Renault Megane Estate

Vergelijkbare documenten
Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Renault Megane Estate ( )

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Renault Twingo ( )

Citroën C3 ( )

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Toyota Auris Touring Sports

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Volkswagen Polo ( )

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Opel Combo Tour ( )

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Skoda Rapid Spaceback

Dacia Sandero Stepway

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Hyundai i10 ( )

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Kia Sportage. Verdeel en heers

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Ford C-MAX ( )

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Volvo S60 ( )

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Jaguar XF Sportbrake ( )

Renault Talisman Estate

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Renault Espace. Groots denken

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Renault Kangoo. Familiepret

Renault Espace. Groots denken

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Ford Focus Wagon ( )

Renault Kangoo Maxi ZE

Mini Countryman ( )

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Smart ForTwo Electric Drive

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Opel Astra Sports Tourer ( )

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Peugeot 3008 ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Citroën Grand C4 Picasso

BMW 5-Serie ( )

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Nissan Micra. Muurbloempje wordt stijlicoon

Skoda Rapid Spaceback

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Toyota Corolla Verso. Verder met Verso. Vormgeving. "De Toyota Corolla Verso rijdt als een gewone Corolla"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Citroën Berlingo ( )

Audi A3. Drie maal is scheepsrecht

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Mercedes-Benz B-Klasse

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Transcriptie:

Renault Megane Estate Geen half werk Autotest Het lijkt nauwelijks nieuws. De Renault Megane is er nu ook als stationcar. Een andere daklijn, iets meer bagageruime en klaar. Maar... ruim tachtig procent van alle verkochte Meganes is een stationcar. En, Renault heeft veel meer gedaan dan alleen de daklijn aangepast. Tijd dus voor een kennismaking met de nieuwe Renault Megane Estate! Het ene versterkt het andere. Omdat de Megane zo populair is als stationcar, kon Renault extra werk maken van de vierde generatie van de Estate. En dat betekent heel wat meer dan een langere daklijn en langere overhang om tot een grotere bagageruimte te komen! Om meer ruimte te kunnen bieden, heeft de Estate een langere wielbasis dan de vijfdeurs Megane. Dat verschil is vooral achterin te merken. De Estate biedt 4 cm meer beenruimte achterin en daarmee is deze Estate niet alleen geschikt als zakenauto, maar net zozeer als gezinsauto. Bagageruimte De bagageruimte meet 521 liter en dat is heel gemiddeld voor een auto van deze omvang. Met zowel een hendel in de bagageruimte als via de gebruikelijke hendel bovenop de rugleuning kan de achterbank worden opgeklapt. Dan neemt de ruimte toe tot 1.500 liter, waarmee de Megane Estate gemiddeld scoort. Heel slim: onder de laadvloer is een bergruimte te vinden voor de rolhoes, zodat deze niet gaat zwerven. 1

Ook handig is, dat de laadvloer in hoogte is te verstellen. In de lage stand is de laadvloer verre van vlak, maar is de laadruimte maximaal. In de hoge stand neemt de beschikbare ruimte iets af, maar is de laadvloer vlak. Voor het vervoer van lange stukken bagage kan de bijrijdersstoel worden opgeklapt, waarna 2.7 meter laadruimte ontstaat. Ook handig: Renault levert een weg te draaien trekhaak, zodat deze de auto niet ontsiert wanneer geen aanhanger wordt getrokken. Uitrusting Voorin is de Megane Estate gelijk aan de vijfdeurs varianten. Dat wil zeggen: volop ruimte, een keurige afwerking en een groots gevoel dat doet denken aan een auto uit een hoger segment. En dat gevoel is terecht, want de Megane (Estate) deelt veel onderdelen met grotere modellen van Renault. En omdat op de modellen uit het hogere segment logischerwijs niet mocht worden bezuinigd, tilt dit de Megane als vanzelf mee omhoog. Dat blijkt ook uit de uitrusting, want de Megane biedt alles wat mag worden verwacht in dit segment en meer. "Meer" zit zowel in functionaliteit alsook in verfijning. Zo is de testauto voorzien van een groot staand beeldscherm dat zich laat bedienen als een tablet. Wanneer gebruik wordt gemaakt van het navigatiesysteem is dit echt een voordeel. Immers, het doet er niet toe wat zich naast de auto bevindt, maar hoe de nog te volgen route verloopt! Middels "Multi Sense" (beschikbaar vanaf het Bose-uitrustingsniveau) kan het karakter van de Megane worden aangepast. Dat gaat bij de Megane heel wat verder dan gebruikelijk, want ook de ambiance in het interieur wordt hiermee bepaald. Zo kan worden gekozen voor alles van warme sfeerverlichting en eenvoudige klokken tot agressief rode verlichting en sportieve meters. Daarnaast worden de besturing en de reactie op het gaspedaal aangepast. 2

