Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Vergelijkbare documenten
Renault Megane Estate

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Mercedes-Benz GLC 350e

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Volvo S60 ( )

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Hyundai i10 ( )

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Dacia Sandero Stepway

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Jaguar XF Sportbrake ( )

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Renault Twingo ( )

Opel Insignia Sports Tourer

Smart ForTwo Electric Drive

Citroën C3 ( )

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Skoda Rapid Spaceback

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Mini Countryman ( )

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Volkswagen Polo ( )

SsangYong Actyon Sports

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Opel Combo Tour ( )

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Skoda Rapid Spaceback

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Honda CR-V ( )

Kia Sportage. Verdeel en heers

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Renault Kangoo Maxi ZE

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

BMW 5-Serie ( )

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

Peugeot Alles behalve suv

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Lexus RX ( ) Reus met raffinement. Motor

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Volkswagen Tiguan ( )

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Citroën C3 Aircross. Serieus leuk. "De C3 Aircross ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook nog eens bovengemiddeld leuk om te rijden"

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Hyundai Tucson. De Hyundai die durft. Uitrusting

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

Smart ForTwo electric drive

Ford C-MAX ( )

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Volvo XC60 ( )

Hyundai Kona. Zijn naam waardig. "Dankzij de samenwerking met Krell beschikt de Kona zonder twijfel over het beste audiosysteem in zijn soort"

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Seat Ateca. Puur natuur

Renault Espace. Groots denken

Honda CR-V. Omdat het altijd slimmer kan. Hybride: de theorie

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Transcriptie:

Dacia Duster Overvloed Autotest Er is een overvloed aan SUVs. De meeste verleiden met hun stoere uiterlijk en indrukwekkende specificaties. De Dacia Duster is anders. De Dacia wordt niet (alleen) gekozen met het gevoel, maar (ook) met het verstand. De Dacia Duster is namelijk een middelgrote SUV tegen de prijs van een compacte SUV. Is de Duster inderdaad een verstandige aanschaf? Dit is de tweede generatie van de Dacia Duster. Althans, voor zover mogelijk. Toen de eerste Duster werd geïntroduceerd in 2010, kon dat model voordelig worden aangeboden omdat het was gebaseerd op een oude Nissan X-Trail. Door een bestaande auto als basis te gebruiken, waren er geen ontwikkelkosten en daarmee lag de prijs als vanzelf lager. bestaande Duster als uitgangspunt genomen, maar is er zo veel aangepast dat Dacia terecht spreekt van een nieuwe auto. Zelfs het chassis is aangepast, want door het gebruik van lichter en sterker staal is de basis al anders. Het betekent ook dat de buitenmaten gelijk zijn gebleven. Omdat vrijwel alle concurrenten in de loop der jaren zijn gegroeid, is de Duster nu de kleinste auto in het zogenaamde "C-segment". Ruimte Qua binnenruimte is daar weinig van te merken. Zowel voor- als achterin geldt dat de beenruimte uitstekend is en de hoofdruimte voldoende. De voorstoelen zijn geheel opnieuw ontworpen voor extra comfort, maar omdat merkbaar eenvoudige structuren zijn gebruikt, voelt het in de praktijk als "geforceerd" comfortabel; de vorm is er, maar de verfijning ontbreekt. Voor deze tweede generatie van de Duster was er geen "donormodel" beschikbaar. Daarom is de "de prijs van de goedkoopste uitvoering van de gemiddelde concurrent uit het C-segment is gelijk aan die van de duurste uitvoering van de Duster" 1

Dankzij slimmer gebruik van de ruimte is de kofferbak gegroeid ten opzichte van de vorige Duster, maar nog steeds klein in vergelijking met de directe concurrentie (wederom uit het duurdere C-segment). Het dashboardkastje is onhandig klein, maar dat wordt goedgemaakt door een handige en grote lade onder de bijrijdersstoel. Uitrusting Wanneer het gaat om de afwerking en het materiaalgebruik, is het overduidelijk dat de Duster een voordelige auto is. De opzet van het interieur is in alle opzichten eenvoudig, maar omdat Dacia die eenvoud weet te presenteren als een huisstijl krijgt het een eigen charme en is het absoluut niet storend. Dit gaat zo ver dat zelfs het optionele audio-, communicatie- en navigatiesysteem, genaamd "MediaNAV", simpel oogt maar in feite dezelfde mogelijkheden biedt als duurdere systemen. Gezien de prijs, is de uitrusting riant te noemen. Natuurlijk loopt Dacia niet voorop met nieuwe techniek, maar alles wat redelijkerwijs verwacht mag worden is aanwezig. Om het anders uit te drukken: tijdens de proefrit ontbrak er niets waardoor de auto minder praktisch of minder comfortabel was. Houd er wel rekening mee dat de Duster slechts drie van de maximale vijf sterren heeft gescoord bij crashtests van EuroNCAP. Motoren De Duster wordt in heel veel landen verkocht en ook daarom kan de auto zo voordelig worden aangeboden. Om alle markten te kunnen bedienen, is de Duster beschikbaar met een groot aanbod van motoren. Echter, rekening houdende met het belastingklimaat zijn niet alle motoren in alle landen beschikbaar. In Nederland is de Duster alleen beschikbaar met een benzinemotor (eventueel aangevuld met LPG). Voor deze test is gereden met de "TCe 125": een 1.2 liter viercilinder benzinemotor die ook wordt toegepast in vele andere modellen van Dacia (en moederbedrijf Renault). Wanneer wederom wordt gekeken naar de concurrentie dan beschikt de Dacia over de kleinste motor. Desondanks doen de prestaties zowel op papier als in de praktijk niet onder voor die van de tegenstrevers met hun grotere motoren. 2

