WEDSTRIJDKLOK OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw November 2017

Vergelijkbare documenten
WEDSTRIJDKLOK OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015

SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN OKTOBER 2016

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1

Schotklok & Jurytafel. Bijscholing DWA Oost

Herhaling W + Time Out. 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean

Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf Palen. 1.3 Palen. Palen met beide zijlijnen.

Reglement Beachkorfbal België

RvW 4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal

Instructie spelregelwijzingen

Richtlijnen Zaalcompetitie

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp

Koninklijke Belgische Korfbalbond Vlaamse Liga v.z.w. Tornooireglement Beker van België

4.3 Bestuursbesluit jeugdkorfbal

1. Spelregelwijzigingen per 1 juli Aandachtspunten. Aan: Alle verenigingen en KNKV-arbitrage officials. Geachte heer/mevrouw,

Tekens van de waterpoloscheidsrechter. passie voor waterpolo

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Par. 2.3h (spelregel) deel 1. opmerkingen: 1. uniformeren tekst; juist woordgebruik. 2.3h Het controleren van spelers op gevaarlijke voorwerpen

Ad 1. De noodzakelijke spelregelwijzigingen zijn afzonderlijk in beeld gebracht. Die treft u bijgevoegd aan.

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement België Samenvatting van de aanpassingen

Hoofdstuk 1 Zaal, speelveld en materiaal

KNKV - juryvoorzitter

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015

b. het door de scheidsrechter geven van een fluitsignaal bij het nemen van een SH bij dameskorfbal (zaal)

Belangrijke begrippen

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD

Sportief door de D/C-jeugd

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan.

Opleiding Tafelofficial

Spelregels korfbal vet

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Handleiding voor Tafelofficials

Basketball Tafelofficieel: een introductie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Spelregels korfbal. Alle spelregels zijn in deze uitgave opgenomen.

FINA REGELS WATERPOLO WIJZIGINGEN, TOEVOEGINGEN, interpretaties en UITLEG TOEPASSING VANAF 18 september 2013

Er is een nieuw spelregelboekje. Het is van 1 juli 2013 van kracht. Dit boekje vervangt de uitgave van 2007 (met een herdruk in 2008).

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels Korfbal herzien 1 juli Zaalkorfbal Veldkorfbal Dames zaalkorfbal Dames veldkorfbal Scheidsrechtersgebaren

Jeugdscheidsrechter bij de D- en E-Jeugd

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Dit boekje is bijgewerkt in mei 2004.

Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen?

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt?

speelrichting speelrichting.

K.B.K.B. Wedstrijdzaken deel 2 Seizoen

Spelregels Achttal hockey

F en E wedstrijden fluiten

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Landelijke Departement Scheidsrechters. 24 seconden regel. Johnny Jacobs - Frank Van Meel. Departement Scheidsrechters

Scheidsrechters signalen

Nieuwe regels Fina - Nederland

Beste W bevoegde, Dit houdt extra aandacht in voor;

Instructieboekje Jurytafel

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

Merk op dat er nieuwe signalen zijn voor de scheidsrechter. Deze signalen worden niet vermeld in dit document.

Spelregels zestal hockey

REGLEMENTSWIJZIGINGEN

Fluiten(d) door de B-jeugd

Spelregelavond Good Luck vrijdag 14 maart2012. Yvonne van den Heuvel

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar)

Voornaamste aanpassingen

3,3 INSTRUCTIES BIJ "LEIDING DOOR TWEE SCHEIDSRECHTERS" Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april keer beoordeeld.

