Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Vergelijkbare documenten
Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Volkswagen Polo ( )

Renault Megane Estate

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Mercedes-Benz GLC 350e

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Renault Espace. Groots denken

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Volvo XC60 ( )

Kia Sportage. Verdeel en heers

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Opel Insignia Sports Tourer

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Honda CR-V ( )

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Opel Combo Tour ( )

Volvo S60 ( )

Citroën C3 ( )

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Peugeot Alles behalve suv

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

BMW 5-Serie ( )

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Seat Ateca. Puur natuur

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Mini Countryman ( )

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

SsangYong Actyon Sports

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Toyota Prius ( )

Ford Focus. Zonder scherpe randjes. Interieur

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Hyundai i10 ( )

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Fiat 500X. Pretnummer

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Toyota C-HR. Ruwe bolster, blanke pit. Ruimte

Jaguar XF Sportbrake ( )

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

Skoda Rapid Spaceback

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Peugeot 208. Régénération

Volkswagen Tiguan ( )

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Skoda Rapid Spaceback

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Mercedes-Benz B-Klasse

Audi Q2. Jong van geest. Uiterlijk

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Ford Kuga. Cadeautje! Facelift

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Smart ForTwo Electric Drive

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Opel Zafira. Opgepoetst. Flex

Renault Megane Estate ( )

Mitsubishi Outlander PHEV

Renault Kangoo Maxi ZE

Peugeot 508 ( )

Transcriptie:

Mazda CX-3 Het braafste jongetje van de klas Autotest Herinnert u zich het braafste jongetje van de klas? Zou u een auto van hem kopen? Hij doet alles volgens de regeltjes, dus zijn auto zou veilig en betrouwbaar zijn. De grote vraag is echter: zou u een SUV van hem kopen? Er is een groot verschil tussen een SUV en zomaar een auto. Wie een SUV koopt, wil zich onderscheiden van de massa en kiest daarom met het gevoel. Een SUV is groot, hoog en vooral: heel stoer. van een SUV ontbreekt wederom. Ondanks de geringe hoogte is het interieur minstens zo ruim als dat van de concurrenten. De voor een SUV zo kenmerkende hoge instap en hoge zit ontbreken (de zithoogte is welgeteld 3 cm hoger dan in een Mazda3). Naast alle bullebakken en mannetjesputters in dit segment oogt de CX-3 elegant en gestroomlijnd. De Mazda is met een lengte van 4 meter 28 net zo lang als de concurrenten, maar met een hoogte van slechts 1 meter 54 beduidend lager. De CX-3 is daarmee meer "crossover" dan SUV. Recht van voren gezien had dit ieder ander model van Mazda kunnen zijn. Uitrusting Als eerste in zijn soort biedt de CX-3 alle luxe en veiligheidsvoorzieningen die op dit moment gangbaar zijn. Zo kan de CX-3 automatisch afstand houden (radar gestuurde cruise-control), automatisch remmen voor obstakels, waarschuwen voor objecten in de dode hoek en waarschuwen voor kruisend verkeer bij achteruit rijden. Ook het interieur is typisch Mazda: dat wil zeggen dat het opgeruimd en doordacht is, maar het spannende 1

strategie, vooral omdat het op papier fraaie verbruikscijfers oplevert. Mazda kiest echter voor een heel andere aanpak. Mazda stelt dat kleine motoren die hard moeten werken minder betrouwbaar zijn en bovendien alleen zuinig zijn bij lage snelheden. Daarom kiest Mazda voor "right sizing". Dat staat voor het verfijnen van bestaande technieken. En in plaats dat alleen de motor wordt aangepakt, houdt Mazda op ieder vlak rekening met het verbruik. Denk daarbij aan de stroomlijn (zelfs onder de auto!), het gebruik van lichtgewicht onderdelen en het toepassen van (elektrische) componenten die minder energie gebruiken. Ook het audio-, communicatie- en navigatiesysteem is keurig verzorgd. Bijzonder daarbij is dat het met een centrale druk/draaiknop, met een touch screen en met gesproken commando's kan worden bediend. De gebruiker heeft de keuze, en zo hoort het! De CX-3 heeft zelfs techniek aan boord waar auto's uit een hoger segment (nog) niet over beschikken! Zo is de CX-3 leverbaar met "head-up display". Dit is een glazen paneeltje bovenop de stuurkolom, waarop belangrijke informatie voor de bestuurder recht in zijn/haar blikveld wordt getoond. Head-up display is zo veel prettiger dan traditionele klokken, dat alleen dit al een reden is om voor Mazda te kiezen! Op de prijslijst staat één benzinemotor, die afhankelijk van de uitvoering 120 of 150 pk levert (maar altijd 204 Nm). Deze motor heeft naar hedendaagse maatstaven een enorme inhoud van 2.0 liter. In de praktijk is het verschil met de kleine turbomotoren van de concurrentie overduidelijk. De Mazda motor is over het gehele toerenbereik rustiger en geeft de hele auto een meer volwassen gevoel. Right sizing "Down sizing" is het verkleinen van motoren om auto's zuiniger te maken. Vrijwel alle merken volgen deze 2

