Opel Insignia Sports Tourer

Vergelijkbare documenten
Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Renault Megane Estate

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Opel Astra Sports Tourer ( )

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Volvo S60 ( )

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Jaguar XF Sportbrake ( )

Mini Countryman ( )

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Opel Combo Tour ( )

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Volkswagen Polo ( )

Mercedes-Benz GLC 350e

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Kia Sportage. Verdeel en heers

Opel Zafira Tourer. Flexibele reisgenoot. Ruimte

Citroën C3 ( )

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Toyota Auris Touring Sports

Ford C-MAX ( )

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

BMW 5-Serie ( )

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Opel Corsa. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Renault Twingo ( )

Dacia Sandero Stepway

Hyundai i10 ( )

Skoda Rapid Spaceback

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Seat Ateca. Puur natuur

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Skoda Rapid Spaceback

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Honda CR-V ( )

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Opel Zafira. Opgepoetst. Flex

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Renault Talisman Estate

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Smart ForTwo Electric Drive

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Peugeot 3008 ( )

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

BMW 3-Serie Touring. Bestedingsruimte. "Alleen "head up"-display is al een goede reden om voor BMW te kiezen"

Toyota Prius ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Citroën Berlingo ( )

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Volvo XC60 ( )

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Volkswagen Tiguan ( )

SsangYong Actyon Sports

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Transcriptie:

Opel Insignia Sports Tourer Opel met inhoud Autotest De succesformule van Opel is eenvoudig: maak de meest geavanceerde techniek bereikbaar voor het grote publiek. De voordelige modellen van Opel bieden daarom techniek die in de regel alleen is voorbehouden aan auto's uit een hoger segment. Maar... hoe kan een Opel uit een hoger segment zich dan nog onderscheiden? De Insignia is het grootste model dat Opel op dit moment aanbiedt. En de hier gereden "Sports Tourer", ofwel stationcar, is zelfs nog een maatje groter dan de gewone Insignia. En daarmee is de toon gezet, want de Insignia Sports Tourer is echt enorm! Op een centimeter na meet de Insignia Sports Tourer vijf meter en dat maakt het op ruime afstand de langste auto in zijn segment. Let op de woordkeuze: dit is weliswaar de langste auto in zijn soort, maar zeker niet de grootste of de ruimste. maar louter uit een langere overhang achter de achterwielen. Van de zijkant gezien zijn de verhoudingen daarom minder harmonieus dan die van de standaard Insignia. De overhang is simpelweg te lang. Stationcar De extra overhang zorgt weliswaar voor extra bagageruimte, maar niet voor meer cabineruimte. De ruimte voorin is prima, de ruimte op de achterbank zelfs uitmuntend. Echter, dat maakt de Insignia niet uniek. We hebben het hier immers over zeer grote auto's. Opel haalt de extra lengte ten opzichte van de gewone Insignia (+9 cm) namelijk niet uit een langere wielbasis, 1

voor het sluiten van de achterklep vergeet terug te rollen, heeft minder zicht in de binnenspiegel. Om de achterbank op te klappen voldoet het om een knop in de bagageruimte in te drukken (het weer terugplaatsen van de achterbank gaat wel met de hand). Vervolgens is de laadvloer volmaakt vlak en voorzien van handige rails met sjorogen om bagage stevig vast te zetten. Uitrusting Ten opzichte van de gewone Insignia is de extra kofferruimte van de Sports Tourer fors. Ten opzichte van de concurrentie biedt de Sports Tourer, ondanks de enorme lengte van de auto, slechts een middelgrote bagageruimte (standaard 532 liter, met opgeklapte achterbank 1.638 liter). Om de ruimte zo nuttig mogelijk te kunnen gebruiken biedt Opel alle gangbare luxe en ruimtebesparende middellen. Dat begint met een elektrisch bedienbare achterklep. Net als bij de concurrentie voldoet een veeg met de voet onder de achterbumper om deze te bedienen. Opel is echter zo slim om op de grond een symbool te projecteren, zodat de gebruiker exact weet waar de "voetveeg" verwacht wordt en dat vergroot de trefzekerheid in de praktijk enorm. Een andere troef van de Opel Insignia is de moderne uitrusting. Opel biedt alles wat gangbaar is op het gebied van luxe en veiligheid. Denk daarbij aan camera's en sensoren die met de bestuurder meekijken, automatisch grootlicht, een slimme parkeerhulp en herinneringen voor snelheidslimieten. Dat geldt echter ook voor de kleinere Opels en daarom is de Insignia standaard voorzien van zaken die op de andere modellen optioneel zijn. Ook ten opzichte van de directe concurrentie biedt Opel meer standaardvoorzieningen. Uniek voor Opel is "OnStar". Met OnStar heeft iedere Insignia een eigen Internet-verbinding. Hiermee kan de auto dienst doen als wifi-hotspot voor de smartphones of tablets van de inziettenden. Helaas beweegt de rolhoes, die de inhoud van de bagageruimte beschermt tegen prangende blikken van buiten, niet mee met de achterklep. Wie deze hoes 2

