noodhulp te vermelden. Het IBAN rekeningnummer van Open Doors is NL08 INGB Contact Mocht u vragen hebben over deze projectrapportage, dan kunt u contact opnemen met: Johan van Dam, relatiemanager Open Doors Nederland Telefoon : Mobiele telefoon : JohanD@opendoors.nl Postbus AA Ermelo Nederland T M I E johand@opendoors.nl

Projectvoorstel Centraal-Azië kinderwerkmateriaal

Projectvoorstel Centraal-Azië kinderwerkmateriaal Projectvoorstel Centraal-Azië kinderwerkmateriaal Al 60 jaar op In Tadzjikistan, Oezbekistan en Azerbeidzjan houdt de overheid verschillende soorten geloofsgroepen goed in de gaten en treedt hard op tegen

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

Rapportage noodhulp Irak

Rapportage noodhulp Irak Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Irak over de periode 15 juni tot en met 15 september 2014. Doelen Het noodhulpproject richt zich op het bemoedigen,

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 1. Noord-Korea 2. Irak 3. Eritrea 4. Afghanistan 5. Syrië 1: Noord-Korea Hoofdstad: Pyongyang Taal: Koreaans en Chinees Weetje: In Noord-Korea

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen

Hulp aan Syrische vluchtelingen Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem De GZB-dag wordt dit jaar op D.V. 13 juni in de Evenementenhal in Gorinchem gehouden. Voor deze nieuwe datum en plaats is gekozen omdat er op het terrein van Hydepark

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012

Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012 Nacht van Gebed 1 op 2 juni 2012 Bijbellezing Lees: (2 Tim. 3:12; NBV) Allen die vroom en in eenheid met Christus Jezus willen leven, zullen worden vervolgd. Lees: (Psalm 146: 9; NBV) De HEER beschermt

Nadere informatie

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN?

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN? RED EEN KIND ZOEKT kerken die wereldwijd verbonden willen zijn en het werk van AEE in Rwanda willen ondersteunen. Met als doel: nog meer kinderen een kansrijke toekomst geven. Doe mee met het diaconaal

Nadere informatie

Beste gemeente van Vriezeveen,

Beste gemeente van Vriezeveen, Beste gemeente van Vriezeveen, Mijn Nepalese vriend ds. Uma Kanta Sharma en zijn gemeente zijn u zeer dankbaar voor de collecte die vanuit Vriezeveen ontvangen werd naar aanleiding van de aardbevingen

Nadere informatie

Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden.

Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden. Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden. EN JE NAASTE ALS JEZELF VOOR GEMEENTEN IN DE PRO- TESTANTSE KERK IN NEDER- LAND (PKN), IS ER EEN NIEUW DIACONAAL PROGRAMMA: PROJECT 10 27 MET

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Projectplan Noodhulp Lahore

Projectplan Noodhulp Lahore Carry each other s burdens Projectplan Noodhulp Lahore Medische post voor de overlevende slachtoffers van de aanslag in Lahore Organisatie: Projectleider: Stichting PECA Sylvester Bhatti Projectperiode:

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Zendingswerk? Lekker belangrijk! Driebergen, november 2015

Zending wereldwijd. Zendingswerk? Lekker belangrijk! Driebergen, november 2015 Zendingswerk? Lekker belangrijk! Vindt u dat je het Evangelie ook kunt doorgeven door er te zijn voor mensen in nood? En vindt u dat wij van christenen uit een andere cultuur kunnen leren? Deze en andere

Nadere informatie

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN WERELDWIJDE NATUURRAMPEN EEN HALF JAAR LATER... WAT HEEFT UW STEUN BETEKEND VOOR DE SLACHTOFFERS? Binnengekomen giften natuurrampen najaar 2017 Voedselhulp Wie: 855 families Wat: Basis voedselpakketten

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

COLLECTE- ROOSTER 2019

COLLECTE- ROOSTER 2019 COLLECTE- ROOSTER 2019 COLLECTEROOSTER 2019 COLLECTEN 2019 Zending verbindt! Dat is het motto van de GZB. Niet zomaar een loze kreet. Maar samen met u voelen we ons verbonden met Gods wereldwijde kerk.