Spelregelwijzigingen. Driven by BB passion

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019

Transcriptie:

WEDSTRIJDKLOK 2017 2018 OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw November 2017

WEDSTRIJDDUUR ZAALCOMPETITIE SENIOREN 2017-2018 KLASSE WEDSTRIJDDUUR SCHOTKLOK LEAGUE: 1 ste klasse (Top) 2 de klasse (Promo) 2 x 25 min. 10 min. RUST JA NATIONAAL A: 3 de klasse 2 x 25 min. 10 min. RUST JA WERKELIJKE SPEELTIJD(RPT) VOLLEDIGE WEDSTRIJD RPT VOLLEDIGE WEDSTRIJD RPT ANDERE EERSTE PLOEGEN 2 x 30 min. 10 min. RUST NEEN NEEN RESERVEN 1 ste klasse (Top) RESERVEN 2 de klasse (Promo) RESERVEN 3 de klasse 2 x 25 min. 10 min. RUST JA VOLLEDIGE WEDSTRIJD RPT ANDERE SENIOREN RESERVEN 2 x 25 min. 5 min. RUST NEEN NEEN Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 2

WEDSTRIJDDUUR ZAALCOMPETITIE JEUGD 2017-2018 KLASSE WEDSTRIJDDUUR SCHOTKLOK WERKELIJKE SPEELTIJD(RPT) U19-1 ste klasse A + BGP 2 x 25 min. 10 min. RUST JA VOLLEDIGE WEDSTRIJD RPT U19 CGP en 2 de klasse 2 x 25 min. - 5 min. RUST NEEN NEEN U16 1 ste klasse A 2 x 25 min. 10 min. RUST JA VOLLEDIGE WEDSTRIJD RPT U16 GP en 2 de klasse 2 x 25 min. 5 min. RUST NEEN NEEN U14 1 ste klasse 2 x 25 min. 5 min. RUST NEEN NEEN U14 2 de klasse 2 x 25 min. 5 min. RUST NEEN NEEN U12 1 ste klasse 2 x 20 min. 5 min. RUST NEEN NEEN U12 2 de klasse 2 x (2 x 10 min.) 5 min. RUST NEEN NEEN Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 3

INSTRUCTIES VOOR DE TIJDOPNEMER BIJ DE ZAALWEDSTRIJDEN MET WERKELIJKE SPEELTIJD De tijdopnemer (wedstrijdklokbedienaar) heeft een licentie, uitgereikt door het Comité voor Wedstrijdzaken. Zij vermelden hun naam, voornaam en handtekening minstens 30 minuten op voorhand op het wedstrijdformulier op de voor hen voorziene plaats. KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND VLAAMSE LIGA LICENTIE WEDSTRIJDKLOK SCHOTKLOK Loyens Marina lidnr.: 46061 Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 4

INSTRUCTIES VOOR DE TIJDOPNEMER BIJ ZAALWEDSTRIJDEN De tijdopnemer functioneert onder de scheidsrechter. Hij voert alleen uit wat de scheidsrechter hem opdraagt. ( In de klasse waar een juryvoorzitter aanwezig is, functioneert de tijdopnemer onder hem). LEAGUE: 1 ste klasse (Top) + 2 de klasse (Promo) + NATIONAAL A: 3 de klasse + U19 1 ste klasse A + BGP (Indien mogelijk ook bij de U16 1 e klasse A) OPWARMING: 30 tot 10 voor aanvang wedstrijd klok 20 minuten laten terugtellen zoemer kondigt einde opwarming aan. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 5

LEAGUE: 1 ste klasse (Top) + Res. - 2 de klasse (Promo) + Res. NATIONAAAL A: 3 de klasse + Res. - U19 1 ste klasse A + BGP U16 1 e klasse A Hij stelt de tijdklok voor het begin van de wedstrijd en voor het begin van de 2 de helft van de wedstrijd in op 25 minuten. Stopt hij de klok als de scheidsrechter fluit. Herstart hij de klok als de scheidsrechter de wedstrijd hervat. Alle instructies die besproken worden zijn van toepassing voor de gehele wedstrijd. 2 x 25 minuten werkelijke speeltijd Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 6