Diesel De CX-3 is ook leverbaar met dieselmotor en daarbij kiest Mazda wél voor een geringe motorinhoud in combinatie met een turbo. De "SkyActiv D" is goed voor 105 pk en een koppel van 270 Nm. Met name dit forse koppel zorgt ervoor dat de dieselmotor gemakkelijker oppakt bij lage toeren en een meer vergevingsgezind karakter heeft. Het testverbruik met de CX-3 diesel kwam uit op 5.4 liter per 100 km. De prestaties van de 120 pk zijn al ruim voldoende. De 150 pk variant is vooral bedoeld om goed te kunnen presteren in combinatie met vierwielaandrijving. En voor wie dat op prijs stelt: bij een hoog toerental klinkt de 2.0 liter motor heel wat spannender dan de kleine motoren van andere merken. Weggedrag Het gunstige verbruik is deels te danken aan het relatief lage gewicht. En dat lage gewicht in combinatie met lagere bouw zorgt voor een ongebruikelijk lichtvoetig en dynamisch weggedrag. Onderhuids deelt de CX-3 veel techniek met de kleinere Mazda2, maar dankzij uitgekiende aanpassingen aan het onderstel is dit veel grotere koetswerk goed in balans. Bij een kalme rijstijl kwam het testverbruik uit op 5.6 liter per 100 km. Een lastig traject met veel stadsverkeer en bergweggetjes kostte maximaal 8.1 liter per 100 km en daarmee is het praktijkverbruik gelijk aan dat van soortgelijke auto's met kleinere motoren. Overhellen doet de CX-3 nauwelijks en de grip is 3

prima. Wanneer de grenzen worden overschreden, kan de CX-3 over alle vier de wielen wegglijden. Dit kondigt zich ruim van tevoren aan en wordt (uiteraard) voorbeeldig opgevangen door het standaard aanwezige elektronische stabiliteitsprogramma (ESP). de klas. De CX-3 rijdt daarom even goed als een gewone personenauto. Daarmee geeft de CX-3 niet het gevoel een machtige SUV te rijden, maar is het in dit segment wel de meest brave en verstandige keuze. Conclusie Mazda introduceert de CX-3. En met deze nieuwe compacte SUV volgt Mazda exact dezelfde strategie als met de andere modellen. Dat wil zeggen dat Mazda de bovengrens van het segment opzoekt. In vergelijking met andere compacte SUV's en crossovers biedt de CX-3 meer comfort, meer techniek, meer kwaliteit en meer veiligheid. Ook typisch Mazda is "right sizing". Mazda kiest niet voor piepkleine turbomotoren die vervolgens (te) hard moeten werken om voldoende te presteren. In plaats daarvan kiest Mazda voor het verfijnen van bestaande technieken. Dat geldt niet alleen voor de motoren, het betreft ook gewichtsbesparing en verbetering van de stroomlijn. Als prettige bijkomstigheid zorgt die aanpak ook nog eens voor een levendiger weggedrag. Uiteindelijk kent de CX-3 maar één echt nadeel: deze auto is zo verstandig, dat het gevoel om iets bijzonders te rijden ontbreekt. De Mazda CX-3 is daarmee in alle opzichten het braafste jongetje van 4

Specificaties Mazda CX-3 SkyActiv-G 120 TS+ Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd Tankinhoud Bagageruimte Bandenmaat 428 x 177 x 154 cm 257 cm 1.130 kg n.b. 1.200 kg 48 l 350/1260 l 215/60R16 Motor en prestaties Motorinhoud Cilinders / kleppen Vermogen Koppel Aandrijving Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 1998 cc 4/4 120 pk @ 6600 tpm 204 Nm @ 2800 tpm voorwielen 9 sec. 192 km/u 5,9 l / 100 km 7,4 l / 100 km 4,9 l / 100 km 137 gr. / km Prijs Prijs Prijs instapmodel 5 28.390, 23.990,-