Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Vergelijkbare documenten
Mercedes-Benz GLC 350e

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Hyundai i10 ( )

Mini Countryman ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

SsangYong Actyon Sports

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Opel Combo Tour ( )

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Honda CR-V ( )

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Renault Megane Estate

Volkswagen Tiguan ( )

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Volvo S60 ( )

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

BMW 5-Serie ( )

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Smart ForTwo electric drive

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Citroën C3 ( )

Skoda Rapid Spaceback

Opel Insignia Sports Tourer

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Fiat 500X. Pretnummer

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Volvo XC60 ( )

Peugeot Alles behalve suv

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Smart ForTwo Electric Drive

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Seat Ateca. Puur natuur

Renault Espace. Groots denken

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Mitsubishi Outlander PHEV

Skoda Rapid Spaceback

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Kia Sportage. Verdeel en heers

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Toyota Prius ( )

Jaguar XF Sportbrake ( )

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Ford Kuga. Cadeautje! Facelift

Toyota Auris Touring Sports

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Mercedes-Benz B-Klasse

Land Rover Freelander

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Opel Astra ( )

Renault Kangoo Maxi ZE

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

BMW X5 ( ) Nieuwe (ge)tijden. "Standaard is de nieuwe X5 ronduit zacht geveerd"

BMW X5. Nieuwe (ge)tijden. "Standaard is de nieuwe X5 ronduit zacht geveerd"

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Citroën C4 Cactus. Uit-stekend. Uiterlijk

Renault Kangoo. Familiepret

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Hyundai Kona. Zijn naam waardig. "Dankzij de samenwerking met Krell beschikt de Kona zonder twijfel over het beste audiosysteem in zijn soort"

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Transcriptie:

Fiat Panda 4x4 Stille wateren, diepe gronden Autotest Bij de introductie van een nieuwe SUV heeft de presentatie vrijwel altijd dezelfde strekking. "Deze auto lijkt groot en stoer, maar het is geen terreinauto. De vierwielaandrijving is er alleen voor de veiligheid. Gelieve niet in het terrein proef te rijden". Het verhaal bij de Fiat Panda 4x4 kwam als een verrassing: "Ondanks het bescheiden uiterlijk is dit een volbloed terreinauto. Test hem vooral in het terrein". Autozine voegde de daad bij het woord. De term "volbloed terreinauto" moet wel binnen de grenzen van een kleine auto worden gezien. Als Fiat de Panda zou hebben voorzien van alle techniek uit een grote terreinauto, dan zouden de prijs en het verbruik ook even groot zijn. Bovendien mocht de extra techniek niet ten koste gaan van de binnenruimte. Wie niet sterk is, moet slim zijn Daarom heeft Fiat de Panda 4x4 met beperkte middelen extra capaciteiten gegeven. Zoals de naam al zegt, heeft de "Panda 4x4" vierwielaandrijving. Omwille van een laag verbruik wordt de kracht van de motor in de regel alleen op de voorwielen overgebracht. Pas wanneer dat echt nodig is, springen de achterwielen bij. "gezien de prijs en de relatief eenvoudige techniek waar de Panda 4x4 zich van bedient, zijn de off-road capaciteiten opmerkelijk goed" Dit karakter is aan te passen met een druk op de knop. Door de "ELD"-modus ("electronic lock differental") in te schakelen zijn de achterwielen altijd paraat. Bovendien zorgt het elektronische stabiliteitsprogramma ("ESP") er dan voor dat de meeste kracht niet gaat naar het lichtst draaiende wiel (links danwel rechts). Immers, wanneer een wiel in de lucht hangt heeft dit geen aandrijving nodig maar moet juist het andere wiel maximale kracht toegewezen krijgen om de auto uit een benarde situatie te bevrijden. 1

