Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

Briefing clubscheidsrechters zaalhockey pag 1-4 Spelregelswijziging zaal pag 5

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Instructieavond 1 zaalhockey seizoen Zaalhockeycommissie

Zaal: hoe was het ook al weer?

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

ZAALHOCKEY

Oefenblad scheidsrechtersexamen

ZAALHOCKEY Boxtel, 8 december 2011

Spelregels zaalhockey sept 2016

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind)

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden

SPELREGELBOEKJE ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEYREGELS

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Welkom Thema-avond HHC Zaalhockey & scheidsrechters Woensdag 26 november 2014 Locatie: HHC 20.30h 22.00h

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Zaalhockey Bart-Jan Rijlaarsdam

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district.

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Zaalhockey Spelregelpresentatie voor clubscheidsrechters en CS+

AFSPRAKEN CLUBSCHEIDSRECHTERS EN CS+ (ZAAL) SEIZOEN

SPELREGELBOEKJE ZAALHOCKEY-EDITIE. RHV Leonidas LEONIDAS Spelregelboekje ZAAL docx 3063 NJ Rotterdam

Spelregels Achttal hockey

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Een spelbegeleider moet de spelregels handhaven, maar belangrijker is zorgen dat de kinderen plezier hebben.

: Beheer commissie. : Bar commissie. : Trainers zaalhockey :

Copyright. Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal!

spelregelboekje zaalhockey-editie Bas van de Griendt november 2018 versie 3.01

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

ZAALHOCKEY basisinformatie

Spelregelavond VELDHOCKEY. 11-tallen. R.M.H.C. de Pelikaan. Georganiseerd door: Tijs Jacobs Timothy van der Scheun Melanie Mathijssen

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje?

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Zaalhockey

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Amvj. Zaalhockey regels Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters. 23 november 2016

Probeer de regels te interpreteren op een manier die past bij het niveau en aard van de wedstrijd.

Zaalhockey seizoen Informatieavond coaches Donderdag 9 november

Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. 1) Inleiding. 2) Uitleg. 3) Vragenronde. 4) Napraten (aan de bar)

speelrichting speelrichting.

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels zestal hockey

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels zaalhockey

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Coaching Boekje U7-U12 Dragons

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

Spelregels drietal hockey

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd. Tips - Praktisch: Tips - Houding: Tips De wedstrijd: Tips De wedstrijd: Spannend? Leuk!!

Transcriptie:

Briefing Zaalhockey 2011-2012 Scheidsrechters & Coaches Zoek de verschillen! 28 November 2011 Paulo Sacramento

AGENDA Algemeen Spelen van de bal Speelveld en doelen Teams en Wissels Tijdwaarneming Bal buiten speelveld Korte Break! Wat niet mag Strafcorner Straffen Spelregel I Spelregel II

Algemeen - Wees altijd op tijd (min. 30 minuten voor aanvang); - Uitloop gaat van speeltijd af; - Wedstrijdduur 1x 35 minuten; (bond is 2x20 min) - Scheids wisselt van helft bij ca. 17/18 min) - 5 minuten rust (bij bondswedstrijden); - Wedstrijdtafel houd tijd en stand bij; - Wedstrijdformulier ligt bij de wedstrijdtafel; - Vergeet deze niet af te tekenen als je gefloten hebt; - Spelen altijd drie-luik; - Per wedstrijd maar 1 scheidsrechter; - Eigen helft moet gezien worden als 23 mtr gebied; - Afstand is 3 meter.

Spelen van de bal Alleen push is toegestaan; Dus geen flats en of slag; Criteria is maximaal 40cm afstand vd bal Bal mag NIET hoog (ook geen 10 cm); Opspringen van bal.hoger als 10 cm is ook hoog; Hoog, alleen toegestaan bij push op het goal (mits niet gevaarlijk); Bal in de lucht mag niet worden verplaatst. (bij schot op het goal)

Speelveld en Doelen Veld: lengte 36-44 meter en breedte 18-22 meter; Goal: 2 meter hoog en 3 meter breed; Zijbalken 10 x 10 cm. (alleen aan de lange zijde); Straal cirkel 9 meter; Strafbalstip 7 meter; Strafcorner strip 6 meter van doelpaal; 2 Teambanken; Strafbank/stoel; Wedstrijdtafel.

