Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Vergelijkbare documenten
Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Volkswagen Polo ( )

Renault Megane Estate

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Volvo S60 ( )

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Citroën C3 ( )

Opel Insignia Sports Tourer

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Jaguar XF Sportbrake ( )

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

BMW 5-Serie ( )

Volvo XC60 ( )

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

DS 7 Crossback. Haute couture op wielen. Voorstelling

Volvo XC40. Oud geleerd, jong gedaan. Ruimte en uitrusting

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Mercedes-Benz GLC 350e

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Skoda Rapid Spaceback

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Mini Countryman ( )

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2010

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Opel Corsa. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Hyundai i10 ( )

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Ford Focus. Zonder scherpe randjes. Interieur

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Toyota Auris Touring Sports

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Toyota Prius ( )

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Mercedes-Benz S-Klasse

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

SsangYong Actyon Sports

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Renault Kangoo Maxi ZE

Kia Sportage. Verdeel en heers

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Seat Ateca. Puur natuur

Volvo XC60. Recht op het doel af. Ruimte

Smart ForTwo Electric Drive

Citroën C4 Cactus. Wel uniek, niet eigenzinnig. Zijn stekels kwijt

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Mercedes-Benz GLE ( )

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Peugeot Alles behalve suv

Opel Combo Tour ( )

Ford C-MAX ( )

Skoda Rapid Spaceback

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Volvo V60 ( )

Fiat 500X. Pretnummer

Ford Focus. Geen vernieuwing, wel vooruitgang. Zo veel mensen, zo veel wensen

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Hyundai i10 ( )

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Opel Astra ( )

Transcriptie:

Volvo S60 Verantwoordelijkheid nemen Autotest Sedans? Die zijn moeilijk te verkopen in West-Europa. Op één uitzondering na: als er een pretentieus logo op de neus staat, dan zijn ze juist heel geliefd. Volvo behoort niet tot de merken waarvan alles verkoopt, zolang het logo er maar op staat. Toch denkt Volvo een manier te hebben gevonden om de S60 tot een onderscheidende auto te maken. En dat begint met de productie! De Volvo V60 en S60 zijn in de basis dezelfde auto's. De V60 is een stationcar en de S60 een sedan. In West-Europa bestaat 75% van de verkopen uit stationcars en dus slechts 25% uit sedans. In Amerika is het precies omgekeerd en daarom produceert Volvo de S60 voortaan in Amerika. Op die manier wordt op transportkosten bespaard en dat is goed voor het milieu en de portemonnee. En daarmee is de toon gezet: bij de Volvo S60 en V60 draait het om verantwoordelijkheid. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen" Sport sedan Volvo presenteert de S60 als "sport sedan" en dat heeft vooral betrekking op de aankleding. Juist omdat sedans vaak als oubollig of suf worden betiteld, is de S60 standaard voorzien van het "R-Design"-pakket. Terwijl de Volvo V60 leverbaar is in een meer comfortabele of meer sportieve variant, is de sedan altijd sportief aangekleed. De 20 inch velgen en rode lak maken het plaatje voor de testauto compleet. Binnenin valt de S60 op door het geborgen gevoel dat 1

de auto geeft. De zit is relatief diep. De brede middentunnel beperkt de beweegruimte rondom, maar draagt wel bij aan een gevoel van veiligheid en robuustheid. De ruimte voor- en achterin is gemiddeld voor een auto van deze omvang. De sfeer in het interieur is onmiskenbaar Scandinavisch: bescheiden, maar dankzij exact de juiste accenten tegelijkertijd hoogwaardig. Dat zit in de materiaalkeuze, de kleuren en zelfs de layout. Zo kiest Volvo steevast voor een staand, in plaats van een liggend, beeldscherm en dat maakt een wereld van verschil. de topmodellen. Sterker nog, het laatste model wordt in de regel meteen voorzien van de nieuwste vindingen. De V60 kon al zelf gasgeven, remmen, sturen en uitwijken voor gevaar. Voor de S60 komt daar automatisch afremmen voor flauwe bochten bij (bij gebruik van de cruise-control). Motoren Het beeldscherm in de S60 is iets kleiner dan dat van de grotere Volvo's, maar nog steeds makkelijker te bedienen dan in veel andere auto's. De virtuele knoppen zijn lekker groot en het beeldscherm ligt simpelweg goed onder handbereik. Met name bij gebruik van het navigatie-systeem is het staande beeldscherm in het voordeel. Het is immers belangrijk om te weten hoe de route voor de auto zich ontwikkelt, niet hoe het landschap rondom de weg eruit ziet. Net zoals bij iedere andere Volvo blinkt de S60 uit met perfect zittende stoelen en een oorstrelend audiosysteem (van B&W). Let op dat voor een DAB+ tuner moet worden bijbetaald, iets wat omwille van toekomstige ontwikkelingen eigenlijk standaard zou moeten zijn. Volvo houdt wel rekening met de toekomst als het gaat om integratie met de mobiele telefoon dankzij ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto. Ook typisch Volvo: ieder model is voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen die het merk in huis heeft. Maximale veiligheid is niet alleen voorbehouden aan Als het gaat om verantwoording nemen zet Volvo met de S60 ook een stap. De V60 was nog leverbaar met dieselmotoren, maar de S60 is de eerste Volvo die niet meer leverbaar is met dieselmotoren. Op het programma staan alleen benzinemotoren, al dan niet bijgestaan door elektromotoren (maar geen geheel elektrische versie). Ook nieuw: vanaf modeljaar 2020 wordt de topsnelheid van iedere Volvo beperkt tot 180 km/u, dit omwille van zowel de veiligheid als het milieu. Voor deze test is gereden met de T5, een 250 pk / 350 Nm sterke viercilinder benzinemotor (zonder hybride-techniek), gekoppeld aan een 8-traps automaat. Het riante vermogen wordt in de praktijk vooral ingezet om met heel veel gemak te presteren. Wanneer voor de dynamische modus wordt gekozen, reageert de S60 alert op het gas en zijn de prestaties uitstekend. Maar juist omdat de S60 met zoveel gemak presteert, geeft sportief rijden nauwelijks voldoening. De S60 komt nooit "tot leven", maar laat hard rijden "over zich heen komen". Daarom komt de S60 T5 het beste tot zijn recht bij een kalme rijstijl. Dan is dit een comfortabele auto die vrijwel onmerkbaar lange afstanden aflegt. 2

