Hyundai i10 ( )

Vergelijkbare documenten
Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Renault Twingo ( )

Dacia Sandero Stepway

Citroën C3 ( )

Volkswagen Polo ( )

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Renault Megane Estate

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Volvo S60 ( )

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Toyota Auris Touring Sports

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Opel Combo Tour ( )

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Smart ForTwo Electric Drive

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Renault Megane Estate ( )

Mini Countryman ( )

Honda CR-V ( )

Mercedes-Benz GLC 350e

Skoda Rapid Spaceback

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Hyundai i10 ( )

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Opel Insignia Sports Tourer

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Skoda Rapid Spaceback

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Audi A3. Drie maal is scheepsrecht

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Kia Picanto ( )

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Skoda Octavia ( )

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Toyota Prius ( )

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Seat Ateca. Puur natuur

Ford Focus Wagon ( )

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Honda Insight ( )

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Smart ForTwo electric drive

SsangYong Actyon Sports

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Renault Twingo RS. IJzervretertje. compromisloos karakter en dat is alleen maar bewonderenswaardig" "Renault heeft gekozen voor een

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

BMW 5-Serie ( )

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Peugeot 3008 ( )

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Smart ForTwo ( )

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Smart ForFour Electric Drive

Kia Sportage. Verdeel en heers

Transcriptie:

Hyundai i10 (2008-2013) Schoon schip maken Autotest Hyundai heeft een nieuwe koers uitgezet. Het merk wil zich niet langer onderscheiden met alleen een lage prijs. Hyundai wil de nadruk leggen op betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid. Om dat waar te maken, zijn recent diverse nieuwe modellen geïntroduceerd. Om de grootse ambities waar te maken worden bestaande modellen gemoderniseerd, zo ook het instapmodel: de i10. Plaats van handelen is de Rotterdamse haven waar de "SS Rotterdam" ligt aangemeerd. Dit cruiseschip is geheel vernieuwd en is recent begonnen aan een tweede leven. Daarmee is het een dankbare fotolocatie, want ook de i10 is ingrijpend vernieuwd. "Zeker wanneer de auto zal worden gebruikt voor lange ritten, is de 1.25 motor de meerprijs absoluut waard" Ruimte Net als bij het cruiseschip, gaat het niet om een nieuw product maar om een vernieuwd product. De Hyundai i10 is nog steeds een compacte auto die dankzij een relatief hoge bouw toch volop binnenruimte biedt. Dankzij de hoge daklijn kunnen de inzittenden meer rechtop zitten en kunnen de stoelen dichter op elkaar worden geplaatst zonder afbreuk te doen aan het zitcomfort (ook achterin!). De hoofdsteunen van de voorstoelen zijn bovendien over een grote hoogte te verstellen, zodat ook de veiligheid van lange bestuurders is gegarandeerd. 1

Alhoewel de nieuwe gladde lijnen de verhoudingen van de i10 slim verhullen, is de auto in feite smal en hoog. Daarom moet de i10 worden vergeleken met auto's als de Suzuki Splash, Chevrolet Spark of Fiat Panda en niet met traditionele hatchbacks zoals de Toyota Aygo of Nissan Pixo. In vergelijking met de directe concurrentie biedt de i10 een gemiddeld grote bagageruimte: 225 liter, uitbreidbaar tot 889 liter. Met enig passen en meten gaat daarin bijvoorbeeld een kleine, opgevouwen kinderwagen maar niet meer dan dat. De uitstraling van de auto is voor 2011 volwassener geworden dankzij de "hexagonale" grille. Daarmee heeft de i10 hetzelfde aangezicht als de andere Hyundai's. Bovendien geeft het dit kleintje een stoere uitstraling! Motoren Het belangrijkste nieuws komt van de vernieuwde motoren. De i10 is leverbaar met een 1.1 en 1.25 liter benzinemotor. Beide zijn voor modeljaar 2011 sterker en tegelijkertijd zuiniger geworden. Uitrusting Voor modeljaar 2011 zijn de gebruikte materialen verbeterd. Daarom staat de afwerkingskwaliteit nu op hetzelfde niveau als bij de grotere Hyundai's. Natuurlijk is de opzet van het dashboard veel eenvoudiger, maar de i10 doet absoluut niet armoedig aan. Ga echter niet voor de basisuitvoering ("Pure"), want die moet het stellen zonder essentiële zaken als een ruitenwisser achterop en een passagiersairbag. Vanaf het "i-drive" niveau biedt de i10 het meeste waar voor z'n geld. Voor deze test is gekozen voor de 1.25 liter motor, want die is ondanks de grotere inhoud de zuinigste van dit duo. In theorie is een grotere motor niet zuiniger dan een kleine. In de praktijk moeten sommige kleine motoren zo hard werken om de auto 2

