Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Vergelijkbare documenten
Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Citroën C3 ( )

Volvo S60 ( )

Renault Megane Estate

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Volkswagen Polo ( )

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Hyundai i10 ( )

Mini Countryman ( )

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Opel Insignia Sports Tourer

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Dacia Sandero Stepway

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Opel Astra ( )

Volvo XC60 ( )

Peugeot 508 ( )

Kia Sportage. Verdeel en heers

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Renault Kangoo Maxi ZE

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Honda CR-V ( )

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Jaguar XF Sportbrake ( )

Opel Combo Tour ( )

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Skoda Rapid Spaceback

Renault Megane Estate ( )

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Chevrolet Volt. Zoete wraak. Range Extender. "Wie gebruik maakt van groene stroom, heeft aan de Volt de schoonste auto van dit moment"

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

SsangYong Actyon Sports

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Renault Twingo ( )

BMW 5-Serie ( )

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Toyota Auris Touring Sports

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Skoda Rapid Spaceback

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Renault Espace. Groots denken

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Seat Ateca. Puur natuur

Peugeot 208. Régénération

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Honda Jazz ( )

Renault Espace. Groots denken

Mercedes-Benz C-Klasse Coupe (2011 -

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Peugeot 3008 ( )

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

DS 7 Crossback. Haute couture op wielen. Voorstelling

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Toyota Prius ( )

Ford C-MAX ( )

Opel Corsa. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo electric drive

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Lexus GS450h. Anders denkend. Hybride

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2010

Mercedes-Benz GLC 350e

Citroën C4 Cactus. Uit-stekend. Uiterlijk

Transcriptie:

Citroën C4 Onopvallend goed Autotest Zoekt u een auto die iedere rit tot een ware sensatie maakt? Een auto die zo opvallend is dat hij de jaloezie en bewondering van al uw collega's uitlokt? Stop dan met lezen en wacht tot Citroën de DS4 op de markt brengt. Dit is het testverslag van de zakelijke evenknie: de Citroën C4. De Citroën C4 is de representatieve en verstandige helft van het nieuwe duo middenklassers van Citroën. De fout is snel gemaakt. Maak dus niet de fout om de nieuwe Citroën C4 als "saai" af te doen. Dat is alsof iemand een Hummer aftekent als "te groot en te opzichtig", terwijl dat het hele bestaansrecht van die auto is. De Citroën C4 is bedoeld als degelijke zakenauto die de goedkeuring krijgt van zelfs de meest conservatieve wagenparkbeheerder. Het is een auto die perfect past op een parkeerplaats vol keurige leaseauto's. Maar... tegelijkertijd is de nieuwe C4 wel degelijk een echte Citroën, maar dan onderhuids. buitenrand (!) en niet in het midden van de schaalverdeling. Daardoor is er ruimte voor een digitaal display in het midden van de meter. Hierop wordt de snelheid nogmaals getoond, maar nu digitaal. Ook heel handig: midden in het display van de brandstofmeter is de nog resterende actieradius te vinden. De bestuurder is immers helemaal niet geïnteresseerd in hoeveel brandstof er in de tank zit, maar hoe ver nog kan worden gereden. Ergonomie Neem daarom snel plaats achter het stuur. Daar valt meteen op dat de meeste functies kunnen worden bediend met toetsen op het stuurwiel. De bediening is veel minder revolutionair van opzet dan in de vorige generatie van de C4, maar nog altijd kan de Citroën-rijder meer functies bedienen vanaf het stuurwiel dan in menig andere auto. Ook bijzonder zijn de klokken, waarvan de naald van de snelheidsmeter z'n oorpsrong heeft aan de Het standaard gemonteerde audiosysteem beschikt over een USB-aansluiting en ondersteunt de ipod. De bediening ervan is echter zo onhandig, dat de ipod in de praktijk toch weinig gebruikt zal worden. De 1