Ondanks een rustige en vloeiende rijstijl, kwam het testverbruik veel hoger uit dan de fabrieksopgave. Volvo belooft een verbruik van 1 op 15.2 voor de S60 T5, maar in de praktijk is 1 op 10 het best haalbare. Weggedrag Zoals eerder aangegeven, presenteert Volvo de S60 als "sport sedan" en dat staat haaks op alle beloften van milieuvriendelijk werken en de nadruk leggen op veiligheid. Om de claim "sport sedan" waar te maken is iedere S60 voorzien van een sportief afgestemd onderstel (deel van het eerder genoemde "R-Design"-pakket). Verder zijn de S60 en V60 technisch gelijk, een proefrit in de ene auto geeft dus een goed beeld van de andere auto. Bovendien: in de praktijk is het effect van het sport-onderstel gering. Wat voor de T5 motor geldt, geldt namelijk ook voor het weggedrag. De S60 laat zich desgewenst zeer sportief rijden en bochten omslaan, maar dit is overduidelijk niet waar de auto voor bedoeld is. Om scherpe bochten te maken zijn relatief veel stuurbewegingen nodig, waardoor de S60 niet uitnodigt tot snel bochtenwerk. De goede wegligging dient voornamelijk de veiligheid: wanneer nodig moet de S60 op hoge snelheid veilig en stabiel kunnen uitwijken. De term "sport sedan" zit dus vooral in de aankleding. Dat is in de praktijk ook veel logischer, want in de dagelijkse praktijk is er nauwelijks gelegenheid tot sportief rijden. Van comfort kan juist altijd worden genoten, dus dat is de verantwoorde keuze. 3

Conclusie Imago is vaak een kwestie van cijfers, specificaties en "bling bling". Volvo heeft een nieuwe insteek gevonden: veiligheid en verantwoordelijkheid tot begeerlijke zaken maken. Dat doet het merk door zaken waar te maken die anderen vooralsnog alleen beloven. Zo levert Volvo de S60 niet meer met dieselmotoren, is de topsnelheid beperkt en wordt de auto geproduceerd waar de vraag het grootst. Het motorvermogen en de uitstekende wegligging worden ingezet om het comfort en de veiligheid te dienen, niet om uit te dagen tot sportief rijden. Niet alleen het topmodel, maar Iedere Volvo is voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen die het merk in huis heeft. Daarmee is de S60 een verstandige, maar nog steeds geen begeerlijke auto. Deze proefrit wijst anders uit: in de praktijk is de S60 een auto die keer op keer bewijst dat Volvo de juiste keuzes heeft gemaakt. De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen. 4

Specificaties Volvo S60 T5 R-Design Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 476 x 185 x 143 cm 287 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.577 kg 750 kg 1.800 kg Tankinhoud 60 l Bagageruimte 442 l Bandenmaat 235/45R18 Motor en prestaties Motorinhoud 1969 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 250 pk @ 5500 tpm Koppel 350 Nm @ 1800 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 6,5 sec. 240 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,6 l / 100 km 8,9 l / 100 km 5,4 l / 100 km 152 gr. / km Prijs Prijs 48.495,- Prijs instapmodel 44.995,- 5