Teams en Wissels Spelen met minimaal 4 en max 6 spelers (incl keeper); Team heeft maximaal 12 spelers; (per wedstrijd) Foutieve wissel is strafcorner; (rondom middenlijn en eerst speler er uit) Tijdsduur Gele kaart, bijgehouden door tijdwaarneming. wel vooraf afspreken

Bal buiten Speelveld - Bal door aanvaller over de achterlijn: - Uitpush verdediging! - Bal (door verdediger) onopzettelijk over achterlijn; - Uitpush verdediging! - Bal over zijbalk; inpush op max. 1 mtr. binnen de balk - Bal over zijbalk binnen de cirkel; - Als aanvaller het doet: Verdediger neemt net buiten de cirkel - Als verdediger het doet: Aanvaler neemt buiten de cirkel op min. 3 mtr. afstand van cirkel

Korte Break! 10 min.

Wat niet mag - Veldspeler mag niet liggend spelen; - (op eigen helft is strafcorner) - Leunen op 2e hand, knie of arm is niet toegestaan; - Hand die stick vasthoud, mag de grond wel raken; - (ook niet leunen op knie) - Keeper mag liggend spelen, mits: - hijzelf en de bal in eigen cirkel is - Bal met de stick tegen balk klemmen mag niet; - Bal van dichtbij hard op een stick van laag verdedigende tegenstander spelen mag niet (door een blok spelen); - bij blok ligt de hand/stick van de speler al op de grond - (opzettelijk = direct geel) - Afstand is 3 meter.

Strafcorner - Keeper in het doel, achter de doellijn; - Andere verdedigers: - achter de achterlijn aan de kant waar corner niet genomen wordt; - of achter de middenlijn - Slag mag niet, push mag hoog, mits niet gevaarlijk.

Straffen - Waarschuwing: verbaal of Groene kaart; - Tijdelijke verwijdering: - Gele kaart, 2 min. bij onacceptabel verbaal of fysiek - 5 min. grof fysiek / verbaal - Speler moet plaatsnemen op strafbank; - Rode kaart bij hele grove overtreding; - (speler moet veld verlaten en naar de tribune/kantine) - Tijdwaarneming geeft aan wanneer speler er weer in mag. - (mits vooraf afgesproken, anders zelf bijhouden) - Opzettelijke overtreding op hele eigen helft = Strafcorner!

Spelregels I Een aanvaller pusht liggend buiten de cirkel de bal naar een medespeler. Deze pusht de bal van binnen de cirkel, zonder gevaar, in het doel. Wat is de juiste beslissing? A. Doelpunt B. Uitpush C. Vrije push voor de verdedigende partij Een verdediger ligt op zijn eigen helft maar buiten de cirkel en pusht de bal vlak voor een aanvaller weg. Wat is de juiste beslissing? A. Doorspelen B. Strafcorner C. Vrije push voor de aanvallende partij Van buiten de cirkel gaat de bal onopzettelijk via de stick van een verdediger (die in de cirkel staat) in het doel. Wat is de juiste beslissing? A. Doelpunt B. Lange corner C. Uitpush

Spelregels II Aanvaller A1 speelt de bal over de grond de cirkel in. Via de stick van de verdediger (die in de cirkel staat) gaat de bal ongeveer 40cm omhoog. Aanvaller A2 (staat naast de verdediger) stopt de bal op de grond en pusht hem zonder gevaar in het doel. Wat is de juiste beslissing? A. Doelpunt B. Strafbal C. Strafcorner Op het middenveld stopt een verdediger de bal met zijn stick. De bal springt ongeveer 40cm omhoog. Er staat een aanvaller in de buurt. Wat is de juiste beslissing? A. Bully B. Doorspelen C. Vrije push voor de aanvallende partij Een aanvaller pusht de bal op het door de keeper verlaten doel. Een verdediger, die op de grond ligt, kan de bal nog net met de stick de cirkel uit spelen. Wat is de juiste beslissing? A. Doorspelen B. Strafbal C. Strafcorner

Namens de Scheidsrechterscommissie, Enorm bedankt voor uw deelname en heel veel suc6 bij het fluiten in de zaal!