Volvo XC60 ( )

Vergelijkbare documenten
Volvo XC60 ( )

Volvo S60 ( )

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Citroën C3 ( )

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Mini Countryman ( )

Mercedes-Benz GLC 350e

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Kia Sportage. Verdeel en heers

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Renault Megane Estate

Opel Insignia Sports Tourer

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Dacia Sandero Stepway

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Jaguar XF Sportbrake ( )

Honda CR-V ( )

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

Hyundai i10 ( )

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Toyota Prius ( )

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

SsangYong Actyon Sports

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Opel Combo Tour ( )

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Toyota Auris Touring Sports

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

BMW 5-Serie ( )

Renault Twingo ( )

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Fiat 500X. Pretnummer

Smart ForTwo Electric Drive

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Suzuki Vitara. Vitaal. Personaliseren

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Peugeot 3008 ( )

Opel Astra ( )

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

BMW 5-Serie ( )

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Skoda Octavia ( )

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Ford C-MAX ( )

Seat Ateca. Puur natuur

Opel Zafira Tourer. Flexibele reisgenoot. Ruimte

Mercedes-Benz S-Klasse Coupe

Mini Cabrio ( )

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

DS 7 Crossback. Haute couture op wielen. Voorstelling

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Peugeot Alles behalve suv

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Volvo V40. Te mooi om waar te zijn? Vormgeving. "Wat alleen een veiligheidsvoorziening lijkt te zijn, is hã t geheim achter de hele opzet van de V40"

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

Transcriptie:

Volvo XC60 (2008-2017) Dat snijdt hout Autotest Autofabrikanten stonden voor een raadsel. Toen ze de eerste SUV's op de markt brachten, verkochten die beter dan ze ooit durfden te hopen. Het grote publiek viel massaal voor deze luxe terreinauto's. Woonde iedereen ineens aan een zandpad? Zag men een nieuwe ijstijd aankomen? Pas na jarenlang onderzoek werd het mysterie van de SUV ontrafeld. Als één fabrikant het geheim van de SUV heeft begrepen, dan is het wel Volvo. Het bewijs daarvan is de XC60. Het lijkt volkomen onlogisch. Waarom zou iemand een terreinauto gebruiken voor het dagelijkse woon-werk verkeer als die route geheel is geasfalteerd? Natuurlijk willen sommige mensen iets speciaals rijden, maar een SUV voor dagelijks gebruik is net zo onlogisch als een betonmixer of hijskraan als privé-auto. Het antwoord werd gezocht in jarenlang consumentenonderzoek. Daaruit blijkt dat de koper helemaal niets geeft om de terreinwaardigheid van een SUV. Een dergelijke geciviliseerde terreinauto wordt gekocht om de stoere uitstraling en de sensatie om een machtige machine te besturen. De Volvo XC60 geeft een moderne invulling aan die wensen. De XC60 is groot en stoer, maar niet zo overbemeten dat de auto onpraktisch of aanstootgevend is. In de stad is de XC60 goed handelbaar en ook parkeren is geen probleem. Tegelijkertijd biedt de XC60 volop ruimte voor- en achterin. Ook de bagageruimte is fors. De hoge zit 1

achter het stuurwiel geeft een goed overzicht over het verkeer en natuurlijk het zo gewilde machtige gevoel. Interieur Terwijl SUV-kopers een auto zoeken met een stoer uiterlijk, moet diezelfde auto binnenin juist de luxe en verfijning van een vijfsterren hotel bieden. Volvo heeft die boodschap als geen ander begrepen. geeft een SUV wel een gevoel van veiligheid, maar dat is veelal een misplaatst gevoel. Een grote auto is per definitie geen stevige auto. Vergelijk het hiermee: is een grote kartonnen doos steviger dan een kleine? Als ze van hetzelfde karton zijn gemaakt, is de kleine juist sterker. Het interieur van de XC60 is een lust voor het oog en geeft net zo'n bevoorrecht gevoel als een nachtje in een luxueus hotel. In tegenstelling tot het traditionele zwarte leder en glimmend wortelnotenhout, heeft Volvo gekozen voor lichte tinten. De testauto is uitgevoerd met crème-kleurig leder, terwijl de middenconsole juist is uitgevoerd in ruw hout. Helaas is het leder erg glad: in iedere bocht glijdt de bestuurder over de brede voorstoel. Daarom heeft Volvo er alles aan gedaan deze grote auto toch stevig te maken. Bovendien zijn de kreukelzones zo ontworpen dat de XC60 bij een ongeval met een kleine auto niet over die kleine auto heenrijdt. Daarnaast voorziet Volvo in een ongeëvenaarde hoeveelheid elektronica om ongelukken te voorkomen. Onderaan de middenconsole is een waar arsenaal knoppen te vinden om camera's, lasers en radar aan alle kanten van de XC60 te activeren. De uitrusting laat weinig te wensen over. Alles wat elektrisch bedienbaar moet zijn, is dat ook. Alles wat van een auto met dit prijskaartje verwacht mag worden, is aanwezig. Zelfs het standaard audiosysteem klinkt zeer verdienstelijk; beter zelfs dan menig peperduur, optioneel "premium" audiosysteem van andere merken! Dankzij de prachtige vormgeving en complete uitrusting is dit een heerlijke plek om te verblijven, zelfs zonder bestemming! Complimenten aan de vormgevers van Volvo! Veiligheid Een SUV wordt ook gekocht om de veiligheid. Helaas 2