1. Gebruikt hij het geluidssignaal als een time-out of een vervanging werd gevraagd 2. De tijdopnemer mag alleen het geluidssignaal gebruiken als het spel gestopt is door de scheidsrechter. De scheidsrechter is verantwoordelijk voor de duur van de time-out en de tijd die nodig is voor de vervanging. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 7

HOE EEN T-OUT EN/OF VERVANGING AANGEVEN Voor de aankondiging van een verzoek van een spelersvervanging of time-out wendt de coach zich tijdig tot de juryvoorzitter. Indien geen jury aanwezig wendt de coach zich tot de clubafgevaardigde en geeft deze opdracht tot het geluidsignaal aan de wedstrijdklokbedienaar (tijdopnemer). Deze geeft het geluidssignaal nadat de scheidsrechter de wedstrijd heeft onderbroken De coach die om een time-out of spelersvervanging vroeg bevestigt dit meteen na het geluidssignaal door de desbetreffende voorziene bordjes te tonen(art. 85-10 RvW) of het overeengekomen teken ( 3.1 + 2.1) te maken naar de scheidsrechter. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 8

Wanneer een speler gekwetst is, zal de verzorging volledig dienen uitgevoerd te zijn alvorens een timeout kan toegestaan worden. Na een time-out dient het spel eerst hervat te worden vooraleer een nieuwe time-out kan worden aangevraagd. Bij het gelijktijdig vragen van een time-out en een vervanging(en) wordt eerst de time-out toegestaan. Alle spelers stellen zich terug op waarna de vervanging (en) kunnen doorgaan. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 9

Bij een strafworp wordt de tijdklok pas herstart: a. Na een doelpunt bij de uitworp b. Na een gemiste strafworp bij de eerste aanraking van de bal door een speler(ster). Het einde van iedere speelhelft wordt aangegeven door het geluidssignaal van de tijdklokinstallatie. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 10

GOED OM WETEN Indien u het fluitsignaal niet hebt gehoord, is het belangrijk de scheidsrechtersgebaren te kennen zodat u onmiddellijk de klok kan stoppen. MEEST VOORKOMENDE GEBAREN voetbal alleen spel lopen verdedigd Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 11

een tegenstander te zwaar hinderen doorslaan op het lichaam op een gevaarlijke wijze te spelen afhouden Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 12

een tegenstander te duwen, vast te houden of af te houden een tegenstander de bal uit de hand(en) te slaan, te nemen of te lopen Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 13

de bal aan een medespeler over te geven buiten het eigen vak te spelen scheidsrechtersworp Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 14

strafworp voor herhaaldelijke fouten te schieten na snijden langs een andere aanvaller spelhervatting strafworp vrije worp Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 15

bal wegslaan met de vuist vallende overtreding van de 4 seconden regel een schot te beïnvloeden door de paal te bewegen; De paal beet te grijpen bij het springen, lopen of afzetten. Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 16

DEFECT WEDSTRIJDKLOK De ontvangende club heeft 15 minuten tijd om het defect op te lossen. Indien dit niet mogelijk is, geldt: Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 17

De wedstrijden waar het systeem (werkelijke speeltijd) niet wordt toegepast, de klok van de scheidsrechter De wedstrijden waar het systeem (werkelijke speeltijd) wel wordt toegepast, naargelang de aanwezigheid, in de opgegeven volgorde: 1. De klok van de reserve-scheidsrechter 2. De assistent-juryvoorzitter 3. De juryvoorzitter 4. De assistent-scheidsrechter 5. De scheidsrechter Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 18

VRAGEN VEEL KLOKPLEZIER oktober 2013 Werner Van der Meulen 20 oktober 2014-5 oktober 2015-15 oktober 2016 aanpassing i.s.m. Tina Van Grimberge - Guy Vandenberghe - Gilbert Bollaert Jan Andries 1 november 2017 CWZ Koninklijke Belgische Korfbalbond -Vlaamse Liga vzw 19