Wireless (n-modellen)

Vergelijkbare documenten
802.11B b heeft een maximum doorvoersnelheid van 11 megabit per seconde (Mbit/s)

Wireless LAN Security

DrayTek Vigor AP700 AP mode

DrayTek Vigor AP700 MAC Filtering

DrayTek Vigor AP700 Bridge Point-to-Multipoint

DrayTek Vigor AP700 Advanced Settings

Gasten Wi-Fi netwerk

AP900 AP Mode 2,4GHz & 5GHz

Universal Repeater AP700

Universal Repeater AP900

Gasten Wi-Fi netwerk VigorAP 710

AP Mode Verbinding maken met de AP810 External Devices

Universal Repeater AP800

LAN Multiple-Subnet Port Based VLAN

AP-assisted Client Roaming

Gasten Wi-Fi netwerk icm AP910C

Access Point Management

LAN Subnetten (2) Port-Based VLAN

Access Point Management. DrayTek Vigor 2860 & 2925 Serie

DrayTek Vigor AP700 Wireless beveiligen

Multiple LAN subnet. VigorSwitch G2500/P2500

Wireless LAN General Setup

Multiple LAN subnet. VigorSwitch P1280/P2280

LAN Multiple-Subnet Port Based VLAN

SSL VPN SmartVPN app voor Android

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik en vastleggen van LAN IPadressen die in het netwerk worden gebruikt.

WAN Internet Access. In de DrayTek router heeft u de mogelijkheid om tussen de volgende WAN connectie types te kiezen:

WDS WDS Bridge mode Repeater mode

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt.

User Management. Tijdrestrictie per gebruiker

Tag Based VLAN. VigorSwitch G1260

Om de Wake on LAN functie te laten werken zult op zowel de PC en op de DrayTek modem/router een aantal zaken moeten instellen.

SSL VPN Smart-VPN app voor ios

WDS WDS Bridge mode Repeater mode

LAN Multiple Subnet Tag Based VLAN. Vigor2960/3900 icm VigorSwitch G1241

Wireless uitschakelen op bepaalde tijdstippen

IP Routed Subnet. DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie

Syslog / Mail Alert Setup

Dual WAN Functionaliteit

Address Mapping Address Mapping regels:

Bandwidth Management

Multiple LAN subnet VigorSwitch P1100

Firewall Traffic Control

Second WAN Functionaliteit

DrayTek Vigor IPv6 AICCU tunnel (AYIYA van SixXS)

Wat is Syslog? Syslog is een feature waarmee de router activiteit kan worden bijgehouden.

Bandwidth Limit PC: DrayTek Modem/Router:

LAN Setup middels Tag Based VLAN. DrayTek Vigor 2960 & 3900 icm G2240 & P2261

Time Schedule . WEL NIET WEL

LAN Multiple Subnet Tag Based VLAN. Vigor2860/2925 icm VigorSwitch G1241

VoIP Blocking: Hiermee kunnen VoIP protocollen zoals JaJah en Skype geblokkeerd worden.

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

LAN-to-LAN VPN. IPSec Protocol

LAN Multiple-Subnet Tag Based VLAN

VPN Remote Access Control

DrayTek Vigor IPv6 Setup XS4ALL

VPN LAN-to-LAN IPSec Protocol

Firewall URL Content Filter

Configureren Call Barring

Tag Based VLAN. DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie icm VG1260

Quality of Service. DrayTek Vigor 1000, 2130 & 2750 serie

LAN DNS. De functionaliteit LAN DNS kunt u vinden in het menu Applications. Hier klikt u vervolgens op het index nummer welke u wilt gebruiken.

IP (Public) Routed Subnet

Om de Wake on LAN functie te laten werken zult op zowel de PC en op de DrayTek modem/router een aantal zaken moeten instellen.

Wij behandelen onderstaande DrayTek Vigor producten met WAN VLAN TAG ondersteuning:

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt.

Onderstaande recente producten kunnen 3G alleen als backup WAN poort gebruiken. - DrayTek Vigor 2710

Belangrijk: Voordat u een VPN tunnel creëert dient u ervoor te zorgen dat de datum en tijd instellingen van de router juist staan ingesteld.

Firewall Configuratie

Inter-LAN Route. DrayTek Vigor 2960 & 3900

VPN LAN-to-LAN IPSec Protocol

VPN LAN-to-LAN PPTP Protocol

Om Bandwidth Limit te activeren vinkt u ten eerste Enable aan.

Load Balancing. DrayTek Vigor 2960 & 3900

Smart-VPN app voor ios

Syslog / Mail Alert Setup

De reden dat providers (KPN) voor Routed IPTV kiezen is vanwege het ondersteunen van bepaalde diensten zoals Netflix op de SetupBox.

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren.

VPN LAN-to-LAN IPSec. Vigor 1000, 2130 en 2750 serie

VPN Remote Dial In User. DrayTek Smart VPN Client

VPN LAN-to-LAN PPTP. Vigor 1000, 2130 en 2750 serie

Telnet - Web Console

Port Redirection NAT >> Port Redirection Enable.