Nadere informatie

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon Situatie vluchtelingen Syrië steeds nijpender Er zijn zulke grote tekorten in de hulpfondsen dat Syrische vluchtelingen binnenkort niet langer de meest basale voedselhulp kan worden gegeven. Die conclusie

Nadere informatie

ONTVLUCHT, ONTHEEMD ONTHAALD

ONTVLUCHT, ONTHEEMD ONTHAALD ONTVLUCHT, ONTHEEMD ONTHAALD Een tussentijdse rapportage van zes maanden noodhulp in Noord-Irak door het Christelijk Noodhulpcluster in de periode augustus 2014 tot en met februari 2015. April 2015 DE

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019 Collecte zondag 5 mei 2019; Bevrijdingsdag 1 e collecte is bestemd voor Kerk in Actie (Noodhulp) Kerk zijn in oorlogstijd, Syrië Op 5 mei vieren we in grote dankbaarheid onze vrijheid. Het is bijzonder

Nadere informatie

hmagazine en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen

hmagazine en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen nieuwsbrief hmagazine van stichting hulp oost-europa, nr. 5, oktober 2014 en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen Winterwerk voor hulp in Oost-Europa

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk Use this area to offer a short preview of your email's content. View this email in your browser Maar een ding weet ik zeker-en daarbij vergeet ik wat achter mij ligt en strek ik me uit naar wat voor mij

Nadere informatie

Jaarverslag Fountains of Joy 2014.

Jaarverslag Fountains of Joy 2014. Jaarverslag Fountains of Joy 2014. In april 2014 hebben Erik en Esther Nagtegaal Stichting Fountains of Joy opgericht, met het doel aan de wereld het evangelie van Jezus te verkondigen en zorg te dragen

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

1 voorzijde COLLECTEROOSTER WERELDDIACONAAT. voor het

1 voorzijde COLLECTEROOSTER WERELDDIACONAAT. voor het 1 voorzijde COLLECTEROOSTER voor het WERELDDIACONAAT 2019 Collecten 2019 Met deze folder informeren wij u over de acht collecten in 2019 voor het diaconale programma Project 10 27. Behalve de data leest

Nadere informatie

Zending wereldwijd. 11 juni: GZB-dag over zending in Europa. Driebergen, mei 2016

Zending wereldwijd. 11 juni: GZB-dag over zending in Europa. Driebergen, mei 2016 11 juni: GZB-dag over zending in Europa Op D.V. zaterdag 11 juni wordt de jaarlijkse GZB-dag gehouden. De dag heeft het thema: De kerk begint opnieuw, over zending in Europa. Sprekers zijn prof. dr. Henk

Nadere informatie

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel.

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel. Tiener- en jeugdwerk 1 Timotheüs 4:12 Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geloof en in reinheid. Jeugd, jongeren,

Nadere informatie

Gebedskalender september - november Bidden in de deuropening

Gebedskalender september - november Bidden in de deuropening Gebedskalender september - november 2017 Bidden in de deuropening Verstopte emoties op het voetbalveld Twee broers verstieren een voetbalactiviteit in Haarlem. Jongerenwerker Arjo Barth is boos en teleurgesteld.