Weggedrag Omdat de TCE 125 zijn werk in alle rust doet, geeft de Duster absoluut niet het gevoel van een budgetauto of basismodel. Niet alleen de geluiden van de motor, maar ook die van de wind en banden zijn uiterst gering. Als het gaat om het weggedrag, kiest Dacia wederom voor comfort. De (elektrisch bekrachtigde) besturing heeft geen enkele weerstand. Alleen het feit dat de auto van koers verandert, maakt duidelijk wat het effect van een stuurbeweging is. Tegelijkertijd helt het hoge koetswerk nadrukkelijk over en dat geeft weinig vertrouwen in de wegligging. Dit blijkt echter een kwestie van wennen te zijn, want hoe langer de proefrit duurde hoe meer vertrouwen de Duster gaf. Het weggedrag blijft altijd achter bij dat van duurdere SUVs, maar scoort uiteindelijk wel een ruime voldoende. Wel valt op dat het gevoel in de pedalen en de (zes) versnellingsbak nihil is. Dit kan echter ook worden omschreven als "lichte bediening" en gezien het succes van het vorige model is het logisch dat de fabrikant daar opnieuw voor kiest. Let op dat de versnellingsbakverhoudingen van de twee- en vierwielaangedreven versies verschillen. Voor deze proefrit is een vierwielaangedreven auto gebruikt en dan valt op dat de tweede en derde versnelling niet goed aansluiten. Ten opzichte van de vorige generatie van de Duster is de zogenaamde "rechtuitstabiliteit" sterk verbeterd. Op de snelweg zijn minder stuurcorrecties nodig, waardoor de auto veel meer comfort biedt op lange afstanden. Terreinrijden Om aan te geven hoe voordelig de Duster is: de prijs van de goedkoopste uitvoering van de gemiddelde concurrent uit het C-segment is gelijk aan die van de duurste uitvoering van de Duster. Die duurste Duster is dan voorzien van vierwielaandrijving plus de bijbehorende technieken om serieus terrein te rijden. In Nederland zorgt dat voor extra gemoedsrust onder extreme weersomstandigheden, maar op andere markten waar de Dacia wordt verkocht (o.a. Rusland) 3

is dat bittere noodzaak. inspannen kwam de Duster goed mee. Steile hellingen (aanloophoek: 30 graden, afloophoek 34 graden), dikke modder en ondergelopen uiterwaarden vormden geen enkel probleem voor de Duster. Conclusie Toch heeft de Duster aanvankelijk alle schijn tegen: de testauto heeft een kleine benzinemotor (geen diesel), geen lage gearing en standaard banden. Met eenvoudige middelen neemt Dacia al die problemen weg: de uitvoering met vierwielaandrijving heeft een extra korte eerste versnelling, waardoor toch veel kracht beschikbaar is vanuit stilstand. De voor- en achteras kunnen tijdelijk aan elkaar worden verbonden ("diff lock"), waardoor wordt voorkomen dat de aandrijfkracht naar de as met de minste grip gaat. Tenslotte voorziet Dacia de Duster van "mud and snow" banden, die geschikt zijn voor zowel de openbare weg als het terrein. Is de Dacia Duster echt een middelgrote SUV tegen de prijs van een compacte SUV? Ja, zeker! Maar dat wil niet zeggen dat niet merkbaar is waarom de Duster zo voordelig is. Zo zijn de materiaalkeuze en afwerking eenvoudig. De Duster is niet vernieuwend, maar wel compleet en modern. De Duster kiest niet voor rijplezier, maar wel voor comfort. Kortom: nooit maakt Dacia keuzes die in de dagelijkse praktijk als storend worden ervaren. In tegendeel: de Duster-rijder voelt zich een enorme slimmerik door deze doordachte keuze te maken uit de enorme overvloed van SUVs. Gezien de prijs en de eenvoudige middelen, presteert de Duster verbluffend goed in het terrein. Aanvankelijk werden alleen simpele proefjes op braakliggende terreintjes gedaan, maar ook op serieus terrein waar serieuze terreinauto's zich moeten 4

Specificaties Dacia Duster TCe 125 Prestige 4x4 Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 434 x 180 x 168 cm 267 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.392 kg 695 kg 1.500 kg Tankinhoud 50 l Bagageruimte 376/1409 l Bandenmaat 215/65R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1197 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 123 pk @ 5300 tpm Koppel 205 Nm @ 2300 tpm Aandrijving vierwielaandrijving Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 11 sec. 179 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,4 l / 100 km 7,1 l / 100 km 6 l / 100 km 145 gr. / km Prijs Prijs 25.180,- Prijs instapmodel 19.280,- 5