Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Vergelijkbare documenten
Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Renault Megane Estate

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Citroën C3 ( )

Peugeot 3008 ( )

Opel Combo Tour ( )

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Renault Twingo ( )

Hyundai i10 ( )

Mini Countryman ( )

Volkswagen Polo ( )

Skoda Rapid Spaceback

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Volvo S60 ( )

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Smart ForTwo Electric Drive

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Skoda Rapid Spaceback

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Citroën Berlingo ( )

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Dacia Sandero Stepway

Ford C-MAX ( )

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Opel Insignia Sports Tourer

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Volkswagen Tiguan ( )

Skoda Octavia ( )

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Renault Kangoo. Familiepret

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Toyota Auris Touring Sports

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

BMW 5-Serie ( )

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Mercedes-Benz B-Klasse

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Citroën C4 Picasso. Speciaal voor iedereen. "Alsof op wolken gedragen zoeft de auto volmaakt rechtuit en in alle rust over de snelweg"

Lexus RX ( ) Reus met raffinement. Motor

Renault Megane Estate ( )

Hyundai i10 ( )

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Volvo XC60 ( )

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Peugeot 208. Régénération

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Citroën Grand C4 Picasso

Toyota Corolla Verso. Verder met Verso. Vormgeving. "De Toyota Corolla Verso rijdt als een gewone Corolla"

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Volkswagen Golf Sportsvan

Mercedes-Benz C-Klasse Coupe (2011 -

Honda CR-V ( )

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Honda Jazz ( )

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Transcriptie:

Volkswagen Golf Plus Nieuw en toch vertrouwd Autotest Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat concept is Volkswagen al jaren succesvol. Maar met de komst van de nieuwe Volkswagen Golf, is het nu ook tijd voor een nieuwe Golf Plus. En hier is 'ie dan: de vernieuwde Golf Plus. Let op dat woord: "vernieuwd" en niet "nieuw". Lijdend voorwerp van deze test is namelijk geen geheel nieuwe auto. De vernieuwde Golf Plus is niet gebaseerd op de recent geïntroduceerde Golf VI, maar is een doorontwikkeling van de bestaande Golf Plus uit 2006. Facelift De verbeteringen beginnen met een facelift, zodat de Golf Plus nu dezelfde gestroomlijnde neus heeft als de Golf VI. Ook de achterzijde is opnieuw getekend en heeft nu net zo'n moderne uitstraling als de nieuwste Golf hatchback. Voor het dashboard zijn nieuwe, zachte materialen gebruikt die een hoogwaardigere uitstraling hebben. Vrijwel alle nieuwe opties die leverbaar zijn op de nieuwe Golf, zijn nu ook beschikbaar voor dit vernieuwde gezinsmodel. Daaronder is ook de laatste generatie van het navigatiesysteem "RNS 510", dat nu beschikt over een eigen harddisk (30 GB). De bediening is eenvoudig en intuïtief, de instructies zijn zeer duidelijk (inclusief een handige rijstrook-indicatie om tijdig te kunnen voorsorteren). Het audiosysteem is optioneel te voorzien van een "multi media aansluitbox", zodat rechtstreeks MP3-bestanden kunnen worden 1

afgespeeld van USB-apparaten. Om dit te laten werken met een ipod is echter nog een extra verloopkabel nodig (een optie op de optie dus). Ruimte Het belangrijkste kenmerk van de Golf Plus is het verhoogde dak (+10 cm). De hoofdruimte voorin is daarom nog beter dan in een standaard Golf. Het grote voordeel daarvan is dat de stoelen meer rechtop kunnen staan, waardoor de hoogte optimaal wordt gebruikt en meer ruimte in de lengte overblijft. gewijzigd. Toch geeft deze verse Golf Plus niet hetzelfde overweldigende gevoel als de Golf VI hatchback. Die auto is zo stil en comfortabel dat het nauwelijks is te geloven dat het een gewone middenklasser betreft. De Golf Plus is zeker niet luidruchtig, maar is niet zo extreem stil als de Golf VI. Gezien het prijskaartje is het comfort zoals mag worden verwacht, maar niet meer dan dat. Dat verschil is onder andere te verklaren door de geluidsisolerende voorruit: die is wel besteed aan de gewone Golf, maar niet aan deze Golf Plus. In vergelijking met een alledaagse Golf biedt de Golf Plus 50 liter meer bagageruimte (incl. handige "dubbele" bodem in de laadvloer). Ook de beenruimte achterin is beduidend beter en zelfs vergelijkbaar met die van middelgrote MPV's! Zoals het hoort bij een MPV is de Golf Plus royaal voorzien van bakjes, vakjes en ander moois. In de rugleuning van de voorstoelen zijn klaptafeltjes gemaakt, zodat achterin kan worden genoten van spelcomputer of laptop. Optioneel kan achterin een 220 volt stopcontact worden gebouwd, waarmee alle elektronische apparatuur van thuis ook onderweg kan worden gebruikt. De Golf Plus stuurt prima, maar opnieuw niet beter dan gemiddeld. Tenminste, niet beter dan de meeste andere middenklassers. Maar de ruime Golf Plus is bedoeld als alternatief voor een MPV. In vergelijking met de meeste "familiebusjes" stuurt de Golf Plus juist subliem. Terwijl veel MPV's door het hoge zwaartepunt en forse gewicht matig sturen, rijdt de Golf Plus even goed als iedere andere moderne personenauto. Rijeigenschappen De vernieuwde Golf Plus ziet er niet alleen anders uit, maar rijdt ook anders dan de voorganger. Alhoewel het onderstel in de basis gelijk bleef, is de afstemming 2