Nadere informatie

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0 Jaarverslag 2017 2 april 2018 Versie 1.0 Voorwoord Na een aantal jaren waarin de stroom van nieuwe vluchtelingen en statushouders in Alblasserdam alleen maar toenam, was 2017 een jaar waarin de toestroom

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Hart voor Hongarije

Jaarverslag 2014. Stichting Hart voor Hongarije Jaarverslag 2014 Stichting Hart voor Hongarije Inhoud 1. Voorwoord 2. Aanleiding en achtergrond 3. Acties vanuit Nederland 4. Acties vanuit Hongarije 5. Visie op de toekomst Bijlage: Financieel jaarverslag

Nadere informatie

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019 Help slachtoffers cycloon Idai In maart zijn miljoenen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door de cycloon Idai. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 843. Onder hen 4 leraren en 39

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familie Kamphuis

Nieuwsbrief Familie Kamphuis Nieuwsbrief Familie Kamphuis Tanzania November 2013 In de afgelopen maanden zijn we door nogal wat drukte en uitdagingen heen gegaan, en daar kunt u in deze nieuwsbrief meer over lezen. Tegelijkertijd

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

For a Healthy, Christ-Centred and Self-sustainable Community

For a Healthy, Christ-Centred and Self-sustainable Community Organisatie ESPANOR is de partnerorganisatie van de stichting KIMON in Mozambique. ESPANOR is een christelijke organisatie voor integrale ontwikkeling. De organisatie is opgericht in 2004 door Mozambikanen

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN Bruisend Jeugdwerk De kerk als plek waar jongeren, gelovig of niet, graag naartoe gaan om God beter te leren kennen. Jeugdleiders die dichterbij

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Er zijn wereldwijd 65 miljoen

Nadere informatie

Stichting het Kompas

Stichting het Kompas Stichting het Kompas Sinds 1979 de evangelische boekwinkel in Sneek met als doelstelling het verspreiden van het Evangelie in en rondom Sneek. Het is een plek waar men terecht kan voor Christelijke boeken

Nadere informatie

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd Solidariteitsactie voor vluchtelingen in Syrië Zondag 22 februari 2015 GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent Koerdische Maaltijd korte film en getuigenissen van Syrische vluchtelingen optreden Koerdische

Nadere informatie

Zending verbindt. D.V. zaterdag 16 maart: GZB-dag in Barneveld. Driebergen, februari 2019

Zending verbindt. D.V. zaterdag 16 maart: GZB-dag in Barneveld. Driebergen, februari 2019 D.V. zaterdag 16 maart: GZB-dag in Barneveld De GZB-dag trekt jaarlijks zo n 2.000 bezoekers om samen te luisteren naar inspirerende verhalen uit Gods wereldwijde kerk, om te zingen en te bidden, om te

Nadere informatie

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten 33625 Hulp, handel en investeringen 32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Nr. 178 Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen.

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen. Joh. 4, 13-15 Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen, zei Jezus, 14 maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden

Nadere informatie

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen.

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen. al de christenen die gastvrije contacten hebben met vluchtelingen in Nederland. de moed en volharding van vluchtelingen om in Nederland hun plek te verkrijgen. de inspiratie en training die Gave biedt

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

For a Healthy, Christ-Centred and Self-sustainable Community

For a Healthy, Christ-Centred and Self-sustainable Community Organisatie ESPANOR is de partnerorganisatie van de stichting KIMON in Mozambique. ESPANOR is een christelijke organisatie voor integrale ontwikkeling. De organisatie is opgericht in 2004 door Mozambikanen

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Inh o u d s o p g a v e Inhoudsopgave... 2 Visie... 3 Kernwaarden... 4 1. Evangelie Centraal... 4 2. Eigentijds en Relevant... 4 3. Echtheid... 4 4. Excelleren... 4

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

1 voorzijde COLLECTEROOSTER WERELDDIACONAAT. voor het

1 voorzijde COLLECTEROOSTER WERELDDIACONAAT. voor het 1 voorzijde COLLECTEROOSTER voor het WERELDDIACONAAT 2019 Collecten 2019 Met deze folder informeren wij u over de acht collecten in 2019 voor het diaconale programma Project 10 27. Behalve de data leest

Nadere informatie

25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka. Jubileumnummer. In deze brief:

25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka. Jubileumnummer. In deze brief: Jubileumnummer Jaargang 25 / nr. 1 / Voorjaar 2015 25 jaar Sharety! 25 jaar liefde voor de mensen van Sri Lanka Ruim 25 jaar geleden werden drie echtparen tijdens hun adoptiereis geraakt door de enorme

Nadere informatie

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN,

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Wells of Joy, 2015 nieuwsbrief Nr. 2 Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Een half jaar geleden schreef ik mijn eerste nieuwsbrief. De tijd is gevlogen en het is dus tijd om weer iets van ons te laten horen.

