INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

Vergelijkbare documenten
NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW. Door: Jan Schaareman

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Deel 1. Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

Tekst en foto s: Mick Bassett

Gehouden van 24 t/m 25 oktober 2009 te Merelbeke België

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

7 t/m 9 december 2011 te Enschede

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012

Voor veel liefhebbers, de mooiste show van het jaar, maar zeker voor de sierduivenliefhebbers,

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 November 2012 Tentoonstelling K.C. De Prachtduif In Den Donk te Zevendonk (Turnhout België)

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

43.VHGW Bundesschau, 88. Deutsche Zwerghuhnschau 121. Rheinische Landesverbandsschau RHEINBERG, DUITSLAND NOVEMBER 2016 Foto s: Jan Schaareman

Tekst en foto s: Mick Basset

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

JAARLIJKSE FUR AND FEATHER SHOW 2014 IN MALTA

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Transcriptie:

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sombor. Foto: wikipedia.org INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Traditioneel aan het begin van elk jaar, vindt een van de grootste tentoonstellingen in de Balkan plaats in de stad Sombor (Servië), te zien zijn duiven, pluimvee, siervogels en konijnen. De show wordt bezocht door fokkers en liefhebbers uit verschillende delen van de Balkan, Hongarije en Roemenië. Jaarlijks worden meer dan 3.000 dieren tentoongesteld in de gezellige zalen van de tentoonstelling, die duizenden bezoekers trekken. Sombor is een zeer mooie stad, gelegen in de provincie Vojvodina, Noord-Servië. Dit is de oude stad, die de spirit van het Westen en de magie van het Oosten combineert. De inwoners van Sombor zijn vrolijke en gastvrije mensen; iets waarvan ik mezelf kon overtuigen tijdens mijn verblijf. De Club van kleindierfokkers in Sombor werd al in 1871 opgericht, waardoor het een van de oudste is in Europa. Tot mijn vreugde werd ik uitgenodigd als gast van de 38e Internationale Tentoonstelling in Sombor, gehouden in eind januari. Niet alleen kon ik zo uit de eerste hand getuige zijn van een zeer goed georganiseerde show, waar uitzonderlijke dieren worden gepresenteerd, maar had ik ook de gelegenheid om een aantal van de beste fokkers van de Balkan te ontmoeten en te spreken. Zoals ik al zei, onze vrienden uit Sombor zijn uitstekende gastheren. Tijdens mijn bezoek heb vele traditionele Servische gerechten en drankjes mogen proeven.

De tentoonstelling werd gehouden in de grote en comfortabele ruimtes waarin afzonderlijk duiven, konijnen, kippen en siervogels werden getoond. Er waren meer dan 3000 dieren ingezonden, waarvan het grootste deel duiven (rond de 2200) en kippen (ongeveer 600). Hoewel ik vooral een pluimvee liefhebber ben, kon ik niet voorbijgaan aan de zeer indrukwekkende presentatie van de duiven. Het grote aantal Servische sierduivenrassen vertegenwoordigd op de tentoonstelling, met inbegrip van alle rassen die in Sombor zijn gecreëerd, maakte een grote indruk op me. Enige van de best vertegenwoordigde rassen waren: de Servische Hoogvlieger en tuimelaar (Serbische tümmler, DE), Bac Meeuw (Batschkaer Schauposter, DE), Sombor blauwgeëksterde Hoogvlieger (Somborer blaugeelstert, DE), Nis Hoogvlieger (Nis tümmler, DE), Nis witstaart Hoogvlieger, etc. en van de buitenlandse rassen: de Valkenet (Indianer, DE), Engelse Kropper (Englischer Großkröpfer, DE), Pauwstaart (Pfautauben, DE) etc. Ik moet zeggen dat de zware rassen heel goed gepresenteerd werden, wat bijzonder is voor dit deel van Europa. Rechts: Vera Petkov en Mladen Cvetkovic met hun Sombor kuifhoenders (Somborska kaporka, SR). Natuurlijk was ik de meeste tijd in de twee kippenhallen, waar ook 3 speciaalclub shows werden gehouden: van de Cochinkrielen, de Brahma s en de Somborska Kaporka. Er waren zo n 600 dieren ingezonden, in goede kwaliteit. Ik was verbaasd over de vrij grote collectie Cochinkrielen, Australorps, Brahma s, Minorca s en andere rassen. Alle Servische hoenderrassen waren tentoongesteld, (behalve de Svrljig hoenders, die bijna uitgestorven zijn), de hoofdmoot waren de Sombor Kaporkas, gepresenteerd door de nestor van dit ras, Mrs. Vera Petkov. De speciale Cochinkrielen show was ter herdenking van Dragoslav Suboticki, een van de toonaangevende fokkers van dit ras in Servië. Ik durf wel te stellen dat de geshowde Cochinkrielen van een uitstekende kwaliteit waren, die meestal alleen gezien wordt in West Europa. De hal van de vogels vond ik ook interessant - een brede waaier van kleuren en geluiden, met als grote attractie een enorme "huis" voor kooivogels; een kunstwerk. Naast kanaries, vinken, papegaaien en andere siervogels en hybriden, waren er ook zeer veel kleurmutaties tentoongesteld van Chinese kwartels, Virginia kwartels en Diamantduifjes. Bij de konijnen was de rassendiversiteit ook van een goed niveau. Behalve grote rassen, werden ook decoratieve dwergrassen geshowd.

Bij deze nogmaals mijn dank aan de gastheren van de Sombor Club, de Servische Vereniging van Kleindierfokkers en de Bela Palanka club voor hun gastvrijheid en de prachtige herinneringen! Links: De hal met de vogels. Onder: Een papegaai in de vogel afdeling. Links: Watervogels in hun volière. Onder: Cochin kriel hen. Linksboven: Banat Naked Neck haan (Banatski gološijan, SR). Showdieren van dit ras moeten Na/na zijn.

Rechts: Kopstudie van een Servische/Kosovo Langkraaier haan. (Srpski pevač, SR) Boven: Zwarte Cochin krielhaan. Onder: Zwarte Australorp hen. Rechts onder: Chinese dwergkwartel.

Boven: Sombor Langsnavelige Tuimelaar. (Somborski dugokljuni letač, SR) Rechtsonder: Maltezer Kipduif. Boven: Sombor blauwgeëksterde Hoogvlieger. (Somborski plavosrcasti letač, SR) Rechts: Nis kortbek Tuimelaar. (Niški kratkokljuni, SR)

Links: Segadin Hoogvlieger. (Segadinski visokoletač, SR) Rechtsboven: Nis Hoogvlieger. (Niški visokoletač, SR) Links: Apatin Roller. (Apatinski letač, SR) Onder: Strasser. Copyright 2014 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift www.aviculture-europe.nl Nederlandse uitgave ISSN: 1871-6865 U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.