Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Vergelijkbare documenten
Renault Megane Estate

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Citroën C3 ( )

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Opel Insignia Sports Tourer

Mini Countryman ( )

Opel Combo Tour ( )

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Toyota Auris Touring Sports

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Volkswagen Polo ( )

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Hyundai i10 ( )

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Kia Sportage. Verdeel en heers

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Mercedes-Benz B-Klasse

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Skoda Rapid Spaceback

Citroën Grand C4 Picasso

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

Volvo S60 ( )

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Toyota Prius ( )

Jaguar XF Sportbrake ( )

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Mercedes-Benz B-Klasse

BMW 5-Serie ( )

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Honda CR-V ( )

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Renault Kangoo. Familiepret

Renault Espace. Groots denken

Mercedes-Benz B-Klasse

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Ford C-MAX ( )

Smart ForTwo Electric Drive

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Mercedes-Benz GLC 350e

Opel Zafira Tourer. Flexibele reisgenoot. Ruimte

Opel Zafira. Opgepoetst. Flex

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Smart ForTwo electric drive

Kia Cee'd Sportswagon ( )

Kia Cee'd Sportswagon

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Seat Ateca. Puur natuur

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Volvo XC60 ( )

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Hyundai i10 ( )

Renault Kangoo Maxi ZE

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

BMW 3-Serie Touring. Bestedingsruimte. "Alleen "head up"-display is al een goede reden om voor BMW te kiezen"

Volvo V60 ( )

Transcriptie:

Kia Carens Speciale aanbieding Autotest Een opvallende uitspraak van de ontwikkelaar van de nieuwe Kia Carens: "Wie op het uiterlijk van de meeste MPV's af gaat, denkt dat getrouwde mensen tegelijk met hun ja-woord ook afstand hebben gedaan van de goede smaak". Daarom stelde Kia zichzelf een ambitieus doel bij het ontwikkelen van de nieuwe Carens: deze ruime gezinsauto moest er even goed uitzien én even goed rijden als een moderne personenauto. De "moderne" personenauto die de ontwerpers op het oog hadden, is hun eigen Kia Cee'd. De huidige generatie van dit middelgrote model boekt momenteel groot succes dankzij het gelikte uiterlijk, de vooruitstrevende techniek en de moderne motoren. Een logisch uitgangspunt dus. Luxe Maar om diezelfde sportieve lijnen te behouden in een grote MPV (Multi Purpose Vehicle) is een hele uitdaging. Het zijn de harmonieuze verhoudingen die de Cee'd zijn gelikte uiterlijk geven. Een MPV is echter veel hoger en hoekiger. "Met grote MPV's kan een parkeergarage een uitdaging vormen, maar de Carens liet zich even makkelijk manoeuvreren als een kleine hatchback" De oplossing die Kia heeft gevonden is even voordehandliggend als verrassend: de Carens heeft heel andere verhoudingen gekregen dan andere MPV's. De daklijn ligt veel lager en ook de verhouding tussen glas en metaal is compleet anders. Het resultaat is een auto die meer weg heeft van een grote stationcar dan een MPV. De lage daklijn gaat niet ten koste van de binnenruimte. De stoelen staan namelijk veel lager dan in andere MPV's. De Carens heeft daarom niet de 1

hoge instap die zo kenmerkend is voor MPV's en dat kan voor sommigen een nadeel zijn. Het voordeel is dat de Carens veel meer voelt als een personenauto, en niet als een busje. voorbehouden aan de topmodellen en dat is een goede zaak. De beloofde hulp bij wegrijden op een helling werkt nauwelijks. Omdat het rempedaal moet worden ingetrapt om de handrem te kunnen lossen, zorgt deze voorziening alleen maar voor extra werk. Ruimte De hoofd- en beenruimte voorin zijn prima. Ook de ruimte op de achterbank laat weinig te wensen over; zelfs grote volwassenen zitten hier prima. "Vliegtuigtafeltjes" in de rugleuning van de voorstoelen maken het leven achterin nog aangenamer. Het gevoel van luxe wordt versterkt door de afwerking van het interieur. De testauto is uitgevoerd in lichte kleuren en dat geeft een chique uitstraling. De Carens is uit te rusten met alle luxe die de fabrikant in huis heeft. Daarbij valt op dat zaken als een navigatiesysteem en achteruitrijcamera niet alleen zijn voorbehouden aan de allerduurste uitvoeringen. In Nederland wordt de Carens standaard als zevenzitter geleverd. De derde zitrij is letterlijk met één handbeweging uit de laadvloer te toveren. Zoals gebruikelijk bij auto's van deze omvang, is de ruimte op de derde zitrij alleen voldoende voor (kleine) kinderen. Dat is niet alleen vanwege de ruimte, maar ook door de lenigheid die nodig is om achterin te komen. Een elektrisch bediende handrem is wel alleen 2