Nadere informatie

Spreekbeurt. Pakistan

Spreekbeurt. Pakistan Spreekbeurt Pakistan Hoofdstad: Islamabad Taal: Urdu, Engels en Punjabi Inwoners: Er wonen bijna 200 miljoen mensen in Pakistan Religie: Moslims (96%), christenen (4%) Pakistan ligt in Azië en grenst aan

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Ja, ik steun Open Doors!

Ja, ik steun Open Doors! Exemplaar voor de schenker 1. VERKLARING GIFT Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Open Doors. De gift bestaat uit vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen van (bedrag

Nadere informatie

ZWO Commissie PROTESTANTSE GEMEENTE BARENDRECHT. Schrijf een groet aan vluchtelingen!

ZWO Commissie PROTESTANTSE GEMEENTE BARENDRECHT. Schrijf een groet aan vluchtelingen! ZWO Commissie PROTESTANTSE GEMEENTE BARENDRECHT Schrijf een groet aan vluchtelingen! Vanuit Barendrecht willen we de vluchtelingen bemoedigen. Dit zal hen goed doen. Samen met Kerk in Actie helpen wij

Nadere informatie

Lezen : Matteüs 27 : Tekst : Matteüs 28 : Psalm 118 : 1 Psalm 103 : 4 en 5 Lied 445 : 2 en 3 Lied 462 Psalm 118 : 9 en 10

Lezen : Matteüs 27 : Tekst : Matteüs 28 : Psalm 118 : 1 Psalm 103 : 4 en 5 Lied 445 : 2 en 3 Lied 462 Psalm 118 : 9 en 10 Lezen : Matteüs 27 : 62-66 Tekst : Matteüs 28 : 11-15 Psalm 118 : 1 Psalm 103 : 4 en 5 Lied 445 : 2 en 3 Lied 462 Psalm 118 : 9 en 10 Social Media Event JAC Drachten Social Media Event JAC Drachten Social

Nadere informatie

Midden Oosten Werkgroep 2018

Midden Oosten Werkgroep 2018 Midden Oosten Werkgroep 2018 Werkgroep De werkgroep Midden Oosten bestaat uit vier leden, die mimimaal drie keer per jaar vergaderen over de voortgang van de door dg WereldWerk ondersteunde projecten en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 STICHTING NADIA WALTERSINGEL 119 7314NP APELDOORN JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor

Nadere informatie

PIONIER. Turkije: de oogst is groot!

PIONIER. Turkije: de oogst is groot! WWW.CAMAZENDING.NL PIONIER Turkije: de oogst is groot! Oktober 2018 Als we door de ogen van Christus naar OOGSTEN IN TURKIJE In het Nieuwe Testament lezen we dat Paulus gepreekt heeft in Turkije en er

Nadere informatie

Stichting AZIZ (Asielzoekers Zichtbaar In Zorgen)

Stichting AZIZ (Asielzoekers Zichtbaar In Zorgen) Jaarverslag stichting AZIZ 2013 Stichting AZIZ (Asielzoekers Zichtbaar In Zorgen) Waarom stichting AZIZ? De stichting Aziz is vorig jaar, in december 2012, opgericht. De aanleiding daarvoor was dat we

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te worden van

Nadere informatie

lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point

lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point Jongerenwerker rick van der Molen rick werkt als jongerenwerker voor Youth for Christ en Meeting Point in de Zuiderzeewijk van