voort te bewegen, dat continu het uiterste wordt gevraagd. Dan is een iets grotere motor die minder hard werkt toch zuiniger. Dat is goed merkbaar bij de "i10 1.25", want al bij een laag toerental presteert de auto prima. ritten, is de 1.25 motor de meerprijs absoluut waard. Op het Autozine-forum voor de Hyundai i10 is een klacht geuit dat de koppeling van de auto te abrupt aangrijpt. Helaas is dit probleem ook met de nieuwe i10 niet verholpen. Het is daarom zaak om uiterst voorzichtig om te springen met het koppelingspedaal, anders bestaat de kans dat de motor afslaat bij het wegrijden. Weggedrag Om het verbruik te verlagen is de i10 voorzien van een schakelindicator. Die geeft aan wat het meest economische moment is om een volgende of vorige versnelling te kiezen. Hyundai voorziet niet in brandstofbesparende technieken zoals een start/stop-systeem, cruisecontrol of zelfs maar een boordcomputer. Ook het onderstel is niet aangepast voor de vernieuwde i10. Tijdens deze hernieuwde kennismaking blijkt dat dat ook niet nodig is. Weliswaar is de i10 vrij zacht geveerd, waardoor de auto overhelt in de bocht, maar de grip van de banden is uitstekend. Ook wanneer ronduit baldadig of op slecht wegdek wordt gereden, volgt de i10 voorbeeldig de ingezette koers. In de stad is de i10 vlot en levendig. Op de snelweg is zo veel vermogen beschikbaar dat voor een inhaalmanoeuvre niet hoeft te worden teruggeschakeld. Bovendien is de "i10 1.25" opmerkelijk stil voor een auto in deze prijsklasse. Zeker wanneer de auto zal worden gebruikt voor lange 3

Conclusie Hyundai heeft een nieuwe koers ingezet. Hyundai legt de nadruk niet langer op alleen een lage prijs, maar belooft nu ook hoge kwaliteit en milieuvriendelijkheid van de producten. Dankzij de recente facelift geldt dit ook voor het instapmodel: de Hyundai i10. De vernieuwde 1.25 liter motor is stil, sterk en zuinig. Een schakelindicator helpt de bestuurder om het beloofde lage verbruik in de praktijk waar te maken. Dankzij het lage verbruik is de i10 voortaan wegenbelasting en BPM vrij. Deze belastingvrijstelling komt echter niet ten gunste van de klant, want ondanks het vervallen van de BPM is de vernieuwde i10 zo'n 400 euro duurder dan de vorige generatie. Dit is echter het enige echte kritiekpunt, want voor het geld krijgt de koper voortaan wel een veel volwassener auto. Zeker in vergelijking met de concurrentie is en blijft de i10 een prima aanbod. Dankzij een aangepast uiterlijk en nieuwe materialen in het interieur, staat de kwaliteit voortaan op bovengemiddeld hoog niveau. Hyundai maakt dus letterlijk en figuurlijk schoon schip. 4

Specificaties Hyundai i10 (2008-2013) 1.2i i-vision Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 357 x 160 x 154 cm 238 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 885 kg 450 kg 800 kg Tankinhoud 35 l Bagageruimte 225/889 l Bandenmaat 165/60R14 Motor en prestaties Motorinhoud 1248 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 85 pk @ 6000 tpm Koppel 121 Nm @ 4000 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 12,3 sec. 169 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 4,6 l / 100 km 5,6 l / 100 km 4,1 l / 100 km 108 gr. / km Prijs Prijs 11.995,- Prijs instapmodel 7.995,- 5