toeren maken en dan schiet het verbruik omhoog. In stadsverkeer blijft het verbruik juist beperkt; dan hoeft de motor nauwelijks te werken en voorkomt een stop/start-systeem onnodig brandstofverbruik. Onder alle omstandigheden is de "1.6 GDI" aangenaam stil. Weggedrag Houd er rekening mee dat de Carens ruimte biedt aan zeven personen of een enorme hoeveelheid bagage; niet beide. Met drie zitrijen in gebruik resteert een bagageruimte met een inhoud van 104 liter; minder dan zelfs het kleinste stadsautootje. In vijfpersoons configuratie biedt de Carens volop kofferruimte, maar minder dan de concurrenten. Door te kiezen voor een lage daklijn en een lage zitpositie heeft Kia nog een doel bereikt: het zwaartepunt van de Carens ligt lager dan bij andere MPV's en dat verbetert automatisch ook het weggedrag. De Carens rijdt daarom ontwapenend eenvoudig. Motoren Voor deze test is gereden met de 1.6 liter benzinemotor. Deze motor levert al bij lage toeren voldoende vermogen om mee te komen met de verkeersstroom, waardoor schakellui kan worden gereden. Wanneer meer wordt gevraagd, blijkt deze lichtste krachtbron op de prijslijst echter niet thuis te geven. Bovendien is de grote Carens even wendbaar als een gewone personenauto. De foto's bij dit artikel zijn gemaakt in een winkelcentrum en op het dak van een parkeergarage. Met grote MPV's kan een parkeergarage een uitdaging vormen, maar de Carens liet zich even makkelijk manoeuvreren als een kleine hatchback! In de stad wordt de Carens echter geplaagd door een A-stijl die hinderlijk in het zicht zit. Op de buitenweg gedraagt de Carens zich voorbeeldig en is het personenautogevoel wederom overtuigend aanwezig. Alleen in (zeer) snelle bochten en bij een noodstop is voelbaar hoe zwaar de Carens daadwerkelijk is. Wie kalm met de verkeersstroom meerijdt, is zich er nauwelijks van bewust een grote MPV te rijden; en dat is een groot compliment aan Kia. Om goed te kunnen presteren moet de motor veel 3

Conclusie Al geruime tijd geleden nam Kia afscheid van de vorige Carens. Door een nietszeggend uiterlijk en verouderde motoren werd de Carens door de concurrentie van de markt gedrukt. Kia heeft van die fout geleerd en slaat nu terug met de geheel nieuwe en vooral vernieuwende Carens. Het nieuwe model onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie met een gestroomlijnd uiterlijk en een luxueuze uitrusting. De Carens heeft niet alleen de uitstraling van een gewone personenauto, maar rijdt ook zo. Daarom biedt Kia met de nieuwe Carens echt iets speciaals aan. 4

Specificaties Kia Carens 1.6 GDi ExecutiveLine Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 453 x 181 x 161 cm 275 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.383 kg 730 kg 1.300 kg Tankinhoud 58 l Bagageruimte 103/1694 l Bandenmaat 205/55R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1591 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 135 pk @ 6300 tpm Koppel 164 Nm @ 4850 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 11,3 sec. 185 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,2 l / 100 km 7,8 l / 100 km 5,2 l / 100 km 143 gr. / km Prijs Prijs 31.360,- Prijs instapmodel 26.360,- 5