Nadere informatie

LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN

LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN LIVING HOPE AFRICA BELEIDSPLAN 2 Titel 1. Introductie 2. Visie 3. Missie 4. Inspiratie 5. Doelen en objectieven 6. Strategiën 7. Gebieden van invloed 8. De invloed op deze gebieden 9. Waarom we deze gebieden

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië PROJECTVOORSTEL STERRENGALA Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië SAMENVATTING Locatie SOS doelstelling Sahnaya Damascus, Syrië Sahnaya is een wijk in Damascus, Syrië. De levensomstandigheden van kinderen

Nadere informatie

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief april TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl U bent voor eeuwig Koning. Door alle eeuwen heen zult U regeren. Psalm 145:13 Koningsdag.

Nadere informatie

Wereldwijd Jeugdwerk. Omdat geen kerk zonder jongeren kan!

Wereldwijd Jeugdwerk. Omdat geen kerk zonder jongeren kan! Wereldwijd Jeugdwerk Omdat geen kerk zonder jongeren kan! Vandaag dansen wij als ouderen in de kerk en we zeggen tegen de jongeren: Morgen zijn jullie aan beurt! Maar als we zo denken, dan dansen we morgen

Nadere informatie

Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken

Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken A. Algemene gegevens Naam ANBI: Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

Van Jan Willem s tekentafel April 2011

Van Jan Willem s tekentafel April 2011 Van Jan Willem s tekentafel April 2011 paasdagen Gezegende gewenst Op het werk Ons eigen kinderblad Deze zomer zal voor de eerste keer ons eigen kinderblad uitkomen. Hier ben ik sinds februari druk voor

Nadere informatie

Download gebedspunten op www.opendoors.nl/shockwave

Download gebedspunten op www.opendoors.nl/shockwave India Roshni werd verkracht Roshni is vijftien jaar oud en heeft een trauma. Twee jaar geleden werd ze door een man verkracht omdat ze over haar geloof in de Here Jezus vertelde. Haar buurvrouwen gaven

Nadere informatie

Samenvatting van het meerjarenbeleidsplan

Samenvatting van het meerjarenbeleidsplan Samenvatting van het meerjarenbeleidsplan Inleiding Vandaag de dag zijn nog steeds circa 1 miljard mensen in de wereld verstoken van een Bijbel die ze kunnen lezen en begrijpen. Deze wereldwijde Bijbel-hongersnood

Nadere informatie

GKv Barneveld-Voorthuizen

GKv Barneveld-Voorthuizen GKv Barneveld-Voorthuizen Notitie Jongerenwerk 16+ v0.4 25-11-2014 Piet Noppers Notitie Jongerenwerk 16+ 1 Inhoud Voorwoord...3 Wat zegt de bijbel over de gemeente en jongeren?...4 Waarom deze notitie?...5

Nadere informatie

Mét code voor 11 online video s!

Mét code voor 11 online video s! Mét code voor 11 online video s! 5 Voorwoord Mijn eerste kennismaking met de bijbelstudies van Beth Moore was in 2006 in onze gemeente in Amerika. Mijn echtgenoot Mark had kort daarvoor zijn baan opgezegd

Nadere informatie

het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen?

het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen? 1 e kerstdag 2016 - Maak het mee! Lezingen: het kerstverhaal van de duif Jona Lucas 2 : 1 20 En wat zou de duif van onze wereld gezien hebben, in onze dagen? De aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, de

Nadere informatie

Handleiding voor organisatoren

Handleiding voor organisatoren Handleiding voor organisatoren Beste organisator, Hartelijk dank voor uw inzet om een Nacht van Gebed te organiseren in uw omgeving! Dankzij uw hulp bidden deze nacht duizenden christenen voor hun broeders

Nadere informatie

Beleidsplan Voedselbank Kop van Noord 2017 en verder.