Firewall. Facebook Block

Switch aanmelden in VigorACS 2

Web Content Filtering. Licentie activatie

Dynamic DNS Wat is DNS? Wat is Dynamic DNS? Hoe krijgt u een domeinnaam? Welke DNS providers zijn er?

DrayTek Vigor IPv6 TSPC tunnel (Freenet6)

VPN LAN-to-LAN IPSec Protocol

LAN DNS & DNS Forwarding

Open Ports. Als eerste maakt u de regel actief. Dit kan door boven in het scherm een vinkje te zetten bij Enable Open Ports

Firewall. Facebook Blokkering

VPN Remote Dial In User. DrayTek Smart VPN Client

Configuration Backup & Restore

In deze handleiding gaan we een voorbeeld geven hoe u een bepaalde situatie kunt oplossen doormiddel van een aantal Firewall >> Filter Rules.

WAN IP Alias. In deze handleiding gaan wij uit van onderstaande IP-adressen, deze gegevens ontvangt u normaal gesproken van uw internet provider.

Routing Load-Balance & Policy Route

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT

Installatie handleiding Vigor 2132FVn

Transcriptie:

Wireless (n-modellen)

Wireless (n-modellen) Met Wireless LAN is het mogelijk een verbinding te maken met uw netwerk zonder dat hierbij een draad gelegd hoeft te worden van uw PC/MAC naar de router. De DrayTek Vigor modellen beschikken over een 802.11b/g of n wireless access point. 802.11B 802.11b heeft een maximum doorvoersnelheid van 11 megabit per seconde (Mbit/s). 802.11G 802.11G heeft een maximum doorvoersnelheid van 54 megabit per seconde (Mbit/s). 802.11N Deze N-standaard is gebaseerd op de MIMO-techniek (Multiple Input Multiple Output). Dit houdt in dat meerdere antennes op de router kunnen verzenden en ontvangen. De router maakt gebruik van 3 antennes. Op deze manier kan er meer en een snellere dataoverdracht plaatsvinden. De wireless N standaard biedt hogere snelheden en een betere dekking dan 802.11g standaard. Bovendien ondersteunt het access point de 802.11b en de 802.11g standaard. Met de 11n standaard zijn snelheden tot 300Mbps mogelijk. Met de grotere dekking en hogere snelheden biedt draadloos N een snelle en efficiënte oplossing voor gebruikers. De werkelijke snelheid blijft altijd afhankelijk van de omgevingsfactoren. Draadloze beveiliging Omdat veiligheid van belang is bij draadloos gebruik van de modem/router, ondersteunt DrayTek verschillende veiligheidsprotocollen, naast WEP en WPA is ook WPA2 standaard. Tevens kunt u de modem/router op MAC adres beveiligen, zodat alleen mensen met een geregistreerd MAC adres kunnen inloggen op de router. Met SSID Stealth kunt u de router nog moeilijker zichtbaar maken voor mensen die scannen op draadloze verbindingen. Waar moet ik rekening mee houden? Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van kabels is het signaal wat verstuurd wordt onderhevig aan storingen uit de omgeving. Onderstaande factoren kunnen invloed hebben op het signaal en downloadsnelheid van de Wireless verbinding. DECT draadloze telefoons Andere draadloze netwerken Metalen constructies TL verlichting of spanningskabels Wat zijn de risico's? Een gevolg van een draadloos netwerk is dat men buiten uw huis het wireless signaal kan opvangen. Het is dan ook belangrijk dit wireless signaal te beveiligen zodat niet iedere voorbijganger op uw netwerk kan komen. 2

Om de Vigor 2760 te kunnen benaderen dient u uw PC aan te sluiten op de LAN interface van de DrayTek. Vervolgens kunt u via http://192.168.1.1 de Web interface benaderen. Inloggen is mogelijk via admin/admin. 3

Wireless LAN Setup Bij Wireless LAN >> General Setup kunt u de volgende instellingen aanpassen: Mode: Deze staat standaard op Mixed Mode (11b, 11g, en 11n). DrayTek raad aan deze op Mixed Mode te laten staan. Channel: Het draadloze kanaal waarop de DrayTek uitzendt, deze staat standaard op kanaal 6. DrayTek raadt aan om deze op kanaal 1, 6 of 11 in te stellen. SSID: Dit is de naam van het draadloos netwerk, deze kunt u naar uw eigen wens aanpassen. Isolate Member: Hiermee kunt u ervoor zorgen dat Wireless clients van hetzelfde SSID geen toegang tot elkaar krijgen. Isolate VPN: Hiermee kunt u ervoor zorgen dat Wireless clients geen toegang krijgen tot de VPN tunnel(s) Rate Control: Middels Rate Control kunt u de bandbreedte limiet instellen voor uw SSID netwerk. Schedule: U kunt een Time Schedule aan het Wireless netwerk koppelen, hierdoor kunt u Wireless op bepaalde tijdstippen uitschakelen. Gebruikers kunnen zich dan niet meer aanmelden op het draadloos netwerk. 4