(bij)remactie. De auto komt echter niet tot stilstand, de schade wordt slechts beperkt. City Safety Tot snelheden van zo'n 20 km/u remt de XC60 volledige automatisch voor obstakels. Hiermee kan de XC60 kop-staart botsingen in bijvoorbeeld een file voorkomen. Dit systeem werkt in de praktijk keurig, maar kent wel de nodige randvoorwaarden. Onder de buitenspiegel is een camera gebouwd. Wanneer zich een auto in de dode hoek bevindt, gaat een waarschuwingslampje op de buitenspiegel branden. "City Safety" werkt alleen als de bestuurder niet actief ingrijpt. Dat wil zeggen: de snelheid moet constant zijn. Na een remingreep blijft de auto een volle seconde stilstaan, daarna laat de computer de rem los. Wie na die seconde niet van de schrik is bekomen, zal alsnog tegen de voorganger rijden. Tenslotte werkt de laser alleen op reflecterende materialen; de XC60 remt daarom niet voor fietsers of voetgangers. Een radar voorop de auto zorgt ervoor dat de XC60 automatisch afstand houdt bij gebruik van de cruise-control. Wanneer de bestuurder het gaspedaal zelf bedient, wordt de radar gebruikt om aan te geven wat een veilige afstand is tot de voorganger (de marge is in te stellen zodat het systeem in druk verkeer niet continu waarschuwt). Wanneer te dicht op een andere auto wordt gereden, gaat een rode lamp bovenop het dashboard branden die in de voorruit reflecteert en zo precies in het zicht van de bestuurder verschijnt. Als dan nog geen gas wordt teruggenomen, gaat de lamp knipperen en klinkt een geluidssignaal. Indien een ongeluk onafwendbaar lijkt, volgt automatisch een korte Rijeigenschappen De rijeigenschappen zijn beduidend minder opwindend of vernieuwend. Volvo legt de nadruk op comfort en -wederom- veiligheid. Gezien de omvang van de auto is de wegligging prima. De XC60 is bepaald geen messcherp sturende auto, maar heeft wel een heel veilig en voorspelbaar weggedrag wanneer de grenzen worden opgezocht. 3

SUV-kopers willen een grote, ruime auto die een veilig en machtig gevoel geeft. Terwijl de buitenkant stoer is, moet het interieur juist weelderig en luxueus zijn. De testauto is voorzien van een D5 dieselmotor; de sterkste op het programma. Deze opmerkelijk stille vijfcilinder is goed voor 185 pk / 400 Nm. Al bij lage toeren is veel kracht en souplesse voor handen, maar de krachtbron is allerminst levendig. Alleen wanneer het gas resoluut tot de vloer wordt ingetrapt is deze sterkste XC60 in voor een tussensprintje. Ondanks de vierwielaandrijving is de XC60 niet bedoeld als terreinauto. In het terrein vullen de standaard gemonteerde banden zich alarmerend snel met modder en is de grip gering. De vierwielaandrijving zorgt ervoor dat het motorvermogen onder alle weersomstandigheden veilig kan worden benut; precies zoals de SUV koper het graag ziet. De Volvo XC60 is stoer, maar niet aanstootgevend. Binnenin biedt de XC60 juist een verfijnd stuk Scandinavisch design. Daarbij is voorzien in alle gangbare luxe, inclusief een zeer goed verzorgd audiosysteem. De rijeigenschappen zijn weinig opmerkelijk: de nadruk ligt op veiligheid en comfort. Dankzij innovatieve, meedenkende veiligheidsystemen worden ongelukken bovendien effectief voorkomen. De D5 dieselmotor levert prima prestaties. Het verbruik is redelijk, gezien het geleverde vermogen en de omvang van de auto. De XC60 is daarmee een toonbeeld van een moderne SUV. Volvo snapt als geen ander wat de koper zoekt en daarmee is de XC60 ineens een heel logische keuze. Dat snijdt hout! Conclusie Na vele jaren is de autoindustrie er eindelijk achter: 4

Specificaties Volvo XC60 (2008-2017) D5 AWD Summum Geartronic Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 463 x 189 x 171 cm 277 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.705 kg 750 kg 2.000 kg Tankinhoud 70 l Bagageruimte 495/1455 l Bandenmaat 235/60R18 Motor en prestaties Motorinhoud 2400 cc Cilinders / kleppen 5/4 Vermogen 215 pk @ 4000 tpm Koppel 420 Nm @ 1500 tpm Aandrijving vierwielaandrijving Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 8,3 sec. 205 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6,8 l / 100 km 8,9 l / 100 km 5,6 l / 100 km 179 gr. / km Prijs Prijs 63.595,- Prijs instapmodel 48.495,- 5