Beleidsplan Voedselbank Kop van Noord 2017 en verder. Beleidsplan Voedselbank Kop van Noord 2017 en verder. Inleiding De stichting voedselbank Kop van Noord is in december 2009 opgericht. De activiteiten werden echter daarvoor reeds een aantal jaren uitgevoerd.

Nadere informatie

Dwarsweg XB Zeist KVK nummer: JAARVERSLAG

Dwarsweg XB Zeist KVK nummer: JAARVERSLAG Dwarsweg 18 3702 XB Zeist info@hopeandfuture.nl KVK nummer: 17229000 JAARVERSLAG 2017 www.hopeandfuture.nl Inhoud Voorwoord 1. Verslag activ.4 2. Plannen voor 2018..6 3. Bestuur 7 4. Jaarrekening.8 5.

Nadere informatie

Het is NU tijd om te bidden en te vasten want onze broeders en zusters in Syrië hebben het meer dan ooit nodig.

Het is NU tijd om te bidden en te vasten want onze broeders en zusters in Syrië hebben het meer dan ooit nodig. Het is NU tijd om te bidden en te vasten want onze broeders en zusters in Syrië hebben het meer dan ooit nodig. Kerk in Nood start met een gebedsactie. Na het nieuws en de beslissingen van de voorbije

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Liturgie middag Preek

Liturgie middag Preek Liturgie middag Votum Vrede-/zegengroet Ps 111:1,4,6 Gebed Lezen: Jesaja 42:5-12 Gz 145:1-4 Lezen: 1 Petrus 4 Lb 106:1-4 Tekst: 1 Petrus 4:7 Preek Gz 161:1 Geloofsbelijdenis van Nicea Gz 161:4 Gebed Collecte

Nadere informatie

Beleidsplan Soul Survivor Holland

Beleidsplan Soul Survivor Holland Beleidsplan Soul Survivor Holland Harderwijk, maart 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Visie en Doelstelling... 4 2.1 Visie... 4 2.2 Doelstellingen... 4 3. Fondsen... 5 3.1 Verwerving van fondsen...

Nadere informatie

Inzamelingen in de maand mei Voedselbanken Stedendriehoek. 1 Missionair Werk en Kerkgroei. Help de nieuwe kerk in Hilversum:

Inzamelingen in de maand mei Voedselbanken Stedendriehoek. 1 Missionair Werk en Kerkgroei. Help de nieuwe kerk in Hilversum: Inzamelingen in de maand mei 2016. Datum 1e inzameling 1 Missionair Werk en Kerkgroei. Help de nieuwe kerk in Hilversum: Vitamine G is een gemeenschap van mensen in Hilversum die zoeken naar geestelijke

Nadere informatie

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Aantal deelnemers: 13 deelnemers eventueel kunnen er gezinsleden worden toegevoegd of rollen worden samengevoegd (bijv. ambtenaren onderwijs en gezondheidszorg).

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2017 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van TOV te Tiel. Stichting jij bent TOV bestaat sinds Februari 2015. Dit is alweer het

Nadere informatie

2020 COLLECTEROOSTER

2020 COLLECTEROOSTER 2020 COLLECTEROOSTER Collecten 2020 Namens de GZB bied ik u hierbij het Collecterooster 2020 van Project 10 27 aan. Het gaat om acht diaconale collecten, waarvan zes met een buitenslandse bestemming en

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Samen kunnen we meer!

Samen kunnen we meer! Samen kunnen we meer! Wordt «Ons» Kinderhuis ook een beetje van u? www.kinderhuis.net «Ons Kinderhuis» is het enige kinderhuis in Vlaanderen dat het christen-zijn integreert in zijn missie WAT: we bieden

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2015 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag2015 2015: het jaar van de vluchteling Honderdduizenden mensen sloegen dit jaar

Nadere informatie

NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro

NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro Van: Stichting Thomas Bouwprojecten www.thomasbouwprojecten.nl secretariaat@thomasbouwprojecten.nl IBAN:

Nadere informatie