Diesel: dci 130 Benzine: TCe 130 Wanneer wordt gekozen voor een benzinemotor (TCe 130 in geval van de testrit), dan genereert het audiosysteem extra motorgeluid voor een nog spannender effect. Het goede nieuws is dat niet merkbaar is dat het uit de luidsprekers komt en dus heel echt klinkt. Het slechte nieuws is dat deze rauwe brom doet denken aan een driecilinder-motor en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de technici bij Renault! Op het kunstmatige geluid in de sportstand na, weet de TCe 130 juist te overtuigen met rust en veelzijdigheid. De motor is levendig wanneer daar om gevraagd wordt en juist comfortabel wanneer kalm wordt gereden. Wel valt op dat voor vlotte tussensprints op de snelweg moet worden teruggeschakeld van de zesde naar de vijfde versnelling. Dit zou kunnen wijzen op een extreme overbrenging voor zuinig rijden, maar met een testverbruik van 7.2 liter per 100 km is de TCe 130 niet bijzonder zuinig. Met een dieselmotor in het vooronder weet de Megane Estate in alle opzichten beter te overtuigen. De 1.6 liter viercilinder turbomotor levert over een enorm toerenbereik een fors koppel (320 Nm) en presteert daarom met groot gemak. Dit geeft meer rust, meer comfort en zelfs een grootser gevoel dan met de Megane met benzinemotor. Bovendien: met de dci 130 kon het opgegeven fabrieksverbruik van 4.0 liter per 100 km goed worden gerealiseerd. Zelfs op een veeleisend parcours met hoogteverschillen en veel stadsverkeer noteerde de boodrcomputer een keurige 4.8 liter per 100 km. Weggedrag De keuze voor een benzine- of een dieselmotor is niet alleen van invloed op de prestaties en het verbruik. De dieselmotor is beduidend zwaarder en dit extra 3

gewicht op de voorwielen doet de Megane Estate goed. De Megane Estate diesel voelt groot, stabiel en vertrouwenwekkend. Van de langere wielbasis is in de praktijk weinig merkbaar, maar in theorie draagt ook dat bij aan het nog grootsere gevoel van de Megane Estate. Conclusie De Megane IV is nu ook leverbaar als Estate en Renault heeft geen half werk geleverd! Naast de gebruikelijke hogere daklijn en langere overhang, heeft de Estate namelijk ook een langere wielbasis. En dat maakt het verschil! De langere wielbasis zorgt voor meer beenruimte achterin en daarmee is de Estate een betere zakenauto en een betere gezinsauto dan de Megane hatchback. Daarbij deelt de Estate, net als de Megane vijfdeurs, de techniek van de grotere modellen van Renault. Daarmee voelt de Megane ook grootser en hoogwaardiger dan andere auto's in dit segment. Dat geldt voor de uitrusting, de afwerking en natuurlijk ook voor de rijeigenschappen. 4

Specificaties Renault Megane Estate dci 130 Bose Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 463 x 181 x 150 cm 271 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.469 kg 730 kg 1.850 kg Tankinhoud 47 l Bagageruimte 521/ l Bandenmaat 205/50R17 Motor en prestaties Motorinhoud 1598 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 130 pk @ 4000 tpm Koppel 320 Nm @ 1750 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 10,6 sec. 199 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 4 l / 100 km 4,7 l / 100 km 3,6 l / 100 km 103 gr. / km Prijs Prijs 31.190,- Prijs instapmodel 21.290,- 5