Wireless LAN Security Uw DrayTek product is standaard al beveiligd met een wachtwoord zodat niet zomaar iedereen kan inloggen op het wireless netwerk. Om dit wachtwoord aan te passen dient u in het DrayTek menu naar Wireless LAN >> Security te gaan. Hier zult u zien dat de SSID Mode op Mixed (WPA + WPA2) PSK staat. Het wachtwoord dat gebruikt wordt staat vaak op de onderkant van het product of op de productdoos. Wanneer u het wachtwoord wilt aanpassen, dient u de tekens bij de Pre-Shared Key (PSK) te verwijderen. Vervolgens kunt u hier uw eigen wachtwoord neerzetten welke minimaal 8 karakters lang moet zijn. 5

FAQ Bij gebruik van Wireless kan het voorkomen dat u last hebt van een slecht signaal. Een veel voorkomende melding kan zijn dat uw draadloze verbinding soms wegvalt. Hiervoor zou u onderstaande mogelijkheden eens kunnen proberen. Interferentie: Factoren welke storing (interferentie) kunnen veroorzaken: * Bluetooth apparatuur * DECT basisstations * Draadloze deurcamera's * Draadloze muis * Draadloos toetsenbord * Elektriciteitskasten * Elektromotoren * Magnetrons * Meterkasten * Andere draadloze apparatuur zoals een wireless router / wireless access point / wireless apparaat welke binnen dezelfde wireless frequentie of wireless kanaal werkt. Mocht een dergelijk geval zich voordoen, zorg er dan voor dat u indien mogelijk, minimaal 3 kanalen tussenruimte houdt. Reflectie: Factoren welke reflectie kunnen veroorzaken: * Reflectie tegen en/of slecht doordringen door metalen oppervlakten. * Reflectie tegen en/of slecht doordringen door gecoat, gedraad of dubbel glas. * Slecht doordringen door (gewapende) betonmuren, betonvloeren en hout. * Slecht doordringen door water. Bijvoorbeeld indien achter een muur zich tevens een radiator bevindt. * De opstelling en afstelling van het access point. Het richten van de antennes maakt een groot verschil. Verlies van verbinding Indien de wireless verbinding regelmatig verbreekt dan kan dit de volgende oorzaken hebben: * Interferentie * Reflectie * Een botsing (collission) bij het verzenden en ontvangen van data. Schakel in dit geval Request To Send (RTS)/Clear To Send (CTS) in via de Wireless Client Utility. * De verzonden pakketten zijn te groot. Schakel in dit geval Fragmentation Threshold in via de Wireless client utility. Stel de waarde echter niet te laag in. Hoe lager de waarde, hoe kleiner het pakket en hoe langer het duurt voordat het pakket zijn bestemming bereikt. 6

Bereik vergroten/verbeteren Wat u kunt doen om het bereik te vergroten of te verbeteren: * Plaats de router niet in een hoek en niet in de nabijheid van metalen oppervlakken om reflecties tegen te gaan. * Plaats de router zo hoog en centraal mogelijk zodat er zo min mogelijk afstand hoeft te worden overbrugd. * Probeer alle draadloze apparatuur uit te schakelen om vast te stellen welke apparaten storen. * Probeer andere kanalen. Ga minimaal 3 kanalen hoger zitten dan de huidige instelling. Wat is het bereik van de router en de client? Theoretisch is het bereik binnen 50 meter en buiten 100 meter. In de praktijk hangt dit van een aantal factoren af waaronder interferentie, reflectie en instellingen. Zijn andere Wireless LAN clients compatibel met de DrayTek Vigor routers? Ja, mits deze zich volledig aan de WECA (Wi-Fi) standaard houden en 802.11b/802.11g compatibel zijn. Bovenstaande informatie geeft u wat meer duidelijkheid over eventuele oorzaken van uw probleem, DrayTek raadt in uw geval ook altijd aan om gebruik te maken van de meest recente firmware. Deze kunt u vinden op www.draytek.nl of www.draytek.com. 7

Voorbehoud We behouden ons het recht voor om deze en andere documentatie te wijzigen zonder de verplichting gebruikers hiervan op de hoogte te stellen. Afbeeldingen en screenshots kunnen afwijken. Copyright verklaring 2011 DrayTek. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16B Auteurswet 1912 j het Besluit van 20 juni 1974, St.b. 351, zoals gewijzigd bij Besluit van 23 augustus 1985, St.b. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht. Voor het opnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers of andere compilatie- of andere werken (artikel 16 Auteurswet 1912), in welke vorm dan ook, dient men zich tot de uitgever te wenden. Ondanks alle aan de samenstelling van deze handleiding bestede zorg kan noch de fabrikant, noch de auteur, noch de distributeur aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enige fout uit deze uitgave. Registreren U kunt via www.draytek.nl/registratie uw product registreren. Geregistreerde gebruikers worden per e-mail op de hoogte gehouden van nieuwe firmware versies en ontwikkelingen. Trademarks Alle merken en geregistreerde merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren. 8