Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Vergelijkbare documenten
Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Dacia Sandero Stepway

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Citroën C3 ( )

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Opel Combo Tour ( )

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Renault Megane Estate

Mini Countryman ( )

Hyundai i10 ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Opel Insignia Sports Tourer

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Polo ( )

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Skoda Rapid Spaceback

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Volvo S60 ( )

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Smart ForTwo Electric Drive

Renault Twingo ( )

Skoda Rapid Spaceback

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Seat Ateca. Puur natuur

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Mercedes-Benz GLC 350e

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Ford C-MAX ( )

Jaguar XF Sportbrake ( )

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Kia Sportage. Verdeel en heers

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Mercedes-Benz B-Klasse

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Ford Focus Wagon ( )

Toyota Auris Touring Sports

Fiat 500X. Pretnummer

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Renault Kangoo Maxi ZE

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Smart ForTwo electric drive

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Citroën Grand C4 Picasso

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Mazda MX-5 RF. Wie de schoen past... Gesloten dak

Peugeot 3008 ( )

Mercedes-Benz C-Klasse Coupe (2011 -

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Citroën Berlingo ( )

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Toyota Prius ( )

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

BMW 5-Serie ( )

Renault Espace. Groots denken

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Hyundai i10 ( )

Transcriptie:

Fiat 500L Veelzijdige familievriend Autotest Het is een hele mond vol, maar dit is de "Fiat 500L 1.4 T-Jet BiFuel Trekking". We kunnen natuurlijk al deze afkortingen en vaktermen gaan verklaren, maar het is misschien makkelijk om het te vertalen als: "een veelzijdige gezinsauto die lekker goedkoop rijdt". Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder. Wie Fiat denkt, denkt "500". En daar maken ze bij de Italiaanse fabrikant maar wat graag gebruik van! Daarom is de moderne Fiat 500 er in alle soorten en maten. De 500L is de "large" variant en gaat de concurrentie aan met compacte MPV's (Multi Purpose Vehicles) zoals de Ford C-Max, Toyota Verso S en Kia Venga. De onderscheidende factor van deze Fiat is, uiteraard, het uiterlijk. Recht van voren gezien heeft de 500L hetzelfde innemende gezicht als de originele Fiat 500 uit de jaren '60. Van de zij- of de achterkant gezien zijn de proporties van het origineel ver te zoeken, maar origineel is het zeker. Om zich nog meer te onderscheiden, is de testauto een "Trekking"-uitvoering. Deze avontuurlijke uitvoering wordt onder andere gekenmerkt door bodembescherming die zichtbaar doorloopt tot in de extra robuuste bumpers. Het gebruikelijke chroom is verruild voor geborsteld aluminum. Om de 500L ook echt bruikbaar te maken in het terrein, is de bodemvrijheid met 2 cm vergroot en staat de auto op "modder en sneeuw" banden met een imposant profiel. 1