Een "echte" terreinauto heeft hoge en lage gearing. Kortgezegd komt dit erop neer dat er voor het gebruik in het terrein extra korte versnellingen beschikbaar zijn. Hiermee is de auto weliswaar traag, maar wel zeer sterk. Bovendien kunnen de lage versnellingen worden gebruikt om af te dalen zonder de remmen te belasten (of te blokkeren, waarop de auto kan gaan slingeren). Een dergelijke dubbele versnellingsbak zou de Panda 4x4 te kostbaar maken. Daarom voorziet Fiat in een even eenvoudig als doeltreffend alternatief: de eerste versnelling is extra kort gemaakt. Terreinrijden De bodemvrijheid is vergroot en de bodem is voorzien van beschermplaten zodat het mechaniek niet zomaar beschadigt in het hevigst van de strijd. Om ervoor te zorgen dat de Panda ook bij het waden door diep water adem kan blijven halen, is de luchtinvoer naar boven verplaatst. De voorwielophanging is verstevigd en de achterwielophanging is geheel nieuw ontwikkeld voor de Panda 4x4. Daardoor blijft de 4x4 ook onder extreme hoeken functioneren. Dankzij deze aanpassingen kan de Panda 4x4 hellingen van maximaal 70 graden (!) aan, hetgeen in de praktijk voelt alsof de auto een rechte muur beklimt. Hoewel een dieselmotor de meest voor de hand liggende keuze is, weet ook de tweecilinder benzinemotor zich prima te redden in het terrein. Dankzij de korte eerste versnelling is klimmen geen enkel probleem en laat de Panda 4x4 zich desgewenst kalm en gecontroleerd over ruig gesteente of door dikke modder sturen. 2

versnellingsbak biedt dankzij het zesde verzet meer comfort op hoge snelheid. Trekking Vooral in de Alpen-landen is de Panda 4x4 dankzij de bijzondere capaciteiten zeer populair. In het vlakke Nederland, waar het slechts enkele weken per jaar sneeuwt, is een 4x4 minder noodzakelijk. Uiteraard komen grotere, duurdere terreinauto's (veel) verder in het terrein. Echter, gezien de prijs en de relatief eenvoudige techniek waar de Panda 4x4 zich van bedient, zijn de off-road capaciteiten opmerkelijk goed. Openbare weg Terug op de openbare weg wacht opnieuw een verrassing. Door het verhoogde onderstel bestaat het risico dat de Panda 4x4 in de bocht meer overhelt dan het standaard model. Bovendien zou het extra gewicht van de 4x4-techniek het weggedrag negatief kunnen beïnvloeden. Het omgekeerde blijkt echter waar! Daarom is de Panda ook leverbaar in een speciale "Trekking"-uitvoering. Deze biedt de extra bodemvrijheid en het stoere uiterlijk van de Panda 4x4, maar niet de "kostbare" techniek ervan. Een proefrit leert dat de Trekking bovendien hetzelfde stuggere onderstel en dezelfde prettige besturing als de 4x4 biedt. Omdat de Panda Trekking geen vierwielaandrijving heeft, biedt dit model een slim alternatief. De tractiecontrole heeft een speciale modus voor rijden in het terrein. Hiermee wordt iets meer slip toegestaan, zodat de auto niet hopeloos blijft tegenstribbelen op bijvoorbeeld sneeuw en ijs. Het aangepaste onderstel is stugger dan dat van de gewone Panda en dat komt het weggedrag ten goede. Daarbij is de besturing merkbaar zwaarder en dat geeft meer gevoel met de auto. De aangepaste 3

Conclusie Fiat heeft de dapperste Panda van allemaal losgelaten. Met beperkte middelen heeft Fiat de Panda terreinwaardig gemaakt. Door te kiezen voor slimme techniek in plaats van brute kracht, is de "4x4" even ruim, praktisch en betaalbaar als de gewone Panda. Alhoewel het verbruik hoger ligt dan bij een gewone Panda, is het heel veel lager dan bij een SUV. Het aangepaste onderstel heeft als bijkomend voordeel dat de Panda 4x4 beter stuurt dan de alledaagse uitvoeringen. Wie het uiterlijk en de betere rijeigenschappen op prijs stelt, maar niet wil betalen voor de 4x4-techniek, kan voortaan ook kiezen voor de Panda "Trekking". Daarmee weet dit dappere kleintje ook buiten het terrein te overtuigen als het topmodel van de Panda. 4

Specificaties Fiat Panda 4x4 TwinAir Turbo 85 4x4 Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 369 x 167 x 161 cm 230 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.190 kg 400 kg 800 kg Tankinhoud 35 l Bagageruimte 215 l Bandenmaat 175/65R15 Motor en prestaties Motorinhoud 875 cc Cilinders / kleppen 2/ Vermogen 85 pk @ 5500 tpm Koppel 145 Nm @ 1900 tpm Aandrijving vierwielaandrijving Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 12 sec. 167 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 4,9 l / 100 km 5,9 l / 100 km 4,3 l / 100 km 114 gr. / km Prijs Prijs 17.995,- Prijs instapmodel 9.995,- 5