Citroën C3 ( )

Vergelijkbare documenten
Renault Megane Estate

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Hyundai i10 ( )

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Mini Countryman ( )

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volvo S60 ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Volkswagen Polo ( )

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Dacia Sandero Stepway

Opel Combo Tour ( )

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Renault Twingo ( )

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Ford C-MAX ( )

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Jaguar XF Sportbrake ( )

Renault Kangoo Maxi ZE

Opel Insignia Sports Tourer

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Peugeot 3008 ( )

Skoda Rapid Spaceback

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

BMW 5-Serie ( )

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Opel Astra ( )

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Peugeot 208. Régénération

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Toyota Auris Touring Sports

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Smart ForTwo Electric Drive

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Audi A3. Drie maal is scheepsrecht

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Citroën C4 Picasso. Speciaal voor iedereen. "Alsof op wolken gedragen zoeft de auto volmaakt rechtuit en in alle rust over de snelweg"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Citroën Berlingo ( )

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Citroën Grand C4 Picasso

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Mercedes-Benz C-Klasse Coupe (2011 -

Honda Jazz ( )

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Renault Megane Estate ( )

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Hyundai i10 ( )

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Seat Ateca. Puur natuur

Peugeot Alles behalve suv

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Smart ForTwo ( )

Citroën C4 Cactus. Uit-stekend. Uiterlijk

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Renault Espace. Groots denken

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Ford Focus Wagon ( )

Honda CR-V ( )

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Skoda Octavia ( )

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Renault Espace. Groots denken

Kia Sportage. Verdeel en heers

Transcriptie:

Citroën C3 (2010-2016) Kleurrijke persoonlijkheid Autotest Alle auto's lijken op elkaar. Zeker in het middensegment is het moeilijk kiezen omdat iedereen hetzelfde belooft. Alle auto's zouden voordelig, ruim, veilig en zuinig zijn. Als het aan de verkopers ligt, zou iedere auto de koper zielsgelukkig maken. Maar er is een auto die even verstandig is als de rest, maar wél karakter toont. Die kleurrijke persoonlijkheid is de nieuwe Citroën C3. Niet alleen voor de autokoper lijken alle auto's op elkaar. Ook een autojournalist test zo veel verstandige auto's, dat ze nog nauwelijks indruk weten te maken. Vooral in de middenklasse lijkt het wel alsof alles draait om de prijs en specificaties en er geen ruimte meer is voor emotie of creativiteit. Maar als de nieuwe Citroën C3 in ontvangst wordt genomen, zorgt dat spontaan voor een glimlach op het gezicht. Wat een creatieve vormgeving! Wat een gewaagde kleur! Bovendien is rijden met de nieuwe C3 vanaf het eerste moment een bijzondere ervaring. Dat is te danken aan de zogenaamde "Zenith"-voorruit. Die is standaard op de hier gereden "Exclusive"-uitvoering en een optie op alle andere versies. De voorruit loopt helemaal door tot boven de hoofden van de bestuurder en bijrijder. Daarmee geeft de C3 een bijna overrompelend gevoel van vrijheid. Sommigen omschrijven het gevoel als "bloot" en "onbeschermd", anderen vallen alleen al om dit ultieme gevoel van vrijheid voor de C3. Bovendien is de extra grote voorruit praktisch; zo is het makkelijk om in de stad hoge verkeerlichten te zien. De Zenith-voorruit heeft ook een aantal nadelen. In het donker reflecteren de klokken en het beeldscherm van het navigatiesysteem in de voorruit en dat leidt af. Bovendien zitten de zonnekleppen recht boven de hoofden en dat beperkt de hoofdruimte voorin. De zonnekleppen zijn echter in 1

