117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

Vergelijkbare documenten
Door: Fabio van Olst (NL)

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Mick Bassett

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema.

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

Felegyhazer Tuimelaar

Ervaringen met Afrikaanse meeuwen

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Door: Thomas Hellmann (D)

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

De sierduiven op de Martinishow 2007 gehouden van 7 9 december in de Martini Plaza te Groningen. Een verslag met tekst en foto s van: Rikus Hagenauw

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld

Op bezoek bij Rocco Verhage

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

Transcriptie:

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in 1974, toen ik met mijn vader die een groot fokker van de geel en rood geëksterden was - De "Colonia-show" in Keulen bezocht. Ik stond daar als aan de grond genageld bij de kooien van de witte, gefascineerd door deze pure schoonheden Historie Het ontstaan van de witte Duitse Langsnavelige Tuimelaar gaat terug tot 1896, toen Gustav Fischer uit Maagdenburg deze vliegduif met parelogen creëerde. Al in 1898 waren de eerste dieren klaar en werden door de Tuimelaarfokkers als een kleine sensatie gezien. Er bestonden inderdaad al witten, maar die hadden gele irissen en waren niet erg populair bij de fokkers. Boven: 50-jarig Jubileum van de witte Duitse Langsnavelige Tuimelaars, 1898-1948. Edmund_Zurth_Allgemeine_Geflügel_Zeitung_Nr._8_aus_1949 Kijkend naar de bijgevoegde foto s kunt u goed zien hoe het uiterlijk van de eenkleurig witte Duitse Langsnavelige Tuimelaars in de loop van tijd tot op de dag van vandaag is veranderd. Als je kijkt naar de foto uit 1920 - een witte gefokt door Max Gallrein, een fokker die zich destijds volledig inzette voor de eenkleurige witten kan je meteen al begrijpen hoe hobbelig de weg naar het huidige klassieke typedier geweest moet zijn. Deze inmiddels al lang overleden fokkers hadden de standaard en de omschrijving daarin over het uiterlijk en de aard van onze Tuimelaar vast in het achterhoofd. Hun streven om de witten dichter naar het ideaalbeeld te brengen, door de strikte inhoud van de standaardnormen genadeloos over te brengen op hun eigen fokdieren, resulteerde jaar na jaar in een verbetering van het type. Met behulp van de Stralsunder Hoogvlieger toonde H. Hartung ons de in de 1946-50er jaren sierlijke, elegante witten (zie foto H. Hartung 1946).

Bij het verfijnen van de raskenmerken speelden vanaf het begin de geëksterden een belangrijke rol. Zowel toen als nu, vloeien hun genen samen in het verfijningsproces. Ook ten aanzien van het verbeteren van de grootte grijpt men graag terug op de geëksterde kleurslagen. Voorbeeldige exemplaren toonde vanaf 1976 Horst Fester, die zijn fokdieren overgenomen had van Hans Kruppop uit Braunschweig en met behulp van gele geëksterden weer een andere kwaliteitsimpuls kon opwekken. Heden Op de Colonia Show, die voor ons Tuimelaar fokkers DE show is, leerde ik heel wat fokkers kennen, zo ook Horst Fester uit Rheinfelden. In ruil voor een paar rode geëksterden van mijn vader, kreeg ik van hem een prachtige witte duivin, die de stammoeder van mijn lijn witte tuimelaars werd. Net als in die tijd, fok ik met de witten nog steeds op relatief smalle basis (6-8 koppels). Vandaag de dag bekommeren een aantal oudere en jongere fokkers zich om onze bijzondere witte schoonheid. Boven alles, de fokkersvrienden Rodenbeck (de huidige oudste fokkerij van eenkleurig wit in Duitsland), Karl Neugebauer, Frieder Groß, Köhler, Schumann, en ikzelf. Mocht ik een of andere fokker niet genoemd hebben, dan hoop ik dat u mij dit wilt vergeven. Nu in het kort nog iets over de opfok en verzorging van deze extravagante Tuimelaars. Eenkleurig witten zijn zowel geschikt voor vrije vlucht als voor de volière, waarbij je dan in gedachten moet houden dat de volière nooit te groot kan zijn. Bij optimale huisvesting en verzorging zijn 6 broedronden per jaar geen uitzondering, mits de dieren in uitstekende conditie zijn. Rechts: Mijn duivenhok. Al met al kan men zeggen dat de witten echt iets te bieden hebben. Hun eenvoudige elegantie gecombineerd met vorm en rasadel, zal menige bewonderende blik oogsten van de kenners. Wie met dit ras begint en ze goed verzorgd, zal er zeker veel plezier van hebben en geen ander ras meer willen. Met 4 tot 6 paren kan de fokkerij al succesvol zijn.

Als iemand meer wil leren over deze nobele tuimelaar dan raad ik de website aan van de Duitse en Poolse Langsnavelige Tuimelaarclub. (SV der Züchter Deutscher und Polnische Langschnäbler). Hieronder een paar foto s van mijn witten.

Links: Jonge duif, kruising geel gebaard x eenkleurig wit. Copyright 2015 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation Dit is een publicatie uit het online tijdschrift www.aviculture-europe.nl Nederlandse uitgave ISSN: 1871-6865 U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.