Schakelen Motor Bovendien is de Golf Plus veel zuiniger dan een MPV. Sterker nog: de Golf Plus is zuiniger dan menig personenauto! De testauto is namelijk voorzien van een "1.4 TSI" motor. Op dit moment werken alle autofabrikanten aan kleine motoren die "zuinig en toch sterk" zijn, maar deze 1.4 TSI is de zuinigste en de sterkste. Dat geldt niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Omdat al bij lage toeren veel kracht voor handen is, is het zelden nodig om de motor op toeren te jagen en blijft het verbruik dus laag. Wie kalm met de verkeersstroom meerijdt, komt zelden boven de 2.000 tpm! Over een traject van enkele honderden kilometers met stadsverkeer en snelwegkilometers kwam het gemiddelde verbruik uit op een keurige 6,6 liter per 100 km. Dat lage verbruik is ook te danken aan de ingenieuze overbrenging. De 1.4 TSI motor is namelijk te combineren met een zeventraps "DSG" versnellingsbak. De zeven versnellingen zorgen ervoor dat voor iedere snelheid een ideale overbrenging beschikbaar is. In de stad is de Golf Plus daarom vlot en levendig. Op de snelweg zorgt de zevende versnelling er voor dat met een laag toerental in alle rust lange afstanden kunnen worden overbrugd. Daarbij schakelt DSG extreem snel. Dit systeem bestaat namelijk uit twee versnellingsbakken: een voor de oneven verzetten en een voor de even. Wanneer de even versnellingsbak daadwerkelijk wordt gebruikt om het motorvermogen op de wielen over te brengen, kiest de andere alvast de volgende versnelling. 3

Golf VI en biedt deels dezelfde nieuwe techniek. Kortom: nieuw en toch vertrouwd. Volkswagen vraagt een forse prijs voor al deze ingenieuze techniek. Voor de prijs van deze ruime vijfzitter, leveren diverse andere merken complete MPV's met ruimte voor zeven personen. Het gaat dan niet alleen om budgetmerken, ook gerenommeerde merken bouwen voor dit geld een ruime familiesloep voor zeven. Maar juist daar zit de kneep: de Golf Plus is geen "familiesloep" maar een vertrouwde, extra ruime Golf en die is nu nog aantrekkelijker geworden. Conclusie "Nieuw en toch vertrouwd", zo is de vernieuwde Volkswagen Golf Plus het beste samen te vatten. En dat is precies zoals Volkswagen het bedoelde. Het sterke punt van de Golf Plus is dat deze auto de ruimte en veelzijdigheid van een MPV benadert, maar er uitziet als een vertrouwde Golf. Bovendien rijdt de Golf Plus als een gewone Golf. Dat geldt voor het weggedrag, maar ook voor de prestaties en het verbruik. In tegenstelling tot de geheel nieuwe Golf VI hatchback, betreft deze nieuwe Golf Plus slechts een facelift. De auto ziet er nu even modern uit als de 4

Specificaties Volkswagen Golf Plus 1.4 TSI Highline DSG Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 420 x 176 x 158 cm 258 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.338 kg 710 kg 1.300 kg Tankinhoud 55 l Bagageruimte 395/1360 l Bandenmaat 205/55R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1390 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 122 pk @ 5000 tpm Koppel 200 Nm @ 1500 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 10,2 sec. 195 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,3 l / 100 km 8 l / 100 km 5,3 l / 100 km 146 gr. / km Prijs Prijs 29.190,- Prijs instapmodel 19.790,- 5