kwaliteit van de luidsprekers is matig, maar dankzij een perfecte plaatsing in het interieur is de klank toch sprankelend en ruimtelijk. wagenparkbeheerder" Het interieur van de testauto is sober zwart, maar heeft dankzij precies de juiste hoeveelheid chromen accenten een chique uitstraling. De ruimte voorin de C4 is prima. Achterin biedt de C4 teleurstellend weinig ruimte voor een auto van deze omvang. De bagageruimte is juist wel royaal bemeten. Comfort Citroëns stonden in een ver verleden bekend om de hoge mate van comfort. Terwijl de DS4 de sportieve variant is van de twee nieuwe middenklassers van Citroën, is de C4 uitgesproken comfortabel. Juist omdat Citroën geen compromis hoefde te zoeken tussen sportiviteit en comfort, is de C4 uitgesproken zacht geveerd. De besturing is licht en indirect. Dat vraagt de eerste kilometers enige gewenning, maar al snel blijkt dat Citroën met traditionele techniek het comfort van de "gasveerbollen" van weleer weet te benaderen. Het is daarom verleidelijk om niet te remmen voor drempels, ribbels en ander onheil in het wegdek om volop te kunnen genieten van het enorme comfort dat de C4 biedt. "De Citroën C4 is bedoeld als degelijke zakenauto die de goedkeuring krijgt van zelfs de meest conservatieve 2

Probeer echter geen snelle bocht te sturen; omdat de communicatie tussen auto en bestuurder minimaal is, leent deze auto zich niet voor vlot bochtenwerk. Wanneer desondanks de grenzen worden opgezocht, blijkt het onderstel wel voldoende veiligheid te bieden. Ondanks het overhellen en duiken van het koetswerk, volgen de wielen veilig de ingezette koers. Prestaties De C4 is leverbaar met drie benzine- en drie dieselmotoren. Voor deze test is gekozen voor de middelzware benzinemotor: de "1.6 VTi" die goed is voor een uiterst beschaafde 120 pk / 160 Nm. De motor loopt ook na een (ijs)koude start direct mooi rond. Juist omdat de C4 is bedoeld als comfortabele auto, heeft de krachtbron een uiterst terughoudend karakter. Als het moet is de "C4 1.6 VTi" een vlotte auto, maar hard rijden gaat niet van harte. Omdat de motor z'n werk bijna onmerkbaar doet, rijdt de C4 desondanks ongemerkt te snel (gelukkig is een gecombineerde cruise-control en snelheidsbegrenzer standaard). Boven de 100 km/u loopt het geluidsniveau juist snel op en dan ontbreekt gevoelsmatig een zesde versnelling. 3

Conclusie Veel auto's proberen twee uitersten te combineren. Ze moeten sportief en toch comfortabel zijn, compact en toch ruim of opvallend en conservatief. Het gevolg is altijd een compromis tussen beide. Daarom brengt Citroën voortaan twee varianten van nieuwe modellen uit. De "DS4" is een extravagante levensgenieter, de "C4" is de meer behoudende auto van het nieuwe duo middenklassers. Om brandstof te besparen is een schakeldindicator standaard; een start/stop-systeem ontbreekt. Omdat de C4 helemaal is gericht op comfort, nodigt de auto als vanzelf uit tot een kalme rijstijl. Citroën belooft een gemiddeld verbruik van 1 op 15.2 (uitstoot: 143 gram CO2 per kilometer en een B-label) en dat werd tijdens deze test tot op het decimaal achter de komma gerealiseerd! Alhoewel de C4 er bepaald niet opvallend uitziet, heeft de auto onderhuids wel degelijk het karakter van een echte Citroën. Dat begint met slimme ergonomische vondsten die de auto net even slimmer maken dan gemiddeld. Wie op zoek is naar ouderwets "Frans comfort" zit eveneens goed bij de C4, want deze auto onderscheidt zich van de massa met een zeer hoge mate van comfort. Het beschaafde verbruik leidt samen met de bovengemiddeld grote tankinhoud tot een enorme actieradius. Zelfs deze benzineauto kan op een volle tank zo'n 900 km afleggen en zulke afstanden zijn normaal gesproken alleen weggelegd voor dieselauto's. 4

Specificaties Citroën C4 VTi 120 Tendance Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 433 x 179 x 150 cm 261 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.180 kg 640 kg 1.550 kg Tankinhoud 60 l Bagageruimte 408/1183 l Bandenmaat 205/55R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1598 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 120 pk @ 6000 tpm Koppel 160 Nm @ 4200 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 10,8 sec. 193 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,2 l / 100 km 8,8 l / 100 km 4,7 l / 100 km 143 gr. / km Prijs Prijs 24.320,- Prijs instapmodel 24.320,- 5