gewichtsreductie tot 200 kg is gerealiseerd. Gelukkig vertaalt het beschaafde gewicht zich wel in een relatief gunstig testverbruik van 5.7 liter per 100 km. Weggedrag Naar keuze is de Insignia leverbaar met een standaard onderstel en "FlexRide". Dit laatste staat voor een instelbaar onderstel dat afhankelijk van de rijstijl comfortabel of juist dynamisch is. De auto biedt zelf ook veel "slimme" functies, maar in de praktijk verdient de smartphone toch de voorkeur omdat deze beter bij de tijd is. Daarbij is de spraakherkenning van smartphones in de praktijk een stuk beter dan die van Opel. Juist wel heel handig is de persoonlijke assistent (een mens, geen computer) die advies kan geven tijdens reizen en hulp kan inroepen bij noodgevallen. Diesel Voor de geheel nieuwe Insignia zijn niet alle motoren geheel nieuw ontwikkeld. Zo is de hier gereden 170 pk / 400 Nm sterke 2.0 liter dieselmotor slechts een doorontwikkelde versie van de krachtbron uit de vorige Insignia. Dit vermogen is ruimschoots voldoende, maar snel of machtig is deze sterkste dieselmotor op de prijslijst zeker niet. Voor deze test is gekozen voor het standaard onderstel in combinatie met een extra grote velgmaat (20 inch) en dat blijkt geen gelukkige keuze. Het standaard onderstel is al stug, maar door de lage wang ("zijkant") van de banden blijft nauwelijks enig veercomfort over. Daarbij maakt de computer continu kleine stuurcorrecties (dit is uit te schakelen), waardoor de Insignia ronduit nerveus rijdt. Kortom: kies voor de standaard velgmaat of het FlexRide-onderstel. Ondanks de ongelukkige combinatie van velgmaat met onderstel van de testauto, is de wegligging in absolute zin uitstekend. Zelfs wanneer veel te hard wordt gereden en ronduit onhandig wordt gestuurd, geeft de Insignia geen krimp. Daarbij voelt de auto minder groot dan deze daadwerkelijk is en dat is een knappe prestatie van de technici van Opel. Mede daarom voelt de Insignia zwaarder dan deze eigenlijk is. Dat is jammer, aangezien een 3

Conclusie Compacte Opels onderscheiden zich door voorzieningen aan te bieden uit een hoger segment. De grootste Opel, de Insignia, onderscheidt zich door alle gangbare voorzieningen uit het segment te combineren in één auto. Als Stationcar ("Sports Tourer") zet de Insignia die trend voort door ook nog eens alle ruimtebesparende voorzieningen aan te bieden die gangbaar zijn in het segment. De rijeigenschappen zijn uitstekend; de Insignia leent zich zowel voor comfortabel als sportief rijden. Daarbij is de Insignia nog groter dan gemiddeld, waarmee dit in alle opzichten een Opel met inhoud is. 4

Specificaties Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI Innovation Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 499 x 194 x 155 cm 283 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.633 kg 720 kg 1.950 kg Tankinhoud 62 l Bagageruimte 532/1638 l Bandenmaat 215/55R17 Motor en prestaties Motorinhoud 1956 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 170 pk @ 3750 tpm Koppel 400 Nm @ 1750 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 8,9 sec. 223 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 5,3 l / 100 km 6,9 l / 100 km 4,4 l / 100 km 139 gr. / km Prijs Prijs 44.245,- Prijs instapmodel 34.945,- 5