Ruimte Ook binnenin is de 500L anders dan anders met vrolijke, bijna organische vormen. De "schakelknots" in plaats van een beschaafde versnellingshendel is even wennen, maar het staat wederom erg leuk! De originele vormgeving gaat niet ten koste van de binnenruimte. De hoofdruimte is bovengemiddeld goed, de beenruimte gemiddeld goed. Dat geldt niet alleen voor de ruimte voorin, maar ook achterin. Let op dat de "vliegtuigtafeltjes" hinderlijk tegen de knieen van de achterpassagiers kunnen drukken. Daarom is de 500(L) voortaan ook leverbaar met een meer traditionele viercilinder motor met een inhoud van 1.4 liter. Vanaf het moment dat de sleutel wordt omgedraaid is het verschil merkbaar! De viercilinder loopt niet alleen rustiger, maar bouwt het vermogen ook vanaf een lager toerental geleidelijker op, waardoor de hele auto een meer volwassen gevoel geeft. De kofferruimte is beduidend groter (343 liter, uitbreidbaar tot 1.310 liter) dan die van een standaard Fiat 500, maar blijft helaas achter bij die van soortgelijke auto's van andere merken. Een eventuele LPG-tank wordt in de ruimte voor het reservewiel gebouwd en neemt dus geen bagrageruimte in beslag. Viercilinder Fiat is apetrots op de "TwinAir" tweecilinder motor die op papier fraaie verbruikscijfers met prima prestaties combineert. Dat lage verbruik is in de praktijk echter alleen met kunst en vliegwerk haalbaar (constante snelheid van ongeveer 90 km/u aanhouden, zeer laag in de toeren rijden). Bovendien doet het twee-cilinder geluid afbreuk aan het comfort. Het verbruik volgens fabrieksopgave bedraagt 1 op 11 en dat is een stuk hoger dan de fraaie 1 op 19.6 van de tweecilinder. Dit verschil wordt niet alleen verklaard door de twee extra cilinders, maar vooral door het feit dat deze "T-Jet" op LPG rijdt en daarmee zijn de verbruikscijfers van nature al minder gunstig. De samenstelling van de uitlaatgassen van een auto op LPG zijn echter minder schadelijk, waardoor de J-Jet 2

per saldo minder belastend is voor het milieu. Daarbij zijn de kosten per kilometer zeer laag. Tijdens de testperiode kon steeds een kleine 400 km op een tank LPG worden gereden, waarna welgeteld 12 euro moest worden afgerekend voor een volle tank! Weggedrag De 500L is niet alleen in naam familie van de Fiat 500, de beide auto's delen ook hetzelfde karakter. Vanwege de hoge bouw (hoog zwaartepunt) en het hogere gewicht is de 500L niet zo dynamisch als een gewone Fiat 500. Echter, voor een auto als deze is het weggedrag opmerkelijk goed. Het onderstel is relatief stug, zodat de bestuurder gemakkelijk communiceert met het mechaniek. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat de 500L ook een goed weggedrag heeft bij volle belading. Opnieuw biedt de Trekking-uitvoering extra mogelijkheden. Door "Traction+" in te schakelen wordt de tractiecontrole zo aangepast dat de 500L zich ook in (licht) terrein weet te redden. Handig voor bijvoorbeeld een fotosessie op een braakliggend terrein met een mooi uitzicht op de stad... Conclusie De "Fiat 500L 1.4 T-Jet Trekking" is de veelzijdige familievriend van Fiat. Het uiterlijk van de 500L is geïnspireerd op dat van de originele Fiat 500. Helaas zijn de gelijkenissen ver te zoeken, maar feit blijft dat de auto er heel wat origineler uitziet dan even ruime gezinsauto's van andere merken. In de "Trekking"-uitvoering biedt de 500L zelfs een avontuurlijk tintje. Dit gaat dankzij "Traction+" verder dan alleen een stoere aankleding. Naast de bekende twee-cilinder "TwinAir"-motor, is de 500L voortaan ook leverbaar met een 1.4 liter "T-Jet" viercilinder motor. Deze viercilinder biedt niet 3

alleen betere prestaties en meer comfort dan de tweecilinder, maar kan ook worden gebruikt op LPG. Op die manier is de 500L niet alleen heel veelzijdig, maar ook nog eens voordelig in gebruik. 4

Specificaties Fiat 500L 1.4 T-Jet Trekking Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 415 x 178 x 166 cm 261 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.295 kg 400 kg 1.000 kg Tankinhoud 50 l Bagageruimte 343/1310 l Bandenmaat 225/45R17 Motor en prestaties Motorinhoud 1368 cc Cilinders / kleppen 4/ Vermogen 120 pk @ 5000 tpm Koppel 206 Nm @ 2000 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 13,2 sec. 183 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 9,1 l / 100 km 12,1 l / 100 km 7,4 l / 100 km 148 gr. / km Prijs Prijs 24.695,- Prijs instapmodel 17.995,- 5