een groot paneel ondergebracht dat verschuifbaar is. Dat is niet alleen handig om extra hoofdruimte te maken, maar ook om bijvoorbeeld een lage zon te blokkeren. uitstraling. Dat laatste mag letterlijk worden genomen, want dankzij de "parfumeur" hangt er altijd een aangename lucht in het interieur. Ruimte Behalve dat de C3 een ruimtelijk gevoel geeft, is de auto ook daadwerkelijk heel ruim. De C3 is een mix tussen een gestroomlijnde MPV en gewaagde hatchback en dat geldt, niet geheel onverwacht, ook voor de binnenruimte. Dankzij de bijzondere vorm is de C3 ruimer dan de doorsnee hatchback, maar niet zo ruim als een MPV. Wanneer de zonnekleppen niet in de weg zitten, zijn zowel de hoofd- als beenruimte voorin prima. Helaas zijn de gordels niet in hoogte verstelbaar, wat vervelend kan zijn voor langere bestuurders. Ook achterin biedt de C3 meer hoofd- en beenruimte dan gemiddeld voor een auto van deze omvang. Daarmee is de C3 geschikt als voordelige gezinsauto. De bagageruimte kent helaas een flinke tildrempel, maar is wederom ruim bemeten. De testauto is gezien de prijs zeer compleet uitgerust. Het centrale beeldscherm toont informatie van de boordcomputer, het navigatiesysteem, het audiosysteem en de Bluetooth carkit. Deze laatste werkt in de praktijk prima. De bediening van alle functies vragen enige gewenning omdat Citroën niet heeft gekozen voor een aanraakgevoelig scherm, maar alle toetsen laag in het dashboard rondom de radio zijn ondergebracht. Heel praktisch zijn de twee 12-volt aansluitingen, zodat tegelijkertijd bijvoorbeeld een telefoon en MP3-speler kunnen worden aangesloten. Uitrusting Net als aan de buitenkant, onderscheidt de C3 zich ook van binnen met originele vormgeving. De C3 is minder radicaal dan de grote broer, de C4. Zo heeft de C3 geen stuurwiel met vaste kern en geen digitale snelheidsmeter. Het lijnenspel en de gebruikte materialen geven de C3 een exclusieve en frisse 2

Motoren De C3 is vooralsnog leverbaar met vier benzine en twee dieselmotoren. Voor deze rijtest is gekozen voor de sterkste benzinemotor en dat is merkbaar! De "1.6 VTi" motor levert 120 pk / 156 Nm, wat meer dan voldoende vermogen is. De C3 1.6 voelt daarom lichtvoetig en vlot. Wanneer nodig kan de C3 1.6 vlot invoegen of als eerste weg zijn bij het verkeerslicht. Toch draait het bij de C3 niet alleen om emotie. Net als bij de brave tegenstrevers denkt ook Citroën aan het milieu. Dat geldt zeker voor de 1.6-liter motor. Een schakelindicator geeft aan wat het meest economische moment is om de volgende of vorige versnelling te kiezen. Tijdens de testrit zijn die instructies strikt opgevolgd. Ondanks de prima prestaties, bedraagt het gemiddelde testverbruik 1 op 16 (fabrieksopgave: 1 op 17). De 1.6 VTi motor kent één probleem: als de krachtbron koud is, is de C3 uiterst onwillig. Het is daarom belangrijk de eerste minuten voorzichtig om te springen met de koppeling, anders komt de auto met bokkensprongen vooruit. Weggedrag Het onderstel van de C3 is iets zachter dan gebruikelijk. Daarmee is dit bepaald geen strak sturende auto. De nadruk ligt op comfort en daarom is de C3 juist heel prettig op de lange afstand. Vooral op slecht wegdek blijft de rust gewaarborgd. 3

Ondanks het relatief zachte onderstel is de wegligging prima. In een snelle bocht reageert de auto veilig en voorspelbaar. Daarmee heeft de C3 tussen alle grijze muizen een heel eigen karakter, terwijl de auto toch even degelijk en verstandig is. Conclusie De Citroën C3 is even ruim, veilig, degelijk, zuinig en verstandig als alle andere auto's in het middensegment. De auto rijdt ook even goed, maar legt de nadruk op comfort boven sportieve prestaties. De vormgeving houdt het midden tussen een hatchback en MPV, waarmee de C3 ook iets ruimer is dan de gemiddelde hatchback. Gezien de prijs is de uitrusting royaal. Daarmee is de Citroën C3 op papier even goed als alle concurrenten. Maar hét sterke punt van de nieuwe C3 is het eigenzinnige karakter. Dat begint met de enorme Zenith-voorruit die een ongekend gevoel van vrijheid geeft. De vormgeving is zo speels en creatief dat deze kleurrijke persoonlijkheid spontaan een glimlach op het gezicht van iedere bestuurder tovert. 4

Specificaties Citroën C3 (2010-2016) VTi 120 Exclusive Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 394 x 173 x 154 cm 247 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.150 kg 570 kg 1.150 kg Tankinhoud 50 l Bagageruimte 287/ l Bandenmaat 195/55R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1598 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 120 pk @ 6000 tpm Koppel 156 Nm @ 4250 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 8,9 sec. 190 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 5,7 l / 100 km 7,5 l / 100 km 4,5 l / 100 km 132 gr. / km Prijs Prijs 22.240,- Prijs instapmodel 14.990,- 5